2006-11-06 21 瀏覽
B.Forest Bread $38好有咬口,口感極佳,但味道一般,切開後有7塊.
B.Forest Bread $38
好有咬口,口感極佳,但味道一般,切開後有7塊.
2005-05-30 37 瀏覽
有次周日去mandarin grill, 實在唔明, 點解佢地仍然預期我地會著suit 入去. 這都事少, 但更神奇係, 門口接待員, 一雙眼好似探測器, 不斷上下橫掃我身體, 檢查我既恤衫+ 半便服的西褲, 係咪符合佢既要求. 大概文華酒店不怕人投訴. 自此呢次之後, 無再去呢間餐廳了. 因為阿媽以前鍾意去, 幾乎樣樣都食過, 血鴨, 魚子醬, 唔覺得咁驚喜. 扒房內的牛扒, 只係不過不失, 食日本和牛可能較容易知道係貴野. 以環境計, 佢及唔上gaddis 又或次一級既amigo, 同埋無論是節日還是平日, 佢晚上人太少, 好有冷清清既感覺. 以服務員儀表計, 佢又比唔上隔籬間tuscana, 阿叔個樣有d 似叉燒佬, 每次我都有呢種感覺. 不過, 服務態度, 除左把關的門口接待員之外, 其他人包括禮品店職員, 其實都好好.

2005-01-06 47 瀏覽
食咁貴,當然唔使自己俾錢。星期初要應酬舊公司的兩位日本客人,認識他們已多年,都可算是朋友,所以就算身在曹營,亦責無旁貸的要出動招呼一下。他們下塌文華,應酬活動就由這裡開始。早餐原本可以安排樓下快船廊,不過果度較為嘈雜,而今次要落筆寫野,都係認真一點好,所以就來了三樓的扒房。呢度靜局好多,位子較好坐,傾密計就最為方便。講番食物,其實嚴格來說,因主力招呼貴客,所以不能肯定是否食均咁多款。但直覺上呢度比樓下快船廊少選擇,至少沒有中式食物如粥及點心之類的。不同之處係呢度好似Ritz Carlton的自助早餐咁,有個大廚煎野,可以係各種款式的各種早餐素材﹝腸、蛋、肉等﹞都得,不過就不算太特別;都有六款鮮果汁又生果,穀物片等,當然有文華餅店作後盾,亦有各式飽點糕點,不過記憶中比千日里吧少。當然用的是靚野,起碼凍切不是一般行貨。六星級酒店,服務是貨真價實六星級。埋單四位一千二百五十幾,包飲品,即一人三百多。如果商務應酬自然是首選,自己來的話,會是樓下值回票價一點。公事過程順利,唔知同環境有無關呢?如果係,呢餐就變得非常之抵食。
食咁貴,當然唔使自己俾錢。
六星級酒店,服務是貨真價實六星級。
2001-07-01 16 瀏覽
一直好佩服呢度0既總廚尹叔叔(尹國忠)好以keep到餐廳水準,雖然巳經冇0左客前即煮服務,但依然值得推薦牛扒烹調方面水準一直above average,食牛扒最好配Full Body 0既wine,例如Chateau Montrose'94,($990)夠抵飲.唔食牛扒可以試血鴨(一鴨兩食),千零蚊,呢道係舊時Parriot名菜(亦都係巴黎銀塔名菜),Parriot 摺埋之後就0係呢度菜單出現,係唯一一道0係人客面前烹調0既菜式.個人覺得味道好過Paris整0既仲有個意粉配魚子醬伏特加忌廉汁,主要食0既係個醬汁,好有層次.

