2020-07-12 140 瀏覽
放假的日子相約媽媽到觀塘駱駝漆大廈行街買東西食午飯,我們比較喜歡食日本定食所以選擇了去掌壽司食過午餐🥣這裏午市定食都有很多款,由A-M共十三款👍我們選擇左刺身定食,包括前菜、茶碗蒸、味噌湯、飲品或雪糕🍦三文魚刺身新鮮好食,肉質肥美😋海蝦有手掌般長度,咬落啖啖肉,爽口鮮甜美味👍油甘魚肉質爽口,厚切,食落甘香又有口感👍海膽海膽份量亦不少,非常幼滑甘甜,沒有腥的味道,鮮甜,有入口即溶的感覺😋提子巨峰梳打食完刺身之後飲埋呢杯冰凍嘅提子梳打,好滿足!😋
這裏午市定食都有很多款,由A-M共十三款👍
我們選擇左刺身定食,包括前菜、茶碗蒸、味噌湯、飲品或雪糕🍦
三文魚刺身
新鮮好食,肉質肥美😋
海蝦
有手掌般長度,咬落啖啖肉,爽口鮮甜美味👍
油甘魚肉質爽口,厚切,食落甘香又有口感👍
海膽
提子巨峰梳打
食完刺身之後飲埋呢杯冰凍嘅提子梳打,好滿足!😋
外賣自取
  • 刺身定食
2020-07-11 137 瀏覽
今日我地2個人去觀塘工廈食嘢,book左收工之後黎食,大概7:30左右個場都好多人係到~刺身方面叫左我最愛的海膽,帶子同赤蝦,全部好新鮮,好鮮甜,啖啖都好滿足,一板海膽仲送埋d紫菜,可以夾住黎食😋帶子厚度適中,好鮮甜;赤蝦好大隻,肉質嫩~刺身非常唔錯~叫左2個炸物,分別係吉列炸蠔🦪同唐揚炸雞,新鮮即炸,特別推薦炸蠔,好好食~最後仲叫左一個set餐,鰻魚定食,入面配前菜枝豆,茶碗蒸,味增湯,飲品/雪糕,係好抵食,味道亦唔錯~下次再黎可以再試其他嘢😁

2020-07-09 4241 瀏覽
係觀塘想食好嘢嘅話,大家都會諗起工廈,有大量唔同嘅小店可供選擇今晚想食日本野,揀咗呢一間好有日本小鎮風情嘅「掌壽司」試吓配上日係風格嘅木桌,配合高樓底,空間感很大,可以盡情舒舒服服咁食一餐進入餐廳之前,必須探熱,食得更加放心刺身定食 $218價錢實惠,卻配上唔同種類嘅高質刺身。份量一啲都唔吝嗇,各種刺身都以厚切嘅形式奉上,更有口感橙黃色嘅海膽,充滿水份,表面有光澤,入口係一啖啖嘅鮮甜。油甘魚非常厚實滑嫩。肉厚肥嫩,魚肉甘甜多膠質,油花均勻。夾上一件帆立貝,放入口中停留幾秒鐘,感覺到係海鮮嘅鮮味同鮮甜定食配上枝豆,珍珠飯,味增湯同埋茶碗蒸。呢個茶碗蒸,滑溜無比,在匙羹上的滑蛋,就像一彈一彈似的。日本活赤貝 $68赤貝好食嘅地方,來自肉質及味道。喺芸芸嘅刺身之中,赤貝爽口嘅肉質,相信無與倫比。而入到口,赤貝內會滲透出一種,嘅香且甜嘅味道帆立貝蟹膏沙律$52愛清新,愛吃沙律的,呢個蟹膏沙律係必叫無疑。沙律菜配上沙律醋,從平淡的味道加點開胃的感覺,既酸又甜。而最特別,帶來最有層次嘅味道,就係濃郁嘅蟹膏蟹子再搭配極鮮甜嘅珍珠帆立貝。濃郁嘅味道配上清新嘅沙律,似乎係一個出其不意嘅好拍檔明太子雞翼及
今晚想食日本野,揀咗呢一間好有日本小鎮風情嘅「掌壽司」試吓

