2007-09-15 22 瀏覽
二十個月來五度得龍晚飯,以小弟光顧同一間飯店的頻率,已經是非常之高.今次什麼都不講,只講個鴨掌包.正所謂古老當時興,集體回憶成為近月的熱門話題,連孫耀威也在回憶之列,更何妨一些昔日的味道?連得龍也追上這個大氣候,將鴨掌包這味近乎失傳的懷舊燒味重現.用鵝腸包著雞潤,鴨掌,叉燒,芋頭.再用叉燒醬醃後再燒,工序煩複,兼且賣不到好價錢,再加上現代人口味偏向吃得清淡,所以近乎失傳,亦不無道理.鵝腸脆,雞潤甘香,叉燒夠肥,芋頭夠粉,叉燒汁味濃,咬一口,好像吃了骨膠原,開不了口.怕肥不敢吃?一件起兩件止,吃不出問題的.反而終日"就住就住"來吃,這些人出事的機會,比我輩不肥不吃,豬油撈飯當上品的人更高.再補充,太爺雞仍是很高水準,煙燻得入味,雞皮嫩雞肉滑,不敢說是否全港最佳燻雞,但頭三一定走不了.

今次什麼都不講,只講個鴨掌包.

2007-08-15 9 瀏覽
又在巴士睡過籠之故,順水推舟去得龍飲早茶.名叫飲早茶,實際上是吃叉燒飯.(阿姐,半肥瘦叉飯扣底!)阿姐仲要扣底?得番好少飯乍.)叉燒同飯分開上,扣底後的白飯份量仍不少,可見如果正常份量的話,真是給"苦力"去吃了.半肥瘦的蜜汁叉,肥肉位甘香,但質感有點齦.瘦肉位鬆化,外層夠香,其蜜汁外層已將本身的肉味鎖實,所以肉味濃郁.賣相比之前吃過的又一城"皇府"為差,沒有浮誇,矯揉造作的外型,才能吃出原始的味道.可能我不是連吃叉飯,也要有隻可愛太陽蛋的港女.
又在巴士睡過籠之故,順水推舟去得龍飲早茶.

仲要扣底?得番好少飯乍.)

可能我不是連吃叉飯,也要有隻可愛太陽蛋的港女.
今日我晏就book左位8.00食飯, 但係去到超勁多人, 都要等左成半個鐘先有位, 等左四張大台先到.我地一入座, 叫waiter點餸, 無人理我地, 又話轉頭, 個頭太大, 轉到無左影, 於是叫另一個女waitress, 嘩, 呢條友勁呀, 都頗串, 我哥點餸啦, er...er...er....講左三下, 個waitress就話"er即係食乜野", 呢D唔係古式酒樓既服務態度呢?? 即時成家人都話洗唔洗咁串呀.我來講番D野食先.1) 古法太爺雞半隻: 呢個D味道係唔錯家, 幾特別, 但係我覺得YIP得唔夠入味囉.2) 雀巢九味大蝦球: 呢個真係幾好味, 值得推介, 個雀巢一D油味都無, 佢用芋頭來做個雀巢, 個餸就有炸南瓜做配菜, D蝦好爽好新鮮, 炒出來個味道都好正3) 鮮腐竹雲腿浸魚肚: 呢個餸就普通左小小, 唔係太特別, 不過不失吧.4) 金菇瑤柱西蘭花: 呢個一上台先搞笑, 佢地好似家常便飯咁, 個碟啦, 炒出來個賣相啦, 好似我媽炒出來咁. 無樣可言, 味道都無咩問題.5) 金蒜蝦蒸糯米飯: 呢個超正, 值得推介, 因為好多酒樓D糯米飯都唔好食, 但係佢整得好香, 我

我來講番D野食先.

5) 金蒜蝦蒸糯米飯: 呢個超正, 值得推介, 因為好多酒樓D糯米飯都唔好食, 但係佢整得好香, 我地咁多個食完都話正呀.

6) 鮑汁柚皮鵝掌: 嘩, 一上到台, 唔係FA, 全部都係腳支, 都唔知係咪無晒料, 得個四五條, 大姐, 碟餸都唔平家, 成$68文家, 超勁唔底, 味道就唔錯, 但係D鵝掌就炆得未夠林啦.

