小妹嘅好姊妹就快結婚泊過好碼頭, 睇完姊妹裙之後決定係減肥正式做姊妹前食番餐勁嘅🤣 行過見到E間老碼頭嘅門面幾特別, 有種好古色古香嘅感覺, 於是就入去試下! 餐廳環境十分大, 座位闊落, 乾淨企理, 店員亦好有禮貌! 鍋底有9款🥘, 有辣有唔辣, 岩哂就算唔太食辣嘅朋友仔! 所有醬料都係自助的, 而且都算幾齊全, 除左可以整油碟乾碟, 亦有佢地自家老碼頭秘製香油! 最特別嘅係佢地仲有自家麻油, 包裝細細罐好可愛, 方便又衛生! 鮮淆豬骨湯🐖🥘唔好以為豬骨湯底得豬骨, E到嘅豬骨湯底仲有紅棗杞子幾滋補而且味道都幾濃郁🤣除左可以自由配搭自己中意嘅醬汁, 佢地仲有formula教人整成都油碟, 小妹未試過就緊係要整番碟試下啦, 味道有d似平時食開蒜泥白肉嘅果個汁!A級五花肉(上)肥而不膩, 軟而不爛, 沾埋自家製嘅成都油碟, 味道激似蒜泥白肉!極品PRIME手切肥牛(下)牛肉雪花幾靚, 食落油脂甘香, 肉質鮮嫩, 牛味濃, 推介!👍🏻菠菜墨魚滑🦑(左上)千其唔好比佢綠色嚇親🤣, 食落非常彈牙, 墨魚味好濃, 而且入面仲有粒粒墨魚, 幾有口感, 推介!👍🏻鮮魷魚🦑(右上)味道正常, 不過不失

鮮淆豬骨湯🐖🥘

A級五花肉(上)
極品PRIME手切肥牛(下)

菠菜墨魚滑🦑(左上)
鮮魷魚🦑(右上)
味道正常, 不過不失
耗兒魚🐟(左下)
質感幾特別嘅魚, 魚肉爽口, 魚味濃而不腥, 骨亦唔算多, 魚肉輕易夾起而且唔鬆散, 推介!👍🏻
珊瑚蚌(右下)
口感爽脆, 幾鮮甜

蘿蔔
蘿蔔清甜無渣

龍蝦沙律丸🦞
龍蝦沙律丸入面嘅餡甜甜地, 爆哂漿, 幾好味!

唐生菜🥬&金針菇🍄

脆炸午餐肉
午餐肉幾厚身, 炸得非常鬆脆, 咸香肉味濃, 咬落仲有細細塊嘅肉粒, 幾有口感😊

老川條條
其實係川式臘腸嚟的, 外型幼幼長長, 味道同平時食嘅臘腸差唔多!

紅糖糍粑
糍粑外面鬆脆, 裡面口感軟糯, 沾埋香香甜甜嘅紅糖漿, 非常滋味!

生果同醬料一樣都係自助的, 今日有西瓜🍉同柑🍊, 兩者味道清甜解膩!
2020-11-16
  • 極品PRIME手切肥牛
  • 菠菜墨魚滑
  • 耗兒魚
2020-11-19 88 瀏覽
收工約左個朋友一齊食飯吹水,黎左呢間位於旺角同大角咀交界嘅成都老碼頭火鍋。離老連咁遠都見到間野,超大招牌好易認。內裹環境好闊落,同隔離枱都隔左成2米,而且店內有好多隔板,私隱度幾高。宮廷藥膳湯 ($108)朋友話想試藥膳湯底,所以就叫左。藥膳味幾濃,唔錯。日本A4牛頸脊 ($427)呢份牛肉都幾好食,不過份量真是太少。兩個人每人都分唔到4片,有啲到喉唔到肺。魚皮餃 ($36)魚皮餃又是太少,味道就街市買到果啲咁,沒咩特別。老友鬼鬼 (墨魚滑) ($64)呢個墨魚滑是釀在油炸鬼上面,幾有特色,不過煮稔左其實唔太好食。另外值得一提嘅是店鋪入面嘅空氣應該唔太流通,朋友本身鼻敏感就流鼻水流到流血不止咁,連我本身沒鼻敏感都打乞嚏打唔停,好痛苦,快快食多兩啖走人算。