進入餐廳之前,必須探熱,食得更加放心

刺身定食 $218

日本活赤貝 $68

赤貝好食嘅地方,來自肉質及味道。

帆立貝蟹膏沙律$52

明太子雞翼及鹽燒雞軟骨$48/$38

燒香了的外層,鎖住了雞翼的肉汁。咬落肉質鮮嫩,再配上分外鹹鮮的明太子,唔怪之得成為日本居酒屋嘅大熱食品

椒鹽雞軟骨,有咬口嘅軟骨配上香氣滿溢的油脂,混合骨膠原,再加上椒鹽,絕對係一個功夫菜

吉列炸蠔 $58

炸蠔飽滿,上枱夠晒熱辣辣,外層炸漿炸得非常脆口。

外面炸得乾身,沒有油膩的感覺,因為經過高溫油炸,蠔肉仍然保持鮮嫩,咬落去嘅時候,鮮蠔汁滲透口腔

雪糕

定食包括一杯雪糕,仲喺Häagen-Dazs,真係不惜工本

整體來講,餐廳環境舒適,服務好好,價錢豐儉由人,以日本菜來說,食物質素非常好,餐廳仲做緊優惠,我打電話嚟訂座,原來仲有九折優惠,早知再食多啲野

2020-07-05 81 瀏覽
和朋友到觀塘駱駝漆大廈買東西經過這一間日式餐廳—掌壽司肚餓餓就決定入黎食個飯先下就有午市定食一個set包前菜、茶碗蒸、湯品、主茶、甜品和飲品 好豐盛前菜枝豆開胃小食 清甜好味道茶碗蒸蒸蛋入口細滑 面上有蝦米碎蛋味濃郁不錯蜆肉味噌湯味道濃郁 配上蜆肉海帶 用料十足刺身定食三文魚 肥美鮮甜油甘魚 厚切 油脂比較豐富 海膽 色澤鮮黃 十分甘甜帆立貝 兩片 入口細嫩 鮮甜赤海蝦 肥美大大隻 鮮甜好味蒲燒鰻魚定食鰻魚肥美 燒得好香面上滿滿鰻魚燒汁 好吸引還加入了紫菜和木耳絲整體味覺和口感都更豐富冷萃咖啡甘甜醇厚 一點也不苦澀
和朋友到觀塘駱駝漆大廈買東西
經過這一間日式餐廳—掌壽司
肚餓餓就決定入黎食個飯先

下就有午市定食
一個set包前菜、茶碗蒸、湯品、主茶、甜品和飲品 好豐盛

前菜枝豆

整體味覺和口感都更豐富

冷萃咖啡
甘甜醇厚 一點也不苦澀
2020-06-30 124 瀏覽
[日式風格]在觀塘工作的朋友,帶了我去試這間日系小店!沒想到工廈有這麼多隱匿的美食原來店內的位置寬鬆,樓底高感覺令人舒服午餐有八折優惠,但最好是提早預約,可以用優惠價格食。午餐之選我點了黑毛和牛壽喜燒前菜是毛豆,有蒸蛋;壽喜燒足料,最特別是黑毛牛,夠大片,而且有重牛味,最開心是可以食到甜甜壽喜燒,白飯上灑上黑芝麻,既特別又增加口感精選刺身定食有三文魚、海膽、元貝、吞拿魚等新鮮又好吃,友人說下次可以再點刺身定食都有前菜和蒸蛋!以及味噌湯再配一杯熱茶或冰柚子梳打,絶對好味
[日式風格]
在觀塘工作的朋友,帶了我去試這間日系小店!
沒想到工廈有這麼多隱匿的美食

原來店內的位置寬鬆,樓底高
感覺令人舒服

午餐有八折優惠,但最好是提早預約,可以用優惠價格食。

午餐之選

我點了黑毛和牛壽喜燒

精選刺身定食

有三文魚、海膽、元貝、吞拿魚等
新鮮又好吃,友人說下次可以再點
刺身定食都有前菜和蒸蛋!以及味噌湯

再配一杯熱茶或冰柚子梳打,絶對好味

2020-06-05
午餐
  • 精選刺身定食
  • 黑毛和牛壽喜燒
2020-06-28 96 瀏覽
疫情好像有點減退,心情不自覺輕鬆了一點,決定約了好久不見的朋友,到幾個月前很想一起去的掌壽司,聚一聚舊。聽聞這類食材新鮮,就點了五色刺身定食 ($198),這個餐包括了時令鮮魚、三文魚、甜蝦、帆立貝和碎蔥吞拿魚茸。享用下,就發現所言非虛,三文魚既有濃郁魚味,亦十分厚身,而甜蝦有咬口之餘,亦蘊藏淡淡海水的咸鮮味道。最難忘還是那個碎蔥吞拿魚茸,十分香口,用來撈飯確實一流。同場亦點了鹽燒雞軟骨(兩串)$38,其 調味恰到好處,不會太鹹,享受香脆嫩滑的雞肉,更能感受啖啖的油香。最後忍不住來多一客蟹肉海膽玉子燒,身為玉子燒的「忠粉」,發現玉子的蛋味,混合優質的海膽和蟹肉,確實是衝擊味蕾新感受,若不是已經飽腹,我肯定會再次「Encore」。值得一定是,環境有格調,枱與枱之間的距離亦很鬆動,令人享受得更安心、更愉快。

2020-06-25 92 瀏覽
掌壽司前排朋友介紹觀塘工廈有間日式餐廳食壽司平靚正,啱晒影相打卡。於是見今日工作量不多就過去試試先,黎到接近2點lunch time就完,所以人流唔算好full,唔洗等位直接入座。呢排疫情關係,職員係入座前會探熱量體溫,門口旁邊亦有消毒酒精、口罩套提供。午餐有lunch set選擇,包前菜、主食、飲品/甜品,我同朋友分別揀左刺身定食$168,壽司定食$118刺身定食,包括三文魚,油甘魚,海膽,帆立貝,海蝦,是日精選6款食物。而壽司定食,包括三文魚,油甘魚,帆立貝,北寄貝,魷魚,是日精選6款食物另配上烏冬。整體來講,刺身新鮮,沒有雪藏味,而且份量和款式多,個人推介三文魚和油甘魚,海膽也是不錯非常鮮甜,帆立貝是我的最愛必點!
壽司

2020-06-22 107 瀏覽
今天和朋友去觀塘區吃日本菜 去了駱駝漆大廈那一邊走這間日本菜食物選擇也很多刺身定食 $218三文魚肥美肉厚,油金魚爽口鮮甜, 赤蝦鮮甜豐口感,海膽豐鮮咸味 帆立貝也很美味鮮甜定食還有湯 支豆 蒸雞蛋荔枝梳打$23荔枝梳打不會太甜有荔枝香味, 梳打很解渴。火炙三文魚$22香軟的三文魚燒過後很香 ,魚味很重 ,非常肥美鮮嫩火炙左口魚邊$32火炙左口魚我非常香 ,油脂味極重,香口得很。海膽蟹肉玉子燒這個我非常喜歡, 蟹肉咸香,海膽鮮鹹味, 非常配合香軟的玉子的味道!

食物選擇也很多

刺身定食 $218
定食還有湯 支豆 蒸雞蛋

荔枝梳打$23
荔枝梳打不會太甜有荔枝香味, 梳打很解渴。

火炙三文魚$22
香軟的三文魚燒過後很香 ,魚味很重 ,非常肥美鮮嫩

火炙左口魚邊$32
火炙左口魚我非常香 ,油脂味極重,香口得很。

海膽蟹肉玉子燒

2020-06-21 153 瀏覽
我就點了一個壽司定食,分別有六舊不同款的壽司,三文魚,帶子,墨魚,蝦,油甘魚,全部都新鮮美味,定食套餐還包括蒸蛋和烏冬,烏冬內有肉碎海帶和京蔥,烏冬煮得恰到好處,不淋不硬,連肉碎海帶一起吃, 十分美味朋友不太喜歡吃生嘢,於是就點了鹽燒魚鮫定食,魚鮫骨燒得非常香口,香脆連細骨都可以食埋,鮫位咬落啖啖肉,一點腥也沒有,入口充滿魚脂香,配菜木耳絲好爽口清新好開胃,蒸蛋好滑溜,飯採用的是日本珍珠米,粒粒分明另外套餐跟一杯嘢飲,蜂蜜生薑茶入口薑味濃郁, 十分暖胃,白桃青茶好清香,白桃嘅味道好清新好療癒醒神這裏環境舒服,裝修充滿日本風,長長的酒櫃很吸晴,地方相當寛闊,樓底又高,一點壓迫感也沒有,這裏的優靜與樓下的繁忙,成了很大的對比