比番個總評先, 其實佢地係一間舊式既酒樓咁, 如果要干淨, 佢地比唔到你, 佢地D台布DIRTY, 柸碗都唔干淨家, 但係仍然有好多人等囉, 門口佢會放D椅比人坐, 我DAD DAD話佢D CHAIR仲DIRTY過地盤個D. 真係配服佢地囉.

我地七個大人一個細路叫左六個餸.
正所謂:原先飯局要取消,無無聊聊四圍逛,心血來潮打電話,傻下傻下食餐飯!從來未想過由上車到落車,原先三四'量'友飯局,由越華會講到港大校友會,由益新講到落鎚得龍,都係一程車中傾拈,真係要唔該denny兄!話晒得龍主打懷舊菜,第一眼見到一味母親注重健康後從未再煮既豬潤枸杞,一定要叫,至於要照顧一眾瘦身女士,什麼金錢雞,野雞卷通通唔要.........T_T杏汁豬肺湯始終以港大校友會最芳香濃郁,杏味算是足夠,但豬肺能多給一點更好(因為本人喜好,湯渣中的豬肺全給小弟消化)叉燒忘記order半肥瘦,低打,肉質偏實,唔太得.豬潤枸杞最令人有驚喜,枸杞鮮嫩可口,豬潤部份帶點生,偶有血水滲出,但整體水準極高,有機會要再試.焗蟹砵亦有驚喜表現,以焗魚腸方法處理,蛋味濃郁,與肉蟹出奇地配合,正如P.J所言,蟹汁滲入蛋中將甜味提升,非常討好!蝦子柚皮又一次令人失望,質感單薄,茨汁如果用金華火腿燴過會否更好呢?砵酒焗蠔是選上桶蠔,肉質比較結實但件頭大,比起本地貨,一過火便縮龍成寸真的不同,但略為煮過火了點過於乾身.廈門炒米是某靚女要求而ordr,米粉夠乾身唔會一舊舊,有水準,但酸味輕清,好此道者一定唔夠喉!
叉燒忘記order半肥瘦,低打,肉質偏實,唔太得.
太爺雞是一早訂下菜色,但卻是最後上檯,味道可以說是小弟在此店吃過最差的一次,皮帶輕微苦澀是煙燻的效果,但曾有飲食業人士跟小弟說過,能將第一下的白煙放走,然後再焗更不會令表皮有苦澀味,不知是否真實?但肉質死實便是時間掌握得不準!
金蒜蝦蒸糯米飯,一如焗蟹砵,蝦汁流入飯中,令飯中吸收了蝦味,但有得必有失,飯身便變得過濕,如果能乾身一點更好!
其實尚有其他菜色,但乏善可陳,整體而言,算是水準之內!

2007-04-29 3 瀏覽
叉燒, 多士明蝦夾very good!Only bad thing is that I had waited for 35 minutes outside the restaurant which is a Saturday evening!
叉燒, 多士明蝦夾very good!
1K
2007-04-15 8 瀏覽
錯過了在此搞的OR聚,之後一直都沒機會去,沒想到在一個平凡的週未,因爐兄的興之所致而速成一臨時局,了咗我地一個心願。一如以往坐定等吃,先來一客馳名叉燒,上桌時仍微暖,肉質有點硬,偏瘦,蜜味不足,個人認為叉燒最好仍是利苑。杏汁豬肺湯,味不夠濃,豬肺湯料不夠滑身,水準一般。京都骨和燒脆鱔(雙併)亦不討好,京都骨味太酸,燒脆鱔不夠新鮮熱辣。招牌太爺雞是另一失望位,肉不滑,皮輕微苦澀,煙燻味並不突出,比我之前在樂意居吃的差很多,當然價錢仍相對平宜很多。全晚較出色的是韮紀豬潤和焗蟹砵。豬潤厚身,至剛熟,韮紀和上湯均鮮甜美味,個人認為比生記還出色。焗蟹砵做法和焗魚腸相若,焗蛋滲有蟹肉的清甜,面層微焦,內裡保持濕潤,變得份外惹味,;蟹雖然細隻,尚算有肉食,味道亦鮮甜。整體上失望,我倆應該不會再來,除非再有大局。

