2023-07-03 11 瀏覽
🌿新派素食cafe🫛-行開尖沙咀search下有咩新餐廳 見到呢間樓上素菜好似坐得幾舒服😌 格局有啲似cafe 菜式都好得意 推薦俾想試下食素嘅朋友🫡-🦆北京片皮鴨 $128上菜嘅架勢真係似足片皮鴨😯 餅皮包住素鴨片同彩椒 好豐富🤗 食落雖然唔係好似鴨 不過作為一個素菜菜式幾唔錯😋-🫓台式叉燒刈包 $68炸到脆卜卜嘅腐皮卷 上面topping有少少似酸齋 一啖食落去味道幾好😚-🍣素食三文魚拼盤 $68有兩款素刺身三文魚同鮑片🤤 食落真係有啲三文魚味咁 而鮑片就好juicy 好神奇😳-🍖素食串燒配秘制沙爹醬(蛋奶素)$78好清新嘅沙爹醬 食嚟酸酸哋好似加咗檸檬☀️ 串燒有素版金菇肥牛加上兩款Meatball 質素幾高😍 另外仲有蔬菜串燒揀👍🏻-🦐日式蜂蜜芥辣蝴蝶蝦 $78呢個望落好得意呀 係模仿緊熟蝦嘅樣🤭 食落彈牙口感都幾似 可以點蜂蜜芥辣醬食 好特別😆-🍜四川擔擔麵 $68擔擔麵同平時喺上海菜餐廳食嘅濃厚味道唔同 偏向清新 個麵底煮得啱啱好😉-🥡椒鹽白靈芝菇 $88椒鹽杏鮑菇就食得多 靈芝菇就比較少見 細細粒幾趣緻🥹 -🍡花生鹹蛋湯丸(蛋奶素)$28鹹蛋餡嘅湯丸幾有趣 除咗花生同鹹蛋意
🌿新派素食cafe🫛

🍜四川擔擔麵 $68

🥡椒鹽白靈芝菇 $88
椒鹽杏鮑菇就食得多 靈芝菇就比較少見 細細粒幾趣緻🥹

🍡花生鹹蛋湯丸(蛋奶素)$28
鹹蛋餡嘅湯丸幾有趣 除咗花生同鹹蛋意外地食到果皮 balance返鹹蛋嘅嘅味道啱啱好🫠

📍#慈素小聚
尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
2023-06-28 47 瀏覽
今日同事話初一要食齋. 返工search下尖沙咀邊度有齋食😂發現咗一間新開嘅素食餐廳裝修好似私房菜咁簡單乾淨企理, 好少咁高望落去睇尖沙咀嘅街景.食物方面, 好似多國菜咁我叫咗片皮鴨,Pizza,琵琶豆腐,沙嗲牛肉飯同埋擔擔面.講吓琵琶豆腐先炸到好脆食落去一啲有油都冇入邊仲好Juice.扁皮鴨好脆 皮薄餡正,仲有啲青椒王椒食落去好Fresh 我最鍾意食佢嘅沙嗲牛肉, 好似星馬泰傳統嗰啲咁 好重香料同埋酸味仲有最後嘅擔擔面,都唔錯Pizza,就要睇吓大家鍾唔鍾意食芝士啦佢啲芝士多到瀉 一啲都唔孤寒

講吓琵琶豆腐先炸到好脆食落去一啲有油都冇
入邊仲好Juice.

