餐廳: 怡紅院火鍋料理
資訊:

2022-11-24 85 瀏覽
本來以為蘭桂坊就淨係得飲酒, 原來喺附近仲有一間咁靚嘅打邊爐專門店, 怡紅院。🙈🙈🙈 距離蘭桂坊行多三分鐘,有一間古色古香嘅客棧, 睇真啲原來係打邊爐嘅, 好彩有朋友介紹, 如果唔係真係會錯過呢間咁有特色嘅餐廳。聽日裝修好古色古美, 特別大多數都係木製建築, 而入面嘅餐牌, 專登分成唔同嘅類別, 係關於青樓點菜嘅類別😂😂另外, 餐廳仲有一本青樓秘笈, 入面嘅字眼, 幾有趣☺️大家如果黎到餐廳, 唔飲酒都要打開本 menu睇一睇。講番嘢食方面, 我叫咗雙拼湯底, 椰子雞鍋同埋花雕雞鍋。雖然係雙拼, 但係都係好足料, 椰子雞鍋都有原個椰青落左, 飲落真係好鮮甜🤤🤤 成程我都不斷喺度飲😍而花雕雞既雞肉係預先用花雕酒浸醃好, 雖然唔係煮咗好耐, 味道都好濃沃👍👍另外值得抵讚係呢度嘅牛肉, 我叫咗呢度嘅牛頸脊, 分量算係唔少, 而且好新鮮。 餐廳亦喺碟上面上講明碌嘅時間, 唔怕會太熟🙈總括嚟講, 呢度打卡真係唔錯,大家可以嚟試一試。

講番嘢食方面, 我叫咗雙拼湯底, 椰子雞鍋同埋花雕雞鍋。
總括嚟講, 呢度打卡真係唔錯,大家可以嚟試一試。
2022-11-24 123 瀏覽
咁大個仔第一次去怡紅院,每次經過都想入去睇下裡面係點既佈置,店內裝修非常古色古香,我入到去既時候咁啱就播老派約會之必要,感覺真係好夾。賣身契就係點菜紙一張,而怡紅寶鑑除咗介紹唔同既招式之外,就係一本drink menu,當然仲有打邊爐唔少得既醬料九宮格啦。——————————————————————城寨特濃沙嗲鍋 $198滑牛肉 $168紐西蘭羊肉片(半份) $98美國桶蠔 $228響鈴 $58冰菜 $68脆鯇腩 $188出前一丁 $38Sapporo 啤酒 $48——————————————————————黎之前已經想試下佢地既特濃沙嗲湯底,配埋鮮牛肉同出前一丁,即刻可以自製一個沙嗲牛肉麵,比平時喺出面食嘅更香,味道更濃,而鮮牛肉滑得黎,仲好有牛味添。黎到怡紅院緊喺要食返啲肥嘟嘟既桶蠔同埋羊肉補補佢,桶蠔肥嘟嘟、大大隻,而羊肉又有好濃嘅羊味,食完都覺得補。當然仲有邊爐必備嘅響鈴啦,唔洗一秒就已經淋晒,建議唔鍾意食淋嘅響鈴浸完攴甜去酚即刻拎返上黎。

——————————————————————
脆鯇腩 $188
出前一丁 $38
Sapporo 啤酒 $48
——————————————————————

黎之前已經想試下佢地既特濃沙嗲湯底,

膽粗粗同朋友入左呢間玩味十足又好好食既「怡紅院」🤪佢既設計係模仿古代青樓風格^_^樓高兩層的餐廳,大紅燈籠高高掛的門面。推開甚有手感宮廷式的大門,是一排相當雅緻的卡座🥳🥳怡紅院間好岩一班朋友一打邊爐一邊打卡的餐廳😎今次我地叫左個酒綠皮蛋芫荽山鍋,一盆滿滿的芫荽火鍋~係有驚喜!💓等得先介紹下令我深刻的菜式🌝-鮮雞一隻🐔$268好足料,成隻雞斬件比哂您,配埋黑木耳,食起黎無雪味,好新鮮🙌-手切本地牛頸脊(半份)$288 半份的牛頸脊份量也很多,雪花分布平均,牛味甚濃-西班牙黑毛豬肉片(1份)$168豬肉片切成大大的一片。肉質地較厚實,豬肉味濃郁😎-冰菜 $68冰菜係季節限定💚估唔到呢度有得食。冰菜好嫩綠,口感爽脆🌸😉除左野食,佢既飲品都好出色🙌✅我叫左有酒精成份嘅酸梅湯Cocktail Sour Plum Juice $118🍹,用茶壺裝住,玩味十足,味道好特別,可以一班人一起飲🎉🎉整體都好滿足^_^值得再次黎食同打下卡😛😛

