2019-11-04 356 瀏覽
由於想吃點精緻的日式料理,在銅鑼灣找了找,便去了在耀華街的這間樓上舖。雖是平日的晚上8時多,但餐廳門前還是坐了幾枱等待入座的食客,看來沒選錯一試這裡。一看餐牌,想試的心之魚生飯剛好售罄,只好點個秋葵刺身沙律($88)。雜錦粒粒刺身有三文魚、油甘魚、吞拿魚等,還有蟹子、秋葵、青瓜、沙律菜。在芝麻醬混合下沙律及魚生的香甜也得以提升,清新也開胃。接下來的就是這裡的招牌菜之一:邪惡包($38/件)。之所以邪惡,是因為輕烤帶子中夾着一片厚切的香煎鵝肝,再用紫菜及沙律菜包裹。一啖咬下,多汁的帆立貝中爆發出鵝肝的油香,當中的膽固醇食得我非常內疚之餘,卻欲罷不能,實是邪惡!海膽蟹籽杯($68)的性價比也很高,杯中的壽司飯上放了一層蟹籽及一層海膽,海膽滑溜,沒有腥味,每啖也吃得開心。心之火焰鐵板牛柳串($88)更是吸睛,上桌時侍應在牛串淋上烈酒後點火,熱香四溢。燒過的牛柳粒及青椒添加了一份焦香,肉腍味濃。燒油甘魚鮫($108)也烤得恰到好處,魚皮香脆、魚肉多汁、油香瀉出,居酒屋味道十足,雖是簡單卻令我非常滿足。每道菜式也不錯,想必會再訪一完試其豐富魚生飯的願望!

每道菜式也不錯,想必會再訪一完試其豐富魚生飯的願望!
2019-10-29
  • 心之火焰鐵板牛柳串
  • 海膽蟹籽杯
  • 秋葵刺身沙律
2019-10-04 3269 瀏覽
又再次重遊舊地銅鑼灣耀華街既「百樂中心」,呢座大廈出哂名多野食就唔在講,而今次聽朋友介紹慕名而黎呢間特色居酒「心之食堂」。雖然地方睇落唔係太大,不過店內環境絕對睇得出擺過心思,無論裝飾定係餐具都有一種傳統日式揉合時尚風格既感覺,當中最觸目既就係牆上掛左部單車,即刻忍唔住要打返個靚卡呀!👇📌心之魚生飯 - $98👉打頭陣既就係其中一個餐廳既招牌菜,賣相相當精緻。顧名思義,擺盤都係以心形為主,就算連個飯同個碗都非常一致。而裡面既魚生新鮮,口感又爽口,當中既精髓就係最底既一粒粒既魚鬆粉,令整個飯粒入口非常彈牙爽甜。最後面頭仲有一大隻甜蝦點綴非常唔錯!📌蘆筍海老牛肉卷 - $48👉蘆筍海老牛肉卷係我非常期待燒物,價錢超抵食,份量比足你。而呢個配搭我覺得幾有創意,用到蘆筍同鮮蝦再被牛肉包住,一啖咬落去,層次多變,蘆筍爽脆香甜,牛肉又夠香濃,口感豐富。📌鹽燒雞翼 - $50 (2串)👉第二樣必食燒物,我推介呢款雞翼,表面雞皮燒到卜卜脆,裡面雞肉嫩滑多汁,非常香口,食得出大廚技術到家,控制火侯、時間、調味岩岩好,絕對高質推介。📌天然蘋果醋 - $28👉我揀左杯蘋果醋試下,用黎送燒物簡直一流,消滯之餘
又再次重遊舊地銅鑼灣耀華街既「百樂中心」,
呢座大廈出哂名多野食就唔在講,而今次
聽朋友介紹慕名而黎呢間特色居酒「心之食堂」。
雖然地方睇落唔係太大,不過店內環境絕對睇得
出擺過心思,無論裝飾定係餐具都有一種傳統
日式揉合時尚風格既感覺,當中最觸目既就係
牆上掛左部單車,即刻忍唔住要打返個靚卡呀!👇

