2017-05-17 333 瀏覽
在香港很少有機會吃潮州菜,原因有兩個,一, 是我不太清楚哪兒有好吃的潮州菜,二, 是我身體的朋友也不會特別喜歡吃這類菜式。今次經朋友介紹,到了這間餐廳吃潮州菜。餐牌上大部分的食物也是辣和炸的。這兒送餐的速度很快。我們點了白果胡椒豬肚湯、豬油渣蒸水蛋、爆炒醬啫秋葵、香辣魚仔炒蟶子。白果胡椒豬肚湯很大鍋, 它的胡椒味夠突出,而且豬肚的份量很多,非常足料。入面亦有白果,吃幾粒有助除痰。豬油渣蒸水蛋味道比較清淡, 好像沒有加太多調味料,要連同豬油渣一起吃才有味道。爆炒醬啫秋葵放入大量調味醬, 所以很惹味, 裏面亦有辣椒和豬肉碎,吃下去幾開胃。鍋底有一層辣油,不夠辣可以沾一些辣油。我覺得這間餐廳的食物價錢不貴,而且食物份量也很多。
今次經朋友介紹,到了這間餐廳吃潮州菜。

餐牌上大部分的食物也是辣和炸的。這兒送餐的速度很快。

豬油渣蒸水蛋

爆炒醬啫秋葵

我覺得這間餐廳的食物價錢不貴,而且食物份量也很多。
2017-05-16
2017-05-13 119 瀏覽
一向都冇寫食評既習慣所以冇刻意影相但今次真係忍唔住要寫一寫有個朋友話之前食過呢間幾好所以3 個人黎食一去到要等差唔多10 分鐘先拎到籌員工的確好忙🙄之後明明有張4 人枱個員工叫左遲過我地既2 個人入我問佢「點解唔係俾我地?」佢仲大大聲話「您拎左籌未架?」我拎張籌佢睇佢即刻呆左,知道自己衰左態度先好轉,講番唔好意思下張即刻俾您有枱坐底四圍望下,裝修真係唔錯,幾靚亦同時見到2 個員工拎住碗飯枱枱問有冇叫飯可見樓面管理同態度有仲好大既改善空間當時心諗通常好食既餐廳都係寸D所以都好期待D 野食叫左--豉椒炒花甲個汁都ok, 唔鹹, 但D 花甲係完全冇味係一D 味都冇,炒得好靚但完全唔知食緊乜--滷水拼盤唔錯,只係D 豬腸肥左D--炒芥蘭幾好,唔鹹,D 菜都唔老--膏蟹+蝦砂鍋粥同D 花甲一樣,D 蟹肉同蝦肉完全冇味,淨係得D 蟹膏同蝦頭有D 應有既海鮮味,以為個粥會好鮮,點知只係比白粥多左少少味,唯一可取既係個粥都幾綿囉!總括呢間野門面幾好,但D 海鮮就唔係好掂重要3個人番到屋企之後2 個痾1 個嘔真係怕怕
一向都冇寫食評既習慣

一去到要等差唔多10 分鐘先拎到籌
員工的確好忙🙄
之後明明有張4 人枱
個員工叫左遲過我地既2 個人入
我問佢「點解唔係俾我地?」
佢仲大大聲話「您拎左籌未架?」
我拎張籌佢睇
佢即刻呆左,知道自己衰左
態度先好轉,講番唔好意思下張即刻俾您

有枱坐底
四圍望下,裝修真係唔錯,幾靚
亦同時見到2 個員工拎住碗飯枱枱問有冇叫飯
可見樓面管理同態度有仲好大既改善空間
當時心諗
通常好食既餐廳都係寸D
所以都好期待D 野食

叫左
--豉椒炒花甲
個汁都ok, 唔鹹, 但D 花甲係完全冇味
係一D 味都冇,炒得好靚但完全唔知食緊乜
--滷水拼盤
唔錯,只係D 豬腸肥左D
--炒芥蘭
幾好,唔鹹,D 菜都唔老
--膏蟹+蝦砂鍋粥

總括呢間野門面幾好,但D 海鮮就唔係好掂
重要3個人番到屋企之後
2 個痾1 個嘔
真係怕怕

2017-05-12
30 分鐘 (堂食)
2017-05-11 267 瀏覽
第一次嘗試呢間餐廳 點左5算太多食物包括一個中蟹粥(夠2至3人)份量 值得嘗試個人覺得好味過澳門既蟹粥 足料另外一個非常值得推介既就係炸饅頭 價錢68 (咸味)但一碟有好多粒 飽肚又惹味之選至於豬手則不值得推介 配料太多豬手得好少炒菜則中規中矩
第一次嘗試呢間餐廳 點左5算太多食物