-鮮雞一隻🐔$268

-手切本地牛頸脊(半份)$288
半份的牛頸脊份量也很多,雪花分布平均,牛味甚濃

-西班牙黑毛豬肉片(1份)$168
豬肉片切成大大的一片。肉質地較厚實,豬肉味濃郁😎

-冰菜 $68
冰菜係季節限定💚估唔到呢度有得食。冰菜好嫩綠,口感爽脆🌸

😉除左野食,佢既飲品都好出色🙌

整體都好滿足^_^值得再次黎食同打下卡😛😛
2022-11-13
  • 鮮雞一隻
  • 手切本地牛頸脊(
  • 西班牙黑毛豬肉片
  • 冰菜
2022-11-22 2974 瀏覽
聽到怡紅院個名大家會諗到咩?話說今晚同同事放工去左蘭桂芳影相,影影下路過哩間名字叫怡紅院既地方,正當我地影多幾張相既時候大門打開了,原來裡面是間兩層高既火鍋店,我同同事都好好奇,於是入去晚膳之餘,一邊研究裝潢,裡面都充滿住國式古香味,以紅色木製工藝為主,而哩度有咩食物款式係要睇賣身契內容先知,仲有本怡紅寶鑑,原來係本飲品菜單,真係好攪笑特別。小二捧住個九宮調味料盤到我地枱,叫我地任意取。火鍋食物大概10分鐘左右就逐一上枱,湯底我地選左酒綠皮蛋芫荽山和咸酸菜胡椒豬肚,哩度湯底單選同雙配都係比同一個價錢,我地當然選同價鴛鴦湯底啦。點左咩食物👇👇👇黑色牛栢葉:新鮮牛柏葉原來黑色,係牛既第3個胃,面層佈滿小點,餐廳將佢片開為一片片薄身,口感比較硬身爽口。自家製黑松露蟹肉餃:每粒水餃都漲卜卜,滾熟咬開黑松露既味道四溢,口感美味,裡面既醬汁豐富。邪流丸:新鮮手打牛丸,唔需要滾太耐,佢唔似一般丸類會漲起,一咬落芝士醬便爆出,但味道唔會搶過牛肉既味,幾特別。澳洲和牛粒:大大粒,叫左半份都有成十粒一碟,低食。西班牙黑毛豬肉片:薄身帶點厚徑,食落啖啖肉,脂肪位置爽滑,果然唔同一般既豬肉片。我地仲叫左生菜、
聽到怡紅院個名大家會諗到咩?

小二捧住個九宮調味料盤到我地枱,叫我地任意取。

點左咩食物👇👇👇

澳洲和牛粒:大大粒,叫左半份都有成十粒一碟,低食。

我地仲叫左生菜、波菜、豆腐,波菜嫩滑,份量又多,我同同事都好鍾意食。

怡紅寶鑑裡面有好多款雞尾酒飲品,同事話想同我飲返杯,我地叫左杯Yhy Spirtz, 飲落酸酸甜甜,自己加入岩自己份量既桂花酒,中西合壁,幾特別。

2022-11-07
2022-11-19 77 瀏覽
有時行過soho都會見到呢間「怡紅院」,成日都比佢個紅色大門口同個名吸引到,今日終於約埋班朋友黎試下入面勁有古色古香,好貼合餐廳名,打卡一流就連點菜menu啲名都勁搞笑,好有心機而家特別在呢到仲有cocktail飲,多數打邊爐都係飲啤酒,呢到有cocktail又有另一番風味店員好主動好快手比左個調味盤我地,執得好整齊我地叫左個鴛鴦湯底:椰子雞同沙嗲,個人覺得個沙嗲係一流愈食到尾愈濃味,唔會好辣反而有少少甜味黑毛豬肉片好靚,唔會成碟血水出呢碟鮮雞件勁抵,雞肉份量勁多之外仲有紅棗木耳配上,雞件又嫩滑,都係$228牛肉都唔錯,啲紋好靚半肥瘦話咁快就叫到成枱都係野食,值得一讚係呢到上菜勁快,張枱又夠大,唔洗成日等黎等去心掛掛仲有咩未上,大魚大肉勁開心

