2020-11-20 105 瀏覽
今晚和老公到觀塘海濱逛逛,吹吹海風,很是寫意。為了讓今天的約會來個完美的.,我們決定來吃一餐Omakase ,謝謝老公🙈🙈時令刺身盛我們先點了這刺身盛,有不同的魚生,還有大大隻蝦、拖羅和生蠔😍其中生蠔的海水味龍,而且非常大隻,吃下時感到非常滿足!拖羅的油脂分布平均及肥美,魚油香溢出,好味。Sushi omakase 廚師發板,即將新鮮的食材配上壽司飯,令人充滿期待又驚喜。有三文魚、拖羅、三文魚籽、左口魚和油甘魚等,雖然花多眼亂,但一見到壽司又垂涎欲滴。呵呵最喜歡吃的是,三文魚籽粒粒飽滿,咬下時魚油在口中久久不散!另外左口魚壽司也是我的最愛,左口魚燒過後的魚油香滲入壽司飯裡,非常滋味。三文魚和帆立貝也是一貫的水準,帆立貝大大粒,咬下是非常有口感。三文魚厚切,而且新鮮,果然不錯。最喜歡的是甜品,水信玄餅。味道清新,配上黃豆粉和甜甜的醬汁,作為飯後甜品的確非常好👍🏼

時令刺身

Sushi omakase

最喜歡吃的是,三文魚籽粒粒飽滿,咬下時魚油在口中久久不散!

三文魚厚切,而且新鮮,果然不錯。

最喜歡的是甜品,水信玄餅。

2020-11-18 94 瀏覽
/ /超耐冇食壽司🍣壽喜燒啦🧡今日去開觀塘工廈,又見到呢間餐廳一於試下先,真係好隱世呀!✨刺身盛五點刺身有5款,都幾抵食!最欣賞係刺身夠凍,食落好鮮甜個人最中意係帶子同珍寶蝦!真係超大隻!!又彈牙✨火炙左口魚邊✨海膽軍艦✨香蔥吞拿魚軍艦總體3款軍艦壽司都唔錯!夠哂足料!海膽都好新鮮💕✨牛肉壽喜燒鍋二人前(配飯/烏冬)今次揀咗澳州和牛,比起熊本和牛價錢干啲,但都超濃牛味,仲配埋個蛋漿,點埋個蛋漿一齊食,口感仲多層次!個人中意食烏冬多啲,仲有個福袋咁,包得好靚呀😍沾滿壽喜燒嘅甜味✨吉列廣島蠔即叫即整,真係啱啱炸起,熱辣辣!值得再回頭嘅一間日式料理💕💕
/ /
超耐冇食壽司🍣壽喜燒啦🧡
今日去開觀塘工廈,又見到呢間餐廳
一於試下先,真係好隱世呀!

刺身盛五點
刺身有5款,都幾抵食!
最欣賞係刺身夠凍,食落好鮮甜
個人最中意係帶子同珍寶蝦!
真係超大隻!!又彈牙

✨火炙左口魚邊
✨海膽軍艦
✨香蔥吞拿魚軍艦
總體3款軍艦壽司都唔錯!
夠哂足料!海膽都好新鮮💕

✨牛肉壽喜燒鍋二人前(配飯/烏冬)

✨吉列廣島蠔
即叫即整,真係啱啱炸起,熱辣辣!

