🇰🇷 和我一起去澡堂吧!還是去燒酒場吧!🇰🇷 位於長沙灣的韓國餐廳新沙洞澡堂於2022年頭開幕,開幕至今吸引了一大班喜歡韓流美食的潮人打卡。餐廳分黑白兩邊,黑色營造燒酒場所,有一道燒酒牆作佈景,型格新潮;另一邊白色營造澡堂效果,配上粉藍色瓷磚澡池及牆上掛上花灑和鏡,光潔有趣。食物方面,餐廳提供套餐和單點美食。晚市辣炒年糕套餐$398包主食,小食、甜品和飲品,性價比蠻高的。🌶 辣炒年糕 -套餐辣度適中,除了年糕之外,還有魚糕串和鵪鶉蛋,口感豐富。年糕同魚糕串十分掛汁,沾滿惹味醬汁,吃落口感煙韌,美味可口。🍗 新沙洞招牌炸物拼盤細份- 套餐拼盤有甜辣年糕腸仔1串和紫菜粉絲卷、炸餃子、炸蕃薯片和甜薯芝士條各2件。個人最喜歡年糕腸仔串,年糕炸過,外皮會比汁煮的款式更煙韌,加上特調辣汁,甜甜辣辣惹味好吃。🐔 炸雞蒜蓉豉油味半份 $88🐔韓式柚子炸雞半份 $88炸雞即叫即炸,熱辣辣的無骨炸雞啖啖肉,外表炸得金黃香脆口,裹上甜蜜蜜的醬汁,外香脆內嫩滑,而且充滿多汁,讓人喜愛。🧀 炸甜薯拉絲芝士棒 $58雖然套餐中的炸物拼盤已有芝士棒,但和朋友還是覺得要再單點,芝士條外層炸得金黃酥脆 ,襯熱吃的話更有
🇰🇷 和我一起去澡堂吧!還是去燒酒場吧!

🌶 辣炒年糕 -套餐

🍗 新沙洞招牌炸物拼盤細份- 套餐

🐔 炸雞蒜蓉豉油味半份 $88
🐔韓式柚子炸雞半份 $88

🧀 炸甜薯拉絲芝士棒 $58
雖然套餐中的炸物拼盤已有芝士棒,但和朋友還是覺得要再單點,芝士條外層炸得金黃酥脆 ,襯熱吃的話更有拉絲效果。芝士香味加上甜薯的香甜口感,實在吸引。

🍪 Oreo鮮奶麻薯 $58
鮮奶麻薯軟淋淋,十分Q彈,口感滑溜柔軟,帶一點奶香。 客人可自行把鮮奶麻薯切成細細件,裹上Oreo碎碎,令整體口感更有層次,好玩又好吃。

🥐 提拉米蘇牛角酥-套餐
脆口牛角酥,配上香滑的Tiramisu醬,底層牛角酥白脆帶一點甜酒香,美味又飽肚。

這裡的飲品亦是打卡切點,梳打冰及甜少度都可自選,兩杯都用上乾橙片作裝飾,好看又好喝。

🍹 藍柑橘白挑梳打特飲-套餐
紫藍配色,感覺清新,微甜解渴。

🍹 西柚梳打特飲-套餐
奪目的淡粉橙紅,酸酸甜甜,開胃可口。

🔸小總結:
以韓國傳統澡堂裝修為主題的特色韓風餐廳,喜愛KFOOD的朋友可萬勿曾過,藍白色瓷浴池位置更是必到打卡位,如想坐謹記預先訂座。餐廳食物味道不錯,特別適合閨蜜聚會,打卡影靚相。

👅 味道:4.7/5
💰CP值:4.8/5
🕴🏻服務:4.7/5
🔰餐廳環境:4.8/5
👀回頭率:4.75/5
🍽 餐廳:新沙洞澡堂 (長沙灣) @sinsadong.bathhouse.hk
🌐地址: 長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖

🐮 #cowing吃在長沙灣

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #長沙灣美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #新沙洞澡堂 #KFOOD
2022-09-29 47 瀏覽
今日去左深水埗既澡堂,但呢個澡堂並非一般既澡堂,而係一間韓國菜餐廳。裝修以韓式澡堂為藍本,設有多個打卡位,如小浴場座位、花灑浴室擺設、圓鏡等,還以為自己走進了真的浴場。韓式下午茶咸點三文魚撻碎蛋撻甜點雙色馬卡龍芒果奶凍草莓抹茶紅豆撻朱古力慕絲香蕉撻ᴄʀᴏғғʟᴇ配花生煉奶醬、Tiramisu 醬飲品西柚梳打特飲藍柑橘白桃梳打特飲下午茶以甜品為主,每件都做得很精緻,ᴄʀᴏғғʟᴇ配兩種醬料,可以食到不同口味,呢個安排得幾好。韓國醬牛肉ᴄʀᴏғғʟᴇᴄʀᴏғғʟᴇ牛油味好香濃,外層烘得脆脆的,夾著韓醬肥牛和炒洋蔥,牛肉肉質嫩滑,而且份量十足,推薦推薦!蒜蓉豉油炸雞半份半份炸雞有6件,外脆內軟,平時通常會揀甜辣炸雞,但見餐廳推薦就試試,味道係甜豉油既味再加上蒜蓉味,味道吾會太濃,好有港式口味。

韓式下午茶

雙色馬卡龍
芒果奶凍
草莓抹茶紅豆撻
朱古力慕絲香蕉撻
ᴄʀᴏғғʟᴇ配花生煉奶醬、Tiramisu 醬

飲品
藍柑橘白桃梳打特飲

韓國醬牛肉ᴄʀᴏғғʟᴇ

蒜蓉豉油炸雞半份
2022-09-29 51 瀏覽
↳ ** 𝐂𝐒𝐖, 𝐒𝐢𝐧𝐬𝐚-𝐝𝐨𝐧𝐠 𝐁𝐚𝐭𝐡𝐡𝐨𝐮𝐬𝐞 新沙洞澡堂@sinsadong.bathhouse.hk༉‧₊˚✧ღ 辣炒年糕 $148呢到既韓式炒年糕完全冇令我失望😻 平時唔鍾意食太淋嘅年糕 呢度煮到啱啱好💯 仲有魚糕同埋鵪鶉蛋 配韓式辣醬 夠惹味夠香口😋ღ 韓式牛肉部隊鍋 $268部隊鍋使用瓦斯爐 鍋內有很多不同配料 包括肥牛、辛辣麵、韓式年糕、香腸、午餐肉、皇帝菜、金菇,另外雞蛋就自己打落去鍋到😹 味道討好 正正常常 同韓國既部隊鍋差唔多味道🙌🏻ღ 韓式炒粉絲 $98炒粉絲反而令人有少少失望 平時食開都會係配炒牛肉 今次竟然係配三色椒😅 味道有啲奇怪 同埋好清淡🥲ღ 麻糬黑芝麻味 $58熱辣辣嘅麻糬配黑芝麻粉 好撘 推介必食😋鍾意呢款麻糬唔係太黏 同黑芝麻粉裹成一團後仲會食到麻糬既牛奶味 既香滑又甜👍🏻新沙洞澡堂 @sinsadong.bathhouse.hk✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟳.𝟮/𝟭𝟬╰┈➤ 📍#BELLYwongs_csw✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟮/𝟭𝟬╰┈➤ #BELLYwongs_korean✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆

ღ 辣炒年糕 $148

ღ 韓式牛肉部隊鍋 $268

ღ 韓式炒粉絲 $98

ღ 麻糬黑芝麻味 $58
熱辣辣嘅麻糬配黑芝麻粉 好撘 推介必食😋

新沙洞澡堂 @sinsadong.bathhouse.hk
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_csw
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_korean
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳/𝟭𝟬
╰┈➤#BELLYwongs_midprice  • $𝟯𝟬𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 𝐌𝐚𝐲𝐛𝐞🙂
一直聽聞呢間打卡Cafe好受歡迎 📷 店鋪設計到好似韓國既澡堂咁設計好像真🤣 走到裡面就有點反差🤭 有一幅好型格既燒酒牆 好似去左一間Bar咁🥂 所以每一個角落都適合打卡🤩 食物方面新派同埋傳統既韓國菜都有D 味道好有水準 🇰🇷⭐️ 生菜包豬肉配自家製醬汁 🥓半肥瘦既豬肉用醬油醃過好有韓式風味🐷 用生菜包住完全唔覺得油膩🥬 加上蘿蔔 辣醬 蒜頭同辣椒一齊食🧄 辣味好複雜好豐富 食到傳統的味道🌶️⭐️ 辣炒年糕 🍢辣醬帶微微的甜味惹味又容易入口❤️ 年糕煙煙韌韌有咬口👍🏻 配料有魚糕同鵪鶉蛋好豐富🫶🏼 有街頭小食的感覺⭐️ 甜辣炸雞 🍗⭐️ 雪花芝士炸雞 🧀貪心想試多D味叫左兩款炸雞🤪 甜辣醬既調味小朋友一定會鍾意🧂 芝士炸雞比較香口 芝士味夠濃但比較乾💥⭐️ 黃豆粉3.6牛乳麻糬 🍼麻糬軟淋淋又QQ好有古早味既感覺☁️ 牛奶味濃郁又唔過甜😛 加上黃豆粉簡單既配搭好經典⭐️ 法式焦糖燉蛋牛角酥窩夫 🧇一啖食到三種甜品既口感🥰 Croffle有窩夫既軟熟又有酥脆既口感🥐 面頭仲有焦糖燉蛋既滑口感好豐富🍮⭐️ 雪嶽山 🗻除左食物之外飲品都好高質😚 Tiffany Blue既顏色岩曬女士💙 面頭雲呢拿味既泡沫有點
生菜包豬肉配自家製醬汁
⭐️ 黃豆粉3.6牛乳麻糬 🍼
法式焦糖燉蛋牛角酥窩夫
⭐️ 法式焦糖燉蛋牛角酥窩夫 🧇
⭐️ 雪嶽山 🗻
除左食物之外飲品都好高質😚 Tiffany Blue既顏色岩曬女士💙 面頭雲呢拿味既泡沫有點奶蓋既感覺🫧 藍色既梭打就有波子汽水既感覺🥤
⭐️ 西柚梳打特飲 🍋
望落有漸層既效果好似夕陽咁🌤 西柚味突出酸酸甜甜唔會太重藥水味🥳
⭐️ 新沙洞澡堂 (長沙灣)
📍 長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
生菜包豬肉配自家製醬汁
黃豆粉3.6牛乳麻糬
法式焦糖燉蛋牛角酥窩夫
2022-09-28 33 瀏覽
📍新沙洞澡堂 (長沙灣)✨生菜豬肉包配自家製醬汁 $248厚厚嘅五花腩用醬油煮過幾入味,肉質軟腍,豬皮幾彈牙。醬汁有勁多白芝麻,比起一般韓式辣醬惹味。✨雪花芝士炸雞 $88炸雞好香脆,雞肉唔嚡口,味道主要靠芝士粉。✨牛肉拌飯 $88份量大得誇張。配料有牛肉、菠菜、豆芽、紫菜、泡菜,撈埋辣醬味道好豐富。✨韓式炒粉絲 $98同樣係超巨型主食。粉絲好彈牙,吸收晒醬油甜味,又唔會太油膩。大量蔬菜好清新。✨麻糬 黑芝麻味 $58麻糬煙煙韌韌,蘸埋黑芝麻粉(即食黑芝麻糊)令人越食越想食。✨宇治抹茶紅豆牛角酥窩夫 $58Croffle好脆又重牛油香。宇治抹茶cream加紅豆係perfect match。📍新沙洞澡堂 (長沙灣)長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
📍新沙洞澡堂 (長沙灣)

✨生菜豬肉包配自家製醬汁 $248

✨雪花芝士炸雞 $88
炸雞好香脆,雞肉唔嚡口,味道主要靠芝士粉。

✨牛肉拌飯 $88

✨韓式炒粉絲 $98

✨麻糬 黑芝麻味 $58
麻糬煙煙韌韌,蘸埋黑芝麻粉(即食黑芝麻糊)令人越食越想食。

✨宇治抹茶紅豆牛角酥窩夫 $58

📍新沙洞澡堂 (長沙灣)
長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
✔️韓式牛肉部隊鍋(含芝士)$268呢個部隊鍋份量十分之多🤩配料亦都好多好豐富 有肥牛、年糕、腸仔、午餐肉、茄汁豆同芝士🧀 將個芝士撈埋辛辣麵一齊食真心絕配🍜🥰✔️晩市韓式豬肉包菜套餐 (二人用) $458👉🏻生菜包豬肉配自家製醬汁👈🏻五花肉肥瘦適中 完全唔會覺得好肥膩😆 佢本身就冇特別調味🤫 所以講唔停就鍾意加埋醃蘿蔔一齊食😋 鍾意重口味嘅朋友可以點埋嗰個秘製醬汁🤤👉🏻提拉米蘇croffle👈🏻講唔停覺得呢個係好好食‼️ Croffle質感十分之酥脆 面頭仲放咗用咖啡浸林咗嘅手指餅☕️ 完美還原tiramisu😚 手指餅上下仲夾咗兩層cream 可以中和返咖啡嘅苦味✨👉🏻炸雞(麻辣芫茜)👈🏻炸雞外皮過咗一段時間之後仲係好脆🤩 仲要完全冇骨‼️味道方面 講唔停覺得個麻辣味鹹味偏重 反而唔係好辣 芫荽味亦都比個麻辣香料味蓋過咗🥺 下次會想試吓其他味多啲~👉🏻雪嶽山👈🏻藍白色嘅造型真係好靚🤩 飲落味道就同忌廉溝鮮奶差唔多!👉🏻藍柑橘白桃梳打特飲👈🏻✔️麻糬(Oreo 味) $58麻薯質感係比較軟淋嗰種~本身麻薯冇乜味 所以加埋Oreo 碎都唔會太甜🤔不過如果麻薯可以做得煙靭啲應該會再好食啲😬整體來講
✔️韓式牛肉部隊鍋(含芝士)$268

