2019-02-04 67 瀏覽
收工經過港島區,上網見到呢間餐廳新開,又幾型幾文青咁,好似都唔錯,一於同朋友試下。係西環地鐵站一出,行大約10 分鐘左右,都唔算太難搵。門面好靚好有特色!牆到仲有條龍,好型好架勢入面啲燈都好靚,而且裝修睇得出有心思,著住啲文青衫黎影一定好有feel.好多選擇! 但呢間餐廳以慢煮為賣點,當然要試下啲肉啦。 我叫左個8oz既牛扒,豬仔骨同一個小食拼盤。不得了,呢塊牛扒好好食,一切開係粉紅色嫁medium 岩岩好,唔會話有好多血水。texture好soft, 好香肉味。 而且我覺得佢調味調得好,唔會太咸搶哂啲肉味,good呢個ribs都唔錯,係bbq味,有4 條ribs,都好多肉,煮到好稔好入味小食拼盤我覺得最岩大家一齊share, 呢個拼盤係用蕃薯條,正。 每樣都有啲,仲要係新解炸起,同埋佢個魚炸得好好,唔會好厚粉,我覺得一大班人食既話係必點。接骨木花荔枝飲品,好有特色,唔太甜,推介士多啤梨特飲

牆到仲有條龍,好型好架勢

不得了,呢塊牛扒好好食,一切開係粉紅色嫁

接骨木花荔枝飲品,好有特色,唔太甜,推介

士多啤梨特飲

2K
2019-02-04 1841 瀏覽
放左工同朋友在上要逛了逛,一直走到普慶坊附近,發現開了家餐廳,店名很特別的,叫「我愛慢煮」。 甫進入店子,便被那充滿文青氣息的佈置吸引了,環境佈置簡約舒適,十分適合三五知己聚首一堂。 店內以「慢煮」扒類為主,小食為副,和朋友坐下不久已經急不及待點餐。餐牌內的款式選擇頗多,而且款式也算新穎創新,最近大熱的鹹蛋系列也有呢! 咸蛋黃醬炸雞鎚 一份3件大大隻,外皮金黃香脆,沾滿了蛋黃醬,咸咸香香。肉質肥厚,食落啖啖juicy, 很惹味的! 加拿大法式豬鞍架($98) 牛油炒露筍苗($38) 豬鞍架配上幼嫩爽脆的露筍苗賣相非常吸睛。 加拿大豬鞍架以慢煮技術烹煮,肉質鮮美。日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅($38) 煙三文魚薄餅是的的大愛,香脆的餅底配上豐富的餡料粟米和煙三文魚,最後再夾上蛋黃醬,非常滋味。一塊pizza開3份,才$38,超值又抵食!焗肉醬意粉($78) 肉醬意粉中間夾著厚厚的芝士,肉醬味道恰到好處,味道不會過酸,份量適中。荔枝接骨木花特飲($38) 平日較少機會接觸到接骨木花,好奇它的味道所以點了一杯來試。接骨木花味道比較清淡,花味亦不見突出,配以荔枝帶出的清甜味道

咸蛋黃醬炸雞

加拿大法式豬鞍架($98)

牛油炒露筍苗($38)

豬鞍架配上幼嫩爽脆的露筍苗賣相非常吸睛。

加拿大豬鞍架以慢煮技術烹煮,肉質鮮美。

日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅($38)

焗肉醬意粉($78)

荔枝接骨木花特飲($38)

平日較少機會接觸到接骨木花,好奇它的味道所以點了一杯來試。接骨木花味道比較清淡,花味亦不見突出,配以荔枝帶出的清甜味道也是一杯不錯的飲料!

