心夜來潮這間餐廳 已經不是第一次食了    餐廳搬來新的舖位後餐牌上的食物比原先的選擇更多夜晚跟朋友來到心夜來潮 點了幾個小菜,當然蟹粥是不能少雖然是小蟹的份量 ,但粥底非常之清甜再可以配搭自己喜愛的配料  蝴蝶結姐姐配了雞件和鮑魚  令到粥底軟綿之餘又鮮甜   炸蠔餅,每一次食潮州菜都必點的  蠔仔和蛋漿的比例平均  入口鬆化,同時亦不會很油膩   手打牛丸,以清湯浸著  牛丸口感爽口又彈牙,亦食到牛的甜味   最後一個是醬爆秋葵  這個秋葵用爆炒的方式  帶有微微的辣,爽口,但辣度仍可接受   幾個朋友,聚埋一齊  品嚐潮州小菜,亦是一大風味也
心夜來潮這間餐廳
已經不是第一次食了

餐廳搬來新的舖位後

餐牌上的食物比原先的選擇更多

夜晚跟朋友來到心夜來潮
點了幾個小菜,當然蟹粥是不能少

雖然是小蟹的份量 ,但粥底非常之清甜

再可以配搭自己喜愛的配料

蝴蝶結姐姐配了雞件和鮑魚
令到粥底軟綿之餘又鮮甜
蟹粥
炸蠔餅,每一次食潮州菜都必點的
蠔仔和蛋漿的比例平均
入口鬆化,同時亦不會很油膩
炸蠔餅
手打牛丸,以清湯浸著
牛丸口感爽口又彈牙,亦食到牛的甜味
手打牛丸
最後一個是醬爆秋葵
這個秋葵用爆炒的方式
帶有微微的辣,爽口,

但辣度仍可接受
醬爆秋葵
幾個朋友,聚埋一齊
品嚐潮州小菜,亦是一大風味也
2017-03-22
5 分鐘 (堂食)
手打牛丸
醬爆秋葵
2017-03-24 507 瀏覽
放工5-6位朋友都想吃中菜, 就想起旺角有間新開的潮州菜.店內都很大, 裝修很有中國風, 環境乾淨.醬鹵鴨- 幾入味, 幾多肉, 肉質軟綿綿炒蜆 -很多殼都未打開家常牙籤雞 -很香口, 配酒一流煎蠔餅, 餅邊很脆, 又不覺得有腥味, 不錯潮汕砂鍋粥 -我們自由配搭了魷魚及螺片, 成鍋粥好有海鮮味, 蟹好甜, 正!用碗來喝酒價錢合理, 不是太貴, 值得再來呀!
放工5-6位朋友都想吃中菜, 就想起旺角有間新開的潮州菜.

店內都很大, 裝修很有中國風, 環境乾淨.
醬鹵鴨- 幾入味, 幾多肉, 肉質軟綿綿
醬鹵鴨
炒蜆 -很多殼都未打開
家常牙籤雞 -很香口, 配酒一流
家常牙籤雞
煎蠔餅, 餅邊很脆, 又不覺得有腥味, 不錯
潮汕砂鍋粥
用碗來喝酒
價錢合理, 不是太貴, 值得再來呀!
2017-03-20 2179 瀏覽
是日三五知己到旺角搵食,決定食好耐冇食過既潮洲野,之前上網都幾到呢到幾多好評,所以就決定黎試試佢。醬歯拼盤 $128食潮洲野點可以唔食歯水呢,呢碟歯水都幾好味,豬耳幾爽口,其它野食都醃得幾入味,特別係豆腐好重歯水味同埋入面都幾滑。香辣魚仔炒蟶子 $252海鮮系列之炒蟶子,呢都蟶子按條計,條條都好粗好大條,用香辣魚仔炒少少微辣惹味,不過就可能入點太熟,有少少韌。 杞子紅棗蓉蒸鮑 $132雖然鮑魚仔細細仔,不過都係鮮同埋一啲都唔韌,用杞子紅棗蓉蒸蒜蓉香得黎又唔會蓋過鮑魚仔既鮮味,質素唔錯。膏蟹粥 $200呢個蟹粥其實同我想像既有點唔同,因為係我認知入面潮州粥係偏米飯既,但呢到既粥係綿既,不過個粥都有蟹甜味,所以都OK。家鄉粉絲線兜亂 $76呢個粉絲炒得好香又唔會太油,入面有蛋絲、臘腸片、叉燒等,配料既份量同粉絲各占一半,炒得好有鑊氣。  方魚炒芥蘭 $68又係一個炒得好有鑊氣既小菜,芥蘭好脆,方魚咸咸地連埋一齊食都幾正。總括黎講一班FD想啤啤佢,食下小炒,呢到都係唔錯既選擇。
是日三五知己到旺角搵食,決定食好耐冇食過既潮洲野,

