2022-09-10 40 瀏覽
📍新沙洞澡堂 𝗦𝗶𝗻𝘀𝗮-𝗱𝗼𝗻𝗴 𝗕𝗮𝘁𝗵𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲 (長沙灣) 之前有一排好多人都紛紛走去一間澡堂打卡,原來係位於長沙灣嘅新沙洞澡堂~ 💗呢間餐廳以韓式澡堂為主題,裝修佈置上極具心思,一走入到去就已經見到一個迷你澡堂仔🛁,牆身仲會掛上花灑,超得意!行入少少仲會見到一整幅燒酒牆,好有特色!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️韓式牛肉部隊鍋(含芝士) ($268) 部隊鍋嘅擺盤好靚,而且入面嘅材料超豐富😍,有肥牛、芝士、辛辣麵、金菇、泡菜、午餐肉、韓式年糕等等,超滿足!部隊鍋上嘅時候會跟住個瓦斯爐,可以keep住熱辣辣咁食,味道仲好濃郁!▪️辣炒年糕 ($148)一直都好鐘意食韓式年糕,呢到嘅年糕絕對無令我失望!🥰佢嘅份量超多,除咗有主角炒年糕之外,仲有鵪鶉蛋同魚糕,每一樣都沾滿香辣嘅韓式醬料,超惹味!▪️ 雪花芝士炸雞(半份) ($88) 炸雞係無骨嘅,咬落啖啖肉超幸福!🍗炸雞嘅外皮好香脆,而內裡則肉質嫩滑,鮮嫩多汁,芝士粉仲好香!▪️韓式水冷麵 ($98)  呢排夏天咁焗咁熱🥵,食返個水冷麵就啱晒!😻冷麵食落超彈牙,富有嚼勁,配埋醬汁味道酸酸甜甜咁,好清新好開胃!▪️法式焦糖燉蛋牛角包窩夫 ($

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️韓式牛肉部隊鍋(含芝士) ($268)

▪️辣炒年糕 ($148)

▪️ 雪花芝士炸雞(半份) ($88)

▪️韓式水冷麵 ($98)

▪️法式焦糖燉蛋牛角包窩夫 ($58)
My favourite!! (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 焦糖燒得好焦脆,🤤燉蛋嘅蛋香十足,好creamy!🥐牛角包窩夫口感酥脆,入口散發著淡淡牛油香,yum yum!!

▪️奶醬多牛角包窩夫 ($58)
因為太好食所以叫多咗一個口味🫣~ 茶餐廳嘅奶醬多相信大家都有試過,但換成牛角包窩夫又會點呢?結果係都係咁夾!! 不過應該係焗完個croffle先搽上花生醬,令到個包冇凍左少少,👍如果仲係熱辣辣嘅話話更加好!

▪️雪嶽山 ($58)
外型超靚,🗻好似日本富士山咁,啱晒打卡!佢其實係一杯乳酸梳打嚟嘅,上層係白色奶泡,味精好香甜好好飲!

▪️香檳葡萄梳打特飮 ($48)
飲品嘅甜度適中,✨飲落好清新!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
Shop A1, G/F, Wing Fat Court, 506-510 Fuk Wing Street, Cheung Sha Wan
餐廳:新沙洞澡堂 (長沙灣)地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖長沙灣呢間2022年2月開嘅新沙洞澡堂 @sinsadong.bathhouse.hk ,開咗無耐就吸引咗一大班鍾意韓國風格嘅靚仔靚女嚟打卡食韓國菜🇰🇷餐廳想將韓國首爾最Chill嘅澡堂風格Cafe帶嚟香港,雖然依家未完全通關,但嚟到新沙洞澡堂就感覺自己好似去咗首爾新沙洞嘅Cafe咁☕️餐廳分開兩邊風格,以黑白相隔,黑色喺燒酒場⚫️,有一幅擺滿燒酒嘅牆🍶,最適合飲酒🍻;白色喺Cafe風⚪️,以韓式澡堂為設計理念,湖水藍嘅石磚浴場座位、沖涼梳洗嘅花灑浴室擺設🚿丶寫有文字嘅玻璃圓鏡等🪞,可以話每一個角落都喺打卡位📸,咁熱嘅天氣真喺好想喺度一邊食住嘢飲住咖啡、一邊浸浴享受吓放假嘅生活🥰✝️新沙洞特色甜品套餐 $3282人份量嘅Afternoon Tea Set,入面總共有16件鹹點同甜點🍰,包括:🧁抹茶紅豆撻X2🧁士多啤梨撻X2🧁香蕉朱古力撻X2🍩馬卡龍X2🧇韓式牛角酥窩夫X2🥧煙三文魚撻X2🥧蛋沙律撻X2🥛芒果奶凍X2呢個Tea Set以撻為主打,鬆脆嘅撻上面放咗唔同餡料,兩款鹹、三款甜,我自己就比較鍾意抹茶紅豆撻同士
餐廳:新沙洞澡堂 (長沙灣)
地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖

餐廳分開兩邊風格,以黑白相隔,
黑色喺燒酒場⚫️,有一幅擺滿燒酒嘅牆🍶,最適合飲酒🍻;

✝️新沙洞特色甜品套餐 $328
🧇韓式牛角酥窩夫X2
🥧煙三文魚撻X2
🥧蛋沙律撻X2
🥛芒果奶凍X2

呢個Tea Set以撻為主打,
鬆脆嘅撻上面放咗唔同餡料,兩款鹹、三款甜,
我自己就比較鍾意抹茶紅豆撻同士多啤梨撻,食落味道好夾而且唔會太甜,士多啤梨味好清新鮮香🍓,抹茶同紅豆味好Balance,抹茶香都幾濃郁👍;
嚟到呢度一定要食嘅韓式牛角酥窩夫,質感香脆可口,配埋奶醬多同Tiramisu兩款最受歡迎嘅醬一齊食,唔知你又鍾意邊款呢🤪?馬卡龍喺咖啡同檸檬味🍋,軟脆而微微煙韌,甜而不溜。
飲品叫咗杯熱Latte同加$15要咗杯維也納咖啡☕️,
維也納咖啡喺奧地利最出名嘅咖啡,薄層砂糖上面加上Espresso,面頭仲有一層鮮忌廉,甜苦與共😋

✝️魚糕年糕湯 $98
當魚糕遇上年糕,大家都喺糕,但喺就擁有截然不同嘅口感,爽彈嘅魚糕,配上充滿咬口嘅年糕,浸泡喺鮮香濃郁嘅高湯當中🍲,白蘿蔔仲索晒啲湯汁,充滿韓式風味😎

✝️麻糬~Oreo味 $58
麻糬有黑芝麻、黃豆粉同Oreo三種口味,預先整好、圓形一粒粒嘅麻糬就食得多,啱啱煮起嘅麻糬漿,有得自己Mix同拉嘅麻糬都喺第一次試😍,用咗3.6牛乳同糯米粉去煮,溫度要掌握得好好先打得出有黏稠度嘅麻糬,用兩隻匙羹撈勻Oreo碎同麻糬漿,慢慢會變得黏身,有得食又有得玩😝
2022-09-09
10 分鐘 (堂食)
2022-09-09 34 瀏覽
好掛住韓國嘅汗蒸幕同shopping地方😩今次就嚟到長沙灣呢間新沙洞澡堂feel下陣韓國味先😆😆呢度裝修好有玩味,係一個好colourful嘅澡堂風格🛀🏻有唔少打卡位可以瘋狂影相📸仲有個燒酒牆,夜晚可以嚟chill下飲下唔同口味嘅燒酒🥃呢度仲係pet friendly,見到幾隻好可愛又乖嘅狗狗😻😻一齊嚟同主人食嘢打卡添。呢度主打各款韓式經典嘅生菜包肉、年糕、部隊鍋、炸雞等,仲有吸睛度好高嘅甜品同特飲🤩今次就叫咗個韓式豬肉包菜套餐,另外再加少少嘢食,份量十足,夠2-3個人食飽飽。生菜包豬肉配自家製醬汁份量頗大,五花肉脂肪比例都唔少😝幾肥美又香口,配爽脆嘅生菜同酸酸辣辣嘅醬汁、蘿蔔絲、蒜頭同辣椒一齊食,完全還原韓國味道😗😗炸雞-甜辣半份套餐仲有半份炸雞🍗有幾款口味可以揀,甜辣呢款好經典,甜甜地辣度唔高,幾惹味,炸雞大大舊好厚肉,肉質juicy👍🏻韓式水冷麵食完啲邪惡嘢😈都係另外叫個水冷麵平衡下,感覺無咁肥。湯底入面有唔少雪梨,食完感覺好清新。泡菜另外叫嘅泡菜,$20一大碗,食極都食唔完🤣3.6牛乳麻糬-黑芝麻味3.6牛乳麻糬有芝麻、黃豆粉同oreo可以揀,麻糬又係比出面食嘅份量大好多,口感