📌心之魚生飯 - $98
👉打頭陣既就係其中一個餐廳既招牌菜,
賣相相當精緻。顧名思義,擺盤都係以心形為主,
就算連個飯同個碗都非常一致。而裡面既魚生新鮮,
口感又爽口,當中既精髓就係最底既一粒粒既魚鬆粉,
令整個飯粒入口非常彈牙爽甜。最後面頭仲有
一大隻甜蝦點綴非常唔錯!
📌蘆筍海老牛肉卷 - $48
👉蘆筍海老牛肉卷係我非常期待燒物,
價錢超抵食,份量比足你。而呢個配搭我
覺得幾有創意,用到蘆筍同鮮蝦再被牛肉包住,
一啖咬落去,層次多變,蘆筍爽脆香甜,
牛肉又夠香濃,口感豐富。
📌鹽燒雞翼 - $50 (2串)
👉第二樣必食燒物,我推介呢款雞翼,
表面雞皮燒到卜卜脆,裡面雞肉嫩滑多汁,
非常香口,食得出大廚技術到家,
控制火侯、時間、調味岩岩好,絕對高質推介。
📌天然蘋果醋 - $28
👉我揀左杯蘋果醋試下,用黎送燒物簡直一流,
消滯之餘,入口酸酸甜甜,認真唔錯。
2019-10-03
  • 心之魚生飯
  • 蘆筍海老牛肉卷
  • 鹽燒雞翼
  • 天然蘋果醋
2019-10-02 1858 瀏覽
行到邊食到邊~銅鑼灣。-銅鑼灣日本餐廳林立,連鎖及小店也頗多。約朋友來這邊吃飯常常出現選擇困難症。今次我和朋友便去一間上樓的小店。-HK$68海膽蟹籽杯~海膽蟹籽飯被裝在精緻的玻璃杯內拍照打卡一流。新鮮海膽和飽滿大堆蟹籽,還有小小的Wasabi,拌勻食用。Q彈的蟹籽配上海水濃味的海膽是絕配😚-HK$38 邪惡包/件~原來邪惡包由紫菜、帶子、鵝肝組合而成。脆薄的紫菜夾著鮮味十足的帶子配上肥美而不油膩的鵝肝。三層口感頗特別。-HK$98心之魚生飯~魚生飯的外形是❤️形。好🈶️少女感覺😆刺身方面~甜蝦、三文魚、吞拿魚、鯛魚及蟹籽。每一口飯也拌著滿滿的魚生好幸福啊!-HK$88心の火焰鐵板牛柳串/2支~侍應上檯時便會點🔥,我看見嘩嘩聲🤣。牛肉充滿黑椒味,軟熟又多汁配上清甜的紅椒👍🏻。串燒下的菠蘿我們也不放過🤪。-HK$58青蛙王子~忌廉梳打配抹茶雪糕。沒有想過這種配搭出來的效果驚喜連連也不會太甜。-店內環境舒適,用單車來做擺設頗特。小店經營,每道菜即叫即做,保持食物質量,值得一讚。
行到邊食到邊~銅鑼灣。

海膽蟹子杯

青蛙王子

店內環境舒適,用單車來做擺設頗特。
小店經營,每道菜即叫即做,保持食物質量,值得一讚。

2019-09-30
海膽蟹子杯
2019-09-23 1722 瀏覽
成日去到銅鑼灣都比較少去time square果邊揾食,今次行到附近searh下有咩食既時候見到呢間心之食堂好似d食物賣相幾吸引就入左去試試.估唔到樓上餐廳都開始電子化用平板電腦落單仲有埋食物圖好貼心.邪惡包唔洗多講一睇明白雅惡程度有幾高,只係賣呢個價$既話唔點真係同自己個胃作對.一入口鵝肝陣鵝油味好香,煎過更香入口慢慢融化.再加上帆立貝甘甜味又多左重鮮味,整體外層紫菜好脆口外脆內軟成個配搭係無得輸!碎吞拿魚蓉軍艦既吞拿魚蓉成座山咁高真係無可能一啖食得晒,魚蓉打得唔會過碎入口仲有吞拿魚肉口感.食落唔會有腥味質感軟綿綿.露筍海老牛肉卷平時食得多都係金菇肥牛卷,呢間反傳統將金菇換成露筍及海老.先係牛肉外層唔會太乾帶牛香味,再到內餡裏帶露筍既爽脆同海老既彈牙整個配搭比起金菇更清新而且無咁油膩.7味炸雞炸漿粉薄內裏雞肉嫩滑又多汁流出,食落又無雪味,外層7味粉食落少少辣.心之火焰鐵板牛柳串呢個真係名副其實,上枱後淋上火焰成串燃燒起黎,燒完後唔會令牛柳串變焦.牛柳肉質夠淋,外層加左少少黑椒調味幾香口.三文魚茶漬飯內裏好多三文魚碎十分足料加上茶湯同味素暖暖地食落好暖胃而且食左咁多肥膩野食返啖感覺平衡