整體上失望,我倆應該不會再來,除非再有大局。
2007-04-14 15 瀏覽
不經不覺四度得龍了,即慶到極點之黑色星期五飯局.八人迅速召集新蒲崗.得龍一向以懷舊菜式為主,而且最出名好幾味,統統為On diet者之大敵,為照顧是夜不吃肥膩的靚女們,金錢雞,野雞卷,一律忍痛割愛.蜜汁叉燒還是要吃,不要肥叉,一樣出色.蝦子柚皮入口無渣,不過質感略嫌單薄,蝦子茨汁亦不夠濃厚.一直很想去灣仔生記,吃個豬潤枸杞,見到得龍也有此味,當然不放過.豬肝剛熟,枸杞同炸過的蒜子亦香甜,名正言順湯甜菜滑,身邊的P.J加把口生記的豬潤枸杞,並不是太好而已.)很多地方也有窩貼小棠菜,這處的炸得比較硬,不夠鬆化.杏汁豬肺湯味道清甜,可是質感沒有港大校友會的細致香滑.山渣咕魯肉亦是得龍的主力之一.個人一向對此味不感興趣,沒有意見.砵酒焗蠔很香口,用上的桶蠔新鮮程度亦佳.圖中的金蒜蝦蒸糯米飯,粒粒充滿蒜香,蝦反而成為配角,蝦肉的確麻麻.本來的豬大腸拼燒鱔,上到來變成京都骨拼燒鱔.既來之,則安之.脆鱔燒得過乾,水準之下.在得龍可以不要金錢雞,不要野雞卷,但不能沒有太爺雞.差不多吃清光才施施然進場.是夜的太爺雞,仍然很有水準.一入口,煙燻味直插大腦的中樞神經,差點不由自主地F_____g great

生記的豬潤枸杞,並不是太好而已.)

F_____g great!)

追加的廈門炒米,同西炒飯份屬雙生兒.味道還可,珊珊來遲的焗蟹缽.混合蟹肉的鮮味,蛋香四溢,沒有介紹錯.近日吃過的缽仔菜,以這個水準最好.

有勞了.

引伸閱讀:

2007-03-26
見到咁多人試呢間飯店, 而且自己住將軍澳, 往來方便, 搭一程車門口落,所以今個星期日去左食晚飯。兩個人試了幾道菜1) 野雞卷2) 金錢雞3件3) 多士明蝦夾4)帶子兩隻5) 山楂咕嚕肉。野雞卷不是太合本人口味, 就連平時好食得肥野的bf 都食唔到... 因為真係非常之肥!!! 佢\係一舊好肥既豬肉卷埋再炸, 所以係非常之油膩!! 食左3件已經好滯。強烈推介多人先至好叫呢味菜。金錢雞就真係唔錯! 薑片+雞肝+叉燒+一片肥膏, 再加以好蜜的汁真係絕配。多士明蝦夾都唔錯, 蝦好爽口, 但都係偏油, 因為係炸既。相比起鳳城, 呢度當然冇咁好味啦!! 但係都算唔錯, 不以一試。帶子粉絲蒸, 冇咩特別。咕嚕肉都ok, 用山楂炒埋,味道幾特別。但係d 肉又係肥得滯。overall 黎講都算ok, 只係d 肉好肥, (可能自己唔識叫呱??) 有機會都會再試下佢\其他既特色菜。

