2023-07-08 102 瀏覽
現在素食愈來愈普及,身邊也有吃素的朋友,這次來到尖沙咀新開的素食餐廳,餐廳的素食都是精緻的菜式,造型也是很賞心悅目,色香味俱全呢!環境方面新裝潢,乾淨舒適,座位用上綠色梳化,感覺清新優雅,玻璃窗映照着燈飾,整個感覺不錯。而職員很有禮,耐心介紹食物用料,也會詢問客人對食物的意見,所以這次也加深了我們對素食方面的知識呢~♡北京片皮鴨 $128蒸籠內放有餅皮,而且餐廳很貼心,每張餅皮與餅皮之間,都放有薄紙,不會黏住又方便拿取。配料有青瓜、紅椒、黃椒和醬汁,片皮鴨是用大豆製品仿照的,口感香脆,但沒有鴨的油膩感。♡日式芥末蝴蝶蝦(蜂蜜)$78 🥢必點🥢首先外表跟蝦的形狀是做得頗相似的,外皮炸得薄脆。吃下去味道也有蝦蟹的海鮮味道,仿效得很不錯呢!原來是魔芋製品來的。而芥末醬汁是比較稠一點的,沾來吃十分滋味。♡香芒天婦羅炸豆腐(六件)$88 🥢必點🥢外皮炸得十分香脆,且不厚粉,內裡的豆腐嫩滑,再配上表面灑上的香甜芒果醬汁,感覺很特別。口感味道都是一流啊!♡秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵$118 🥢必點🥢上菜時已經有濃濃的芝士香味,吃下去是滋味的芝士味,配上蘑菇和幼細的天使麵 ,口感細膩。♡珍貴苜蓿芽手
現在素食愈來愈普及,身邊也有吃素的朋友,
這次來到尖沙咀新開的素食餐廳,
餐廳的素食都是精緻的菜式,
造型也是很賞心悅目,色香味俱全呢!

環境方面新裝潢,乾淨舒適,
座位用上綠色梳化,感覺清新優雅,
玻璃窗映照着燈飾,整個感覺不錯。

而職員很有禮,耐心介紹食物用料,
也會詢問客人對食物的意見,
所以這次也加深了我們對素食方面的知識呢~

♡北京片皮鴨 $128
蒸籠內放有餅皮,而且餐廳很貼心,
每張餅皮與餅皮之間,都放有薄紙,不會黏住又方便拿取。
配料有青瓜、紅椒、黃椒和醬汁,
片皮鴨是用大豆製品仿照的,
口感香脆,但沒有鴨的油膩感。

日式芥末蝴蝶蝦

♡日式芥末蝴蝶蝦(蜂蜜)$78 🥢必點🥢
首先外表跟蝦的形狀是做得頗相似的,
外皮炸得薄脆。
吃下去味道也有蝦蟹的海鮮味道,
仿效得很不錯呢!原來是魔芋製品來的。
而芥末醬汁是比較稠一點的,
沾來吃十分滋味。

♡香芒天婦羅炸豆腐(六件)$88 🥢必點🥢
外皮炸得十分香脆,且不厚粉,
內裡的豆腐嫩滑,
再配上表面灑上的香甜芒果醬汁,感覺很特別。
口感味道都是一流啊!

♡秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵$118 🥢必點🥢
上菜時已經有濃濃的芝士香味,
吃下去是滋味的芝士味,
配上蘑菇和幼細的天使麵 ,口感細膩。

♡珍貴苜蓿芽手卷$38
外觀和平日的日式手卷沒什麼分別,
有苜蓿芽、仿三文魚、牛油果,
苜蓿芽是高纖低卡的食物,吃下帶有水份,
清新濕潤的口感。
仿三文魚冰涼的,口感爽滑,帶點魚生的感覺。