2001-01-15 22 瀏覽
爸爸生日,今晚我地三姊弟夾份請o左爹d 媽咪去文華扒房食晚飯慶祝。呢度d 環境幾好,入面有個Open Kitchen 同埋o的唔太大聲o既Background Music ,氣氛唔會話好formal,都幾Romantic。首先我地點o左兩支水再開o左支95 年o既Ch.Lascombes 紅酒($1180),然後先慢慢一路食包一路點菜。不得不提係呢度d 麵包幾好食(好似話Cake Shop 冇得賣)~ 有五種揀:梳打包、彼得包、麵包條、芝士鬆餅同埋長法包。個人認為梳打包最好味,出面塊皮鹹鹹地入面又非常軟熟,唔使搽牛油都已經好好味。彼得包口感好特別,望落好似實的的咁,其實好鬆化。麵包條(我一向都不太好)係我食過最好味,佢有d葵花籽o向面,食落非常香脆。芝士鬆餅同埋長法包普普通通啦。頭盤方面,爸爸要o左個法式「焗田螺」,媽咪果個係「煎鵝肝」,細佬食「龍蝦沙律」,而家姐就飲「龍蝦湯」,我呢就因為之前食得太多包有d 飽,所以就淨係黐小小佢o地果d o黎食自己冇o益到~ 頭盤總括上都只係過得去。「煎鵝肝」唔夠熱、外面亦唔夠脆,但入面幾嫩。「龍蝦沙律」龍蝦好新鮮,不過唔點千島醬果時,竟然食到有洗潔

頭盤方面,爸爸要o左個法式「焗田螺」,媽咪果個係「煎鵝肝」,細佬食「龍蝦沙律」,而家姐就飲「龍蝦湯」,我呢就因為之前食得太多包有d 飽,所以就淨係黐小小佢o地果d o黎食自己冇o益到~ 頭盤總括上都只係過得去。「煎鵝肝」唔夠熱、外面亦唔夠脆,但入面幾嫩。「龍蝦沙律」龍蝦好新鮮,不過唔點千島醬果時,竟然食到有洗潔精味??? 「焗田螺」(跟蘑菇一齊食)冇乜味。反而「龍蝦湯」幾好~ 好creamy 、好多龍蝦肉、又唔會好似正宗o個D龍蝦湯咁鹹!

雖然頭盤嘛嘛,不過主菜唔錯wor:爸爸點o左個「America Lobster」( with fresh tomato sauce),龍蝦經烤過後仍然好清甜、唔”老”。媽咪那份「Baby Lamb Chop」好夠份量,要爸爸同細佬幫手先食得哂。細佬o個份「Tartar Steak」都唔弱,有waiter 即席幫佢調味。味道雖然好正,但成份食哂都幾漏~ 搞到細佬話以後都係o益番頭盤果隻份量好d。而我同家姐呢,就share o左份全餐廳最貴o既「日本神戶牛柳」,可惜”火農”o左d..反而好味o既係o的燒烤o既配菜,又香又嫩又多汁(一d油都冇)。

食飽飽坐o左陣回o下氣,個侍應就好醒目咁拎住個我地一早預訂o既生日蛋糕(芝士蛋糕)出o黎比我爸爸~ 初初食果時,覺得件cake 好rich 好好味,唔太甜、冇餅底、好香芝士味。不過食食o下就覺得自己似食緊一舊(唔係一塊)o既卡夫芝士多d!

食完甜品梗唔少得飲番杯咖啡啦~ 呢度d 咖啡好香,加埋餐後o個D小甜點一齊食,簡直perfect 呀!

雖然呢度冇得免費拍照留念,不過算啦~ 埋單o個時個侍應話個Cheesecake 係個Manager 送比我爸爸o既。而且女士仲有一個用盒仔裝住o既朱古力送,好過冇啦~

今餐貼士連加一$4500,抵食兼好食過Petrus 多多聲(o個度一個主菜都要五百幾)!

唔錯o既晚餐加埋我地送o既禮物,我爸爸都不知幾感動呀~
1999-12-29 36 瀏覽
A very nice atmosphereTop quality service and the steak is really juicy and tender.Price expensive as it is a well known Grill.Price approx. $800 per person including wine
A very nice atmosphere