2019-08-29 119 瀏覽
路過深記同朋友食飯,唔知食咩好,見到依間茶記環境都唔錯,價錢唔算貴,就試一試估唔到有驚喜👍🏻👍🏻 先嚟原汁🐄牛腩併盤😋呢個夠曬開胃,好有肉味,喺潮州菜必叫嘅一個菜式二人餐份量,一定食得飽啖啖肉肉超滑,食落好方便👍🏻鹵水拼盤🐣🦆🐷🐮整到到粒粒分明,唔會煮得好乾身 又唔會成餅嘢又唔會太多油 大啖啖肉又彈牙😋凍檸茶都夠大杯🍋服務都幾好,唔會粗聲粗氣,有文化!!!!真係抵食之選✌🏻
估唔到有驚喜👍🏻👍🏻

先嚟原汁🐄牛腩併盤😋
呢個夠曬開胃,好有肉味,喺潮州菜必叫嘅一個菜式

二人餐份量,一定食得飽
啖啖肉肉超滑,食落好方便👍🏻
鹵水拼盤🐣🦆🐷🐮
整到到粒粒分明,唔會煮得好乾身
又唔會成餅嘢又唔會太多油 大啖啖肉又彈牙😋

凍檸茶都夠大杯🍋
服務都幾好,唔會粗聲粗氣,有文化!!!!

真係抵食之選✌🏻
2019-08-29 109 瀏覽
同朋友飯局,唔想去太遠,見屋企附近有間新餐廳,一於試下去到好快有位,之後坐低,幾舒服依度好似開左唔係太耐,但晚市好快就有好多人,好在我地黎得早香煎蠔仔烙賣相好得意.入口味道小小脆又帶鮮 !! 口感煙煙韌韌咁,感覺唔錯 ~另外食左原汁牛腩併盤, 鹵水拼盤,每樣都原汁原味,好耐無食過咁好食,而且分量好多好抵食好明顯我太餓 ... 全部都覺得好正呀 !!又唔會 好濃味 ~~ I LIKE IT !!!!! 成個感覺好滿足,之後再去行街
同朋友飯局,唔想去太遠,見屋企附近有間新餐廳,一於試下

去到好快有位,之後坐低,幾舒服

依度好似開左唔係太耐,但晚市好快就有好多人,好在我地黎得早

成個感覺好滿足,之後再去行街
2019-08-28 122 瀏覽
深水埗係一個好難搵好野食嘅地方,好多又難食又貴既地方,如果唔係要去探朋友,都未必會黎今次預早搵左呢間同朋友食飯,見佢價錢唔貴,D野食又好似唔差餐廳安排唔錯,可以坐於位,咁可以食耐d慢慢享受。落單後好快有野食,效率唔錯,餐廳服務幾好先嚟個元朗鹽焗烏頭,味道清新,再配上醬汁,大隻得嚟又好美味;椒鹽九肚魚有特色好好食;好濃魚味到主菜啦 - 碧綠川椒雞球;雞球剛剛熟,好juicy;好新鮮好滑,冇雪味;整體服務都很貼心,可以值得再去
今次預早搵左呢間同朋友食飯,見佢價錢唔貴,D野食又好似唔差

椒鹽九肚魚有特色好好食;好濃魚味
整體服務都很貼心,可以值得再去
2019-08-24 117 瀏覽
早2日去左依間德豐,野食都唔錯,價錢唔太貴,不過中午比較多人,未必有於位,好在我地早左到 好快咁叫左野食,因為趕時間韭菜豬紅暖心好味,鮮味入口即融,味道的好特別;個味好香;是我朋友至愛,濃濃的豬紅味。 味道唔算好重,易入口;造型都幾靚,影相同食都唔錯。 鹵水鵝片,好惹味;入口都夠香味,份量都幾多,2個人食飽曬鹵水拼盤同豉椒炒花甲,依度每樣食物都好有信心!!! 炒得不錯價錢不貴,可以在這環境享用午餐已經值回票價。

好快咁叫左野食,因為趕時間

味道唔算好重,易入口;造型都幾靚,影相同食都唔錯。

鹵水鵝片,好惹味;入口都夠香味,份量都幾多,2個人食飽曬
價錢不貴,可以在這環境享用午餐已經值回票價。
2019-08-14
2019-08-20 154 瀏覽
早幾日去左深水埗,同朋友買左小小野,之後一齊去食野,即刻想起之前食過既呢間德豐,最緊要又就腳、坐得舒服 鹵水鵝片精緻又特別,口感同味道同普通餐廳完全唔同 十分足料,香得黎夠味,但又唔會遮蓋左鵝既鮮味!值得一試!必定一試難忘!份量都好似正常咁,最重要係熱辣辣,味道特別不同元朗鹽焗烏頭好吸引,個擺盤已經好靚,魚肉好新鮮,個汁都唔錯 魚肉既份量都好多,不過小心有骨呀 最後食完坐多陣,見多人,費事阻住個位,完結左一餐超豐富的晚會。

