2019-02-01
近年流行慢煮,我自己當然唔識煮啦,上網見到開咗間新的慢煮扒房,抱着好奇心來試下去到門口和入到餐廳內,已經比我一種格外清新的感覺。有別於一般扒房的裝修,這𥚃更是年輕、活力的風格,散發着文青氣息話明扒房,主打當然係食扒啦!我地點咗客"慢煮36小時紐西蘭牛面肉"。第一次食慢煮牛,感覺很新奇。牛是全熟,卻不會像平時全熟牛排咁"un",淋得來很有質感,而且所有筋可能都已經煮溶咗,吃起上來很方便舒服。味道方面,特製的醬汁非常不錯,與慢煮牛配合得很好除了主菜牛排外,我地亦有點其他,包括:焗卡邦尼意粉、小食拼盤(七味一字雞翼、吉烈蝦、英式炸魚、炸吉列蠔、炸脆薯條)、牛油炒露筍苗同埋甜品朱古力布郎尼蛋糕配意大利雪糕:小食拼盤好正,炸得好香口,特別係啲薯條超正,同快餐店的完全不同(最後因為吃了好多,後追杯黑牛解下渴哈哈)焗卡邦尼意粉很creamy,芝士味很重,好飽肚牛油炒露筍苗幾特別,餐廳除了用牛油炒,亦加了少少鹽,吃下去有少少咸咸地不錯食埋個甜品,一次過食哂brownie同雪糕,正呀
焗卡邦尼意粉很creamy,芝士味很重,好飽肚
食埋個甜品,一次過食哂brownie同雪糕,正呀