肉桂紅酒慢煮梨配意大利雪糕($48)

甜品方面,選了肉桂紅酒慢煮梨,以紅酒和肉桂慢煮而成的梨件相當入味,酒味香濃,配以意大利雪糕,冷熱交融,口感特別。

店名:我愛慢煮
地址:上環普慶坊18號地下G2號舖

咸蛋黃醬炸雞

加拿大法式豬鞍架($98)
牛油炒露筍苗($38)
豬鞍架配上幼嫩爽脆的露筍苗賣相非精吸睛。

加拿大豬鞍架以慢煮技術烹煮,肉質鮮美。

日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅($38)

焗肉醬意粉($78)

荔枝接骨木花特飲($38)

肉桂紅酒慢煮梨配意大利雪糕($48)

2019-01-30
2019-02-04 42 瀏覽
星期六,日,去到劃西區半山做偽文青,在香港急促的的社會節奏中尋找,慢活的生活節奏。做偽文藝不外乎行小店,睇市集,博物館,飲咖啡,食美食,影相打卡。西半山可以滿足晒全部嘅活動。其中食美食就交咗俾呢間餐廳。慢煮餐廳,叫我愛慢煮,雖然慢煮係烹調食物嘅方法,同慢活無乜直接關係。好食就得啦。呢杯係荔枝+「移花接木」特飲。唔記得咗個名。主要係荔枝味。炸雞翼,雞中翼開咗半隻,食起身方便好多。味道還不錯。沙拉,好大份,食落都好夠飽。主角,安格斯肉眼扒,雖然表面唔夠香,但味道搭救,肉質同肥瘦分佈都睇得出塊扒唔錯。另外值得一提,餐廳員工會詢問你嘅意見去幾時煎牛扒,唔會一次上晒全部野食,好貼心。
西半山可以滿足晒全部嘅活動。
其中食美食就交咗俾呢間餐廳。
呢杯係荔枝+「移花接木」特飲。唔記得咗個名。主要係荔枝味。
炸雞翼,雞中翼開咗半隻,食起身方便好多。味道還不錯。
沙拉,好大份,食落都好夠飽。

2019-02-04 40 瀏覽
今天朋友相約來到這間慢煮餐廳,吃的不是他的慢煮食物卻是他的小食,真是有趣。因為我和朋友也不喜歡吃肉,但是見到他的小食也非常出色,所以決定來這裏一試。首先來了一個柚子菠菜沙律$48,柚子沙律不是泰式的那種柚子沙律,柚子佔比較少部分,菠菜加了一些酸酸的醋再加一些柚子,雖然不是泰式的,但是沙律酸酸甜甜的十分開胃,也很健康。再來是他的七味一字雞翼$48,做有點像麥當勞的脆香雞翼,但是單骨做起來更方便,而雞翼是好小隻的,吃起來較方便,新鮮炸起皮脆肉滑,我和朋友吃過不停口。再來一個這間店舖非常出色的出品,就是他的pizza,我們選擇了他的野菌菠菜pizza$38,蘑菇pizza配上千島芝士醬非常的美味,而且餅底做得頗脆口,非常抵食。最後來了一個我很喜歡吃的墨西哥粟米花38,燒粟米配上墨西哥風味的醬料,平凡得來帶點特別,軟熟的粟米配上惹味的醬汁,十分欣賞。這裡的side dishes可以單點的,比較有彈性,叫了一個牛油炒露筍$38,牛油味不會太強,感覺不肥膩,露筍也很爽口,只是尾部較粗纖維,去除一部分會有較佳口感。這裡的食物都是即點即做的,雖然是要等一些時間,但誠意十足,地點離地鐵站比較遠,又在半山