扁皮鴨好脆 皮薄餡正,仲有啲青椒王椒食落去好Fresh

仲有最後嘅擔擔面,都唔錯

最近好心煩,想靜下個心。朋友有食素習慣,今日約左佢行街,佢帶我去K11對面、麼地道30號Mody House 8樓嘅「慈素小聚」。餐廳有卡位,透過玻璃窗望到出面,居高臨下望見下面嘅人來人往,外面的人煙好像已經與我無關~遠離繁囂,心也靜了下來~❤️日式長春卷剛炸起,入口熱又香脆。春卷內有切成細粒的芹蒜和紅蘿蔔🥕。❤️意大利香草風味酥皮pizza(奶)餅底酥脆又香~有橄欖、火腿、芝士和蕃茄,口感豐富。❤️京都片皮鴨素片皮鴨都係第一次食,好特別。應該係用麵筋整,口感脆。配菜是紅黃燈籠椒🫑和青瓜條。用餅皮包住所有餡料和醬汁一塊兒吃,滿足到我想食片皮鴨嘅慾望🤤。❤️牛油果雜菜沙律牛油果🥑夠熟,好軟腍~雜菜新鮮爽脆唔會苦。加上酸甜多汁蕃茄仔和沙律醋,清新又開胃!❤️椰汁雪耳無花果燉湯用燉盎,夠晒熱!有雪耳、椰子片等,用料十足!湯有椰香~椰子片口感實淨。❤️雪菜肉絲湯米肉絲是齋。雪菜甜,令湯底也嘗到雪菜的香甜。嗌左兩個甜品:❤️椰汁芒果布甸(奶)入口有椰香~芒果酸甜,食完呢個甜品唔會覺得甜膩。❤️花生鹹蛋湯丸(蛋)侍應話湯圓係自家製,口感煙韌。花生鹹蛋餡的確未食過,有創意👍🏻。入口有花生🥜香又有鹹蛋的粉和鹹。花生的

❤️日式長春卷
剛炸起,入口熱又香脆。
春卷內有切成細粒的芹蒜和紅蘿蔔🥕。

❤️意大利香草風味酥皮pizza(奶)
餅底酥脆又香~
有橄欖、火腿、芝士和蕃茄,口感豐富。

❤️京都片皮鴨

❤️牛油果雜菜沙律

❤️椰汁雪耳無花果燉湯

❤️雪菜肉絲湯米
肉絲是齋。雪菜甜,令湯底也嘗到雪菜的香甜。

嗌左兩個甜品
❤️椰汁芒果布甸(奶)
入口有椰香~芒果酸甜,食完呢個甜品唔會覺得甜膩。

❤️花生鹹蛋湯丸(蛋)
侍應話湯圓係自家製,口感煙韌。花生鹹蛋餡的確未食過,有創意👍🏻。入口有花生🥜香又有鹹蛋的粉和鹹。花生的甜和湯底的薑辣味互相平衡,恰到好處👍🏻。
2023-06-24 63 瀏覽
今晚朋友話想食得清淡D,見佢平時都好少食素食,我就上網搵左一間新開既素食館同佢去試下上到去環境好舒服,感覺好似返左屋企咁見到menu 都有好多唔同種類既素食俾我地揀椰汁雪耳無花果湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好鮮甜,亦都好足料台式叉燒刈包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個包入面除左素叉燒之外,再加埋個素魚,口感好夾,食落去有驚喜,不過要緊記趁熱食😆超好味素食三文魚拼盤👍🏻👍🏻👍🏻因為素三文魚同素鮑片都係用蒟蒻做,所以口感比較彈牙,不過我覺得點wasabi黎陪襯😆味道又真係幾似食緊真既三文魚粟米濃湯佐翡翠苗👍🏻👍🏻粟米濃湯可以再濃d😆椒鹽白靈芝菇👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻原來襯椒鹽都正😂同埋炸得岩岩好,入口好似即溶既感覺青梅子氣泡特飲👍🏻👍🏻👍🏻好清新,唔算好甜,不過如果想甜d 可以叫佢地落多少少糖都ok 架價錢佢地都好親民,同埋如果同朋友想搵個寧靜既環境傾下計Relax 下,而又對素食感興趣都可以值得一試☺️
上到去環境好舒服,感覺好似返左屋企咁

