2020-01-20 1610 瀏覽
今年生日相約了幾位朋友和我來到怡紅院叫花姑娘!講笑,那裡來花姑娘,不過真的去了怡紅院打過非常美味的邊爐!朋友一早預訂了「含春閣」這個包廂,幾個女仔不斷在這個包廂笑到傻!餐牌的名字也很玩味,非常搞笑!由於我們點了太多食物的關係,我就揀選幾款跟大家說說!sour plum soup,這款名為酸梅湯的酒,飲落去真係好似飲緊酸梅湯,完全好適合女仔飲,非常開胃!養顏濃厚花膠雞湯底,這個湯底非常濃郁而且好足料,足足用上一隻雞和數量不少的花膠,湯非常鮮甜而且好有黏度,雞肉嫩滑,我們每人都飲了兩碗以上才開始打邊爐!你最牛拼盤,包括了多款牛肉,手切騸牯黃牛金花展、封門柳和吊龍,還有澳洲和牛粒,拼盤份量都幾多,而且牛肉都好新鮮,好濃牛肉味!遍地黃金炸魚皮,魚皮很脆,咸蛋黃不會太多,味道剛剛好,魚皮亦不會有好漏的感覺!桂花蚌,鮮甜爽口,感覺都幾新鮮!花甲,份量多但有少少失望,全部都好多沙!還點了不少蔬菜,冬瓜和淮山配上這個湯非常鮮甜惹味!總括來說,裝修佈置以至餐牌都很玩味懷舊,而且食物都算新鮮,味道也不錯,雖然價錢偏貴,但慶祝生日或特別日子食下的確不錯!
餐牌的名字也很玩味,非常搞笑!
由於我們點了太多食物的關係,我就揀選幾款跟大家說說!
Sour  plum  soup
養顏濃厚花膠雞

你最牛拼盤

遍地黃金炸魚皮

桂花蚌
桂花蚌,鮮甜爽口,感覺都幾新鮮!
花甲,份量多但有少少失望,全部都好多沙!
還點了不少蔬菜,冬瓜和淮山配上這個湯非常鮮甜惹味!

2020-01-02
Sour  plum  soup
養顏濃厚花膠雞
你最牛拼盤
遍地黃金炸魚皮
2020-03-23 354 瀏覽
前身係Hooters既西餐廳,以火辣女侍應作賣點,話食話食,到佢執左都仲未食🤦🏽‍♀️,今次搖身一變成為怡紅院,由西方辣妹變成東方花姑娘,今次真係唔可以再錯過怡紅院主打打邊爐,午市亦有中式套餐提供,店內裝修真係好揼本,無論樓梯,燈,枱,餐具都充滿中國特色,好古色古香中式套餐跟餐會附送小食,老火湯同飲品,價錢$68-$138不等我地叫左花膠扒時菜,鮑魚花膠燴海蔘,豉椒炒花甲,懷舊生炒骨,雜菇炆滑雞 & 椒鹽骨,花膠比我想像中大舊,同埋都幾多,海蔘都幾彈牙爽口,生炒骨酸酸甜甜,味道正宗,豉椒花甲無沙,炒得幾惹味中環午市價錢算係合理,味道亦都唔差,侍應雖則不是花姑娘,但都會同客social下,食裝修環境都抵食啦

