2018-07-16 107 瀏覽
下大雨到好似黃雨咁,肥髀又想食日本菜,搵咗呢間食評幾好嘅,事先打電話問有無位,男店員聽電話,佢話有位,我仲想問多句,佢已經收咗我線😑上到去電梯大堂好窄,只有大大個招牌,入內店員問我有無訂座,我話無但已打電話話ok,女店員就指示我坐中央2人枱,店內黑色主色,加掛牆單車🚲做裝飾!講真唔似食日本菜,而且角落放咗啲雜物,比較雜亂!餐牌就係落單紙,圖文並茂餐牌已過膠,用箱頭筆揀好菜色,交比男店員,佢無覆單接咗餐牌就走咗(雖然最後無漏單,感覺上不被尊重)食物好快到!不過唔跟次序上嘅(即係熱食會上早過啲冷盤)果汁特飲🍹($38)fruit punch,味道水果味酸酸甜甜,開胃味道唔假!日式蟹籽沙律($58)賣相幾靚,不過蟹籽唔多,蟹籽卜卜脆,加大量西式沙律菜,我同肥髀較喜歡嘅係青瓜絲沙律,沙律菜爽脆!幾好!厚燒牛舌心($58)一串三塊,加咗好多淮鹽,所以食落頗辣,牛舌肉質無筋有咬口,而且有肉汁,其實唔落咁多調味料,搶咗牛舌本身嘅肉味!心動大阪燒($88)呢個同想像嘅大阪燒唔同,第一用小碗上,好厚身,燒餅入面有椰菜、章魚🐙,雖然煎過,但太厚,入面唔熟口感好粉,無大阪燒嘅煙韌,雖然淋上大阪燒嘅醬同木魚片

Fruit  punch

蟹籽沙律

厚燒牛舌心

大阪燒

心動大阪燒($88)呢個同想像嘅大阪燒唔同,第一用小碗上,好厚身,燒餅入面有椰菜、章魚🐙,雖然煎過,但太厚,入面唔熟口感好粉,無大阪燒嘅煙韌,雖然淋上大阪燒嘅醬同木魚片,上菜木魚片都唔郁,一啲熱氣都無,好似食菜撈薯餅咁!唔知我孤陋寡聞,定係真係有呢種唔脆唔熱唔煙韌嘅大阪燒
豬頸肉烏冬

香草豬頸肉烏冬($48)比較細碗,烏冬粗身煙韌彈牙,不過佢唔係好傳統日式嘅配菜,我未見過配黃芽白菜(幾嫩),粟米粒幾甜,豬頸肉燒得幾香,但浸湯後無咁香口,醃得入味!好味!不過湯式比較味精,湯太鹹了
彩虹卷

彩虹卷($68)高腳木架上菜,賣相幾靚,每件卷黏不同味粉,中央炸蝦脆脆,飯鬆軟,青瓜爽脆,好味!
大啡菇

鹽燒大啡菇($48)菇身燒得乾身,水份燒乾了,菇味更濃,木魚片因蒸氣郁郁下,菇煙韌,加鹽鹹香!加木魚片鹹味!好味!

後加:
炸芋圓

炸芋圓($38)賣相幾可愛,金黃色熱辣辣,切開見到兩色(紫、黃)熱辣辣軟糯香甜!好味
綠茶雪榚

綠茶雪榚($28)高腳杯綠茶雪榚🍵加朱古力漿,綠茶味濃,但夾雜冰碎,口感唔夠軟滑!

男店員感覺唔熱心,唔夠nice,見到就做,唔覆單唔多說話,講野比較倔,女店員nice啲,會積極啲答問題,好似我在openrice見每人消費滿$250就有折扣,女店員解說要經openrice訂位先可以有呢個折扣!

食物有點失望!
2018-07-14