炸饅頭
蟹粥
炸饅頭
2017-05-02 188 瀏覽
平日約朋友食飯一般都會選擇西餐或日未菜,不過朋友突然提議想食潮州菜,原來因為她是潮州人,很想念小時候的家鄉味道,所以就我們就約去旺角試試心夜來潮。 潮汕名物砂鍋粥,我們2人所以點了個小的$180起,可以自由配搭材料,我選了花甲王、元貝、聖子皇、象拔蚌仔、豬潤及鮑魚等。 我選的材料以海鮮為主,每一口都吃到肉,非常豐富而且好鮮甜。 粥底非常綿滑,加小量芫茜更滋味。 豬油渣炒菜心,菜心爽甜脆綠,口感煙韌香口,油香四溢實在好惹味! 菜茶,菜茶材料有菜、魷魚、蝦米、粉絲、臘腸等等,上面有一層炒米及花生,鹹香十足又有家鄉氣息,味道豐富有層次,好好味,朋友話跟她在鄉下吃的一樣有水準。
我選的材料以海鮮為主,每一口都吃到肉,非常豐富而且好鮮甜。
粥底非常綿滑,加小量芫茜更滋味。
  • 豬油渣炒菜心
  • 菜茶
2017-04-24 301 瀏覽
今晩同朋友在旺角濕平後,已經八點幾,於是上網搵地方開餐,搵到位於西洋菜街-心夜來潮,查實之前喺荃灣試過,想再食擂茶,於是encore 餐廳裝潢同荃灣分店差不多,簡單舒適,同様地木抬及木櫈醬鹵鵝,鵝肉好腍、唔靭,又唔太咸,蘸少許白醋,味道更突出醬鹵拼盆,有腩肉、紅腸、豆腐、豬腸等,十分豐富五花腩肉既邪惡又吸引,一層肉一層脂肪,但喺食落去唔油膩,豬皮部分好爽豬耳,呢度喺正宗部位,爽脆有囗感,配埋潮式辣椒油,好正白果胡椒豬肚湯,胡椒味啱啱好,濃而不辣湯鮮甜美味,白果唔苦,豬肚吸哂湯味道,好好食查實呢度菜式,份量比較大份,適合一大班朋友聚會, 可以食多幾款
,於是encore
餐廳裝潢同荃灣分店差不多,簡單舒適,同様地木抬及木櫈
醬鹵鵝
醬鹵鵝,鵝肉好腍、唔靭,又唔太咸,蘸少許白醋,味道更突出
醬鹵拼盆
醬鹵拼盆,有腩肉、紅腸、豆腐、豬腸等,十分豐富

豬耳,呢度喺正宗部位,爽脆有囗感,配埋潮式辣椒油,好正
白果胡椒豬肚湯
白果胡椒豬肚湯,胡椒味啱啱好,濃而不辣
湯鮮甜美味,白果唔苦,豬肚吸哂湯味道,好好食

醬鹵拼盆
2017-04-20 257 瀏覽
係旺角中心對面的潮菜,裝飾好有故鄉feel,木枱木櫈,仲有燈籠高高掛~就連門啦,BB櫈同牙簽,紙巾盒,都係一個系列,好有心思~菜式方面都好多選擇,好多潮洲出名的菜式,好似滷水呀,豬肚湯,門鱔呀都有。潮洲野,點可以無滷水鵝醬滷鵝件HKD 108鵝件係連骨個種,但都有幾塊鵝片的鵝肉算嫩口,但有少少韌有好香的花椒八角味,但味道屬淡口個隻,唔係好濃既滷水。石板燒汁茄子HKD 68上枱時滾熱辣,香氣撲鼻~石燒會痴底,所以要快手食呀~燒汁很惹味,唔會太咸。茄子略嫌有少少硬,油泡多陣會好d。小米餃HKD32雖然上枱的賣相麻麻,有D亂但細細隻,好精緻得意餃皮好似粉果既皮咁, 煙煙韌韌, 入面有D豬肉碎隨碟上的醬,竟然係甜醬黎,好得意,囡囡很愛吃,差不多食了半碟~@@ 汕頭手打牛肉丸HKD 48 呢個牛肉丸,非常結實,彈牙到呢,直頭可以當乒乓波打~芹香紫菜汕尾鮫魚魚丸湯HKD 66 呢個湯,有好香的紫菜味,而且,感覺好天然,無味精媽媽係街好少飲湯,話全部都係味精湯,但今日竟然飲哂成個湯~@@ 鮫魚丸,唔似平時我地既食既魚蛋或魚肉丸,無牛肉咁實,但都依然好彈牙仲有魚肉的香味~ 巨型脆香手打魚蛋HKD 34
就連門啦,BB櫈同牙簽,紙巾盒,都係一個系列,好有心思~

