2020-10-06 85 瀏覽
每次經過這個店舖都聞到好香的麻辣湯底 味道, 所以今晚打電話訂座食晚飯🥘19:30前離座/21:30後入座可享有68折, 其他時段用餐都有88折店舖外貌&內貌都非常內地化下層調味料區域, 醬料都是一般火鍋料. 最特別是有一個自家製"老碼頭火鍋秘製香油"這間店舖最好是每種食物都可以叫半份/全份. 若然二人用餐或四人想每種食物食少少, 都可以叫半份鍋底選擇鴛鴦鍋-豬骨湯&成都麻辣小辣鍋, 不過愛辣者可以嘗試叫中辣或以上食物質素可以, 尚算新鮮, 味道穩打穩紮. 如你是在68折時段用餐, 性價比稍為高一點. 加上當晚麻辣鍋叫小辣, 辣度未能刺激味蕾, 下次真的要嘗試中辣😅

店舖外貌&內貌都非常內地化

豬潤&鴨血

冬瓜片&老碼頭筷子牛肉

日本A4和牛頸脊, 鵪鶉蛋& 鵝腸

午餐肉&萵筍

響鈴, 雞件&鮮魚鰾

2020-10-01
2020-10-04 128 瀏覽
假期最後一天,要最後放縱一下。吃個火鍋,聊以慰藉。.醬料及水果 $25*2醬料絕對是火鍋的精髓,自助式的沾料吧滿足你所有的夢想。還有新鮮水果,一次性吃到飽。.自選鴛鴦湯底 $178每次都會點一個紅油,一個清湯。紅油勁辣,豬骨湯味道鮮美。吃得整個人元氣滿滿。.滑溜溜鴨血 $36.瘋狂辣牛肉 $68簡直就是辣到飛起來,爽到你不行。.老碼頭筷子牛肉 $88牛肉細嫩入味,勁道有彈性。.鵪鶉蛋 $38超級多蛋黃,特別是煮熟之後,一口下去,蛋黃流出來。.耗兒魚🐟 $46鮮美入味。.淮山 $32特別清甜,爽脆。.功夫土豆片 $38像一盆花🌼一樣,脆片很薄,容易煮熟。.紫薯寬粉$38今晚的主食,很爽口。.解辣玫瑰🌹冰粉 $32小時候的甜品,夏天喝一杯,美到心裡面。....成都老碼頭火鍋旺角塘尾道61號地舖
假期最後一天,要最後放縱一下。吃個火鍋,聊以慰藉。
醬料及水果 $25*2

自選鴛鴦湯底 $178
滑溜溜鴨血 $36
瘋狂辣牛肉 $68
簡直就是辣到飛起來,爽到你不行。
老碼頭筷子牛肉 $88

牛肉細嫩入味,勁道有彈性。

鵪鶉蛋 $38
超級多蛋黃,特別是煮熟之後,一口下去,蛋黃流出來。
耗兒魚🐟 $46
鮮美入味。
淮山 $32
特別清甜,爽脆。
功夫土豆片 $38
像一盆花🌼一樣,脆片很薄,容易煮熟。
紫薯寬粉$38
今晚的主食,很爽口。
解辣玫瑰🌹冰粉 $32
小時候的甜品,夏天喝一杯,美到心裡面。