✔️晩市韓式豬肉包菜套餐 (二人用) $458
👉🏻生菜包豬肉配自家製醬汁👈🏻

👉🏻提拉米蘇croffle👈🏻

👉🏻炸雞(麻辣芫茜)👈🏻

👉🏻雪嶽山👈🏻
藍白色嘅造型真係好靚🤩 飲落味道就同忌廉溝鮮奶差唔多!

👉🏻藍柑橘白桃梳打特飲👈🏻

✔️麻糬(Oreo 味) $58

整體來講 講唔停覺得呢間餐廳嘅裝修真係好韓風🇰🇷 啱晒少女嚟打卡📸食物方面最推薦就係tiramisu croffle🧇❤️
今日呢到呢間人氣韓式cafe😝門口一入黎已經見到大大個澡堂🥰🥰仲有成排擺滿左燒酒嘅燒酒牆🥺🥺真係好有韓國嘅feel😙😙黎到餐廳已經人山人海,果然熱潮不退🙌🏻🙌🏻仲係咁有人氣呀🥳🥳🥢炸雞-蒜蓉豉油半份 $88呢到啲炸雞口味都幾多款式,今次就食下呢間唔常見嘅口味,係蒜蓉溝豉油,味道都幾濃郁,食落都唔會好咸同重味精,雞肉肉質仲超嫩滑😙😙食到好滋味🥢新沙洞招牌炸物拼盤細份 $98呢個拼盤集結左唔少韓國小食,分別有炸年糕香腸串、炸粉絲卷、番薯片、餃子等等😚😚真係一次過可以食到唔少炸物😜😜全部都係熱辣辣新鮮炸起🤩🤩真係好惹味☺️☺️🥢辣炒年糕 $148呢到嘅炒年糕都幾大份😌😌味道仲好正宗🏮因為我地怕太辣,所以炒年糕我地叫左少辣😚😚味道食落都唔錯,唔會太辣都食得幾過癮☺️年糕好煙韌軟熟🥳好有口感😜🥢炸韓國午餐肉條 $58炸午餐肉條其實喺韓國係好受歡迎😚 今次終於第一次食😳😳 未食已經聞到陣陣香濃嘅午餐肉味撲鼻而來,而且賣相造型又得意😋 食落口都果然冇失望😛 午餐肉條非常香脆可口,又惹味🥺 真係非常邪惡呀🫣🥢韓式牛肉拌飯 $98呢個熱辣辣嘅韓式牛肉拌飯♨️,真係飽肚之選😳 牛肉份量十足,仲伴隨住紫菜、芽菜、泡

🥢炸雞-蒜蓉豉油半份 $88

🥢新沙洞招牌炸物拼盤細份 $98

🥢辣炒年糕 $148

🥢炸韓國午餐肉條 $58

🥢韓式牛肉拌飯 $98
呢個熱辣辣嘅韓式牛肉拌飯♨️,真係飽肚之選😳 牛肉份量十足,仲伴隨住紫菜、芽菜、泡菜,三種有營養嘅配菜,即時減低晒食咁多邪惡小食嘅罪惡咁😝😝

🥢麻糬~Oreo味 $58
麻薯係我嘅最愛😝估唔到呢到竟然有咁多甜品😜😜呢度仲有三隻味,分別係黑芝麻、oreo味同埋黃豆味🤩🤩麻糬係由3.6牛乳製成🤩所以奶味超濃郁🥳食落唔會太甜,同oreo配合得好好😝