值得再回頭嘅一間日式料理💕💕
  • 廣島蠔
2020-11-05 150 瀏覽
觀塘區嘅石屎森林居酒屋,已經唔係第一次嚟,但係今次真係有一個驚喜。疫情關係冇得出阜,唯有去下食下日本嘢位慰藉自己。今次我同朋友食咗個時令刺身盛,同埋熊本和牛壽喜燒。我揀嗰個刺身性性價比超高,佢有隻廣島蠔,真係好creamy,又大隻,又鮮甜。拖羅就唔使講啦,肥美到極點,另外有間8魚同秋刀魚都係爽口嫩滑。朋友就帶咗壽喜燒,壽喜燒入邊好足料,而且湯底真係好正,熊本和牛雪花面層,但係又唔會好油膩,真係恰到好處,最重要係每1舊牛肉都係切得好大塊,一口一啖真係好有口感。另外小食就嗌左雞脯魚乾,呢個永遠都係我嘅最愛,不過以日本居酒屋來講,性價比真係極高。
2020-11-04 153 瀏覽
已經差唔多一年冇去旅行,真係好掛住日本!記得之前曾經食過掌壽司唔錯,今晚決定同閨蜜重遊舊地食好西😋時令刺身盛:有海膽;蝦;吞拿魚;油甘魚同平時比較少見到嘅秋刀魚!店員推薦我哋秋刀魚夠新鮮可以唔需要點豉油同埋wasabi😊海膽鮮甜無苦澀味,而且份量多❤️吞拿魚厚切質感厚實無筋,油脂甘香👍🏻油甘魚口感細滑,入口充滿油香😍熊本和牛壽喜燒鍋:熊本和牛油花好靚,食落唔單止牛味好濃郁仲好似入口即溶咁😍😍壽喜燒鍋鹹甜適中,湯底仲有好多鮮甜嘅蔬菜同埋滑捋捋又豆味濃郁嘅豆腐👍🏻烏冬爽滑彈牙,上枱已經淥好咗,可以淨咁食或者放湯底再煮一煮都得😋本身擔心叫得太少嘢食,但食埋雪糕我哋兩個都已經好飽好滿足☺️

時令刺身盛:

熊本和牛壽喜燒鍋:

2020-11-03 230 瀏覽
朋友推介的工廈日本料理🔸時令刺身盛合 $498抓住秋刀魚當造最後的尾巴,原條新鮮的秋刀魚刺身果然唔會有咁重腥味(唔知大家覺唔覺秋刀魚刺身係會有少少腥味?)然後要讚下吞拿魚刺身,肥美厚切無根。一般我唔鍾意食赤身的,所以中腩或大腩剛剛好。海膽無腥同苦澀味,的確好新鮮,配上爽脆紫菜,適當中和海膽的膩。🔸牛肉壽喜燒(熊本和牛) $498熊本和牛的雪花分布平均,個人覺得油脂適中,唔會過份偏肥。 油脂肥美的牛肉好適合作刷刷鍋,部分油脂會被中和。 醬汁方面有三種,雞蛋、芝麻醬同店家特調牛肉汁。 牛肉汁味道出色,覺得三隻醬呢隻最爽牛肉。最後食埋個烏冬同甜品,成餐非常滿足🥳
朋友推介的工廈日本料理

🔸時令刺身盛合 $498
(唔知大家覺唔覺秋刀魚刺身係會有少少腥味?)

🔸牛肉壽喜燒(熊本和牛) $498

最後食埋個烏冬同甜品,成餐非常滿足🥳
2020-11-02 130 瀏覽
今日難得收早,就同朋友去食下日本嘢放鬆一下心情,因為疫情冇得去日本玩所以要食日本餐調整一下心情,你間位於觀塘工廠大廈地理位置10分方便地鐵站一出行6分鐘就到,我哋被安排坐係一間房入邊,今日我哋點左時令刺身限定,之後一個熊本和牛雜菜鍋,前菜方面我哋點左雞泡魚乾,飲品我就點左巨峰提子梳打,先講個前菜煎得好香口好耐未食過雞泡魚乾感覺好新鮮,之後到刺身,有蠔,赤蝦,秋刀魚,更柏宇,每一款都好新鮮而且食得出個鮮味係非常之重,廚師話刺身係每一日從日本空運過嚟嘅所以食到真係好開心好幸福,已熊本和牛雪花均勻,而且份量都好多加埋一個雜菜鍋簡直係冇得彈和牛方面食落去好溶化,大概淥20秒就可以食啦加上秘製醬汁芝麻醬非常可口簡直冇得彈,飲品方面屬於正常,而呢度嘅服務質素亦都非常之好會為你講解魚嘅名稱同埋產地,下次一定會幫襯。
今日難得收早,就同朋友去食下日本嘢放鬆一下心情,因為疫情冇得去日本玩所以要食日本餐調整一下心情,你間位於觀塘工廠大廈地理位置10分方便地鐵站一出行6分鐘就到,我哋被安排坐係一間房入邊,今日我哋點左時令刺身限定,之後一個熊本和牛雜菜鍋,前菜方面我哋點左雞泡魚乾,飲品我就點左巨峰提子梳打,先講個前菜煎得好香口好耐未食過雞泡魚乾感覺好新鮮,之後到刺身,有蠔,赤蝦,秋刀魚,更柏宇,每一款都好新鮮而且食得出個鮮味係非常之重,廚師刺身係每一日從日本空運過嚟嘅所以食到真係好開心好幸福,已熊本和牛雪花均勻,而且份量都好多加埋一個雜菜鍋簡直係冇得彈和牛方面食落去好溶化,大概淥20秒就可以食啦加上秘製醬汁芝麻醬非常可口簡直冇得彈,飲品方面屬於正常,而呢度嘅服務質素亦都非常之好會為你講解魚嘅名稱同埋產地,下次一定會幫襯。
2020-10-24
2020-10-27 136 瀏覽
今日好朋友來到觀塘駱駝漆工業大廈,我們都是日本控,畢竟疫情維持了這麼多個月,大家為了一解相思之情,都一致同意來吃日本菜😌澳洲和牛壽喜燒跟烏冬想不到澳洲和牛的份量很大,而壽喜燒的蔬菜豐富,又有烏冬或飯可選。性價比很不錯,最重要是牛肉的質素高,份量足夠二人分享呢!Sushi omakase 日本控少不了的當然是Omakase,有這麼多件,價錢只是$298,我和閨蜜就覺得非常抵吃,因為是時令最新鮮的食材。這麼多種壽司,我最喜歡的是拖羅和油甘魚。拖羅肥美,而且咬下時的魚油香味,教人難以忘記!而油甘魚同樣也是非常新鮮,配上粒粒分明的珍珠米飯,放在嘴裏慢慢咀嚼,也是令一番滋味和享受呢。想不到在觀塘這工業區,能夠找到這一家有如此質素的日本料理店,確實不錯。