花生鹹蛋湯丸

♡花生鹹蛋湯丸$28
花生湯丸平日吃得多,
但這款湯丸很特別,煙韌的外皮,
而饀料用上花生和鹹蛋,湯底帶點薑味,
吃下去味道更豐富。

香芋鮮奶

♡香芋鮮奶$38
口感幼滑,用上芋頭打成,
所以可以喝到點芋頭蓉的口感。

✔️餐廳設加一服務費
日式芥末蝴蝶蝦
花生鹹蛋湯丸
香芋鮮奶
2023-07-07 42 瀏覽
一諗起食素就覺得好似健康、款式好悶,所以都想食素都可以多啲選擇同埋啲野新穎,無意中係尖沙咀搵度呢間新開嘅食素餐廳,價錢尚算可以,環境不錯,味道都比想似中嘅素豐富。📍環境好似cafe,可以打卡😍一啲都唔似食素嘅店📍傳統和風薑蓉白冷麵味道唔錯,只係有個冷麵食,所以要嗌餸配麵食🫢📍秘製茄汁配三重奏芝士天使麵呢個好有驚喜🤩 黎到已經聞到好香,食落都真係好食,份量唔算好多所以要爭食😂 呢個麵會再想嗌多個!📍琵琶豆腐唔知咩黎就叫黎試下😂幾好食, 唔會油👏🏼📍粟米忌廉濃湯夠味唔會淡,而且碗湯份量都唔算少,兩個人飲都得📍胚芽奶茶,海鹽焦糖拿鐵- 胚芽夠多,每飲一啖都飲到,飲到尾仲有剩。- Latte重奶味多啲,但都唔錯🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔶慈素小聚 尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#尖沙咀好食 #尖沙咀食好西

📍環境
好似cafe,可以打卡😍一啲都唔似食素嘅店

📍傳統和風薑蓉白冷麵
味道唔錯,只係有個冷麵食,所以要嗌餸配麵食🫢

📍秘製茄汁配三重奏芝士天使麵

📍琵琶豆腐
唔知咩黎就叫黎試下😂幾好食, 唔會油👏🏼

📍粟米忌廉濃湯
夠味唔會淡,而且碗湯份量都唔算少,兩個人飲都得

📍胚芽奶茶,海鹽焦糖拿鐵
- 胚芽夠多,每飲一啖都飲到,飲到尾仲有剩。
- Latte重奶味多啲,但都唔錯

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔶
慈素小聚
尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#尖沙咀好食 #尖沙咀食好西
2023-07-06 31 瀏覽
餐廳位於非常方便嘅尖沙咀麽地道,離地鐵站非常近,素食小店,環境簡約舒服,提供多款精緻素食菜式,店員服務周到,係用心經營嘅小店,當晚用餐相當愉快,大推。◇ 𝗕𝗲𝗶𝗷𝗶𝗻𝗴 𝗦𝗹𝗶𝗰𝗲𝗱 𝗗𝘂𝗰𝗸 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗵𝗿𝗲𝗱𝗱𝗲𝗱 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲, 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗥𝗼𝗹𝗹 北京片皮鴨跟足真片皮鴨食法,餅皮放入素鴨,加上三色椒,再沾上甜醬,有足五件,份量剛好◇ 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 素食三文魚拼盤拼盤有三文魚同鮑魚兩款,三文魚真係有啲三文魚味,幾特別,最特別當然係嗰擺盤,店員仲叫我哋自己加水出煙,自己控制打卡都靚啲◇ 𝗧𝗲𝗺𝗽𝘂𝗿𝗮 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗧𝗼𝗳𝘂 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 香芒天婦羅炸豆腐這碟有驚喜,炸豆腐配芒果比較少見,原來可以咁夾,有6件好滿足◇ 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗦𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿𝗳𝗹𝘆 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗪𝗮𝘀𝗮𝗯𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 (𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆) 日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)這個似蝦天婦羅,素蝦肉質彈牙,味道亦近似蝦味,沾上蜂蜜醬汁味道更佳◇ 𝗖𝗼𝗰

◇ 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗦𝗻𝗼𝘄 𝗙𝘂𝗻𝗴𝘂𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗙𝗶𝗴 𝗦𝘁𝗲𝘄 椰汁雪耳無花果燉湯
有雪耳、無花果用料充足,加入椰子味道更甜

◇ 𝗣𝗲𝗮𝗻𝘂𝘁 𝗦𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗚𝗹𝘂𝘁𝗶𝗻𝗼𝘂𝘀 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗕𝗮𝗹𝗹𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗦𝗼𝘂𝗽(𝗘𝗴𝗴) 花生鹹蛋湯丸(蛋)
自家製湯丸,花生鹹蛋作餡料,比一般花生更出色,薑湯作底,作為飯後甜品好滿足