成都老碼頭火鍋
旺角塘尾道61號地舖
2020-10-01 74 瀏覽
自從疫症後都好少話去打邊爐🙈唔多唔少都會怕怕地😂但打邊爐🍲既心癮一直係到🙈終於引唔住去左😚.成日坐車都見到依間店❗️好多年歷史😇.🍲碼頭卜卜鮮貝一品骨鍋$298呢個湯底好有誠意💕海鮮料好足‼️扇貝四隻、鮑魚兩隻、魷魚乾、一大堆蜆、仲有一大堆蔬菜✨當然唔少得仲有牛肉骨啦☺️個湯底鮮味好足❗️原先我以為嗰個牛肉骨會好老,其實個牛肉骨一啲都唔老仲好嫩滑☺️食個湯底啲料都已經夠飽🙈.🐮老碼頭筷子牛肉 $88真係名符其實啊❗️真係拎啲筷子🥢去串起啲牛肉🤣又長又幼嘅牛柳透過秘製嘅醃法,香辣之餘亦都好惹味😇口感上對比起平時食開啲牛肉嘅軟身,佢就嫩滑得黎又爽脆彈身,相當之有特色😅如果中意食牛本身既肉味既話,建議叫番肥牛啦😆.🍢糖心芝心魚蛋 $38喺出面好少買到依隻魚蛋❗️如果想試話一定要叫佢啦✨入面係好多忌廉芝士🧀相對比較流質,但係好食嘅🤩芝士控嘅你千祈唔好錯過😛.🍳蛋餃 $34出面係蛋皮包住啲肉😉應該係台灣餃子嚟🥟入面係有啲蔥😅個人唔係好中意食蔥,所以嘛嘛地.🥖炸響鈴 $48響鈴係我最中意食嘅火鍋配菜之一😍呢度嘅響鈴勝在放進火鍋短時間滾一下,拎返出黎仍然脆口,仲保持住一種新鮮炸完嘅味道😍.⚠️呢度嘅裝飾好特色,好似
成日坐車都見到依間店❗️好多年歷史😇
🍲碼頭卜卜鮮貝一品骨鍋$298

🐮老碼頭筷子牛肉 $88

🍢糖心芝心魚蛋 $38

🍳蛋餃 $34
🥖炸響鈴 $48

⚠️呢度嘅裝飾好特色,好似皇宮既廚房一樣🤣
2020-09-30 65 瀏覽
天氣涼涼地又係去打邊爐時間啦今日同朋友去咗間真係環境勁好,氣氛似足去左古代宮殿火鍋店裝修用心,而且一枱一腳都好有特色背景音樂仲要係埋中國嘅曲調你就好似真係身到成都宮殿中到食物啦先講醬汁依度除左有自助醬料都有混好既香油醬汁和干碟醬汁仲有甜生果包括西瓜同哈蜜瓜一邊食火鍋一邊食下生果頭先講湯底係咁宮殿環境中我就揀咗個藥膳湯底一出黎好香藥膳香而不苦藥材都充足打邊爐既食料其實最鐘意.皇帝雞件 .澳洲雪花牛肉-..千張同手打烏冬先講皇帝雞件,我最欣賞嘅係佢夠滑身大大塊雞件,湯底淥完雞吸收左藥膳既湯之後點香油碟全個雞食落去係好滑身三者好似互相配合令雞肉滑身而味道足打邊爐一定要牛肉佢地既澳洲雪花牛肉紋路清晰肥瘦適中牛肉都藥膳味道都夾食落有驚喜千張本身已有豆香另我地特意配埋干碟加左小小醋辣味同醋千張更加開胃豆味更突出手打烏冬看似平凡但同好湯底一起加埋本身滑溜既質底單係藥膳烏冬單食都令充滿意食到最後走嗰陣仲有部機會用7秒幫你排除開邊爐嘅味道貼心服務味道好
天氣涼涼地又係去打邊爐時間啦
今日同朋友去咗間
真係環境勁好,氣氛似足去左古代宮殿火鍋

裝修用心,而且一枱一腳都好有特色
背景音樂仲要係埋中國嘅曲調

我就揀咗個藥膳湯底
一出黎好香
藥膳香而不苦
藥材都充足

打邊爐既食料其實最鐘意.
皇帝雞件 .澳洲雪花牛肉-.
.千張同手打烏冬

先講皇帝雞件,我最欣賞嘅係佢夠滑身
大大塊雞件,湯底淥完
雞吸收左藥膳既湯

會用7秒幫你排除開邊爐嘅味道
貼心服務
味道好
2020-09-29 45 瀏覽
位置旺角大角咀一帶既特色火鍋,見到有折就試下啦。好有特色咁。個景似返到古代咁,裝修得幾好。我地坐最裏面,d辣味散唔到,狂咳🙈似乎食牛比較出名。簡左個鴛鴦湯底,一個麻辣,一個沙嗲。牛肉拼盤入面有好多種唔同嘅牛肉,隻隻質感唔同,幾正。我哋仲叫咗羊肉手打牛肉丸餃子等等。特別讚佢個手打牛丸好好食。椰青都好清甜。雖然有八八折,但價錢都略嫌有少少貴,感覺唔係食咗好多嘢。我哋食到最後先知道原來水果要出去自己拎,錯過咗個餐後果。
位置旺角大角咀一帶既特色火鍋,見到有折就試下啦。