離老連咁遠都見到間野,超大招牌好易認。

宮廷藥膳湯

宮廷藥膳湯 ($108)
朋友話想試藥膳湯底,所以就叫左。藥膳味幾濃,唔錯。

日本A4牛頸脊

日本A4牛頸脊 ($427)

魚皮餃

魚皮餃 ($36)
魚皮餃又是太少,味道就街市買到果啲咁,沒咩特別。

老友鬼鬼 (墨魚滑)

老友鬼鬼 (墨魚滑) ($64)

2020-10-12
宮廷藥膳湯
2020-11-17 35 瀏覽
坐小巴一定會經過塘尾道一座非常奪目嘅建築物,外表宮廷風,一睇就知係食特色野🤗🍲今次忍唔住入去試下!入到去第一眼睇個環境充滿古典氣息,宮廷風既擺設同用具,配上輕鬆既中國奏樂用餐,令人心情愉快。一埋位首先就揀左湯底先~覺得黎到呢到一定要食辣,不然無意思😂最後揀左成都風味少辣麻辣湯 ($168),不過少辣條脷都好麻🤣之後就可以去自助區調製喜歡既醬料,餐廳仲好貼心地提供埋圍裙同特長筷子供客人取👍🏻舌尖上的牛舌 (半份 $68)牛舌控必食😍好有驚喜😍牛舌厚薄適中,食落口感好正,煙煙韌韌同好juice!! 好推👍🏻👍🏻👍🏻唔係講笑!極品prime手切肥牛 (半份$168)食火鍋當然少不了肥牛,呢款肥而不膩,牛味重,入口即溶🥰宮廷手打丸子拼盤 ($208)唔想齋試一味就點份拼盤啦👍🏻有齊晒各色各樣既手工丸類😋包括手工黑松露牛丸,台灣墨汁腸,日式芝士獅子狗,手工貢菜豬肉丸,魚腐同糖心芝士魚蛋🤩全部都有汁,完全食到係真材實料用心製作,無混合雜肉或肥膏。萵荀條 ($35)厚切,份量都多,清清地解油膩,撈埋啲紅薯粉一齊食😋紅薯幼粉 ($30)呢個時候未飽肚就叫左份紅薯粉,配麻辣湯真係無得輸既😭始祖啊~最後每
舌尖上的牛舌 (半份 $68)

極品prime手切肥牛 (半份$168)
火鍋當然少不了肥牛,呢款肥而不膩,牛味重,入口即溶🥰

宮廷手打丸子拼盤 ($208)

萵荀條 ($35)
厚切,份量都多,清清地解油膩,撈埋啲紅薯粉一齊食😋

紅薯幼粉 ($30)

最後每人可到水果吧自助取水果解下辣,為呢餐畫上完美句號。

******走個時個咀仲係有點麻,仲有點孖潤腸😂
2020-11-12
2020-11-16 51 瀏覽
成都老碼頭已經係我第二次去,論裝修真係無得輸,佢係好似古代皇宮咁,裝修好華麗,佈滿屏風同竹製燈籠,真係似穿越咁,好有代入感。無渣麻辣紅油鍋$168呢個湯底真係最經典,不過我地擔心愈食愈辣,所以只係叫小辣。佢既湯底用左干指天椒同埋秘製香料,食落去好麻,但係好有後勁,食肉類或者丸好正。七彩繽紛丸子併$178呢個丸子併唔算平,但勝在賣相靚,同埋選擇都多,最岩我呢d樣樣都想試下既人,個人最鐘意台灣墨汁腸,佢有少少似臘腸,但juicy好多,而且有墨魚加豬肉既香味,幾過癮。舌尖上牛舌$68牛舌都算好嫩滑,基本灼一陣就食得極品prime手切肥牛$168果然貴d入口係好味好多,油脂分佈平均,咬落去牛肉味好濃,連埋麻辣湯,口感好香醇,好刺激,真係可以一試因為之前睇OpenRice 見到有早鳥優惠,7:30前埋單就可以有68折,真係勁抵,所以我地6點就到,快快手食完,拎埋個折,埋單先700左右,食到咁多好野,下次再帶朋友食!