生菜包豬肉配自家製醬汁

炸雞-甜辣半份

泡菜
另外叫嘅泡菜,$20一大碗,食極都食唔完🤣

3.6牛乳麻糬-黑芝麻味
3.6牛乳麻糬有芝麻、黃豆粉同oreo可以揀,麻糬又係比出面食嘅份量大好多,口感滑捋捋,沾滿香口嘅芝蔴食,味道唔錯😛

法式焦糖燉蛋窩夫
套餐內嘅甜品,窩夫即叫即做,面頭吉士醬上面有脆卜卜嘅焦糖,窩夫外面crunchy,咬落鬆軟有蛋香,極邪惡🤪🤪

雪嶽山、香檳葡萄梳打特飲
套餐包括2杯飲品,多款特飲都有得叫,雪嶽山賣相好靚😍飲落係香甜嘅波子汽水梳打味,葡萄梳打就酸酸甜甜。

人均消費:$350
推介指數(10分為滿分):7.5分

2022-09-05
2022-09-08 38 瀏覽
韓式澡堂風格打卡Café @sinsadong.bathhouse.hk 再訪人氣韓國澡堂 韓式復古cafe,黎到一定要係迷你浴池同燒酒牆打卡📸之前tea time 黎過食下午茶套餐,賣相都幾精緻炸雞、韓式牛角酥窩夫🥐同手工甜點都有特色🌟生菜包豬肉配自家製醬汁套餐 $458套餐有韓式豬肉包菜2人份+半份炸雞+韓式牛角酥窩夫 +2杯梳打飲品🌟生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用)生菜包豬肉份量好多,配生菜、蒜片、辣椒、蘿蔔絲同醬汁豬肉係半肥瘦、切得唔厚,包埋其他配料食,唔會覺得油膩蘿蔔絲酸酸辣辣都幾開胃,2人share既量都足夠🌟炸雞-甜辣半份甜辣既味道對我啱啱好 唔會太辣,外面沾咗醬汁外皮就唔會太脆雞胸會有少少干 其他都唔錯🌟法式焦糖燉蛋牛角酥窩夫牛角酥窩夫幾款口味都好吸引,Tiramisu 賣相都好靚牛角酥窩夫夠酥脆,上面有焦糖燉蛋醬,好好食🌟雪嶽山 +$10 🌟藍柑橘白桃梳打特飲連飲品都好靚,兩杯都有漸變效果🌟韓式牛肉拌飯 $98有芽菜、泡菜、菠菜、紫菜同洋蔥牛肉,個醬汁可以按自己口味落好大碗份量好多,味道都唔錯🌟3.6 牛乳麻薯 $58有三款口味我哋要咗黑芝麻,芝麻味都重,但有少少甜

之前tea time 黎過食下午茶套餐,賣相都幾精緻
炸雞、韓式牛角酥窩夫🥐同手工甜點都有特色

🌟生菜包豬肉配自家製醬汁套餐 $458

🌟生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用)
生菜包豬肉份量好多,配生菜、蒜片、辣椒、蘿蔔絲同醬汁
豬肉係半肥瘦、切得唔厚,包埋其他配料食,唔會覺得油膩
蘿蔔絲酸酸辣辣都幾開胃,2人share既量都足夠

🌟炸雞-甜辣半份
甜辣既味道對我啱啱好 唔會太辣,外面沾咗醬汁外皮就唔會太脆
雞胸會有少少干 其他都唔錯

🌟法式焦糖燉蛋牛角酥窩夫
牛角酥窩夫幾款口味都好吸引,Tiramisu 賣相都好靚
牛角酥窩夫夠酥脆,上面有焦糖燉蛋醬,好好食

🌟雪嶽山 +$10 🌟藍柑橘白桃梳打特飲
連飲品都好靚,兩杯都有漸變效果

🌟韓式牛肉拌飯 $98
有芽菜、泡菜、菠菜、紫菜同洋蔥牛肉,個醬汁可以按自己口味落
好大碗份量好多,味道都唔錯

🌟3.6 牛乳麻薯 $58
有三款口味我哋要咗黑芝麻,芝麻味都重,但有少少甜
麻薯軟糯拉絲,鐘意麻薯都可以試

📍 新沙洞澡堂 (長沙灣)
長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
周末终于去了这家IG超火的韩风餐厅,名字都很特别,“新沙洞澡堂”,在“澡堂“里吃韩餐还是第一次体验。试过发现这里不仅拍照好看,东西也非常合我胃口,菜品辣辣的很过瘾!甜品更是意外的好吃!分享给姐妹们!-【推荐几个我觉得惊喜的菜】黄豆粉麻薯🥜这个甜品是今天推荐的重点!我要放在第一个写!从来都没试过一整块麻薯上来,要自己用刀叉切开再裹上黄豆粉!整块麻薯是用3.7牛乳制作,所以超级香浓,吃到嘴巴里真的和其他麻薯有明显不同,Q弹的同时又糯叽叽,啊~~一试难忘!外面的黄豆粉也超级香醇浓郁,完全不会很甜,是我近期吃过最喜欢的甜品了!▪️辣炒年糕🫕这一定是我在香港吃过最好吃的韩式年糕之一!尤其是外面得酱料,是那种有颗粒的辣辣的感觉!我觉得几乎没有为了当地口味改良,超级还原在韩国吃到的味道,里面除了年糕鱼饼,还有鹌鹑蛋,满昏!▫️新沙洞招牌炸物拼盘(小)🧆安利这个小食套餐给所有喜欢油炸的姐妹,里面内容相当丰富,有紫菜粉丝卷,芝士棒,韩国饺子,番薯,还有一大串多酱的香肠年糕!哇!真的有够劲,全桌我第一口吃的就是这个,又脆又香!我如果住在附近,真想每周外卖一次,回家追剧的手吃!▪️韩式牛肉拌饭🥣喜欢韩式拌饭的姐妹