澳洲和牛壽喜燒跟烏冬

性價比很不錯,最重要是牛肉的質素高,份量足夠二人分享呢!

Sushi omakase

這麼多種壽司,我最喜歡的是拖羅和油甘魚。

拖羅肥美,而且咬下時的魚油香味,教人難以忘記!

2020-10-26 236 瀏覽
週六到觀塘逛街打算搜索一下附近餐廳看看有什麼好西吃搜索下發現掌壽司評價不錯還正推廣午餐8折優惠 嘗試一下吧!經openrice訂座的時段只有當天3點但2點已到達餐廳門口了 只好硬著頭皮問店務員能否早點安排入座店務員一番解釋下 能以午餐9折安排入座店內的坐位不多 約有6張桌子及吧桌位置燈光偏暗 更以酒瓶作裝飾是日點了一客鰻魚便當、壽司定食及追加兩款小食(明太子雞翼及雞皮串燒) 定食可選擇飲品或雪糕先來壽司定食 擺盤十分精緻蒸蛋 上面有一點肉鬆 但味道依然過淡麵豉湯 內有豆腐及蜆肉 但有點過咸壽司 不過不失 帆立貝壽司較出眾蟹膏飯 味道可以整體略厭份量少..鰻魚飯出場時有驚艷到 有加紫菜及飯素如果可以多點醬汁就更加好了!可以一試明太子雞翼及雞皮味道一般 可以不試餐廳的飲品款式十分多,當天選擇了飲品 巨峰提子梳打 上飲品前還一直後悔 因為餐廳有提供熱茶,而且上飲品的速度不快快吃完定食才上餐飲..但上飲品後,覺得選擇正確☺️梳打十分夠氣 誠意十足但另一杯荔枝梳打較重雪碧味道 可按個人喜好選擇飲品口味!整體而言 不過不失
週六到觀塘逛街
打算搜索一下附近餐廳
看看有什麼好西吃

搜索下發現掌壽司評價不錯
還正推廣午餐8折優惠 嘗試一下吧!
經openrice訂座的時段只有當天3點

蒸蛋 上面有一點肉鬆 但味道依然過淡

麵豉湯 內有豆腐及蜆肉 但有點過咸

壽司 不過不失 帆立貝壽司較出眾
蟹膏飯 味道可以
整體略厭份量少..

鰻魚飯出場時有驚艷到 有加紫菜及飯素
如果可以多點醬汁就更加好了!可以一試

明太子雞翼及雞皮味道一般 可以不試

餐廳的飲品款式十分多,當天選擇了飲品 巨峰提子梳打

快吃完定食才上餐飲..

但上飲品後,覺得選擇正確☺️梳打十分夠氣 誠意十足

但另一杯荔枝梳打較重雪碧味道 可按個人喜好選擇飲品口味!