無渣麻辣紅油鍋$168

七彩繽紛丸子併$178

舌尖上牛舌$68
牛舌都算好嫩滑,基本灼一陣就食得

極品prime手切肥牛$168

2020-11-15 34 瀏覽
秋天起就心思思想打邊爐,有時候經過老碼頭火鍋都被其古色古香的裝修吸引到,男朋友話想食麻辣火鍋就決定入內探個究竟入內後,經理安排了2樓的座位,環境空間感夠曬大,唔需要擔心環境逼夾,係依個疫情仲未安穩的情況下的確比較安心鍋底就叫咗鴛鴦湯:成都無渣紅油麻辣湯同宮庭藥膳湯,今次第一次食所以叫小辣試下先,但今次食完覺得下次挑戰中辣 haha 因為麻勁辣勁都唔算太強(想當年第一次食渝味曉宇小辣都辣到面癱😂)藥膳湯都不錯,不算太濃但有飲到藥材的甘甜食材方面,一當火鍋配料有半份可以選擇我就已經會暗暗加分,因為小妹經常2人火鍋無奈一整份真係食唔曬會浪費,整體食材都好新鮮,炸響鈴無油益味,極品手切肥牛雪花均勻,手工西洋菜餃皮薄餡靚,下次一定會再挑戰中辣!

2020-11-15 220 瀏覽
旺角塘尾道這間老碼頭火鍋,在塘尾道的轉角位十字路口, 招牌非常觸目,見到佢新張優惠有88折,所以就就入來試下。餐廳裝修是傳統的中國宮廷特色,優雅舒適。醬料非常多款選擇,每位醬料費$25 小食炸黃豆及 水果任食。炸黃豆又酥又脆又入味,非常好味。入座先揀一個鴛鴦湯底,鮮淆豬骨湯拼無渣紅油麻辣湯。鮮淆豬骨湯湯底有大蒜心,鮮冬菇、五餐肉。麻辣湯底要了小辣, 深紅色的紅油, 湯底紅紅的,充滿了川菜火鍋的特色,非常吸引 。澳洲雪花肥牛$82澳洲雪花肥牛切得都比較長條,都很大件, 切得厚薄適中,紅白相間,顏色亮麗,食落有牛肉味 ,好味呢!爽滑豬潤$48 豬潤看落不像黃沙豬潤,但是灼得剛剛熟,入口很爽口嫩滑帶豬潤的香,不錯哦。珊瑚蚌58 珊瑚蚌橙紅色的外表,看落軟軟滑滑的,灼熟后帶爽口,都很美味。炸魚皮$48炸魚皮在湯內灼後,腍中還帶點脆的, 本身已經入味,再吸收濃湯底就更加惹味啦。皇帝菜$38 皇帝菜是食火鍋的最佳配料,再配上可樂,真是食得很開心又美味。