之前上網都幾到呢到幾多好評,所以就決定黎試試佢。

醬歯拼盤 $128

食潮洲野點可以唔食歯水呢,呢碟歯水都幾好味,豬耳幾爽口,

其它野食都醃得幾入味,特別係豆腐好重歯水味同埋入面都幾滑。
醬歯拼盤
香辣魚仔炒蟶子 $252

海鮮系列之炒蟶子,呢都蟶子按條計,條條都好粗好大條,

用香辣魚仔炒少少微辣惹味,不過就可能入點太熟,有少少韌。
香辣魚仔炒蟶子
杞子紅棗蓉蒸鮑 $132

雖然鮑魚仔細細仔,不過都係鮮同埋一啲都唔韌,

用杞子紅棗蓉蒸蒜蓉香得黎又唔會蓋過鮑魚仔既鮮味,質素唔錯。
杞子紅棗蓉蒸鮑
膏蟹粥 $200

但呢到既粥係綿既,不過個粥都有蟹甜味,所以都OK。
膏蟹粥
家鄉粉絲線兜亂 $76

呢個粉絲炒得好香又唔會太油,入面有蛋絲、臘腸片、叉燒等,

配料既份量同粉絲各占一半,炒得好有鑊氣。

方魚炒芥蘭 $68

方魚炒芥蘭
總括黎講一班FD想啤啤佢,食下小炒,呢到都係唔錯既選擇。
醬歯拼盤
杞子紅棗蓉蒸鮑
膏蟹粥
2017-03-19 563 瀏覽
韓國醬油蟹醬油蝦就食得多啦,估唔到有得係香港食到潮州既醃鮮,一於約班FD去試下。要數世界上最邪惡既食物,我相信豬油渣都可以列入頭十名勁耐冇食過豬油渣麵,竟然見到呢度有得食豬油渣蒸水蛋,梗係要試試啦🤤🤤🤤🐷豬油渣炸過非常香口,脆卜卜之餘入面重有香口的油香,而且唔會覺得食落口好油膩或者好大陣酥味,送飯一流而雞蛋亦都蒸得好有水準,蒸得夠嫩滑,而且唔會蒸到起泡,口感順滑又香。配上甜甜的豉油,整個組合相當惹味熱辣辣既脆炸饅頭配上練奶,永遠都食唔停口卥水拼盤有豬耳丶豆腐丶紅腸丶豬大腸丶五花肉等等,味道唔會太咸,送飯送啤酒都一流。$43蚊一隻的聖子皇,大大隻,味道唔錯,而肉質都爽口$18蚊一隻既醃生蝦,每隻都有半隻手掌咁大。肉質都幾結實,醬油味唔會太咸。脆炸獅子頭,餡料好足料又結實,啖啖都係肉味。配泰式雞醬唔錯。炒得好乾身既粉絲,配料有蛋丶冬菇等等,味道唔會太濃,食落幾爽口。大愛油炸過的咸魚配芥蘭,咸魚炸過後脆卜卜,送酒真係一流!超正。
豬油渣蒸水蛋
要數世界上最邪惡既食物,我相信豬油渣都可以列入頭十名