見到menu 都有好多唔同種類既素食俾我地揀

椰汁雪耳無花果湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好鮮甜,亦都好足料

粟米濃湯佐翡翠苗👍🏻👍🏻粟米濃湯可以再濃d😆

2023-06-23 40 瀏覽
<呢間素菜制作用心 好食 推介>🍴西瓜氣泡特飲 38 蚊🍉梳打水帶 d汽泡飲落有口感 飲到中段有西瓜香甜味 正🍴粟子烤奶 38 蚊🥛底層有 d粟子蓉 上面有香滑既奶 撈埋一齊奶入面有粟子香 正🍴羅馬紫菜沙律卷128 蚊底層係新鮮生菜 上面有紫菜包住炸得香脆既金菇 入面有心思甘包左素蟹柳🦀 食落好有層次感 甜得黎又有 d紫菜既香脆 點 d沙律醬都好味 食完再食粒車厘茄更正🍅🍴素食三文魚拼盤 68 蚊🥬🐟有三塊三文魚同三塊鮑片用苣蒻做 三文魚個質感好似 唔知係咪錯覺 隱約有 d魚味 , 鮑片好爽口 正🍴香芒天婦羅炸豆腐 68 蚊🥭個炸豆腐個皮好薄整得好香脆 豆腐入面好滑 上面既芒果醬好香甜 好味🍴手抓餅 28 蚊個薄餅應該係似印度薄餅 好夠薄 烤得好夠脆同香味夠 個咖喱汁好香濃 辣得黎好惹味 有軟熟既素芝士🧀同紅椒 撈埋薄餅食好味🍴北京片皮鴨128 蚊🦆鴨比較薄身 用豆乾做 整得香脆 包皮比較薄 醬整得夠香甜 包埋紅椒 青瓜黃椒 好出色既素食🍴翡翠生菜包 128 蚊🥬生菜新鮮 生菜包嗰 d肉碎應該用左麵根做 整得好似豬肉 加埋白蘿蔔粒 三色椒粒 用生菜包住食好 juic