好有特色咁。

個景似返到古代咁,裝修得幾好。

我地坐最裏面,d辣味散唔到,狂咳🙈

似乎食牛比較出名。

簡左個鴛鴦湯底,一個麻辣,一個沙嗲。

牛肉拼盤入面有好多種唔同嘅牛肉,隻隻質感唔同,幾正。

我哋仲叫咗羊肉手打牛肉丸餃子等等。
特別讚佢個手打牛丸好好食。

椰青都好清甜。

雖然有八八折,但價錢都略嫌有少少貴,感覺唔係食咗好多嘢。

我哋食到最後先知道原來水果要出去自己拎,錯過咗個餐後果。
2020-09-28 56 瀏覽
老碼頭火鍋聽過但就未試過,今次經過決定一試。門面和內裏裝修典雅大方,甚有中國宮廷氣派。一走入去,已經滿鼻撲來麻辣香氣,食心大動。.點了鴛鴦湯底($178)🌶成都風味-無渣麻辣湯/豬骨湯成都火鍋用菜籽油炒鍋底,對比重慶火鍋吃起來更細膩柔和。紅湯的主要味道來自於牛骨高湯及加入的香料和椒類,所以湯底食落也不油膩,務求能吃出麻辣鮮香四種味。我選了中辣也覺得不太辣,成都的辣可以說是清香的辣。白湯則加了菌類、火腿大蔥等,鮮甜可口。.醬料是麻辣火鍋另一重頭戲🤤食開油碟,配料亦講究,主要由香菜、蔥花、蠔油組成,一定要蘸油食,能讓食材裹住味道,又可降溫。基本醬料的完成已經是火鍋的一半。推介老碼頭火鍋秘製醬油,味道已經很足夠。這裡($25)包醬料和水果,有密瓜食🥰。.滑溜溜鴨血($36)麻辣火鍋必點,不腥,口感滑溜而且不鬆散。.草原鮮毛肚($88)麻辣火鍋必點,夠薄夠脆,上品。.舌尖上的牛舌($68)15秒就食得,薄身爽彈,有牛味,上品。.爽脆牛黃喉($48)燙10秒就食得,口感如其名。.老碼頭筷子牛肉($88)牛柳肉已經事先用秘製醬料醃過,肉質極之嫩滑又彈牙,讚。.瘋狂辣牛肉($68)鋪滿辣椒碎,辣上加

點了鴛鴦湯底($178)
🌶成都風味-無渣麻辣湯/豬骨湯
成都火鍋用菜籽油炒鍋底,對比重慶火鍋吃起來更細膩柔和。
我選了中辣也覺得不太辣,成都的辣可以說是清香的辣。
白湯則加了菌類、火腿大蔥等,鮮甜可口。