帶子粉絲蒸, 冇咩特別。

2007-03-03
狗年的團年飯在得龍吃,大家十分滿意。今天再來一次,與上次一樣點了蝦子柚皮及太爺雞,水準仍然保持。芥蘭很有點吃「鐵板燒」的趣味,味道也很不錯。蓮耦餅很香,內夾的豬肉夾有蝦米,味道很好。還有一道菜:陳皮紙包骨是全晚最遜色的,首先,用的是豬排,其次用鬆肉粉太多,最後就是太肥了。有兩件的完全找不出一件可以吃的瘦肉!
2007-02-21 8 瀏覽
赤口同大班朋友去o左德龍開年,叫o左成十個餸--太爺雞, 金錢雞, 砵酒焗桶蠔, 啫啫生菜煲, 山楂咕嚕肉, 鵲巢九味蝦球, 煎蓮藕餅, 炸大腸拼京都骨, 咖哩牛尾煲(跟法包), 蝦子柚皮!!各樣都好好食,尢其:太爺雞, 金錢雞, 砵酒焗桶蠔都保持到水準,鵲巢九味蝦球就好特別,幾惹味;不過山楂咕嚕肉就麻麻地,d肉太肥; 炸大腸拼京都骨就冇咩特別,下次可以唔叫;咖哩牛尾煲就好有牛肉味,送飯一流;蝦子柚皮得我一個鍾意食,個個都覺得有d苦澀味,不過我覺得好正,最後仲有紅荳沙送,伙計服務都幾好,好有人情味,不過地方就依舊唔太乾淨,地下濕漉漉,老人家要小心!!!
2007-02-06 1 瀏覽
從小在彩虹住了10多年, 之後搬去鑽石山又住了7,8年. 對鄰近的新蒲崗纏上了不少情意結. 得龍從未有"網民"公開評論時至今的轉變...其實不大! 最大的分別係, 以前只係一般的舊區"伯父茶樓", 一經評論後賺刀開了巷, 哈哈!相隔了大半年, 上星期六約了家人去吃一餐"彿跳牆"+"金錢雞", 這兩度菜需要訂位時預訂的. 準時7.30到了, 竟然要等20分鐘先有位;都唔緊要...最重要係派了在正門旁邊的另一地舖位給我們. 一入去就聞到"up" 味...難頂, 仲要入座後我叫先起預訂的菜, 都要等左20分鐘先來了6件金錢雞, 仲要係每件都少了叉燒. 之後, 其他點了的菜平均每度菜食完了等20分鍾, 另一味先到....還有, 品質和味道都已經"行"晒唔在講, 因此, 相對地就覺得不及去年底食啦. 哎, 又一間出名後現晒形既食店了!!
2007-01-25 9 瀏覽
過去十多年,都有到德龍食午餐晚飯,但年,自從裝修了以後,已不想去了,只是家人仍然在就近上班才間中食一次,但是一次比一次差,從前都喜歡食的燒味,又香又好肉,現在......肥,好肥,又少,又貴......這般令人心痛......
2006-10-23 9 瀏覽