鹵水鵝片精緻又特別,口感同味道同普通餐廳完全唔同

份量都好似正常咁,最重要係熱辣辣,味道特別不同

元朗鹽焗烏頭好吸引,個擺盤已經好靚,魚肉好新鮮,個汁都唔錯

魚肉既份量都好多,不過小心有骨呀

2019-08-06
2019-08-19 107 瀏覽
最近終於有時間和朋友出街,我們去了深水埗買一些電子東西,之後開始肚餓了去左一間叫德豐的餐廳,據說是潮州菜,一於試試雖然店內多客但還有少少位,我們人不多,很快坐下了因為是第一次吃這家,所以就點最基本的,試試它家的基本功,點了淨魚蛋~一看到就覺得太有氣勢!可以加辣醬,跟個人口味調整,彈牙好味~咸菜門鱔魚肉質一點都不硬,有彈性肥瘦適中而且十分新鮮,醬汁也肉味道加分不小!豬皮蘿蔔朋友說很好吃,不會太油膩,但又很有味道,口感也不錯下次會再來,不貴而且味道也好~

去左一間叫德豐的餐廳,據說是潮州菜,一於試試

雖然店內多客但還有少少位,我們人不多,很快坐下了

咸菜門鱔魚肉質一點都不硬,有彈性肥瘦適中

而且十分新鮮,醬汁也肉味道加分不小!

豬皮蘿蔔朋友說很好吃,不會太油膩,但又很有味道,口感也不錯

下次會再來,不貴而且味道也好~
2019-08-19 151 瀏覽
又是夏天吃大餐的時候,友人提議去德豐,因為係屋企附近蠻出名的打冷店,以新派潮菜見稱,有興趣好耐,而加可試下,位於深水埗地鐵站附近,十分方便之地。裝潢是中式設計,感覺型格時尚。我們5人,座的是卡位,位子寬敞香煎蠔仔烙見到個名,忍唔住叫了,感覺很惹味,材料十足。潮州XO炒麵線味濃郁,口感腍滑帶爽,食落很重味,難得口感仲係軟滑,好好吃呀。 頂級鹵水鵝,色澤好似幾新鮮,鵝味濃,口感軟腍,味道不俗。難得口感軟嫩,味道不俗。花生雞腳口感彈牙,味道新鮮,頂級水準。爽口,感覺不俗呀。平時都會食,但打冷就未食過,口感很脆,入口也不油。食物有水準,價格合理,服務幾好。

裝潢是中式設計,感覺型格時尚。

我們5人,座的是卡位,位子寬敞

香煎蠔仔烙見到個名,忍唔住叫了,感覺很惹味,材料十足。

頂級鹵水鵝,色澤好似幾新鮮,鵝味濃,口感軟腍,味道不俗。

難得口感軟嫩,味道不俗。

花生雞腳口感彈牙,味道新鮮,頂級水準。爽口,感覺不俗呀。

平時都會食,但打冷就未食過,口感很脆,入口也不油。

食物有水準,價格合理,服務幾好。
2019-08-18 2471 瀏覽
約了同朋友慶祝生日,其實係我想捉佢陪我買電腦,所以我哋到深水埗黃金商場 , 之後朋友非常體諒我,唔想我太破費,所以去茶記食已經好開心。之前同事到過德豐粉麵,覺得幾好味,今次 到我試下這裏的潮州菜, 餐廳光線充足 ,晚上客人也特別多。 餐牌上食物非常吸引, 可能我和朋友都很喜歡吃潮州菜, 但兩個人不能點太多, 心大心細揀了很久才決定食咩。我點了一杯熱奶茶, 最喜歡深水埗平民化的價錢, 高質的味道,這杯熱奶茶令我想起舊香港懷舊的情懷,茶味非常濃郁。 然後到潮州XO炒麵線, 一上枱時我和朋友 都非常驚喜,估唔到咁足料,好大份, 炒得一點也不油膩, 但有保持到鑊氣,勁惹味,好想再encore啊!之後到糖醋麵,見到都流晒口水呀🤤!每次食潮州菜我必點糖醋麵, 但絕對唔係間間潮州菜館的糖醋麵都好吃, 今次有驚喜這裏的糖醋麵濃郁麵味滲出淡淡香味,配上砂糖和醋一起吃,正!我發覺深水埗都有很多臥虎藏龍的餐廳, 永遠都支持香港小店。

然後到

之後到
配上砂糖和醋一起吃,正!