潮洲野,點可以無滷水鵝

醬滷鵝件

HKD 108

鵝件係連骨個種,但都有幾塊鵝片的
鵝肉算嫩口,但有少少韌

有好香的花椒八角味,但味道屬淡口個隻,唔係好濃既滷水。

石板燒汁茄子

HKD 68

上枱時滾熱辣,香氣撲鼻~
石燒會痴底,所以要快手食呀~

燒汁很惹味,唔會太咸。茄子略嫌有少少硬,油泡多陣會好d。

小米餃

HKD32

雖然上枱的賣相麻麻,有D亂

但細細隻,好精緻得意
餃皮好似粉果既皮咁, 煙煙韌韌, 入面有D豬肉碎

汕頭手打牛肉丸

HKD 48
呢個牛肉丸,非常結實,彈牙到呢,直頭可以當乒乓波打~

芹香紫菜汕尾鮫魚魚丸湯

HKD 66
呢個湯,有好香的紫菜味,而且,感覺好天然,無味精

仲有魚肉的香味~

巨型脆香手打魚蛋

HKD 34
阿囡點的菜,無為意,原來係一片片的,唔係粒粒的

因為係片裝,所以無左個種魚丸的彈牙口感,反而似魚片多D

胡椒粉有點兒多,辣到阿囡都食唔到~

手工捻面猴

HKD 46
貪個名得意,落單時唔知係咩

其實係一D手做既粉,好大一塊,再加上潮州特色的咸菜粒拌食

相當飽肚的一個餸 (可以當粉麵咁食)

雖然有唔少潮州咸菜粒,不過味道都偏淡,唔係好濃好咸個種

呢度既價錢幾相宜, 都係幾十蚊一碟,坐得舒服,味道又唔會死咸,清清淡淡

而且經過改良既潮菜, 但很適合香港人的口味~  眼見都好多後生仔女幫襯

可以話係新一代的潮菜入門餐廳~
題外話/補充資料: 前面只有樓梯上落,如果行動不便,可以問問店員,有電梯坐的~
2017-04-12
  • 芹香紫菜汕尾鮫魚魚丸湯
  • 小米餃
2017-04-20 772 瀏覽
係旺角食黎食去都係魚蛋粉, 掃街同茶記, 今次就發現左一間新野,佢正正係南記上面~專係叫潮洲野的~首先既係醬鹵拼盤:總共有6款野食, 食物醃得都幾好~鹵味重但不太咸~之後係蟶子~ 每一隻都幾算大隻~一碟6隻每人一隻就岩岩好~ 味道唔會因為調味而搶晒d海鮮味~食完2碟小菜就有麵食~家鄉粉絲線兜亂,佢有d肉粒係裡面再加埋d粉絲一齊炒, 炒得黎係條條分明, 重點係一d都唔算好油~ 減肥既女仔真係值得一試~之後黎既係炸曼頭依個饅頭同時都係好岩女仔係~ 因為佢設計既大細就係for你一口食左佢~咁當然女仔就慢慢食, 2啖都可以食完,唔好睇佢細細粒, 以為一定係炸到好脆, 但依個饅頭好驚喜既係佢外脆內軟, 完全keep到麵包個個質素~依個菜唔係平時出街就可以食到~ 佢係用咸魚一齊炒, 而菜炒得好爽口~加埋佢一齊撈飯食, 真係可以淨係菜加飯就可以一餐~依到其中一樣既主打就係粥~ 依個粥底係蟹膏~ 正正因為係海鮮所以個味好甜同好濃~ 雖然蟹肉唔多, 但勝在佢粥味濃~ 就咁岩食完d好咸既菜, 再一口粥咁一齊食, 沖淡左d咸味都相當不錯~最後, 因為佢所有野食既份量都唔算大, 4個女仔黎食就岩岩好, 女仔通