這裡的食物都是即點即做的,雖然是要等一些時間,但誠意十足,地點離地鐵站比較遠,又在半山上,但如果相約情人或朋友來,在一些未逛過的街道走走,也蠻有新鮮感的。
2019-02-04 90 瀏覽
2019年1月13日。晴。上環。呢日行完PMQ搵地方醫肚~行下行下見到呢間餐廳門面有graffiti,好靚呀~又配合返呢一區文青嘅氣息~但係餐廳嘅位置就有啲難搵喇所有裝修細節睇落都好有質感入到去坐低睇下餐牌~完全畀佢個價錢嚇親!實在係太太太太太平喇!!!!先唔好講喺上環區,呢個價錢就算旺角樓上cafe都做唔到!淨係個餐牌已經畀到我哋好大驚喜~而另一點要提下嘅係餐廳採用(半)自助形式~要埋去cashier落單畀錢,然後再自己去隔籬張枱仔攞餐具紙巾咁只不過上菜係會由店員負責嘅~相信係為咗節省成本,所以先至需要呢個半自助形式將成本回饋返畀顧客,簡直係良心餐廳!芒果蜜桃水果茶,$38入面有多種水果~香甜好味,解渴一流~澳洲檸檬青檸特飲,$38男朋友嗌咗呢個,飲落有夾糖味,又幾特別喎!!小食拼盤,$98呢個小食拼盤唔嘢少!有好多嘢食,仲要樣樣高質~~先講講內容物:七味一字雞翼、流心芝士條、英式炸魚手指、墨西哥粟米花、黑松露蕃薯條除咗蕃薯條有大量,其他都有兩件~兩個女仔嘅話,食完呢個小食拼盤就會飽晒~睇得出餐廳定價雖然平,但絶無將貨就價呢回事!全部小食都好好味~~~~尤其鍾意芝士條,係用原條芝士攞
2019年1月13日。晴。上環。
呢日行完PMQ搵地方醫肚~
行下行下見到呢間餐廳
門面有graffiti,好靚呀~
又配合返呢一區文青嘅氣息~
但係餐廳嘅位置就有啲難搵喇
所有裝修細節睇落都好有質感
入到去坐低睇下餐牌~
完全畀佢個價錢嚇親!
實在係太太太太太平喇!!!!
先唔好講喺上環區,呢個價錢就算旺角樓上cafe都做唔到!
淨係個餐牌已經畀到我哋好大驚喜~
而另一點要提下嘅係餐廳採用(半)自助形式~
只不過上菜係會由店員負責嘅~
相信係為咗節省成本,所以先至需要呢個半自助形式
將成本回饋返畀顧客,簡直係良心餐廳!
芒果蜜桃水果茶
芒果蜜桃水果茶,$38
入面有多種水果~
香甜好味,解渴一流~
澳洲檸檬青檸特飲
澳洲檸檬青檸特飲,$38
男朋友嗌咗呢個,飲落有夾糖味,又幾特別喎!!
小食拼盤,$98
呢個小食拼盤唔嘢少!有好多嘢食,仲要樣樣高質~~
除咗蕃薯條有大量,其他都有兩件~
兩個女仔嘅話,食完呢個小食拼盤就會飽晒~
睇得出餐廳定價雖然平,但絶無將貨就價呢回事!
全部小食都好好味~~~~
尤其鍾意芝士條,係用原條芝士攞去炸~一咬落去就食到芝士嘅香濃,仲有拉絲效果~~~
粟米花都好正,唔好睇佢個樣平平無奇,但個調味非常特別,惹味得來又唔會係死鹹~
仲有個蕃薯條!本身帶甜味~再加上黑松露沾醬,美味無窮~
