環境是相對較大嘅茶樓,座位之間距離適中,等位方面就要睇時段,中午要等幾個字至半個鐘,下午茶幾個字點都有位。服務不周到,浸茶、收野等等好慢,有時叫左佢都未必應你。少有漏單情況。食物方面,小、中點得好少選擇,幾乎無野好食。粥品唔錯,不稀亦不「傑」。值得一提係呢到嘅炒野真係好抵,炒飯、炒河等都係$55,中價茶樓黎講算好平下。炒飯值得推介一試。小窩米線幾大兜,成班人食都夠,米線唔會碎濕濕,而且索哂上湯啲味,不俗。

20 分鐘 (堂食)
2018-07-24 2083 瀏覽
鰂魚涌嘅打工仔都會知道,太古坊一帶因為附近新建寫字樓大廈,搞到封完呢條路又封另一度。本來已經好高消費💸💸💸嘅午餐,因為路路不通🚫搞到選擇愈來愈少。小秘書而家約同事飲餐茶☕️,都員只可以去「彩雲軒」。本來近近地就最好不過,既唔使曬太陽,又可以多十分八分鐘吹吓水💦 不過有人就因為獨市生意恃龐生驕,上上下下嘅員工都好唔拈,我哋坐抵十分鐘壺茶都未攞嚟,想追吓啦,個侍應又扮見我哋唔到... 貼錢買難受😤好在「彩雲軒」啲點心都尚算有水準,炸魷魚酥、煎青椒都係我至愛😍 係碟油菜就最失真,乾爭爭咁又細碟,加埋一都唔平㗎,好心就比多少少菜落個碟啦🤨

2018-07-24
2018-06-27 1906 瀏覽
今早兩人在彩雲軒酒樓飲早茶、這裡裝修企理,燈光明亮,枱與枱之間也算寬闊,早茶有特惠點心供應,我們點了一窩生滾粥,選擇豬肉丸和魚骨腩。粥的份量很多,三人也夠吃,粥底綿滑,熱騰騰送上,加小許楜椒粉調味更可口。魚骨腩和肉丸鮮甜,整大碗粥價錢才$29,認真超值!另點了兩款點心,一個拉布白滑腸,腸粉爽滑,可惜只有鼔油,沒有提供麻醬和甜醬辣椒醬,美中不足。另外一個點心是白玉時蔬扎,這個純蔬菜做的點心,薄薄的冬瓜片把南瓜條、西蘭花,和一件豆付卜捲在一起,味道不錯,平時吃得肉多,吃這個點心就不覺得油膩!埋單兩人連茶錢才百二蚊,抵食!

另外一個點心是白玉時蔬扎,
這個純蔬菜做的點心,薄薄的冬瓜片
2018-06-27
$55 (早餐)
2018-06-18 1279 瀏覽
今天是父親節,我跟一家人的去了在鰂魚涌的彩雲軒喝茶。這裡有一個好處,就是可以打電話過來訂位,但是只是優先入座,不能保證留枱。今天是父親節,來飲午茶的人也很多,但是好彩酒家的桌子是很多的,所以轉枱好快,唔洗10分鐘就入座。我們這次點那個雪鴨肉絲紋米,還有叉燒包,虎皮尖椒,賽螃蟹餃,牛肉腸,等等,味道上我還覺得是很有水準的。最後五個人才吃了$450,環境不美,在這個商業地區算是很不錯的。如果要相比太古的酒家來說,太古等位的時間耐好多,彩雲軒是一個比較好的選擇。

2018-06-17
8 分鐘 (堂食)
2018-06-03 3339 瀏覽
長輩鍾意飲茶。。同區既潮州茶樓裝修。。所以黎呢間。。但係附近有地盆。。好唔方便10點去到要等位。。10分鐘左右就有位。。早市既紙仔冇哂。。要主動叫先有。。第一個食物等左20分鐘先有。。最遲既就等左2個鐘。。最後有2碗漏左冇黎。。強烈推介米網蘿蔔絲腸(大點) 。。脆脆的。。滑滑的。。又大份。。菜心。。普通。。有菜蟲。。不過好正常。。牛肉球(大點)。。以大點黎講就貴左少少。。腐竹好正煎蘿蔔糕(小點)。。十分正。。4塊。。香口。。叉燒包(小點)。。3隻。。不過不失。。唔係大隻。但材料okay干蒸牛肉燒賣(13.8) 見到早市特價。。一般。。都幾抵。。鮮蝦炸雲吞。。(12.8)。。 好正。。唔係大隻。。但蝦仔幾好味。。生滾粥就等左我地2個鍾。。唔緊要。。飲茶都係想坐低傾計姐。。我地叫左3個配料。。真係好大盆粥。建議唔好叫菇。。因為係乾菇發開既唔好食。。茶位10蚊位。。d茶長期係凍既俾漏左蝦餃燒賣。星期日全場爆滿。。埋單4大1細 240。。覺得幾好全部食物都會配上應有既醬。。值得讚

