餐廳: 怡紅院火鍋料理
資訊:

2020-09-19 1909 瀏覽
前排經過中環雲咸街,見到開咗間怡紅院,一直充滿好奇,到底Hooters冇做之後開嘅怡紅院到底玩邊科。會唔會有衣着性感嘅花姑娘侍應招待?答案係冇嘅,去怡紅院的確係去滾,文件上有怡紅寶鑑(drink list)更有賣身契(餐牌),花姑娘欠奉,着黑色工作服的小二倒是有幾個。我哋當日去啤酒有折,朋友叫咗一1 pint,但出到嚟隻杯真係好細,大約只有¾ pint。雖然我哋同小二講完之後,佢後來都加咗一杯俾我哋,但始終唔係寫出嚟嘅嘢。嘢食方面我哋叫咗碟澳洲和牛,由於我哋三個女仔都唔係細食,於是我哋叫咗一碟大份澳洲和牛,出嚟嘅份量細到呢,我估120g左右,我哋再三證實嗰份係大份。另外我哋叫咗墨魚滑同其他幾樣火鍋料,味道相當唔錯。但係由於太肚餓,所以唔記得影相了。選擇湯底嘅時候我哋諗緊叫雞定叫鴨,最後雖然我哋三個女仔,但係我哋都係決定叫雞。花膠雞濃湯都真係好飲,所以食火鍋之前我哋每人都飲咗兩碗,花膠份量都足夠。響鈴應該係in咋而唔係攞貨返嚟嘅,好鬆化,年輕得碰着誰亦能像威化般鬆脆。除咗叫雞仲應該做乜?叫完雞梗係要食鮑魚啦,所以小食方面我哋叫咗皮蛋鮑魚,老實講鮑魚同皮蛋都好味,但將佢哋夾埋一齊又好似有啲

除咗叫雞仲應該做乜?叫完雞梗係要食鮑魚啦,所以小食方面我哋叫咗皮蛋鮑魚,老實講鮑魚同皮蛋都好味,但將佢哋夾埋一齊又好似有啲不知所謂。

鮮炸嘅鹹蛋魚皮非常香口

位於中環雲咸街呢個地段,味道有返咁上下,裝修玩味亦都好符合呢一帶嘅環境,去怡紅院叫雞同食鮑魚呢件事本身係好好玩,值得一試,但人均$650一位嘅選擇其實真係好多,短期之內都未必會再去了。可能,我實在太大食。
2020-06-10
2020-11-28 202 瀏覽
早前約左朋友去怡紅院滾 一聽到個名已經相當期待 當日去到果然無令我地失望 裝潢古式古香 一椅一桌 一碗一碟 每個位置都經悉心構思 連餐牌濕紙巾都相當特別 彷如置身古代青樓 特別鍾意包廂既位置 好有私人空間講咁耐 其實怡紅院係一間火鍋店 除左特色火鍋湯底 配料 小菜 亦有供應多款雞尾酒 Like fb同ig仲可以免費換取$38既飲品 (有啤酒有wine)▪️養顏濃厚花膠雞 $438女仔最想就係保持皮膚靚靚 毫不猶豫揀左呢個養生花膠湯底 估唔到花膠都有一定厚度 份量亦唔少 湯底非常鮮甜 大家都忍唔住飲左成碗足料雞湯 同食左好多件嫩滑嘅雞 先開始打邊爐▪️手切本地牛頸脊 $388家姐大力推薦 牛頸脊薄薄一片 質地嫩滑 香濃牛味 就算唔小心滾耐左 都唔會變到好韌 依舊嫩滑▪️自家製黑松露蟹肉餃 $68餃子皮薄有咬口 入口陣陣黑松露香入面加有爽口蝦肉 蟹肉 菇 口感豐富▪️䈑筍蝦滑 $88蝦滑口感彈牙 當中加有粒粒䈑筍 增添左唔少口感▪️爆汁皮蛋貢丸(半份) $48 咬開無想像中咁爆汁 不過餡料份量十足 入口薑味超濃 有些微皮蛋碎粒 貢丸厚度相對較薄 微微彈牙▪️遍地黃金炸魚皮 $88炸魚皮香脆唔油膩

▪️養顏濃厚花膠雞 $438

遍地黃金炸魚皮

炸魚皮香脆唔油膩 唔會過於厚身 每一片魚皮都沾滿鹹蛋黃

▪️涼拌香辣海蜇 $88
涼拌香辣海蜇

呀妹大力推薦 海蜇爽口 辣度唔會太高 相當開胃 特別鍾意佢既青瓜 爽甜濃醋香

▪️Pretty crazy $128
Pretty crazy
當桂花米酒 山楂 洛神花 遇上檸檬汁同蘋果汁 味道有啲似sangria 甜酸balance得幾好 酒感唔算好重 容易入口