 記得上次一心諗住嚟試下,但失望而回,之後檢討可能無叫呢度最得手既懷舊菜,所以今次再來一次,果然好好多喎... 訂位時已經落咗:金錢雞X2:果然好得,我地兩兜友企係出面等位時,透過玻璃見到,嘩,視覺上好蜜汁,好潤吓,見舊冰肉厚厚身,係咪真係好肥既呢?但一上枱,見面層有片薄薑,跟住雞膶,叉燒,冰肉,得伙記問問,一件開兩,一口咬落去,呵呵呵,雖然我夾個件雞膶得DD,但係都好食到個陣香滑濃郁味道,同埋一定.....係一定要一啖有晒四款野,你會覺得好神奇真係4in1,分到四種口感,但味道同質感又會咁夾.小妹及肥Dee第一次食,先明白點解各食友都話要食幾件先夠,真真回味!!!!($13/件)蝦子柚皮:又係好野,試過出面食肆,印象中都係得苦澀同埋唔明點解成日都話呢味係好野,原來只係未遇到做得好既食肆.柚皮鬆化,夾開唔係話會爛晒覺得霉烚烚個隻,feel到有纖維個型仲係晒度,再浸浸個鯪魚骨湯芡,即刻索晒味,食落唔會得死鹹,好鬼得,好好味,好鐘意!!!($42)太爺雞:等咗成半粒鐘,好彩係真係好值得等,一嚟當然揀舊有皮有肉有筋好咬口既雞腿骨後截,唔,個陣煙熏味確係惹味,層皮勁香一定要食埋,難得雞肉入味又
 訂位時已經落咗:
太爺雞:等咗成半粒鐘,好彩係真係好值得等,一嚟當然揀舊有皮有肉有筋好咬口既雞腿骨後截,唔,個陣煙熏味確係惹味,層皮勁香一定要食埋,難得雞肉入味又唔嚡,但真係食多幾舊係幾覺咸,但人一世物一世,入嚟得龍無食過呢味真係幾遺憾.($80/半隻)
 除咗食物,亦都係我會選擇到這裡吃飯的原因,我都確係有鋪鐘意舊舖癮,D伙記好好人得嚟會覺得有人情味,有D土炮feel,人大咗,好鐘意幫趁呢D舖頭,好想佢可以一代一代咁留落嚟....
(非會員)
2006-10-23 10 瀏覽
早排去咗新蒲崗\"得龍大飯店\"食飯慶祝同事既牛一. 我地點咗下列菜色古法秘制太爺雞: 陣皮有陣好特別0既煙燻味. 雞肉食落唔un都幾滑,係幾掂架!!不過我個人認為唔可以食多過3件, 因為會好咸架!!冬瓜盅(要預訂): 個湯水都叫幾夠味, 冬瓜都好清甜. 但oh no, 點解d蓮子會臭0既(酸\"叔\"味)????? 唔止一粒半粒, 係所有蓮子呀!!! 食落已經有d酸酸地, 再咬多幾嘢我就可以肯定. 所有蓮子已經變壞0左. 好地地一個冬瓜盅比d酸蓮子破壞晒, 可惜~可惜~未算, 點解預訂既嘢會比d臭既蓮子我呢??? 有冇搞錯(>O<!!!)雞蛋焗魚腸: 呢個我唔食, 冇意見. 不過佢\地個個都話好味幾正喎!!!砵酒焗桐蠔: 我唔食蠔, 所以淨係食佢\d配料(蔥頭), d料同汁係幾野味. 但佢\地話d蠔唔新鮮囉, 陣味怪怪地喎!!!蒜香蟹蒸糯米飯: 隻蟹細左d囉, 蟹肉又唔夠鮮(一咬個殼就知佢\鮮唔鮮,你睇我幾勁.哈哈~~) 糯米飯咪又係嗰d普通配料: 腊味,糯米,小蝦米,不過不失!鮑魚小唐菜: 鮑魚片較為小un(但都仲0趙到). 小唐菜就冇興趣, 唔係咁掂囉!!!山渣咕嚕肉: 唓~係多

