和朋友去了旺角塘尾道61號的成都老碼頭火鍋食飯。這是一間高質素的火鍋店,遠離已經看到醒目的招牌,店內裝修有寬闊舒服。店員有禮貌招待我們在一個卡位安座。我們點了鴛鴦鍋,一邊是豬骨湯底,另外一邊是麻辣(小辣)湯底。另外火鍋配料點了澳洲雪花肥牛,五花肉, 功夫腰片,順德魚腐,翡翠蚌,手工韭菜餃, 魚皮餃,台灣墨汁腸及出前一丁等。另外在醬料部,整齊擺放了很多配料,還有生果,攞了兩個桔仔,味道相當甜,剛好作為飯前果。這罐小小是調味油,裏面有麻油等香料,放於豉油裏增加麻油香味,而且的的骰骰,密封罐裝相當衛生。火鍋配料相當新鮮,雪花肥牛肉味濃,不是一般平價肥牛能媲美。五花肉,油味香濃,好味道。功夫腰片,薄薄一片,真的考刀功。順德魚腐,吸收了湯汁,好惹味。翡翠蚌口感爽脆,味道鮮甜。手工韭菜餃和魚皮餃都是真材實料,人手包製。台灣墨汁腸,厚切,味道甜甜的。總結:成都老碼頭火鍋時間非常高質素的火鍋菜館,由裝修,配料攞位及服務,都做到一絲不苟,值得一讚。
和朋友去了旺角塘尾道61號的成都老碼頭火鍋食飯。

店員有禮貌招待我們在一個卡位安座。

火鍋配料相當新鮮,雪花肥牛肉味濃,不是一般平價肥牛能媲美。

五花肉,油味香濃,好味道。

功夫腰片,薄薄一片,真的考刀功。

順德魚腐,吸收了湯汁,好惹味。
翡翠蚌口感爽脆,味道鮮甜。

手工韭菜餃和魚皮餃都是真材實料,人手包製。

台灣墨汁腸,厚切,味道甜甜的。
2020-12-20 24 瀏覽
香港唔太冷,而且一年四季都可以打邊爐,最近有D冬天的模樣,朋友話好想打邊爐,而我又懷念 成都 呢個我師傅居住的地方,咁就來到不太遠,搭車只需半個鐘嘅『成都老碼頭火鍋』間舖頭。湯底有唔少選擇,有鮮淆豬骨湯,宮廷藥膳湯……我哋貪方便,嗌咗個多料嘅『碼頭卜卜鮮貝一品骨鍋』,有扇貝,鮑魚,大蜆,土魷魚,大肋骨等主食亦有紅,白蘿卜,萵筍條等配菜,太豐富喇……睇下大大隻的扇貝,鮑魚,大蜆,大蜆更加係鮮味味美,連煲湯都甜到……除此之外,嗌咗半份手工韭菜餃,黑椒馬蹄豬肉丸同埋新鮮皇帝菜已非常足够,再來份有西瓜粒,山楂條粒及提子幹嘅冰粉實在太满足喇。

2K
約咗火鍋專家喺旺角食晏,我都估到佢會帶我去食火鍋,我問晏晝都打邊爐唔係啩😆?火鍋專家朋友就答:「早、午、晚餐同宵夜都可以烚吓烚吓,鍾意就得」😆- $88嘅「鮮淆豬骨湯」:呢個湯底睇落都幾豐富,除咗用豬骨鮮淆,見到仲加咗好多配料包括香菇、火腿、大蔥、紅棗、杞子等等,一嚟嘅時候我即刻飲一啖,真係幾鮮味😋- $168嘅「極品Prime手切肥牛半份」:有雪花紋嘅牛肉脂肪分布得好均勻,好好牛味,肉質好軟熟😋- $86嘅「西班牙黑毛豬腩肉半份」:肉質結實,極有豬味,肥嘅部份好甘香😋- $52嘅「A級五花肉半份」:非常肥美,一樣好甘香😋- $48嘅「即炸響鈴」:呢個高質,感覺非常新鮮,可能係我食過最好味嘅響鈴,有小驚喜😋- $68嘅「菠菜墨魚滑半份」:青綠色好吸睛;爽滑彈牙😋- $38嘅「皇帝菜」:新鮮簡單好味😋呢度幾位店員哥哥都好好禮貌,服務亦都好;依家食仲有八折,火鍋控朋友又一好介紹😋😆