◇ 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗧𝗲𝗮 蜂蜜薑茶

◇ 𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗹𝗼𝗻 𝗦𝗽𝗮𝗿𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 西瓜氣泡特飲
𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗹𝗼𝗻 𝗦𝗽𝗮𝗿𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 西瓜氣泡特飲
𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗧𝗲𝗮 蜂蜜薑茶
𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗹𝗼𝗻 𝗦𝗽𝗮𝗿𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 西瓜氣泡特飲
𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗧𝗲𝗮 蜂蜜薑茶
  • 𝗕𝗲𝗶𝗷𝗶𝗻𝗴 𝗦𝗹𝗶𝗰𝗲𝗱 𝗗𝘂𝗰𝗸 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗵𝗿𝗲𝗱𝗱𝗲𝗱 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲
  • 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗥𝗼𝗹𝗹 北京片皮鴨
2023-07-06 72 瀏覽
朋友係食齋之人,見呢間素食餐廳係新開,又近地鐵站,見啲人影出黎既素食款式都好fusion,有日式、京式、西式,就黎試下啦我地坐低先叫左兩杯嘢飲:青梅子氣泡特飲($38)好原汁原味既一杯特飲,甜味全黎自兩粒青梅,餐廳同事話呢杯係完全無添加糖,梳打水係原味無甜味既有氣水,所以好清新開胃,好鍾意朋友叫左個熱桂圓南棗茶($48),平時桂圓紅棗茶就飲得多,好少餐廳會選用南棗,南棗更勝紅棗,因為佢無紅棗咁燥,屬不寒不燥之選,好啱女士飲今晚原來預約都好full,可能係happy friday,全部坐滿。今晚我地試左:1)椰汁雪耳無花果燉湯 $48呢個湯夠火候,好足料,一打開就見到有好多椰子、杏仁、雪耳、菇菌類,飲完好舒服2)忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗(奶)$98我地鍾意食菠菜苗多過菠菜,夠嫩,唔會「鞋口」,營養價值高,估唔到同個蘑菇湯都夾到3)珍貴苜蓿芽手卷-$38/件我之前喺其他素食餐廳都有食過用苜蓿芽既壽司,都係配牛油果同青瓜,好鍾意呢個配搭,而且苜蓿芽一向我只係喺素食餐廳先食到,所以我去食素的話我一定會叫!苜蓿芽口感似芽菜苗,但比芽菜更幼細、鬆化、爽脆。今次呢件手卷仲配埋「三文魚」,上碟時仲跟埋個日

我地坐低先叫左兩杯嘢飲:
青梅子氣泡特飲($38)

1)椰汁雪耳無花果燉湯 $48

2)忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗(奶)$98

3)珍貴苜蓿芽手卷-$38/件
我之前喺其他素食餐廳都有食過用苜蓿芽既壽司,都係配牛油果同青瓜,好鍾意呢個配搭,而且苜蓿芽一向我只係喺素食餐廳先食到,所以我去食素的話我一定會叫!苜蓿芽口感似芽菜苗,但比芽菜更幼細、鬆化、爽脆。今次呢件手卷仲配埋「三文魚」,上碟時仲跟埋個日本醬油,用黎點「三文魚」喺食既時候又真係幾似食緊三文魚😂

4)主菜我地叫左個秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵(奶)$118
呢個麵我超級鍾意,係今晚最驚喜既,因為一上碟夠熱辣新鮮,一叉起啲天使麵有芝士既拉絲,超正❤️❤️❤️而且係茄汁底,食落一啲都唔膩,因為平時食芝士意粉的話一定會跟忌廉,食食下就會好膩,但呢個一啲都唔會,我地清曬碟😆😆

