2021-04-02 161 瀏覽
————📍西營盤屯門🐮🐮今次離鄉背井去到西營盤 搵到間勁有情調嘅餐廳 價錢唔貴 好適合 #朋友聚餐 #情侶約會 ❤️1️⃣ #炸海鮮籃 $78🌸都有好多款炸物 魷魚🦑 蝦🦐 魚🐟 蠔🦪 上枱岩岩炸好 熱辣辣🥳 同埋海鮮好爽口彈牙 唔會變左啊梅2️⃣ #芝士溫泉蛋大啡菇 $38@1🌸一切落去爆曬蛋汁 芝士溶溶地 配埋超juicy 嘅大啡菇 大滿足3️⃣ #美國安格斯特級帶骨牛小排 $158🙆🏻‍♀️牛排肉質軟熟 生熟程度👌🏻微微粉紅色 不過可以今次撞手神多左小小肥膏 同埋下次可以熱番啲 💪🏻4️⃣ #忌廉雜菌意大利黑松露雲吞 $108🤣最愛意大利雲吞 見到即刻叫 味道正常 如果唔想食意粉都可以一試上枱時熱到出煙——————⚡️食物 3.5/5⚡️環境 3/5⚡️服務 2.5/5———————我愛慢煮 (普慶坊) (上環)上環普慶坊18號地下G2號舖
————

⚡️食物 3.5/5
⚡️環境 3/5
⚡️服務 2.5/5

———————
我愛慢煮 (普慶坊) (上環)
上環普慶坊18號地下G2號舖
  • 芝士溫泉蛋大啡菇
  • 小食拼盤
💛💛💛我愛慢煮💛💛💛男朋友話帶我去個神秘地方喎😂,跟住喺半山區行完一輪,最終帶我去到呢間餐廳😚。餐廳遠離旺區,好適合靜靜地坐低傾吓計😍。芝士溫泉蛋大啡菇 $38必嗌!平時買一粒大啡菇都已經要成$10咁濟,依家又有芝士又有溫泉蛋先至係$38 ,唔嗌都唔得啦下話😂。好好食!焗到個表面芝士溶溶地💗。三樣野加埋唔會好漏,就算一人一粒都可以🥰!微辣咸蛋黄單骨雞翼 $68炸得超好,感覺上似係新鮮炸。因為睇到個炸醬係得一層😆。本身以為個鹹蛋黃係撈左係啲雞翼外面,原來係用隻雞翼點啲醬黎食,食落冇乜辣味,可更辣😽!海鮮濃汁藍青口(1 lbs)$128男朋友知道我鍾意食青口,所以就嗌咗呢個。佢都話出奇地好食,因為正常出面嘅煮法只係烚熟咗啲青口就咁上碟,呢度嘅煮法係加咗啲海鮮汁,感覺上似係忌廉汁,食落去唔會咁單調😍。秘製保濕豬鞍架 8oz $138 另加左塊鵝肝 $38見到個名覺得搞笑就嗌左😂。切落去無筋位,肉質都好淋,並唔係用鬆肉粉嗰隻淋,似係真係慢慢煮😆。$38就可以加到一片鵝肝就梗係要加埋啦,食落去個鵝肝煎得好香。仲嗌左支比利時白啤 $52埋單$462(無加一)
💛💛💛我愛慢煮💛💛💛

