2019-07-31 117 瀏覽
今日同朋友去要去深水埗開工,依頭做野又熱又辛苦,LUNCH緊係搵間坐得舒服D既地方朋友鍾意食潮州野,咁岩公司可以CLAIM錢,所以去依間德豐食野!見到依間D野食好似唔錯,於是叫多幾款黎食,反正大家都肚餓。第一樣點左元朗鹽焗烏頭。見到侍應拎住過黎個刻勁開心,好大份好靚仲好香�,出奇地成個餸都唔膩,而且好有豐富嘅口感,like !吊片蠔仔粥一窩味道都唔錯,入面啲蠔肉鮮嫩多汁。朋友話花生雞腳黎講佢都算係咁,睇落朋友都好滿意,而且個汁都好開胃配搭得好好!之後再叫左個鹵水拼盤同芽菜豆卜,好多汁咬落去好juicy ,味好出,整體上都ok既!我哋叫咗兩杯野飲, 依度D飲品唔貴, LUNCH黎講 真係好滿意!
2019-07-30 106 瀏覽
在黃金逛累了就想找個地方吃點東西休息一下。有時候在茶餐廳吃午餐也要$6,70,這間德豐粉麵就顯得很化算呢.餐廳在黃金附近,食物味道也不錯~~餐廳比想像中大,而且是24小時營業,很利害👏🏻👏🏻👏🏻食物很快上枱了,花生雞腳和春菜腩肉花生雞腳內有香脆花生和雞腳、味道十分好吃,點上醬汁更好吃,值得一試春菜腩肉的造型十分可愛!!口感綿綿糯糯的蠻特別,肉粒煙韌,味道不錯涼瓜排骨味道帶清香,不會死咸,不錯吃,很有咬口,而且帶點瓜味很好吃看到別枱的食物,看起來也很吸引,下次可以來試試

餐廳比想像中大,而且是24小時營業,很利害👏🏻👏🏻👏🏻

食物很快上枱了,花生雞腳和春菜腩肉

春菜腩肉的造型十分可愛!!
口感綿綿糯糯的蠻特別,肉粒煙韌,味道不錯

看到別枱的食物,看起來也很吸引,下次可以來試試

2019-07-30 96 瀏覽
最近成日都去左深水埗,多數買完野就走早2日買完野見肚餓,順便食埋野附近其實無咩好野食,天氣又熱🤒🤒🤒所以見到餐廳有位就算依間德豐食打冷既,估唔到又唔錯喎🥰🥰🥰碧綠川椒雞球有驚喜,入口嫩滑有雞味,好好食,份量都幾大,最重要係唔貴,出面餐廳可能要成幾百蚊一份嫁😋😋😋😋 椒鹽九肚魚點埋特式醬汁仲有味道,好滋味。入口好香口,咸咸地配埋好入味,呢個配搭幾夾😋😋😋😋香煎蠔仔烙佢煎得好香好入味,都幾肥美。真係想食多幾舊😋😋😋😋吊片蠔仔粥一窩幾香,唔會過熟又唔會話好生,質地一啲都唔鞋,好正好鮮味😋😋😋😋呢度環境唔錯又好食,下次可以同朋友再黎食👍🏻
最近成日都去左深水埗,多數買完野就走
早2日買完野見肚餓,順便食埋野
附近其實無咩好野食,天氣又熱🤒🤒🤒
所以見到餐廳有位就算
依間德豐食打冷既,估唔到又唔錯喎🥰🥰🥰

呢度環境唔錯又好食,下次可以同朋友再黎食👍🏻
2019-07-25 84 瀏覽
一直沒什麼時間陪媽媽,這天難得大家都放假,便和她外出。和長輩吃飯,還是選中餐館比較合他們口胃。這晚想和媽媽吃好一點,來到屋企附近的德豐,吃吃她喜歡的潮州菜,老人家好開心,感覺自己都好孝順,哈哈!由地鐵站出口走2分鐘,就可以找到這間餐廳,餐廳裝修不錯,餐具、擺設等也一絲不苟。媽媽最喜歡吃鵝,特別選了這款鹵水鵝片,媽媽覺得味道剛好,可能因為她都是吃鵝之人吧。肉香強烈,肉質嫰滑,叫我這個不吃鵝之人也忍不住追吃。肉質十分鬆化新鮮,爽口彈牙,點少許汁來吃,特別惹味。對於不太吃鵝的我,這款鹵水鵝片的確有點刺激。另外點了一個糖醋麵,單看造型已知道是如何惹味!入口味道鮮甜,吃出麵的香味,再配上砂糖會較好吃,因為可以保持香味。整體可說腍身入味,加糖後味道較甜,用來當是甜品也是不錯!我們都很喜歡,很快完全幹掉!
一直沒什麼時間陪媽媽,這天難得大家都放假,便和她外出。