<呢間素菜制作用心 好食 推介>
🍴香芒天婦羅炸豆腐 68 蚊🥭
🍴手抓餅 28 蚊
🍴北京片皮鴨128 蚊🦆
🍴翡翠生菜包 128 蚊🥬
生菜新鮮 生菜包嗰 d肉碎應該用左麵根做 整得好似豬肉 加埋白蘿蔔粒 三色椒粒 用生菜包住食好 juicy好 fresh有口感
🍴綠豆椰汁糕 紅豆椰汁糕 22 蚊
用進口既素魚膠粉整成既 佢個口感比較粉身 綠豆比較清 紅豆比較濃 上面有 d 椰汁糕好彈牙 香甜 正
🍴四川擔擔麵 68 蚊🌶️🍜
呢個好正 湯底既花生味濃得黎唔會滯 葱花同麵筋整既肉碎增加口感 麵質外層爽入面帶 d軟林 好味
#擔擔麵 #豆腐 #芒果 #綠豆 #紅豆 #天婦羅 #沙律卷 #齋菜
Score 平均分< 8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#慈素小聚有限公司
尖沙咀麼地道30 號8 樓
~~~~~~~~~~~
=====================

2023-06-16
2023-06-21 812 瀏覽
今日約了素食朋友尖沙咀逛街,找到這家位於麽地道的樓上舖-慈素小聚, 和店員傾談得知,這店剛新張不久, 主要供應新派素食, 每一道菜都做得十分精緻, 給人一種全新的素食體驗。京都片皮鴨, 做得十分精緻, 雖然外觀上和真烤鴨仍有點距離,但配合三色椒及醬汁配合餅皮, 仍然有那種食烤鴨啲感覺, 反而沒有真正烤鴨的肥膩, 非常滋味。香芒天婦羅炸豆腐, 炸豆腐外表香脆,內裡十分之嫩滑, 上面淋上香芒醬汁, 好夾好特別。珍貴苜蓿芽手卷, 苜蓿芽配合牛油果, 清新爽脆,口感甚佳。素食三文魚拼盤,素三文魚片配合日本芥末和醬油,無論外觀及味道都幾可亂真,更特別是盆底加上乾冰營造煙霧效果, 更顯矜貴, 打卡一流。椰汁雪耳無花果燉湯, 幾足料及香濃, 十分鮮甜美味。天婦羅綜合蔬菜球配特製醬汁, 把不同蔬菜做成球狀做成天婦羅,和特製醬汁配合, 開胃惹味。日式芥辣蝴蝶蝦, 爽口彈牙,蝦味濃, 無論口感與味道與真正蝦肉都十分接近,配合甜甜地的日式芥辣醬, 口味獨特。椰汁芒果布甸, 香甜美味,口感夠滑,不錯的一道甜品。百香芒果烏龍茶, 百香果的味道十分突出, 酸酸地不會太甜,夠曬解渴。鳥結糖拿鐵, 大大杯香滑可口,飲

珍貴苜蓿芽手卷, 苜蓿芽配合牛油果, 清新爽脆,口感甚佳。

椰汁雪耳無花果燉湯, 幾足料及香濃, 十分鮮甜美味。

椰汁芒果布甸, 香甜美味,口感夠滑,不錯的一道甜品

鳥結糖拿鐵, 大大杯香滑可口,飲落嚐到了鳥結糖的味道, 得意有趣,非常特別。

我們用餐期間, 感覺到店員都非常有heart, 用心創作精緻菜式的同時亦時刻保持與客人溝通收集意見, 值得支持。 餐廳在平日更提供優惠午餐, 午餐提供食物也很豐富,適合附近的辦公室一族過來品嚐一下。
2023-06-20
  • 日式芥辣蝴蝶蝦
  • 素食三文魚拼盤
  • 京都片皮鴨
2023-06-21 72 瀏覽
今日約咗位素食嘅朋友,出街街食好嘢,佢話俾我聽呢間係新開,而且又好味,所以就帶我上去食囉,餐廳位置非常方便就喺尖沙咀麼地道,啱晒我地,一入餐廳門口已經俾d裝修吸引,湖水綠嘅主題,感覺清新舒服又優雅……😌素食三文魚拼盤 素食三文魚加咗Wasabi同埋豉油,真係好似😂,上枱嘅時候配合乾冰煙霧,優雅好靚呀……椰汁雪耳無花果燉湯 必點推介👍🏻!首先足料唔洗再講,無花果雪耳燉湯,解燥潤肺,一飲已經感覺到喉嚨好舒服,雪耳又可以養顏…..🥰 正呀!印度風味咖喱配手抓餅 咖喱煮得好香濃,配合手抓餅好味😋桂圓南棗茶 呢個一定要飲🤭 ,好香南棗味,桂圓清甜,仲加咗杞子,呢個茶養生又真係好好飲,可以補血、養顏,滋潤,明目🥰啱晒我 …..我哋仲點咗👉🏻酸辣湯、香煎腐皮卷、日式長春卷、椒鹽白靈芝菇、菠蘿特飲 😂 非常豐富 😋 食物質素好,而且又精緻,性價比高 😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