黃金一口炸饅頭
熱辣辣既脆炸饅頭配上練奶,永遠都食唔停口
醬卥拼盤
香辣魚仔炒聖子
醬醃生蝦
家鄉粉絲兜亂
2017-03-18 388 瀏覽
返工工作壓力真係好大架......幾個女仔放工就緊要去行下街~ 行完旺中正打算過對面食南記, 抬頭一望原來係南記上面有一間叫做心夜來潮, 咁就膽粗粗上左去試下~佢個MENU其實都幾多選擇~ 但我地始終全部都係女仔~ 所以都不能叫太多~ 加上個時已經係夜晚9點半, 所以唔想叫D 太heavy~ 第一樣係醬鹵拼盤成個拼盤total有6個item, 鹵味都重~ 唔太咸~另外叫左個蟶子~ 價錢方面唔算好平~ 但勝在都身算大隻~ 一人一隻就岩岩好~火喉方面都控制得幾好~ 味道唔會太濃都keep到海鮮味~朕有位朋友成日都話我鐘意依埋晒d cheap野~ 係呀~其實愈cheap既野, 先係愈難煮得好味既野~ 其中一種既就係饅頭~ 佢饅頭既size係mini size, 2啖就可以食完, 佢細細粒但係炸得一d都唔會過硬, 外脆內軟, 再點埋煉奶真係好好味~之後上既係家鄉粉絲線兜亂, 睇個名都知道係炒粉絲啦~ 佢有d肉粒係裡面, 食落唔會炒到一pat pat, 粉絲都係根根分明, 同埋唔會好油~女人呀, 唔想有肚腩其中一個主要解決方法就係排毒, 食菜都係一個可以幫助到女士既方法~方魚朕估計應該係咸魚~

醬鹵拼盤
成個拼盤total有6個item, 鹵味都重~ 唔太咸~
香辣魚仔炒蟶子 (6隻)
家鄉粉絲線兜亂
方魚朕估計應該係咸魚~ 個菜炒得幾好係d 菜食落去係爽口~ 但唯一唔好既係用咸魚炒有d過咸, 食上面個d冇咩問題, 但食到落底再加埋d汁真係唔係人人頂得到~
方魚炒芥蘭
依到其中一樣既主打就係粥~ 依個粥個粥底係用蟹膏煲~ 所以味道好濃~ 係粥裡面仲見到有一大隻膏蟹~ 我地6個人大概每人都可以食到2碗~ 當你食完d咁咸既菜, 再用d粥去沖下個口真係岩岩好~
砂鍋粥
豬油渣蒸水蛋
到最後我地仲叫左一個蒸蛋~一開始見到豬油渣蒸水蛋真係有d卻步, 因為真係好擔心會好肥~ 但又真係冇係外面有見過咁既蒸水蛋, 到最後都叫埋~ 唔知係唔係用豬油蒸真係唔同d, 真係好滑好滑~ 味道唔會好淡~ 薄薄既一層油再加埋蒸水蛋, 入口真係冇竹得輸~ 真心值得推薦!

總結: 依間心夜來潮同平時食個d有d唔同, 海鮮方面朕覺得有d貴~ 但其實野食水準都不過不失~ 而且可以搵到d你係出面見唔到既max & match~ 夜晚宵夜可以一試~
砂鍋粥
2017-03-18 229 瀏覽
OT放工後搵中間點集合,旺角係1個好地方行過無意中見到--心夜來潮上去,2個人叫左蠔餅:香口,但我略嫌炸得滯,唔juicy,呢個係個人喜好問題小米餃: openrice多推薦就試下啦,平平地絕對可以一試砂鍋粥: 黎到無理由唔食,幾乎檯檯都有。小鍋要$180起,自己揀料配搭。我地要細膏蟹($120),元貝($40)和蟶子($40)。元貝蟶子都係得1隻,雖然大大隻,但有d貴。粥好鮮甜,膏蟹好多膏,小鍋都可分到6-8碗。點可以唔叫啤酒呢,仲要係用碗飲既,爽呀👍
OT放工後搵中間點集合,旺角係1個好地方
行過無意中見到--心夜來潮
上去,2個人叫左
點可以唔叫啤酒呢,仲要係用碗飲既,爽呀👍
蠔餅
潮汕海鮮砂鍋粥
潮汕海鮮砂鍋粥
2017-03-18 212 瀏覽
這夜⋯⋯在旺角心血來潮棍吃潮洲菜。街邊的潮洲菜館好像也不現了蹤影,友人提議到旺中對面的心夜來潮。 醫鹵鵝件$108 鹵水味很香濃,但入口味不會太濃,鵝件肉身也很嫩滑。 傳統鴨蛋煎蠔餅$78 煎蠔餅有很多蠔,用鴨蛋來煎特別好吃,蛋邊煎得十分香脆。即使不用沾魚露也十分好吃。 蒜蓉椒絲炒通菜$58 看似不是特別的食物,但炒得鑊氣夠便美味了! 潮汕砂窩粥(自選材料)小$180起 乾瑤柱 / 象拔蚌仔 / 鮮雞件/鮑魚 這個是這夜的重點,小的砂窩粥2個人分每人也有4碗左右。粥底鮮甜綿滑,雞件有醃過,帶少少鹹味,入口肉質嫩滑, 象拔蚌仔及鮑魚也不會煮得過火,程度剛剛好! 這夜的食物看似簡單,但也顯出大廚的真功夫。