醬料是麻辣火鍋另一重頭戲🤤
基本醬料的完成已經是火鍋的一半。

滑溜溜鴨血($36)
麻辣火鍋必點,不腥,口感滑溜而且不鬆散。

草原鮮毛肚($88)
麻辣火鍋必點,夠薄夠脆,上品。

舌尖上的牛舌($68)
15秒就食得,薄身爽彈,有牛味,上品。

爽脆牛黃喉($48)
燙10秒就食得,口感如其名。

老碼頭筷子牛肉($88)
牛柳肉已經事先用秘製醬料醃過,肉質極之嫩滑又彈牙,讚。

瘋狂辣牛肉($68)
鋪滿辣椒碎,辣上加辣,肉質亦嫩。

紫薯寬粉($38)
口感煙韌,特別的選擇。

門口有部清新機除火鍋味,十分體貼。總括而言菜品新鮮質量好,屬高檔火鍋,但價錢相對較貴。
  • 老碼頭筷子牛肉
  • 草原鮮毛肚
  • 紫薯寬粉
  • 舌尖上的牛舌
2020-09-28 53 瀏覽
呢排開始約返朋友出去食飯,同老友食飯打邊爐就最開心啦!天時開始涼涼地,係時候從麻辣火鍋吸收啲熱量啦。今次就揀咗旺角呢間成都老碼頭。裝潢都係紅鐺鐺,打邊爐一定要飲凍嘢啦,沙冰就最啱啦,我地揀咗水蜜桃沙冰,好飲又解辣!湯底只係點咗成都原味麻辣湯,大家都係嗜辣之人。難得放縱下。配料點咗好多,有幾款特別推介:鵝腸,毛肚,蒙古羊肉,筷子牛肉,吸收麻辣嘅氣息,好正。手工丸都有好多揀,推介龍蝦肉蝦丸,鮮甜彈牙。
呢排開始約返朋友出去食飯,同老友食飯打邊爐就最開心啦!

天時開始涼涼地,係時候從麻辣火鍋吸收啲熱量啦。

今次就揀咗旺角呢間成都老碼頭。

裝潢都係紅鐺鐺,

湯底只係點咗成都原味麻辣湯,大家都係嗜辣之人。難得放縱下。

配料點咗好多,

有幾款特別推介:鵝腸,毛肚,蒙古羊肉,筷子牛肉,

吸收麻辣嘅氣息,好正。

手工丸都有好多揀,推介龍蝦肉蝦丸,鮮甜彈牙。
2020-09-25
|四川成都有名連鎖火鍋店|自選鴛鴦 (兩款) $178成都風味 · 無渣紅油麻辣湯底 · 豬骨湯⭐️⭐️⭐️⭐️麻辣湯底非常惹味 令人吃到停不了口即使只點了小辣 都辣到流鼻水豬骨湯底很清甜 用來灼海鮮最適合不過極品Prime手切肥牛$168⭐️⭐️⭐️⭐️牛肩胛用了特殊的蝴蝶切法這樣的厚度大大增加了牛肉的口感 💯牛胸爽 $70⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛胸爽其實不是牛的脂肪 而是胸腔肋骨中間的軟骨部份 口感爽口彈牙 愛牛者非試不可‼️💯桂花蚌 $78⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️桂花蚌厚肉之餘 味道亦超級鮮甜放在豬骨湯內烚大概五分鐘剛剛好紫薯寬粉 $38⭐️⭐️⭐️⭐️吸收了麻辣湯底的寬粉十分惹味 口感比一般紅薯粉更為煙韌 十分驚喜

|四川成都有名連鎖火鍋店|

吸收了麻辣湯底的寬粉十分惹味
口感比一般紅薯粉更為煙韌 十分驚喜
2020-09-27
2020-09-24 47 瀏覽
裝修充滿古色古香嘅成都老碼頭坐位非常舒適服務貼心又有禮貌,一坐下店員會每人俾一個密實袋裝口罩,每張檯都放上圍裙紙巾濕紙巾供客人使用,不過最可惜朋友今日喉嚨有啲唔舒服唔敢食麻辣要食豬骨湯底,不過原來豬骨湯都好好味😋前菜叫咗個涼拌魚皮~濃濃嘅泡椒味非常之正❤澳洲雪花肥牛~油花均勻嫩滑❤羊肉片~唔會好大膻味❤碼頭鮮蝦脆肉腸~用腸衣包住蝦膠非常特別,滑溜溜的鴨血,西洋菜餃,鮮蝦雲吞,清甜爽口萵筍同皇帝菜都係我食火鍋喜歡叫的菜,醬料又好多款可以自己出去慢慢調教,又有免費生果可以自己出去拎,其實一路食一路聞到隔離枱個麻辣鍋好鬼香,下次一定要再去食麻辣湯底