印度風味咖喱配手抓餅
咖喱煮得好香濃,配合手抓餅好味😋

桂圓南棗茶

😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋
尖沙咀新開的這間素食餐廳,不但價格相宜,而且有許多新鮮選擇,值得推薦給大家!第一道菜,用呢個滋潤的素湯來開場就十分合適開胃。清甜的湯,由於使用了海底椰,帶有濃郁椰子香氣。裡面還有脆口養生的雪耳,和燉煮得淋身的杏仁、枸杞。平時的素湯,一般比較鹹,或者主要用花生/眉豆來帶出味道。呢個湯吃的出沒有落鹽、卻味道濃郁鮮美,實在讓我很有記憶點。接著嘗試了一個酸酸甜甜的生菜包炒粉葛、三色椒及素肉。嫩口的粉葛,搭配脆口的生菜葉,讓整體口感豐富,而且感覺輕爽。這個春捲炸的酥脆,裡面的材料切的夠細,不知道是否加了芹菜,味道較濃,十分惹味。我十分驚訝這裡有素食的片皮鴨,片皮鴨當然要有甜醬,和麵皮!這裡還配了彩椒和青瓜。適合五辛素的朋友。片皮鴨好脆口,和真的鴨肉外觀相似,味道偏向素雞。整體來說打卡又好味。呢個粟米湯伴翡翠苗,有點fusion的感覺。西式的玉米濃湯配上中式翡翠苗。我們還叫了3杯凍飲,有百香果芒果紅茶、栗子鮮奶、芋頭鮮奶。個人最喜歡就是酸酸甜甜的百香果芒果紅茶。果味清新,不會太過甜膩。呢個炸琵琶蝦,用素蝦製作,脆漿好薄脆,蜜糖芥末醬調得不錯。日本旅行必吃的素面,老闆上菜的時候告訴我們wasabi係
呢個炸琵琶蝦,用素蝦製作,脆漿好薄脆,蜜糖芥末醬調得不錯。
日本旅行必吃的素面,老闆上菜的時候告訴我們wasabi係現磨架,好新鮮!唔怪得知咁嗆辣,配合蘿蔔蓉,薑蓉和山葵,素食的麵,味道也可以很豐富。
食到呢度已經好飽,不過我地仲叫左個印度酥餅,非常酥脆的酥餅,可以沾一點咖哩醬吃。醬汁頗辣的,酸酸甜甜,貫徹呢度醬料的風格,清新不膩。
最後呢個紅豆糕,上面一層是Q彈的椰子奶凍,下面一層紅豆味道非常濃郁,口感順滑。比之前在酒店吃過的素食布丁更加好吃呢!我們大讚紅豆糕後,老闆說他們故意從台灣入口有質素的素凝固粉,讓我覺得他好有心思經營。
  • 紅豆布丁
  • 椰子燉湯
K11 Art Mall 對面開咗間新式素菜因為對個三文魚刺身好好奇所以去試吓入到餐廳有種家庭嘅感覺好柔和同舒服環境好乾淨位置唔算多所以唔會太嘈聽到侍應哥哥嗌一位廚房出嚟嘅太太做媽咪我諗呢間素食餐廳應該係家族經營感覺又好似更加溫暖咗🫶🏻一去到就試咗個三文魚拼盤另外仲有幾片素鮑魚配埋芥末豉油嘅像真度有八成北京片皮鴨都似層層咁但就冇鴨油香包埋幾條燈籠椒同青瓜同醬幾過癮以上兩個餸用嚟影相打卡一樣唔失禮另外天婦羅綜合蔬菜球配芝麻醬日式芥辣蝴蝶蝦配芥辣沙律醬兩款都好開胃而蝴蝶蝦仲有少少似蟹鉗琵琶豆腐食落係好似冬菇豬肉咁配喼汁咁啱揀以上幾款都配唔同汁醬食素嚟講都有齊晒可以用到嘅材料而且唔同傳統認知嘅素菜得色素食落肚之餘會覺得每一樣都幾得意會估吓佢究竟係用咩整出嚟甜品有芒果布甸同紅豆或綠豆椰汁糕椰汁味好濃特別推介嘅係紅豆🫘差啲唔記得仲有個素燉湯由頭食到落尾都覺得有驚喜好滿足可能因為少食素菜嘅關係新鮮感又會特別大希望侍應哥哥同媽咪生意興隆身體健康有機會會再帶我媽咪嚟食🤎