山渣咕嚕肉: 唓~係多咗幾粒山渣仔之嘛, 根本就同普通咕嚕肉冇分別!!! 冇驚喜~!! 冇驚喜~!!!!

鬼馬炒爽蓮藕: 即係油炸鬼炒蓮藕囉. 味道一般之嘛! 油炸鬼唔夠脆, 蓮藕又多油,又係冇乜特別.

同場加影: \"米奇\"競步在頭頂,點解~??? 唔知呀, 食食0下聽到天花頂上有D小動物喺度玩練跑~!!! 我地問阿姐係咩嚟啦!!! 佢\話係加菲貓喎!!! 嘩~阿姐, 咁既大話你都講得出~!! 好嘢~!!! (係人都知香港只得<敵視0黎落完>之嘛!!! 邊有<加菲運動場>啫!!!! 佢\以為咁就呃到我咩?? 未免太~天真喇~!!!! 哼

結論係......除左個太爺雞叫做特別d之外, 其他嘢食唔係好掂囉~!!! 我唔會再咁特登拖行馬去食囉~!!! 應該話盡量都唔會再去食lu
2006-10-04 9 瀏覽
說的是這裡的「三雞」:金錢雞、野雞卷及太爺雞。已不是第一次在這裡搞聚會,但有幸幫忙寫菜單的,卻是第一次,於是便將自己想吃的,都一股腦兒寫進去。除了「三雞」,還要了一尾龍躉要做個「兩吃」、燒味併盤、冬瓜盅、山渣咕嚕肉、三豉蒸銀鱈魚、牛柳粒炒爽藕及最後來的荷葉飯。十五人的一圍,相信也可以應付吧。打頭陣的是金錢雞,每次吃這裡的金錢雞,都有點點不同,但以這次的最認真最講究~除了冰肉、蜜汁叉燒及潤,還每件也有薑片及併了燒鱔。包上軟熟的芝麻餅皮,肥美、豐腴,絕對是人間美味,也是個人而言,百吃不厭的一味菜。坊間有做金錢雞的食肆,兩隻手可以數晒,但論水準,以這裡的最高。故是晚解除禁制令,跟大王一樣,連吃三件,也是值得的;一味重量級的菜色之後,來兩味輕一點的。要了一尾龍躉,三圍分吃,例牌魚腩炒球,尾翅則拿去炆。龍躉肉質爽口,比其他大魚口感又勝一籌,清炒當然出色。尾翅原份拿去炆,件頭大,難度高,當然比其他酒家斬件炆煮是難得多。這裡的整體感覺不及蓮香樓,尤幸有墊底的龍躉魚皮搭救,吃起上來又比海斑的又要高一班。這味一魚兩吃,都出色,當然人少的話,來一尾大海斑已然足夠;野雞卷及薰雞,也仍有水準。前者是一等一功夫
說的是這裡的「三雞」:金錢雞、野雞卷及太爺雞。

野雞卷及薰雞,也仍有水準。前者是一等一功夫菜,坊間已沒有幾間食肆識做或肯做,有得吃就一定不要放過。所以幾明白有某食友連吞三件的心情,因為我也吃了兩件。雖然如此,看幾圍的檯面,都剩了不少,看走勢,這味舊式菜捱不了多久,有得吃就快吃;喜吃薰雞的,這裡的出品,也是每出其右。看外表,大大隻的薰雞,以為好極有譜,吃落是煙薰味足,肉質又嫩滑,仍是很有水準的一味菜,與金錢雞及野雞卷一樣,屬必試的項目;

有「三雞」在,燒味併盤再好也變得黯然失色,試問再好的叉燒,又怎可與金錢雞比?燒鵝,又怎與薰雞去比?當然如果更喜歡叉燒的,大可不必老遠摸來新蒲崗。冬瓜盅大大個,看樣子都燉得好夠火候。唯一喝便覺得有「師傅」,印象分已經大打折扣,唯有速速變陣,多吃兩碗冬瓜為上算;山渣咕嚕肉也是另一味出色的菜色,要了碟加大版的,大家也可以吃個夠本有利。全用上較腍身的枚頭豬肉,沒有肥肉,吃落肉質腍滑,表面脆口,加上山渣味道醒胃,縱使份量不少,但一樣檯檯清碟;三豉醬是個人而言最期待的一味,因為不嚐此味久矣。但見在菜單上的「三豉醬」換了「三豉」,心已冷了半截,到上檯一看,果然是沒有搗勻的原粒豉。雖然味道也是鹹中帶酸,亦有香味,但比起以前吃的是稍為遜色了;牛柳粒炒爽藕是另一個帶來驚喜的菜色,蓮藕切薄片生炒,非常爽口,亦帶清甜味,是個人喜愛的味道,所以連吃幾片也不停手。以為那埋牛柳粒不是好東西,加上全晚都吃肉,已興趣不大,但一吃之下,也是好東西。完全沒有用化學品「招呼」過,吃落肉味足且鬆化,就算飽,也連吃幾粒,也有水準。

單尾的荷葉飯,不知是不是因為我太心急,一再催促上檯,故效果是偏濕了一點,可以蒸耐一點會更好。雖然滿有荷葉香,但就不是個人所喜愛的格式。甜品是桂花寧波湯丸,清香軟糯,就算是十一成飽,都吃了兩碗。

埋單每人一百六十蚊,吃得到這麼多道出色的懷舊菜色,怎算怎看,也是物超所值,絕對是滿足又滿腹的一夜。

當然,如果不喜歡吃薰菜,一想起咬下肥肉已要緊著眉頭的,這裡只是尋常一間酒家,毫不特別。對於我,相信還會來完又來之餘,更會大力推介的。

想看多一點相片,可以來這裡: