2021-06-18 156 瀏覽
我真係好想去泰國呀最近疫情,總覺得仲有排都唔可以出境了,只可以係香港搵下外國既味道,頂一頂癮先啦。店鋪都幾有泰國特式,一轉灣上樓梯已經被佢盞燈吸引左,係一個椰子樹裝飾既燈,幾有趣。而樓底都好高,令人感覺好舒服。先黎一個龍眼冰,夏日炎炎,龍眼冰,又有原粒龍眼,真係好消暑,又吾會太甜。夏天真係好岩飲。另外,泰式串燒可以話係必叫,豬牛雞各2串。本身已經燒到好香口。沙嗲汁就自己揀沾幾多。串燒真係好有風味,食住等其他主食一流。咖哩麵包焗軟殼蟹正呀。其實好大份下,一共有6件麵包。兩人食都食得曬,但如果幾個人一齊share亦好岩。裡面黃咖哩香濃,但吾會過辣,好香濃既泰國咖哩,平日多配飯,今次可以一邊配包。仲有軟殼蟹。來個菠蘿炒飯更加好。泰國菠蘿炒飯,裡面仲有蝦球。仲有腰果同肉鬆,自己揀幾多就幾多。欣賞佢腰果,係焗過,仲係熱,裡面帶有咸香,仲係脆,所以好好食。飯亦吾會話好油,反而配菠蘿好清新。對番餐牌個樣,上枱後真係一樣
我真係好想去泰國呀
最近疫情,總覺得仲有排都唔可以出境了,
只可以係香港搵下外國既味道,
頂一頂癮先啦。

店鋪都幾有泰國特式,
一轉灣上樓梯已經被佢盞燈吸引左,
係一個椰子樹裝飾既燈,幾有趣。
而樓底都好高,令人感覺好舒服。

龍眼冰

另外,泰式串燒可以話係必叫,
豬牛雞各2串。本身已經燒到好香口。
沙嗲汁就自己揀沾幾多。
串燒真係好有風味,食住等其他主食一流。
泰式串燒

咖哩麵包焗軟殼蟹
正呀。其實好大份下,一共有6件麵包。
兩人食都食得曬,但如果幾個人一齊share亦好岩。
咖哩焗麵包軟殼蟹
咖哩焗麵包軟殼包

來個菠蘿炒飯更加好。
泰國菠蘿炒飯,裡面仲有蝦球。
仲有腰果同肉鬆,自己揀幾多就幾多。
菠蘿炒飯
龍眼冰
泰式串燒
咖哩焗麵包軟殼蟹
菠蘿炒飯
2021-06-16 142 瀏覽
呢間真係好食!1. 越式燒春雞釀香茅黃飯呢個好有驚喜!啲飯釀晒食隻雞度~啲雞肉仲係好嫩口,唔會柴皮咁~配菜都擺得好有心思~擺到成個雀巢咁~襯返個主題🤣🤣🤣上菜果陣姐姐會幫你切埋,你都可以影完自己切~2.飛天通菜呢個就正常味道啦!食完唔記得影相~印象中有少少辣啦~都好食嘅~3.芒果糯米飯呢個份量剛剛好~每羮飯都有芒果夾住食!撈埋甜甜地既耶漿一齊食!唔會最後冇晒芒果要齋食飯~呢間可以再返轉頭試吓其他菜式~
呢間真係好食!

1. 越式燒春雞釀香茅黃飯

呢個好有驚喜!
啲飯釀晒食隻雞度~
啲雞肉仲係好嫩口,唔會柴皮咁~
配菜都擺得好有心思~
擺到成個雀巢咁~
襯返個主題🤣🤣🤣
上菜果陣姐姐會幫你切埋,你都可以影完自己切~