K11 Art Mall 對面開咗間新式素菜

新鮮感又會特別大
希望侍應哥哥同媽咪生意興隆身體健康
有機會會再帶我媽咪嚟食🤎
2023-06-20 122 瀏覽
新開素食餐廳,喺K11 對面,以粉色為主,加上窗邊的燈飾,望落去好舒服😌 椰汁雪耳無花果燉湯香菇竹笙菜胆翅湯外面落住雨🌧️,坐低最好飲啖湯水暖胃,湯底濃郁清澈無油,前者無花果軟腍滑溜,後者香菇味突出素食三文魚拼盤素刺身騰雲駕霧出場,好有視覺效果,擺盤亦好精緻翡翠生菜包色彩繽紛的,有紅黃綠燈籠椒、沙葛、素肉等,切成細細粒,用生菜包住,清新爽脆琵琶豆腐金黃色外型,一口size ,外脆內軟,豆味幾香鮮竹蒸牛肉球無論外型同口感都同酒樓牛肉球好似,但加添左煙韌感台式叉燒刈包鮮艷的叉燒配素扒,用刈包包住食,調味剛好醬汁豐富黑松露蘿蔔糕原來煎蘿蔔糕配黑松露醬都幾夾,值得一試印度風味Masala咖哩佐手抓餅素菜仲有這款印度菜,咖喱汁無加肉同樣香濃,配帶脆嘅手抓餅食好滋味忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗 椰汁芒果市甸

素食三文魚拼盤
刺身騰雲駕霧出場,好有視覺效果,擺盤亦好精緻

琵琶豆腐
金黃色外型,一口size ,外脆內軟,豆味幾香

鮮竹蒸牛肉球
無論外型同口感都同酒樓牛肉球好似,但加添左煙韌感

台式叉燒刈包
鮮艷的叉燒配素扒,用刈包包住食,調味剛好醬汁豐富

黑松露蘿蔔糕
原來煎蘿蔔糕配黑松露醬都幾夾,值得一試

印度風味Masala咖哩佐手抓餅
印度風味Masala咖哩佐手抓餅

椰汁芒果市甸
椰汁芒果市甸
  • 素食三文魚拼盤
2023-06-20 241 瀏覽
啱啱過去既呢個初一嚟咗尖沙咀呢間新開嘅素食店捧場❤️打開餐牌中、日、泰同印度素菜都有非常多選擇🥰————————————-⭐️鳥結糖拿鐵 $38超級推薦 好香 無咖啡因 唔算好甜 ⭐️珍貴苜蓿芽手卷 $38最鍾意嘅菜式🥰 食落去好似食緊沙律咁無醬但好fresh 好清甜配牛油果好夾👍🏻⭐️鮮竹蒸牛肉球 $48一致認同勁似牛肉球🥹戒左牛肉幾年嘅我第一次食得返牛肉嘅味🥹⭐️北京片皮鴨 $128用大豆纖維做嘅素片皮鴨食落口又出奇地相似🥰🥰⭐️四川擔擔麵 $68用咗蛋白面黎做麵底 感覺健康好多素食串燒 $58黑松露蘿蔔糕 $48————————————-買單嘅時候同老闆傾開原來佢哋嘅牛肉球同片皮鴨等等都係自製唔係叫貨既👍🏻非常值得推介👍🏻而且全店菜式都無五辛就算有蛋奶都會標明就算食全素嘅都唔需要擔心🥰精選左幾款自己覺得好好食嘅菜式平時食開素食嘅朋友都可以去支持吓❤️
啱啱過去既呢個初一
嚟咗尖沙咀呢間新開嘅素食店捧場❤️
打開餐牌中、日、泰同印度素菜都有
非常多選擇🥰

鳥結糖拿鐵
珍貴苜蓿芽手卷
鮮竹牛肉球
2023-06-17 52 瀏覽
尖沙嘴最近開咗間新嘅素食店,主打多樣化嘅素食料理,日本刺身、印度風味、泰國菜、中式美食、樣樣有齊,食物賣相十分可愛,幾打卡able,而且價錢都算合理,各位素食者有福了!首先係中菜!北京片皮鴨超級無敵可愛,五小件搭配三色椒同青瓜包住食,口感豐富,層次分明~ 鮮竹蒸牛肉球香噴噴,食落好腍,質感唔太似,但估唔到味道做到十足十🤣 香菇竹笙菜胆翅湯配料滿滿,湯底清甜,滋潤又養身!個人推介香煎腐皮卷,外皮炸至脆身,內餡飽滿,食落唔油,好有驚喜!忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗同樣出色,菜品鮮甜,濃湯好掛汁,惹味得嚟亦唔會感覺太肥😋 琵琶豆腐有水準,唔會好似出面做到咁硬,而且味道都好似!