三文魚茶漬飯內裏好多三文魚碎十分足料加上茶湯同味素暖暖地食落好暖胃而且食左咁多肥膩野食返啖感覺平衡返.
  • 心之火焰鐵板牛柳串
1K
2019-09-13 1880 瀏覽
突然又想轉下食日本菜,今日收工在銅鑼灣接個朋友仔,其後我們上網搜尋下附近的日本餐廳,找尋到一間人氣都幾高的樓上居酒屋「心之食堂」,見到正面的評價都很多,吸引了我馬上打電話去訂枱食晚飯。「心之食堂」位於銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓,在時代廣場附近,交通都十分方便,餐廳地方不算大,會見到水泥牆上有架單車作裝飾、復古的歐式鐵牌等......室內的裝潢以簡潔的風格裝飾,感覺不會太拘束。店員安排了我們座位後,給我們一個 Ipad 讓我們自行點餐,非常方便易用,而且圖文並茂,已經分類及有列明價,點餐後又可以自己的點菜紙,一目了然又清晰。飲品我自己選擇了杯熱生薑茶($ 28),食得生冷食物多,飲杯生薑茶驅下寒都不錯,味道香甜又晤辣,順喉舒適。招牌之一的海膽蟹籽杯($68)我就點了一杯,大堆的海膳鋪滿了整個杯子,有兩片青瓜片,中層及下層有橙紅的蟹籽及珍珠飯,賣相層次分明,相當吸引,海膽都算鮮甜,加上爽脆清新的青瓜,甘香美味,加上脆卜卜的蟹籽,可沽上日本醬油及芥辣,再加一口米飯,讓口感吃得更豐富滋味。創新的日本小食必要選擇邪惡包 (一件)$38,一片脆口的日本紫菜夾雜了一些雜沙律菜,再有帶子及已煎香的

海膽蟹籽杯

創新的日本小食必要選擇邪惡包 (一件)$38,一片脆口的日本紫菜夾雜了一些雜沙律菜,再有帶子及已煎香的鵝肝,一口咬下有紫菜及沙律菜的脆口,再有嫩滑的帶子及油脂甘香鵝肝,整體多重口感,滿口都有馥郁油香的鵝肝味道。

邪惡包 (一件)

用了一張木櫈盛裝著甜蝦(4隻) $38,賣相都好得意,甜蝦肉質軟糯滑口,都好鮮甜!

甜蝦(4隻)
是晚令我最滿意是石板黑松露牛油帶子$88,一共有四隻,每粒的帶子上都有黑松露醬,帶子都好大粒厚肉,用牛油煎香過令帶子更提鮮,爽口彈牙的肉質中充滿了幽香芬芳的菌香,在石板上的帶子仍然保溫,讓我地吃到即叫即製熱辣辣的帶子,味道也好鮮香!
石板黑松露牛油帶子

邪惡地選擇了一款炸物,友人選擇了一份蟹肉忌廉餅 $38,炸至金黃色澤,吃起來又不會太油膩,外層脆口鬆化,內饀有清甜軟腍的忌廉及少量蟹肉,整體好吃到真是停不到口。
蟹肉忌廉餅

平時多數都是食白酒煮蜆,不過這間餐廳推出了一款不同煮法的煮蜆,就是胡椒豬骨湯煮蜆 ($78),湯中浸著蜆肉,蜆肉肉質飽滿彈牙,充滿了胡椒香,豬骨湯湯中好似平時我們家中的湯水般,清甜香惹,最後我們連湯都喝光,真是美味。
胡椒豬骨湯煮蜆

最後來一份串燒,我們點了一份燒香草豬頸肉(兩串)$48,豬頸肉微脆肉香,吃起來又不會太有肥肉,肉香爽口,香草香味突出,熱辣辣有嚼勁,必食之選。

燒香草豬頸肉(兩串)