2.飛天通菜
呢個就正常味道啦!
食完唔記得影相~
印象中有少少辣啦~
都好食嘅~

3.芒果糯米飯
呢個份量剛剛好~
每羮飯都有芒果夾住食!
撈埋甜甜地既耶漿一齊食!
唔會最後冇晒芒果要齋食飯~

呢間可以再返轉頭試吓其他菜式~

2021-06-08 229 瀏覽
一坐底就比杯熱水你, 餐廳裝修好靚,有去左泰國嘅感覺,而且幾grand,打破左一般泰菜館都係好平民嘅印象。藤椅再加上以深木木頭為主調嘅裝修,配合柔和嘅燈光,有哂feel,想慶祝生日/紀念日但又唔想咁悶食西餐,不妨黎呢間餐廳食飯。青木瓜沙律($78)嗰汁酸酸地,魚露加埋青檸整成嘅汁好開胃,青木瓜吸哂啲汁,夠哂入味,本身見到menu有隻辣椒,都擔心會唔會辣得濟。食落係喉嚨會暖暖地嘅bb辣level,唔食辣嘅都接受到。Pad Thai ($108)都係另一樣去食泰必叫嘅野。份量幾多,女仔嘅話,兩個黎食都可能嫌多,好飽肚抵食。賣相好特别,有個蛋網包住啲粉,個人覺得好似出海打撈左碟pad thai返黎好得意。炒得好乾身有鑊氣,配料有蝦、豆乾、椰菜同紅蘿蔔等等,啲蝦新鮮又彈牙,金邊粉少少煙軔。芒果糯米飯($68),好貼心咁比埋細碟仔同甜品叉你食。比較特别嘅係佢用左黑白糯米,軟糯煙軔,白糯米比較軟糯,黑糯米粒粒分明有咬口,加上香甜嘅芒果,三重口感好有驚喜。食泰菜梗係唔少得飲Thai Tea($25)橙色嘅茶底就知係正宗泰奶。去過泰國都知嗰度嘅奶茶甜死人,但呢到嘅thai tea有調較過甜度,啱返一般

食泰菜梗係唔少得飲Thai Tea($25)橙色嘅茶底就知係正宗泰奶。去過泰國都知嗰度嘅奶茶甜死人,但呢到嘅thai tea有調較過甜度,啱返一般香港人口味,冇咁甜更加飲得出茶嘅香味,一路食飯一路飲都唔會咁重負擔。
2021-06-07 223 瀏覽
星期六晚上與朋友到新泰東南亞餐廳吃晚飯😚, 位於灣仔大王東街, 餐廳主打泰國菜, 店內以木製傢俬為主, 具有泰國風情。 泰國菜當然一定要食生蝦刺身🦐, 味道鮮甜新鮮。 泰式炒菜苗有鑊氣🌱, 冬陰功湯酸酸辣辣🍲, 越飲越開胃, 泰式豬頸肉爽口惹味🥓, 燒鱔口感肥美🍢, 鹽燒烏頭🐟的肉質太散, 味道亦很淡, 鐵板蠔仔蛋🧆味道正常, 最後到泰式甜品拼盤😍, 每款甜品都好好味🤤, 最正就是芒果糯米飯👍🏻, 芒果超甜呀🤩! 飲品我們點了紅酒和啤酒, 飲飽食醉幸福的一餐。幾年前在舊地址已經食過新泰東南亞餐廳, 整體質素幾好, 值得推介。 😉

生蝦刺身

燒鱔
泰式甜品拼盤
啤酒
2021-06-06 133 瀏覽
餐廳樓高三層, 樓底非常之高, 環境好寬闊, 坐得好舒服胡椒炒牛展, 辣辣地, 幾惹味, 芝麻令到個口味道更加多層次, 再加上洋蔥, 個醬汁亦都非常之惹味, 不錯不錯, 牛展有咬口, 又有豐富骨膠原, 口感複雜餐廳嘅咖哩都有好多選擇, 青咖哩, 白咖哩, 黃咖哩, 我就點了黃咖哩, 配上鮮蝦, 咖哩醬汁creamy得嚟, 又夠惹味, 再加上蝦經油砲之後, 口感依然彈牙, 索滿咗醬汁, 感覺不錯, 而醬汁真係送飯一流泰式海鮮炒河, 材料真係非常之豐富, 有大蝦, 有青口, 再加上爽脆嘅蘿蔔, 西蘭花, 粟米條, 豐富咗個口感, 嫩滑既河粉. 入口即溶
餐廳樓高三層, 樓底非常之高, 環境好寬闊, 坐得好舒服