中式套餐
跟餐會附送小食,老火湯同飲品,價錢$68-$138不等

2020-03-22 254 瀏覽
哩度都好滾得下喎🤩😍如果大家想同班朋友去滾小妹今次就推介嚟哩度啦🍲兩丁友嚟滾 點的食物都算正常吧😄😀食物的款式和份量都算係正常味道方面真係好高質👍🏽👍🏽完全唔係hea架喎 真係正啵😉☺️湯底係城寨特濃沙嗲鍋 超大煲呀味道又真係夠濃架喎🅰️💯粟米好甜好好食 小妹多多都食得落喔🐷‼️滑牛肉真係不得了 淥兩淥就食得架喇好滑質感都好軟熟 🈶️驚喜到啵嘿嘿🤪😛自家制三文魚餃同埋自家制韮菜餃都好正兩款餃嘅味道都好濃同埋足料最建議係食三文魚餃🤩😍🥟小妺俾一百分😂😆
醬料
  • 自家制三文魚餃
  • 自家制韮菜餃
  • 黑栢葉
  • 城寨特濃沙嗲鍋
今日第二次去呢間怡紅院午餐,水準依然非常好,CP值好高。以中式的青樓裝潢作招徠,大紅燈籠🏮,其實係會令人誤會埋單一定好貴。誰不知佢中午各款午市套餐,價錢合理,味道好,仲要包埋中湯同飲品。首先講講佢個「老火湯」,好有水準,好味,絕唔係一般例水。佢個「口水雞」非常之有份量,唔會好似人哋啲餐廳咁得幾件雞,目測差唔多有成半隻雞,雞肉滑度尚可,味道調校得恰當,夠辣夠味!仲有好多青瓜半碟,夠清新,平衡返。另外午市套餐以外嘅小食,試過「涼拌萵筍絲」,味道亦調校得非常好,麻油味夠香!午市套餐仲試過,「水煮牛肉」,「水煮大雜燴」,「椒鹽骨」,「蓮藕餅」水煮系列味道香,食完唔會覺得口乾。已有基本辣度,辣度只可加不可減,辣嘅程度係要食得辣嘅人先可以接受,唔係好食辣嘅人,就唔好亂搏!「椒鹽骨」同「蓮藕餅」味道尚可,冇特別評價。總括而言,呢一間係環境特別,食物出色,價錢合理嘅餐廳。下次會試埋火鍋!仲有講埋佢個訂位服務,非常專業,會send短訊俾你確認訂位,個短訊連結仲可以睇埋個餐牌!
今日第二次去呢間怡紅院午餐,水準依然非常好,CP值好高。

首先講講佢個「老火湯」,好有水準,好味,絕唔係一般例水。

水煮系列味道香,食完唔會覺得口乾。

「椒鹽骨」同「蓮藕餅」味道尚可,冇特別評價。

總括而言,呢一間係環境特別,食物出色,價錢合理嘅餐廳。

下次會試埋火鍋

2020-01-14
  • 口水雞
  • 涼拌萵筍絲
2020-01-11 373 瀏覽
這個裝修環境風格很特別,古代青樓風格,很吸引拍照,湯底點了一個花膠雞湯底,這個湯底鮮味濃郁,一整隻雞在湯底,很多花膠,湯底濃濃厚厚 膠質豐富,點了m6和牛,感覺味道好飲不新鮮,在咀嚼中後段有一股牛肉的騷味,這價錢好像差不多$300,不值得點來吃,另外點了一個自家製黑松露水餃,鮮味中有黑松露的香味這不錯👍🏻,因為這個湯底好味,又一整隻雞在內,吃了雞肉花膠,又飲了兩碗湯也快飽了,吃不了太多其他的火鍋食物了。
花膠雞湯底
M6和牛
花膠雞湯底
整體食材尚算新鮮。可能區域所在,位於酒吧區。針對外國人口味。湯底越吃越甜,小心糖尿病!像外國的老外中餐!座位好看但不舒服!還要逼夾的坐在一起!同一層樓只有幾張桌子,上菜混亂,好幾次把旁邊的菜送到我們桌上。服務態度極差!叫他們要多一隻碗,等到天荒地老!這個要求到底有多困難。最後半小時來問Last order。等到最後,結果沒有下單!也是同一個沒有給我們碗的員工。可能他心早已在聖誕假期了!祝他聖誕快樂!這種服務態度和口味一次就夠了!
像外國的老外中餐!座位好看但不舒服!還要逼夾的坐在一起!