芝士溫泉蛋大啡菇 $38

微辣咸蛋黄單骨雞翼 $68

海鮮濃汁藍青口(1 lbs)$128

秘製保濕豬鞍架 8oz $138 另加左塊鵝肝 $38

仲嗌左支比利時白啤 $52

埋單$462(無加一)
2021-03-24
2021-03-26 153 瀏覽
平時最鍾意捐窿捐罅搵食嘅我,今日嚟到西營盤搵食。港鐵站出咗之後行大概7分鐘就到,跟住Google Maps好快就搵到,果然係好隱蔽😅🥙Cheesy Baked Onsen Tamago & Portobello $38未嚟之前已經好期待要食呢個大啡菇,果然無令我失望!滿滿嘅芝士包住隻溫泉蛋,切開嗰吓d蛋汁如瀑布咁湧出嚟,而且隻菇都仲好juicy,無焗乾👍🏻🍣Seafood Basket $78炸海鮮籃有吉列蝦,蠔,魚柳同魷魚,上枱之後影咗陣相都仍然熱辣辣,証明真係炸得好透,炸醬唔會過厚,而且入面都唔乾,加埋我至愛mayonnaise,超級正🥰🥓US Angus Flat Iron 8oz $118牛扒厚薄適中,而且有超重牛味,肉質嫩滑,雖然staff無問我哋要幾熟,但都無overdone,仲有小小medium rare!我哋仲加咗$38 要foie gras,不過不失,但如果可以煎耐小小就perfect池喇!🦪Mac and Cheese $78超級邪惡嘅芝士通粉,以為會係細細碟,點知個portion係medium size,啱啱焗起香噴噴!厚厚嘅芝士同煙肉舖滿面層😍 d芝士多到拉絲拉

🍣Seafood Basket $78

🥓US Angus Flat Iron 8oz $118

🦪Mac and Cheese $78
超級邪惡嘅芝士通粉,以為會係細細碟,點知個portion係medium size,啱啱焗起香噴噴!厚厚嘅芝士同煙肉舖滿面層😍 d芝士多到拉絲拉唔得高😂 食完真係返唔到轉頭!

🍲Lychee & Elder Flower Spritzer $42
第一次聽接骨木花,雖然飲完都唔知咩味,但成個mix & match係好飲嘅!中間發生咗個小插曲,食緊嘢嘅時候,杯嘢無端端成杯自己瞓低倒瀉咗,staff好快手清潔!心諗我飲咗一啖咋,咁就無咗😢但係無諗過佢哋好快手上過一杯全新嘅俾我,當下真係好感動,因為始終唔關佢哋事,呢個真係要俾10000個讚👍🏻👍🏻👍🏻

總括而言,佢哋嘅CP值好高,價錢平而且portion大!真係好抵食,而且服務好好!雖然面積唔算好大,但好適合嚟hang out吓,好舒服!食飽仲可以慢慢行吓去搭車!
2021-03-25
  • 芝士溫泉蛋大啡菇
  • 荔枝接骨木花特飲
  • 焗芝士通心粉
  • 慢煮48小時美國安格斯牛肋骨
  • 小食拼盤
2021-03-18 149 瀏覽
上環半山這一帶還保留好多以前的建築,今天專門和男友來到這邊影相打卡,順便在附近覓食。餐廳門面比較隱蔽,只有一個小小的牌寫著餐廳名,不留意看根本不知道裡面是餐廳。🤣餐廳主打以傳統低溫慢煮的方法烤出肉嫩多汁的正宗風味。美式辣汁煙烤豬腩8oz $98美式辣汁煙烤豬腩切開時肉質非常嫩,清爽而不膩,入口即化非常軟嫩。蜜糖香草法國烤春雞 $98蜜糖香草法國烤春雞非常大份,味道分佈均勻,重點是皮脆肉嫩。慢煮紅酒梨、鹹焦糖朱古力布朗尼、義大利雪糕 $68法式甜點果然不一樣,酒紅的外表令人驚艷,軟軟的果肉由外到內,由酸至甜,由甜帶香。再加上義大利雪糕同吃,真的無法抗拒。😍😍