店員都會主動協助客人落單、又會換碟,而且上菜速度都好有效率,整體食物都好有水準,值得下次再來!
2019-09-10
海膽蟹籽杯
邪惡包 (一件)
甜蝦(4隻)
石板黑松露牛油帶子
胡椒豬骨湯煮蜆
燒香草豬頸肉(兩串)
2019-11-10 1 瀏覽
✨中女獨食難肥日誌 ✨心之食堂 中女食銅鑼灣 銅鑼灣美食再訪這家位於銅鑼灣的日式創意料理,上次主要吃串燒,見到別人吃原條鰻魚飯超吸引早已決定有機會要再來💕還是十分滿意,好味又抵食😋三文魚刺身 $40(4片)料理擺盤精緻,賞心悅目,四大片魚生足1cm厚,超好肉地🤣也鮮甜無腥味,才$10片超抵!必食👍🏼海膽蟹子杯 $68呢個不得了😭也是視覺系,看見也開胃!我最愛的海膽,同樣非常鮮甜,配上脆卜卜蟹子,最底有壽司飯同吃,這個迷你魚生杯我超喜歡💕邪惡包 $38/一件上次吃過返尋味😝邪惡包是紫菜包著新鮮帆立貝開半夾燒香鵝肝,鮮甜充滿油香,口感豐富,好味🤤原條鰻魚石鍋飯 $118到主食了!超!大!條!原條鰻魚好吸引!而且飯量也好多,才百多元非常抵食😋而且鰻魚好滑,甜甜的燒汁,竟然大份量到吃不完飯🙈咖哩薯餅 $36炸得香脆,上碟超熱,炸粉薄薄的,咖哩薯餅有帶甜的日式咖哩香味,好吃!燒雞軟骨 $38 燒秋葵 $38雞軟骨做得好好,少許鹽調味已好夠,脆身又有口感👍🏼整整三串,抵食!點個秋葵當吃了菜😂滑滑的,一點也不老!Asahi $48(330ml)吃串燒點個啤酒🍻cheers!好喜歡這間居酒屋,會再來的
✨中女獨食難肥日誌 ✨
心之食堂 中女食銅鑼灣 銅鑼灣美食

三文魚刺身 $40(4片)

海膽蟹子杯 $68

邪惡包 $38/一件

原條鰻魚石鍋飯 $118

咖哩薯餅 $36

燒雞軟骨 $38 燒秋葵 $38
Asahi $48(330ml)
吃串燒點個啤酒🍻cheers!好喜歡這間居酒屋,會再來的!
2019-11-09
  • 原條鰻魚石鍋飯
  • 海膽蟹籽杯
最近好想食魚生,就上網揾下有咩好食,睇到心之食堂食物質素賣相都唔錯就拉埋家姐去食。係餐廳外坐低等左一陣,入到去比左張二人卡位。餐廳用ipad點菜,望左下都有好多選擇,最尾都係決定食心之魚生飯,另外叫左心之蛋卷同兩杯熱飲。魚生飯一上菜即刻令人垂涎欲滴,個飯擺得好靚打卡一流,擺成心形既飯入面夾左魚籽,面頭鋪滿各式各樣既刺身,小心翼翼甘食第一淡好驚整散左個飯,不過佢整得好結實都唔洗擔心。刺身切得幾厚身,咬落去一淡魚香一淡飯香再加偶爾有魚籽係口入面輕輕爆開,成個口感配搭勁match。刺身非常新鮮,三文魚同蝦非常好食。另外一定要提既一定係心之蛋卷,不過唔記得左影相,呢個蛋卷真係十分滿分有一百分甘好食,熱辣辣既蛋卷上面淋左番茄汁同沙律醬,睇落平平無奇但一切開入面食落已經停唔到口。入面熱辣辣有芝士有d三文魚碎係入面,所有配搭極級match超級好食!不過係切個陣因為太流心有d係碟到曬左😂同家姐兩個人迅速就清曬成個蛋卷。最後飲埋兩杯熱飲,入面有好多薏米,清清地甜甜地好養喉,一杯勁大杯。食完個飯蛋卷再飲埋杯野飲超級飽,坐得又舒服,店員服務亦好好,推薦大家黎銅鑼灣一定要黎試下!🤤
2019-11-05 6 瀏覽
/心之食堂🇭🇰/#sa銅鑼灣篇 #sa晚餐篇➖➖➖之前見到佢嘅原條鰻魚飯同玉子燒幾吸引😋終於食到啦!餐廳嘅位置唔算好多 而且都有幾多人排隊不過我6點到 所以有位可以即刻入但由於之後都幾多人等位 進食速度🆙叫左以下呢幾樣😆:➖➖➖1️⃣原條鰻魚石鍋飯 $118用左個石鍋裝住 幾精緻而且到最後先食都仲係保到温🤓呢個份量較多 建議兩人share 之後再點燒物/刺身💛鰻魚原條上幾大條 幾肥美 加上燒汁 幾鮮甜☺️燒汁都唔太多 所以感覺唔會好滯💛飯份量都幾多下 感覺似兩人份量 可以share粘度不錯 唔會過咸😆建議連埋鰻魚一齊食 分開食會覺得有少少淡➖➖➖分數: 7.8/10➖➖➖2️⃣汁燒牛肉飯 $48除咗吉野家呢到都食到牛肉飯啊🤓感覺上無鰻魚飯咁大碗 所以一個人可以食晒~牛肉嘅份量都唔少覺得有少少overcooked 不過都吸收到燒汁 都幾惹味唔會太乾~而飯底同樣會索到燒汁 較鰻魚飯惹味➖➖➖分數:7.4/10➖➖➖3️⃣邪惡包 $38造型幾特別 真係幾似個包係用一塊紫菜包住兩塊帶子 中間夾住鵝肝☺️我諗佢叫佢邪惡就係個鵝肝🤤🤤💛鵝肝都幾大件 唔係即食關係 變咗微暖但唔會腥 仲有啲部分係入口即溶🤤💛帶子 肉
/心之食堂🇭🇰/