醫鹵鵝件$108

鹵水味很香濃,但入口味不會太濃,鵝件肉身也很嫩滑。

傳統鴨蛋煎蠔餅$78

蒜蓉椒絲炒通菜$58

看似不是特別的食物,但炒得鑊氣夠便美味了!

潮汕砂窩粥(自選材料)小$180起

乾瑤柱 / 象拔蚌仔 / 鮮雞件/鮑魚

這夜的食物看似簡單,但也顯出大廚的真功夫。
2017-03-07
  • 潮汕砂窩粥
2017-03-02 387 瀏覽
韓風吹襲,之前成日都見人食韓式醬油蟹已經非常吸引,好想食好耐啦, 邊個話食潮州菜就淨係得打冷食㗎。 其實 潮式菜都會有醬醃海鮮食。 首先點咗個醬醃三點蟹 ,鹹鹹的鮮味十足, 這個蟹sashimi認真特別, 鮮味嘅蟹肉同埋蟹膏 經過醃製 帶點鹹味,送酒一流。 另外在點左一份醬醃瀨尿蝦, 每一隻都幫你剝曬売就咁已經可以食到佢嘅肉, 多細心, 去日本餐廳食蝦刺身就食得多瀨尿蝦刺身咁樣食又是另一番風味。 呢度嘅每一份帳熱食物都會跟一碗白粥, 如果唔飲酒嘅,食起上嚟嘅時候又真係好需要一碗白粥的。 食完漿醃海鮮實在忍不住要點番支大青島飲下先夠滋味😂

其實 潮式菜都會有醬醃海鮮食。

食完漿醃海鮮實在忍不住要點番支大青島飲下先夠滋味😂
2017-02-28 340 瀏覽
由於爸爸只喜歡吃中菜,而這次又想試試新食店,故找到了這家心夜來潮。本來我沒甚麼期望,不過吃下來卻算是有一點點意外。我覺得最好吃的要算是粥。粥的配料是客人自己選擇的,我們這次選了雞、蜆和鱔魚等,味道頗鮮美,有點讓我始料不及。粥的份量也不錯,4個人吃每人可以兩碗多一點,而這個鍋亦算有效保持食物的溫度,所以整體來說這個粥是頗讓人滿意的。而我自己本身喜歡秋葵,也喜歡辣的食物,所以見到有這樣一道菜,便order了。上菜時,食物非常熱,很香口,對於愛吃得較清的我來說,味道是濃了一點點,但因為就只有秋葵和肉碎,如果味道不夠,只怕一般人可以覺得不夠味道。其他食物相對沒那麼突出,不過也有着潮汕特色,例如蠔餅,是用鴨蛋來煎,出來味道比用雞蛋濃郁,口感也會飽滿一點,跟平常在香港吃到的有點不同,吃下來喜不喜歡或習不習慣是個人喜好了,但起碼有一點地道特色,我覺得亦是好事。其餘有麵、魚餅、菜餃、肉丸等,不算特別太突出,但總括而言,也是一次不錯的體驗,而且沒想過旺角正中心的鬧市之中,能有這種較偏門一點的菜式。如果喜愛潮汕美食,不妨一試。