入面勁有古色古香,好貼合餐廳名,打卡一流

就連點菜menu啲名都勁搞笑,好有心機

店員好主動好快手比左個調味盤我地,執得好整齊

我地叫左個鴛鴦湯底:椰子雞同沙嗲,個人覺得個沙嗲係一流
愈食到尾愈濃味,唔會好辣反而有少少甜味

黑毛豬肉片好靚,唔會成碟血水出

牛肉都唔錯,啲紋好靚半肥瘦

中環SOHO區雲咸街一向有不少優質高級食肆,但感覺以西式和酒吧類為主,全中式主打就有這家無論裝修和菜單皆玩味甚濃的火鍋料理店 - 怡紅院。樓高兩層的餐廳,大紅燈籠高高掛的門面。推開甚有手感宮廷式的大門,是一排相當雅緻的卡座。今天被安排坐在二樓的,位置也不少。.中式怡紅院做主題,當然少不了一些十八禁的題材,例如濕紙巾是以前衛特別的包裝方法,餐牌也有很多18禁的公仔,呼應主題。由於位處SOHO區,酒單的選項意外地多,一邊火鍋、一邊來HAPPY HOUR也未嘗不可。.✿ 養顏濃厚花膠雞鍋 💲458火鍋湯底很多選擇,由最普通得清湯款式以至足料滋補的招牌宮廷佛跳牆也有,豐儉由人。點選了屬中價的養顏特濃的花膠雞做湯底。湯底是超大的一鍋,質地濃稠到不行。雞和花膠的份量也特別多,二人分享感覺有點吃力。雞會由職員幫忙剪開,肉質意外地嫩滑。整體屬正評之作。.✿ 手切本地牛頸脊(半份)💲288這裏很多的火鍋食材也可以點選半份,方便人數少又貪心如我的食客。半份的牛頸脊份量也很多,雪花分布平均,牛味甚濃。.✿ 西班牙黑毛豬肉片(半份)💲98半份的黑毛豬肉片的片數雖然看起來不算太多,但是切成大大的一片。肉質地較厚
✿ 養顏濃厚花膠雞鍋 💲458
✿ 手切本地牛頸脊(半份)💲288
✿ 西班牙黑毛豬肉片(半份)💲98
半份的黑毛豬肉片的片數雖然看起來不算太多,但是切成大大的一片。肉質地較厚實,豬肉味濃郁。
西班牙黑毛豬肉片(半份)
✿ 邪流丸-流心芝士牛丸(半份)💲68
選了名字滿有特色的芝心手打牛丸。半份4粒不算多,流心爆漿,質數很不錯。
邪流丸-流心芝士牛丸(半份)
✿ 鳳城水餃(半份)💲58
半份的鳳城水餃有四粒,大粒爽口,質素四平八穩。
✿ 西洋菜 💲48
西洋菜跟花膠雞湯是個滿夾的配搭。
西洋菜
❀ Sapporo 💲48
手切本地牛頸脊(半份)
西班牙黑毛豬肉片(半份)
邪流丸-流心芝士牛丸(半份)
西洋菜
  • 養顏濃厚花膠雞
喺中環飲嘢成日都會經過怡紅院,吖唔係,係「怡紅院火鍋料理」先至啱。之前同朋友吹開水,佢食過話OK,我先放心去試吓,因為之前對佢嘅刻板印象係打卡店🙈。門口對面石牆投射住大大隻字,非常吸睛👀!詳細分享餐廳環境相片之前,先介紹返食物。餐廳係火鍋店🍲,食材選擇繁多,令人花多眼亂。定價屬中高檔次,但畢竟喺呢個地段都無計。湯底方面,我哋要咗1️⃣甜粟薯仔牛腩蕃茄鍋拼2️⃣城寨特濃沙嗲鍋,雙併唔使加錢,只需$198,唔算貴喎;但就要留意返唔係每一款都有得拼。🍅蕃茄湯超正,茄味香濃,再加埋粟米、薯仔同紅蘿蔔等一齊煲,酸甜適中。我強烈建議未淥嘢食之前,先飲一碗。沙嗲湯都OK,夠鹹夠惹味。手切騸牯黄牛金花𦟌($358/大),餐廳提供幾款牛肉可選🥩,而佢主打嘅係手切騸牯黄牛,然後再分唔同部位。我哋要嘅金花𦟌肉質幾爽,肉味強,雖然望落脂肪唔多,但食落都帶油香。牛胸尖($88),🐮佢又名牛白肉,係牛肋骨附近嘅筋膜肌肉,感覺有啲似肥牛嘅邊位,但淥完之後脆脆地,口感幾得意。牛胸尖一放入口,油香四溢,但並非油膩,好特別。墨汁墨魚滑($88),🦑墨魚滑真材實料,再混合埋墨汁,所以顏色烏卒卒。墨魚滑份量唔少,可分成八粒,每粒都超