❤澳洲雪花肥牛~油花均勻嫩滑
❤羊肉片~唔會好大膻味
  • 碼頭鮮蝦脆肉腸
  • 涼拌魚皮
  • 手工西洋菜餃
  • 澳洲雪花肥牛
  • 萵筍條
2020-09-24 52 瀏覽
太耐無食麻辣火鍋喇😢之前坐車經過呢間成都老碼頭火鍋,見佢裝修都幾特別,即刻search下佢有咩食,見到D食物相都即刻漏哂口水🤤今日放假就黎食early dinner。19:30前埋單仲有68折👏🏻👏🏻👏🏻入去要先量體溫,入坐時會比一個袋你放口罩👍🏻坐底第一時間點湯底,香港風味係微辣,成都風味就可選大中小辣,我就點了鴛鴦湯底(成都風味小辣+鮮淆豬骨湯)豬骨湯入面都有好多配料,非常濃味好飲成都風味小辣對我黎講已經足夠,因為太辣會食唔到食物本身的味道自助醬料區上菜速度好快碼頭公主A4牛肉盤嘩😱果然係打卡必點,靚度唔捨得咁快食哂,因為食完公主就會無衫著🤭🤭牛肉盤我覺得最有牛味最好食係極品Prime手切肥牛即係膊頭及腰間嗰幾塊手打黑松露牛肉丸唔係好食到黑松露的味道,但牛丸本身係好食😋碼頭鮮蝦脆肉腸望落去似脆皮腸D fd,但食入口真係有蝦肉的彈牙,好特別👍🏻順德魚腐無特別,可以唔食手工韮菜餃+手工西洋菜餃兩款餃都好食,不過西洋菜餃唔係咁多地方有得食蒙古羊肉片食都出鮮味,一點都不覺得有so味鍾意食羊肉必點即炸響鈴放入麻辣湯再食,食到滴晒汗😂😂放入豬骨湯就食到豆香味👍🏻紅薯幼粉放入豬骨湯煮熟後先加少少
太耐無食麻辣火鍋喇😢

入去要先量體溫,入坐時會比一個袋你放口罩👍🏻

豬骨湯入面都有好多配料,非常濃味好飲

自助醬料區

上菜速度好快
碼頭公主A4牛肉盤

手打黑松露牛肉丸
唔係好食到黑松露的味道,但牛丸本身係好食😋

碼頭鮮蝦脆肉腸

順德魚腐
無特別,可以唔食

手工韮菜餃+手工西洋菜餃
兩款餃都好食,不過西洋菜餃唔係咁多地方有得食

蒙古羊肉片
食都出鮮味,一點都不覺得有so味
鍾意食羊肉必點

即炸響鈴
放入麻辣湯再食,食到滴晒汗😂😂
放入豬骨湯就食到豆香味👍🏻

紅薯幼粉
放入豬骨湯煮熟後先加少少麻辣湯再食勁正。開頭放左少少去麻辣湯底度煮,煮完索哂D紅油變得好油膩😥

滑溜溜鴨血
佢教你煮1分鐘食得,但我覺得唔夠味,之後我放佢起碼10分鐘,一樣滑溜溜仲帶點麻辣香味添😋

見到呢張相又流口水添

2020-09-23
  • 手工西洋菜餃
  • 極品Prime手切肥牛
  • 即炸響鈴
  • 蒙古羊肉
  • 碼頭公主牛肉盤
2020-09-23 39 瀏覽
今日放工覺得特別肚餓,女朋友仔已經book定間火鍋等我去祭五臟腑!今次嚟到呢間旺角嘅麻辣火鍋店,店面裝璜十分有氣勢,內裏空間感十足!食物可供半份選擇,適合少人飯聚。店內自設醬料區,有多款醬料及香菜任供選擇。鴛鴦湯底:成都紅油麻辣湯配搭豬骨湯 - 成都麻辣湯底香料十足,花椒味十分濃烈,賣相十分吸引!而且店內冷氣夠大,適合一眾易冒汗的吃貨!日本A4牛頸脊 -牛頸脊雪花分布均勻,牛味香甜,肉質嫰滑,入口即溶。蒙古羊肉片 -如果吃羊肉喜歡它有些許騷味保留,這款必定合口味!紫薯寛粉 -是一款必吃推介!每次吃麻辣火鍋都必點食物!本身的吸味特性,加上煙韌嘅質感,喜歡麻辣的吸粉控必定不容錯過爽脆牛黃喉 -名符其實,十分爽脆,本身沒甚味道,但沾上麻辣十分惹味!滑溜溜鴨血 - 沒有腥味,放入麻辣湯後,麻辣味之外還能嘗出本身的鮮甜味。
今日放工覺得特別肚餓,
女朋友仔已經book定間火鍋等我去祭五臟腑!
今次嚟到呢間旺角嘅麻辣火鍋店,
店面裝璜十分有氣勢,內裏空間感十足!
食物可供半份選擇,適合少人飯聚。
店內自設醬料區,有多款醬料及香菜任供選擇。