一轉間就到到日式居酒屋🏮 想打卡嘅必點三文魚拼盤,如無意外應該係用蒟蒻整嘅,估唔到無橡筋feel,配埋芥末更加惹味~ 超級鐘意日式長春捲,外表平平無奇,入面內藏驚喜,有四大條,外層酥脆可口,咬落爆餡,性價比高!香芒天婦羅炸豆腐感覺好fusion,豆腐滑溜,配上芒果醬酸甜又開胃🤤 珍寶苜蓿芽手卷裏面同樣有芒果醬,另外亦搭埋牛油果,健康美味!日式芥辣蝴蝶蝦就比較普通,外皮偏厚而且少油,有進步空間啊!台式叉燒刈包有兩小件,色香味俱全,

台式叉燒刈包有兩小件,色香味俱全,細細塊食完都唔會覺得好飽肚~ 翡翠生菜包都唔錯,咬落爽口,搭配生菜中和油膩感!飲品方面有好多選擇,桂圓南棗茶同杏仁奶茶都用咗玻璃小茶壺裝著,前者香甜,後者香濃,各有千秋😃

最後以甜品作結,極度推介花生鹹蛋湯圓,呢個餡料都係第一次見,係餐廳自家製嘅,鹹鹹甜甜,湯圓軟糯,薑汁味道濃郁,十分暖胃,好適合呢個天時飲~ 椰汁糕有芒果布甸、紅豆同綠豆口味,個人更喜歡芒果口味,酸中帶甜🥭 其他兩款就比較似中式糖水,感覺都唔錯~
2023-06-17 43 瀏覽
素菜| 慈素小聚 |尖沙咀呢間素菜小店今日先正式開業 👾佢嘅裝修好似cafe咁靚 環境坐得舒服完全唔似平時嘅素菜餐廳 而且食物款式多質素高—————————————🫶🏼椰汁雪耳無花果燉湯 $48湯好清甜 飲完會覺得好滋補雪耳浸埋湯一齊食 好好味🫶🏼香菇竹笙菜胆翅湯 $48好香濃嘅菇味 勁好飲配料好多 好足料 翅好爽口🫶🏼 印度風味Masala咖喱手抓餅 $78注意入面係有奶同蜂蜜~個咖喱超好食 有啲番茄味酸酸地 好開胃🫶🏼香煎腐皮卷 $58即叫即整 熱辣辣腐皮卷入面有好多餡 有木耳絲 增加口感🫶🏼 素食三文魚拼盤 $68上到枱員工會加入乾冰 仙氣十足三文魚外貌好真 加埋壽司豉油 味道都好似隔離仲有黃色嘅刺身 口感爽爽地🫶🏼 琵琶豆腐 $88即叫即炸 上到枱熱辣辣外面好脆口 好似食緊真嘅肉餅 最鐘意食呢個🤍🫶🏼 翡翠生菜包(6-7件)$128配料入面有好多青紅黃椒加埋生菜食好fresh 🫶🏼忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗 $98菠菜分量超多 而且好嫩口忌廉味啱啱好 唔會太膩而且好重蘑菇味 好好食🫶🏼台式叉燒刈包 $68刈包質感煙煙韌韌叉燒酸酸地 所以好開胃呢個幾特別🫶🏼黑松露蘿蔔糕 $48外脆內
素菜| 慈素小聚 |尖沙咀

🫶🏼香菇竹笙菜胆翅湯 $48
好香濃嘅菇味 勁好飲
配料好多 好足料 翅好爽口

🫶🏼 印度風味Masala咖喱手抓餅 $78
注意入面係有奶同蜂蜜~
個咖喱超好食 有啲番茄味

呢個幾特別

🫶🏼黑松露蘿蔔糕 $48
外脆內軟 一口size 啱啱好
入面有好厚嘅蘿蔔絲
仲有黑松露同紅色黃色辣椒醬 點嚟食 正!

🫶🏼粟子烤奶 $38

————————

📍尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓

————————————

Overall 💗💗💗💗💗

#food #delicious #hk #尖沙咀#eatwithfoodiez #素菜
2023-06-17 47 瀏覽