整體而言 環境靚 食物質素高 特別推薦養生濃厚花膠雞 手切本地牛頸脊 雖然定較高 但偶爾食一次獎勵吓自己都唔錯
2020-10-15 878 瀏覽
打個邊爐好似返返古代青樓咁!呢間位於蘭桂芳嘅怡紅院,別具一格嘅裝潢彷彿真係置身在古時青樓,今晚就同朋友嚟風流快活返一晚😋先講呢個雞湯底溫潤甘美,滋補十足!差D未開始烚野就已經飲完🤣當中嘅雞肉質地仲保持到軟嫩,飲落啖啖都係精華同骨膠原,朋友們都讚不絕口Menu同濕紙巾都似模似樣,賣身契同condom🙈食品種類選擇都非常多,比較推介嘅有:★★★★★遍地黃金炸魚皮★★★★沙拉骨★★★★麻辣蜜糖單骨雞翼★★★★怡紅杭州骨★★★★各款新鮮海鮮★★★★★手切吊龍食完緊係唔少得周圍打下卡,扮下青樓女子啦!老闆店員十分好客,任影唔嬲~同朋友玩咗成晚不亦樂乎怡紅院火鍋料理中環雲咸街43-55號余悅禮大廈地下B-C號舖及1樓102-4號舖整體評分★★★★地理環境★★★★★服務★★★★★食物★★★★價位$$$$

比較推介嘅有:
★★★★★遍地黃金炸魚皮
★★★★沙拉骨
★★★★麻辣蜜糖單骨雞翼
★★★★怡紅杭州骨
★★★★各款新鮮海鮮
★★★★★手切吊龍

食完緊係唔少得周圍打下卡,扮下青樓女子啦!
老闆店員十分好客,任影唔嬲~同朋友玩咗成晚不亦樂乎

怡紅院火鍋料理
整體評分★★★★
地理環境★★★★★
服務★★★★★
食物★★★★
價位$$$$
2020-10-08 711 瀏覽
今日朋友帶咗我去中環覓食,今次去咗以靑樓為主題的怡紅院「滾」(火鍋)。門前覺得外觀已經好吸晴,而入面都極具懷舊格調。餐牌的頁面係賣身契,豉油樽係旗袍身段的外形,濕紙巾包裝為domdom設計,十分有趣。先嚟點個鴛鴦鍋(藥膳雞/麻辣湯底),再點手切吊龍丶肥美桶蠔丶鵝腸丶手工餃及墨魚滑,食物的質素高,最啱一邊食一邊打卡。
2020-10-07
墨魚滑
藥膳雞/麻辣湯底
  • 藥膳雞湯
2020-10-03 455 瀏覽
因為疫情關係很久沒有食麻辣火鍋,睇雜誌知道中環雲咸街開了一間青樓妓院,其實是以怡红院為名主題火鍋店,餐廳𥚃𥚃外外充滿濃濃中國風,兩層高,環境寬敞,餐廳裝修別具一格,擺設佈局及濕紙巾玩味十足非常有創意,至於貴賓包廂房命為 「撚雀園 、 吹簫亭 、 含春閣 」超級抵死。打開賣身契(餐牌)鍋底和菜名好抵死,大家不妨同朋友來打打卡。火鍋湯底選擇了燈紅麻辣鍋和鹹酸菜胡椒豬肚湯,兩者中豬肚湯更勝,豬肚份量好多湯底濃郁,至於火鍋食材同一般火鍋店沒有分別,只是分量較為多些。我個人最喜歡值得推介是黑柏葉大大塊口感鮮嫩爽脆和炸響鈴特別鬆化。整體來說環境更勝於食物,價錢方面略為貴了少少但中環區算可以接受。

2020-09-17 323 瀏覽
📍怡紅院 中環呢間火鍋店相信大家去開中環都會成日見倒佢哋嘅裝修無論係出面定入面都好吸引😍去到餐廳附近已經有大大個射燈射住對面牆餐廳裝修嘅風格係以古代青樓為主入到去餐廳入面好似返返去古代咁🥰而火鍋嘅質素都相當高質佢哋嘅牛肉真係食過不停口今次嘅湯底就叫咗胡椒豬肚湯入邊有好多豬肚🤤每食一啖都有淡淡嘅胡椒味簡直係冇得彈👍🏻另外餐廳嘅座位仲有分為兩種有一種係包廂 有設立最低消費至少四個人如果一大班人食嘅話就可以試吓坐包廂因為感覺真係好唔同值得一試
📍怡紅院 中環