鴛鴦湯底:成都紅油麻辣湯配搭豬骨湯 -
成都麻辣湯底香料十足,花椒味十分濃烈,
賣相十分吸引!
而且店內冷氣夠大,適合一眾易冒汗的吃貨!

日本A4牛頸脊 -
牛頸脊雪花分布均勻,牛味香甜,肉質嫰滑,入口即溶。

蒙古羊肉片 -
如果吃羊肉喜歡它有些許騷味保留,這款必定合口味!

紫薯寛粉 -
是一款必吃推介!每次吃麻辣火鍋都必點食物!
本身的吸味特性,加上煙韌嘅質感,
喜歡麻辣的吸粉控必定不容錯過

爽脆牛黃喉 -
名符其實,十分爽脆,本身沒甚味道,但沾上麻辣十分惹味!

滑溜溜鴨血 -
沒有腥味,放入麻辣湯後,麻辣味之外還能嘗出本身的鮮甜味。
2020-09-22 45 瀏覽
因為早食午餐,所以五點幾就肚餓,竟然比我搵到一間7點半前埋單有優惠既川辣火鍋😍自己本身都好鐘意打邊爐同食辣,又見到佢舖面好大又靚,就膽粗粗入去試下。一入到去,真係有D正宗既麻辣火鍋感覺坐底叫左個麻辣中辣併豬骨湯底,之後就急不及待出去拎醬汁。佢個醬汁bar真係幾有heart,好多唔同醬料都有,最特別係佢有一個老碼頭特色醬,我地可以自己跟佢個份量調又或者用佢調定既,包括蠔油,蔥,蒜等等,最正係一罐罐既麻油,真係幾有誠意。佢仲有炸黃豆同生果比我地食,我食左佢好多炸黃豆,好正,不過唔知係咪其實預比我地放D黃豆入醬度撈… 唔理咁多了!其實間野都幾細心,口罩袋依D基本野一定有啦,佢個袋仲好硬淨,而且打邊爐最怕彈汁,佢都有預圍裙比我地用,仲有長筷子,都幾加分。湯底上左,值得讚既係佢個麻辣湯底,夠香麻辣之餘,又唔會好多香料渣滓影響口感,依樣都係佢既細心位。豬骨湯都夠香濃,都煲到奶白色,唔錯。火鍋料方面,我地都叫左唔少野食,可以推介一下幾樣我地覺得正既比大家:肥牛:雖然我地只係叫左最平既肥牛,但牛肉都非常之肥瘦分明,而且厚薄適中又重牛味,有機會都想試下貴少少既牛羊肉片:有人會怕羊羶味,我就覺得無羊羶味不
一入到去,真係有D正宗既麻辣火鍋感覺

羊肉片:有人會怕羊羶味,我就覺得無羊羶味不如唔好食羊,其實麻辣湯底煮羊肉,羊味一定會比麻辣蓋過晒,好在依度D羊都幾好,仲食得出有羊味,所以都幾正

台灣鴨血:依排唔知點解好興麻辣鴨血,仲要幾貴,但依度既鴨血唔貴,而且口感仲要好好,唔散,有鴨血香味,而且加埋麻辣味真係好正,依個鴨血比我想像中好味

黃喉:黃喉真係唔係度度都有得食,依度有得叫真係好開心,依啲爽口部位真係好夾麻辣湯底,唔會油又香辣,好味!我最鍾意食😝

海帶,冰豆腐,竹笙:依三樣都係同一類型所以一齊講,索完湯汁其實都會幾辣,但隻老碼頭特色醬汁真係幾好,香香地甜甜地,令到依啲索汁野食更加好食,搞到我要出去加多次汁料。

激辣牛肉:一上台就覺得佢好似啲辣牛肉小食,但食落真係完全唔同,辣真係激辣,但又無影響到牛肉口感同味道,辛辣之餘仲食到牛肉味真係正,愛辣之人真係要試!