餐廳主打以傳統低溫慢煮的方法烤出肉嫩多汁的正宗風味。

美式辣汁煙烤豬腩8oz $98
美式辣汁煙烤豬腩8oz
美式辣汁煙烤豬腩8oz

蜜糖香草法國烤春雞 $98
蜜糖香草法國烤春雞非常大份,味道分佈均勻,重點是皮脆肉嫩。
蜜糖香草法國烤春雞
蜜糖香草法國烤春雞

慢煮紅酒梨、鹹焦糖朱古力布朗尼、義大利雪糕 $68
慢煮紅酒梨、鹹焦糖朱古力布朗尼、義大利雪糕

2021-03-18
  • 荔枝接骨木花特飲
  • 熱情芒果特飲
  • 蜜糖香草法國烤春雞
2021-03-18 100 瀏覽
普慶坊環境清靜,散步散心非常寫意。見到餐廳門外種滿植物,就俾佢吸引咗過去。一打開門,就聽到悠揚樂韻,加上昏暗嘅燈光,情調十足。煙燻烤美式豬腩肥瘦適中,爽口之餘仲有淡淡煙燻香味。將豬腩切開一片片,份量都唔少,足夠兩個人一齊食。慢煮羊後膝一上枱就聞到超香嘅香料味,一切開就見到嫩滑嘅羊肉。加埋薄荷醬,味道perfect!意大利雲吞隻隻都好大好足料,外皮爽滑配合creamy嘅醬汁,一啲都唔膩😋配埋杯白酒真係人生一大享受呀!

一打開門,就聽到悠揚樂韻,加上昏暗嘅燈光,情調十足。

配埋杯白酒真係人生一大享受呀!
2021-03-17 97 瀏覽
今日朋友相約happy hour,朋友強烈推介 「我愛慢煮」依間餐廳,於是前往一試。對西營盤尼區唔太熟,要靠google map先搵到間餐廳,夠隱世!入到去完全係happy hour 既放鬆氣氛,暗淡既燈光, 有情調得黎又坐得幾舒服,好適合同兩三知己傾計蟹肉蝦仁沙律。 8/10尼個沙律做開胃菜最適合,調味酸酸地,蟹肉份量唔少!炸海鮮籃。 9/10炸漿出色,唔會有苦味,海鮮鮮嫩, 而且凍左都好脆!極推薦🧡🧡比利時麥啤、白啤。 8/10酒類選擇唔少,試左麥啤同白啤,白啤比麥啤清爽易入口。同炸海鮮籃好夾!美國安格斯慢煮牛扒。 9/10第一次試慢煮牛扒,超驚喜!肉質鬆軟夠juicy, 冇多餘既調味,牛味十足,唯一美中不足就係油脂香味差啲餐廳價錢都相當實惠,仲唔收加一,cp值相當高既餐廳,下次一定會再去👍🏻

蟹肉蝦仁沙律。 8/10
尼個沙律做開胃菜最適合,調味酸酸地,蟹肉份量唔少!

炸海鮮籃。 9/10
比利時麥啤、白啤。 8/10

美國安格斯慢煮牛扒。 9/10

比利時白啤(左) 、  比利時麥啤(右)
蟹肉蝦仁沙律
炸海鮮籃
炸海鮮籃  -  炸蠔
慢煮美國安格斯平鐵牛扒
慢煮美國安格斯平鐵牛
比利時白啤(左) 、  比利時麥啤(右)
蟹肉蝦仁沙律
炸海鮮籃
炸海鮮籃  -  炸蠔
慢煮美國安格斯平鐵牛
  • 慢煮美國安格斯平鐵牛扒
2021-01-16 214 瀏覽
呢間分店喺位於好文青氣息嘅街道🤣平日可以同朋友慢慢食🤩享受下慢活嘅生活🥳誠意推介😎午餐+💰10 仲可以配是日餐湯, 當日係粟米🌽湯😋下低個💰已經附送埋北歐薄荷水果茶🥰可以揀凍/熱😌, 超重薄荷葉味🤣✨烤法國春雞半隻, 溫泉蛋, 窩夫🧇 💰98💫評分: 8.6/10📝 佢個窩夫係比較林嘅嗰種傳統格仔餅,佢會比牛油你自己查不過如果有syrup會再開心啲🤣我覺得佢個雞煮得啱啱好🤩好嫩身加埋啲香草冇得輸, 非常香口好有驚喜, 鍾意佢好惹味嘅雞🤍第一次食窩夫會送埋溫泉蛋不過就覺得有少少奇怪唔知係咪應該撈完之後就咁掂下啲窩夫嚟食🤣✨慢煮煙燻豬腩 配薯條🍟💰78💫評分: 8.5/10📝豬腩烤得啱啱好, 有少少肥但係因為佢個量唔係真係好大所以還好🤣,佢配埋個自家製汁一流🤩薯條個texture同平時好唔同😌佢係燶燶哋然後炸到凹凸不平咁, 超脆口食到唔想停嘅薯條🤣𝕋𝕙𝕖 ℍ𝕒𝕟𝕘𝕠𝕦𝕥 ℂ𝕠𝕣𝕟𝕖𝕣 我愛慢煮📍上環普慶坊18號地下G2號舖(西營盤🚇 A1 出口行7分鐘就到)💫評分: 8.7/10💬性價比高😌呢間慢煮小店價錢合理, 佢係自助付款所以唔收+💰1, 氣氛好舒服同埋坐得一啲都唔迫可能因為平日嘅晏晝