- $52嘅「A級五花肉半份」:非常肥美,一樣好甘香😋
- $68嘅「菠菜墨魚滑半份」:青綠色好吸睛;爽滑彈牙😋
- $38嘅「皇帝菜」:新鮮簡單好味😋

2020-12-17 32 瀏覽
天氣凍最岩打邊爐,叫左唔少野食,叫左個清湯,食物就有唔同種類,有炸芋頭,好大件好飽肚,油炸鬼唔係周圍都有得食,呢間都幾特別,CUT成一小塊,味道同平時既好唔同。叫左小小海鮮,SHAN WO蚌,好好味又好脆,叫了西洋菜,健康D,墨魚丸好有口感,自助吧有哈蜜瓜同西瓜,好甜好多汁,雲吞有鮮蝦,好滿足呀食完。飲品幾特別,柚子青檸梳打,平時飲開都係青梳,加左柚子又幾特別。呢度服務唔錯呀!上菜好快又有帝王氣派。值得一來!
2020-11-30
2020-12-16 96 瀏覽
天氣一轉冷,好想打個邊爐🥰 果日老細提議落樓下火鍋店打個邊爐做一個長期work from home 前嘅review,咁岩佢地出左個特惠午餐,二人份都係500蚊內可以埋單,啲餸都幾多架!我地人少少地,叫一個特惠午餐,又可以慢慢傾下偈,岩岩好。連老細都話好fit到budget!呢個二人特惠午餐,真係要拎黎講下!呢個餐包左兩款湯底,預設左係成都紅油同埋鮮淆豬骨湯。如果想轉湯底,如前菜(涼拌魚皮),主食就有澳洲雪花肥牛、豬腩肉、鴨血、手工丸、餃子、蔬菜盤、貴州蕨根粉絲,應有盡有,岩晒食肉獸之餘,仲包保食到飽!首先係佢個涼拌魚皮,佢個魚皮又酸酸爽爽,都幾開胃架!如果想上試試新意思,都可以試下夾啲魚皮浸浸湯,佢嘅魚皮有點溶溶地,食落有又滑又彈牙,都幾正架~ 另外,佢地嘅澳洲雪花肥牛、豬腩肉,都好新鮮,肉質算滑嫩,唔多根,花紋又靚,食lunch都食到呢啲野,心情又點可以唔好? 有得成都紅油湯底,又點可以唔試下整個鴨算血黎食下呢 佢地嘅鴨血好實淨, 唔怕煲到佢散晒,口感都好好。特別要提嘅係,佢地嘅手工餃子係真材實料,自家制,啲料都好岩時間,佢地嘅西洋菜餃、韭菜餃啲菜嘅比例多少少,菜無渣,肉又好味,下

佢地嘅鴨血好實淨, 唔怕煲到佢散晒,口感都好好。特別要提嘅係,佢地嘅手工餃子係真材實料,自家制,啲料都好岩時間,佢地嘅西洋菜餃、韭菜餃啲菜嘅比例多少少,菜無渣,肉又好味,下次去都要單點一個黎加料!仲有就係佢地嘅粉絲,好飽肚,係市面少見到嘅類型,有機會嘅大家都要試下喔~
2020-12-16 23 瀏覽
朋友好鍾意食麻辣火鍋,佢今日就帶左我去一間成都火鍋店到食lunch。呢度有自助醬料區可以自己調醬料。呢度有正宗既成都麻辣火鍋!今次揀左鴛鴦湯底,有麻辣湯底同埋椰子雞湯!呢度平時有做8折,啲野好抵食。火鍋料非常新鮮,呢個筷子牛肉口感好好,值得一試!筷子牛肉配麻辣湯底係最perfect 既配搭。除左肉之外,我地亦都點左好多蔬菜,有粟米同埋土豆條,好新鮮。仲有健康既淮山同布包豆腐。仲有香脆惹味既炸酥肉。飲埋西瓜汁解辣就perfect!
呢度有自助醬料區可以自己調醬料。

火鍋料非常新鮮,呢個筷子牛肉口感好好,值得一試!
筷子牛肉配麻辣湯底係最perfect 既配搭。
仲有健康既淮山同布包豆腐。
仲有香脆惹味既炸酥肉。
飲埋西瓜汁解辣就perfect!