【推荐几个我觉得惊喜的菜】
黄豆粉麻薯🥜

辣炒年糕🫕

▫️

新沙洞招牌炸物拼盘(小)🧆

韩式牛肉拌饭🥣
喜欢韩式拌饭的姐妹一定也会喜欢这个!牛肉的分量很足,我和姐妹两个人share一碗刚刚好!超级好吃又顶饱!

▫️

炸韩国午餐肉条🥓
午餐肉星人可以闭眼冲,外面炸的酥脆,搭配酱料,每一口都是享受!如果可以量多一点点就更好啦!嘻嘻嘻

▪️

✔️总的来说这是一家颜值和口味同时在线的韩式餐厅,繁忙时段人还是蛮多了,千万不要忘记定位。听说中午时段还有会下午茶供应,有机会会也要再来试试~

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🔚
🛎香港的好吃好玩好拍地,一篇笔记根本说不完!
戳我主页日常关注🔘迫不及待和你们再次分享啦🧡
2022-09-08 35 瀏覽
想試呢間餐廳好耐😍餐廳裝修走兩種風格,一面以澡堂為主題,白色為主調。內裡係韓式酒館風格,黑色為主調,特別係店內嘅燒酒牆,影相做背景好靚😍我同🐗叫左一份二人豬肉包菜套餐,我真係好耐冇食보쌈 之前多數揀左豬手,佢地嘅出品都幾正宗,附送嘅生菜都有兩款,配料亦毫不吝嗇,尤其係蘿蔔泡菜好好味,自家醬汁都幾香,少少辣。五花腩滷得好好,豬皮軟滑🤤跟餐甜辣炸雞調節左冇傳統咁辣,炸雞香脆,雞件亦好滑,全部都係순살 食得好方便。另外叫左個炸物拼盤細份,黎嘅時候嚇親,估唔到細份都咁大,真心抵食😋😋炸物都係韓國街頭見到嘅,最鍾意脆炸紫菜粉絲卷💕年糕腸串好好味😋外脆內軟糯嘅年糕配上甜辣醬汁好惹味💕韓式牛肉拌飯就正常發揮,拌飯加左辣白菜泡菜好開胃,加埋佢地送嘅蘿白乾泡菜同糖漬黑豆更好味😋跟餐甜品我地食晒野先上,一向我地都好鍾意食焦糖燉蛋,估唔到加埋香脆嘅croffle係咁好食🤤🤤𝗣𝗶𝗰𝘁𝘂𝗿𝗲𝗱 𝗜 𝗵𝗮𝗱 📸🍽晚市韓式豬肉包菜套餐 $448🍴生菜包豬肉配自家製醬汁(2人份)🍴甜辣炸雞(半份)🍴法式焦糖燉蛋croffle 🍴雪嶽山 跟餐加$10🍴玫瑰梳打特飲🍽新沙洞招牌炸物拼盤細份 $98🍽韓式牛肉拌飯 $98🍽