慢煮36小時紐西蘭牛面肉(10安士)+牛油炒野菌
慢煮36小時紐西蘭牛面肉(10安士)+牛油炒野菌,$148+$38
睇間餐廳個名就知主打慢煮!
店員就向我哋推薦慢煮牛肋骨同埋呢個牛面肉
兩個菜式都係經過36個鐘慢煮先煮好
我哋見平時少聽到有牛面肉嘅菜式,於是就揀呢個喇~
再配多個牛油炒野菌~
一上枱就聞到好香~~~
盤裏面有一大半係牛面肉,另一半係薯蓉~
牛面肉用咗紅酒汁來煮,經過慢煮之後,牛肉完全吸收晒個汁嘅甜味
肉質亦保持到鮮嫩口感,軟綿綿嘅感覺~
係喺其他地方未食過嘅滋味~
薯蓉亦有濃郁嘅牛油味,香滑好味~
炒野菌份量都唔少!食極都仲有!
白酒慢煮焦糖菠蘿配雪糕
白酒慢煮焦糖菠蘿配雪糕,$42
雖然食晒啲嘢已經好飽,但係甜品點都要食嘅!
呢個甜品先唔講佢嘅味道,淨係個賣相,點會係$42呢?!
菠蘿係新鮮菠蘿,唔係罐頭!
點知道?菠蘿個芯都仲喺度,唔通窿~
菠蘿外面有層焦糖,可以帶起個甜味~
而且焦糖脆脆嘅口感,同菠蘿軟腍質地形成對比,又幾得意喎!
仲有個雪糕~超!級!香!濃!
十分濃郁嘅雲呢拿味,口感軟糯,要我畀$42齋買個雪糕我都願意呀!
總括來講,呢間餐廳都幾無敵下!希望佢個價錢可以一路維持到,我一定會再幫襯!!!
2019-01-13
10 分鐘 (堂食)
慢煮36小時紐西蘭牛面肉(10安士)+牛油炒野菌
白酒慢煮焦糖菠蘿配雪糕
2019-02-03 71 瀏覽
終於收工喇,今晚好開心,終於約到班好耐無見嘅姐妹出來聚下。今次揀咗位處上環嘅我愛慢煮。呢間係一間新開嘅餐廳,雖然要上斜坡,但都好易搵到。首先要推嘅,係賣相相當吸引的慢煮36小時紐西蘭牛面肉,不但肉質鮮甜,口感特別。最重要係佢經過幾十小時的炮製,D牛好入味,好鬆化,唔會咬唔到,令人一試難忘。另外,我地都叫左比較經典既美國黑安格斯牛肉眼,黎到既感覺仲以為佢係慢煮!表面係熟透既肉色,一切開,入面都係鮮嫩既紅色,但又唔會有血水同血腥味,而且脂肪分佈好平均好香口,12oz岩哂一班朋友一齊分享,鍾意食牛既朋友絕對唔可以錯過!其次,佢嘅Pizza亦相當吸引。因為本身好喜歡食三文魚,所以一見到三文魚加Pizza就即刻想試,結果出人意表地好。我地叫咗日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅,個蛋黃醬好入味,而且有芝士,真係好夾味。即刻食曬半個pie,如果有一個就更加好喇。👍🏻除左主菜,我地仲叫左個小食拼盤一齊食。因為呢個基本上已經包括哂我地想食既小食,可以一次過滿足幾個願望!1. 蕃薯條,雖然都唔係d咩好特別既野,但又唔係間間西餐都有,之前一直好想食,因為好甜好好食,配埋黑松露醬,令人不自覺地食唔停口!2. 炸魚手指