2021-06-06 145 瀏覽
朋友食過幾次話好食經佢大力推介之後就決定試一試佢大約12點幾去到 好好彩 唔洗等位因為一到1點就就開始要排隊🥲🥲.Lunch set泰式海南雞飯 $75冬陰功海鮮炒飯 $75龍眼冰 +$8綠豆沙冰 +$8.海南雞飯一個set咁上 成個present幾好海南雞唔算好多 因為佢有啲青瓜墊底但勝在都夠滑 唔鞋油飯都夠味 唔錯😋😋重有佢啲雜菜係有炒過同有調味唔係白灼🤭冬陰功炒飯我覺得重好食過海南雞飯真係食到冬陰功味 又唔太辣炒得好香 重有海鮮份量好多!🤩飯量都好多 女仔未必食得曬Lunch set加8蚊可以叫特飲龍眼冰我覺得普通 可以唔洗嗌但係大推綠豆沙冰🌟🌟成個感覺就係綠豆沙加冰一齊blend好好味 好消暑👍🏻👍🏻
朋友食過幾次話好食

2021-06-04
泰式海南雞飯
  • 冬陰功海鮮炒飯
2021-06-05 89 瀏覽
很夜才去,臨近休息時間,唔使等位。食物:- 巴東牛展 。推介!唔辣,唔會好頸渴,份量不會少少的!- 印度烤餅。又熱又脆薄博!服務:- 添了兩次水,臨走前他們再問我們需要添水不要,所以非常欣賞。
很夜才去,臨近休息時間,唔使等位。

食物:
- 巴東牛展 。
推介!唔辣,唔會好頸渴,份量不會少少的!

- 印度烤餅。
又熱又脆薄博!

服務:

重中之重的前菜先來一道豬頸肉沙律🥗,豬頸肉很多的放滿整整一盤,味道十足!!再配上新鮮的生菜,配搭一流!!不過喜歡吃蔬菜🥬的我,就覺得生菜略為偏少,有點不夠吃呢~哈哈!!😄不久之後,就再有越式蝦米紙卷。起初我以為他們將蝦米放入紙卷內,感覺很創新~😂於是便點來試試,原來是越南蝦🦐...配上米紙卷~~~Siu4Siu4😂😂😂這樣每件米紙卷皆有一隻越南蝦🇻🇳,我覺得很新鮮爽口,很美味!!😋緊接就是冬陰功魚煲,但肉眼看很像酸菜魚湯煲,味道也有點相似,但可以接受的。😌魚肉的份量算是偏多的,只是配料一般,有些草菇之類的,不算是太吸引⋯⋯最後必點的甜品肯定是芒果糯米飯🥭🍚,賣相一流,芒果亦很甜,黑白糯米再配上椰漿,為這餐泰國菜畫上完美的句號。差點漏了說很重要的東西,就是我還有點一個椰皇作飲品,有滿滿的椰肉,而且椰水亦很清甜啊~~😋😋

豬頸肉沙律
冬陰功魚煲
椰皇
豬頸肉沙律
椰皇
2021-06-03 219 瀏覽
燒豬頸肉沙律越式蝦米紙卷配料幾足夠,感覺呢道菜係抵食嘅!原本以為係「蝦米」就sad... 但原來係「越式蝦—米紙卷」lol 笑死🤣 所以每個米紙卷都有隻鮮蝦嘅!好食😋泰式酸魚湯🌚唔⋯ Menu係寫冬陰功魚煲ga. 但張單寫「酸魚湯」。而結果真係酸菜魚湯底嘅style 感覺不對。雖然味道都係可以接受,魚有好足夠嘅肉,應該係三個人分都OK嘅份量。配料一般,有唔少草菇粒粒。薄菏梳打咁濃味嘅食物係要refresh一下。但其實就冇所謂傳說中嘅牙膏味😂 而係淡淡清香 to me ~ 餐廳好在係會分杯冰 同 樽裝梳打上。咁可以自己走哂啲冰都得😂 扮晒嘢養生芒果糯米飯🍚有白色款同黑糯米款😌 甜度啱啱好,同埋最緊要係有溫度~ 芒果都係幾新鮮嘅😋
燒豬頸肉沙律