𝗣𝗶𝗰𝘁𝘂𝗿𝗲𝗱 𝗜 𝗵𝗮𝗱 📸
🍽晚市韓式豬肉包菜套餐 $448
🍴生菜包豬肉配自家製醬汁(2人份)
🍴甜辣炸雞(半份)
🍴法式焦糖燉蛋croffle
  • 法式焦糖燉蛋韓式牛角酥窩夫
  • 雪嶽山
  • 新沙洞招牌炸物拼盤細份
  • 生菜包豬肉配自家製醬汁
疫情一直也没办法出去感觉已经三年多没坐过飞机了,这次来这家在长沙湾的韩式café,名字叫做,一开始还以为是韩式澡堂,原来以韩式澡堂做蓝本的café,里面有不少的韩国餐厅的一些标示,感觉很怀念而且还有几个很漂亮的打卡位置。我们大概是下午的时间过去的,人也不算多不过拍照的人还是有几个的,而且这家是宠物友好型的餐厅,所以可以带狗狗去哦。看了一眼菜单种类非常的丰富,炸鸡、咖啡、甜点等等一应俱全。推荐2人新沙洞High tea set $348 自选2杯饮品+6-7款的甜品+咸食。甜品方面包括有朱古力慕斯、芒果奶冻、抹茶红豆塔、草莓塔、窝夫、马卡龙。咸食方面就有烟三文鱼多士、烟熏八爪鱼趣筒等等。因为太多食物五花八门了,我就推荐我比较印象深刻的,比如烟三文鱼多士非常的好吃,还有抹茶红豆塔非常的有抹茶味,不过我对下面的粉色的塔感觉一般般,还有很喜欢朱古力慕斯不会很甜,非常推荐!推荐蒜蓉酱油炸鸡 $88 半份 都已经吃韩国食物了怎麼可以不点一份韩式炸鸡呢,这家的炸鸡真的给我惊艳了,丝毫不输给别的炸鸡店,吃起来超级有酱汁味道(也不会感觉很咸)而且炸的超级脆,鸡肉很多汁也不会很干,超级害怕吃干的炸鸡肉可以
疫情一直也没办法出去感觉已经三年多没坐过飞机了,这次来这家在长沙湾的韩式café,名字叫做[新沙洞澡堂],一开始还以为是韩式澡堂,原来以韩式澡堂做蓝本的café,里面有不少的韩国餐厅的一些标示,感觉很怀念而且还有几个很漂亮的打卡位置。我们大概是下午的时间过去的,人也不算多不过拍照的人还是有几个的,而且这家是宠物友好型的餐厅,所以可以带狗狗去哦。看了一眼菜单种类非常的丰富,炸鸡、咖啡、甜点等等一应俱全。

推荐蒜蓉酱油炸鸡 $88 半份 都已经吃韩国食物了怎麼可以不点一份韩式炸鸡呢,这家的炸鸡真的给我惊艳了,丝毫不输给别的炸鸡店,吃起来超级有酱汁味道(也不会感觉很咸)而且炸的超级脆,鸡肉很多汁也不会很干,超级害怕吃干的炸鸡肉可以冲!

推荐炸韩国午餐肉条 $55 纯粹是看到很多人点这个看着很好看lol,虽然只是普通的午餐肉条,但是也是第一次吃这样的吃法,适合打卡的一款小事,性价比一般般。

推荐提拉米苏韩式牛角窝夫 $58 因为前面吃了甜点感觉不过瘾,特地又点了一份这个提拉米苏窝夫,超级好吃的一款提拉米苏味道非常香浓,打卡一流搭配下面的窝夫,我自己一个人倒是把这个吃的精光了。

总的来说饮料和食物都是超乎预期,感觉并不是一个只能看不能吃的餐厅,我反而对食物上有加分到,我自己也难得去吃个饭拍了一张照,近期拍人感觉一般般住在附近的小伙伴们不妨去试试。
咁耐無得去旅行,掛住韓國嘅五花腩?咁就要黎呢個餐廳啦,成個設計唔單止有燒酒裝飾,可以打卡之外,點可以唔提佢嘅部隊鍋!唔好以為剩係求求其其落啲公仔麵調味就算,呢間餐廳係會有正宗濃郁泡菜芝士味,每日自家製泡菜湯底,誠意十足架。我特別鍾意佢個五花腩,佢有用黑啤去除完羶味,又唔太油,用生菜包住佢食真係好爽!

2022-09-04 53 瀏覽
新沙洞澡堂喺長沙灣,以韓式澡堂做主題,俾大家可以一解對韓國嘅懷念。裝修的確係幾得意,一入門口就會見到個澡堂,而且成間舖頭嘅顏色配搭好靚,令人感覺好放鬆好舒服。朋友話想試吓呢度嘅High Tea Set,所以叫咗一個二人份嘅。甜點佔嘅份量比較多,鹹嘅就有兩款。個人覺得個質素都相當唔錯,至少食佢嘅甜點嘅時候,唔會覺得甜到好膩。當中絕對推介佢哋嘅牛角酥窩夫,我哋呢個係配奶醬多嘅醬,真係好好味,另外朱古力撻都唔錯。仲叫咗蒜蓉豉油炸雞同埋熔岩芝士流心炸豬扒飯。炸雞每件都好入味,尤其是蒜蓉味特別突出。而芝士豬扒嘅流心做得好好,賣相靚之餘,亦都好好食。最後呢度嘅飲品都係做得好精緻,我哋叫咗一杯藍柑橘白桃梳打特飲同埋一杯維也納忌廉咖啡。梳打嘅漸變色超吸引。
2022-09-02 68 瀏覽
前排人氣好高 cafe 主題幾特別 竟然將澡堂同cafe 連上關係🤪 本身好驚呢啲只係打卡味道唔得 但有朋友強烈推介我食呢間既Croffle 同其他主食 拖咗好耐終於嚟呢間試😆 晚市韓式豬肉包菜套餐 $448生菜包豬肉配自家製醬汁 呢個幾有驚喜 特別係自家製醬汁 好香芝麻同麻油香 仲有淡淡料理酒味道 同個豬肉好夾好出色!可以配搭埋蒜片、醃蘿蔔同辣椒一齊包嚟食 味道好豐富 豬肉半肥瘦 層次分明 食落好清爽唔膩 每啖都食得好開心😚韓式柚子炸雞 每件都好大件 肉質唔乾 個柚子醬食落好開胃 一啲都唔膩 都唔錯的 法式焦糖燉蛋牛角包窩夫好好食🥺🥺味道好特別 係呢度先有 燉蛋嗰層cream 有蛋香 面層既焦糖燒得焦脆 配埋窩夫好夾😋 不過食落偏甜 同朋友share 嚟食會好啲西柚梳打特飲 漸層賣相滿分 味道正常 榛子鮮奶咖啡 $46 榛子味香濃 但飲到底有少少偏甜炸甜薯拉絲芝士條$58 味道幾特別 中間餡料係類似蕃薯餡同芝士原來都幾夾😙 仲有個咖喱甜醬可以配搭一齊食