佢正正係南記上面~專係叫潮洲野的~

首先既係醬鹵拼盤:
總共有6款野食, 食物醃得都幾好~鹵味重但不太咸~

之後係蟶子~ 每一隻都幾算大隻~

食完2碟小菜就有麵食~

之後黎既係炸曼頭

加埋佢一齊撈飯食, 真係可以淨係菜加飯就可以一餐~

依到其中一樣既主打就係粥~

最後, 因為佢所有野食既份量都唔算大, 4個女仔黎食就岩岩好, 女仔通常都係眼寬肚窄, 可以叫多d款式但食2啖就食完真係岩岩好~ 食咁多café西野, 都真係想食返中式食物~ 同埋佢都開到幾夜~ 10點11點行完街都仲可以去食埋宵夜, 真係大滿足!
心夜來潮係餐牌,原來係新派潮汕菜。店鋪位於旺角,位置方便。店鋪算大,座位用木枱木椅設計,感覺舒適。餐牌用彩色相片展示,賣相吸引,增加食慾。價錢大眾化,都算抵食。食物已分類,方便選擇。食潮州菜,我個人一定會叫潮州拼盆。因為可以滿足多心的我,又不需要擔心食晤哂。每款幾件,種類又多,所以係幾好的選擇。意個拼盆食物夠入味,份量算多,幾抵食。潮洲蠔餅,十分香脆可口,味道惹味,不錯。醬醃海膽炒飯,完美混合,醬醃海膽味道偏咸,炒飯炒得夠乾身,味道刻意偏淡,所以一定要混合食用。味道就會變得剛剛好。甜點,我地叫左南瓜烙,份量十分大,即叫即整,味道又不算太甜。
心夜來潮係餐牌,原來係新派潮汕菜。
店鋪位於旺角,位置方便。
店鋪算大,座位用木枱木椅設計,感覺舒適。
餐牌用彩色相片展示,賣相吸引,增加食慾。
價錢大眾化,都算抵食。
食物已分類,方便選擇。
食潮州菜,我個人一定會叫潮州拼盆。
因為可以滿足多心的我,又不需要擔心食晤哂。
每款幾件,種類又多,所以係幾好的選擇。
意個拼盆食物夠入味,份量算多,幾抵食。
潮洲蠔餅,十分香脆可口,味道惹味,不錯。
醬醃海膽炒飯,完美混合,
醬醃海膽味道偏咸,
炒飯炒得夠乾身,味道刻意偏淡,
所以一定要混合食用。
味道就會變得剛剛好。
甜點,我地叫左南瓜烙,份量十分大,
即叫即整,味道又不算太甜。
2017-04-18 227 瀏覽
今次來到旺角同朋友食飯,朋友話去打冷,我晤想坐街邊,所以我就提議去心夜來潮,之前食過坐得舒服,食物又好味,都好適合三五知己傾幾食飯。意款潮式豬手,十分入味,但肉質較彈牙。食潮洲野,當然要叫個潮式蠔餅,意個口感較特別,雖然晤厚身,但邊位十分香脆。味覺適中,蠔仔份量多。另一必叫,一定係意個蟶子,蟶子新鮮有鮮味,肉質較厚身大隻,十分肥美。潮式醃海膽炒飯,有意外驚喜。味道鮮味好出色,炒飯夠乾身,有鑊氣。整體來說價錢晤貴,地方舒適,傾幾好地方。食物水準不錯。^_^
今次來到旺角同朋友食飯,朋友話去打冷,
我晤想坐街邊,所以我就提議去心夜來潮,
之前食過坐得舒服,
食物又好味,都好適合三五知己傾幾食飯。
意款潮式豬手,十分入味,但肉質較彈牙。
食潮洲野,當然要叫個潮式蠔餅,
意個口感較特別,雖然晤厚身,但邊位十分香脆。
味覺適中,蠔仔份量多。
另一必叫,一定係意個蟶子,
蟶子新鮮有鮮味,肉質較厚身大隻,十分肥美。
潮式醃海膽炒飯,有意外驚喜。
味道鮮味好出色,炒飯夠乾身,有鑊氣。