如果一大班人食嘅話就可以試吓坐包廂
因為感覺真係好唔同
值得一試
2020-07-18 811 瀏覽
之前有朋友介紹這間怡紅院湯底唔錯,食材新鮮,之後我約這個朋友不如一齊去食下吹下水。這間格局同店名非常配盒。【Sapporo(上)、Elvis juice G IPA(下)】同朋友一齊食飯一定飲下啤酒先可以慢慢嘆,果味都突出。【養顏濃厚花膠雞】養顏花膠雞湯底非常香濃,每一啖的湯底都非常膠住口內,內裡很多花膠,膠質真是非常豐富。值得推介。【魚肚】魚肚非常厚身,由含豐富膠原蛋白,仲要吸收晒花膠湯嘅精華,簡直正呀。【珊瑚蚌】非常新鮮的珊瑚蚌,又夠鮮甜爽口又吸味。【黑松露蟹肉餃-半份】獨特的黑松露蟹肉餃,餃皮好薄,本人真係第一次食,食到新鮮拆蟹的蟹肉鮮味,還有少許黑松露醬味道,值得推介。【西班牙黑毛豬肉片-半份】黑毛豬不同產地各有食法,最出名的西班牙黑毛豬,吃橡果長大,豬肉中富有濃郁橡果味道。 簡單用來吃已經很美味。到最後整體不錯,尤其事湯底。
同朋友一齊食飯一定飲下啤酒先可以慢慢嘆,[Elvis juice G IPA]果味都突出。

【養顏濃厚花膠雞】

魚肚
【魚肚】

【珊瑚蚌】
非常新鮮的珊瑚蚌,又夠鮮甜爽口又吸味。

【黑松露蟹肉餃-半份】

【西班牙黑毛豬肉片-半份】

到最後整體不錯,尤其事湯底。
2020-06-28
魚肚
2020-07-05 3024 瀏覽
星期一放工後嚟怡紅院真梳乎,只要消費滿$600,任何湯底都只係$1!!!唔洗諗,即刻叫個花膠雞試吓~ 養顏濃厚花膠雞 ($1)雖然係$1雞,不過一啲都唔失禮,入面真係有成隻雞!店員仲會幫我哋分雞,夠晒貼心。而且花膠都唔係細細塊,都幾厚身㗎,既完整又挺身,而且都有差不多5-6塊!湯煮滾之後先飲一碗,膠質豐富而且好清甜手切安格斯 ($238)脂肪分布平均,牛肉味濃郁,仲要只係煮12秒就食得,啱晒我呢啲懶人手打蝦丸 ($48)既彈牙又有韌性,食落仲有條條嘅蝦肉爆汁牛筋丸 ($48)牛香味超濃!要小心咬開,因為真係有爆汁效果!彈牙嘅口感又爆汁,層次豐富自家製黑松露蟹肉餃 ($68)皮薄,而且黑松露味道真係好勁!特色菜藍 ($88)份量算多,而且有羽衣甘藍!薯粉 ($38)就係鍾意佢嘅超煙韌口感,最尾食就係靠佢盡吸火鍋湯底精華!不過食得多就真係會滯,所以最尾食都啱嘞,否則一開始就食,唔洗食其他野了裝飾夠特別,如果book到地下嘅 "廂房",就更加有去怡紅院飲花酒嘅效果嘞!

養顏濃厚花膠雞 ($1)
養顏濃厚花膠雞

手切安格斯 ($238)

手打蝦丸 ($48)
既彈牙又有韌性,食落仲有條條嘅蝦肉

爆汁牛筋丸 ($48)
爆汁牛筋丸

自家製黑松露蟹肉餃 ($68)
皮薄,而且黑松露味道真係好勁!
自家製黑松露蟹肉餃

特色菜藍 ($88)
份量算多,而且有羽衣甘藍!
特色菜藍

薯粉 ($38)

爆汁牛筋丸
特色菜藍
  • 手切安格斯
2020-07-04 526 瀏覽
怡紅院門面及內部裝潢以紅色為主軸,浪漫而古色古香。餐館內部裝修、裝飾及餐具美而一致,座位闊落舒適亦方便擺放隨身物品。六月堂食優惠划算抵食,每日有不同特價優惠,星期一$1一個湯底,我們選了滋潤補肺鮮甜的椰子雞鍋。原隻椰青椰子雞鍋整份湯底清甜可口,混有新鮮切開的椰子肉,煮開後香氣撲鼻。雞肉份量多,有差不多整隻雞的份量。雞件嫩滑鮮甜,咬下軟稔彈牙,用料新鮮,並非雪藏雞能媲美。原隻椰青的水倒進湯底中,鮮甜無比,待雞肉煮熟後可以先喝湯,清甜爽滑。黃金炸魚皮新鮮即點即炸魚皮,魚皮表面黏附流沙咸蛋黃,口感香脆不油膩,味道咸香鮮美。手打蝦丸每粒圓滾而超大顆,蝦滑打至柔軟細膩夾帶蝦仁。口感爽口彈牙,蝦味鮮甜細緻。自家製韮菜餃餃子肚脹卜卜,餃子皮柔軟爽滑,韮菜香而鮮美,啖啖豬肉份量十足。響鈴即叫即炸,香脆惹味,富有腐皮味,在湯中滾幾秒後即可食用,吸收湯底的精華。薯粉薯粉較寬而厚身,煮開後晶瑩剔透,彈牙煙韌,質感有點像啫喱般,爽滑可口,是吃火鍋的必點之選。總括來說,整體食物質素不錯,環境闊落舒服,免湯底的優惠下,「無得輸」。