• 筷子牛肉
2020-12-14 183 瀏覽
而家又開始暫停晚市堂食,但又口痕想打邊爐,唯有晏晝時段打啦🤣睇返營業時間呢到以往只做晚市時段,但餐廳都不得不變陣改做中午營業。今次叫左老友鬼鬼(墨魚滑)($58/半份)、高原雪花繡球菌($68/半份)、宮庭藥膳湯($108)、老碼頭筷子牛肉($88)、A級五花肉($52/半份)、功夫腰片($52/半份)、甜心咸蛋流沙丸4粒($38)、即炸響鈴($48)、魚皮餃5隻($34)、西洋菜($30)、稻庭烏冬(一客兩個)($32)、自助醬料及水果吧($25/位)*2自助醬料及水果吧:出面有多款調味醬料揀,可以按自己喜好DIY個醬,另外每日都有D唔同嘅水果可以食,今日就有人蔘果同桔😄落完單之後等左陣,野食陸續送上,非常豐富🤩宮庭藥膳湯:藥膳湯真材實料,味道夠香濃,重味得黎但唔會苦😋即炸響鈴:炸得好脆身,輕輕淥一淥就食得😉老碼頭筷子牛肉:呢碟牛肉又幾特別,牛肉條狀長度真係筷子咁,食落辣辣地幾開胃,仲有D芝麻粒痴住,食落更加香口😋A級五花肉:切得夠薄身,所以好快就熟晒食得😄不愧為A級,肉質肥瘦適中,入口嫩滑唔會韌🤤功夫腰片:平時打邊爐比較少食,見呢到有於是點黎食下,口感幾鮮嫩而且唔腥😄老友鬼鬼(墨魚

自助醬料及水果吧
水果吧
自助醬料及水果吧:出面有多款調味醬料揀,可以按自己喜好DIY個醬,另外每日都有D唔同嘅水果可以食,今日就有人蔘果桔😄

落完單之後等左陣,野食陸續送上,非常豐富🤩

宮庭藥膳湯
宮庭藥膳湯:藥膳湯真材實料,味道夠香濃,重味得黎但唔會苦😋

即炸響鈴
即炸響鈴:炸得好脆身,輕輕淥一淥就食得😉

A級五花肉(半份)

功夫腰片(半份)

老友鬼鬼(墨魚滑)(半份)
老友鬼鬼(墨魚滑):油炸鬼加埋墨魚滑,墨魚滑食落夠滑兼且好彈牙,而油炸鬼部分吸收左D湯底幾入味👍🏻

高原雪花繡球菌(半份)
高原雪花繡球菌:又係比較少見嘅食物,佢MENU都有教淥大約30秒左右就食得,食落幾有口感,菇味得黎帶有比較獨特嘅香味,唔錯😄

甜心咸蛋流沙丸4粒
甜心咸蛋流沙丸
甜心咸蛋流沙丸:賣相得意,見到哈哈笑都幾開心😆咬開就有D咸蛋黃香味,幾正😋

魚皮餃5隻
魚皮餃:大大粒夠飽滿,皮嘅厚薄啱啱好,我朋友都話正😄

西洋菜
西洋菜:打邊爐點都要食返D菜平衡下先得,夠新鮮爽脆

稻庭烏冬(一客兩個)
稻庭烏冬:食落彈牙,煮熟左之後帶有D藥膳湯香味

桔, 人蔘果
最後當然要食返D飯後果😋

呢到環境裝修都幾精緻幾有風格,座位又夠寬敞同坐得舒適😁而家仲有68折優惠,所以會抵食D👍🏻另外呢到防疫都做得幾足,會提供口罩袋之外,都有提醒食客行開拎醬料記得帶返口罩👍🏻食完離開前,近門口位置仲有部機器可以消除打邊爐D油煙味,又幾細心😍

