2019-05-06 300 瀏覽
著名潮州餐廳,好似去左潮州咁,好多潮州店員廚師係oppa�應該都幾正宗下-鴨肉熱辣辣,多肉汁,好嫰滑🐥入口好夠林,肉汁鮮甜,好大份好抵食🌽-炸蝦棗拼墨魚棗蝦肉彈牙,唔韌,入口好香蝦味,墨魚都好好食🥵要襯熱食如果唔係會差小小,無咁好食🤔🤔🤔🤔-🐷🐷🐷炒粉絲彈牙煙煙靭靭🐷入口不膩口好清新同有咬口,而且配料好多,芽菜,令到呢個份分外覺得爽口,唔會好多水份,而且又有鑊氣😚味道比較特別,好小見咁乾爽😋
著名潮州餐廳,好似去左潮州咁,好多潮州店員
廚師係oppa�應該都幾正宗下

鴨肉熱辣辣,多肉汁,好嫰滑🐥
入口好夠林,肉汁鮮甜,好大份好抵食🌽

炸蝦棗拼墨魚棗
蝦肉彈牙,唔韌,入口好香蝦味,墨魚都好好食🥵
要襯熱食如果唔係會差小小,無咁好食🤔🤔🤔🤔

🐷🐷🐷
炒粉絲彈牙煙煙靭靭🐷
2019-05-04 247 瀏覽
行完香港矽谷...深水埗黃金商場都9點多,係時候搵食喇,咁就潮洲菜....德豐,貪佢多選擇,雖然環境有點逼又很街坊。「豬紅豬皮」,出乎意料之驚喜,豬紅有咬口又有點黐牙,是小時候的口感,跟現在坊間爽口的假豬紅不能比的,總之是追著吃,不願放下筷子的味道喇。再來潮州菜不可缺的「蠔仔粥」,兩個人一份小的剛剛好,蠔仔肥美新鮮,方魚燒得很香,無得輸。最後來一客很耐無吃的「炸大腸」,大腸炸得很香,但可以再炸久一點,再脆一點就更好,本人喜歡香口點,而且大腸有點肥,所以不能吃太多了。3樣加埋才$198,實在很抵食,而且味道不錯,小店買少見少,真是應該多多支持💪🏻。

豬紅豬皮

蠔仔粥(小)

炸大腸

豬紅豬皮
2019-05-01 259 瀏覽
約左朋友食潮州野,呢到環境唔錯,又大地方,今日比平時食飯時間早左到步,所以人流唔算多,但坐坐下開始越黎越多人,真心覺得哩間潮州餐廳菜式好好味糖醋麵,傳統潮式甜品,上枱好靚仔,睇落唔會好油,而且配埋糖仲有味道,可以包埋一齊黎食,口感層次豐富,而且唔會咁油膩,好特別既甜品食落真係好脆口,同朋友一邊食一邊飲野吹水,不經意地就食完了,實在太好味反沙芋都唔錯,糖份睇落好多,但入口又唔會好甜,咬落去又係脆脆地, 甜甜地,食完都幾過癮,估唔到潮式甜品係咁得意餐廳食物份量十足,同朋友吹水食野一流!

2019-04-28 314 瀏覽
很久沒來深水埗,很多食肆已經關門,想起曾經來過附近這家德豐打冷粉麵餐廳,原來這間是30多年老字號,現在還是客似雲來,便來吃了。烏頭,上枱時剛剛熟,烹煮,控制火候、時間都做得十分好,魚肉也是十分滑溜,絕對是一種享受。 咸菜鬥鱔魚,今天的魚真的很好吃,烹煮依然很有鮮味,亦是我喜歡的味道。滷水拼盤,滷水肉不會肥膩,外脆內軟,保持肉汁,啖啖都是肉。超水準之作~伴碟醬汁也很有味道,我覺得滷水拼盤是最好味的。 想不到吃什麼東西時,德豐可以說就是非常好的選擇。
很久沒來深水埗,
很多食肆已經關門,
想起曾經來過附近這家德豐打冷粉麵餐廳,
原來這間是30多年老字號,
現在還是客似雲來,便來吃了。