2017-02-19
2017-02-28 238 瀏覽
朋友介紹下來到這間出名吃蟹粥的餐廳,位置處於旺角中心對面,十分方便。先來一窩細砂窩粥 ($180):用砂窩盛戴,風味十足,粥底算綿,蟹肉鮮甜。嫌一窩細粥不夠4人食用,於是多點一客醬醃海膽 ($38),可是原來只有一小碟的份量,海膽偏咸所以怪不得要配一碗白粥,中和咸味但又不失味道。秘制墨魚脯豬手煲 ($98)豬手夠多而且易咀嚼,豬皮彈牙。墨魚跟豬手都入味但墨魚比較硬身。爆炒醬啫秋葵 ($68)爆炒醬秋葵令本身無味的秋葵變得惹味,秋葵亦爽脆。最後點了炸饅頭 ($36/8件)點上煉奶吃令人一件接一件的吃。饅頭炸得剛好,沒有過硬或太輸的問題。
先來一窩細砂窩粥 ($180):
用砂窩盛戴,風味十足,粥底算綿,蟹肉鮮甜。
秘制墨魚脯豬手煲 ($98)
爆炒醬啫秋葵 ($68)
爆炒醬秋葵令本身無味的秋葵變得惹味,秋葵亦爽脆。
最後點了炸饅頭 ($36/8件)

2017-02-27
2017-02-28 222 瀏覽
天氣轉凍,吃蟹粥的念頭又出現,所以心血來潮來矜這間營業至深夜的心夜來潮。因為食客太多而且久等了,所以最後提供一間獨立房給我們。《砂窩粥 $180》細:砂窩粥內有蟹,粥底鮮甜,而且熱烘烘很暖身。《醬醃海膽 $38》份量細少只有豉油碟般大小,配有一碗白粥。將醬醃過帶咸香的海膽拌白粥吃一流。《秘制墨魚脯豬手煲 $98》豬手夠稔且彈牙入味,不錯。可惜墨魚偏韌。《石板燒汁茄子 $62》整體中規中矩,不太油膩,燒汁茄子主要沒有燒燶便成了。《巨型手打魚旦 $36》外層炸得香脆,口感彈牙,帶微微胡椒辣。《爆炒醬啫秋葵 $68》秋葵炒得入味夠,而且爽脆,十分惹味。《炸饅頭 $36》八個迷你饅頭炸至黃金,再配上煉奶,味道夾之餘又可減低油炸的油膩感。
《砂窩粥 $180》細:
砂窩粥內有蟹,粥底鮮甜,而且熱烘烘很暖身。
《醬醃海膽 $38》
《秘制墨魚脯豬手煲 $98》
豬手夠稔且彈牙入味,不錯。可惜墨魚偏韌。
《石板燒汁茄子 $62》
整體中規中矩,不太油膩,燒汁茄子主要沒有燒燶便成了。
《巨型手打魚旦 $36》
外層炸得香脆,口感彈牙,帶微微胡椒辣。
《爆炒醬啫秋葵 $68》
秋葵炒得入味夠,而且爽脆,十分惹味。
《炸饅頭 $36》
2017-02-26
2017-02-27 214 瀏覽
今日朋友說去食潮州菜潮州冷,我最愛海鮮冷,不是每間菜館都有,朋友仔帶我去心夜來潮打開餐牌,果然沒有令我失望我最愛醬醃三點蟹、醃獅蚶獅蚶隻隻都洗擦得很乾淨、雖然比較細隻,但很鮮甜醬醃三點蟹:要了中蟹,都頗大隻,已經切開了一小塊一小塊,一啜一吸,鮮肉已到咀唇邊,夠滑又惹味! 醬醃海鮮味道都比較重,所以餐廳有細心跟了一碗粥,吃口粥,平和了味覺! 豬油渣蒸蛋 - 最近一直都好想吃豬油渣,想不到竟然看見這裡有豬油渣蒸蛋,所以我堅決一試! 蛋蒸得極滑;豬油渣炸得又香又脆,一點都沒有油感。 整個味道口感香脆滑流很有趣,令普普通通的蒸蛋升了一個 Level! Good!!
今日朋友說去食潮州菜