補MENU
2020-12-10
自助醬料及水果吧
水果吧
宮庭藥膳湯
即炸響鈴
A級五花肉(半份)
功夫腰片(半份)
老友鬼鬼(墨魚滑)(半份)
高原雪花繡球菌(半份)
甜心咸蛋流沙丸4粒
魚皮餃5隻
西洋菜
稻庭烏冬(一客兩個)
桔, 人蔘果
  • 人蔘果
天氣開始轉涼,又到咗打邊爐嘅時間,今次應朋友嘅要求,搵咗一間充滿奢華宮廷風嘅餐廳俾佢,滿足下娘娘嘅慾望。今次呢一間餐廳其實係嚟自四川成都嘅過江龍,佢嘅紅油火鍋湯底喺四川街知巷聞。舖頭嘅裝修非常有氣派,由裡到外都充滿着古典中國風,而且侍應都非常有禮貌。由於娘娘話最近熱氣,所以今次就冇叫到太辣嘅嘢,叫咗個鴛鴦湯底(純天然椰子湯 & 新鮮豬骨湯)。椰子湯非常清甜,湯底用咗老椰子、大紅棗、冬瓜,同埋薏米等材料足料熬製,直接飲都停唔到口。而豬骨湯味道亦非常濃郁不膩,除咗豬骨,亦會用上火腿、京蔥,同埋香菇等材料足料熬製。配料吧和水果都係自助形式,配料吧嘅調味料選擇繁多,值得一讚嘅係配料吧非常乾淨衛生,食落都多份安心。我跟住配料吧嘅指示調製咗一款呢一間餐廳專屬而又非常有名氣嘅混合醬料,稱為油碟,係用生蒜、蔥、蠔油、同埋秘製麻油混合而成,據稱可以提升鮮味之餘,仲可以有助降低食物辣度。開頭我都以為會滿口油膩,但係食落又真係唔覺,而且仲好香添,嚟到一定要試試。打頭陣嘅食物係老碼頭筷子牛肉。牛肉切成纖纖幼細的條狀,非常考刀工,然後再用一雙筷子晾起,方便夾起同排列整齊咁上碟。牛肉係預先醃好咗,帶一點點麻辣味,

打頭陣嘅食物係老碼頭筷子牛肉。牛肉切成纖纖幼細的條狀,非常考刀工,然後再用一雙筷子晾起,方便夾起同排列整齊咁上碟。牛肉係預先醃好咗,帶一點點麻辣味,但唔會太辣,加埋有少少白芝麻喺面,令牛肉添上多一份香味。

珊瑚蚌嘅顏色鮮艷,再用埋個高腳玻璃杯裝住,既高貴又吸睛,味道方面,口感爽脆,夠鮮味,加埋舖頭嘅獨門混醬,出奇地夾。

我哋仲叫咗蛋餃,而家蛋餃已經唔係成日有得食,因為佢嘅製作比一般餃子複雜少少,買少見少。蛋餃嘅蛋皮厚薄適中而偏簿,形狀大小均一剛好,蛋皮有蛋香味,餡料都幾足。

手打龍蝦肉蝦丸果然係真材實料,每啖都剩係得龍蝦肉,而且大小仲大過粒乒乓波小小,呢個價錢食到真材實料龍蝦,又唔使剝殼,我覺得都算幾抵。

今次係我第一次食台灣水蓮菜,外表有啲似一條條綠色嘅意粉,口感方面較爽脆,不宜煮太耐,要快灼先好食。

貴州蕨根粉絲的口感有啲似韓式粉絲,聽講製作方法比較天然無添加,其口感比較煙煙韌韌,配埋油碟一齊食更好味。

最後我哋叫咗個四川出名嘅紅糖糍粑做甜品,糍粑炸到外面脆卜卜,入面則煙煙煙韌,淋上紅糖漿後,再撒點熟黃豆粉,大滿足。
2020-12-12
  • 珊瑚蚌
  • 鴛鴦湯底
2020-12-06 30 瀏覽
天氣凍咗 思考要食咩嘅時候一定會有打邊爐哩個選項出現朋友推薦下一試旺角一個老牌火鍋去到門口 會覺得好有成都古風建築具傳統中華文化氣息入到就有簡約宮殿feel湯底方面有好多選擇 其實好多都好吸引但就想清淡少少 唔想有辣怕菊花爆開 所以點了豬骨湯底湯底好有豬骨味 小油光令湯底加倍誘人而且有菇及火腿 又有啲洋蔥絲叫咗一份小食作當盤 香辣魚皮非常彈牙 而且辣度適中 好醒神之後就叫咗一系列嘅火鍋料份量十足好似叫咗 A級五花肉/ 雪花肥牛/ 瘋狂辣牛肉即使叫半份都好足夠兩至三人食而且肉類好高質 雪花肥牛紋路好靚不過就小心瘋狂辣牛肉係名不虛傳 好辣同埋菠菜墨肉滑哩啲款式都好特別同埋嚮鈴有五條 好粗好大條 好似食粉面咁飽另外推介一吓鴨血 即使唔係食辣湯底都好鴨血係豬骨湯底到都好出色 因為係醬料吧到有一種醬料叫做香油 點完香油會令成個味道更加出眾好多不同嘅火鍋去挑選雖然唔係任食放題形式但人均$300可以食到咁多款式還真的不錯呢!