10點去到要等位。。10分鐘左右就有位。。

強烈推介
米網蘿蔔絲腸(大點) 。。脆脆的。。滑滑的。。又大份。。

菜心。。普通。。有菜蟲。。不過好正常。。

牛肉球(大點)。。以大點黎講就貴左少少。。腐竹好正

煎蘿蔔糕(小點)。。十分正。。4塊。。香口。。

茶位10蚊位。。d茶長期係凍既

俾漏左蝦餃燒賣。

星期日全場爆滿。。埋單4大1細 240。。覺得幾好

全部食物都會配上應有既醬。。值得讚
2018-06-03
5 分鐘 (堂食)
  • 米網蘿蔔絲腸
2018-05-16 1205 瀏覽
本來打算去細佬屋企開大食會慶祝母親節,所以完全無book任何餐廳,但到咗當日,細佬話彩雲軒仲可以有位訂枱,咁好啦,就決定訂枱食呢間。我哋共有9大1小,叫6人餐唔夠食,12人餐又多得滯,竟然發現有個餐係for 8人嘅,正呀!就係呢個餐喇,見到有兩味餸都係8件,就覺得佢係俾8位食嘅。個餐第一碟嚟到嘅竟然係燒雞,平時去飲宴,呢味餸多數都好後先到,每次都會因為飽而唔食,今次第一碟就食佢,仲覺得特別好味添。呢碟係我全晚最like嘅,菜&魚都好味到癲。鵝掌超大隻,正過隻飽魚呀。大煲到嚇死人,份量足有12碗咁多。燒汁整嘅魚原來係咁夾架,我哋全家都覺得,大碟啲就好喇,可想而知係幾咁好味。佢用嚟放响節瓜脯下面嗰啲生菜,竟然係好爽脆,有驚喜。荷葉飯我本來就唔鐘意嘅,但屋企人話good架。屁股包,都係good喎,入面隻咸蛋流心架囉,堅正。2L嘅橙汁。呢個併盤係細佬加嘅,全部都好好味,仲第一次見到有煙鴨胸添。總結係:母親節餐竟然無特別加價,質素仲咁好,以後一家人要慶祝食中菜,呢間一定係首選。

就係呢個餐喇,見到有兩味餸都係8件,就覺得佢係俾8位食嘅。

呢碟係我全晚最like嘅,菜&魚都好味到癲。

鵝掌超大隻,正過隻飽魚呀。

大煲到嚇死人,份量足有12碗咁多。

佢用嚟放响節瓜脯下面嗰啲生菜,竟然係好爽脆,有驚喜。

荷葉飯我本來就唔鐘意嘅,但屋企人話good架。

屁股包,都係good喎,入面隻咸蛋流心架囉,堅正。

2L嘅橙汁。

呢個併盤係細佬加嘅,全部都好好味,仲第一次見到有煙鴨胸添。

2018-05-13
2018-03-06 1306 瀏覽
今日又約咗客係太古坊傾嘢,由於係約食lunch傾,所以係附近搵間酒樓一路傾一路食。3個人叫咗10個點心,啲點心唔錯,煎尖椒係最好味,上菜速度算快,但埋單好耐,可能又係唔夠人手!
2017-11-23 1971 瀏覽
今天媽媽的朋友請吃飯,我被邀請一同前往😏😏我們一行五人大約7:30到達,酒樓有大量座位我們點了5道菜(第四寶是蟹+燒味拼盤+星斑兩味)🍴🍽😋薑蔥炒鮑魚醬汁味道不差,但是薑蔥上碟時散發出濃濃的燶味,鮑魚有咬感,沒有燒焦😋😋主角登場:清蒸亞拉斯加長腳蟹,足足有5斤幾重,掀開蟹蓋,蟹膏源源不絕流出來,十分惹味,隨蟹附送醬汁,沒有蘸醬也鮮味十足😋我朋友是蟹腳肉點蟹膏食,我是拆肉大口大口的吃🤤🤤🤤不同吃法,同樣美味🤤🤤燒汁星斑頭腩香脆可口,醬汁惹味,星斑肉質鮮嫩,朋友最後也忍不住叫了一碗白飯,然後大快朵頤😋🤤😋碧綠炒星斑球碧綠指的是西蘭花🧐🤔這道星斑球略鹹,吃畢後要瘋狂喝水,相比上一道星斑頭腩,這道略嫌失色,不過同樣地肉質鮮嫩🙃🙃最後在大家差不多吃飽的時候,來了這碟五福燒味拼盤(鴨胸、牛𦟌、燒雞、叉燒及海蜇)😆普通燒味拼盤味道,就不作介紹了😁🤗最後,酒樓送了芋頭椰汁西米露(攝影技術不好,影像較為模糊)及水果拼盤(菠蘿、西瓜🍉、哈蜜瓜)(忘記影相)🤪🤪一行五人,9點多,吃飽飽地離開...😇
今天媽媽的朋友請吃飯,我被邀請一同前往😏😏

