🚗成日同屋企人特登去紅磡間德美,終於開咗間好近好近屋企嘅🙌🏻🙌🏻!太好了,方便超多✨✨。近近地,就帶咗男朋友去食😋晚餐🥣包沙律🥗前菜,麵豉湯同芒果味奶凍甜品🍮。三色魚生丼($118)Triple Sashimi Rice飯面被三文魚、吞拿魚及帶子所覆蓋,置頂再加上一隻溫泉蛋🐣。一貫德美的質素,魚生新鮮柔軟,大大片口感不錯👍🏻。另外拌入溫泉蛋汁令口感變得更厚滑,配上醋飯不錯吃。飯量不算多,對一個女孩而言份量剛好。辛味櫻花天婦羅卷($78)Spicy Assorted Termpura Roll想不到全晚最驚喜的是這個天婦羅卷🤭,先把飯卷以天婦羅形式炸起,再於表上加上以辣味沙律醬包裹著的吞拿魚粒🐟。吃起來可口惹味❤️,飯卷毫不油膩,咬開還有爽口的蔬菜🥬和鬆軟的甜蛋包在飯卷中間,口感豐富,味道一流👍🏻🥰。只是一客叫4件,價錢有點貴貴的🙈。芝士年糕($44)Cheese Rice Cake草根姐姐酷愛芝士年糕🧀,但這個令人失望😞。一客$44卻只有2件,吃起來沒有芝士味又不夠煙韌,味道和份量都不似預期,不建議大家點這個🙅🏻‍♀️。

晚餐🥣包沙律🥗前菜,麵豉湯同芒果味奶凍甜品🍮。

三色魚生丼($118)
Triple Sashimi Rice

辛味櫻花天婦羅卷($78)
Spicy Assorted Termpura Roll

芝士年糕($44)
Cheese Rice Cake
10 分鐘 (堂食)
2019-02-11 65 瀏覽
相信好多人都聽過德美壽司~之前食過尖沙咀嘅分店,水準十分之高。咁啱今日去咗將軍澳拜年,見冇乜人排隊,就決定入去食晚飯。我同朋友兩個人叫咗一個壽司拼盤,一個炒飯同埋一個卷物。今次選擇咗價錢比較抵食嘅「美」拼盤,比起貴嗰個拼盤會少咗一啲高級食材,例如海膽、拖羅同牡丹蝦,但係價錢就會平好多。不過依個拼盤都好有驚喜啊,所有食材都非常新鮮,加上我哋有得坐吧枱,睇住師傅製作每件壽司,都是一種享受😆。吞拿魚茸炸蝦卷,凍冰冰嘅吞拿魚茸配上剛炸好嘅蝦,一冷一熱,口感好豐富。師傅也很用心地製作和裝飾,賣相已經好吸引啦😳!石鍋牛肉炒飯,炒飯嘅配料很足料,用石鍋上亦可以保持炒飯冇咁容易凍。味道好之餘份量仲好多添啊~最後餐廳亦有附上免費甜品,食我最愛嘅蕨餅+黃豆粉,很滿足😍整體餐廳水準都十分高,價錢亦合理,是單點壽司餐廳嘅好選擇。

最後餐廳亦有附上免費甜品,食我最愛嘅蕨餅+黃豆粉,很滿足😍

整體餐廳水準都十分高,價錢亦合理,是單點壽司餐廳嘅好選擇。
2019-02-10 62 瀏覽
今次已經係第二次食呢間, 上次忘記咗,今次寫返啦。身為寶琳居民嘅我,德美在寶琳,梗係要食下啦。今晚經過,唔知係唔係今年晚呢,超級多人,喺門口我已經發現有超過15個人等緊位。但我真係好想食較高質嘅日本菜,所以決定等下。大概15分鐘左右,終於有位啦,不過是吧枱,唔緊要啦都照坐,如果普通枱我相信有排等。職員遞上Menu,我哋望望,當然會選擇晚餐套餐,比較底又多嘢食。每款晚餐都包個麵鼓湯,三文魚沙律及甜品。剛麵鼓湯好濃郁,好鮮味。三文魚沙律嘅三文魚都好夠新鮮,加上沙律的酸味味,很醒胃。主菜:生薑豚肉配白飯 $78生薑豚肉炒得很香,上面加上好多黑椒,好野味,熱辣辣,好好食,送飯真一流。已$78 一個set dinner,好抵食.德美招牌魚生飯 $158呢副係德美嘅signature,當然要叫你試吓啦。有海膽、三文魚、吞拿魚、蟹柳、大蝦、三文魚子、鮮帶子和蛋,非常豐富。每款魚生都好新鮮,好鮮甜,好大件,不是平時食到碎濕濕的。絕對係有質素的。由於咁大碗啦,真係食極都未食完,好飽肚。以$158, 有成set既高質的魚生飯,都相當抵。最後,兩個餐都有甜品跟。芒果奶凍奶凍好甜,好滑,配上微酸嘅小小
今次已經係第二次食呢間, 上次忘記咗,今次寫返啦。

每款晚餐都包個麵鼓湯,三文魚沙律及甜品

主菜:
生薑豚肉配白飯 $78

德美招牌魚生飯 $158

最後,兩個餐都有甜品跟。
芒果奶凍

奶凍好甜,好滑,配上微酸嘅小小芒果汁,好好味,令整個晚餐變得更完美。

在寶琳有咁高質嘅日本菜真是好罕見,我都會繼續嚟支持的。
2019-01-31
15 分鐘 (堂食)
  • 德美海膽魚生丼
  • 芒果奶凍
2019-02-05 592 瀏覽
將軍澳沿線的日本餐廳愈來愈多,有了選擇,自然也有了比較。這家餐廳位於新都城商場,位置不當眼,若不是朋友帶我過來,是很難發現這家餐廳的。餐廳門面裝潢樸素大方,店內以淺色木配搭深色木,座位靈活,但卡座不多。餐牌所見,設有二人餐,只需$300或$398,也有數十元的晚市套餐,價錢十分親民。怪不得晚上7時多便要排隊等候。⭐️洋風鰻魚班戟$59班戟除了鰻魚,還有芒果、三文魚子和牛油果,濃香的鰻魚配搭口感軟韌的班戟,相得益彰,再搭上香甜的芒果、牛油果和三文魚籽,更添口感呢!⭐️刺身盛合$238有吞拿魚、油甘魚、三文魚、帆立貝和甜蝦。刺身有一定的厚度,入口清爽,魚脂豐沛。⭐️活鰻魚朴葉飯定食$108奉送沙律、湯和甜品,這盒鰻魚是蒸出來的,效法了日本古早蒸鰻魚飯的方法。以朴葉鋪墊,蒸完後米飯和鰻魚清香撲鼻,鰻魚入口香嫩細滑,餘韻還有朴葉的香氣,味道不落俗套呢!⭐️金目鯛$40刺身呈櫻花粉,師傅在魚上斜切花紋,入口淡香爽甜,香氣慢慢滲出,很回味。最後來一件抹茶蕨餅,口感軟軟糯糯,很不錯!▫️今晚吃的幾道菜都很新鮮美味,難怪能吸引這麼多街坊光顧!
將軍澳沿線的日本餐廳愈來愈多,有了選擇,自然也有了比較。

⭐️洋風鰻魚班戟$59

⭐️刺身盛合$238

⭐️活鰻魚朴葉飯定食$108

⭐️金目鯛$40
金目鯛

最後來一件抹茶蕨餅,口感軟軟糯糯,很不錯!

▫️今晚吃的幾道菜都很新鮮美味,難怪能吸引這麼多街坊光顧!
2019-02-05 136 瀏覽
今晚收工同朋友食飯,晚上7點幾,已經好多人排隊,好彩朋友一早到。餐廳晚市有定食,一個魚生飯大約$100,價錢唔算貴。我點了刺身同定食。刺身盛合$238有五種刺身兩切,有吞拿魚、油甘魚、三文魚、同甜蝦,帆立貝就有4粒,來貨幾新鮮,同朋友食得幾開心。活鰻魚朴葉飯定食$108鰻魚飯份量夠,鰻魚幾厚身,用朴葉蒸出有葉香,食落去啖啖清香,性價比幾高。定食送沙律,沙律幾新鮮,湯仲有蜆肉,特別清甜最後仲有甜品,抹茶蕨餅,煙煙韌韌幾好食。

餐廳晚市有定食,一個魚生飯大約$100,價錢唔算貴。

我點了刺身同定食。

刺身盛合$238

活鰻魚朴葉飯定食$108
活鰻魚朴葉飯定食

定食送沙律,沙律幾新鮮,湯仲有蜆肉,特別清甜

最後仲有甜品,抹茶蕨餅,煙煙韌韌幾好食。

2019-02-03 305 瀏覽
今日經朋友介紹下去咗寶琳嘅德美壽司,餐廳入面接近full晒,好彩出面冇咩人排隊,所以好快就入座。餐廳套餐選擇頗多,例如魚生丼、飯類、定食,送埋沙律、甜品同湯,所以我哋每人叫咗一個套餐。首先上咗沙律同麵豉湯,沙律有炸麵包粒同一片魚生,幾新鮮。麵豉湯鹹淡適中,除左海苔,湯裏仲有豆腐粒。主角出場啦!就係德美海膽魚生丼。估唔到魚生分量超多,有三片三文魚,兩片油甘魚、兩條蟹柳、大量海膽、蟹籽同印住「德美」兩字既甜蛋。刺身非常厚身,海膽creamy,魚生肥美鮮甜,油甘魚肉質爽口,最特別嘅係醋飯內有乾坤,竟然有冬菇,為醋飯加添一份獨特嘅菇香味。女友叫咗銀鱈魚西京燒定食,銀鱈魚油脂高,但唔會話太油膩,肉質相當嫩滑,兩大片分量非常足夠。除此之外,我哋亦叫咗四款串燒,包括燒牛舌、燒雞軟骨、免治雞肉棒同雞皮。牛舌非常爽口,調味啱啱好。另外,免治雞肉棒表面微焦,啖啖肉之餘有咬口。雞皮燒到脆卜卜,好正!最後以甜品作結,仲要係我最鍾意嘅芒果味。

沙律
麵豉湯

銀鱈魚西京燒定食

雞皮燒到脆卜卜,好正!
雞皮串燒

最後以甜品作結,仲要係我最鍾意嘅芒果味。
甜品

2019-01-28
銀鱈魚西京燒定食
雞皮串燒
  • 銀雪魚西京燒定食
2019-02-02 56 瀏覽
完成手頭工作,開始放農歷年假,一於以食為序幕。同太太首先試家附近之德美。此店在家之商場已開了一段時間,但這次光顧還是第一次。點了二人套餐。和風沙冿非常新鮮,加了和風芝蔴醬,好味。日式前菜不過不失。三色刺身有三文魚,甜蝦及鰤魚,非常鮮味。大煆天婦羅炸得脆、乾身,非常可口。枝豆有驚喜,味道略鹹,但非常冶味。士多啤梨汁煎鵝肝亦不俗,鵝肝外脆內軟,同酸酸的汁一同入口,非常配合。黃金汁焗蠔不錯,蠔肥大多汁,好味。日式炒飯則普通,亦略多油。大蜆味噌湯亦鮮甜好飲。套餐以$398價錢來說,算不錯。
套餐以$398價錢來說,算不錯。
家住樓下舖子裝修,小的一直期待著會開家甚麼的店。及至完成大業,車子經過商場外圍,見到和風裝飾的淺木條窗子外有一碩大的店名,以中式書法刻曰「德美」。小的心內糾結,這到底是一家怎麼的舖子?是美容?還是僱傭?不好意思,無論屬美容或偏傭,都與小的不咬弦,小的又老又醜,既已去到無藥可救的地步,甚麼美容均只為杯水車薪,難作寸進。僱傭嗎?小的正正為一位不折不扣的奴才,洗煮熨理、斟茶遞水一應俱全,比女傭還要任勞任怨⋯⋯ 正當小的躊躇之際,嚇然發現「德美」竟為自家至愛之和風餐廳,當然滿心歡喜,銳意一試!將軍澳區雖是商場林立,新都城商場一、二、三期都存在著不少日式風味,拉麵吉豬,還有兩家連鎖壽司店。只是小的不喜連鎖,偏愛饒有風味的小店。雖然「德美」在港亦有數家分店,相較之下則仍富有地道特色。 餐廳雖是位於地下,面向大街,但於商場之內亦設入口,既有空調又免日曬雨淋。於閒日中午十二時半入座,縱然餐廳仍未爆滿,卻只遺下高身吧檯尚有吉位。這到底是新厠所之效應,還是寶琳一帶居民著實太多,而且有老有嫩又有師奶,以至無論閒日假期,店舖均有一定的人流? 進入店子,由於新裝修的關係座椅陳設倍感雅致舒適,儘管淺木色的方

進入店子,由於新裝修的關係座椅陳設倍感雅致舒適,儘管淺木色的方桌排得密麻麻,卻仍未算太過陝迫。看一看餐牌,發現餐廳提供不少選擇,全部均為海鮮丼與定食,價目在百元上下價性比優。小的最愛刺身,最後於萬裡叢挑了三色丼,有趣的是餐牌提供兩款不同的三色丼,結果小的點了吞拿魚蓉海膽三色丼,友人則叫了刺身三色丼。

所有定食均配有沙拉前菜、和風燉蛋與麵豉湯。沙拉雖為小小的一份,沙律菜外隨了粟米,竟還有一片小小的煙三文魚,立即為之提昇身價。儘管煙三文魚非為高質貨,卻是感覺良好,而且更為清淡孤寡的蔬菜提供適當的調和。

日式燉蛋憑其外觀已知有待改善,燉蛋雖是滑,卻比較厚實,雖然用料充足,卻是過猶不及。這一道菜式要有輕盈感才告滋味。而且於調味方面亦可稍稍調較,落點雞粉大概能帶出更佳的鮮味。

麵豉湯屬正常水準,鹹鹹地挺開胃惹味。

主菜出場,小的之三色丼有吞拿魚蓉、帶子與海膽,上面還放了幾顆三文魚子,尊貴極上。友人提醒可點少飯,小的遂向侍應姐姐表示要極少飯。結果這一客海鮮丼完完全全地符合小的之要求。刺身與飯大概為七三比,多餸少飯讓小的滿心歡喜!

吃過中環那家「政海鮮丼」,與這家「德美」可謂天淵雲泥。或許小的上回是沒有要求少飯,可是前者刺身的份量著實少得可憐,大概為「德美」的四分之一。這就是中環與將軍澳的分別,我等窮人,就是該留守新界區嘛!

朋友之三色丼為三文魚、油甘魚和大量蟹子。在初看餐牌圖片的時候還以為中間白色乃是帶子,出場始知那為溫泉蛋。

總體而言海鮮丼之刺身頗為新鮮,而且價性比高。難怪餐廳規定午市為一小時,晚市則限於90分鐘內離座。

最後甜品為小巧的芒果布甸,那是有趣的一團白球,上鋪一柳芒果醬,宛似雞蛋白。入口果如網民盛讚地滋味。沾沾糯糯,又帶著點點芒果滋香。
5 分鐘 (堂食)
2019-01-22 68 瀏覽
「德美」都算係我經常食嘅餐廳,以前就去尖沙咀,現在就寶琳。大約8:30pm先到,仲要星期一,所以基本唔洗等位就入得😬今次都係食返平時叫開嘅嘢,有德美海膽魚生丼,銀雪魚西京燒定食,同埋加多個鐵板牛扒做餸😬dinner set Set 嘅前菜,有蜆肉嘅麵豉湯,夠熱又好味。煙三文魚沙律。德美海膽魚生丼,非常之足料,有海膽,蝦,三文魚,油金魚,蟹子,三文魚子,雞蛋,蟹柳,個壽司飯係專登加入冬菇特別做。好味😋銀雪魚西京燒定食,今次魚嘅位置個樣雖然麻麻地,但食落都好好味😋鐵板牛扒

dinner set

Set 嘅前菜,有蜆肉嘅麵豉湯,夠熱又好味。煙三文魚沙律。

鐵板牛扒
2019-01-21
1K
2019-01-12 130 瀏覽
這壽司店在將軍澳開業不久,但生意已經十分好。每次走過都是人龍長長的,證明有一定的實力,讓食客願意等待。既然是壽司店,自然就要一份壽司盛來試試。質素真的高,其中有四款是特別喜愛的。簡單的紫菜卷最難有特別的感覺,但這裡的紫菜特別香脆,代表真的夠新鮮,是頗難得的。另一款喜愛的也是有紫菜的:魚子軍艦。除了紫菜夠脆外,魚子也是脆卜卜的。不但如忘,味道也很甜美,新鮮。帆立貝是自己的喜愛,厚身肉甜,叫人齒甲留香,回味不斷。最後是吞拿魚,有嚼勁,但不韌,味道也香濃,好味道。一個叫人驚喜的是溫泉蛋天婦羅,軟軟的溫泉蛋被脆脆的天婦羅炸醬包住。外層內軟,很有創意的食品。
壽司盛合
紫菜卷
魚子軍艦
帆立貝壽司
帆立貝是自己的喜愛,厚身肉甜,叫人齒甲留香,回味不斷。
吞拿魚壽司
最後是吞拿魚,有嚼勁,但不韌,味道也香濃,好味道。
2019-01-10
10 分鐘 (堂食)
壽司盛合
紫菜卷
魚子軍艦
帆立貝壽司
吞拿魚壽司
2019-01-12 78 瀏覽
今晚終於食到,有一晚想食,來得不及時,店員話全部剛剛入,即係提我哋,要等都可能好耐⋯⋯所以個次都無食。今晚,不太餓,等等都無所謂,一按刺,等9張,好啦,諗住周圍行吓等都得😛 點知行開一陣都叫咗3張,所以都快快腳行返去😅 再企多10分鐘左右就入得,個位都唔錯添😃👍🏼係店外望,都好似坐得有啲迫,但坐落都ok喎,裝修不錯,都算幾舒服,店員嘅服務都幾好,讚😊👍🏼一到,兩個一齊到,鐘意😃👍🏼 唔洗用爐👍🏼咪睇佢個樣好似一啲都唔熱咁,其實都不知幾熱!因我倆唔食生蛋,到咗即刻推咗隻生蛋落底,之後佢就熟咗喇😁今晚叫兩個都係鍋,因我倆停咗食生嘢好一段日子⋯⋯今晚兩個鍋都唔錯,所以都俾咗好評。下次再試第二啲食物,會再寫😁先睇我個鍋燒烏冬又一次証明,睇餐牌要睇埋英文!  中文無寫有蝦天婦羅,英文是有寫的☝🏼😌  不過,隻蝦就一般,烏冬都一般⋯⋯好彩個湯都幾好味,其他配菜都得,基於只收67蚊,我都俾咗3粒星佢😅再睇牛肉野菜鍋,好味😋👍🏼足料😃👍🏼  對我倆來講,牛肉是瘦的,好喜歡😁 叫埋單時,先知有免費小甜品,開心😁好味😋👍🏼

一到,兩個一齊到,鐘意😃👍🏼 唔洗用爐👍🏼

先睇我個鍋燒烏冬
鍋燒烏冬

野菜牛肉鍋

叫埋單時,先知有免費小甜品,開心😁好味😋👍🏼
免費小甜點
2019-01-12
20 分鐘 (堂食)
$77.5 (晚餐)
免費小甜點
2019-01-12 78 瀏覽
上星期過來過來將軍澳寶琳搵朋友食飯,佢話食過依間餐廳都ok,而我之前係紅磡個邊都食過,所以都有興趣試下,於是就同朋友過去試下佢先。有單點menu又有set menu,見到有一個set 都幾岩食,咁就叫左個德美海膽魚生丼餐。之後就散叫左其他野食,都叫得幾多野食,因為好肚餓。德美刺身丼都好足料,個set 有沙律同面豉湯。刺身好多片魚生,有三件三文魚,兩片油甘魚、一隻帶子,大蝦,蟹柳,三文魚籽同蟹籽,同埋海膽。海膽同三文魚鮮甜,依個價黎講絕對超值。散叫左壽司,有三文魚腩壽司,洋風三文魚壽司,同埋蔥拖羅茸卷。洋風三文魚壽司其實炙燒三文魚,燒過更顯得三文魚肥美。三文魚腩壽司一樣鮮甜。食完生野都要食D 熟食,叫左個溫泉蛋天婦羅,不過可惜蛋生左小小。之後點左兩串串燒,一串係地雞大蔥串,我朋友食既,我就食燒雞翼,燒雞翼好味道。加埋一之後埋單一人230元,食到飽飽的,質素一樣出色。

有單點menu

德美海膽海鮮丼

三文魚腩、洋風三文魚、蔥拖羅茸卷

洋風三文魚壽司其實炙燒三文魚,燒過更顯得三文魚肥美。

三文魚腩壽司一樣鮮甜。

溫泉蛋天婦羅
食完生野都要食D 熟食,叫左個溫泉蛋天婦羅,
不過可惜蛋生左小小。

之後點左兩串串燒,
地雞大蔥串
一串係地雞大蔥串,我朋友食既,
我就食燒雞翼,燒雞翼好味道。

加埋一之後埋單一人230元,食到飽飽的,質素一樣出色。
德美海膽海鮮丼
三文魚腩、洋風三文魚、蔥拖羅茸卷
地雞大蔥串
2019-01-10 880 瀏覽
德美壽司係黃埔好有名,一直都想找機會幫襯下,可惜次次都撞唔岩機會去試,今次經過寶琳發現呢到開左分店當然唔執輸去試下門面就覺得已經好日本居酒屋feel,入邊環境都裝修得幾日本,好似去左小日本咁首先會上個沙律同麵豉湯,沙律幾新鮮同酸酸甜甜幾開胃,麵豉湯唔會好濃味個賣相真係幾吸晴,入邊有三文魚, 鱆紅魚, 帶子, 海膽, 蟹柳, 三文魚籽同蟹籽,仲有兩舊印住<德美>既甜蛋相當豐富同足料刺身切得幾厚身,食落好有口感海膽好鮮甜同creamy,口感豐腴三文魚厚身肥美,食落好甘香同鮮味帶子好鮮甜,肉質彈牙爽口鱆紅魚食落爽口,魚味清甜鮮美蟹籽同三文魚籽都好鮮味,帶鹹鮮味,拌飯一齊食幾正而個丼飯係用左有味既醋飯,帶冬菇香幾特別,不過飯質較軟身烏冬爽口煙韌,個湯底幾清,唔太油膩天婦羅有蝦, 蕃薯, 茄子同秋葵,全部都幾新鮮,炸得好香脆同唔太厚甜品係麻糬,幾煙韌同帶花生香總括黎講:呢個平民日本料理幾高質,材料新鮮,價錢唔貴,性價比高🍳🍴味道: 9/10👩👨服務: 8/10🏠💺環境: 8/10💰💸抵食: 8.5/10總消費: $280.00 (2人)

相當豐富同足料
刺身切得幾厚身,食落好有口感

海膽好鮮甜同creamy,口感豐腴

三文魚厚身肥美,食落好甘香同鮮味

帶子好鮮甜,肉質彈牙爽口

鱆紅魚食落爽口,魚味清甜鮮美

蟹籽同三文魚籽都好鮮味,帶鹹鮮味,拌飯一齊食幾正
而個丼飯係用左有味既醋飯,帶冬菇香幾特別,不過飯質較軟身
德美海膽魚生丼

烏冬爽口煙韌,個湯底幾清,唔太油膩

天婦羅烏冬定食

甜品係麻糬,幾煙韌同帶花生香

總括黎講:
呢個平民日本料理幾高質,材料新鮮,價錢唔貴,性價比高

🍳🍴味道: 9/10
👩👨服務: 8/10
🏠💺環境: 8/10
💰💸抵食: 8.5/10

總消費: $280.00 (2人)
天婦羅烏冬定食
2019-01-07 51 瀏覽
今日約左好友到寶琳踩單車,攰攰地,又肚餓,大家決定到德美食個定食獎下自己德美位置好耀眼,遠處已經清楚望到,裝飾日式優雅,樓底高,坐落好舒服。我地點左二個定食套餐,一個是三色魚生丼飯、另一個是天婦羅湯烏冬。首先來是前菜煙三文魚沙律,三文魚經過煙燻香甜好味,沙律菜好醒胃我的最愛來啦,件件魚生魚片都是厚切三文魚肥美鮮甜、珍寶帶子好大粒䲞魚入口爽口彈牙好鮮味還有溫泉蛋加上魚子配上介辣醤油一起吃,口感超豐富和滿足好友吃得津津有味,他的湯烏冬配天婦羅,天婦羅有甜薯、南瓜、茄子、炸蝦。賣相已好吸引,最後送上芒果布丁做得相當不錯,軟滑香甜,令人回味!我會再次光顧的。

德美位置好耀眼,遠處已經清楚望到,
裝飾日式優雅,樓底高,坐落好舒服。
我的最愛來啦,件件魚生魚片都是厚切
三文魚肥美鮮甜、珍寶帶子好大粒
䲞魚入口爽口彈牙好鮮味
還有溫泉蛋加上魚子配上介辣醤油一起吃,口感超豐富和滿足
最後送上芒果布丁做得相當不錯,軟滑香甜,令人回味!
我會再次光顧的。
2019-01-06 61 瀏覽
今日黎到寶琳呢邊,一出地鐵站再向左行就見到呢間德美壽司,所以就同朋友嚟食下。呢度都好多人所以都等左一陣位,呢度嘅定食都幾抵食,所以我同朋友都每人叫咗一個,有飯有沙律有甜品。本身以為只係普通沙律,點知原來有三文魚,仲要份量幾多,都幾驚喜。而且沙律幾特別,唔係淨係撈沙律醬,而係有種幾特別既酸味醬汁,開胃過普通沙律。而味噌湯嘅味道調較得唔錯,唔算好鹹但好鮮味。見到呢個活鰻魚樸葉飯定食嘅圖已經好吸引,好似鰻魚荷葉飯。送到上枱,用一個方形木桶裝住,賣相好吸引。鰻魚整得好好,唔單止腍,仲好入味,加上鰻魚本身好新鮮,好好味。而飯亦好有水準,除左有淡淡既樸葉香味,最正係鰻魚汁滲哂入飯,好惹味。唯一可惜既係唔係炒飯,如果唔係應該會仲香。 我就叫咗個天婦羅定食配烏冬,烏冬整得岩岩好,唔會好腍又唔會硬,唔錯。最有水準係佢D天婦羅,炸得非常好,酥軟又熱辣辣。特別係茄子天婦羅,茄子既汁完全keep哂係入面,食落好新鮮好好味。而蝦天婦羅都好好食,好表現到蝦既鮮味。 呢個黃金汁焗蠔都唔算平,但我覺得真係值回票價。蠔本身既質素好高,唔單止好大隻好肥美,而且蠔味好重好鮮,特別係師傅焗到岩岩熟,保留哂蠔既鮮味。而佢個醬汁

呢個黃金汁焗蠔都唔算平,但我覺得真係值回票價。蠔本身既質素好高,唔單止好大隻好肥美,而且蠔味好重好鮮,特別係師傅焗到岩岩熟,保留哂蠔既鮮味。而佢個醬汁亦調得好好,除左有牛奶同芝士既香味,仲有好足料既洋蔥碎,幾種香味加埋一齊,夾得黎又惹味。

甜品係牛乳布甸,牛乳味好香濃,而且整得好滑,加埋芒果醬汁,又甜又香,而且凍凍地,作為飯後甜品一流。