薄菏梳打
薄荷梳打

芒果糯米飯🍚
2021-06-02
2021-05-31 144 瀏覽
樓高三層,地方寬敞,裝潢極具泰國風情,環境不錯。..我們二人點了:《醃無骨鳳爪沙律》鳳爪有咬口,調味唔錯,清新中帶點酸辣,令人一口接一口。.《燒海鮮大拼盤》有五款燒物,一式兩件,分別是鮮菠蘿、鱔、蠔、大虎蝦、扇貝,每款都好大件,令人wow一聲😍 第一次試燒鱔,很可口。菠蘿已切粒,虎蝦都已開邊,好貼心👍🏻食一件海鮮,夾一口鮮甜的菠蘿,豐盛中一點light,剛剛好。虎蝦起半邊肉已經勁多。.《泰式甜品小拼盤》喜歡這兒的甜品是微熱上桌的,一口的大小剛好,而且總的來說都不會太甜。椰汁大菜糕分兩層,上層椰汁糕甜甜的,下層大菜糕則像啫哩;椰子班戟口感是煙韌的,帶點蛋香,頗特別;千層糕和西米糕也不錯,甜品胃表示滿足~千層糕好精緻。.飲品點了椰青。.P.s. 碟子很漂亮但忘了拍照😂.附數頁餐牌作參考。
樓高三層,地方寬敞,裝潢極具泰國風情,環境不錯。
我們二人點了:
《醃無骨鳳爪沙律》
鳳爪有咬口,調味唔錯,清新中帶點酸辣,令人一口接一口。

《燒海鮮大拼盤》

第一次試燒鱔,很可口。
菠蘿已切粒,虎蝦都已開邊,好貼心👍🏻

虎蝦起半邊肉已經勁多。

《泰式甜品小拼盤》
泰式甜品小拼盤

千層糕好精緻。

飲品點了椰青。

P.s. 碟子很漂亮但忘了拍照😂
附數頁餐牌作參考。

2021-05-30 101 瀏覽
灣仔間新泰搬左去大王東街~~地方夠大又多卡位,即刻搵日黎感受泰國度假氣息!椰汁青檸雞湯 - 叫左唔辣,反而更加飲得出雞湯鮮味,好fresh唔會覺得膩,D料多到食唔哂,而且雞件都好夠嫩燒黃鱔 - 第一次係泰國餐廳食黃鱔,估唔到咁好食,肉質好彈牙新鮮泰式柚子蝦沙律 - 有魷魚又有大大隻蝦,最鍾意裡面D脆脆同腰果,加埋一齊食層次好豐富參峇炒通菜 - 炒得都幾有鑊氣,通常食泰式炒菜都係試馬拉盞,呢隻參峇味原來係娘惹GE一隻辣醬,食落好惹味泰國椰青 - 天氣咁熱唔少得叫個椰青啦~無酸味好新鮮,爽!泰式凍咖啡 - 個奶另外自己就個人口味加~試左個friend一啖,咖啡味幾濃,都唔錯蔓越莓汁 - 用黎解油膩感最岩~泰式甜品小拼盤 - 最後嗌左個甜品拼盤share,因為好飽已經叫左細份,點知份量都好多下,最正都係西米糕,西米椰汁糕兩種口感,食完大滿足呀!
泰國椰青 - 天氣咁熱唔少得叫個椰青啦~無酸味好新鮮,爽!
蔓越莓汁 - 用黎解油膩感最岩~
  • 泰式柚子蝦沙律
  • 燒黃鱔
2021-05-29 96 瀏覽
夏日炎炎,每天都曬到溶,令我想起泰國的撥水節,真是透心涼😌因為想飲椰青,所以就約了朋友吃泰國菜🔶小拼盤(蝦餅,魚餅)賣相很精緻🤪好像花兒開花般~而且圓轆轆和脹卜卜的,十分趣緻😄蝦餅超多蝦肉,非常之彈牙👍🏾而魚餅一點魚腥味都沒有!好好食💕🔶泰式青咖喱(雞)這個青咖喱比起一般的再微辣些少,較為野味😚雞塊有很多!全部都好嫩滑🥰好正啊~🔶印度薄餅咖喱當然要配個薄餅一起吃啦🤪這個薄餅與平時吃開的有點不一樣,這個非常之脆,而且很鬆軟,不是扁塌塌和結結實實般,吃多也不會吃滯🤪🔶酥炸香茅魚(配青芒果沙律)這道菜一端上來十分之吸睛一條非常之生猛的炸魚好像在水中跳上來🤪魚肉炸成魚條,啖啖魚肉之餘,也很香脆🥳而青芒果沙律十分清爽開胃,第一次吃青芒果✌🏾🔶日式南瓜焗海鮮飯這個也是造型咁非常之強!想不到是整個南瓜用作載飯海鮮類也有很多!有蠔、魷魚、蝦等等,而且是大大件,而不是切粒這個飯性價比非常之高!🔶椰青椰青是我今次來的目的,當然要點這個啦🤪椰青水清甜不在話下😆令我喜出望外的事,椰青肉非常之厚,而且也很容易刮出來吃🤩超棒啊💕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️小拼盤(蝦餅,魚餅) $108⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
夏日炎炎,每天都曬到溶,令我想起泰國的撥水節,真是透心涼😌因為想飲椰青,所以就約了朋友吃泰國菜[笑哭]