石鍋鰻魚飯

分數: 7.8/10
2️⃣汁燒牛肉飯 $48
除咗吉野家呢到都食到牛肉飯啊🤓
感覺上無鰻魚飯咁大碗 所以一個人可以食晒~
牛肉嘅份量都唔少覺得有少少overcooked
不過都吸收到燒汁 都幾惹味唔會太乾~
而飯底同樣會索到燒汁 較鰻魚飯惹味

幾有嚼口 啲肉唔會梅左😆

分數:8/10
4️⃣心之蛋卷 $88
身為蛋控點都想試下佢哋嘅玉子燒
入面有蟹籽、三文魚同芝士🤤

有沙律醬同茄汁做裝飾
蛋嘅熟度剛好 唔會太生/太熟~
蛋香再重啲就好!
內餡
有流心嘅芝士 加埋蟹籽同三文魚
感覺幾邪惡 唔會太油膩~
三文魚係約七成熟 唔食生嘅呢個都係一個選擇

如果可以加翻少少水果/薄荷葉做點綴就更好
分數:7/10
8️⃣蘋果醋 $28
雖然感覺上無其他飲品咁特別
不過如果食得多肉、串燒
呢款飲品較為合適 感覺無咁膩/ 甜

蘆筍海老牛肉卷
薄荷菠蘿特飲 蘋果醋
  • 原條鰻魚石鍋飯
2019-10-31 13 瀏覽
今晚同男朋友👫慶祝生日, 千揀萬揀終於俾我搵到呢間位於銅鑼灣百樂中心的心之食堂 Love Café ♥️。因為擔心walk in 會人多要等位, 所以我早早就已經book定枱, 一到埗就可以食野! 🤤 大概7點鐘左右已經4-5枱客人, 都幾旺場。一坐低, 店員就俾左一部ipad我地點餐, 簡單方便快捷, 唔錯! 我地總共點左4款食物, 2杯飲品。食物質素唔錯, 環境清幽, 值得推薦!心之火焰鐵板牛柳串🔥 ($88 /2串)呢道菜好似好受歡迎, 因為我見隔離枱都有點呢個XD。上菜時已將牛柳串插在菠蘿上固定好, 然後待店員淋上火焰🔥, 成條牛柳串就燒起上黎, 名符其實的串燒XD 成個過程拍片一流, 好吸睛! 不過燒的時間好短, 大概只有10秒左右, 燒完就可以起筷了!!! 牛柳粒唔會韌, 食到有微微的黑椒味道, 唔錯! 不過份量有d少,性價比一般🤭心之蛋卷 ($78)好好食! 真心推介!!! 心之蛋卷入面好足料, 有三文魚, 芝士, 蟹子, 沙律醬等等, 配搭得好好, 食落口感豐富, 每一啖除左蛋香之外, 仲食到入面的餡料, 唔會一邊多一邊少。另外, 蛋皮的面頭仲用在茄汁畫左個心心, 符合今