晚市韓式豬肉包菜套餐 $448

炸甜薯拉絲芝士條$58

2022-09-01
  • 法式焦糖燉蛋牛角包窩夫
2022-09-02 98 瀏覽
社畜飛唔到唯有係香港搵啲異國風情既餐廳 今次呢間用澡堂做主調既韓國菜 播住韓文歌 望住韓式燒酒牆 食住各種地道菜色 咁我都講住an nyong ha se yo先啦 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 所有野食都大件夾抵食 價位唔算太貴 部隊鍋好足料但湯底可以濃多少少 辣炒年糕好正夠哂重口味 炸雞外脆內嫩 雖然大大舊但都忍唔住食唔停口🤣炸午餐肉條presentation幾得意但味道唔特別 拉絲芝士條好邪惡 但甜薯既甜味同芝士既鹹味相映成趣🧀 炸物拼盤完全係肥仔共同體 但我鍾意 特別係紫菜粉絲卷 (有冇人以前食韓冰年糕最鍾意呢個卷) ◉‿◉ 以麻糬作結 Q彈好玩又好食 杯特色飲品打卡一流但味道正常🗻 值得一提係我地眼闊肚窄但冇做大嘥鬼 食唔哂拎左返去第日食 但叮返熱依然好正🇰🇷
社畜飛唔到唯有係香港搵啲異國風情既餐廳

韓式豬肉部隊鍋

辣炒年糕好正夠哂重口味

炸雞外脆內嫩
雖然大大舊但都忍唔住食唔停口🤣
甜辣炸雞 (半份)

炸午餐肉條presentation幾得意但味道唔特別

拉絲芝士條好邪惡
但甜薯既甜味同芝士既鹹味相映成趣🧀

炸物拼盤完全係肥仔共同體
但我鍾意 特別係紫菜粉絲卷
(有冇人以前食韓冰年糕最鍾意呢個卷) ◉‿◉
新沙洞招牌炸物拼盤 (小)

以麻糬作結 Q彈好玩又好食
Oreo味麻糬

杯特色飲品打卡一流但味道正常🗻

值得一提係我地眼闊肚窄但冇做大嘥鬼
食唔哂拎左返去第日食 但叮返熱依然好正🇰🇷
韓式豬肉部隊鍋
辣炒年糕
甜辣炸雞 (半份)
炸韓國午餐肉條
新沙洞招牌炸物拼盤 (小)
Oreo味麻糬
  • 炸甜薯拉絲芝士條
  • 甜辣炸雞(半份)
一踏進店內就看到藍綠色澡池,很吸睛😍 再加上白色磚塊牆身及掛在上面的花灑跟鏡子,打卡一流👍🏻另一邊則是全黑色設計,燒酒牆同樣吸睛😍😍晚市有不同套餐~一看到有好久沒吃過的豬肉包菜的我,毫不猶豫就點了它再加散叫~👉🏻晚市韓式豬肉包菜套餐 $448▫️韓式豬肉包菜 五花腩已燴到入味,就是有肥膏也不會有油膩感,放在非常新鮮的蔬菜內,再加些店家自製的泡菜蘿蔔絲還有調味剛好的韓式辣醬,一咬下去,好好吃🤤🤤▫️甜辣炸雞(半份)然炸到脆身不油,內裡還保留點點肉汁,雞肉嫩口,裹在外面的甜辣醬濃稠度剛好,不稀,緊緊掛在炸雞上,不會很辣,香甜為主~好吃😋👉🏻炸韓國午餐肉條 $58(散叫)脆漿不錯,薄薄裹在午餐肉上帶來香脆口感,但不會油膩,午餐肉帶著點點肉纖維,不會肥膏滿滿,也是沒有死咸,配著店家特製的咖哩醬,超好味😋👉🏻韓式牛肉拌飯加蛋 $94(散叫)牛肉不是肥牛,是有口感的鮮牛肉,而且份量不少,跟多款蔬菜拌勻入飯內,每口都口感豐富味道又好~推薦🙌🏻🙌🏻👉🏻韓式水冷麵 $98(散叫)麵質夠煙韌,嗜酸的我雖然略嫌酸醋湯不夠酸,但店家很甜心在上菜時已準備好額外的酸醋,可自行調整👍🏻🥰 在一輪炸雞/炸午餐肉後,這碗解