餐廳裝修是傳統的中國宮廷特色,優雅舒適。

炸黃豆又酥又脆又入味,非常好味。

入座先揀一個鴛鴦湯底,鮮淆豬骨湯拼無渣紅油麻辣湯。
鮮淆豬骨湯湯底有大蒜心,鮮冬菇、五餐肉。

澳洲雪花肥牛$82

爽滑豬潤$48

珊瑚蚌58

炸魚皮$48

皇帝菜$38

2020-11-15 28 瀏覽
花膠雞湯及麻辣真是鴛鴦鍋的絕配,花膠雞湯熬煮濃郁,餐前來兩碗實屬不錯,小辣的麻辣湯底,大眾容易接受,煮上火鍋配料時不會過辣而無味。極品鵝腸,事前處理功夫到位,賣相很好,吃得爽脆。桂花螃,鮮甜又爽脆。豬潤,沒有腥味。脆炸午餐肉, 十分邪惡,極之惹味。唯獨是萵筍片切太薄,影響了少許口感。2人光顧,點餐如下:醬料及水果 x2自選鴛鴦 - 花膠雞及麻辣(小辣)藍妹生啤極品鵝腸爽滑豬潤蒙古羊肉片脆炸午餐肉桂花蚌淮山竹苼功夫萵筍片西洋菜杞子龍眼菊花蜜加一後,合共HK$1,009.8。
2人光顧,點餐如下:
醬料及水果 x2
自選鴛鴦 - 花膠雞及麻辣(小辣)
藍妹生啤
竹苼
功夫萵筍片
西洋菜
杞子龍眼菊花蜜
加一後,合共HK$1,009.8。
2020-11-09
$504.9 (晚餐)
天氣漸涼,又是打邊爐時間!今晚,我和好友就揀了「成都老碼頭火鍋」開爐!由旺角站出發,向奧海城方向行八分鐘左右,就看到大大個招牌,非常易找!火鍋店招呼周到,除了碗筷餐具,還提供特長公筷和即棄圍裙,非常體貼!由於我們一個嗜辣一個怕辣,所以就選了中辣的成都麻辣湯和清新的豬骨湯作鴛鴦湯底!火鍋材料非常豐富,雖然店員推介了些成都特色美食,但由於我們都不好內臟,所以便揀了一口牛柳粒、墨魚仔、響鈴、炸魚皮等平民材料!當中,私心三大推介:老友鬼鬼($58)這是油炸鬼加墨魚滑的配搭,浸湯後,一邊軟一邊彈牙,正!蛋餃($34)用蛋做的餃皮,特別薄之餘更多一份蛋香!紅糖糍粑($48)甜絲絲、煙煙靭的成都美點,口感特別!最後埋單每人$358,正常價!

鴛鴦湯底

當中,私心三大推介:

老友鬼鬼

蛋餃($34)用蛋做的餃皮,特別薄之餘更多一份蛋香!
蛋餃

紅糖糍粑($48)甜絲絲、煙煙靭的成都美點,口感特別!
紅糖糍粑

最後埋單每人$358,正常價!
2020-11-12
鴛鴦湯底
老友鬼鬼
蛋餃
2020-11-06 60 瀏覽
翻左成日工,打個邊鍋、傾下偈,仲要啲野食熱辣辣,加埋佢地做緊 *8折優惠*,確實係正~門口嘅裝飾好有霸氣,隔左幾條街都見到☺️行到入去已經有staff招呼、探熱、畀口罩袋咁,帶我地埋位之餘,仲好熱心咁介紹呢度嘅特色菜: 绣球菇、筷子牛肉等等。
最近食左好多麻辣野,唯有揀個滋潤嘅藥膳湯平衡翻🧚🏻‍♀️上枱嘅時侯就聞到藥材味慢慢飄出黎,湯底嘅香味令人食慾大增。建議喜歡藥膳湯嘅朋友可以係落料之前飲一碗先!我飲左一碗仔,味道清香、唔口渴,(唔專業判斷)佢地係真材實料,無咩落味精。
我同朋友都係大食怪,叫左唔少野食😖兩知女仔一口氣叫左5個餸,碟碟都好有特色架!
我地點左: 極品Prime 手切牛肉、澳洲雪花肥牛、菠菜墨魚滑、即炸響玲、麻香海哲
極品Prime 手切牛肉、澳洲雪花肥牛
打邊爐又點可以無肥牛?我地一於叫齊兩種薄切牛,試一試佢!首先係澳洲雪花肥牛,明顯見到佢嘅脂肪比較多,而且多數都係邊邊位。焯熟左,就會見到佢嘅肉質都係比較鬆軟、配唔同醬料都可以保留到佢嘅油香。
門口嘅裝飾好有霸氣,隔左幾條街都見到☺️