天氣凍咗 思考要食咩嘅時候

雖然唔係任食放題形式
但人均$300可以食到咁多款式
還真的不錯呢!
2020-12-05 24 瀏覽
上星期走過時,看到舖面裝修不錯,內里食客都多,但估唔到唔抵食之餘,食物質素差。。。很少我會以差來形容。 看到食評有很多高度的評語,真的有點意外,份量出奇的少,坐了一小時都急於走,希望不要只給好的食評吸引,希望食店也要做個良心企業,著實改善食物質素。特別要提一下。。。食物陳設美觀吸引,但質素仲差及小得不能想像。所以頭段叫了幾碟沒有再叫,十份不抵食。服務很好,若稍為改善,將會有更多回頭客。

服務很好,若稍為改善,將會有更多回頭客。

秋意漸濃,最岩打邊爐🍲👍🏻最近來左呢間成都老碼頭火鍋,門外店牌匾超矚目,裝修是宮廷風,座位相當闊落,內瀰漫肉香味和麻辣味,令人垂涎欲滴🤤🤤🤤點菜紙上有不少較為特別的食物,例如菊花牛鞭🍌、牛黃喉👅、豬腦花🧠等⋯最後我點了以下食物:📍宮廷藥膳湯 $108📍澳洲雪花肥牛$82/半份📍澳洲一口牛柳粒 $82/半份📍彈牙牛筋丸$48/半份📍手工白菜餃$38/半份📍順德魚腐$38/半份📍帝王雞件$48/半份📍耗兒魚$46/半份📍魚皮餃$32 /半份📍冰豆腐$26📍唐山菜$28📍皇帝菜$38📍汽水$18📍自助醬料和水果$25/位整體質素唔錯,CP值好高👍🏻😋湯底係我食過最濃郁的,好喜歡佢哋個醬料吧,有獨立罐裝香油😋👍🏻推薦澳洲肥牛和牛柳粒,牛味濃郁!

最後我點了以下食物:
📍汽水$18
📍自助醬料和水果$25/位

• 澳洲雪花肥牛
  • 宮廷藥膳湯
係旺角一間富有中國特色裝潢和風味嘅火鍋店🥘🥘自選鴛鴦鍋(兩款)-$178🤍純天然椰子🥥鍋·味道清甜··d野食放落去呢嗰湯底後都會食到一絲絲甜味·建議唔好放紫薯寬粉,否則就會好似食緊水晶湯圓咁甜ga la🤍香港風味:紅油微辣🌶麻辣湯·好適合唔係好食得la 但係又好想食辣嘅妹🐷豬仔們-但你都可以挑戰佢哋成都風味勁辣嘅火鍋湯底🥴🌶🌶🌶🌶🌶佢哋有好多款嘅醬油配搭😽🌟特別講:佢地有個鋪頭特制嘅香油 值得一試🌟店員服務態度超好✅✅✅🔺人均消費:$250🔺🚅旺角地鐵站A2出口👣步行約6分鐘