👉🏻晚市韓式豬肉包菜套餐 $448
▫️韓式豬肉包菜
韓式豬肉包菜

▫️甜辣炸雞(半份)
甜辣炸雞

👉🏻炸韓國午餐肉條 $58(散叫)
炸韓國午餐肉條

👉🏻韓式牛肉拌飯加蛋 $94(散叫)
韓式牛肉拌飯

👉🏻韓式水冷麵 $98(散叫)
麵質夠煙韌,嗜酸的我雖然略嫌酸醋湯不夠酸,但店家很甜心在上菜時已準備好額外的酸醋,可自行調整👍🏻🥰 在一輪炸雞/炸午餐肉後,這碗解膩一流👍🏻
韓式水冷麵

👉🏻柚子柚子腌蘿蔔 $20(散叫)
蘿蔔爽脆清甜無渣也沒有青澀味,每顆都浸出柚子的香甜,這款泡菜好吃到我想買回家😂🙈🙈大家一定要點~
柚子腌蘿蔔

▫️提拉米蘇韓式牛角酥窩夫(套餐)
即叫即做,Croffle在一輪影相後,還是外脆內軟,內裡帶著牛角包獨有的鬆軟口感,配著面頭不過甜的tiramisu sauce,大愛❤️
提拉米蘇韓式牛角酥窩夫

🎈總歸一句:
很推薦閨蜜/朋友聚會來這邊吃~適合大班人來多試不同款式分著吃,而且這裡的員工都好nice🙌🏻🥰

甜辣炸雞
提拉米蘇韓式牛角酥窩夫
  • 甜辣炸雞(半份)
2022-08-29 959 瀏覽
想試呢間好耐㗎喇,今日朋友放假終於可以陪我嚟試吓。係屬於一間韓式澡堂設計嘅Cafe,加上一系列韓式fusion菜,真係有啲錯覺喺韓國咁😍我哋揀咗一個High tea set 二人份量 ,🈶️16件鹹甜點,tea set有好多款甜品,Macaron、croffle 、士多啤梨吉士撻、紅豆撻、芒果奶凍…..完全滿足晒我嘅甜品🍮癮。包兩杯自選飲品,揀咗雪嶽山&藍柑橘白桃梳打特飲好想食魚糕年糕湯 ,所以都嗌咗一個,湯嘅味道係同我喺韓國食嘅一模一樣㗎😋,份量都正常,不過我鍾意啲湯係超熱嗰種,如果熱返少少就Perfect啦見到食評好多人食呢個炸韓國午餐肉條,我哋當然都要試吓🤣呢個賣相💯,用罐裝住上好別,而且炸到非常香脆,配埋醬點嚟一齊食真係食唔停!Tiramisu牛角酥窩夫係即叫即整㗎,超級香脆,Tiramisu凍croffle熱,入口雙重口感🤤果然係招牌餐廳入面有一幅燒酒牆,勁想去影相📸️但附近都坐滿晒人🥺唯有下次再去過🤟🏻
想試呢間好耐㗎喇,今日朋友放假終於可以陪我嚟試吓。