心之火焰鐵板牛柳串🔥 ($88 /2串)
心之火焰鐵板牛柳串

心之蛋卷 ($78)
心之蛋卷

好好食! 真心推介!!! 心之蛋卷入面好足料, 有三文魚, 芝士, 蟹子, 沙律醬等等, 配搭得好好, 食落口感豐富, 每一啖除左蛋香之外, 仲食到入面的餡料, 唔會一邊多一邊少。另外, 蛋皮的面頭仲用在茄汁畫左個心心, 符合今晚的主題!

邪惡包 ($38)
邪惡包

聽個名好似好邪惡咁, 所以我同男朋友只點左一客, share食, 好似無咁邪惡 😈 原來邪惡包即係用紫菜包住兩個帶子, 帶子中間夾住一塊煎好左的鵝肝, 係鵝肝! 真係幾邪惡🤤 店員用左個心型碗裝住, 我好中意! 帶子好厚, 食落去好鮮甜, 一D雪味都無! 鵝肝的味道好香, 好正! 不過我覺得鵝的油香味有少少搶左帶子的鮮味。另外可能我放左一陣先食, 外面包住的紫菜變軟左少少, 不過都OK既。

燒鮪魚飯 ($68)
燒鮪魚飯

因為男朋友好中意食魚🐟, 所以特登點左個燒鮪魚飯俾佢, 其實我就好驚lur骨的, 所以唔太中意食魚。不過佢食左兩啖之後話條魚好食, 叫我試下, 咁我就即管試試啦… 點知呢條魚真係幾好味, 唔會腥, 而且鮪魚的味道好香好濃郁。另外, 個飯都係♥️型架! 上面鋪左飯素, 唯一美中不足的就是飯偏乾偏硬, 不過整體唔錯!

🐸青蛙王子 ($58)
青蛙王子

點呢杯的原因係覺得佢個名幾有創意, 其實佢係忌廉梳打配抹茶雪糕🍦🤤成杯飲品都係綠色的, 好得意! 忌廉梳打唔會太甜, 佢同抹茶雪糕吁味道都幾夾。

忌廉溝鮮奶 ($38)
忌廉溝鮮奶

男朋友點的飲品, 我本身仲以為係罐裝果款忌廉溝鮮奶, 原來唔係 XD
燒鮪魚飯
忌廉溝鮮奶
2019-10-29 12 瀏覽
九點幾同朋友黎到餐廳稍等十幾分鐘就可以入座一入到去店員就會比部tablet點餐 心之魚生飯魚生飯擺成心型 好吸晴有各款魚生 三文魚、吞拿魚、甜蝦、蟹籽 全部好新鮮 切成合適大小 連埋壽司飯一啖啖咁食 好滿足香港人加油蛋捲店員送落黎個刻我地好錯愕 仲諗住同佢講我地無點呢個 好記得擺低個陣佢仲講香港人加油 💛淨係望已經全日嘅疲累無哂 蛋捲個熟度岩岩好 一切開蛋捲 啲蛋汁同芝士流哂出黎 入面仲有蟹籽 配埋茄汁 正😍最後仲有兩杯窩心柑桔檸檬密好大杯 濃度岩岩好飲完心到暖埋餐廳環境整潔店員有禮貌仲好有愛💛我地衝走個陣仲追出黎比找錢#懲罰良心小店

九點幾同朋友黎到餐廳

#懲罰良心小店
  • 心之魚生飯
  • 心之蛋卷
2019-10-27 24 瀏覽
心之食堂💓Environment: ★★★★☆Service: ★★★★☆Taste: ★★★★★今次我想和大家談談我於心之食堂的用餐經驗。燒雞軟骨 $38:雞軟骨燒得不錯。蒜片牛柳粒石鍋飯 $108:蒜片煎得頗香脆,牛柳粒的份量合理,味道不錯,牛肉有肉汁。另外,飯上淋上了甜醬汁。石板黑松露牛油帶子 $88:帶子上有淡淡的牛油香,亦有黑松露的香味。帶子的大小方面算是合理。蟹子軍艦 $38:蟹子份量頗多,紫菜亦仍是脆的。日式炒野菜 $58:用了野菜,菇,木魚等製作而成。邪惡包 $38:製作材料有鵝肝,帶子,菜和紫菜。三文魚茶漬飯 $48:用了三文魚肉碎,芝麻等等製作的茶漬飯。總的來說,個人認為蒜片牛柳粒石鍋飯的味道比較出色,價錢亦合理。🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室#hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotog
心之食堂💓
Environment: ★★★★☆
Service: ★★★★☆
Taste: ★★★★★