🥢法式焦糖燉蛋 $58
脆口微暖嘅窩夫,再配上法式焦糖燉蛋😋 燉蛋口感非常Q彈柔嫩、焦糖外表薄脆,脆脆地咁入口,一啖窩夫一啖燉蛋😚 好好食😋

🧊雪嶽山 $58
🍯西柚梳打特飲 $48
呢到嘅野飲都好有特色,七彩繽紛😌😌拎黎打卡影相真係一流😜
👏🏻哇塞!最近挖掘了新大陸,一家開在長沙灣的澡堂韓式cafe☕️韓餐店,這家澡堂實在太特別了。❗️「新沙洞澡堂」並非是真的澡堂,而是以韓式澡堂為裝修藍本,設有多個打卡位及供應多款甜品和秘制炸雞🐔等。餐廳里設有多個澡堂打卡位,藍磚小浴場座位、花灑浴室擺設丶圓鏡等,十分逼真‼️♨️看到這麼特別的店,本身對他的食物期望值沒有那麼高,但是,吃過之後絕對得稱贊一番🔉無論是主食炸雞還是餐後甜品窩夫,都實在是太好吃啦啦啦啦💞‼️我們點了三個口味的炸雞,各來半份,這樣可以試試不同口味🔅💜炸雞-蒜蓉豉油半份 88這個比較偏濃,香蒜加上蔥花調味出來的獨特醬汁,為這個炸雞加分不少,醬汁拉絲,非常誘惑,這個感覺是有點甜香味!💜雪花藝士半份88個人最愛這個口味,外面酥脆,沒有醬汁,但是芝士已經融入了裡面!💜炸雞-甜辣半份 88甜辣味顧名思義有點辣,但是這個辣度是可以忽略的,連小朋友都能承受。主食💜韓式牛肉拌飯 88 這個份量真的超大,超級無敵好吃,推薦!泡菜,菠菜,加上牛肉,配上醬汁攪拌,實在太好吃了!💜 泡菜豬肉拌飯 86豬肉的話稍微偏肥,醬汁更辣一些,配上紫菜泡菜,十分惹味!感覺一份飯裡面估計有3碗🥣份量,十分之大
無論是主食炸雞還是餐後甜品窩夫,都實在是太好吃啦啦啦啦💞
💜炸雞-蒜蓉豉油半份 88
💜雪花藝士半份88
💜炸雞-甜辣半份 88
主食
💜韓式牛肉拌飯 88
💜 泡菜豬肉拌飯 86
豬肉的話稍微偏肥,醬汁更辣一些,配上紫菜泡菜,十分惹味!
感覺一份飯裡面估計有3碗🥣份量,十分之大。

🍧甜品 隆重推薦法式焦糖燉蛋窩夫
吃了它家這個窩夫後,真的挺後悔沒多點個別的口味,實在太好吃了,窩夫上面焦糖燉蛋,蛋碎了好像成了窩夫的醬一般,一起入口十分的美味,上面的蛋有種入口即溶的感覺‼️
🍸
藍柑橘白桃梳打特飮 這杯顏色藍藍紫紫,十分之美麗。
玫瑰梳打特飲🌹淡淡粉粉的玫瑰味,我愛了!
2022-09-26 42 瀏覽
最近看到这家店很火,我必须得去打卡啦!我是下午茶时间去的,点了一份特色下午茶二人套餐。包括6件咸点,12件甜点,两杯特饮。不得不说,拍照真的特别好看。我点的焦糖拿铁,不甜的,配上甜品刚刚好!-除了这个下午茶,我觉得比较值得推荐的有韩式拌饭、甜辣炸鸡、酱牛肉窝夫!听说他们家的提拉米苏特别好吃,我们实在吃不下啦!-环境超级好拍!门口就很韩国,走进来真的都是莲蓬头🚿哎,还有个巨大的澡堂哈哈哈!特别好出片!对啦,这里是宠物友好餐厅哦~很多人都带宠物来,实现顺便撸狗🐶计划!
最近看到这家店很火,我必须得去打卡啦!
下午茶二人set
炸雞
韓式拌飯
醬牛肉窩夫
下午茶二人set
炸雞
韓式拌飯
醬牛肉窩夫
新沙洞澡堂生菜包豬肉配自家醬汁水冷麵雪花芝士炸雞半份炸韓國午餐肉條提拉米蘇croffle黃豆粉鮮奶麻糬雪嶽山/香檳葡萄蘇打價錢💲: $248/ $98/ $88/ $58/ $58/ $58/ $48好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.7/5-長沙灣呢間打卡韓國菜,吸引左超多人來!門口的浴堂位好instagrammable,側邊仲有啲花灑的擺設。入面的位置就唔再係浴堂,而係一塊燒酒牆,大大聲播住韓文歌,真係幾有係韓國的感覺😎 除左普通韓食,甜品仲有做小小其他款,例如鮮奶麻糬、tiramisu。多人來叫一定好happy!-✅生菜包豬肉配自家醬汁。好傳統的配搭!有紫蘇葉、生菜、生蒜片、辣椒🌶️、蘿蔔泡菜比你一齊包來食。薄片五花肉,脂肪同肉的層次分明,切薄片亦方便入口,唔會好油膩🥳 雖然有烤過但味道唔重,有小小豬臊味🤫 但沾上韓國辣醬再包埋食,就好豐富。-✅✅水冷麵。食左咁多肉,呢個冷面真係好正🥰冰涼的湯底,唔會過酸!無加佢額外比的醋,覺得味道啱啱好,唔會酸到胃痛👍🏻麵條一剪開就容易分開,唔會一舊舊。煙韌有彈性的麵條+清爽的青瓜+雪梨條,好
新沙洞澡堂
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.7/5