High tea set

我哋揀咗一個High tea set 二人份量 ,🈶️
包兩杯自選飲品,揀咗雪嶽山&藍柑橘白桃梳打特飲
High tea set

2022-08-26
  • 炸韓國午餐肉條
  • Tiramisu Croffle
2022-08-27 740 瀏覽
近年開了不少韓式小店,帶有不同的特色,而這一間則用上澡堂為主題,到處都是浴室元素,頓成打卡熱點之一✏️位置: 7/10✏️環境: 8/10✏️衛生: 8/10✏️服務: 8/10✏️食物: 8/10餐廳位於福榮街近長沙灣體育館,位置略偏,座位有不少但以細枱為主。掃碼下單,上菜亦算快,食物普遍偏辣,味道不錯🌟辣炒年糕 - $138太太酷愛韓式炒年糕,這裡亦沒讓人失望。韓式醬料香辣惹味,沾上香滑的炒年糕、串起的魚糕及數粒蒸鵪鶉蛋,口感不會單調,味道亦討好🍱晩市部隊鍋套餐 - $468另外點了一份晩市部隊鍋套餐,除了部隊鍋,還有炸雞、窩夫及兩杯特飲,相當豐盛🌟韓式牛肉部隊鍋部隊鍋使用瓦斯爐,鍋內食材豐富,包括肥牛、辛辣麵、韓式年糕、香腸、午餐肉、焗豆、芝士、皇帝菜、金菇、泡菜、雞蛋及香蔥,香辣美味共冶一爐,既飽肚亦美味🌟韓式甜辣炸雞(半份)炸至香脆的外皮,軟滑多汁的雞肉,配上甜甜辣辣的醬汁,絕對是這一餐最美味的一道菜🌟宇治抹茶紅豆韓式牛角酥窩夫牛角酥窩夫富有鬆脆的口感,跟濃厚的宇治抹茶醬及香甜的紅豆顆粒是完美的組合,選這口味保證不會失望🌟藍柑橘白桃梳打特飲清清甜甜白桃香味,兼帶有藍色的神秘色彩,是內外

✏️位置: 7/10

🌟辣炒年糕 - $138

🍱晩市部隊鍋套餐 - $468

🌟韓式牛肉部隊鍋

韓式甜辣炸雞

🌟韓式甜辣炸雞(半份)

宇治抹茶紅豆韓式牛角酥窩夫

🌟宇治抹茶紅豆韓式牛角酥窩夫

🌟藍柑橘白桃梳打特飲
清清甜甜白桃香味,兼帶有藍色的神秘色彩,是內外兼備的特飲

士多啤梨香橙梳打

🌟士多啤梨香橙梳打
兩種香甜的水果拼出的美味梳打特飲

麻糬~黑芝麻味

🌟麻糬~黑芝麻味 - $58
加點了經典黑芝麻味的麻糬,在大量的黑芝麻粉上放上熱辣辣的麻糬,裹成一團後香滑而甜美

🍽新沙洞澡堂 (長沙灣)
📬地址: 長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
2022-08-23
5 分鐘 (堂食)
韓式甜辣炸雞
宇治抹茶紅豆韓式牛角酥窩夫
士多啤梨香橙梳打
麻糬~黑芝麻味
2022-08-27 76 瀏覽
韓國菜就食得多,但係以韓國澡堂為主題就真係第一次見。依間叫《新沙洞澡堂》嘅韓國餐廳門口就有一個淺藍色階磚整成小澡堂,係一個熱門嘅打卡地點。除此之外,餐廳場上都關門好多顏色嘅花灑同埋浴室鏡,喺澡堂度食嘢依個概念真係第一次聽。今次去到嘅時間係下午,所以要主要去試一試佢哋嘅下午茶餐。2人新沙洞hightea set $328。三層嘅粉紅色圓形托盤,上面放咗唔同口味嘅小食同埋甜品。款式都相當之多,有牛角包窩夫、朱古力撻、紅豆撻、士多啤梨撻、馬卡龍、芒果奶凍、煙三文魚同埋碎蛋鹹點。比較特別嘅係佢哋嘅牛角包窩夫,有兩款醬汁可以選擇,分別係提拉米蘇醬同埋奶醬花生,個人覺得花生醬同窩夫特別夾。炸雞-蒜蓉豉油半份$88有多款味道可以選擇,但係最人氣嗰款梗係蒜蓉豉油味。蒜蓉味好吸引加上豉油醬汁又唔會太鹹。同埋雞嘅炸皮唔會好厚,所以內層嘅雞肉特別嫩滑,識落好多肉汁。韓式牛肉拌飯$88拌飯材料都相當豐富,有牛肉、紫菜、芽菜、泡菜、菠菜。食得拌飯最緊要嘅係佢哋嘅醬汁,辣辣地放入個飯裏邊攪勻,食落好惹味。炸韓國午餐肉條 $58炸到好香脆嘅午餐肉條直接放喺韓國午餐肉鐵罐裏面,韓國依款午餐肉油脂比較少,一啲都唔會油膩

炸雞-蒜蓉豉油半份$88

韓式牛肉拌飯$88

炸韓國午餐肉條 $58
炸到好香脆嘅午餐肉條直接放喺韓國午餐肉鐵罐裏面,韓國依款午餐肉油脂比較少,一啲都唔會油膩。

西柚梳打特飲$48
漸層嘅紅橙色,西柚汁嘅酸味,加上梳打水嘅口泡,消暑一流。

藍柑橘白桃梳打特飲$48
上層係紫紅色,下層就係深藍色,漸變效果好適合打卡,白桃味好突出,又唔會太甜。

雪嶽山$58
上面主要係白色嘅奶泡,下面就係粉藍色嘅乳酸味,淨係睇外型真係好似富士山,打卡一流。