2020-06-19 98 瀏覽
今日黎到觀塘駱駝漆大廈嘅掌壽司🤩 入到去見到佢裝修非常之精緻已經好有期望,食物果然冇令我失望,超水準。我哋叫咗兩個午市定食,其中一個係蒲燒鰻魚定食 ($98)。鰻魚非常之大條,而且非常之入味,燒汁嘅香味又唔會搶咗鰻魚嘅鮮味,可以話係相輔相成。如果剩係得鰻魚可能會有少少單調,所以呢度配上小小配菜,又有幾分清新喎!朋友就叫左五色刺身飯 ($138),入邊有三文魚,甜蝦,帆立貝,碎葱吞拿魚,仲有是日精選,今日係珍珠螺!每一啖都有鮮味充斥着口腔,甜甜地嘅刺身真係令人食指大動! 午市定食會有前菜,今日嘅前菜係枝豆,然後有茶碗蒸同埋味噌湯。以為前菜只係一啲配角,點知都係一樣咁好食,完整左成個用餐體驗。

2020-06-18 74 瀏覽
駱駝漆大廈內有很多店舖,吃的、穿的、玩的選擇頗多,開開心心逛累了,找家食店歇歇腳,吃飽飽後又充滿力量繼續入貨 。位於三座5樓的掌壽司,門外像是平平無奇的小店,想不到內裏環境是寛敞和有格調的,而食物出品及服務也有水準。另外抗疫措施十足,吃得安心。每份定食也配味噌湯、茶盌蒸和枝豆。蜆肉味噌湯有幾隻鮮味的細蜆肉,味噌湯清香不鹹。茶盌蒸很滑又有蛋香,要以木匙把蒸蛋挖清光,才肯罷休。壽司定食 $118以多款刺身作材料,有三文魚、油金魚、北寄貝、帆立貝、甜蝦和魷魚等,款款也非常新鮮,壽司飯粒軟硬度剛好。碎蔥吞拿魚茸飯吞拿魚茸新鮮,入口溶化,混和了清新的細蔥與壽司飯同吃,無人能抗拒吧!蒲燒鰻魚定食 $98鰻魚香稔軟滑,鰻魚汁香濃,很有水準。薑汁北海道豚肉定食 $88薑味濃濃的北海道豚肉,肉香飄飄,混和了櫻花蝦飯素及珍珠米飯,味道層次豐富。餐飲選了柑桔檸檬梳打和蘋果梳打。

每份定食也配味噌湯、茶盌蒸和枝豆。

蜆肉味噌湯
有幾隻鮮味的細蜆肉,味噌湯清香不鹹。

茶盌蒸
很滑又有蛋香,要以木匙把蒸蛋挖清光,才肯罷休。

壽司定食 $118
碎蔥吞拿魚茸飯

蒲燒鰻魚定食 $98
鰻魚香稔軟滑,鰻魚汁香濃,很有水準。

薑汁北海道豚肉定食 $88

餐飲選了柑桔檸檬梳打和蘋果梳打。
  • 壽司定食
  • 蒲燒鰻魚定食
  • 薑汁北海道豚肉定食
2020-06-15 107 瀏覽
收工約左fd係觀塘工廈食飯,想食日本嘢即刻諗起掌壽司,之前都食過幾次都覺得質素相當唔錯!雖然疫情期間,但呢間都係好多人黎食👍職員服務態度好好👍叫左刺身- 赤蝦、帆立貝同一客海膽~赤蝦超大隻,帆立貝好厚身,海膽份量好足!全部都好新鮮好鮮甜,好值得食👍吉列炸蠔都幾大隻,即叫即炸好脆,一咬係爆汁👍好食😋三文魚腩壽司🍣新鮮而且色澤唔錯,幾肥美👍碎蔥吞拿魚軍艦,第一次食到份量咁多吞拿魚蓉既軍艦,足料抵讚👍炙燒左口魚,魚油好香,冇腥味,入口即溶👍