極品Prime 手切牛肉、澳洲雪花肥牛
如果喜歡肉質比較彈牙嘅,極品Prime果款可能會食得開心啲☺️上到枱一睇到佢嘅紋路就知道,呢個牛要仔細品嘗,點嘅醬料可以清少少,或者咩都唔點享受下湯底嘅業膳味。

即炸響玲
呢個響玲一上到枱已經令我嘅朋友好興奮,因為呢度嘅響玲好大件!仲話平時出而買果啲響玲,三件加埋先有一件呢隻咁足料!呢個響玲唔係空氣響玲,意思即係佢係成個都捲滿腐皮。我地食到最後一件已經要投降了😂

菠菜墨魚滑、麻香海哲
呢兩個菜都好開胃,作為小食黎講,佢地真係好出色😛 墨菜墨魚滑,上面舖滿蝦子,食之前記得包啲蝦子入去個滑入面!食嘅時侯,加上墨魚滑好爽口彈牙,一粒粒蝦子爆開真係好好玩😂
海哲,好厚身,唔似出面買一包包即食果啲咁薄身,口感係加倍爽。不得不提嘅係佢地嘅麻香醬,真係好過癮,喜歡偏麻嘅朋友仔可以一試!

加埋佢地個醬料吧有提供乾料同油料,平時好少會試呢種乾/油碟,店家仲專登做說明。特別係佢個油碟,係幾惹味嘅~尤其係貓舌嘅朋友更加要試下呢個可以幫食物降溫嘅油碟!
2020-11-06 62 瀏覽
自從4人飯聚變6人飯聚之後,即刻好多friend話要相約飯聚,最搞笑系大部份都系約食火鍋,喂呀…又打邊爐啦🤣朋友介紹呢間系旺角太子嘅火鍋店,門面充滿中國色彩,以為自己身處深圳舖面濶落,有一處位置除左放滿各色各樣醬料之外,有冷熱水供應,特長公筷,圍巾(我攞個條系印有3點色圖案👙,好搞野),重有生果食(飯後甜品)鮮淆豬骨湯,吾肥膩,湯味濃郁朋友推介小食 ~ 涼拌魚皮酸辣爽口,越食越辣,爽呀!澳洲雪花肥牛,油脂分佈均勻,滿口充滿牛肉香味蒙古羊肉片,完全無羊so味,爆菊花鮮蝦滑,用油炸鬼包住蝦滑,面頭放滿蟹子,幾特別,西洋菜餃真材實料,好味有3類食物都有半份選擇,1)碼頭必點2)手打丸類 3)牛豬羊……甘就可以叫多幾款試下啦。

鮮淆豬骨湯,吾肥膩,湯味濃郁

朋友推介小食 ~ 涼拌魚皮
酸辣爽口,越食越辣,爽呀!

澳洲雪花肥牛,油脂分佈均勻,滿口充滿牛肉香味

有3類食物都有半份選擇,1)碼頭必點
2)手打丸類 3)牛豬羊……甘就可以叫多幾款試下啦。

2020-11-01
  • 澳洲雪花肥牛
  • 皇帝菜
  • 手工西洋菜餃
  • 蒙古羊肉
2020-11-05 552 瀏覽
經常在坐小巴時經過這間外觀古色古香,佔據上下兩層,地方偌大的「火鍋店」,一直不曾來試,直到最近,終於來吃了一頓火鍋。原來這火鍋店表裡如一,外觀,內在都甚有中國古典風,坐在這兒吃東西,真的有點令人懷疑自己是否北上置身神州。簡單的揀了「宮廷藥膳湯」($108),下了不少材料,絕對真材實料的藥膳湯,湯味清甜而帶點香香的藥材味,吃得愈久,湯味愈濃,雖無初喝時清甜,仍是健康之選。這夜想吃些特別一點,吃火鍋時不常吃的東西,所以除了堪稱火鍋鐵膽,逢吃必叫的「即炸響鈴」($48/全份)和較常點吃的「珊瑚蚌」($58/半份)外,點選的「老碼頭筷子牛肉」($88/全份)、「甜心鹹蛋流沙丸」($38/半份)、「手工西洋菜餃」($38/半份)與「皇帝菜」($38/全份)都是較特別或少吃的。至於店方推介,「碼頭必點」的「極品鵝腸」($88/半份)、「舌尖上的牛舌」($68/半份)和「滑溜溜鴨血」($36/半份),也有點選。這兒的「即炸響鈴」是巨型裝,比一般的響鈴來得肥厚,要是一般的響鈴只需輕灼三秒,這兒的便要多灼三秒或以上,巨無霸般的響鈴,索湯力極強,絕對是索湯能手。橙紅橙紅,色相誘人的「珊瑚蚌」與以掛架掛著的
經常在坐小巴時經過這間外觀古色古香,佔據上下兩層,地方偌大的「火鍋」,一直不曾來試,直到最近,終於來吃了一頓火鍋