整體來說
價錢晤貴,地方舒適,傾幾好地方。
食物水準不錯。^_^

2017-04-11 237 瀏覽
旺角食肆林立,潮州菜亦很多,這裏特別之處由名字開始,而且菜式嶄新,食材新鮮起初不知道那是入口,明明知道有lift搭,但找不到,所以行樓梯,門口比較窄,等位就慘慘豬了,企晒係樓梯,多人就阻塞交通,記得訂位啦⋯⋯這裡有很多海鮮選擇,尤其以海鮮粥為主,見到好多人都吃,而且吃清光的。下次都要試試。我最欣賞牛丸,非常彈牙,好好味啊蠔仔餅很大碟,吃不完要帶走。蜆肉很鮮味,連辣椒油都應該是自家製,味道濃郁清香加入蠔餅簡直一流

牛丸
牛丸
勝瓜蜆肉湯
自家製辣椒油
2017-04-10 223 瀏覽
今晚約咗老死食晚飯,地點是難得的旺角,諗緊食乜好,朋友話好耐冇食潮州嘢,就諗起一年前試過的心夜來潮,上Openrice睇吓,原來搬咗到旺中對面,位置好方便。十七香牛雜鍋(小),兩條佬,一見有牛雜,二話不說,點!!餐廳會用火爐一直為牛雜鍋加點,令到啲牛雜唔會因為凍咗,而覺得油膩。一個小小的鍋,包含了不少的牛雜,味到和外面的檔仔有得比。傳統鴨蛋煎蠔烙,傳統的潮州蠔餅是會用上鴨蛋的,因為鴨蛋的蛋味比雞蛋更突出。蠔餅用料不慳錢,啖啖蠔肉,餅邊煎得很脆口,而且一點也不油膩,沾上魚露,就算幾大幾厚,都清咗佢!正宗汕頭手打牛肉丸,粒粒都強爆彈牙,由於手打的關係,牛丸佈滿氣孔,就算唔係醬爆牛肉,一口咬下,都有些湯汁由牛丸中飛爆入你的口內。小米餃,外皮很煙韌,一口一粒,好方便。內裡的豬肉也做得很入味,建議不用沾醬料來吃。爆炒醬啫秋葵,第一次接觸呢種秋葵的炒法,一個字“試”,因為可以令平平味道的秋葵帶來了一個很惹味的食法。
2017-04-05
  • 爆炒醬啫秋葵
2017-04-07 228 瀏覽
呢度食晚飯嚟講都幾經濟,食物與價錢成正比,食潮州菜嚟講環境算係幾好,好多要去街市或者好污糟既地舖。食物方面影漏左個魚片,都幾好食。成本菜單啲圖片都幾吸引,但主打既鵝片嚟講就唔夠軟啲肉,太有口感,今次第二次嚟,上次有叫埋鵝翼,但咬好耐先咬得入所以今次唔叫。曼頭差過上次,可能我凍左先食所以無咁好食。炒菜幾好,好夠味,獲氣都夠,推介。粥係必食,兩次水準都ok,雖然兩次好近,唔夠一星期。炒粉絲唔錯,好乾身好食。炒飯就一般,食淨好多。炸豆腐都好夠乾。XO醬炒腸粉都唔錯。最緊要價錢合理,又係正旺角,聚會好方便。

食物方面影漏左個魚片,都幾好食。

曼頭差過上次,可能我凍左先食所以無咁好食。

炒菜幾好,好夠味,獲氣都夠,推介。

粥係必食,兩次水準都ok,雖然兩次好近,唔夠一星期。

炒粉絲唔錯,好乾身好食。

炒飯就一般,食淨好多。

炸豆腐都好夠乾。

XO醬炒腸粉都唔錯。

最緊要價錢合理,又係正旺角,聚會好方便。
XO醬炒腸粉
炒粉
蟹加蟶子加田雞粥
1K
2017-04-07 215 瀏覽
香港潮州餐廳唔多, 而主打潮菜又坐得舒服既印象中應該都係得心夜來潮今次來先試左個鴨蛋煎蠔烙, 蠔餅即叫即整, 煎到金黃香脆, 入面包著滿滿既蠔仔, 成塊蠔餅仲大塊過我個大頭. 😆😆😆紅燒醬香骨剛上場仲冒住白煙, 係鐵板上滋滋作響. 瘦肉帶少少肥肉, 肥瘦相連令肉更加軟腍, 而且醃得香濃入味, 如果可以再加碗白飯就岩哂😜手工捻面猴個名好特別, 其實texture似餃子皮, 湯底係潮州菜常見既菜料-蝦米, 魷魚, 花生, 冬菇,香蔥, 肉未... 呢個真係要趁熱快 d 食, 如果唔係好易糊哂酸菜門鱔魚湯估唔到上來一大煲, 我同朋友每人飲左3,4 碗都未飲哂😆酸菜既酸更加帶出鱔魚既鮮, 酸酸甜甜好開胃. 味道好天然, 似自家菜, 飲完一大煲都無口渴, 應該無落味精兩個人埋單, 加埋一食左ard 350, 因為每樣大大碟真係超飽 多d 人來食更岩