麻辣魚皮:叫左個即食小食試下,爽口野永遠都係正既,魚皮夠爽口唔油,而麻辣醬夠香夠麻夠辣,食得太多熱辣辣既邊爐食物,食下凍小食都唔錯。

紫薯薯粉
:依個就唔敢放麻辣湯底位了,但係佢真係好夾豬骨湯,口感非常煙un,最估唔到既係竟然真係食得出紫薯味,幾過癮!

總括黎講依間火鍋店真係好唔錯,湯底,野食,醬料方面都好正,同埋好想講番佢地既服務好好,員工好有禮貌,鍾意食麻辣火鍋既一定要試呀!
2020-09-09
慶祝紀念
紀念日
  • 爽脆牛黃喉
  • 紫薯寬粉
2020-09-20 34 瀏覽
好耐冇打過邊爐啦呢間成都老碼頭火鍋~裝修極具有中國傳統特色,好有氣派~湯底好多款選擇今日想清淡啲所以嗌左鮮淆豬骨湯做湯底湯底本身已經有菇同埋火腿~湯底大大煲~滑溜溜鴨血真係好滑流流,嚟到呢度必點澳洲雪花肥牛肥牛非常好,有口感珊瑚蚌非常新鮮爽口皇帝菜好鍾意食呢隻菜,洗得乾淨亦都好新鮮!醬料同水果區打邊爐又點少得醬料,呢個醬料佢好正!有餐廳嘅秘製香油、乾碟、黃豆、䓤、蒜、指天椒、蠔油、沙嗲醬、芝麻醬等,仲可以自製油碟!邊爐點醬真係好正呀!仲有水果區~哈密瓜同埋西瓜,解解渴清清口!
好耐冇打過邊爐啦
呢間成都老碼頭火鍋~裝修極具有中國傳統特色,好有氣派~

湯底好多款選擇
今日想清淡啲
所以嗌左鮮淆豬骨湯做湯底
湯底本身已經有菇同埋火腿~湯底大大煲~

滑溜溜鴨血
真係好滑流流,嚟到呢度必點

澳洲雪花肥牛
肥牛非常好,有口感

珊瑚蚌
非常新鮮爽口

皇帝菜
好鍾意食呢隻菜,洗得乾淨亦都好新鮮!

醬料同水果區
打邊爐又點少得醬料,呢個醬料佢好正!
邊爐點醬真係好正呀!
仲有水果區~哈密瓜同埋西瓜,解解渴清清口!

2020-09-16
  • 珊瑚蚌
  • 鴨血
2020-09-19 679 瀏覽
成間餐廳嘅裝修都非常之有特色,由對面馬路望過嚟,都感覺好豪華。入面裝修亦都唔馬虎,好有中國風味,座位間隔好寬敞,坐得非常舒服。每張枱上面亦都有一個中國特色嘅燈籠燈飾,現代得嚟都帶點懷舊風格。 同其他火鍋店一樣,醬料同生果可以到餐廳嘅一角自己調配,配料亦都有10多種選擇,其中特別要介紹”老碼頭火鍋秘製香油”,餐廳表示能夠降低食物嘅辣度,所以適合一啲唔係好食得辣嘅朋友! ➡️ 自選鴛鴦湯 (香港風味-無渣紅油麻辣湯 + 風味胡椒豬桶骨湯) ($178+$48) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 麻辣湯有分香港風味同成都風味,香港風味代表”輕辣”,而成都風味就代表”小、中或者大辣”。其實輕辣已經夠哂一般香港人口味!至於胡椒豬桶骨湯就有三大舊骨,用料十足,胡椒味又重,我飲左好多😂 ➡️ 日本A4和牛牛頸脊 ($198 半份) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 雖然係貴少少,但真係完全值得,d雪花真係超靚,入口即溶😍 ➡️ A級五花肉 ($52 半份) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 五花肉薄薄地好正,唔洗烚好耐! ➡️ 手打黑松露牛肉丸 ($68 4粒) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 都幾大粒,牛肉味好重,再加少少黑松露味,又香又彈牙! ➡️ 台灣墨汁腸 ($48 半份) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 墨

雖然係貴少少,但真係完全值得,d雪花真係超靚,入口即溶😍
日本A4和牛牛頸脊

➡️ A級五花肉 ($52 半份) ⭐️⭐️⭐️⭐️
五花肉薄薄地好正,唔洗烚好耐!
A級五花肉

都幾大粒,牛肉味好重,再加少少黑松露味,又香又彈牙!

➡️ 台灣墨汁腸 ($48 半份) ⭐️⭐️⭐️⭐️
墨汁味嘅台灣腸原來可以用嚟打邊爐,食落夠彈牙!
台灣墨汁腸

➡️ 皇帝雞件 ($48 半份) ⭐️⭐️⭐️⭐️
估唔到半份都幾大碟,食落都幾嫩滑,唔錯啊。
皇帝雞件

➡️ 手工白菜餃 ($38 半份) ⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個半份有5隻,隻隻都好足料,皮薄之餘,一咬開入面全部都係白菜👍🏻
手工白菜餃

➡️ 唐生菜 ($28) + 稻庭烏冬 ($32 兩個) ⭐️⭐️⭐️⭐️
最後食埋菜同烏冬,吸收哂d湯,回味無窮!

成都老碼頭火鍋

台灣墨汁腸
皇帝雞件
手工白菜餃
2020-09-13 549 瀏覽
朋友鐘意食火鍋,介紹內地過江龍成都老碼頭火鍋,旺角地鐵站行過去5分鐘左右,塘尾道油站對面。裝修富有中國色彩,每張枱之間距離大,空間感十足,坐得舒舒服服打開餐牌,大部分食材從內地運來,好多火鍋配料可以order 半份,最適合兩人可以叫多幾碟唔同火鍋配料以為麻辣湯底辣得出色,原來番茄湯底同樣出色,兩個湯底好掂麻辣鍋見到花椒、指天椒及乾辣椒等十多款特色香料煮成,設有大、中、小辣。我揀小辣,香辣麻味道平衡,適合港人口味番茄鍋番茄湯味道好濃,有好多新鮮番茄碼頭手工釀花膠 (特價$10)特價$10好低食,花膠內釀豬肉,味道幾好手工黑松露牛丸 $68/ 半份牛丸好香黑松露味道西班牙黑毛豬豚肉 $86/ 半份豚肉一望就知新鮮,肉質帶鮮紅有油花而且脂肪同肉平均,食落肉質厚、嫩滑、重肉味水餃 $38/ 半份餃子每隻皮薄飽滿冰豆腐 $28用冰豆腐吸雞湯精華蓮藕片$28蓮藕好新鮮,每片都好爽最後,可以去調味料吧拎水果,西瓜同蜜瓜都好甜另外侍應送上桂花糕,桂花糕真係要顏唔錯,唔會好甜,而且有清香桂花玫瑰香有貼心服務,食物質素好,地方舒服,最適合一班朋友傾計

以為麻辣湯底辣得出色,原來番茄湯底同樣出色,兩個湯底好掂

麻辣鍋

番茄鍋
番茄湯味道好濃,有好多新鮮番茄

碼頭手工釀花膠 (特價$10)
特價$10好低食,花膠內釀豬肉,味道幾好

餃子每隻皮薄飽滿

冰豆腐 $28
用冰豆腐吸雞湯精華

蓮藕片$28
蓮藕好新鮮,每片都好爽

最後,可以去調味料吧拎水果,西瓜同蜜瓜都好甜

有貼心服務,食物質素好,地方舒服,最適合一班朋友傾計