叫左刺身- 赤蝦、帆立貝同一客海膽~

吉列炸蠔都幾大隻,即叫即炸好脆,一咬係爆汁👍好食😋

三文魚腩壽司🍣新鮮而且色澤唔錯,幾肥美👍

炙燒左口魚,魚油好香,冇腥味,入口即溶👍
  • 刺身
  • 壽司
2020-06-15 289 瀏覽
不要看小工厦內的餐廳,這裡食物頂瓜瓜!最近我在觀塘做工程,和同事想食日本菜,記起駱駝漆5樓掌壽司,即時訂坐有優惠,順便5樓買了對新波鞋,哈哈!當然要選刺身定食,套餐有麵豉湯,蒸蛋,枝豆!比普通店多些配菜,也是我喜歡吃看看這湯,嫩嫩豆腐,海帶,京蔥大大碗份量味道不咸不錯蒸蛋也嫩嫩!很多材料我們今日就要吃豪些,海膽是我很有期待的!鮮甜不腥!蟹膏手卷,很多蟹膏味道超濃!沒有下豉油已經足味道叫了小食比較少見蝦肉釀秋葵天婦羅脆脆之中吃下啖啖肉,口感比想像中好,沒有我最怕滑涩涩,可以呀!蝦肉都滿滿超多燒虎蝦,中間開邊,洒上檸檬汁,就是欠一杯生啤,就完美了高質食材,這價錢絕對物有所值比起以前疫景前,已經是降價了這樣高質餐廳真希望可以一直下去。
不要看小工厦內的餐廳,這裡食物頂瓜瓜!

刺身定食

看看這湯,嫩嫩豆腐,海帶,京蔥大大碗份量
味道不咸不錯

麵豉湯

蒸蛋也嫩嫩!很多材料

蒸蛋

我們今日就要吃豪些,海膽是我很有期待的!
鮮甜不腥!

海膽一板

蟹膏手卷,很多蟹膏味道超濃!
沒有下豉油已經足味道

蟹膏手卷

叫了小食比較少見蝦肉釀秋葵天婦羅

蝦肉都滿滿超多

燒蝦

燒虎蝦,中間開邊,洒上檸檬汁,就是欠一杯生啤,就完美了

高質食材,這價錢絕對物有所值
比起以前疫景前,已經是降價了
這樣高質餐廳真希望可以一直下去。
海膽一板
蟹膏手卷
為左一睹魔鬼山日落既美景🌄,星期日特登同朋友千里迢迢咁去左綠色綫既另一端 — 觀塘。朋友話觀塘有好多抵食既餐廳,有唔少都係喺工業大廈入面,因為租金冇咁貴,所以吸引咗好多人喺嗰度開餐廳。我跟著朋友去到駱駝漆工業大廈,正值午飯時間,呢到人頭湧湧。我地最後決定試下「掌壽司」,因為店外既餐牌同宣傳既相睇落都好吸引,而且價錢合理 👍🏻 「掌壽司」嘅餐牌好簡潔,一頁兩面,包攬咗多達13款不同既lunch set,有刺身定食、角切魚生飯、牛肉壽喜燒湯鍋等等。餐廳既風格充滿地道和式風味,店舖牆身有多個木櫃,入面放滿左大小不同、色彩繽紛既酒瓶🍾🥃🍶,彷如置身於日本一樣。另外值得一提嘅係「掌壽司」近排推出既堂食八折優惠,折完真係好抵食。如果大家喺觀塘呢邊返工,午餐真係要黎試下~😋A. 刺身定食 $168每一個lunch set 都會有前菜、茶碗蒸同味噌湯 🥒🍳🥣我就揀左刺身定食,因為好想一次過試多幾款唔同種類既刺身 😍我地首先品嚐味噌湯,因為個人習慣飯前飲湯。味噌湯既味道鮮甜清新,入面放左少量香蔥,豆腐同海帶做配料,咸淡適中。我地都好中意細滑既白豆腐,充滿豆香。飲完湯之後,好多人都可能會選擇食茶配蒸,但我