打開餐牌,果然沒有令我失望

我最愛醬醃三點蟹、醃獅蚶
獅蚶隻隻都洗擦得很乾淨、雖然比較細隻,但很鮮甜

蛋蒸得極滑;豬油渣炸得又香又脆,一點都沒有油感。

2017-02-27 245 瀏覽
通常我哋平時食潮州嘢,都嚟唔開 牛腩河粉,牛丸河粉,潮州粥, 鹵水呢啲咁耳熟能詳嘅食物, 不過今日我就試到一啲比較另類又特別些少嘅潮州食物, 就係 醬醃爆膏潮汕赤蟹, 就算未食淨係聽個名都知勁㗎喇。醬醃爆膏潮汕赤蟹, 究竟呢樣食物係點樣㗎呢,其實真係好難形容,首先應該係生嘅, 但係又唔係sashimi 嗰種生, 因為係醃過嘅,味道係鹹鹹鮮鮮嘅,啲蟹膏甘香香得嚟又係鹹鹹哋,呢種鹹好特別, 而且除咗鹹之外仲好似有少少酒香,好似係除非唔係,好似講得好空泛咁,如果係實在啲嚟講 咁樣,佢嘅味道就可能比較似 韓國嘅醬油蟹一樣, 而我覺得呢個蟹係更好味。
  • 醬醃爆膏潮汕赤蟹
2017-02-21 255 瀏覽
心夜來潮 食潮州菜既地方 同打冷好唔同 食特式菜為主 食物質素好 價錢又唔貴。 食店裝修以中國古式為主 木枱櫈 加大大個中國燈 menu整得好精美 餸名好得意 好似 鰻頭都有得炒 68 用辣子青椒炒成既鰻頭仔 辣子好香食落微辣, 配以青椒調味 仲有銀魚仔乾 食落好煙韌 鰻頭切成細細個 食落好香脆 入面包好有口感 十分特別 石板紅燒醬香骨 76 一上枱sasa 聲令人食指大動 紅燒骨好夠鑊氣 有醬汁好酸甜開胃 因為鐵板 舊排骨下面有d 煎香脆左 而上面偏林入味 而且豬肉近骨位食落有d 筋口感 唔錯 菜茶 52 潮州特式菜茶 雖側係茶 其實似係菜湯 用勁多料 菇 臘腸 豬肉 粉絲等等煲成 食落好有菜肉湯既香味 而且感覺清新 再加上 用米通浸喺菜茶上面增加口感 好有特式 家常牙籤雞 42 一件件用牙籤拮住既雞, 用少少米通包住雞炸成 一口一件 雞皮加埋米通炸得香脆入味 而且入面 雞肉嫩滑 配以甜酸汁 好好味 食店潮州菜好有特色 平時喺香港好少機會有得試 ! 值得黎食
2017-02-20
2017-02-18 189 瀏覽
在香港總是要OT, 什麼時候會才可以逃離啊...好想去選旅行><在OP找有宵夜的, 找到這間吃潮州菜, 好多人大部分都是幾十元, 不貴的東西, 潮州菜就是這樣嗎? 就連蠔仔, 海膽都只是$40左右, 好便宜呢!剛好今晚蟶子王有買二送一! 叫了6隻, 炒起來一碟也滿多的, 加了青椒同洋蔥炒, 惹味非常, 好新鮮彈牙!叫了海鮮粥, 又是超足料! $180小鍋可以點共$180的配料, 最抵食一定要點皖魚, 豬潤, 之後再叫蜆, 雞件同乾瑤柱, 叫足5種配料, 粥底又鮮又豐富!而且極重手, 整鍋粥有一半是料來的, 粥底好綿好易入口, 吃宵夜好適合不過呢
在OP找有宵夜的, 找到這間吃潮州菜, 好多人