✅✅水冷麵。食左咁多肉,呢個冷面真係好正🥰冰涼的湯底,唔會過酸!無加佢額外比的醋,覺得味道啱啱好,唔會酸到胃痛👍🏻麵條一剪開就容易分開,唔會一舊舊。煙韌有彈性的麵條+清爽的青瓜+雪梨條,好fresh,梨的甜味又中和到啲酸☺️

✅✅雪花芝士炸雞半份。呢個有4-5件,外層炸得香脆,入面都算juicy,同埋佢係冇骨,啖啖肉🤤食落唔乾,入面啲肉都有味。芝士調味粉惹味得來唔會好膩,有啲shakeshake粉咁,比起醬包住啲雞,我更愛呢隻😍

✅炸韓國午餐肉條。用spam的午餐肉罐上,玩味重d🤪 午餐肉切條,炸到好香脆,沾酸甜中食,會令人想一條一條係咁食。如果粉漿可以鬆化啲就就好,而家有啲硬😳

✅提拉米蘇croffle。呢個係招牌菜!croffle上面鋪滿tiramisu cream,中間夾住浸左咖啡酒的手指餅,都幾濕潤既。tiramisu cream軟滑唔會好膩,再加埋大量可可粉。不過咖啡酒味又真係唔濃既。croffle外圍係脆的,但因為面頭大量的cream,令到croffle會軟,口感上會差小小,但味道係唔錯😎

✅黃豆粉鮮奶麻糬。一patpat的麻糬口感其實好似鼻涕🤣 但有淡淡奶香,軟滑小小軟糯,可以用筷子切開,沾滿黃豆粉食☺️ 黃豆粉唔甜,最韓國style🇰🇷

✅雪嶽山/香檳葡萄蘇打。雪嶽山就係忌廉鮮奶梳打,樣幾靚。葡萄蘇打都夠味。
整體真係打得卡,味道都正常發揮。之前見到劣評,但又冇預計咁差。如果一大班frd都可以來下,幾啱share食🤓

同區美食🍧: #piggyfoodiein長沙灣
长沙湾新开了一家韩式澡堂风格的cafe店,座位装饰都是澡池花洒就算了居然名字就叫新沙洞澡堂🤣🤣还真有种错觉到了🇰🇷奇妙的体验!-📌新沙洞二人餐💰374(可选择食物)✨韩式牛肉拌饭➕鸡蛋一定要加鸡蛋!倒入辣酱拌在一起,每一口都很好吃🉑除了牛肉还有超多配菜:紫菜、泡菜、豆芽菜、菠菜,口感十足,非常丰富✨鱼糕年糕汤汤是清淡的那种,吃了炸鸡和拌饭难免有🤏腻,喝这个汤刚刚好!年糕很有韧劲弹牙的那种,喜欢😍里面还有白萝卜,很清甜✨甜辣炸鸡半份有5大块,份量还可以😌炸鸡面衣不薄不厚,酱汁是粘稠的完美挂在炸鸡上!还不错~✨士多啤梨牛乳忌廉一定要及叫及吃,不能像我一样为了拍照先上了,等我吃的时候下面的窝夫湿了没有那么香脆😭整体来说都还是不错的✨饮品-雪狱山 泡沫咖啡📌炸甜薯拉丝芝士条💰58超级惊喜‼️这个真的很好吃!外酥里嫩,里面除了拉丝芝士还有甜甜的薯泥😋📌新沙洞hightea set💰338下午茶☕️打卡必备,粉粉嫩嫩超有少女心,造型精致漂亮💕有2款咸味点心,6款甜的 比较喜欢沙律三文鱼和芒果奶冻📌黄豆粉麻薯💰58麻薯和以往吃过的不同,不是糯叽叽黏牙的口感,而是非常的滑溜,入口直接滑下去了🤣奶香味浓郁

📌新沙洞二人餐💰374(可选择食物)
✨韩式牛肉拌饭➕鸡蛋

📌新沙洞hightea set💰338
比较喜欢沙律三文鱼和芒果奶冻

📌黄豆粉麻薯💰58
2022-09-25 38 瀏覽
星期日冇野做,緊係又係去食好西既時候喇,本來路人甲話帶我去食茶記,但點知冇開到,所以我就去左食韓國野喇~去到門口,明明已經2點半,但入面都重係咁多人,所以我地都等左1陣先有得入座。入到去,見到好多好多人,真係滿曬,裝修因為係用韓國既澡堂黎做主題,所以都有d花灑又或者浴堂作為俾客人食野之用,所以感覺都幾得意~睇完咁多,當然要叫野食啦,我地今日叫左:⁃  雪花芝士炸雞(半份)⁃  泡菜豚肉拌飯 (加雞蛋)⁃  鮮奶咖啡(凍)⁃  西柚梳打(少甜)首先黎既係2杯飲品,對於我黎講,呢到既飲品唔止講究好唔好飲,係連個杯都會襯埋色俾你,就好似西柚梳打,1黎到我已經bing bing,隻杯真係襯到1定要黎打卡~講返野飲先,鮮奶咖啡就普普通通,不過不失啦。而西柚梳打因為叫左少甜關係,所以唔係太甜,西柚味我覺得唔係太重,但總體唔算差~跟住先黎既係雪花芝士炸雞,食落口,唔算太多油,但雞係多汁的,我覺得好好食~如果黎食炸雞可以叫多d,因為份量唔算多,我地細食,所以先叫左半份淺嘗~最後黎既泡菜豚肉拌飯,我再加左隻雞蛋,因為好鍾意拎蛋撈飯食,飯唔算好大個,非常足料,豚肉算滑,嫌佢唔夠醬,所以都拎多左少少醬食,如

睇完咁多,當然要叫野食啦,我地今日叫左:
⁃  雪花芝士炸雞(半份)
⁃  泡菜豚肉拌飯 (加雞蛋)
⁃  鮮奶咖啡(凍)
⁃  西柚梳打(少甜)

最後黎既泡菜豚肉拌飯,我再加左隻雞蛋,因為好鍾意拎蛋撈飯食,飯唔算好大個,非常足料,豚肉算滑,嫌佢唔夠醬,所以都拎多左少少醬食,如果1個人食應該係岩岩好~

總結: 我由門口未行入去,已經覺得裝修好特別,因為我完全冇睇過任何資料黎食 (好似抽盲盒咁),所以件事好新鮮,食物可能未必好大份,但仍然可以滿足所有要求,飲品真係好靚,連我唔係好鍾意打卡既人,都唔覺意打左2張,所以對於我黎講食物ok,飲品靚靚,打卡勝地咁濟,經過可以入去坐坐打過卡呀~
題外話/補充資料: 黎既時候,我見到1個澡堂既位置係可以俾毛孩入去,見到係1人1毛孩既位,有興趣既話,可以帶毛孩黎呀(不過最好都係打電話穩陣d)
2022-09-11
5 分鐘 (堂食)
2022-09-24 34 瀏覽
想食韓國野,搵到呢間好有特色嘅餐廳,openrice仲有優惠🥰餐廳一邊以白色瓷磚爲主,像簡單明亮嘅café☺️墻上有花灑做裝飾,更有一個特別嘅浴池位置,營造一種韓國傳統澡堂嘅感覺😙我們用餐當天該位置嘅客人更帶了柴犬,超級可愛!另一個邊以黑色墻爲主,更有一面擺滿燒酒嘅牆,好有韓國夜晚飲酒feel😍我們選了一個套餐,又加左d野食,食得好滿足🤤🍽晚市韓式豬肉包菜套餐 $458🥢生菜包豬肉配自家醬汁(2人用)五花肉肥瘦適中,分量好足,配上自家惹味醬汁同新鮮蔬菜,蒜頭、辣椒、醃蘿蔔、帶來多重清新口感🤪🥢韓式甜辣炸雞🍗(半份)有6件無骨炸雞,上枱時熱辣辣,賣相都好吸引,外表炸得金黃脆口,食落炸雞口感嫩滑多汁🤤🥢法式焦糖燉蛋窩夫🧇窩夫口感鬆脆,焦糖燉蛋都好食,好creamy,兩樣好食嘅都幾match,我同朋友都好中意食🥰🥢雪嶽山🍹🥢香檳葡萄梳打特飲🍹雪嶽山賣相好靚,天藍色配白色,好似富士山🗻葡萄梳打特飲都唔錯,葡萄味濃,好清新😚✨辣炒年糕🌶️$148包括年糕、魚糕串同鵪鶉蛋,醬汁十分惹味,有少少辣,配料都沾滿醬汁,最中意就係魚糕串,口感煙韌,配上微辣嘅汁,好味😆✨Oreo鮮奶麻薯 $58麻薯有3種口味,

🍽晚市韓式豬肉包菜套餐 $458
🥢生菜包豬肉配自家醬汁(2人用)

🥢韓式甜辣炸雞🍗(半份)

🥢法式焦糖燉蛋窩夫🧇

🥢雪嶽山🍹
🥢香檳葡萄梳打特飲🍹
雪嶽山賣相好靚,天藍色配白色,好似富士山🗻
葡萄梳打特飲都唔錯,葡萄味濃,好清新😚

✨辣炒年糕🌶️$148

✨Oreo鮮奶麻薯 $58
麻薯有3種口味,黄豆粉、黑芝麻同Oreo。麻薯由3.6牛乳與糯米粉製作,成品感覺十分滑溜,上面鋪滿Oreo碎,就由我地自己將麻薯同Oreo碎 mix埋一起,再切成細份, 又好玩又好食🤣
2022-09-24 48 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage price po: HKD$350-400+📍Address: 新沙洞澡堂, Cheung Sha Wan韓國澡堂打卡風餐廳,黑白分界,有兩種唔同嘅style,黑色區域,餐廳有成面發光燒酒牆可以影相📸️,感覺自己好似去咗首爾旅行咁,大家都可以就嚟去旅行,我已經睇緊機票✈️白色區域,有沖涼梳洗嘅浴室擺設,感覺自己好似係澡堂沖涼。食物方面質素都唔差,我哋試咗辣炒年糕套餐,分別有微辣嘅炒年糕、新沙洞招牌炸物拼盤(入面有年糕腸仔、炸番薯、炸餃子同埋甜薯芝士條)、韓式牛角窩夫同埋兩杯飲品。窩夫一定要點 Crème Brûlée味,香脆嘅焦糖口感加上微熱既嘅窩夫🧇,口感十足!另外加點其他菜式,韓式炒粉絲、韓式水冷麵、牛肉石頭鍋飯,全部都係喺韓國食到既味道🇰🇷另外一個甜品必點,係3.6牛奶麻薯,有芝麻、黃豆、Oreo口味,黃豆入口非常清新,加上牛乳嘅清甜同埋麻薯嘅煙韌,超級好味!飲品都非常吸晴打卡,西柚梳打,冰涼爽甜🧊
🇭🇰Hong Kong

2022-09-23 299 瀏覽
用澡堂做餐廳主題真係好特別,見好多朋友仔嚟打卡,小編都唔執輸快快嚟試吓。除咗到處都係浴室元素,仲有一幅燒酒牆,全部都係打卡位,服務員態度又非常好,食物又得,真係冇嚟錯。📌辣炒年糕小編本身唔係好食得辣,見咁出名,都想試吓,結果辣味適中,冇蓋過食物本身味道,除咗有年糕之外,仲有串起嘅魚糕同鵪鶉蛋,口感豐富📌新沙洞招牌炸物拼盤細份拼盤雖然叫咗細份,但都好豐富,有年糕腸仔串,有炸餃子兩件,炸蕃薯片兩件,紫菜粉絲卷兩件同埋甜薯芝士條兩件,各有特色,小編特別喜歡甜薯芝士條,煙煙韌韌📌韓式水冷麵水冷麵真係有驚喜,麵本身已經爽口,味道特別出色,清甜唔油膩,可以當湯飲,因為加咗蘋果片,蘋果清甜爽口,甜味亦入到湯中,好正📌麻薯-黑芝麻味麻薯煙煙韌韌,黑芝麻香口,味道口感好夾📌棒子朱古力香蕉牛角酥脆口牛角酥,加上香滑棒子朱古力醬,味道一定得,仲有好多香蕉片,無得輸📌榛子鮮奶咖啡咖啡味香濃,拉花亦美,不錯熱飲選擇📌藍柑橘白挑梳打特飲(必飲)最大驚喜係這款凍飲,超級好味,打卡又靚,又可以揀多冰少冰多甜少甜📌西柚梳打特飲見嗰藍柑橘白挑梳打特飲咁好飲,再叫另一款試吓,這款西抽梳打都唔錯,餐廳飲品實在出色

📌辣炒年糕

📌新沙洞招牌炸物拼盤細份

📌韓式水冷麵

📌麻薯-黑芝麻味
麻薯煙煙韌韌,黑芝麻香口,味道口感好夾

📌棒子朱古力香蕉牛角酥

📌榛子鮮奶咖啡
咖啡味香濃,拉花亦美,不錯熱飲選擇

📌藍柑橘白挑梳打特飲(必飲)

📌西柚梳打特飲
新沙洞招牌炸物拼盤細份