原隻椰青椰子雞鍋

黃金炸魚皮

手打蝦丸

自家製韮菜餃

響鈴

2020-06-18 702 瀏覽
怡紅院的花姑娘靚嗎?哈哈......誤會啦!呢間怡紅院是火鍋店啊!店內裝潢搞鬼,一個個廂房,菜牌名為賣身契...門外打燈將店名影射過對面牆上,真係估佢唔到,咁有噱頭。鴛鴦湯底,芫茜皮蛋和胡椒豬肚湯。芫茜皮蛋湯底材料豐富,皮蛋起碼有兩三個。胡椒豬肚湯好香,味道少許辛辣,惹味。澳洲和牛粒只需灼數秒,質感軟腍,好味。爆汁皮蛋貢丸好特別,食時小心爆汁熨嘴,有微微羗汁香味,滋味。手打墨魚丸夠爽夠彈,全冇味精,正!響鈴不油不膩,好新鮮。整體食物水準好,服務又殷勤,可推介給朋友們。
怡紅院的花姑娘靚嗎?哈哈......
誤會啦!呢間怡紅院是火鍋店啊!

鴛鴦湯底,芫茜皮蛋和胡椒豬肚湯。
芫茜皮蛋湯底材料豐富,皮蛋起碼有兩三個。
胡椒豬肚湯好香,味道少許辛辣,惹味。

澳洲和牛粒只需灼數秒,質感軟腍,好味。

手打墨魚丸夠爽夠彈,全冇味精,正!

響鈴不油不膩,好新鮮。

整體食物水準好,服務又殷勤,可推介給朋友們。
2020-06-17
1K
2020-06-14 2343 瀏覽
門口已感受到很chill ,像酒吧的設計,播著輕快英文歌,令人有種好放鬆的感覺。一入內,座位竟然還像廂房,甚有特色,能舒服聊天,自成一角呢!咸酸菜胡椒豬肚鍋湯頭不俗,沒有因為是中環區而將價就貨,材料不少,湯底濃厚,啖啖胡椒芬芳,淨湯也喝了2碗才肯罷休呢!火力穩定,夠猛😚湯底愈煲愈出味,連豬肚也充滿胡椒味道呀!這夜下了雨,有點涼,實在不敵冷氣,幸好胡椒豬肚湯超軀寒。萵筍份量足,爽口健康,特別索湯。鵝腸肥油富滿腸中央,甘香突出,快熟脆身。手打墨魚丸墨丸中間有真墨魚粒粒,幾有咬口,彈牙新鮮。自家製響鈴即叫即炸,熱騰騰⋯⋯又大又脆,金黃無油益味。自家製黑松露蟹肉餃別家沒有吃過,挺獨有。餃皮夠薄,嚐到絲絲鮮拆蟹肉及蟹柳和香菇等,更是沒有豬肉的,更顯清新。還加有少許黑松露醬調味,咬開少少餃皮已聞到極濃烈,芳香萬分。食後感:環境舒適,服務又好,店員周到,不停幫手隔油,我和死黨一定會再來!

咸酸菜胡椒豬肚鍋

火力穩定,夠猛😚湯底愈煲愈出味,連豬肚也充滿胡椒味道呀!

這夜下了雨,有點涼,實在不敵冷氣,幸好胡椒豬肚湯超軀寒。

萵筍
份量足,爽口健康,特別索湯。

鵝腸
肥油富滿腸中央,甘香突出,快熟脆身。

手打墨魚丸
墨丸中間有真墨魚粒粒,幾有咬口,彈牙新鮮。

自家製響鈴
即叫即炸,熱騰騰⋯⋯又大又脆,金黃無油益味。

2020-05-28 979 瀏覽
位於中環,酒吧餐廳林立。不難想像有很多外國人,白領人事放工會去聚一聚。當然,價錢亦不會便宜,單講裝潢,老闆一家定很重本,我們都是因為裝潢而選擇這間打邊爐服務一流,所有員工很有禮貌,亦好主動幫忙。值得一讚。食物品不過不失。但價錢仿佛是因為在中環這個位置而抬高了不少總體來說,是值得試試
2020-05-22
  • 牛頸脊