多d 人來食更岩
2017-04-05 1208 瀏覽
宵夜時間同朋友都想食潮州菜, 之前都有近留意過心夜來潮,但就吾到時間,就到時間同友人一於去潮聖下啦初次食吾知原來有lift搭, 上去時行樓梯行到好累😂 臨走先知有lift,下次再黎就吾洗行樓梯啦😆 環境舒服,有位應該男經理服務不錯, 其他侍應同友人都覺得服務不如理想,食物質素性價比高 這店食物敢創新,而且味道也不錯,下次會再黎,潮菜黎講食過好幾間喱間真係吾錯杞子紅棗蓉蒸鮑魚, 杞子紅棗喱兩款健康食材配襯鮑魚味道甜甜地好清新, 鮑魚炆既時間岩岩好,腍得黎又有咬口墨魚脯豬手煲, 豬手炆得又腍又入味,仲有不少骨膠原推介醬醃賴尿蝦,刺身賴尿蝦我就第一次係食潮州菜食到, 好驚喜,醬汁相當惹味如果大隻多小小就好啦,喱隻$18/1 隻如賣貴小小大隻d會過引d😍 另跟左碗白粥,係我鍾意既棉棉口感倒小小賴尿蝦個汁令一碗白粥無甘單調又美味!饅頭都有得炒? 原本諗住食黃金炸饅頭,係menu見到好特別辣既炒饅頭(真係未試過),開頭諗緊會吾會好伏吾叫啦,出面未食過無理吾試下既點知意外地好味,而且炒完仲脆卜卜又香口👍🏻 饅頭新食法!

杞子紅棗蓉蒸鮑魚
墨魚脯豬手煲, 豬手炆得又腍又入味,仲有不少骨膠原
推介
醬醃賴尿蝦
點知意外地好味,而且炒完仲脆卜卜又香口👍🏻 饅頭新食法!
炒饅頭
2017-04-03
$199 (宵夜)
杞子紅棗蓉蒸鮑魚
醬醃賴尿蝦
炒饅頭
2017-04-05 178 瀏覽
一行6個人, 次次打邊爐都打到悶啦今次試d新野, 簡左呢間主打潮洲菜, 食醃鮮既餐廳~!本身想試螄蚶, 但太晏去賣晒咁就簡左生蝦啦, 貪佢易d食, 咁多人又易d分蝦肉唔錯都幾結實, 而且無想像中咁重味, 值得一試聖子隻隻都超大隻, 幾爽口唔錯~鹵水拼盤係打冷必食~! 呢個都算幾多款, 紅腸 豬耳 豆腐 腩肉 等等鮑魚唔算好大隻, 不過蒸得好到位唔韌配料唔算太搶味同平時既潮州粥唔同, 呢個偏向似係澳門食到既蟹粥我地6個人大概每人分到兩碗, 好抵~而且蟹味都幾濃, 唔錯唔錯!好似聽方魚呢種魚, 少少鹹幾特別~
一行6個人, 次次打邊爐都打到悶啦

今次試d新野, 簡左呢間主打潮洲菜, 食醃鮮既餐廳~!
本身想試螄蚶, 但太晏去賣晒

咁就簡左生蝦啦, 貪佢易d食, 咁多人又易d分
蝦肉唔錯都幾結實, 而且無想像中咁重味, 值得一試
香辣魚仔炒蟶子
聖子隻隻都超大隻, 幾爽口唔錯~
醬鹵拼盤
杞子紅棗蓉蒸鮑
鮑魚唔算好大隻, 不過蒸得好到位唔韌

配料唔算太搶味
膏蟹粥
同平時既潮州粥唔同, 呢個偏向似係澳門食到既蟹粥

我地6個人大概每人分到兩碗, 好抵~

而且蟹味都幾濃, 唔錯唔錯!
方魚炒芥蘭
好似聽方魚呢種魚, 少少鹹幾特別~