門口對面石牆投射住大大隻字,非常吸睛👀!
甜粟薯仔牛腩蕃茄鍋
手切騸牯黄牛金花𦟌
牛胸尖
墨汁墨魚滑
墨汁墨魚滑($88),🦑墨魚滑真材實料,再混合埋墨汁,所以顏色烏卒卒。墨魚滑份量唔少,可分成八粒,每粒都超級爽彈,而且仲食到墨魚肉。
怡紅丸
怡紅丸($48/半份),以餐廳名命名嘅丸係指手打麻辣牛丸,🌶麻辣味顯著,唔講得笑!牛丸係手打,無潮州麵店啲牛筋丸咁彈牙,但牛味就濃好多。
冰菜
冰菜($68),冰菜係季節限定💚,估唔到呢度有得食。冰菜好嫩綠,口感爽脆,但不議淥太耐。
寬薯粉
寬薯粉($38),🍜打邊爐又邊少得澱粉質,哈哈。薯粉粗身,掛湯效果一流,淥至晶凝通透嘅顏色後,麵質就會變成完全軟糯狀態。
Sour Plum Juice
飲品方面,餐廳除咗係火鍋店,但同時應該都係酒吧?我嗌咗有酒精成份嘅酸梅湯Cocktail Sour Plum Juice($118)🍹,用茶壺裝住,玩味十足。雖然有酒精,但算易入口,同平日飲開嘅酸梅湯唔爭太遠,佢係由梅味Vodka、檸檬汁、蘋果汁同洛神花糖漿溝成🌸。
醬油費每位$18,有九款醬油配糕可揀🌿,另外豉油瓶個造型好盞鬼。
環境方面,呢度真係每一個角落同每一樣物件都好適合打卡📸。佢樓高兩層,我坐樓下,所以唔知上層係點,而下層就設有睇古裝劇見到嗰啲客棧包箱,好鬼正。就算其他枱櫈,甚至天花地板,都滿有古色古香風味🏮。
最後仲有賣身契😝,即係餐牌。
總括嚟講,怡紅院嘅體驗令客人賓至如歸👍,食物質素不俗,而服務亦好貼心,店員不時會主動關心客人有乜需要。如果放工想開開心心「滾」返晚,不妨可以嚟呢度啊。
甜粟薯仔牛腩蕃茄鍋
手切騸牯黄牛金花𦟌
牛胸尖
墨汁墨魚滑
Sour Plum Juice
2022-11-17 91 瀏覽
冬天的晚上,我與三五知己一起走了一轉怡紅院嘿嘿嘿!環境由外至內好似真係穿越時空返到古代青樓一樣lol,唔好誤會呀,我唔係做曳野,係去打 邊 爐!Meun 字眼超級搞鬼「名妓湯底」、「水性尤物」(即係火鍋/小炒),睇到忍唔住偷笑🫕湯底(兩款):🥥🐥原隻椰子雞鍋+特濃沙嗲鍋湯底手作為邊爐神髓,椰子雞湯食得出選用新鮮雞,椰青味好香,味道鮮甜,加上滋補紅棗,每啖都係養生精華,岩哂一眾美女😋沙嗲湯底淨睇顏色已經知道好濃郁,滾響鈴、肉類等索味食材一絕🙌🏻🤩🥗🦞火鍋配料:基本上打邊爐常見的配菜都一應俱全,我重點講以下特色配料🐮怡紅丸(麻辣牛丸)、🦐手打蝦丸怡紅院自家出品,全部都係手打,好彈牙🐥鮮雞件一定要點,唔好問點解,因為真係好鮮味嫩滑🐷黑毛豬、🐂黑頸脊無論係豬牛或海鮮,肉質一樣咁鮮木牌仲有建議大家煮幾耐就食得,咁就唔怕太老啦餐廳入面仲供應特色cocktail,不過今晚無試,一於下次再黎品嚐下佢啲酒先!