橙紅橙紅,色相誘人的「珊瑚蚌」與以掛架掛著的「極品鵝腸」的共通點是爽,爽口的「珊瑚蚌」與「極品鵝腸」的賣點也是爽,兩者口感都好,不過這兒的「極品鵝腸」完全沒有肥膏,我就覺得欠了點甚麼,吃得不夠暢快。

老碼頭筷子牛肉」、「甜心鹹蛋流沙丸」和「手工西洋菜餃」三者我都十分喜歡。

賣相獨特,呈長條形的「老碼頭筷子牛肉」既有嚼頭,又甚嫩滑,適中的辣味讓人心生歡喜,感覺過癮。

半份四粒的「甜心鹹蛋流沙丸」外層繪有卡通笑臉,十分可愛。這小丸子流心鹹蛋黃餡鹹中帶甜,起沙的口感換來的,是滿滿的滿足感和幸福感。

半份五隻的「手工西洋菜餃」看似平凡,原來清甜多汁,令人喜出望外。
較失望的是「舌尖上的牛舌」,切得太薄,口感不足,味道也普通。圓鼓鼓的「滑溜溜鴨血」稍微一灼,不要太久,就都幾滑溜。

至於飲品,我仍是簡單的火鍋良伴,罐裝「可口可樂」($18),不過老婆仔喝的,則是外觀黑墨墨,較特別的罐裝「桂花酸梅汁」($22),味道都幾好。
雖然吃火鍋一定是任點任吃性價比最高,散點逐樣計錢一定較貴,但只要精心選料,揀些喜歡吃又好吃的,加個靚湯底,也不錯呢!
  • 老碼頭筷子牛肉
  • 甜心鹹蛋流沙丸
  • 手工西洋菜餃
-🔸養顏花膠雞湯 $268🔸日本A4和牛牛頸脊 $198🔸彈牙牛筋丸 $48🔸西洋菜 $30🔸皇帝菜 $38🔸冰豆腐 $26🔸杞子龍眼菊花蜜 $78-今晚涼涼哋又去咗打邊爐,老遠都見到呢間老碼頭嘅牌匾,好中國風,今晚就試呢間啦!餐廳內部裝修都係一樣非常之中國風,加埋背景音樂,感覺古色古香。湯底揀咗女士至愛嘅養顏花膠雞湯,超濃嘅雞湯,內有半隻雞同大量花膠、竹笙、翅、杞子等,用料上乘份量十足。兩個人打邊爐食唔到太多,只嗌了幾款配菜就足夠。一份A4超靚雪花嘅日本和牛,極大塊而且油花均勻,少食多滋味🥰另外牛筋丸咬落好juicy內有肉汁,超香嘅牛肉味非常推薦!

🔸養顏花膠雞湯 $268
🔸日本A4和牛牛頸脊 $198
🔸彈牙牛筋丸 $48
🔸西洋菜 $30
🔸皇帝菜 $38
🔸冰豆腐 $26
🔸杞子龍眼菊花蜜 $78

兩個人打邊爐食唔到太多,只嗌了幾款配菜就足夠。

另外牛筋丸咬落好juicy內有肉汁,超香嘅牛肉味非常推薦!
2020-11-05 73 瀏覽
位於旺角鬧市中的這間四川火鍋, 裝修古色古香, 而且亦具宮廷風.雖然四川火鍋主打香辣,但對於唔太食得辣既我亦有其他很多選擇.湯底特別點了{碼頭卜卜鮮貝一品骨鍋}($298)~ 湯底甜,海洋足料,有鮑魚, 扇貝, 大蜆, 魷魚等. 份量大份, 絕對足夠二人食. {老碼頭筷子牛肉}($88)~ 又長又幼既牛柳, 透過特別醃製, 食落仲有dd辣味.另外推介這店的{手工韮菜餃} $38/半份有5隻. 皮薄好有韮菜香味.仲有其他好多特式火鍋配料可選擇呢😎🍹餐廳: {成都老碼頭}🎂地址: 旺角塘尾道61號地舖

🍹餐廳: {成都老碼頭}
🎂地址: 旺角塘尾道61號地舖
2020-11-04
  • 手工韭菜餃
2020-11-02 64 瀏覽
麻辣癮又起了,加上最近又轉涼,邀了位好友陪我打邊爐!這間成都老碼頭火鍋非常近我公司,下班去就非常好。加上之前也來過,裡面的位置闊敞,坐得非常舒服。今次我點了麻辣藥膳鴛鴦鍋,因為朋友不是太吃得辣,藥膳那邊主要都是留給他的。麻辣湯夠麻夠辣,一上枱煮滾已經聞到好香。怕辣的人少辣已經很可以。藥膳湯也好好味,也夠濃味,感覺都是足料烹調的,絕對是養生之選。出面的調料區有好多醬料任加,款式相當齊,最喜歡麻醬加醋,還要蒜和海量莞荽呢! 雞件新鮮大件,淥熟出來非常嫩滑!無論放麻辣湯還是藥膳湯,都非常搭。見到有個叫做老友鬼鬼的配料,非常引起我們的興趣,它其實是油炸鬼釀了墨魚滑。墨魚滑非常爽滑彈牙,而油炸鬼吸了湯汁,淋淋的,兩種食物一起食,有不同的口感,是有趣配搭。最令我想點想吃的,其實是這個鴨血,上次一試難忘,非常喜歡它的質感,厚度剛好,咬下去有點彈黏,不是一咬就散那種。蓮藕片份量又大又多,非常抵食,咬下去非常爽脆。這是台灣墨汁腸,台灣腸但是墨魚版,因為加了黑魚汁,整條都是黑色的,想不到是那麼好吃!咬下去彈牙有咬口。最後一定不少得的紫寬薯粉,雖然份量不是很多,但我們兩個人,而且又吃到最尾,都已經很夠吃。口
最後一定不少得的紫寬薯粉,雖然份量不是很多,但我們兩個人,而且又吃到最尾,都已經很夠吃。口感煙韌彈牙,配搭麻辣湯底簡直一流。
2020-10-29
2020-10-29 75 瀏覽
秋意濃濃,又係打邊爐嘅時候。今次就揀左依間裝修得古色古香嘅火鍋店,一直都想試,因為每次經過都聞到好香嘅麻辣味道,好吸引。由於友人唔食辣,我地點左個最抵嘅豬骨湯底($88), 大大鍋,味道濃郁,加入左冬菇同火腿,好足料。配料放面,點左半份日本A4牛肩胛(半份$188/全份$368),大約有6片,質素相當高,牛味重,大大片,足夠兩個人食。手打黑松露牛丸(4粒$68/8粒$128),非常推介,真材實料,黑松露味剛剛好。珊瑚蚌(半份$58/全份$108),非常鮮味,兩個人半份已足夠。鮮蝦雲吞(5隻$42/10隻$78),皮夠薄,蝦大大隻,爽口彈牙。仲點左冬瓜($30)和西洋菜($30),依兩款蔬菜用黎打邊爐一流👍整體黎講,係高質素嘅火鍋店,食材新鮮,加上地方寬敞,坐得好舒服,同朋友傾計最啱,值得來試吓!