5)香芒天婦羅炸豆腐(6件)$88
新鮮炸出黎,脆漿唔算太厚,香口

6)黑松露蘿蔔糕$48
呢個小食切得細細舊,好易食,除左黑松露醬之外,仲提供埋經典既甜醬同辣椒醬,俾我地一糕三吃👍🏽👍🏽

服務方面,店員都好細心,時不時都會為我地加水,由於檯面空間有限,啲餸菜會一樣一樣慢慢上,又有禮貌,環境舒適,全部都係卡位,用左湖水綠色調,同有打卡cafe餐廳既感覺,一啲都唔似係一般素食餐廳既佈置,好靚
青梅子氣泡特飲
桂圓南棗茶
椰汁雪耳無花果燉湯
珍貴苜蓿牙手卷
秘製茄汁倍三重奏計時天使麵(奶)
黑松露蘿蔔糕
香芒天婦羅炸豆腐
忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗(奶)
2023-06-30
青梅子氣泡特飲
桂圓南棗茶
椰汁雪耳無花果燉湯
珍貴苜蓿牙手卷
秘製茄汁倍三重奏計時天使麵(奶)
黑松露蘿蔔糕
香芒天婦羅炸豆腐
忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗(奶)
  • 秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵
  • 青梅子特飲
最近食太多肥膩食物,一於食返啲素菜清下腸胃。知道最近尖沙咀新開一間樓上素菜餐廳,湖水綠色裝修非常舒服,燈光閃爍帶來溫馨感覺。餐廳提供的食物非常豐富,包含各國料理,如中式、印式、日式等素菜,讓人目不暇給。<北京片皮鴨> $128片皮鴨配料有甜醬,麵皮以及配菜彩椒和青瓜。片皮鴨香脆,外表同真鴨肉幾似。整體做得精緻,加上彩椒﹑烤鴨醬汁和柔軟餅皮,真喺有種食烤鴨既feel!但又冇真正烤鴨的油膩感。<台式叉燒刈包> $68刈包包住一大塊素叉燒加素豆干,醬汁比例適中,睇落細細地,食落好飽肚。<香芒天婦羅炸豆腐> $88炸豆腐外脆內軟,表面淋上芒果醬汁,味道幾特別。<珍貴首蓿芽素卷> $38叫咗兩件首蓿芽素卷,苜蓿芽和牛油果既配搭都喺第一次食。口感非常爽脆。<素食三文魚拼盤> $68素食三文魚拼盤打卡一流。先將水倒落乾冰,咁就可以營造出仙氣瀰漫的煙霧效果🌫同時可以保持拼盤溫度。素食三文魚及素鮑片點上日本芥末和醬油,無論喺味道同口感同都幾似真刺身!<印度風味masala 咖哩配手抓餅 (奶、蜂蜜)> $78

<北京片皮鴨> $128

<台式叉燒刈包> $68

<香芒天婦羅炸豆腐> $88
炸豆腐外脆內軟,表面淋上芒果醬汁,味道幾特別。

<珍貴首蓿芽素卷> $38

<素食三文魚拼盤> $68

印度手抓餅酥脆美味,咖哩醬辣度唔高,冇傳統印度咖哩咁重鹹,但保留咖哩香濃特性,加埋手抓餅冇得輸。

<椰汁芒果布甸> $22
芒果布甸香甜美味。

<綠豆椰汁糕> $22
綠豆椰汁糕第一層為椰子奶凍,底層綠豆口感順滑,味道濃郁。雖然是素綠豆椰汁糕, 但比起坊間售賣的綠豆糕一點也不遜色。

<桂圓南棗茶> $48
棗味香濃,仲加咗桂圓同杞子,清甜養生~

<百香芒果烏龍茶> $38
酸甜比例剛好,開胃清爽。
2023-07-06 25 瀏覽
吃得出慈素小聚是一家落重心機的素菜餐廳一向也很喜歡吃素菜 對於精緻的食物更加無法抗拒 尤其是港女性格 (笑(^▽^))太喜歡打卡了!餐廳氣氛很好 店員也很可愛友善從店員口中得知餐廳是由家族經營難怪食出了家的味道( ˙꒳​˙ )❀素食三文魚拼盤$68配上壽司豉油Wasabi 誠意滿分三文魚口感極度相似 乾冰煙霧效果 仙氣滿滿打卡必選❀ 北京片皮鴨$128燈籠椒加上青瓜、甜醬再配上素鴨素鴨應該是由豆乾造的 味道很好!超級精緻嘅菜式❀香芒天婦羅炸豆腐$88天婦羅皮薄 減低油膩感豆腐軟滑 配上香芒醬汁味道清甜❀黑松露蘿蔔糕$48吃不停的蘿蔔糕˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗超級軟綿綿 配上黑松露 好香口!❀天婦羅綜合蔬菜球配秘製醬汁$38感覺完全像是吃日本料理!❀素食串燒秘製沙嗲醬$78霎眼間好像去了越南 ୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧❀杏仁奶茶$38香濃杏仁味 份量可以兩位用❀椰汁芒果布甸$22超級滿足的一餐,ෆ¨̮
吃得出慈素小聚是一家落重心機的素菜餐廳
餐廳氣氛很好 店員也很可愛友善
從店員口中得知餐廳是由家族經營
難怪食出了家的味道( ˙꒳​˙ )

❀素食三文魚拼盤$68
配上壽司豉油Wasabi 誠意滿分
三文魚口感極度相似
乾冰煙霧效果 仙氣滿滿打卡必選

❀ 北京片皮鴨$128
燈籠椒加上青瓜、甜醬再配上素鴨
素鴨應該是由豆乾造的 味道很好!
超級精緻嘅菜式

❀香芒天婦羅炸豆腐$88
天婦羅皮薄 減低油膩感
豆腐軟滑 配上香芒醬汁味道清甜

❀黑松露蘿蔔糕$48
吃不停的蘿蔔糕˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗
超級軟綿綿 配上黑松露 好香口!