這種服務態度和口味一次就夠了!
2019-12-24
聖誕節
  • 推薦其他店舖
2019-12-19 623 瀏覽
天寒地凍,最好不過就是打邊爐. 近期這店做緊$1午餐打邊爐湯底,好抵食呀!加上食物新鮮,服務又不錯。如果兩三個人, 食唔晒,還可以半份半份叫。今曰雖然是星期四,但是都滿座,很多都是上班一族及女仔居多。 證明品質不錯,又坐得舒服,下次一定再來。
$1湯底
雲吞
響鈴
牛頸脊
2019-12-06 687 瀏覽
終於食到怡紅院啦!裝修好靚好古典!一行10幾人,叫咗好多嘢食~~朋友話打邊爐配whisky好正,所以叫左 Singleton 12 Glen Ord~~~估唔到又真係幾夾😋 木香帶點蜂蜜~加左冰個味反而更出,女仔一定喜歡!真係開心大發現!我地火鍋都揀左幾個湯底,有辣有唔辣,岩哂一大班人,滿足各人口味!而前菜就叫左炸魚餅、炸魚皮、刺身.....仲有芝士龍蝦!嘩~超多芝士,超級邪惡,但係正正正!打邊爐配料當然唔少得肉丸、餃子、薯粉...而我最喜歡牛肉~很新鮮又滑!第一輪就快就比人清哂~所以要叫多round!!

2019-12-04 380 瀏覽
之前食過呢度的火鍋,覺得唔錯,所以今日黎試下呢度既lunch我同朋友叫左水煮牛同椒鹽骨水煮牛真係好辣,我唔係好食到,但朋友話好正,配料都有芽菜,薯粉,豬紅,全部十分入味。椒鹽骨都炸得好香口,送飯一留👍🏻
我同朋友叫左水煮牛同椒鹽骨
椒鹽骨都炸得好香口,送飯一留👍🏻
2019-11-13 4936 瀏覽
現今特式火鍋創意真是層出不窮,這家以古代青樓作主題的怡紅院火鍋料理,位於酒吧林立的中環雲咸街,有多個玩味十足的打卡位,點菜紙設計成賣身契,相當搞笑,這夜姐妹們齊齊去「滾」。我們先叫了一個即食的芝士波龍蝦鍋, 龍蝦好鮮甜,吃完之後還可以加湯煮日本稻庭鳥冬。另外,有名妓湯底 - 燈紅麻辣鍋+城寨特濃沙嗲鍋雙拼湯底,嗜辣的朋友說很不錯,我就主打食古法陳皮鴨絲煲湯底,味道有鴨鮮味有又冬瓜,感覺不會太膩。頭盤來一個「大被同眠海鮮刺身拼盤」裡面有海膽、劍魚腩、三文魚、油甘魚、甜大蝦及鮮帶子,每款刺身有三件才$488,好新鮮又抵食。火鍋料方面,一大盤碟牛肉拼盤已經有澳洲和牛粒、手切騸牯黃牛:吊龍、封門柳、金花展,新鮮有嚼口!另外,墨汁墨魚滑、爆汁牛筋丸及蕃茄芝士豬肉餃亦很不錯。花天酒地的地方當然少不了特色的雞尾酒,酒保推介了四款Cocktails給我們-Pretty Crazy, Red light Green Wine, Flying Monk 和Ku Fa,各有特色。這家怡紅院由門口、酒吧、廂房同樓梯都有盞鬼打卡位,適合朋友們一齊來開房打卡。

芝士波龍蝦鍋

大被同眠海鮮刺身拼盤
牛肉拼盤
蕃茄芝士豬肉餃
Cocktails
Had a super fun night at 怡紅院the other night with a bunch of new friends! 🥃First of all, every bit of design and amenities here is cute af😂 They’ve literally turned this 2-storey restaurant into an ancient brothel.I highly recommend their sashimi and beef platter. They put together different parts of top notch beef which tasted absolutely amazing in all of the differ soup base.I really like their homemade dumplings as well, especially the one with black truffle, in which the truffle flavor really

I really like their homemade dumplings as well, especially the one with black truffle, in which the truffle flavor really stood out.