整體而言 不過不失

2020-10-26 101 瀏覽
觀塘工廈尋寶記~ 疫情終於緩和咗少少,又係四周圍覓食嘅好時機啦。朋友介紹你呢一間日本料理小店, 看似小店其實都唔細㗎裏面原來都幾大。 防疫措施做得很好👌🏻 呢個時期最緊要食得安心又放心。 今日嘅主菜係和牛涮涮鍋放題。 而女孩子嘅食量,食完沙律刺身壽司都有少少飽啦好彩我朋友係大胃王,佢一個人就食咗6⃣️碟和牛。 A5黑毛和牛有兩款, 呢款係牛肩胛, 肉味較重。 呢款就脂肪比較多, 我鍾意用呢一款點蛋漿,超香口超好吃。 $498 任食黑無黃牛真係好抵食,要瘋狂喪食。
觀塘工廈尋寶記~
疫情終於緩和咗少少,又係四周圍覓食嘅好時機啦。

防疫措施做得很好👌🏻
呢個時期最緊要食得安心又放心。
今日嘅主菜係和牛涮涮鍋放題

而女孩子嘅食量,食完沙律刺身壽司都有少少飽啦

好彩我朋友係大胃王,佢一個人就食咗6⃣️碟和牛。

A5黑毛和牛有兩款, 呢款係牛肩胛, 肉味較重。

呢款就脂肪比較多, 我鍾意用呢一款點蛋漿,超香口超好吃。

$498 任食黑無黃牛真係好抵食,要瘋狂喪食。
2020-10-25 117 瀏覽
餐廳位於工廠內。餐廳燈光柔和,座位好闊落,環境好舒服。午飯時間有提供Lunch set。包了主食,前菜,茶蒸碗,味噌湯,飲品或雪糕。前菜是毛豆。味噌湯味道剛好,有鮮味。茶蒸碗熱辣辣,蒸蛋非常滑溜。在蛋面加入了蟹籽,更加鮮味。點了刺身定食。刺身份量不少,質素新鮮。三文魚,油甘魚,厚切。海膽屬甜的那款。帆立貝好厚身。最喜愛赤海蝦,十分大隻,比手掌還要長,鮮甜。還有伴菜在底下。壽司定食。壽司精緻,有三文魚,油甘魚,魷魚,北寄貝,帆立貝。配碎蔥吞拿魚飯,軟綿綿吞拿魚茸。跟餐可選飲品或Haagen Dazs雪糕。飯後甜品正合我們意。雪糕選了哈密瓜味和曲奇味。
餐廳位於工廠內。餐廳燈光柔和,座位好闊落,環境好舒服。

午飯時間有提供Lunch set。
包了主食,前菜,茶蒸碗,味噌湯,飲品或雪糕。

。在蛋面加入了蟹籽,更加鮮味。

點了刺身定食。刺身份量不少,質素新鮮。
三文魚,油甘魚,厚切。海膽屬甜的那款
。帆立貝好厚身。最喜愛赤海蝦
,十分大隻,比手掌還要長,鮮甜。還有伴菜在底下。

壽司定食。壽司精緻

跟餐可選飲品或Haagen Dazs雪糕
。飯後甜品正合我們意。雪糕選了哈密瓜味和曲奇味。

• 碎蔥吞拿魚茸飯
2020-10-21 106 瀏覽
工廠大廈入面嘅壽司店可能冇撞正食飯時間 人流較少座位中間空間好大 坐得舒服lunck set A 刺身定食非常新鮮 仲要切到好大舊海膽有驚喜 唔苦 好鮮甜蒸蛋同麵豉湯都好味不過白飯就有點偏硬 少失望仲有包飲品/雪糕下次再黎試晚餐
工廠大廈入面嘅壽司