A. 刺身定食 $168

飲完湯之後,好多人都可能會選擇食茶配蒸,但我就比較中意食完飯再品嚐蒸蛋,想當佢係飯後小點 🤪 估唔到食左成個set 之後再食茶碗蒸,佢依然係暖既!每一口蒸蛋都細滑香濃,好似食緊雞蛋布甸咁 🍮入面仲有冬菇調味,味道好唔錯 ☺️

講左咁耐前菜同小點,重頭戲要黎喇~ 就係我點既刺身定食 🍱

魚生種類包括三文魚、帆立貝、赤海蝦、油甘魚同海膽,而我當日嘅精選刺身係池魚。每一款都有其獨特既味道,三文魚同油甘魚充滿魚油香;帆立貝同赤海蝦🦐鮮甜爽滑;至於池魚係白肉魚既一種,比起其他魚類更加鮮甜。如果唔沾醬油食,可以更加品嚐到其獨有既鮮味 😋

另外為海膽黎一個近鏡,因為實在整得太精緻!海膽種類繁多,有平有貴,我地都試過好多款不同口味既海膽。我同朋友都覺得呢到嘅海膽係屬於有質素既一種,入口即化,鮮味慢慢走出黎。先食到海水味,繼而食到甘甜味,海膽嘅味道留喺口腔一段時間,令人回味 😋

C. 三文魚碎蔥吞拿魚飯 $128

呢個係朋友點既餐,同樣配有前菜、味噌湯同茶碗蒸,擺盤同樣精緻,令人垂涎三尺🤤

呢個丼飯集中喺兩種好受歡迎既魚生 — 三文魚同埋吞拿魚,我都好中意呢兩款魚。

碗中幾片擺成花狀嘅厚切三文魚腩刺身簡直喺視覺同味覺嘅享受 🌺😋 三文魚腩非常肥美,每一口都散發香濃嘅魚油香。三文魚腩既油脂分佈平均,再沾上少許青芥末同埋醬油,再配上白飯,真係人生中嘅一大滿足~🤤

蔥吞拿魚比三文魚腩多一點小清新,而且魚油香味有別,所以絕對唔會覺得膩 😛

食完飯再食埋茶碗蒸,差啲唔記得仲有飯後甜品 🍦🍧呢嗰都係想推薦既地方,午餐定食包埋一杯飲品或雪糕🍦,雪糕控嘅我地,緊係揀雪糕啦 😍 不過真係冇諗過會食到高質既Häagen-Dazs 雪糕,我揀左朱古力味🍫,朋友揀左cookies & cream 🍪。味道一流就唔再作詳細分析,大家自己黎感受下 😋👍🏻

最後埋單加一再八折之後,每人都係150 蚊有找。「掌壽司」有味噌湯、有枝豆、有茶碗蒸,仲有埋高質飯後甜品,絕對係價廉物美。餐廳氣氛舒閒,食物質素又高,我諗絕對係喜歡食日式料理朋友既天堂,一定會同朋友再黎覓食 ☺️
2020-05-31
  • 精選刺身定食
  • 茶碗蒸
2020-06-11 77 瀏覽
天朗氣清,陽光普照,走去觀塘海濱花園逛下。好美的一個公園,玩滑板,跑步,散步,閒聊⋯⋯區內居民的幸福!逛完走去駱駝漆大廈搵食,呢間日式料理店早己在我名單上,食物水準不錯。午市套餐由幾十元到百多元,多款選擇。吞拿魚碎蔥三文魚飯賣相ok。有肥美三文魚,鹹香魚籽和入口綿滑的吞拿魚蓉,配以白飯十分美味。枝豆作為伴菜。蒸蛋滑溜散發蛋香。追加刺身帶子和甜蝦帶子非常鮮甜。甜蝦好有漿口感。滋味。套餐包括一杯飲品,巨蜂梳打,清涼透心,消暑解渴。
午市套餐由幾十元到百多元,多款選擇。

吞拿魚碎蔥三文魚飯
賣相ok。
枝豆作為伴菜。
蒸蛋滑溜散發蛋香。

追加刺身帶子和甜蝦
帶子非常鮮甜。甜蝦好有漿口感。滋味。

套餐包括一杯飲品,巨蜂梳打,清涼透心,消暑解渴。
2020-06-11