Most importantly, we took the waiter’s recommendation to order 2 bottles of Singleton whisky, which turned out to be the greatest beverage to go with ‘ma la’ hotpot!! Absolutely recommend that to you guys as well🥃🥃🥃
2019-11-09 575 瀏覽
【芝士 渡龍窩🧀🐲】$488火鍋店開不停😈怡紅院大家一定聽過啦,但去「滾」又試過未先🤣 舖頭裝潢落足功夫,有大量嘅打卡位仲有個相當別緻嘅酒吧🍸,邊打邊爐邊飲杯勁嘅🍻,爽!呢到湯底選擇多達十幾廿款🤩款款都落足心機🔥特別係呢個【芝士 渡龍窩】,足足用了兩隻龍蝦🦞夠晒斤兩足晒秤!大家先食住龍蝦,食到咁上下再加入秘制湯底,再打邊爐都未遲啊!
【芝士 渡龍窩🧀🐲】$488

2019-10-31 319 瀏覽
As chosen by my colleagues, I booked this place for our work event.The restaurant outlook and overall is very unique.Food is good, though the beef is little pricy, but overall is good Didn’t take pictures of the veggies we’ve ordered. For the veg side, we have ordered Japanese pumpkin, some kind of asparagus, and some Chinese veg 😝All very nice. We have also ordered a couple of snacks, like the crispy fish skin with salted egg, and fish cakes with seaweed, yum yum! Goes well with beer. Would com

Would come back for sure
2019-10-31
2019-10-31 310 瀏覽
怡紅院樓高兩層地鋪外觀相當吸引有Halloween 裝飾店內裝修、餐具、用具、餐牌、侍應、都切很合主題Cocktail 選擇都非常多偏酸 cocktail 非常適合女士與火鍋都係絕配非常新鮮店內有魚缸養著其他海鮮其實其他湯底都好想食但選擇咗兩個無乜餸既湯底因為想食其他配料黑松露係我最愛再加上什菌煮成湯底令其他菌類更香麻辣係四川式好香,幾辣加湯後變得好咸其實牛類選擇非常多M6 切成薄片牛味香濃但我個人鍾意本地牛襯打邊爐和牛還是燒比較適合自家製餃皮滾好耐都唔爛充料黑松露+蟹肉非常襯外面似爽嘅白魚旦輕燒過
怡紅院樓高兩層
地鋪外觀相當吸引
有Halloween 裝飾
店內裝修、餐具、用具、餐牌、侍應、都切很合主題

Pretty  crazy

手切澳洲M6和牛
珊瑚蚌
黑松露蟹肉餃
2019-10-28 299 瀏覽
「怡紅院」是中國古代所有青樓、妓寨的代名詞,想不到「恰紅院」現在是火鍋店,還在社交媒體中爆紅~~~。以古代青樓為主題,前廳掛上大紅燈籠,卡位別緻地提上富有含意的名字,包括「撚雀園」、「吹蕭亭」跟「含春角」🙈還有五光十色的酒吧,客人可以在此花天酒地😆 這家的雞尾酒很有特色,除了常見的中國人花瓶造型,中式茶樓茶壺造型的酸梅湯味雞尾酒很好喝~。點了名妓湯底的養生藥膳花雕雞,超級足料啊!雞肉份量超多,而且好入味好嫩滑🤤 喜歡吃牛的話,一定要點騸牯黃牛封門柳,肉質較爽口而且牛味濃郁,吃多也不會膩,很不錯!自家製蕃茄芝士豬肉餃也很推薦~皮薄餡靚😋 。這裡食材和湯鍋很不錯,裝潢又有特色,一定會再去吃~~~

自家製蕃茄芝士豬肉餃也很推薦~皮薄餡靚😋

這裡食材和湯鍋很不錯,裝潢又有特色,一定會再去吃~~~