好食嘅素食係可以好好食架!!推介呢間素食餐廳,有多國菜選擇,味道都好正宗,啱哂有同行素食嘅朋友👍🏻香芒天婦羅炸豆腐 $88炸得香脆嫩滑,同甜甜地嘅芒果汁好夾💓北京片皮鴨 $128精緻到好似模型咁,餅皮好完整煙韌,雖然冇鴨肉咁香但係都有嗰種feel 🤣印度風味Malasa 咖哩配手抓餅 $78最鍾意呢個😍都幾辣下,但係好正宗嘅印度咖哩味!翡翠生菜包 $128生菜每塊都好新鮮爽脆,餡料以酸甜爽脆嘅蔬菜為主,少量新豬肉,唔似泰式生菜包,但係清新嘅菜式酸辣湯 $42係上海嗰種,幾地道香菇竹笙菜胆翅湯好濃郁嘅中湯,好足料嘅感覺四川擔擔麵 估唔到味道咁正宗!隻香辣好食過好多上海菜餐廳🤤香芋鮮奶 $38超濃郁靚芋頭味,奶味都係好濃百香芒果烏龍茶 $38好fresh嘅水果味,唔係用糖漿得死甜味綠豆/紅豆椰汁糕 $22/1

香芒天婦羅炸豆腐 $88
炸得香脆嫩滑,同甜甜地嘅芒果汁好夾💓

北京片皮鴨 $128

印度風味Malasa 咖哩配手抓餅 $78
最鍾意呢個😍都幾辣下,但係好正宗嘅印度咖哩味!

翡翠生菜包 $128

酸辣湯 $42
係上海嗰種,幾地道

香菇竹笙菜胆翅湯
好濃郁嘅中湯,好足料嘅感覺

四川擔擔麵
估唔到味道咁正宗!隻香辣好食過好多上海菜餐廳🤤

香芋鮮奶 $38
超濃郁靚芋頭味,奶味都係好濃

百香芒果烏龍茶 $38
好fresh嘅水果味,唔係用糖漿得死甜味

綠豆/紅豆椰汁糕 $22/1

2023-06-14 125 瀏覽
尖沙咀新開新派素食餐廳, 裝修優雅舒服😌😌menu 菜式亦好有創意🤓🍣素食三文魚拼盆喺素食餐廳可以嚐到以假亂真的魚生🤭🤭🤭味道鮮甜,質感軟滑,配埋日本芥末及醬油食,味道一流噃👍 🍲香菇竹笙菜胆翅湯非常足料,入口第一啖已是濃濃嘅香菇味😋😋好香濃但唔口喝,好有誠意嘅燉湯🥰 🍴羅馬紫菜沙律卷做法有創意🤓賣相可愛趣緻😃😃用蟹柳同紫菜包住金菇炸起,好似🐙🤭好可愛,食落仲好香口😍 🍴香芒天婦羅炸豆腐豆腐好滑溜,如果唔係有炸漿喺面,一入口應該滑左入喉嚨🤪🤪用咁滑嘅豆腐黎整炸豆腐,真係幾考功夫😏 🍴印度風味Masala咖哩配手抓餅 (奶)個咖哩好香口,後勁有啲辣😛😛但又唔會嗆喉。咖哩入面有啲粒粒,似係淡味咸乳酪,配埋手抓餅食好正~推介😍手抓餅無外間嗰啲咁有油味,Nice😚😚 🍴北京片皮鴨「鴨皮」炸非常鬆脆,配埋甜醬同蔬菜食,真係有另一番滋味😙個皮做得好薄,帶有少許靭度,口感唔錯👍😃 🍴生菜包🥬生菜一定係主角,呢度啲生菜好新鮮,好爽甜脆口👍抵讚👍餡料酸酸甜甜,沙葛同其他蔬菜都炒得好爽脆,好好味🤤🤤 紅豆/綠豆椰汁糕口感似布甸🍮較為滑身 飲品都好多元化,有養生茶類、有冷熱飲、有特色咖啡🍵☕️🍹🥤青梅子氣泡特

🍣素食三文魚拼盆

🍲香菇竹笙菜胆翅湯

🍴羅馬紫菜沙律卷
做法有創意🤓賣相可愛趣緻😃😃
用蟹柳同紫菜包住金菇炸起,好似🐙🤭好可愛,食落仲好香口😍

🍴香芒天婦羅炸豆腐
豆腐好滑溜,如果唔係有炸漿喺面,一入口應該滑左入喉嚨🤪🤪
用咁滑嘅豆腐黎整炸豆腐,真係幾考功夫😏

🍴印度風味Masala咖哩配手抓餅 (奶)
手抓餅無外間嗰啲咁有油味,Nice😚😚

🍴北京片皮鴨
「鴨皮」炸非常鬆脆,配埋甜醬同蔬菜食,真係有另一番滋味😙
個皮做得好薄,帶有少許靭度,口感唔錯👍😃

🍴生菜包
🥬生菜一定係主角,呢度啲生菜好新鮮,好爽甜脆口👍抵讚👍
餡料酸酸甜甜,沙葛同其他蔬菜都炒得好爽脆,好好味🤤🤤

紅豆/綠豆椰汁糕
口感似布甸🍮較為滑身

飲品都好多元化,有養生茶類、有冷熱飲、有特色咖啡🍵☕️🍹🥤
青梅子氣泡特飲酸中帶甜,加上有氣特飲,好解渴,好啱夏天呢啲天氣飲😆

鳥結糖拿鐵,個名好特別😻細問之下原來係用無咖啡因嘅韓國歌德咖啡豆沖調。飲落真係鳥結糖嘅味道,好得意❣️
  • 生菜包
  • 印度風味Masala咖哩配手抓餅 (奶)
  • 羅馬紫菜沙律卷
  • 香菇竹笙菜胆翅湯