午餐+💰10 仲可以配是日餐湯, 當日係粟米🌽湯😋
烤法國春雞半隻, 溫泉蛋, 窩夫

✨烤法國春雞半隻, 溫泉蛋, 窩夫🧇 💰98
💫評分: 8.6/10

✨慢煮煙燻豬腩 配薯條🍟💰78
💫評分: 8.5/10

𝕋𝕙𝕖 ℍ𝕒𝕟𝕘𝕠𝕦𝕥 ℂ𝕠𝕣𝕟𝕖𝕣 我愛慢煮
📍上環普慶坊18號地下G2號舖
(西營盤🚇 A1 出口行7分鐘就到)

💫評分: 8.7/10
💬性價比高😌呢間慢煮小店價錢合理, 佢係自助付款所以唔收+💰1, 氣氛好舒服同埋坐得一啲都唔迫可能因為平日嘅晏晝唔會多人而大家食晏應該都會揀佢喺上環近地鐵站嘅另一間分店🤣廚師👩🏻‍🍳好有質素🤩

❣️其他分店❣️
📍上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖
(上環🚇A2出口行1分鐘就到)

#hoisumeat西營盤 #hoisumeat上環 #hoisumeat黃店 #hoisumeat西營盤黃店 #hoisumeat上環黃店
#我愛慢煮 #thehangoutcorner #上環美食 #西營盤美食 #香港美食 #西營盤黃店 #上環黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram
烤法國春雞半隻, 溫泉蛋, 窩夫
2021-01-15 214 瀏覽
呢間黃店係上環半山區,位置比較隱蔽,不過入面空間頗大,分開兩層,樓上仲有大大個連豬馬賽克痴係幅牆度。呢度主打慢煮菜式,服務係半自助,要自己出去攞餐具、水同調味料,調味料有唔少款式可以配搭唔同肉類,好似鹽、黑胡椒、黃芥末、tabasco等。不過今次我地叫左兩個主菜,都係冇配菜,只有肉,唔另外叫配菜係絕對唔夠飽,如果主菜可以有返d配菜就會抵食d。法式油封鴨髀呢度嘅油封鴨髀味道唔錯,有少許鹹香,厚肉唔鞋,有少少似食緊鹽焗雞髀同臘鴨髀既混合體,食呢d就唔好理儀態,要用手撕嚟食先食得晒連骨嘅肉絲,不過都係果句,無連配菜,就咁食就會有d單調同唔夠飽。法式豬鞍架呢個豬鞍架上菜嘅時候已經非常香,一開始望落去感覺佢係厚實得黎有啲偏瘦,不過食落去又唔算鞋,仲保留左幾多肉汁。芝士忌廉菠菜苗呢度嘅主菜係無配菜既,配菜要另外叫,我哋就叫咗呢個芝士忌廉菠菜,忌廉汁份量好多而且好香,同菠菜好夾,面頭有唔少芝士,不過菠菜份量只有薄薄一層,如果多d就抵食啲喇。人均消費:$150推介指數(10分為滿分):7分