首先要推嘅,係賣相相當吸引的慢煮

除左主菜,我地仲叫左個小食拼盤一齊食。因為呢個基本上已經包括哂我地想食既小食,可以一次過滿足幾個願望!1. 蕃薯條,雖然都唔係d咩好特別既野,但又唔係間間西餐都有,之前一直好想食,因為好甜好好食,配埋黑松露醬,令人不自覺地食唔停口!2. 炸魚手指,注意,係魚柳咁既size既魚手指!肉質比魚柳實,亦更有魚既鮮味。3. 七味單骨雞翼,唔洗驚雞骨hi到塊面,好香脆,咬落仲有肉汁,唔會炸到乾哂之餘亦唔會好油,女士都唔怕食。4. 墨西哥粟米花,食左咁多肉,係時候食番d蔬菜類既野,粟米切開左一舊舊,表層塗滿左少少辣、好惹味既醬汁,配合埋粟米既香甜,連唔食辣既我都食哂成舊!5.最後仲有芝士條,唔多講,鍾意食芝士就會明。

配菜方面,我地仲叫左個薯蓉仔,見佢咁平就叫黎試下。份量與價錢成正比,但好香牛油味,而且好幼滑,過下口癮唔錯。

再者,佢杯特飲都好特別,我叫咗杯芒果蜜桃水果茶,D水果味好清甜。不過怕甜嘅朋友可能會嫌佢有少少甜。

總括而言,如果想約朋友聚會,又擔心時間限制,可以選擇呢間餐廳。不但地理位置方便,又多食物選擇,仲要推慢煮嘅style,真係好新穎呀!
忙足一星期終於到左星期六, 今朝同老婆都訓到11點先起身, 早餐都唔食, 就直接出發去上環join埋表弟去佢推介嘅新餐廳開餐。餐廳位於上環普慶坊, 係東華醫院附近。餐廳門面係一面水泥牆, 加上龍虎圖案, 非常有特色, 室內設計簡約而富有格調。最令人驚喜嘅係雖然餐廳位於中西區而且裝修咁精緻, 不過價錢就非常貼地, 全店免加一而主菜價錢都係由$98起, 薄餅更只需$38, 相當超值。我地三個人點左兩客主菜同一款小食share, 另外再加一客甜品, 應該夠食。😚 咸蛋黃醬吉列蝦 (6枝) $48吉列蝦外層香脆, 蝦肉彈牙, 配上咸蛋黃醬, 咸香味濃, 極度邪惡, 而且只需$48, 非常抵食。😍法式油封鴨腿 (2支) $98油封鴨腿有兩隻, 鴨腿肉質唔會太乾, 富有油香, 鴨皮微微煎香, 鴨味濃郁之餘唔會過咸。👍澳洲黑安格斯牛西冷 (8安士) $138 + 牛油炒露筍苗 $38黑安格斯牛熟度剛剛好, 肉質鮮嫩多汁, 只加上少少海鹽同黑椒已經非常惹味, 老婆加配嘅炒露筍苗牛油味唔重, 口感爽脆😋。雜莓比利時窩夫配意大利雪糕 $42窩夫賣相好吸引, 配上香滑嘅意大利雪糕, $42有三件, 一人一件

咸蛋黃醬吉列蝦 (6枝) $48

法式油封鴨腿 (2支) $98
鮮奶咖啡

鮮奶咖啡

檸檬薑茶

檸檬薑茶

雜莓比利時窩夫配意大利雪糕 $42
窩夫賣相好吸引, 配上香滑嘅意大利雪糕, $42有三件, 一人一件相當滿足。😍

鮮奶咖啡 $35

檸檬薑茶 $24

埋單每位只係$141, 性價比超高。👍

餐牌
2019-01-26
2019-02-02 61 瀏覽
我好喜歡慢煮食物,發現最近上環開咗呢間餐廳,所以特登約埋一個朋友嚟食。我們叫了一個小食拼盤$98 有雞翼、芝士條、粟米、黑松露蕃薯條和炸魚。最好食係蕃薯條和墨西哥風味烤粟米。另外我們點了一客美國黑安格斯肉眼扒$188 有12安士,伴菜我們選了$38的牛油炒蘆筍苗。安格斯肉眼扒很厚,牛扒經過慢煮,然後再落鑊煎香,切開牛扒是粉紅色的。牛肉味不算很濃,需要加小小鹽,帶出牛肉香味。但是牛扒的肉質很好,整體來說是好好吃的。荔枝接骨木花特飲 $38,荔枝味十足,而我不知道接骨木花味是什麼?哈哈,挺好喝的。

2019-01-21
  • 小食拼盤
  • 美國黑安格斯肉眼扒
2019-02-02 50 瀏覽
慢煮風氣已經持續一段時間,但好多餐廳一標磅「慢煮」,菜單價錢都一定超高檔價位,但今日有幸遇到 我愛慢煮 慢煮食材又能提供到平民價錢。美國安格斯牛肉眼12oz ($188)慢煮36小時紐西蘭牛面肉($148)焗卡邦尼意粉($78)芝士四川雞肉薄餅($38)七味一字雞翼($48)大大塊肉眼,慢煮令牛肉滲透出黎,好香,肉身嫩滑。牛面肉真係第一次食,有d似台灣牛肉麵d牛肉,口感比較淋身。雖然香味不及扒肉,但味道不遜肉扒💯。 另外,意粉焗到剛剛好,芝士好多cover哂d意粉。四川辣味好正! 朋友辣到要叫凍飲,但我遞好喜歡呢種辣😋Mocha($38)滿滿朱古力粉淋在面頭,好正!芒果蜜桃水果茶($38)因為四川辣雞肉pizza而order gei飲品,茶味同水果味道都濃厚。餐牌:

美國安格斯牛肉眼12oz ($188)
慢煮36小時紐西蘭牛面肉($148)
焗卡邦尼意粉($78)
芝士四川雞肉薄餅($38)
七味一字雞翼($48)

美國安格斯牛肉眼12oz

大大塊肉眼,慢煮令牛肉滲透出黎,好香,肉身嫩滑。

芝士四川雞肉薄餅

四川辣味好正! 朋友辣到要叫凍飲,但我遞好喜歡呢種辣😋

七味一字雞翼

Mocha($38)
滿滿朱古力粉淋在面頭,好正!
芒果蜜桃水果茶($38)

餐牌:
美國安格斯牛肉眼12oz
芝士四川雞肉薄餅
七味一字雞翼
2019-02-02 1331 瀏覽
偶然放鬆一下,忙裡偷閒去食個brunch就最正今日就正正有個空閒既下午呢間餐廳唔係大街大巷、好當眼的位置,是位於需要尋覓的小巷橫街我最鐘意四圍搵野食的焗卡邦尼意粉 $78平時食卡邦尼意粉都食得多,不過第一次食焗既個汁好濃,好creamy, 但呢隻creamy程度是不錯的煙肉粒夠大粒,好有口感因為之前係其他地方食都切到超細粒,好難先食到有煙肉,所以我特別欣賞呢個法式油封鴨腿 $98呢個價錢真係超抵食呀鴨腿完全沒有油膩感,唔好俾油封呢兩個字嚇親我之前食過既油封鴨腿,係咸到七彩不過呢個味道岩岩好鴨腿肉又夠軟腍墨西哥粟米片 $58Nachos好好食啊鋪左啲芝士、肉醬,熱辣辣焗到啲芝士半溶,更加惹味紐約芝士蛋糕 $48荔枝接骨木花特飲(左)熱情水果特飲 (右)

偶然放鬆一下,忙裡偷閒去食個brunch就最正
今日就正正有個空閒既下午

我最鐘意四圍搵野食的

焗卡邦尼意粉 $78
平時食卡邦尼意粉都食得多,不過第一次食焗既
個汁好濃,好creamy, 但呢隻creamy程度是不錯的
煙肉粒夠大粒,好有口感

法式油封鴨腿 $98
呢個價錢真係超抵食呀

鴨腿完全沒有油膩感,唔好俾油封呢兩個字嚇親
我之前食過既油封鴨腿,係咸到七彩
不過呢個味道岩岩好
鴨腿肉又夠軟腍

墨西哥粟米片 $58
Nachos好好食啊
鋪左啲芝士、肉醬,熱辣辣焗到啲芝士半溶,更加惹味

紐約芝士蛋糕 $48

荔枝接骨木花特飲(左)
熱情水果特飲 (右)
2019-01-30
下午茶
2019-02-02 34 瀏覽
今日嚟到上環食呢間新開嘅慢煮餐廳 入面嘅裝修好文青 好啱年輕人尼 都會播住一啲悠閒嘅音樂 🎶 啱啱行到入去以為餐廳好細 但係其實上面仲有一層 我哋有四個人一齊食 分別叫咗唔同嘅扒類同埋小食 首先係鹹蛋黃炸蝦🍤 因應返而家好興嘅鹹蛋黃醬尼整嘅佢嘅薑啤特飲都幾特別其他地方飲唔到我哋叫咗兩份肉眼扒都幾大份 由於係慢煮嘅關係尼到嘅時候唔會好熱 所以唔好等太耐先食之後叫咗一份牛面肉 第一次食 肉質幾特別。淋係面嘅醬都好濃郁最後叫咗西冷扒 份量比較適合女仔食
我哋有四個人一齊食 分別叫咗唔同嘅扒類同埋小食
首先係鹹蛋黃炸蝦🍤 因應返而家好興嘅鹹蛋黃醬尼整嘅