冬天的晚上,我與三五知己一起走了一轉怡紅院
嘿嘿嘿!

Meun 字眼超級搞鬼

🫕湯底(兩款):
🥥🐥原隻椰子雞鍋+特濃沙嗲鍋

🥗🦞火鍋配料:
基本上打邊爐常見的配菜都一應俱全,我重點講以下特色配料

🐮怡紅丸(麻辣牛丸)、🦐手打蝦丸
怡紅院自家出品,全部都係手打,好彈牙

🐥鮮雞件
一定要點,唔好問點解,因為真係好鮮味嫩滑

🐷黑毛豬、🐂黑頸脊
無論係豬牛或海鮮,肉質一樣咁鮮
木牌仲有建議大家煮幾耐就食得,咁就唔怕太老啦

2022-11-15 77 瀏覽
每次經過荷里活道一定會留意到呢間怡紅院。個裝修勁古代,門口好多燈籠,連本menu都好有玩味。今次終於有機會試下佢啲野食。8點去到仲有happy hour(3-9PM)所以嗌左2杯啤酒飲下。🍻Elvis Juice G IPA $48🍻Sapporo $48✨八味豆腐 $68細細粒豆腐,外脆內嫩,勁多乾蒜。但略嫌鹽都落多咗少少🤏🏻✨城寨特濃沙嗲鍋 $198好香濃既沙嗲湯。基本上淥完啲野食都入曬味,唔使再點醬汁。✨手切本地牛頸脊(1份) $388口感爽嫩軟滑,有咬口,脂肪不多,牛味細緻適中。份量方面較少。✨牛骨髓 $883個字 : 滑捊捊。我真係好鍾意食!✨黑松露蟹肉餃(半份) $68好香黑松露味,滿滿既蟹肉餡。✨自家製韭菜餃(半份) $48大大粒,味道正常發揮。✨西班牙黑毛豬肉片(半份) $98豬肉紋路好清晰,肉厚,肉味濃郁。✨爆汁牛筋丸(半份) $48牛味濃郁,爽口彈牙,肉汁豐富✨鴨血(半份) $58唔腥,幾嫩,幾彈牙。✨萵荀 $48✨皇帝菜 $48
每次經過荷里活道一定會留意到呢間怡紅院。

🍻Elvis Juice G IPA $48
🍻Sapporo $48

✨八味豆腐 $68
細細粒豆腐,外脆內嫩,勁多乾蒜。但略嫌鹽都落多咗少少🤏🏻

✨城寨特濃沙嗲鍋 $198
好香濃既沙嗲湯。基本上淥完啲野食都入曬味,唔使再點醬汁。

✨手切本地牛頸脊(1份) $388

✨牛骨髓 $88
3個字 : 滑捊捊。我真係好鍾意食!
✨黑松露蟹肉餃(半份) $68
好香黑松露味,滿滿既蟹肉餡。
✨自家製韭菜餃(半份) $48
大大粒,味道正常發揮。