法式油封鴨髀

法式豬鞍架

芝士忌廉菠菜苗

人均消費:$150
推介指數(10分為滿分):7分
2020-01-18
叫咗個all day breakfast🤩去到3:00左右不過龍蝦已經賣晒溫泉蛋都賣晒,就轉左煎蛋配牛扒😕牛扒都算易切開好juicy😋菠菜配黑醋汁出乎意料地好食🤩至於配嘅茄汁豆就還好味道比較淡冇乜特別,但講到最好食嘅竟然就係炸薯條🍟炸得好香脆,本身調味都啱啱好唔點茄汁都冇問題👍🏻👍🏻另外仲叫咗個慢煮油封鴨髀,肉質一啲都唔鞋👍🏻有鴨味但唔騷🤩配埋窩夫食呢個組合幾特別 ,窩夫都算整得唔錯。嘢飲方面+$30叫咗個手工啤,感覺上就唔係好值啦不如都係飲番薄荷茶仲好😝

2020-12-28 162 瀏覽
I had dinner in this branch before, which is delicious but rather costly. Yet, lunch set here is really affordable! It costs me only $65 for a set of chicken dumb stick, fries, simple salad and fruit juice! The chicken is tender with juicy BBQ sauce. The fries are nicely cooked and I really like their sauce!

2020-12-25 152 瀏覽
果然是誠意小店,第一次幫襯,黑毛豬味道非常好吃,份量足,香草料多入味,唯獨是蝦燒得有點乾,聖誕餐的面包也非常好味,很多蝦,甜品好食到沒話說,想一吃再吃,整個套餐非常超值!