佢嘅薑啤特飲都幾特別其他地方飲唔到

我哋叫咗兩份肉眼扒

最後叫咗西冷扒 份量比較適合女仔食
2019-02-02 23 瀏覽
朋友帶路來到隱世餐廳,提供慢煮菜式、美味小食,格錢亦平民。 餐廳風格主打工業風,坐位舒適,店員服務周到。澳洲安格斯西冷扒8oz ($138) 配牛油炒露筍苗($38)厚厚西冷扒,西冷肉身向來比較靭,經過慢煮烹調,肉質都能保持咬口,易入口。另order露筍苗,吸收肉汁香味。焗白汁煙三文魚意粉($78)白汁分量特別多,口感因而提升不少,焗法剛剛好,面頭唔會乾身。日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅($38)薄餅抵食,size剛剛好,最愛蛋黃醬,配任何食材都咁好味!黑松露蕃薯條($48)食蕃薯條感覺健康一點點,配搭有黑松露醬蛋黃醬,完美配搭。流心拉芝士條($38)咬一口芝士條,再拉出芝士條,好玩又好食。七味一字雞翼($48)炸粉含量好炒,肉身又唔會炸到太乾身,添上七味粉,食唔停口!炸吉列蠔($48)餐廳款款炸物都好令人食唔停口,炸蠔亦唔例外。Earl Grey Tea ☕️ (Pot) ($42)茶包好香,絕非一般貨色,茶壺配套又美觀,下次可以同姊妹黎high tea也不錯。

另order露筍苗,吸收肉汁香味。

焗白汁煙三文魚意粉($78)

日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅($38)
薄餅抵食,size剛剛好,最愛蛋黃醬,配任何食材都咁好味!

黑松露蕃薯條($48)
食蕃薯條感覺健康一點點,配搭有黑松露醬蛋黃醬,完美配搭。

流心拉芝士條($38)
咬一口芝士條,再拉出芝士條,好玩又好食。

七味一字雞翼($48)
炸粉含量好炒,肉身又唔會炸到太乾身,添上七味粉,食唔停口!

炸吉列蠔($48)
餐廳款款炸物都好令人食唔停口,炸蠔亦唔例外。

Earl Grey Tea ☕️ (Pot) ($42)
  • 黑松露蕃薯條
  • 慢煮西冷扒
2019-02-01 140 瀏覽
今天去開上環買海味,買完見有時間就四圍逛下,行到東華醫院附近,居然有間帶著文者氣息的餐廳。於是入去做下偽文青,餐廳的價錢不費。叫了至愛的安格斯西冷牛扒,加拿大豬鞍架,最,特別是咸蛋王鷄鎚,好味,另外加了2杯飲品。食得實在滿足。
2019-01-31
2019-02-01 32 瀏覽
無意間喺飲食男女發現呢間本土小店, 二話不說約埋好友一齊去試下!!經過長長嘅路程終於到達左, 由於餐廳重未有酒牌嘅關係, 我地已經自備左兩枝紅酒...由於好肚餓嘅關係, 我地一行4人叫左3個小食, 4個主菜, 2個甜品首先出場嘅係柚子菠菜沙律, 蔬菜新鮮, 配以柚子酸酸甜甜十分開胃!之後上嘅係一個"小食", 但係份量一d都小, 起初以為咸蛋黃醬會好膩, 但係呢到做到啱啱好, 一切開, 雞肉嫩滑多汁, 配以咸蛋黃醬令人一啖接一啖...再黎係慢煮牛面肉, 肉已經慢煮得鬆化, 但係入口膠膠嘅, 味道亦啱啱好, 唔洗5分鐘已經比我地消滅晒又一驚喜之作, 簡單嘅調味已經可以帶出鴨本身嘅味道, 鴨肉已經慢煮得鬆化, 用刀一按下, 不費吹灰之力就可以令佢骨肉分離... 不中不足嘅就係個皮未去到好脆嘅感覺...慢煮豬扒, 大概煮到7成熟, 豬味濃郁, 唔洗加任何調味料已經好好味! 近骨位更加係人人搶住食慢煮牛肋骨肉, 可能係咁多樣餸入中未必最對口味嘅一道餸, 牛肉質地對版, 但調味同牛味就略遜薯條, 蕃薯條, 無話可說, 一條接一條, 爭d連隻碟都食埋總括黎講, 呢家小店絕對值得支持!! 同埋佢地賣得

總括黎講, 呢家小店絕對值得支持!! 同埋佢地賣得實在太平喇!!! 我覺得佢地可以加一加價

2019-02-01 44 瀏覽
Weekend同男朋友諗住行下普慶坊一帶, 去d特色文青cafe飲下咖啡食個tea, 點知我地遲左出發😂 黎到先發現原來呢一帶既鋪頭都比較早收工, 好彩係呢個時候見到仲係燈火通明既"我愛慢煮", 睇左門口外面既menu, 食物選擇多, 價錢又抵, 二話不說走入去試下.就係咁我地意外地發現左呢間驚喜小店, 環境舒適, 最重要係食物好味得黎又抵食!!餐廳裝修得好靚呀, 文青feel影相一流!⭐小食拼盤 HKD$98- 黑松露薯條 : 甜蕃薯條, 外脆內軟, 好味過普通薯條好多! 個黑松露醬好香, 拎黎點咩都好好味😋- 吉烈炸蝦 : 熱辣辣脆卜卜, 又冇多餘油份, 有索好油先上碟👍🏻- 墨西哥醬燒粟米 : 好鐘意食個墨西哥醬 , 好開胃.- 英式魚手指 : 大大舊炸魚柳, 火喉控制剛剛好.- 七味一字雞翼 : 炸粉厚左少少, 個人喜好偏向薄粉, 但都好好味👍🏻⭐食肉獸薄餅 HKD$38餅底夠乾身鬆脆👍🏻面料醬汁有蕃茄, 芝士同香草, 酸酸甜甜就算啖啖肉都唔會滯. 另外兩個人食, 有呢個份量選擇實在太好, 可以試多D野食!⭐慢煮36小時紐西蘭牛面肉10oz HKD$148呢個真係驚喜之作, 慢

餐廳裝修得好靚呀, 文青feel影相一流!

⭐小食拼盤 HKD$98
- 墨西哥醬燒粟米 : 好鐘意食個墨西哥醬 , 好開胃.
- 英式魚手指 : 大大舊炸魚柳, 火喉控制剛剛好.

⭐食肉獸薄餅 HKD$38
另外兩個人食, 有呢個份量選擇實在太好, 可以試多D野食!

⭐慢煮36小時紐西蘭牛面肉10oz HKD$148
呢個真係驚喜之作, 慢煮36小時後, 肉質嫩滑但仍感保持咬口, 口感豐富非常, 仲好juicy. 個sauce亦配搭得好好, 更特顯出濃郁既牛味!
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻絕對係必食推介👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

⭐椰子水朱古力特飲(熱) HKD$35
香濃朱古力味, 我覺得好好飲, 但男朋友唔受得太甜就覺得有d漏.
椰子水朱古力特飲(熱)

⭐黑牛 HKD$38
細個食pizza最鐘意飲既黑牛, 飲幾多次都係咁好味.
黑牛

⭐比利時窩夫配鮮雜莓 HKD$42
窩夫新鮮滾熱辣上枱, 口感實淨, 外邊脆脆地, 裡面好軟熟, 配埋士多啤梨醬, 感覺清新, 食到最後一件不留.
2019-01-20
小食拼盤
椰子水朱古力特飲(熱)
黑牛