❀天婦羅綜合蔬菜球配秘製醬汁$38
感覺完全像是吃日本料理!

❀素食串燒秘製沙嗲醬$78
霎眼間好像去了越南 ୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧

❀杏仁奶茶$38
香濃杏仁味 份量可以兩位用

❀椰汁芒果布甸$22

超級滿足的一餐,ෆ¨̮
2023-07-05 38 瀏覽
最近食左太多肉,想轉去食下啲素食🫢發現到呢間新開既素食餐廳🍴係樓上鋪,但打開門就比佢哋既清新氣息吸引😳🍣素食三文魚拼盤$68底層放有乾冰,視覺衝擊一流😳素三文魚味道同真既十分相似👍🏽🥑牛油果雜菜沙律$98份量十足,黑醋味道唔會過酸,可以食到菜既新鮮感🌯珍貴苜蓿芽手卷店員特別推薦我哋試既手卷,手卷既底係用苜蓿芽,咬起上嚟爽脆可口🤩極度新鮮既感覺👏🏻👏🏻🥘印度風味masala咖哩佐手抓餅$78咖哩做得非常出色👍🏽辣味岩岩好,再配合手抓餅,會令人一食再食😋🍘琵琶豆腐$88素肉做得好似真既肉,口感唔錯🍞雙色厚切多士(椰芒/香芋)$58食埋個甜品就真係好滿足😌香芋滑溜,而且不會太甜。椰芒就相對會甜啲,厚多士軟綿綿😋餐廳整體環境都好舒適,以湖水綠色為主格調,外牆掛啲燈泡再增加格調👏🏻佢哋主打新派素食,所以同傳統素食不同,樣樣賣相都好靚🤩

