2019-02-03
終於收工喇,今晚好開心,終於約到班好耐無見嘅姐妹出來聚下。今次揀咗位處上環嘅我愛慢煮。呢間係一間新開嘅餐廳,雖然要上斜坡,但都好易搵到。首先要推嘅,係賣相相當吸引的慢煮36小時紐西蘭牛面肉,不但肉質鮮甜,口感特別。最重要係佢經過幾十小時的炮製,D牛好入味,好鬆化,唔會咬唔到,令人一試難忘。另外,我地都叫左比較經典既美國黑安格斯牛肉眼,黎到既感覺仲以為佢係慢煮!表面係熟透既肉色,一切開,入面都係鮮嫩既紅色,但又唔會有血水同血腥味,而且脂肪分佈好平均好香口,12oz岩哂一班朋友一齊分享,鍾意食牛既朋友絕對唔可以錯過!其次,佢嘅Pizza亦相當吸引。因為本身好喜歡食三文魚,所以一見到三文魚加Pizza就即刻想試,結果出人意表地好。我地叫咗日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅,個蛋黃醬好入味,而且有芝士,真係好夾味。即刻食曬半個pie,如果有一個就更加好喇。👍🏻除左主菜,我地仲叫左個小食拼盤一齊食。因為呢個基本上已經包括哂我地想食既小食,可以一次過滿足幾個願望!1. 蕃薯條,雖然都唔係d咩好特別既野,但又唔係間間西餐都有,之前一直好想食,因為好甜好好食,配埋黑松露醬,令人不自覺地食唔停口!2. 炸魚手指
首先要推嘅,係賣相相當吸引的慢煮
除左主菜,我地仲叫左個小食拼盤一齊食。因為呢個基本上已經包括哂我地想食既小食,可以一次過滿足幾個願望!1. 蕃薯條,雖然都唔係d咩好特別既野,但又唔係間間西餐都有,之前一直好想食,因為好甜好好食,配埋黑松露醬,令人不自覺地食唔停口!2. 炸魚手指,注意,係魚柳咁既size既魚手指!肉質比魚柳實,亦更有魚既鮮味。3. 七味單骨雞翼,唔洗驚雞骨hi到塊面,好香脆,咬落仲有肉汁,唔會炸到乾哂之餘亦唔會好油,女士都唔怕食。4. 墨西哥粟米花,食左咁多肉,係時候食番d蔬菜類既野,粟米切開左一舊舊,表層塗滿左少少辣、好惹味既醬汁,配合埋粟米既香甜,連唔食辣既我都食哂成舊!5.最後仲有芝士條,唔多講,鍾意食芝士就會明。
配菜方面,我地仲叫左個薯蓉仔,見佢咁平就叫黎試下。份量與價錢成正比,但好香牛油味,而且好幼滑,過下口癮唔錯。
再者,佢杯特飲都好特別,我叫咗杯芒果蜜桃水果茶,D水果味好清甜。不過怕甜嘅朋友可能會嫌佢有少少甜。
總括而言,如果想約朋友聚會,又擔心時間限制,可以選擇呢間餐廳。不但地理位置方便,又多食物選擇,仲要推慢煮嘅style,真係好新穎呀!