自從前年幫襯過一次「我愛慢煮」之後,佢就成為我嘅飯堂😍。不過有段時間冇幫襯,原來餐廳轉咗餐牌,就連門口嘅左青龍右白虎亦都冇咗。我哋星期日晚用訂枱App留位,指定時間仲可享高達5折優惠,超抵🍽!店員安排我哋坐下層高枱,空間感十足。落單流程大致上係揀好食乜,再出去收銀處Order(要講枱號),其後店員就會送餐。⚠️留意番,如果用訂枱App攞優惠,就要一次過落單,而飲品亦冇折。獨食燒烤盤($138),拼盤有肉有小食,好豐富,啱哂一個人食或啲心大心細又為食嘅人,即係我😛。拼盤賣相好吸引,擺盤好整齊,唯一有啲唔搭調就係件🧇比利時窩夫寧寧捨捨分開上,味道亦係當中最普通,因為芝士唔夠熱。24小時煙燻烤頂級安格斯牛肉🐮有三件,牛味幾重,但我呢份嘅肉質有啲韌,可能過熟。24小時煙燻烤美式豬腩🐷亦有三件,外形有啲似叉燒,食落好香口,因為啲肥膏燒至入口溶化嘅效果。烤紐倫堡香腸就正正常常。肉以外嘅配菜亦都不得了🤤,當中嘅公司薯仔沙律🥔超級正,因為用上芥末醬調味,開胃又解膩。🍅香草車厘茄亦都唔錯,有好多粒。至於🥗雜菜沙律同🥚六十三度温泉蛋,質素同樣有水準。24小時法式由油封鴨髀($88),鴨髀無其他配菜,就係得兩
24小時法式由油封鴨髀
24小時法式由油封鴨髀($88),鴨髀無其他配菜,就係得兩大隻鴨髀🍗,但已經夠哂,因為好出色。依個價錢有兩隻超值,其他西餐廳可能賣雙倍價錢,但份量減半。鴨肉入味,唔會太鹹,而且肉質亦唔鞋口,整體令人滿意😋。
芝士忌廉菠菜苗
配菜方面,拼盤以外我哋仲叫多咗幾款,基本上食咗過半款式。芝士忌廉菠菜苗($28),呢度用嘅係菠菜苗🌱,而唔係波菜,所以無咁癡牙。芝士忌廉汁幾多,但味道無想像中咁濃郁。
牛油卡真蝦仁串
牛油卡真蝦仁串($28)及燒露筍苗($20),兩樣配菜放埋一碟。🍤蝦仁串有兩條,每條各三隻,本身驚餐廳會唔會用無味玻璃蝦,好彩唔係。蝦肉彈牙,帶有牛油香同微微辣,好惹味。露筍苗好長,無切開,底部有少少衣,咬落有渣。
慢煮紅酒梨配雪糕
慢煮紅酒梨配雪糕($30),呢個甜品係必點推介,因為上次食過印象非常深刻,定價好似仲比以前平咗,之前好似要$4X。🍐紅酒梨好入味,全個染哂紅酒色,酒味濃得嚟易入口🍷,不過略嫌梨肉唔夠淋身,仍然爽爽哋。伴旁嘅雪糕係芒果味,都OK。
飲品方面,我哋要咗凍水果茶($35)同埋澳洲檸檬青檸特飲($38)。其實餐廳有好多手工啤🍺,但返屋企要繼續做嘢,所以都係要無酒精好了。飲品唔算大杯,杯身磨砂令到我以為相機矇咗,哈哈。水果茶唔太甜,味道幾好。🍋檸檬嗰杯比想像中酸,但都幾好飲。
總括嚟講,我愛慢煮依舊無令人失望,甚至比之前更出色👍。食咗咁多嘢,每人折完百五蚊都唔使,性價比高。雖然我上面評價有少部份彈,但綜合各方面仍然係值得高度推介✨!難怪餐廳位置咁吊腳都咁多人幫襯,不過附近亦係文青打卡地帶嚟嘅。
2020-11-22
牛油卡真蝦仁串
  • 公司薯仔沙律
2020-12-06 267 瀏覽
朋友好耐冇見過我,話要週日同我食飯兼講吓心事,地點由我揀,條件係坐得舒服食得他條,咁我就揀咗呢間慢煮餐廳食個Sunday Brunch。我哋叫咗幾樣野一齊share:$98嘅「法式慢煮油封鴨髀」:鴨髀肉煮得好焾,慢煮效果下肉汁冇流失,好juicy又好甘香。$38嘅「芝士溫泉蛋大啡菇」:大啡菇充滿汁液,上面放有濃郁嘅芝士,非常有鹹香,配溫泉蛋食好滑好好味。$136嘅「美式辣汁煙烤豬腩配煎鵝肝片」:豬腩肉半肥瘦,好滑好軟熟,又有濃烈嘅煙燻味道,加埋微酸微甜嘅醬汁,超級好味,接近入口溶化兼幾乎滑咗落肚😆;鵝肝煎得幾香,又夠嫩。$68嘅「意大利香腸鮮菠蘿薄餅」:好香芝士味,薄餅脆脆地,幾好食。$58嘅「黑松露番薯條」:有淡淡的黑松露香味,番薯條脆脆地、微甜,配雞蛋醬幾好食。呢餐同閨蜜慢慢食、慢慢傾偈講笑,仲笑到卡卡聲,幾乎食咗三粒鐘,所以唔止係我愛慢煮,仲係我愛慢食,真係非常relax🌿。

我哋叫咗幾樣野一齊share:

2020-12-06
一次工作嘅關係,去到太平山街一帶,發現呢區嘅寧靜,沿路嘅唐樓、建築物未因為時代發展而清拆,仍帶有舊日香港嘅氣息。週末同朋友再臨呢區,影下相,扮下文青 🤓到咗黃昏,朋友們開始因為肚餓而唔出聲之際,大家被普慶坊盡頭「我愛慢煮」嘅燈光吸引住 ✨ 「慢煮」聽就聽得多,究竟慢煮同快煮有咩分別呢 😂  一於拉朋友入去試吓餐廳主打慢煮菜式,其實其他選擇亦唔少,有side dish、甜品。價錢相當貼地,大部分side dish都係$28,甜品$30,最啱叫多幾個品種同朋友share 😌  而飲品方面,有手工啤、mocktails、梳打呢啲特別嘅選擇。Order嘅模式類似快餐店,揀好食咩後,就可以去收銀處落單俾錢,調味品、餐具、水都係以自助形式。Help yourself!=========================US安格斯頂級西冷牛扒(小)$148牛扒面頭焦香,放上一根rosemary。同平時 pan-seared 牛扒有咩分別呢,試一啖先。Boom! 🤯  牛味濃郁,相信就係慢煮嘅方法鎖住肉汁,令肉質唔乾,帶有少許咬口,亦帶微微牛油香氣。一人份岩岩好,不過我地唔夠喉,立刻encore! 牛扒

