2019-07-04 192 瀏覽
有時放工都想約下朋友,食好D,今日去開黃金買野,順便同朋友係附近食飯以打冷菜為賣點的德豐,今天特意約了好友在此共晉晚膳幸好今天是閒日, 人不算多先點菜,我喜歡蠔仔粥,朋友喜歡喝酒,也點了一支啤酒,價錢合理招牌吊片蠔仔粥,吊片蠔仔粥味道香濃 想不到意外的香甜,味道適中,令湯底更香濃, 幸好我地都係食得蠔之人, 覺得口感爽滑, 味道鮮甜的, 一邊喝著啤酒一邊喝小許粥底, 真是一絕 粥底內裡的食材頗多,一定要吃一點豬肉呢接著點了一個韭菜豬紅,食落個口感多層次得黎係好鮮味, 配上汁底後香氣四溢,入口即溶喜歡豬紅的也要試試這個豬紅,配上肉類不錯的,絕不是坊間一些乾身豬紅呢, 因為內裡的膠質感是比起一般更加重, 更有口感, 邊吃邊喝, 人生一大樂事 ,工作之餘也要有一點生活呢
以打冷菜為賣點的德豐,今天特意約了好友在此共晉晚膳

幸好今天是閒日, 人不算多

粥底內裡的食材頗多,一定要吃一點豬肉呢

邊吃邊喝, 人生一大樂事 ,工作之餘也要有一點生活呢