🍣素食三文魚拼盤$68
底層放有乾冰,視覺衝擊一流😳素三文魚味道同真既十分相似👍🏽

🥑牛油果雜菜沙律$98
份量十足,黑醋味道唔會過酸,可以食到菜既新鮮感

🌯珍貴苜蓿芽手卷

🥘印度風味masala咖哩佐手抓餅$78

🍘琵琶豆腐$88
素肉做得好似真既肉,口感唔錯

🍞雙色厚切多士(椰芒/香芋)$58

2023-06-27
尖沙咀新開的雅致素菜餐廳🥬🥗/京都片皮鴨 ($128)素版鴨肉片仿真度頗高🌟口感香脆 麵皮軟熟加上青瓜紅椒黃椒和甜醬味道清新豐富 很不錯✅而且沒有一般片皮鴨的油膩感可以多吃幾塊😋.素食三文魚拼盤 ($68)這款由蒟蒻和素菜做出的三文魚刺身和仿鮑片和真的神似🤩素三文魚的口感較彈牙 有點像啫喱頗像三文魚的味道🐟素鮑片的口感和真的很相似✨味道較清新兩款都好吃❣️.黑松露鮮蘑菇忌廉湯 ($78) 很濃郁足料的湯品🍲黑松露、蘑菇和忌廉的味道都很重🍄內有滿滿的蘑菇粒很好喝🤍.四川擔擔麵 ($68)有點辣 味道豐富🌶️麵量充足🍜.琵琶豆腐 ($88)以不同味道較濃的菜蔬代替肉和蝦味道不會很單調😽.栗子烤奶 ($38)很香的烤栗味🌰能喝到栗子粒粒.不單調的素菜多元化菜式 有心思有驚喜💘不是素食者都啱食😽
尖沙咀新開的雅致素菜餐廳🥬🥗
京都片皮鴨 ($128)
素版鴨肉片仿真度頗高🌟
口感香脆 麵皮軟熟
加上青瓜紅椒黃椒和甜醬
味道清新豐富 很不錯✅
而且沒有一般片皮鴨的油膩感
可以多吃幾塊😋
素食三文魚拼盤 ($68)
這款由蒟蒻和素菜做出的
素鮑片的口感和真的很相似✨
味道較清新
兩款都好吃❣️
素食三文魚拼盤
黑松露鮮蘑菇忌廉湯 ($78)
很濃郁足料的湯品🍲
黑松露、蘑菇和忌廉的味道都很重🍄
內有滿滿的蘑菇粒
很好喝🤍
四川擔擔麵 ($68)
有點辣 味道豐富🌶️
麵量充足🍜
琵琶豆腐 ($88)
以不同味道較濃的菜蔬代替肉和蝦
味道不會很單調😽
栗子烤奶 ($38)
很香的烤栗味🌰
能喝到栗子粒粒
不單調的素菜
多元化菜式 有心思有驚喜💘
不是素食者都啱食😽
素食三文魚拼盤
喺尖沙咀行到熱辣辣,想搵間清清哋嘅餐廳食,於是搵咗呢間係新開嘅素食餐廳,一上到去真係好驚喜,環境好靚好舒服😍同傳統素食餐廳好唔同,坐窗邊位勁靚,完全係打卡位😍😍 每一道菜都好精緻👍🏻👍🏻.▪️素食三文魚拼盤賣相幾可亂真,盤底擺咗乾冰,有煙飄出來,配埋醬油同Wasabi,有一刻我以為食緊真嘅三文魚😆味道亦都同真三文魚相似👍🏻.▪️北京片皮鴨模仿片皮鴨味道嘅餅皮,配埋紅椒、黃椒、青瓜,醬料,口感香脆美味,滋味得嚟又健康👍🏻.▪️素食串燒配秘製沙嗲醬素肉串配埋秘製沙嗲醬完全係點晴,烤出嚟又唔油膩👍🏻👍🏻.▪️翡翠生菜包沙葛炒得好爽口,配埋生菜素肉食落juicy又酸酸甜甜,超好味😋.▪️香菇竹笙菜胆翅湯一飲就知好足料,好濃郁嘅味道,無味精好有營養👍🏻.▪️海鹽焦糖拿鐵有咖啡嘅苦澀同奶嘅香甜,配埋少量海鹽調味,口感豐富👍🏻
▪️素食三文魚拼盤
▪️北京片皮鴨
▪️素食串燒配秘製沙嗲醬
素肉串配埋秘製沙嗲醬完全係點晴,烤出嚟又唔油膩👍🏻👍🏻
▪️翡翠生菜包
▪️香菇竹笙菜胆翅湯
一飲就知好足料,好濃郁嘅味道,無味精好有營養👍🏻
▪️海鹽焦糖拿鐵
有咖啡嘅苦澀同奶嘅香甜,配埋少量海鹽調味,口感豐富👍🏻

• 北京片皮鴨
2023-07-05 31 瀏覽
今日同事話想食素食lunch,就去左公司附近既樓上舖慈素小聚試下我地叫左兩set午市優惠套餐 $88有湯椰子雪耳無花果燉湯鮮粟米忌廉濃湯有點心香煎腐皮卷鮮竹蒸牛肉球有主食惹味冬蔭公金邊粉咖哩魚扒飯(奶)(蜂蜜)有飲品另加10蚊青檸氣泡特飲菠蘿氣泡特飲另外見到d小食都好吸引 就叫左兩種試吓素食三文魚拼盤 $68椒鹽白靈芝菇 $88全部食物都好食,賣相精緻有驚喜午市仲要好抵食,環境都坐得舒服絕對係素食者推介👍🏻👍🏻

我地叫左兩set午市優惠套餐 $88

香煎腐皮卷
鮮竹蒸牛肉球

有主食
惹味冬蔭公金邊粉
咖哩魚扒飯(奶)(蜂蜜)

有飲品另加10蚊
青檸氣泡特飲
菠蘿氣泡特飲

另外見到d小食都好吸引 就叫左兩種試吓
素食三文魚拼盤 $68
椒鹽白靈芝菇 $88

全部食物都好食,賣相精緻有驚喜
午市仲要好抵食,環境都坐得舒服
絕對係素食者推介👍🏻👍🏻
👩🏻‍🍳慈素小聚🧑🏻‍🍳Kindness Gather Vegatarian近年多左好多人選擇素食,我都因此多咗光顧素食餐廳,呢一間新開嘅素食餐廳,誠意滿滿,菜式新穎,即使間唔中先食一次素食嘅我,都十分期待下次再嚟😉👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️🏃🏻🍽京都片皮鴨大推👍🏻用咗黃椒、紅椒代替京葱,連醬包埋一齊食,好過癮🤭🍽素食三文魚拼盤之前已經試過素三文魚,Wasabi加豉油,超級似😂🍽日式芥辣蝴蝶蝦除咗形狀做到好似蝦,就連味道、口感,都做得十分相似,究竟點解可以做到呢個程度😳好彈牙!🍽粟米濃湯佐湯翡翠苗🍽椒鹽白靈芝菇🫖杏仁奶茶(熱)🍹百香芒果烏龍茶🍩花生鹹蛋湯丸自家研發,好特別,皮薄餡靚,店員話用鹹蛋黃做餡,我已經好好奇,究竟夾唔夾,一試喜歡,而且入面加左片糖,增加口感😋📍地點:九龍尖沙咀麼地道30號8樓

👩🏻‍🍳慈素小聚🧑🏻‍🍳
Kindness Gather Vegatarian

👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️🏃🏻

🍽京都片皮鴨
大推👍🏻用咗黃椒、紅椒代替京葱,連醬包埋一齊食,好過癮🤭

🍽素食三文魚拼盤
之前已經試過素三文魚,Wasabi加豉油,超級似😂

🍽日式芥辣蝴蝶蝦

🍽粟米濃湯佐湯翡翠苗

🍽椒鹽白靈芝菇

🫖杏仁奶茶(熱)

🍹百香芒果烏龍茶

🍩花生鹹蛋湯丸

📍地點:九龍尖沙咀麼地道30號8樓
2023-07-04 21 瀏覽
最近素食餐廳選擇比較多,今次同朋友去尖沙咀呢間素食餐廳,餐牌有好多不同種類既素食俾我地簡,簡直花多眼亂。每樣都好想食 冬陰公金邊粉第一次泰國式素食.好特別,因為個味好正⋯台式叉燒刈包 無諗過素食會出現,今次材料素叉燒再加埋個素魚,味道好夾同好正呀。我自己比較喜歡這個。粟米濃湯佐翡翠苗,平時食飯好多出去食用清雞,素食用粟米濃湯,好特別,我自己好喜歡飲粟米湯好岩我。波蘿氣泡特飲,好正波蘿味,仲要少少果肉,食完主菜 當然要食埋甜品 芒果椰汁布甸 芒果好鮮甜,椰汁好重 好正 今次同朋友覺得間中食下素食不錯。
冬陰公金邊粉第一次泰國式素食.好特別,
因為個味好正⋯
波蘿氣泡特飲,好正波蘿味,仲要少少果肉,
食完主菜 當然要食埋甜品
芒果椰汁布甸 芒果好鮮甜,椰汁好重 好正
今次同朋友覺得間中食下素食不錯。
2023-07-04 16 瀏覽
今日朋友約食飯,她提議吃素食。行完尖沙咀K1 1 購物藝術館,她帶了我去對面Mody House 8樓新開的慈素小聚吃晚餐。上到去餐廳見到餐廳差不多滿座。角落有張檯坐了多人,他們吃得很開心,不停話好食。見到他們吃得津津有味,我們也叫了兩個他們推介的菜。我平時少食齋菜。店提供的新派fusion齋菜看餐牌的圖片都好吸引。忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗啱我口味,真材賣料,用料新鮮,簡單得來美味,蘑菇湯香濃滑,菠菜苗清甜。琵琶豆腐一碟五粒賣相精緻,有鮮花伴碟。豆腐外脆內軟,有豆和菇的香味,點喼汁更美味。羅馬紫菜沙律卷打卡一流,味道也可口。紫菜包住金菇炸香和甜口的沙律醬幾夾味,羅馬生菜新鮮清爽。椒鹽白靈芝菇香口惹味,入口似天婦羅,青黃红椒粒增加口感,不錯。栗子烤奶好飲香甜,栗子蓉和奶很夾味。店員友善有禮,招呼週到,亦會諮詢顧客對用餐的意見。小店像是家庭經營,值得支持。今晚吃得愉快。店的午市套餐也經濟實惠,下次再訪試下。

栗子烤奶好飲香甜,栗子蓉和奶很夾味。

今晚吃得愉快。

店的午市套餐也經濟實惠,下次再訪試下。

• 琵琶豆腐
  • 羅馬紫菜沙律卷
  • 栗子烤奶
與朋友到尖沙咀新開的素食餐廳吃飯聚舊😋一打開餐牌上有中,西,日,泰等菜式🤩結合了多國菜的風格打破傳統素食形象🥳相信會吸引不少喜愛素食的人士青睞🥰環境是水湖綠及白色的格調💚🤍帶給人有種舒適的感覺🤭京都片皮鴨🦆賣相精緻吸睛,片皮鴨用麵筋製成,鋪在薄皮上,配搭黃椒,紅椒,青瓜🥒及甜醬捲著,吃起來有少許酥脆感覺,與真正片皮鴨相似,很有趣🤩日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)🦐蝦肉用蒟蒻製成,爽口彈牙口感與真正的蝦🦐很相似,蘸上日式芥辣醬調味更絕配,我很喜愛這道菜,推薦❣️香芒天婦羅炸豆腐🥭炸豆腐炸粉厚薄適中,外皮香脆,內裡超嫩滑,入口即化,配搭香芒醬酸甜開胃😋香菇竹笙菜胆翅湯🥣燉湯清甜充滿香菇味🍄,加上竹笙爽口,白菜🥬,桂圓及素翅等很足料,有種滋補的感覺😂翡翠生菜包🥙爽口的粉葛,彩椒及素肉切成細細粒,用爽脆的生菜包著一起吃,酸甜令人胃口大開🤤,但味道偏酸,跟泰式生菜包加入香料酸酸辣辣的不一樣😆珍貴苜蓿芽手卷🌯外觀及口感跟三文魚🍣像真度極高,配上牛油果軟滑,手卷用滿滿的苜蓿芽代替飯,吃起來爽脆清新,但略嫌有點青草味,建議先吃這個,否則紫菜放久可能會軟掉😂栗子烤奶🥛喝到有淡淡奶香🥛,攪拌後可以吃到栗子🌰顆粒,有嚼
與朋友到尖沙咀新開的素食餐廳吃飯聚舊😋
一打開餐牌上有中,西,日,泰等菜式🤩
結合了多國菜的風格
打破傳統素食形象🥳
相信會吸引不少喜愛素食的人士青睞🥰
環境是水湖綠及白色的格調💚🤍
帶給人有種舒適的感覺🤭

京都片皮鴨🦆
京都片皮鴨

日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)🦐
日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)

香芒天婦羅炸豆腐🥭

香菇竹笙菜胆翅湯🥣

翡翠生菜包🥙

珍貴苜蓿芽手卷🌯

栗子烤奶🥛
喝到有淡淡奶香🥛,攪拌後可以吃到栗子🌰顆粒,有嚼勁使口感更提升
栗子烤奶

鳥結糖拿鐵☕
喝到香濃的鳥結糖🍬味道新奇有趣,很大杯也不會太甜
鳥結糖拿鐵

近來素食文化深受大眾歡迎,所以我偶然轉吃一下素食清清腸胃,也可以控制體重😂
這次素食能一次嚐盡不同國家菜式很不錯,店員服務態度友善,而且餐廳推出午市套餐食物很豐富,性價比高,下次會回訪試試😄
2023-06-27
京都片皮鴨
日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜)
栗子烤奶
鳥結糖拿鐵
係尖沙咀新開嘅素食餐廳😗中式日式印度菜都有得食,食物都係我最近食過嘅素食餐廳入面數一數二高質🥰。燉湯超級足料!無花果同南北杏味又香又甜,素湯無肉湯咁油膩飲落清新啲但係又夠味🍲生菜包嘅餡料酸酸甜甜咁,幾開胃🥬長春卷新鮮炸起脆卜卜😙片皮鴨個樣真係好似🤣加埋個醬同皮一齊食大滿足🌟翡翠苗粟米濃湯有fusion 的感覺,個粟米濃湯好creamy🌽蜂蜜芥辣蝴蝶蝦食落有啲彈牙,素食都做到啖啖肉嘅感覺🦐串燒同手抓餅個沙嗲醬都超級好食!有印度餐廳食到個種風味,微微辣好好吃🥘日式冷麵好啱夏天食,佢個滑沙b仲要係新鮮即磨嘅,所以都幾辣下🍜最後佢嘅飲品同甜品都值得一讚,飲品好飲過好多cafe,百香果酸酸甜甜,芋頭奶又好有芋頭味。紅豆椰汁糕用咗素嘅魚膠粉整但係個texture都整得好好,好香滑好有紅豆味😋香港嘅素食餐廳已經唔算多,同好多都偏向油膩唔好食,但係依到食物整得好有心機同好食,大推素食人士嚟試下!

生菜包嘅餡料酸酸甜甜咁,幾開胃🥬長春卷新鮮炸起脆卜卜😙

片皮鴨個樣真係好似🤣加埋個醬同皮一齊食大滿足🌟

蜂蜜芥辣蝴蝶蝦食落有啲彈牙,素食都做到啖啖肉嘅感覺🦐