=========================
US安格斯頂級西冷牛扒(小)$148

牛扒面頭焦香,放上一根rosemary。同平時 pan-seared 牛扒有咩分別呢,試一啖先。Boom! 🤯  牛味濃郁,相信就係慢煮嘅方法鎖住肉汁,令肉質唔乾,帶有少許咬口,亦帶微微牛油香氣。一人份岩岩好,不過我地唔夠喉,立刻encore! 牛扒有肉味,呢句好似好廢,不過其實係一種奢侈,好多餐廳嘅牛扒都搵唔到架~

炸蕃薯條 $28
蕃薯條幼身,熱辣辣、脆卜卜,尖尖位亦唔會太燶(有啲餐廳燶到半條唔食得㗎😅  )

芝士忌廉菠菜苗 $28

菠菜苗配上芝士忌廉簡直perfect match! 平時菠菜吃落會有少少澀味同「嚡口」,攬拌一下芝士混合埋菠菜就完全食唔出澀味~

8小時蜜糖香草烤雞鎚四隻 $88
雞鎚大大件,面頭掃上蜜糖,淡淡嘅香草味,肉質juicy軟滑

芝士溫泉蛋大啡菇 $28
芝士溫泉蛋大啡菇

溫泉蛋同菇,究竟點解夾埋一齊呢 🤔   原來係蛋放喺大啡菇上烤焗,再鋪滿芝士燒香,切開一半,嘩~蛋流湧出,係流心㗎 😍   蛋汁唔腥(好怕生蛋腥味嘅我 🙈  ),大啡菇肉厚,濃郁嘅菇汁咀嚼時流出,菇菇亦唔會有草青味,正 👍   烤焗大啡菇嘅同時,唔會令蛋過熟,時間火候都要配合得好 👍

比利時琥珀啤 $42
啤酒味清,帶微微焦糖味,啱晒怕酒味嘅朋友

西西利香水檸檬碳酸飲品 $26
本身以為係餐廳既特色mocktail,原來係行懷舊風既玻璃樽裝飲品。飲落檸檬酸味輕身,易入口,較甜 🐜

「我愛慢煮」隱藏喺小巷之中,喺尋覓餐廳嘅過程有著離開鬧市嘅感覺,每道菜式都食得出廚師嘅心思,抵讚 👍   餐廳裝修走工業風,輕鬆laid back,冇侷促感,價錢貼地,情侶約會或朋友聚會都咁啱 🙌🏻
=========================
我愛慢煮 (普慶坊)
📍 上環普慶坊18號地下G2號舖
芝士溫泉蛋大啡菇
  • US安格斯頂級西冷牛扒
2020-11-30 170 瀏覽
喺上環覓食,記起呢間餐廳味道幾好,仲係良心餐廳,咁就特登行去食個early dinner😁$88嘅「蟹肉蝦仁沙律」,沙律菜非常新鮮,配以微酸微甜微辣嘅沙律汁,味道有啲錯綜複雜兼相當醒神開胃;蝦仁就肉質結實,呢個沙律係一個好好嘅appetizer😋$98嘅「法式慢煮油封鴨髀」,油封鴨髀肉非常軟熟,就咁食味道有少少鹹香,仲有啲香草味,配士多啤梨果醬食就甜甜地,味道特別😋$32嘅「熱鮮奶咖啡」幾香幾滑😋。呢個係一個人的浪漫early dinner😆