🔶小拼盤(蝦餅,魚餅)

🔶泰式青咖喱(雞)

🔶印度薄餅

🔶酥炸香茅魚(配青芒果沙律)
這道菜一端上來十分之吸睛[色]一條非常之生猛的炸魚[笑哭]好像在水中跳上來🤪魚肉炸成魚條,啖啖魚肉之餘,也很香脆🥳而青芒果沙律十分清爽開胃,第一次吃青芒果✌🏾

🔶日式南瓜焗海鮮飯
這個也是造型咁非常之強!想不到是整個南瓜用作載飯[得意]海鮮類也有很多!有蠔、魷魚、蝦等等,而且是大大件,而不是切粒[害羞]這個飯性價比非常之高!

🔶椰青

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
小拼盤(蝦餅,魚餅) $108
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
泰式青咖喱(雞) $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
印度薄餅$32 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
酥炸香茅魚(配青芒果沙律) $168 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
日式南瓜焗海鮮飯$118 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
椰青$45
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
新泰東南亞餐廳 (灣仔)
灣仔大王東街21-23號興旺閣地下至2樓
2021-05-28 74 瀏覽
有時對東南亞菜都有啲情意結⋯⋯因為佢哋有獨特嘅醬汁!尤其對咁熱嘅天氣諗起都覺得幾開胃呀!🤓今日同老婆去搵食!選擇左一間非常出色嘅東南亞餐廳🍴⋯⋯🍴🍴新泰東南亞餐廳🍴🍴餐廳充滿東南亞風情!而且座位好寬敞舒適!好舒服⋯⋯鐵板蠔仔炒蛋份量超大⋯⋯好似層層碟咁🤩蠔仔都幾大粒添⋯⋯由鐵板奉上!炒蛋煎到有少少金黃脆邊😎非常香口🤓蠔仔又非常鮮味⋯⋯奉上特製嘅辣醬!好惹味⋯⋯底層仲有大量芽菜!🤩泰國街邊豬肉串呢個真係不得不食!豬肉串鮮嫩多汁!燒得啱啱好!烤有少少燶邊!最重要特製嘅醬汁😋😋🤩🤩好味到不得了!雖然去唔到泰國旅行但係都食到泰國嘅豬肉串🤩⋯⋯芒果冰沙食咗咁多香口菜式來一杯冰沙🤩正🤩又唔會過甜😎
有時對東南亞菜都有啲情意結⋯⋯因為佢哋有獨特嘅醬汁!