烏頭,上枱時剛剛熟,
烹煮,控制火候、時間都做得十分好,
魚肉也是十分滑溜,絕對是一種享受。

咸菜鬥鱔魚,今天的魚真的很好吃,
烹煮依然很有鮮味,亦是我喜歡的味道。

滷水拼盤,滷水肉不會肥膩,
外脆內軟,保持肉汁,啖啖都是肉。
超水準之作~

伴碟醬汁也很有味道,我覺得滷水拼盤是最好味的。

想不到吃什麼東西時,
德豐可以說就是非常好的選擇。

2019-04-28 240 瀏覽
深水步食肆真係多,放完假黎左呢間茶餐廳食。位置幾多,係典型茶餐廳!員工幾年輕有活力。佢地係主力食潮州菜潮州食物唔少得蠔仔泡飯,今日揀左個蠔仔泡飯D湯好夠味,蠔仔份量剛好又帶d滑。入口 充滿湯汁,唔好新鮮而且夠開胃。份量真係好多,食完好飽另外叫左個炒麵,勁推薦個汁,香味夠又唔太油膩,係我就至愛。仲加左個滷水拼盤,味道好正宗,因為我都係潮州人,依度既野食真係一D都唔油,又夠惹味野食份量多又飽肚,又好咬!地方抽風設備唔錯,唔會好大油煙味,我地女仔黎都好方便。
佢地係主力食潮州菜

潮州食物唔少得蠔仔泡飯,今日揀左個蠔仔泡飯

份量真係好多,食完好飽

另外叫左個炒麵,勁推薦個汁,香味夠又唔太油膩,係我就至愛。

野食份量多又飽肚,又好咬!

地方抽風設備唔錯,唔會好大油煙味,我地女仔黎都好方便。
2019-04-24
2019-04-28 177 瀏覽
我真係無乜邊日吳食🐟,今日亦不例外😂人人問我日日甘食,點解吳會肥,我唸我由細到大既心德就係日日食魚掛,海鮮都無問題,各位鐘意食既人,又想keep fit,不防試下(題外話➕開場白😂😂)豉汁蒸烏頭——係呢間餐廳食晚飯,必定要食呢到既烏頭,你可以潮洲食法涷食,又可以蒸黎食,豉汁蒸或且🍋蒸都一樣甘好食,呢到係用元朗最出名既鳥頭,肉質嫩滑鲜甜,鐘意點食法就悉隨尊便😋😋腐乳通菜—-炒得夠矱氣,腐乳味適中,又不會過咸,味道吳錯😊
我真係無乜邊日吳食🐟,今日亦不例外😂
腐乳通菜—-炒得夠矱氣,腐乳味適中,又不會過咸,味道吳錯😊
  • 潮洲涷食鳥頭魚,檸檬蒸鳥頭,豉汁蒸鳥頭
2019-04-22 182 瀏覽
茶記開到成行成市,間間都話自己係老字號,但食物既質素真係良莠不齊!唉要搵到間入得口,又抗通脹既真係少知有少!依間係其中一間幾十年歷史既茶記,我記得好耐之前食過,但唔太記得食過咩啦!今日又黎到附近工作,見佢仲有下午茶咁抵,就一於試下。個餐牌就好似無咩點變,都係咁大,下午茶既選擇真係算幾多。焗既炒既包類炸物應有盡有,本身唔想食甜野,但見西多士好正,咁就揀西多士啦,都算餐廳老實,幾大件,唔會係細細舊果D。味道而言,個西多士好香好脆,牛油好大塊,真係好邪惡,但久唔久一次無所謂啦!食完都飽飽地,本來想食多D野,但驚肥都係唔好啦!熱檸茶正正常常,唔會好酸或好甜,份量適中,算係中上之作。講反價錢,其實比好多旺區既茶餐廳較平,平時無裝修無品牌既都係咁上下,佢開得係旺區,應該租金都好貴,但價錢都無話太過驚人!見同台食客個飯都唔係太少,都可以當做晚餐!最後去收銀處比錢,先見到佢D燒味,幾正,下次有機會要試佢D燒味!可惜我得一個人,擔心食唔晒乍。