✨西班牙黑毛豬肉片(半份) $98
豬肉紋路好清晰,肉厚,肉味濃郁。

✨爆汁牛筋丸(半份) $48
牛味濃郁,爽口彈牙,肉汁豐富
✨鴨血(半份) $58
唔腥,幾嫩,幾彈牙。

✨萵荀 $48
✨皇帝菜 $48
怡紅院火鍋料理(Central)好耐冇試過高質嘅火鍋料理🍲 今次小編特登做定research 去咗中環呢間裝修設計超有特色嘅火鍋店🫣 約埋幾個老友試下佢~⌖ 原隻椰子雞鍋 🥥🐔💰$338非常清甜嘅湯底😍😍 仲要超足料 雞件都好唔錯🐔 店員會即場倒入椰青水🥥 非常推介!⌖ 手切本地牛頸脊 🐂💰$388淥8秒就搞掂嘅牛頸脊 食落質地嫩滑 牛味十足😚😚⌖ 滑牛肉 🐂💰$168份量都幾多嘅一款 啱晒食肉獸😂😂⌖ 牛脷 🐂👅💰$68肉質爽口膽牙🦷 夠新鮮!⌖ 西班牙黑毛豬肉片 🐖💰$168黑毛豬肉片上枱係捲埋嘅 食落發現原來都幾大一塊😳 淥大概20秒 肉味突出而且肉質夠嫩😎😎⌖ 手打墨魚丸(半份)🦑💰$58大大粒爽口彈牙 不錯!😌⌖ 黑松露蟹肉餃(半份)🦀️💰$68好特別嘅一款 黑松露味好香好出😍😍⌖ 邪惡午餐肉 🐷💰$58朋友話打邊爐必食午餐肉 呢款厚切嘅即炸午餐肉就啱晒啦🤣🤣⌖ 特色什菇籃 🍄💰$98五款菇菌類 打邊爐索汁啱晒😛😛⌖ 羽衣甘藍💰$68少見嘅打邊爐蔬菜款式 梗係要健康啲試吓😉😉⌖ 薯粉💰$38份量都幾多 好滑身🧐⌖ 日本稻庭烏冬💰$38烏冬一樣滑身 配湯底超夾😋😋⌖ Vita K
怡紅院火鍋料理(Central)

⌖ 原隻椰子雞鍋 🥥🐔

💰$168
份量都幾多嘅一款 啱晒食肉獸😂😂

⌖ 牛脷 🐂👅
💰$68
肉質爽口膽牙🦷 夠新鮮!

⌖ 西班牙黑毛豬肉片 🐖

💰$38
烏冬一樣滑身 配湯底超夾😋😋

⌖ Vita Kuk Fa 🍹
💰$128
呢款飲品賣相夠特別 最啱打卡😙😙 飲落甜甜地 柚子味突出😮 酒味唔算太重🤓🤓

⌖ 醬料
💰$18/位
呈九宮格嘅醬料喺打邊爐之前就會擺上 因應自己需要調配味道~😗

☻ 回頭指數:8/ 10

❝ #Amiの港島覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #中環美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #中環火鍋 #中環打邊爐 #港式邊爐 #特色火鍋餐廳 #中環火鍋料理 #原隻椰子雞鍋 #手切本地牛頸脊 #西班牙黑毛豬肉片 #火鍋推介
2022-11-09 78 瀏覽
聽到怡紅院三隻字會諗古代的妓院,但喺香港蘭桂芳的怡紅院係一間火鍋bar,好新潮,又有酒飲又可以打邊爐餐廳門面已經好有派頭,入面就行古代風,好似真係去返古代的怡紅院咁兩個人被安排坐喺吧枱打邊爐,都幾有趣的體驗湯底: 蕃茄牛腩湯, 幾清甜,入面都有幾多牛腩,仲有粟米薯仔同紅蘿蔔韮菜餃:皮好軟好淋,入面餡都算飽滿皮蛋貢丸: 咬開入面好香皮蛋味,食到粒粒的皮蛋粒黑牛柏葉: 唔係度度有得食,好爽口,又有牛油味手切金錢展:金錢展係油份比較少的牛肉部分,但好有牛肉味