🍴🍴新泰東南亞餐廳🍴🍴

食咗咁多香口菜式來一杯冰沙🤩正🤩又唔會過甜😎

• 芒果冰沙
  • 泰國街邊豬肉串
  • 蠔仔煎蛋
而家外出旅遊應該係等零希望⋯⋯想食東南亞嘅美食😂其實香港都好方便🙆‍♀️今日去呢間餐廳無論裝修😬食物都非常達標😍唔知道仲以為自己去咗旅行添😎🥢🥢新泰東南亞餐廳🥢🥢泰式青咖喱可選擇豬、牛、雞😊我哋就揀咗豬肉!材料非常豐富有泰國茄子🍆豆角、薯仔仲係炸過添😋非常香口⋯⋯豬肉非常鮮嫩多汁!個醬汁俾足一百分💯⋯⋯加咗少少椰汁添加風味!印度油酥餅食咖喱點少得印度🇮🇳酥餅⋯⋯烤得非常鬆脆!點啲青咖喱汁食真係超好味😋⋯⋯酥炸香茅魚配青芒果沙律🥗視覺上非常享受!魚肉已經起肉再炸得非常香脆⋯⋯仲有一陣陣嘅香茅香氣!不得不讚青芒果沙律🥗⋯⋯醬汁真係非常惹味!超出色!椰青冰沙呢個非常消暑解渴⋯⋯係用新鮮嘅椰青加椰青肉打製而成⋯⋯充滿椰香!超讚👍😍餐廳整體每一樣菜式都好出色⋯⋯尤其是佢哋調製嘅醬汁!非常地道!我哋一定會再去!😍🥰

🥢🥢新泰東南亞餐廳🥢🥢

• 印度油酥餅
  • 酥炸香茅魚配青芒果沙律
  • 椰青冰沙
2021-05-27 106 瀏覽
朋友一直鐘意食泰國菜🤪,今日比佢搵到間岩曬聚會嘅餐廳,又比人拉左去食店內坐位都好多,枱唔會放到密麻麻,周圍設計都覺得係落左心思我個人好鐘意啲有質感嘅餐具,等生活有多d 儀式感,哈哈其實menu 好大本(所以朋友睇左好耐都落唔到決定🤣)之後睇到甜品個陣就知想試一個小拼盤(女仔嘛 總係在意甜品多d 店員話大小拼盤嘅分別在於有冇芒果糯米飯同埋每款嘅數量。冇記錯嘅話小拼盤入面有嘅係:大菜糕,pancake,千層糕,椰汁西米糕。口感都係偏軟糯,有熱有凍椰青溫度岩岩好,冰冰涼涼❄️❄️,驚喜嘅係個涼感可以keep 到成餐咁耐,入口清甜解渴,岩曬香港夏天仲有呢一個沙律味道都唔錯,酸得來帶有少少微辣,份量又足係時候講下重頭戲,燒烤海鮮大拼盤每種海鮮一人一隻,另外菠蘿已經切細粒埋,方便食,加分每個蠔殼入面我本身以為得一隻蠔,點知有兩隻,而且蒜蓉好足蝦肉整出黎食個陣發現真係好大隻,咬落做到淡淡肉,好似食跟mini 龍蝦咁鰻魚嘅味都調得好好,但食落要小心裏面可能會有啲細骨頭同朋友平均一人食左三百蚊,環境舒服,服務都幾好,係個聚會好地方

店內坐位都好多,枱唔會放到密麻麻,周圍設計都覺得係落左心思
我個人好鐘意啲有質感嘅餐具,等生活有多d 儀式感,哈哈

仲有呢一個沙律味道都唔錯,酸得來帶有少少微辣,份量又足

係時候講下重頭戲,燒烤海鮮大拼盤

每種海鮮一人一隻,另外菠蘿已經切細粒埋,方便食,加分

每個蠔殼入面我本身以為得一隻蠔,點知有兩隻,而且蒜蓉好足

鰻魚嘅味都調得好好,但食落要小心裏面可能會有啲細骨頭