我發覺深水埗都有很多臥虎藏龍的餐廳, 永遠都支持香港小店。

熱奶茶

熱奶茶
2019-08-15 98 瀏覽
放左工,有時唔想約朋友,自己去食飯,一係去茶記,一係去打冷,不過感覺都係打冷好食D,款式多D而家打冷ge選擇好多,但要有格調得來又有噱頭就特別吸引,呢間喺深水埗既德豐,裝修唔似一間普通茶記,係一間可以飲下野,傾下計嘅好地方。呢度嘅淨魚蛋好特別,全部湯底都係新鮮煮成,魚蛋份量都多,好夠食,而個入口亦都幾彈牙。食落幾嫩,咬幾啖已經食得,好食嘅。有食到魚蛋既新鮮嘅味道同感覺,喺香港來講,相當難得。至於鹵水鵝,一份都算多,食得出有鮮鵝肉,爽口新鮮,點埋醬汁仲好食每件份量都幾大,但鵝嘅味道都出,配埋飯仲好食。價錢唔貴,幾抵食
呢度嘅淨魚蛋好特別,全部湯底都係新鮮煮成,
魚蛋份量都多,好夠食,而個入口亦都幾彈牙。
每件份量都幾大,但鵝嘅味道都出,配埋飯仲好食。
價錢唔貴,幾抵食
2019-08-15 75 瀏覽
位處深水埗心臟地帶嘅餐廳,除咗裝潢要別具一格之外,食物質素絕對唔可以失禮,更重要是時間方面,因為喜歡深水埗的一定大都是夜鬼。而呢一晚嘅餸菜質素可以話係非常上乘。要食到傳統而正宗嘅椒鹽九肚魚一啲都唔容易,呢度嘅椒鹽九肚魚由名廚炮製,香味十足,而魚本身亦具有濃郁嘅魚香味,極為出色。香煎蠔仔烙散發出濃重的油香,而入口較幼身和嫩滑的,被蠔的香味重重包圍,令人想一吃再吃!制作嘅時間其實是好考功夫,令到夠燉夠熟,入口軟滑,值得一讚豬皮蘿蔔那種的甜香先拼發出來,很特別。不過這豬皮蘿蔔我們是二人同吃的,份量算是多,值得一讚.蘿蔔質感鬆軟,香味濃郁,果然係選料出眾。蘿蔔喛鮮甜而透徹見底,配上湯味更濃郁而有層次,滋潤無比。最邊邊其貌不揚的是鹵水鵝片。鵝片厚度適中,入口而更有微微的調味,有如豆腐花般滑,鵝味雖不算濃,但卻有滑進喉嚨的感覺。本來我不太吃鵝片,但這味鵝片是我很欣賞的菜式。
2019-07-16
2019-08-11 169 瀏覽
同朋友去左深水埗買D電腦野,依度真係好多野買,睇埋相機野,跟住就搵野食啦!今次去左德豐粉麵,睇門口都似有打冷,一於會一會佢!環境唔錯,佢食物都相當不錯!首先講下個蠔仔粥一窩,熱辣辣好正,蠔仔都好鮮嫩同每粒都脹卜卜,潮州粥蠔仔粥加方魚最好食!淨魚蛋入面仲有唔少魚片,魚蛋爽口彈牙,魚片都好爽!魚味夠,仲有幾條菜食下!至於佢個鹵水鵝片,鵝胸啖啖肉,正!好入味,口腔裏面漸漸滲出鵝味,唔會太咸,不錯!朋友仲覺得一碟唔夠,再叫多碟鵝件!再黎就係糖醋麵,煎到好香口,麵餅好好食,鐘意糖醋麵嘅朋友一定要黎試!潮州菜其實都係一種好高級嘅享受,性價比都幾高,等我再約其他人食先!

朋友仲覺得一碟唔夠,再叫多碟鵝件!

2019-08-10 115 瀏覽
最近工作比較忙,下班都比較夜,很小約朋友,難得這天可以早下班,立刻約朋友去吃晚飯深水埗很多美食,最近朋友說這家德豐不太差,當然要和朋友去食!侍應安排我倆坐近窗,所以可看到附近的夜景,環境也粗錯。 多心的我們點了很多食物,可以試到招牌食物,包括有鹵水鵝片和鹵水鵝。其中我最喜歡鹵水鵝片,鵝味香口,而且又鮮又有口感,令我一口接一口。而鹵水鵝也十分出色,正宗的做法,但裡面是香噴噴的鵝肉,不會太咸,卻十分香口美味!另外,我們還點了香煎蠔仔烙,真是令人驚喜,上菜時已覺香煎蠔仔烙很大隻,感覺正宗。香煎蠔仔烙乾身完整,不會太碎,很香很惹味,,味道很好亦感覺很新鮮!價錢合理,下次和朋友會再來

侍應安排我倆坐近窗,所以可看到附近的夜景,環境也粗錯。

價錢合理,下次和朋友會再來
2019-08-08 113 瀏覽
一直想黎呢間德豐潮州菜,以前細個果陣正係潮菜盛行既年代,一開始仲以為剩係得潮州菜既餐廳,但原來普通茶記既野都有,所以今次黎試下。入到餐廳裝修格調都比較好,唔會話好求其,牆上掛住唔同既MENU,再加上擺台同FULL MENU,先知道自己一直錯過左間好餐廳。跟WAITRESS 介紹過後,梗係整杯凍奶茶降降溫啦!爽😊潮州XO炒麵線果然係不負所望,口感爽口豐厚,XO味適中,鮮味突出,非常正!元朗鹽焗烏頭入口即溶,冇泥味,配埋豆醬去中和炒麵線既油膩感,做得相當出色。淨魚蛋味道唔錯,爽口彈牙!👍🏻依家好少鋪有得賣豬皮蘿蔔,蘿蔔又夠淋又甜,冇渣!個豬皮仲吸汁好入味!正呀!絕對推薦朋友黎食,份量、食物等等都好值得推薦!👍🏻

WAITRESS 介紹過後,梗係整杯凍奶茶降降溫啦!爽😊

淨魚蛋味道唔錯,爽口彈牙!👍🏻

絕對推薦朋友黎食,份量、食物等等都好值得推薦!👍🏻
2019-08-02 124 瀏覽
平時好小黎深水埗,今次特登黎買電腦,買完之後順便係附近食埋飯黎左依間德豐,地鐵站行過都唔太遠,地點OK夜晚環境幾靚,感覺開揚佢地6點開始多人,好在有卡位坐,好舒服好快就坐滿人啦椒鹽九肚魚,好香口,配上醬汁超好吃碧綠川椒雞球非常厚肉彈牙,每一口都有雞肉的鮮味元朗鹽焗烏頭也是十分新鮮,烏頭配醬汁是經典配搭,微微覺得膩的時候食依個剛剛好可以解膩,推薦這菜!鹵水鵝格調不錯,鵝皮香脆肉質嫩滑,配上醬汁香味更濃。後來來一杯凍檸茶,完美為這餐畫上句號。

黎左依間德豐,地鐵站行過都唔太遠,地點OK
夜晚環境幾靚,感覺開揚
佢地6點開始多人,好在有卡位坐,好舒服
好快就坐滿人啦

椒鹽九肚魚,好香口,配上醬汁超好吃
碧綠川椒雞球非常厚肉彈牙,每一口都有雞肉的鮮味

鹵水鵝格調不錯,鵝皮香脆肉質嫩滑,配上醬汁香味更濃。

後來來一杯凍檸茶,完美為這餐畫上句號。

2019-08-02 96 瀏覽
好耐無同屋企人食飯,今晚難得大家得閒,一於落樓下食嘢。呢間德豐好近黃金果邊,入坐時都幾full,好彩仲有位。餐廳環境幾靚,好乾淨,侍應都好有禮貌。呢度都有幾多潮州菜,睇嚟係潮州人開,一定要試試。元朗鹽焗烏頭,4個人剛可以大家share,烏頭真係好新鮮,入口好鮮甜,好好味。滷水拼盤,個滷水汁好香好入味!原汁牛腩併盤,牛腩好香,牛腩好大份,但都夠厚肉爽口。伴碟有菜,伴菜好香而且充滿牛腩味。鹹菜門鱔魚,大大碟係面前,即時放落碟食,配上汁仲好味道,無想像中咁膩,唔錯。鹵水鵝味好香,一點都唔韌,帶點入口即溶既感覺,好高質。花生雞腳好香好滑。涼瓜排骨,好有口感,夠晒濃味。店員服務唔錯,下次可以同其他朋友再嚟過。
好耐無同屋企人食飯,今晚難得大家得閒,一於落樓下食嘢。

呢度都有幾多潮州菜,睇嚟係潮州人開,一定要試試。

滷水拼盤,個滷水汁好香好入味!

涼瓜排骨,好有口感,夠晒濃味。

店員服務唔錯,下次可以同其他朋友再嚟過。