兩個人被安排坐喺吧枱打邊爐,都幾有趣的體驗

韮菜餃:皮好軟好淋,入面餡都算飽滿

皮蛋貢丸: 咬開入面好香皮蛋味,食到粒粒的皮蛋粒

黑牛柏葉: 唔係度度有得食,好爽口,又有牛油味

手切金錢展:金錢展係油份比較少的牛肉部分,但好有牛肉味
2022-11-09 975 瀏覽
Yi Hung Yuen hotpot is a great place to hangout especially during as the hotpot will warm you really quick. The restaurant design is rather special as the theme of the restaurant is a brothel Den, the drinks and food menu is also rather interesting as it features the unimaginable fantasy. Before ordering, there is a raffle where you get to pick randomly and see what sort of discount you could get for your meal. We ordered Pickled Fish hotpot for our main pot. It came with a whole fish and along pickled vegetables. As for other options, we’ve ordered Spanish Iberico Pork (half potion), Fried Spam, Minced Prawns, Minced Squid, Bell and Truffle with crab dumplings. Special mentioned to the Truffle with Crab dumpling is one of the signature dumplings, high recommended for order as it was really good. All the food arrived in an orderly manner and they were all fresh out of the kitchen. If you are looking for hotpot and looking to hangout with your colleagues and friends after work, I highly recommend you visit the place. It will be great laugh with great food.
2022-10-11
2022-11-09 87 瀏覽
食物⭐️⭐️⭐️:比想像中一般,火鍋黎講因為絕大部份食材都唔需要烹調,所以我會比較看重湯底,我哋嗌咗個鹹酸菜胡椒豬肚雞湯,頗為失望,只有胡椒味,完全無鹹酸菜/豬肚/雞味。其他食材正常發揮。價錢⭐️⭐️⭐️:人均$600食到超飽,雖然稱唔上抵食,中環黎講都係預料中價。環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️:雖然香港有唔少類似主題同類型既火鍋店,港式、中國風、帶點鹹濕味,兒紅院算係做得數一數二,唔係就咁掛個霓虹燈,除左整體裝修,好多細節都感受到花左好多心機,包括menu上既創意、門口射去對面馬路外牆嘅射燈、cocktail presentation, 所有餐具上都有訂製logo, etc…當晚我坐咗門口向着雲咸街個窗口位,環境因素令成個dining experience起碼加左40分。服務⭐️⭐️⭐️⭐️:不錯,員工好friendly幫我地影相打卡Overall⭐️⭐️⭐️: 環境完勝,食物質素可以做得更加,中環火鍋店來講未必係首選,但地點方便都有機會二訪,但要揀過食咩先好嗌。

2022-11-08 67 瀏覽
尋晚同朋友仔慶生,老友揀左呢間打卡火鍋店,裝修古色古香好靚。野食味道唔錯,Menu+drink list都好盞鬼😝餐具都別出心裁,例如醬油瓶係旗袍衣架、碗碟都係中式風格,岩哂一大班人聚會食。>手切本地牛頸脊:份量比得幾多,切到好薄,脂肪分布均勻,好似雪花咁,食落嫩滑,好有牛味。>西班牙黑毛豬片:黑毛豬片色澤紅潤,豬肉味濃郁,而且一碟好似先16x,大大碟CP值好高。>牛脷:好少打邊爐會食埋牛舌,淥完之後變到幾爽脆。>黑松露蟹肉餃:超多黑松露,仲有蟹肉同埋蝦肉,食落帶有松露嘅特殊香氣。>特色什菇籃&羽衣甘藍:有好多款菇,切到細細舊咁,放晒落去淥滾就食得,羽衣甘藍係Super food,淥起唔知點解有少少似紫菜味😂>Vita Kuk Fa:菊花茶味酒精飲品,溝勻咗之後有淡淡菊花香味,飲落甜甜地,好易入口。
尋晚同朋友仔慶生,
老友揀左呢間打卡火鍋店,
裝修古色古香好靚。
野食味道唔錯,
Menu+drink list都好盞鬼😝
餐具都別出心裁,
例如醬油瓶係旗袍衣架、
碗碟都係中式風格,
岩哂一大班人聚會食。