2019-04-21 183 瀏覽
去過德豐幾次喇,encore嘅原因只有一個——炖湯太正喇~係地鐵站行出小小就黎到,好方便,附近好多餐廳,但依間應該係最平最抵食店內用心佈置,可以睇到佢地即場切燒味同整河少粉必叫嘅炖湯,�唔好睇佢外表好似剩係得湯水咁,佢底下有好多雞肉,鍾意食雞睛友點可以唔叫,但如果好似我咁重口味,就當然要點埋醬汁食,超正!同埋呢到嘅炖湯相對其它餐廳係超級抵!另外西多士又係好好食,又平又抵,入口好香,落多D牛油仲正,依度好食過其他店好多最後一定要飲返杯奶茶,奶茶茶膽好香,入口香濃黎開深水步一定會再黎!
去過德豐幾次喇,encore嘅原因只有一個——炖湯太正喇~
店內用心佈置,可以睇到佢地即場切燒味同整河少粉

最後一定要飲返杯奶茶,奶茶茶膽好香,入口香濃

黎開深水步一定會再黎!
2019-04-15 269 瀏覽
放工路經深水步,今晚無飯食,所以同朋友食小小野先返屋企,黎左依間德豐打冷粉麵餐廳,環境舒服企理,第一眼唔錯-黎到好多人,岩岩有人走左先有位,可能因為晚市,附近又多人食野,氣氛都唔錯-先來一份魚蛋粉,上枱熱騰騰還在冒煙呢。魚蛋味道很香,Q韌彈牙,魚片都唔錯,河粉爽口,份量都多,其實食完已經有D飽-同朋友SHARE這份粉菜芯,估唔到味道唔錯,口感十足,內裡則柔軟,配上魚蛋粉吃很惹味-另外這個豬紅半份兩個人吃剛好。入口唔油膩同唔腥,帶點鮮味,味道超可口,比其他店的更易入口,口味清新,絕對令人大快朵頤

另外這個豬紅半份兩個人吃剛好。
2019-04-11 276 瀏覽
話說我好鍾意食茶餐廳,因為我食嘢唔會好注重環境同氣氛,只要好食我都接受到,但係我又好挑剔,唔係間間茶餐廳我都鍾意食。今日咁岩去開黃金商場,本來打算買電腦用品,但去到好多人,都睇唔到野,於是同朋友最後去左附近食野。德豐無其他分店,都食過好幾次。首先要讚下佢嘅環境,夠大夠舒服😌首先叫咗一碟炒菜芯,菜芯好香,又唔會炒得好油,味道唔錯,份量都算多,幾抵食。之後食左個滷水拼盤,個汁幾杰身,有好多豬腸,牛雜都好好味,又唔會好咸,仲好大碟添。蠔仔煎餅味幾濃,入口香脆,很簡單做法但都幾好食。價錢唔貴,下次值得再來!🤗+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2019-04-11 225 瀏覽
今日又係喺深水埗上堂,終於等到放飯,約埋一班朋友一齊出去食餐晏晝先。點知傷心酸辣粉竟然未開添,唯有去隔離間茶餐廳食啦。間嘢門面都幾大間下喎。叫嘢食先,因為我哋人太多,所以我哋分咗兩枱食。我叫咗個午市F餐,凍奶茶。同我同枱兩個frd都叫咗燒味飯食。我哋每個人都附送一碗老火湯。今日係佛手瓜豬骨湯,睇嚟係每日都會唔同。F餐係焗葡汁雞扒火腿飯,我個餐係咁多個人入面最遲送到嘅,應該係仲焗緊啫…出到嚟個飯賣相唔錯,味道都好正,葡汁同雞扒非常之高質,幾嫩口。成個飯雖啖啖都好熱好辣口,但係好食嘅程度都抵返晒。

2019-04-04
  • 焗葡汁雞扒火腿飯
2019-04-08 187 瀏覽
呢間深水埗既茶餐廳,主打潮州菜,聽講以潮州人主理,侍應有部份都係潮州人!場內環境乾淨,茶餐廳式既半開放式廚房,感覺比較走年青輕鬆路線快D打開餐牌睇下有咩食先~炸蝦棗拼墨魚棗,有幾款味道,入口比較濃味嘅醬!  即叫即炸,,香味四散.鷄皮香脆但唔會太硬,蝦肉超嫩滑又有汁,配埋醬汁,好正喎!想食得豐富D,Order呢個烏頭,以火爐煮熟食物 .條烏頭都幾靚,味道幾香幾鮮甜,估唔到茶記都有咁出色既魚,好食過好多打冷店滷水拼盤味道幾重,份量都唔少,入口煙韌,一定要配埋飯一齊食!之前係普通茶記食過炒菜,炒得好油,今晚決定叫呢間既炒菜睇下得唔得!  估唔到味道唔錯,唔會好油膩,份量都頗多,口感爽口; 食埋真係相當滿足!今晚潮食之夜取得成功! ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨ 如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤️,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤 ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
快D打開餐牌睇下有咩食先~

烏頭

滷水拼盤

炒菜芯

今晚潮食之夜取得成功!

烏頭
滷水拼盤
炒菜芯
2019-04-07 164 瀏覽
因為朋友好鐘意食牛,所以如果同佢一齊食嘢,都會同佢去一D牛比較出色既地方,好似呢間餐廳,愛牛人士,招牌牛三寶必食😋招牌牛三寶———望見都想食,朋友讚不絕口紫菜四寶湯——-🐟片頭,魚札,槓丸,墨丸紫菜湯清甜,🐟札夠特別—-魚肉包住食物好味又特色,墨丸槓丸又彈牙又爽口,魚片頭最愛吃👍👍👍👍👍齋啡——-味道吳錯,夠濃夠香。凍咖啡——夠香濃滑。餐牌食物多款式,又有打冷,中西餐,各式其式,想食乜都有✌️✌️✌️✌️✌️
招牌牛三寶———望見都想食,朋友讚不絕口
紫菜四寶湯——-🐟片頭,魚札,槓丸,墨丸
齋啡——-味道吳錯,夠濃夠香。
凍咖啡——夠香濃滑。
2019-04-06 138 瀏覽
一直都好想試既茶餐廳,呢日終於有機會食😛好彩黎到位完全唔駛等,但係門口一路都有唔少冇人入黎,晚市真係好旺😳所以食左四十五分鐘左右,我地就走啦,費事阻住其他客人進食😨白膳煲仔飯(9/10))本身以為會好小白謄,點知出到嚟都幾多,份量幾大,魚肉肉質都外脆內嫩🐔飯粒香脆,配埋醬汁好好食,依度既煲仔飯值得一試豬紅(7/10)💲150呢個好新鮮,亦都有幾香濃嘅豬紅味,入口幾煙韌,夠晒多層次口感🍝不過整體份量都唔少,多人分享會比較好☺菜類份量相比起其他店算係多,唔會話好油,食落比較開胃醒神,有助消除油膩感😇烏頭魚肉都好新鮮,成條出都幾大條,好有驚喜感🔛 整體評分(8/10)

白膳煲仔飯(9/10))

豬紅(7/10)💲150

烏頭魚肉都好新鮮,成條出都幾大條,好有驚喜感

🔛 整體評分(8/10)
2019-03-31 107 瀏覽
是日中午落大雨,我同2位同事本身諗住係公司附近餐廳食算但無位,一路行到德豐睇睇有無位(竟然有!),就入左去lu~平時唔落雨都好多人黎呢度食嘢,係深水埗做嘢咁耐都未食過😂餐廳風格有點懷舊,卡位附近放左啲MENU,除左檯面嗰啲menu之外晚市餐牌,幾多選擇據聞呢度出名嘅餐湯味道都唔錯,所以我地都ORDER左,等左大概5分鐘就到lu,服務都幾快。例湯都幾大,入面好多豬骨,味道都唔錯!份量都幾足,同事當中有男士都食得飽。個墨魚紅香味十足,入口幾有咬口,味道都唔錯,真係幾好食滷水拼盤依D潮州菜式佢地都做得唔錯,可能因為佢地專門食打冷,所以做得好有水準,用料都好講究,每件斬得好平均,送埋飯就一流下次會試試其他餸😋

下次會試試其他餸😋