不過白飯就有點偏硬 少失望

仲有包飲品/雪糕

下次再黎試晚餐
2020-10-15 3896 瀏覽
很久沒有來這裡吃東西了,這次經過附近辦完點事情就決定去吃個午餐吧🤤。看看餐牌有數款選擇,跟餐附送茶碗蒸/枝豆/麵豉湯,加購小食/飲品價錢便宜☺。💥廣島蠔 HKD$30,廣島蠔很大隻而且味道鮮甜😍,簡單直接吃味道已經不錯😋。這個套餐有加購優惠,一份有兩隻價錢便宜🤤。💥刺身定食 HKD$168,刺身包括海膽/三文魚/油甘魚/帶子/金目鯛/赤蝦。刺身食材新鮮鮮甜爽口,很快就吃清光了😆,簡單地配醬油拌飯吃挻好🤤🤤。💥牛肉壽喜燒湯鍋配白飯 HKD$128,這個鍋配料挻多,有豆腐/金菇/娃娃菜等等。牛肉肉質煙韌,湯底味道清甜☺,食物份量不過不失。💥燒雞皮 HKD$18,口感脆脆的還帶微微咸味,味道不過不失,這個小吃用來拌酒不錯😆。這個也是跟餐加購價,一份有2串。食物質素挻好份量不過不失,現在還有午市8折優惠😆,又可以便宜一點挻不錯呢❤。在觀塘工廈真的很多美食🤤,可以慢慢找尋好吃的🤭。

2020-10-14
10 分鐘 (堂食)
2020-10-12 125 瀏覽
又黎到觀塘區,又黎到工廈揾食朋友話一直都想依間,就黎會一會佢叫左個壽司定食配吞拿魚蓉飯壽司材料感覺上都幾新鮮尤魚好爽口,又唔韌,估唔到吞拿魚蓉撈飯唔錯,加少少豉油好好送飯還有茶碗蒸麵豉湯支豆,正常味道重叫左個墨魚咀,依個反而好正The best of the night總括黎講唔錯既,主食未算好突出CP值只算一般以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
又黎到觀塘區,又黎到工廈揾食
朋友話一直都想依間,就黎會一會佢

叫左個壽司定食配吞拿魚蓉飯
壽司材料感覺上都幾新鮮
尤魚好爽口,又唔韌,估唔到

吞拿魚蓉撈飯唔錯,加少少豉油好好送飯

還有茶碗蒸麵豉湯支豆,正常味道
重叫左個墨魚咀,依個反而好正
The best of the night

總括黎講唔錯既,主食未算好突出
CP值只算一般

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
2020-10-11 124 瀏覽
神秘黃店~ 撐! 其實上年喺仲未有疫情嘅時候, 已經來過呢間位於觀塘工廈的日本小店吃omakase. 絕對係食過反尋昧。今次專情來試下新推出嘅A5 和牛火鍋放題。 每位$500 有找 瘋狂任食最靚嘅和牛。放題套餐包括三款刺身、四件壽司和沙律🥗。火鍋湯料及和牛任吃的。和牛有兩款選擇。 圖左呢款係脂肪比例比較多嘅,入口即溶的, 令一款呢就脂肪比例比較少,而牛味就比較重,有少少咬口的。圖右係黑毛豬啊。 還有hagadaze 雪糕作結! 正!
神秘黃店~ 撐!

絕對係食過反尋昧。

今次專情來試下新推出嘅A5 和牛火鍋放題
每位$500 有找 瘋狂任食最靚嘅和牛。

放題套餐包括三款刺身、四件壽司和沙律🥗。

火鍋湯料及和牛任吃的。
圖右係黑毛豬啊。

還有hagadaze 雪糕作結! 正!
2020-10-10 870 瀏覽
今日下午有事做,之前想同我的他去飽餐一頓,又嚟到以前工作嘅地方,食我好喜歡嘅日式料理😋嚟到掌壽司,見原來午市定食8折😍立即點刺身定食!而我的他則點咗牛肉壽喜燒湯鍋!刺身定食$168。刺身有三文魚、油甘魚、帆立貝、赤海蝦、海膽同白肉豚(是日精選)!一上到枱,已經覺得好開心,每塊刺身都係厚切🤤三文魚油脂分佈均勻,好鍾意白肉豚同油甘魚新鮮肥美嘅味道🤩仲有,竟然有我最愛嘅海膽,味道鮮甜幼滑!呢個雜錦刺身好出色,配埋黏黏嘅壽司飯,好出色👍另外,要讚一讚茶盌蒸,蛋蒸得好滑、加上鮮甜高湯好好味😋牛肉壽喜燒湯鍋$128。雖然無提供爐火,但因為湯底夠熱,所以牛肉都好快可以剛熟😍雖然牛肉沒有油花,但勝在肉質嫩滑、肉味香濃、半點不靭🤤所以呢個鍋都好出色👍👍餐廳以貼牆酒架佈置,放滿不同酒類,加上枱、櫈款式時尚簡約,令人感覺好舒服😌八折後每人只是$133,因為有美味刺身,所以感覺都幾抵食👍👍

2020-09-26