我們都很喜歡,很快完全幹掉!
2019-07-21
2019-07-25 75 瀏覽
一直沒什麼時間陪媽媽,這天難得大家都放假,便和她外出和長輩吃飯,還是選中餐館比較合他們口胃。這晚想和媽媽吃好一點,來到屋企附近的德豐,吃吃她喜歡的潮州菜,老人家好開心,感覺自己都好孝順,哈哈!由地鐵站出口走2分鐘,就可以找到這間餐廳,餐廳裝修不錯,餐具、擺設等也一絲不苟。媽媽最喜歡吃鵝,特別選了這款鹵水鵝片,媽媽覺得味度剛好,可能因為她都是吃鵝之人吧。肉香強烈,肉質滑,叫我這個不吃鵝之人也忍不住追吃。肉質十分鬆化新鮮,爽口彈牙,點少汁來吃,特別惹味。對於不太吃鵝的我,這款鹵水鵝片的確有點刺激!另外點了一個糖醋麵,單看做型已知道是如何惹味!入口味道鮮甜,吃出麵的香味,再配上砂糖會較好吃,因為可以保持香味.整體可說腍身入味,加糖後味道較甜,用來當是甜品也是不錯!我們都很喜歡,很快完全幹掉!

我們都很喜歡,很快完全幹掉!

2019-07-17
  • 糖醋麵
  • 鹵水鵝片
2019-07-24 73 瀏覽
絕對可以再叫嘅外送潮州打冷!!!相信堂食重更更更加好食tim😌😌😌兩個大人食晚飯,叫左一個滷水拼盤,好食呀!好好食呀!入面種類又多,有時出去食滷水拼盤,種類得好少,E個有豬耳、雞腎、鵝腸、墨魚、豬大腸同紅腸,墊低有芽菜同芹菜,三四個人食都夠。另外叫咗一條炸黃花魚,嚟到嘅時候一打開個盒見到咁多豉油,嚇得我即刻拎隻碟拎起條魚,因為我驚佢好咸一直浸住係D豉油度,點知一食先發覺佢嗰啲係甜豉油仲要幾好味添🤗🤗🤗不過一條黃花魚仔要90幾蚊覺得有啲貴囉
絕對可以再叫嘅外送潮州打冷!!!
相信堂食重更更更加好食tim😌😌😌
不過一條黃花魚仔要90幾蚊覺得有啲貴囉

2019-07-22
外賣送餐
2019-07-21 68 瀏覽
今晚同舊朋友gathering,見呢排熱返,去打冷就最啱啦!我地一行人揀左去呢度暖暖胃~我最鐘意係淨魚蛋,估唔到咁好味,肉質一啲都唔鞋,仲幾入味。另外湯底用料都非常豐富,真係食料已經飽左一半!食材質素都不錯架,魚蛋肉質軟滑;當放進口中便知道與別不同;魚肉同都真係幾夾。食完魚蛋之後開始花生雞腳,呢個花生雞腳特別,雞腳好大隻,而且味道相當突出。椒鹽九肚魚係依度嘅特色,口感香脆,香香地幾好食,咀嚼嘅時候會滲出馨味,唔使點醬汁都已經好夠味。呢碟椒鹽九肚魚真係好魔鬼,一咬落去已經見到好脆,食得好過癮!整體來講,質素環境服務都好好,但係價錢唔算貴,所以推薦俾大家!

• 淨魚蛋
  • 花生雞腳
  • 椒鹽九肚魚
2019-07-17 111 瀏覽
周五晚上,終於同到一班老友食飯,我地黎左德豐打冷,依度方便大家返屋企,因為成11點先開始食,大家食完都要即刻返屋企啦入到去,環境非常闊落、夜晚都算多人。環境通風都做得幾好,唔會好太陣味4人吃飯坐卡位,都幾舒服今次就叫左個可以話最浮誇嘅糖醋麵,真係好足料。味道好特別,入口香噴噴,點埋糖都可以享盡滋味。份量極多,大家都爭先恐後咁搶黎食之後食左鹵水鵝片,好大塊口感好豐富,加埋個汁幾好食。個汁真係好吸味,味道好正涼瓜排骨原來都可以咁好食唔捨得放太耐浸軟曬。一咬開涼瓜香氣已經係口內瀰漫住,爽口彈牙。成晚都好似享受人生一樣,食材都唔差。宵夜時段都幾多人,可能因為地點方便啦

入到去,環境非常闊落、夜晚都算多人。
環境通風都做得幾好,唔會好太陣味

4人吃飯坐卡位,都幾舒服

涼瓜排骨原來都可以咁好食唔捨得放太耐浸軟曬。
一咬開涼瓜香氣已經係口內瀰漫住,爽口彈牙。

2019-07-15 85 瀏覽
放工食晚飯,今個月駛左好多錢,所以食平D,今次黎左德豐食野德豐係24小時營業,同朋友早早到了餐廳,都已經開始多人我們 在門外看餐牌後就進去侍應帶我們到近門的位置,餐廳在地下 雖則沒有高樓景 環境卻是舒適高雅我們揀了鹵水鵝,份量也不小,原本想不吃太多,但味道卻不錯,所以大家都是吃完了內裡的肉質新鮮,咬起來熱騰騰,點上醬汁入口更佳,飲一啖啤酒再吃鵝 ,味道超好!!朋友說為左個鵝下次一定會再食糖醋麵,賣相一流, 見到後已經食指大動麵底味道比較濃,加了糖後真的非常好食,賣相和味道都是一流奶茶是另一驚喜,茶膽很香,味道剛剛好德豐的食材整體都是十分新鮮,配上奶茶可以說是無得輸!!!!!!無論食材環境服務超水準價錢如此實惠, 很擔心他們不能回本希望有更多人能夠支持!!
放工食晚飯,今個月駛左好多錢,所以食平D,今次黎左德豐食野
德豐係24小時營業,同朋友早早到了餐廳,都已經開始多人

我們 在門外看餐牌後就進去

朋友說為左個鵝下次一定會再食

糖醋麵,賣相一流, 見到後已經食指大動
麵底味道比較濃,加了糖後真的非常好食,賣相和味道都是一流

奶茶是另一驚喜,茶膽很香,味道剛剛好

無論食材環境服務超水準
價錢如此實惠, 很擔心他們不能回本
希望有更多人能夠支持!!
2019-07-12 123 瀏覽
和朋友來到深水埗德豐,朋友遲來,我先吃點小吃咸菜門鱔魚的味道不錯,口感厚實,入口已經很有魚味,不錯的小吃元朗鹽焗烏頭十分出色,湯底 是魚類的重中之重. 相當令人有期望甚麼也不吃也沒有問題, 但不能不吃烏頭,烏頭 賣相靚, 色澤對辦, 魚味香濃, 人間美物.吃烏頭不能操之過急,要慢慢吃,魚肉才會香滑而不老.實力的表現, 今時今日吃魚肉,當然要講究一點.店員會主動替你加醬汁,再繼續吃一點小吃淨魚蛋也是不錯, 春菜腩肉層次感很好. 花生雞腳記得最後才吃,會更有味道這兒的食物可以說是 兩個字: 無得輸.
和朋友來到深水埗德豐,朋友遲來,我先吃點小吃

這兒的食物可以說是 兩個字: 無得輸.
2019-07-11 193 瀏覽
好耐無見家姐,以前成日見到面,結左婚之後就好小見啦上個禮拜,家姐話帶我地去食好嘢。原來就係去德豐食打冷,呢度啲裝修好靚,果晚黎到都幾多人。首先睇下個餐牌先,大部份都係潮州菜。我哋有四個人,所以可以叫多D野食。呢個就係鹵水拼盤,好似好濃味咁,但其實入口好香嫁。一大盤鹵水未食看到已興奮,鹵水肉質量高肉味重,放久了也不會韌,好爽口,配埋湯底好好食相當期待其他食物呢原汁牛腩併盤熱辣辣即叫即做,放在菜上令成件事增加層次豐富,可連菜或就咁食都一樣好味 糖醋麵賣相可愛,口感彈牙,配了糖後更好味,色澤漂亮入口後口感煙煙韌韌鹵水鵝每件都十分好吃,這個食材處理得相當好,很特別一口咬下內裹的汁立即在口內爆開,食得過癮大力推介潮州XO炒麵線也是必吃的,十分惹味每樣食物都相當高質,價錢不貴,值得一試
好耐無見家姐,以前成日見到面,結左婚之後就好小見啦

呢個就係鹵水拼盤,好似好濃味咁,但其實入口好香嫁。

相當期待其他食物呢

原汁牛腩併盤

潮州XO炒麵線也是必吃的,十分惹味

每樣食物都相當高質,價錢不貴,值得一試
2019-07-09 90 瀏覽
朋友遠在加拿大回港放暑假, 說想去深水埗買東西 及食飯於是帶她去德豐, 這裡地方很大, 檯與檯有合理的距離, 裝修簡單卻不失風格先來吊片蠔仔粥一窩,店員介紹粥中的蠔, 會因應當天街市時令的海鮮安排,保証客人可食到最新鮮的蠔,單單材料絕不馬虎,由於用料新鮮,入口真的有鮮味,鮮味十足,蠔肉很滑, 不加味精粥底,很有家的感覺糖醋麵, 邪惡的麵王配上砂糖,吃後都唔會有罪惡感再來一客潮州XO炒麵線,XO醬好有味 朋友讚口不絕德豐 除了茶記既食物, 小菜不會遜色, 其待下次有機會, 再試試其他小菜
朋友遠在加拿大回港放暑假, 說想去深水埗買東西 及食飯

糖醋麵, 邪惡的麵王配上砂糖,吃後都唔會有罪惡感

再來一客潮州XO炒麵線,XO醬好有味 朋友讚口不絕

2019-07-09 180 瀏覽
打冷的茶記若晚餐未諗定食乜,不妨一試。可以潮式打冷,又可以港式茶記,多元化的餐廳,選擇多,冷熱皆宜。舖面頗大,然而坐位略為狹窄。上菜速度快,漏單的話,職員跟進快。食物味道頗好,鹵鵝拼盤分量足,搭配適宜。蠔餅炸得酥脆,伴碟配上魚露,其實不錯,若魚露再能淡口些微,會更有驚喜。牛雜拼盤,正常,配上辣椒油更佳。牛肺、牛膀、牛肚,有咬口,牛腸略肥,算干淨,牛肺略散。豬紅韮菜,潮式做法,水準以上,不錯。三人晚飯,頗為滿意。
打冷的茶記
若晚餐未諗定食乜,不妨一試。
上菜速度快,漏單的話,職員跟進快。
食物味道頗好,鹵鵝拼盤分量足,搭配適宜。
豬紅韮菜,潮式做法,水準以上,不錯。三人晚飯,頗為滿意。
2019-06-30
  • 炸蠔餅
  • 鹵水牛雜
  • 鵝片拼盤
2019-07-06 208 瀏覽
這陣子經常OT到8點,但我們每個星期至少2晚仍然會出夜街,實在有點瘋狂。今晚就選擇深水埗德豐打冷餐廳,貪其潮州菜好食。前菜吃了一個花生雞腳,雞腳味道頗香,配上醬汁味道不錯,也頗開胃這個椒鹽九肚魚也不錯,魚肉十分鮮美,而且肉質香滑,我們2人很快便吃光,這是很小見的上等魚肉今次試了元朗鹽焗烏頭,因為朋友很喜歡食魚,咬落好香肉味而且好嫩,加上醬汁令味道更濃更香。鹵水鵝都入晒味,味道更不用說了。朋友也說鵝肉味真的很香,肉又軟嫩糖醋麵也是必點,炸得十分香脆,食落比一般麵香口。不過時間要控制得很好,一煮耐少少就會變韌,喜歡麵的朋友一定要試試又是抱住肚皮回家的一餐,但真的食得很滿足。很喜歡這裡用的材料都很新鮮,而且每次都有不一樣的新鮮感。

2019-07-04 192 瀏覽
有時放工都想約下朋友,食好D,今日去開黃金買野,順便同朋友係附近食飯以打冷菜為賣點的德豐,今天特意約了好友在此共晉晚膳幸好今天是閒日, 人不算多先點菜,我喜歡蠔仔粥,朋友喜歡喝酒,也點了一支啤酒,價錢合理招牌吊片蠔仔粥,吊片蠔仔粥味道香濃 想不到意外的香甜,味道適中,令湯底更香濃, 幸好我地都係食得蠔之人, 覺得口感爽滑, 味道鮮甜的, 一邊喝著啤酒一邊喝小許粥底, 真是一絕 粥底內裡的食材頗多,一定要吃一點豬肉呢接著點了一個韭菜豬紅,食落個口感多層次得黎係好鮮味, 配上汁底後香氣四溢,入口即溶喜歡豬紅的也要試試這個豬紅,配上肉類不錯的,絕不是坊間一些乾身豬紅呢, 因為內裡的膠質感是比起一般更加重, 更有口感, 邊吃邊喝, 人生一大樂事 ,工作之餘也要有一點生活呢
以打冷菜為賣點的德豐,今天特意約了好友在此共晉晚膳

幸好今天是閒日, 人不算多

粥底內裡的食材頗多,一定要吃一點豬肉呢

邊吃邊喝, 人生一大樂事 ,工作之餘也要有一點生活呢