係旺角一間富有中國特色裝潢和風味嘅火鍋店🥘🥘

🌟店員服務態度超好✅✅✅

🔺人均消費:$250

🔺🚅旺角地鐵站A2出口👣步行約6分鐘
2020-11-25 189 瀏覽
朋友一話想打邊爐, 我就諗起高質既成都老碼頭火鍋喇~~之前食過覺得好正, 一於帶佢黎食丫餐廳好大呀, 好多位~~就算2人黎食都有大大張台, 非常闊落!!自助醬料區有多款醬~~最正最值得推介既係佢地既秘製醬...混得勁好味丫任食既水果~~BB油炸鬼 $38先叫個小食先~~BB油炸鬼細細粒好CUTE丫!!個面係紫菜黎, 第一次食紫菜配油炸鬼, 感覺又幾特別喎~油炸鬼唔係卜卜脆既, 唔會太熱氣...鮮淆豬骨湯 $88火鍋湯底要左鮮淆豬骨湯 ~湯底入面有超多餡料.....包括冬菇, 火腿, 紅棗等...味道剛好, 唔會話太濃太鹹~澳洲雪花肥牛 $82份量適中, 足夠2人食~雪花肥牛肉質幼嫩, 牛味甘香可口A級五花肉 $52賣相幾靚, 排得好細心~五花肉爽口鮮嫩, 口感Q彈珊瑚蚌 $58爽口彈牙, 而且鮮甜美味烚一烚好快食得~~菠菜墨魚滑 $68超彈牙喔!!真材實料有粒粒墨魚, 好有口感丫!!竹笙 $48份量比預期多~竹笙非常新鮮爽脆, 每條都吸收晒湯既精華蛋餃 $34蛋皮厚薄適中, 餡料豐富~唐生菜 $28打邊爐點可以唔食返D菜呢~唐生菜新鮮, 卜卜脆~~~貴州蕨根粉絲 $38好特別喔, 黑色
朋友一話想打邊爐, 我就諗起高質既成都老碼頭火鍋喇~~
之前食過覺得好正, 一於帶佢黎食丫

餐廳好大呀, 好多位~~
就算2人黎食都有大大張台, 非常闊落!!

自助醬料區有多款醬~~
最正最值得推介既係佢地既秘製醬...
混得勁好味丫

任食既水果~~
BB油炸鬼 $38
先叫個小食先~~
BB油炸鬼細細粒好CUTE丫!!
個面係紫菜黎, 第一次食紫菜配油炸鬼, 感覺又幾特別喎~
油炸鬼唔係卜卜脆既, 唔會太熱氣...
鮮淆豬骨湯 $88
火鍋湯底要左鮮淆豬骨湯 ~
味道剛好, 唔會話太濃太鹹~
澳洲雪花肥牛 $82
份量適中, 足夠2人食~
雪花肥牛肉質幼嫩, 牛味甘香可口

A級五花肉 $52
賣相幾靚, 排得好細心~
五花肉爽口鮮嫩, 口感Q彈
珊瑚蚌 $58
爽口彈牙, 而且鮮甜美味

烚一烚好快食得~~
菠菜墨魚滑 $68
超彈牙喔!!
真材實料有粒粒墨魚, 好有口感丫!!
竹笙 $48
份量比預期多~
竹笙非常新鮮爽脆, 每條都吸收晒湯既精華

蛋餃 $34
蛋皮厚薄適中, 餡料豐富~
唐生菜 $28
打邊爐點可以唔食返D菜呢~
唐生菜新鮮, 卜卜脆~~~
貴州蕨根粉絲 $38
好特別喔, 黑色既粉絲都係第一次食~~
蕨根粉絲幼幼的, 口感煙韌Q彈...
如果唔鍾意太煙韌既烚耐D都會淋好多架喇

• 菠菜墨魚滑
  • 珊瑚蚌
  • 澳洲雪花肥牛
  • 蛋餃
2020-11-23 124 瀏覽
今日嚟到旺角呢邊行街~見到好耐冇打邊爐,天氣又開始轉涼🙈就揀咗呢間幾特別嘅邊爐餐廳☺️佢嘅外型裝修設計都好有古代嘅中國風😆中式嘅建築,有牌匾等等~裝修得好華麗😍而且幾大,幾闊落,坐得幾舒服🥰鮮熬豬骨湯$88幾香甜嘅豬骨湯底😋入邊嘅冬菇幾香☺️食落好好味😍而且係一個比較清淡健康嘅湯底👍🏻食落唔會有咁大罪惡感🤣極品鵝腸$88有好多條鵝腸🤣食落煙煙韌韌☺️幾有咬口😆薄薄地,長身,幾好味😋滑溜溜鴨血$36大大塊鴨血🤣食落幾彈牙☺️配埋醬汁幾香🥰好易入口👍🏻澳洲雪花肥牛$82白雪雪😍紋理分明嘅肥牛☺️食落感覺好新鮮👍🏻大大塊😆薄薄地~食得幾滋味😋耗魚兒$46係魚泡😆細細件,食落幾彈牙☺️軟淋淋,而且幾有嚼口🤣鮮魚膘$52幾條魚仔😄中型size~有魚味又唔會腥☺️而且都有幾多魚肉🤣幾正👍🏻即炸響鈴$48有六件大大件嘅響鈴😍脆卜卜☺️食落外脆內軟😋好飽肚🤣台灣水蓮菜$46平時好少食到🙈好似蔥嘅樣,不過食落幾清甜😋幼幼地嘅菜,幾正👍🏻涼拌魚皮$38凍凍地,有少少辣🙈食落幾爽口☺️調味幾好😋大大碟,幾鍾意食🥰火鍋店嘅自助區仲有水果🥰我哋攞咗好多西瓜食🤣西瓜幾香甜😋調味料嘅沙嗲醬唔錯👍🏻仲有一罐罐嘅麻油都好味☺️餐廳嘅服務態

