2018-07-29
家人難得開車到銅記食個家庭飯,去到心之食堂幫襯一下香港小店,點知得出結論一個字「伏」。成咗近$1500,點知我哋食的嘢比「葵涌廣場」、大埔小店不如,貴....例如點咗個$80幾鈫的日式抄雜菜,返嚟的喺椰菜炒草菇,成碟水汪汪咁,見到就想話句「回水」。鰻魚石頭鍋飯、牛仔粒、牛舌芯等,一個字「咸」,咸到無曬味覺。🤢海胆杯食材喺有腥味的,證明有幾唔新鮮🤮,唔新鮮食材在夏天嚟講會攪出事嚟的。😷日式煎蛋、芝士吉烈蝦用大量平價沙津醬蓋過食材的「唔新鮮」,秋葵沙津攪到成碟「出曬水」。今次最好彩喺無食到「食物中毒」,但喺真心想講句「唔好攪衰香港美食天堂的美譽吧」唔該。🤮失望到爆,三個大人、一個細路都食成$1500,真有點「貴得意外」,因為用極平價的食材、極差的手藝 同 極難食的感覺,連小朋友都唔想食,真喺要好好檢討一下往後的路。🤦🏻♀️