>手切本地牛頸脊:
份量比得幾多,切到好薄,
脂肪分布均勻,好似雪花咁,
食落嫩滑,好有牛味。

>西班牙黑毛豬片:
黑毛豬片色澤紅潤,豬肉味濃郁,
而且一碟好似先16x,
大大碟CP值好高。

>牛脷:好少打邊爐會食埋牛舌,
淥完之後變到幾爽脆。

>黑松露蟹肉餃:
超多黑松露,仲有蟹肉同埋蝦肉,
食落帶有松露嘅特殊香氣。

>特色什菇籃&羽衣甘藍:
有好多款菇,切到細細舊咁,
放晒落去淥滾就食得,
羽衣甘藍係Super food,
淥起唔知點解有少少似紫菜味😂

>Vita Kuk Fa:菊花茶味酒精飲品,
溝勻咗之後有淡淡菊花香味,
飲落甜甜地,好易入口。
  • Vita Kuk Fa
  • 手切本地牛頸脊
  • 自家製黑松露蟹肉餃
2022-11-08 705 瀏覽
昨晚在大館有event, 所以預早已在怡紅院火鍋料理訂枱食晚飯🥢,位於中環雲咸街43-55號余悅禮大廈地下B-C號舖及1樓102-4號舖。 餐廳裝修很有特色, 打卡位多📸。 但服務就不算太好, 因當日我們預早訂位, 但去到的時候店員安排我們坐在對住大門的枱, 冷氣位比較凍🥶,我們想坐另一邊, 他說沒有選擇,還以為一早有人訂位了,那就算數吧! 後來隔了十分鐘有另一台新客人, 是沒有訂位的, 他就安排客人坐在我們原先想坐的位置, 真是不能理解🤔。 晚餐📌 ~ 醬料$18位、 城寨特濃沙嗲鍋$198、 手切本地牛頸脊(半份) $288、 西班牙黑毛豬片(半份) $98、 鴨血(半份) $58、 流心芝士牛丸(半份) $68、 爆汁皮蛋貢丸(半份) $48、 鳳城水餃(半份) $58、 薯粉$38、 皇帝菜$48、 有汽酒(HH) $48、 可樂$28。 🔶醬料 ~ 醬料盤整齊, 但豉油好似冇乜味。 🔶城寨特濃沙嗲鍋 ~ 沙嗲鍋原先跟一碟雞上, 我們都覺得奇怪,所以問店員他們說是跟湯底的, 見他這樣說我們沒有為意, 放了在抬起碼十五分鐘,突然走嚟話不是你們的, 幸好我還沒有將雞件放入鍋中😅,因

🔶醬料 ~ 醬料盤整齊, 但豉油好似冇乜味。
醬料$18位

🔶城寨特濃沙嗲鍋 ~ 沙嗲鍋原先跟一碟雞上, 我們都覺得奇怪,所以問店員他們說是跟湯底的, 見他這樣說我們沒有為意, 放了在抬起碼十五分鐘,突然走嚟話不是你們的, 幸好我還沒有將雞件放入鍋中😅,因為我還在拍照。沙嗲鍋的花生味🥜重過沙嗲味。
城寨特濃沙嗲鍋

🔶手切本地牛頸脊(半份) 🥩~ 牛肉味濃, 二人點了半份剛剛好。
手切本地牛頸脊(半份)

🔶西班牙黑毛豬片(半份) 🥓~ 黑毛豬口感比較硬。
西班牙黑毛豬片(半份)

🔶鴨血(半份)🧈 ~ 鴨血味道正常, 半份有四件。
鴨血(半份)

🔶爆汁皮蛋貢丸(半份) 🫓~ 沒有爆汁, 亦吃不到皮蛋的味道。
流心芝士牛丸(半份)

🔶流心芝士牛丸(半份) 🫓~ 芝士有流心效果, 牛丸煮起來細細粒沒有口感。
爆汁皮蛋貢丸(半份)

🔶鳳城水餃(半份) 🥟~ 鳳城水餃大大粒,半份有四件, 皮薄餡料豐富。
鳳城水餃(半份)

🔶皇帝菜🥬 ~ 皇帝菜亦是我打邊爐必點的菜類, 青嫩新鮮。
皇帝菜

🔶薯粉🍝 ~ 薯粉是我每次打邊爐必點的, 喜歡薯粉可以吸盡湯底的味道, 但可惜沙嗲火鍋湯底的味道不似預期😅。
薯粉

🔶有汽酒(HH) 🥂~ Happy Hour 時段,$48一杯都幾抵飲。

🔶可樂🥤 ~ 另外一位揸車,所以要飲可樂。
有汽酒(HH) $48、 可樂$28

整體而言食物質素普通, 性價比不算高, 但絕對是打卡勝地, 服務質素有待改進。

2022-11-07
醬料$18位