今次我想和大家談談我於心之食堂的用餐經驗。

燒雞軟骨 $38:
雞軟骨燒得不錯。

蒜片牛柳粒石鍋飯 $108:

石板黑松露牛油帶子 $88:

蟹子軍艦 $38:
蟹子份量頗多,紫菜亦仍是脆的。

日式炒野菜 $58:
用了野菜,菇,木魚等製作而成。

邪惡包 $38:
製作材料有鵝肝,帶子,菜和紫菜。

三文魚茶漬飯 $48:
用了三文魚肉碎,芝麻等等製作的茶漬飯。

🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️
銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
#hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday #foodstagram #hongkongfoodie  #hongkongfood #hongkong
2019-10-26
  • 京蔥雞肉串
  • 黑松露帆立貝串
  • 蒜片牛柳粒石鍋飯
2019-10-25 46 瀏覽
❣️🍳心之蛋卷原先以為係一般嘅玉子燒,但係切開佢好大驚喜🙀1️⃣真係流出黎嘅芝士流心2️⃣大量三文魚3️⃣蟹籽OMG!!!真係一次滿足你四個願望😋😋😋.🥟日式煎餃子習慣左食日本料理一定吖番個餃子,長條型嘅餃子剪得恰到好處,唔會太硬亦夠熱🔥.🥙邪惡包❣️❣️❣️推薦❣️❣️❣️真係好邪惡😈😈😈大大片鵝肝加上剝殼雞蛋咁滑嘅帶子,配埋紫菜同沙律菜食一流呀!.🦴鐵板豆腐❣️❣️❣️推薦❣️❣️❣️十分入味,送飯一流呀!唔好見佢紅色就以為佢辣,一啲都唔辣而且食過返尋味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).🍗鹽燒雞翼雞翼相比其他小食就比較普通,見到好似落咗小小椒鹽,但係就唔係幾食得出🤔.🥓香草豬頸肉飯❣️❣️❣️推薦❣️❣️❣️豬肉煮得好軟熟,飯亦自帶燒汁,雖然份量得一碗比較少,但係可以考慮同朋友或者家人2個人叫1個一齊食👯‍♀️加埋小食絕對夠飽!.☕️紅棗茶/☕️薑茶飲品有小小甜,但都能接受👍🏿紅棗同薑茶都係養生之選,薑茶飲落去即刻上頭,好醒神😹😹.🥬燒野菜野菜同菇菇嘅水份完全keep到,咬落好juicy💦好健康,十分欣賞大廚炒一啲都唔油!.🍠甜蕃薯❣️❣️❣️推薦❣️❣️❣️必食嘅小甜品,外皮甜蜜,口感充實,正!
❣️
🍳心之蛋卷
原先以為係一般嘅玉子燒,但係切開佢好大驚喜🙀
1️⃣真係流出黎嘅芝士流心
2️⃣大量三文魚
3️⃣蟹籽
OMG!!!真係一次滿足你四個願望😋😋😋
🥟日式煎餃子
習慣左食日本料理一定吖番個餃子,
長條型嘅餃子剪得恰到好處,
唔會太硬亦夠熱🔥
🥙邪惡包
真係好邪惡😈😈😈
大大片鵝肝加上剝殼雞蛋咁滑嘅帶子,
配埋紫菜同沙律菜食
一流呀!
🦴鐵板豆腐
❣️❣️❣️推薦❣️❣️❣️
十分入味,送飯一流呀!
唔好見佢紅色就以為佢辣,
一啲都唔辣而且食過返尋味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
🍗鹽燒雞翼
雞翼相比其他小食就比較普通,
見到好似落咗小小椒鹽,
但係就唔係幾食得出🤔
🥓香草豬頸肉飯
豬肉煮得好軟熟,
飯亦自帶燒汁,
雖然份量得一碗比較少,
但係可以考慮同朋友或者家人2個人叫1個一齊食👯‍♀️
加埋小食絕對夠飽!
☕️紅棗茶/☕️薑茶
飲品有小小甜,但都能接受👍🏿
紅棗同薑茶都係養生之選,
薑茶飲落去即刻上頭,好醒神😹😹
🥬燒野菜
野菜同菇菇嘅水份完全keep到,
咬落好juicy💦
好健康,十分欣賞大廚炒一啲都唔油!
🍠甜蕃薯
必食嘅小甜品
外皮甜蜜,口感充實,正!
2019-10-25 38 瀏覽
我本身都5想寫佢😴因為個晚我一張相都冇影過原因係坐得好迫🤧而且d嘢食並未好吸引~🤭我都係見佢咁多好評所以信心十足去試~點知成晚好似搭左直昇機咁🚁伏伏伏伏~首先間舖係細舖~你完全聽到隔離講咩即使好細聲都🎃所以我完全5明點解有食評話坐得舒服係聚會談天好地方?👻r爆頭~🥴🎃成間舖得一個妹妹招呼忙到一個點佢完全5得閒加茶🍵可以話零招呼~🤡筷子碟都叫左3次至得閒幫我地陰公🎃個電子menu係load 5到相😂😂🎃至於嘢食味道壽司係不過不失尤其salad份量多而好味但個蛋卷就平平無奇了雞泡魚乾正常但覺得5太值百幾個份量👾👾👾另外我個晚係肚瀉可能5關佢事但我個晚食完肚瀉左成晚🤮🤖故事教訓咁多😋都可以係伏黎嫁~
我本身都5想寫佢😴
因為個晚我一張相都冇影過
原因係坐得好迫🤧
而且d嘢食並未好吸引~🤭
我都係見佢咁多好評
所以信心十足去試~
點知成晚好似搭左直昇機咁🚁
伏伏伏伏~

首先間舖係細舖~
你完全聽到隔離講咩

👾👾👾另外我個晚係肚瀉
可能5關佢事
但我個晚食完肚瀉左成晚🤮

🤖故事教訓
咁多😋都可以係伏黎嫁~
2019-10-22 42 瀏覽
.🔻心之食堂放工想食日本野,見到呢間野d食評都唔錯,心郁郁想試下😍.🔻蒜片少牛柳粒($88) 👍🏼份量唔少,d牛柳粒好淋唔un, 岩晒失呢d冇牙婆😂個汁都好惹味.🔻厚燒牛舌心($58) 👍🏼同樣地一d都唔un, 好難得😍牛味好重,呢間d牛牛都好正.🔻燒雞皮($38)燒到肥卜卜夠乾身,一d都唔油,好香口😍有3串,正!.🔻汁燒白鱔($78) 得一串有d貴,不過串鱔食落肥美,個皮可以燒得再脆d☺d汁係鰻魚汁,好夾(有1-2條骨,食果陣要小心d).🔻原條鰻魚石鍋飯($118) 👍🏼好大條鰻魚,係百佳買都幾十蚊條,呢個好抵食,有2-3碗飯份量😯有d鰻魚汁撈飯咁,成個飯熱辣辣(個石鍋超熱小心hi到) .🔻藍蝶花白桃乳酸($48)杯野同相有d唔同,唔係好飲到白桃味,係淡阻既乳酸飲品,普普通通la~.總結係雖然價錢貴少少,但係食質質素都好ok, 樣樣都即叫即整熱辣辣,野飲就普通d, 不過呢到主打係飲日本酒😂😂
.🔻心之食堂

放工想食日本野,見到呢間野d食評都唔錯,心郁郁想試下😍

蒜片炒牛柳粒

🔻蒜片少牛柳粒($88) 👍🏼

厚燒牛舌心

🔻厚燒牛舌心($58) 👍🏼
同樣地一d都唔un, 好難得😍牛味好重,呢間d牛牛都好正

燒雞皮

🔻燒雞皮($38)
燒到肥卜卜夠乾身,一d都唔油,好香口😍有3串,正!

汁燒白鱔

🔻汁燒白鱔($78)

原條鰻魚石鍋飯

🔻原條鰻魚石鍋飯($118) 👍🏼

藍蝶花白桃乳酸

🔻藍蝶花白桃乳酸($48)
蒜片炒牛柳粒
厚燒牛舌心