鮮熬豬骨湯$88

極品鵝腸$88

滑溜溜鴨血$36
大大塊鴨血🤣食落幾彈牙☺️配埋醬汁幾香🥰好易入口👍🏻

澳洲雪花肥牛$82

耗魚兒$46
係魚泡😆細細件,食落幾彈牙☺️軟淋淋,而且幾有嚼口🤣

鮮魚膘$52

即炸響鈴$48
有六件大大件嘅響鈴😍脆卜卜☺️食落外脆內軟😋好飽肚🤣

台灣水蓮菜$46

涼拌魚皮$38

火鍋店嘅自助區仲有水果🥰我哋攞咗好多西瓜食🤣西瓜幾香甜😋調味料嘅沙嗲醬唔錯👍🏻仲有一罐罐嘅麻油都好味☺️餐廳嘅服務態度好好🥰值得推介💕
2020-11-22
2020-11-21 121 瀏覽
約了朋友到這家餐廳打邊爐不為別的,只為曾經坐車經過的一眼很有特色,很有氣勢呀 這個中國風建築特色,不止在外, 甚至伸展到室內。 從來無想過在庭臺樓閣打邊爐呢🙈 雖然有華麗堂皇的裝修, 但價錢卻沒有特別貴湯底都係百幾蚊,其他價錢和平時餐廳差不多, 只有幾個手打丸價格比較高, 點解可以叫到咁高價? 我要試下先😝 自助調味架非常整齊同多樣, 我都來不及細看便被當中的拉罐吸引了。這個拉罐係打邊爐專用的油碟。 朋友話中國大陸好流行的, 跟住食譜加入蒜蓉,蔥花,蠔油和一整罐 65ml 的油, 搞成一碗醬用黎作火鍋醬油。 實在很好奇, 滿滿的一罐油, 會唔會好油膩呢? 開罐後一聞, 原來是麻油呢。 混合物整體沒有想像中的油膩,仲幾香添。 食物上枱速度都幾快, 睇見紅彤彤的「老碼頭全紅無渣紅油麻辣湯底」,心裏卻有幾分熬底, 明明只點了小辣,但實在好紅,會唔會辣到癲呢? 還好湯底味道無外表咁嚇人, 是真正的小辣。 唔知點解仲感覺食到小小羊肉味的感覺😅 湯底有辣,但唔太咸, 唔會太霸道搶走食物的味道。 但感覺好像差了一點東西。 可能第一次食,唔太習慣🙈 食物方面,整體不錯,擺盤有心思, 食物質素都幾高,傳

約了朋友到這家餐廳打邊爐
不為別的,只為曾經坐車經過的一眼
很有特色,很有氣勢呀

雖然有華麗堂皇的裝修, 但價錢卻沒有特別貴

還好湯底味道無外表咁嚇人, 是真正的小辣。

食物方面,整體不錯,擺盤有心思, 食物質素都幾高,傳說中的手打丸又真的好彈牙。 個牛根丸滿滿的牛味👍🏻 筷子牛肉是長長的一條,造型有趣。

貴花蚌放在玻璃高腳杯內, 感覺好高級呀
貴花蚌每隻都好大件呀,而且色澤鮮嫩,很新鮮
除左肉外,蔬果都好新鮮,擺盤仲好有心思。令人食指大動。

就連加湯的器皿也用上銅壺,徹徹底底的中國風

這條長長的綠色,是台灣水蓮菜, 口感很脆嫩,很清新爽脆, 有少少似韮菜花的感覺。 新奇但好食😋

是夜整體感覺不俗,菜餚新鮮,服務到位。確是三五知己吹水聚腳點的好選擇👍🏻

2020-11-18