我們一行五人大約7:30到達,酒樓有大量座位

我們點了5道菜(第四寶是蟹+燒味拼盤+星斑兩味)🍴🍽😋

薑蔥炒鮑魚

我朋友是蟹腳肉點蟹膏食,我是拆肉大口大口的吃🤤🤤🤤

不同吃法,同樣美味🤤🤤

燒汁星斑頭腩

碧綠炒星斑球

碧綠指的是西蘭花🧐🤔

普通燒味拼盤味道,就不作介紹了😁🤗

一行五人,9點多,吃飽飽地離開...😇

2017-11-23
  • 長腳蟹
2017-11-18 1264 瀏覽
本以為彩雲軒好歹是知名連鎖酒樓集團「好彩」旗下的餐廳,服務質量應該ok。誰知道,今日一去,才知道這家分店上至著黑衫嘅所謂高級waiter、下至端菜員,都係咁一致嘅!點樣一致?就係「黑口黑面」,態度其差!筆者同三位老人家一齊,本來打算開開心心可以禮拜六盡下孝心,點知連老人家都覺得呢間餐廳服務不濟,甚至同我講:「乜今時今日咁嘅服務態度都得?」我唔知道係唔係因為我地係生客,但我真係覺得,我同其他熟客一樣俾咁多錢,都係消費者,無理由咁樣。我好少寫食評,但真係不吐不快。呢間餐廳食物正正常常,但服務真係非常差。

2017-08-26 1616 瀏覽
又farewell.lunch.假期工男孩last.day了, 青春真好。近近地樓下酒樓吧。星期五特別多人。明顯唔夠人手,呀姐超燥。一路唔夠架生(碗筷茶杯)一邊手濕濕咁 徒手續隻攞出嚟(表現五爪金龍插茶杯杯)終於有茶,齊杯碟。(齊齊洗杯)叫左兩個餐加點心。過程好耐,落單,上菜好亂,姐姐們又燥左了。餸菜開始到了:食落疑似咸魚雞粒炒飯的炒飯,好乾身帶點硬。蘿蔔糕好晶瑩,即係得粉冇料到。笑賣😕,“講“係松露笑賣就加幾文了。蝦餃就皮厚,冇乜味。腸粉,好厚粉。包點好彩冇乜驚喜有年青人包底,掃哂。埋單都唔駛一千文,九個人。好似好抵。但唔知食左乜。埋單都要自己去搞單,攞單,簽咭。。。快加人手,改變下啦。雖然附近office多,又冇乜酒樓選擇,但食客係有底線㗎。
又farewell.lunch.
假期工男孩last.day了, 青春真好。
近近地樓下酒樓吧。星期五特別多人。
(表現五爪金龍插茶杯杯

終於有茶,齊杯碟。(齊齊洗杯)
餸菜開始到了:
食落疑似咸魚雞粒炒飯的炒飯,好乾身帶點硬。
蘿蔔糕好晶瑩,即係得粉冇料到。
笑賣😕,“講“係松露笑賣就加幾文了。
蝦餃就皮厚,冇乜味。
腸粉,好厚粉。包點好彩冇乜驚喜

有年青人包底,掃哂。

埋單都唔駛一千文,九個人。好似好抵。
但唔知食左乜。
埋單都要自己去搞單,攞單,簽咭。。。
2017-08-25
午餐
2017-05-03 6953 瀏覽
我們這四大家庭,2,3月是生日大戶,親人大方,宴請所有人來吃一餐豐富的生日晚飯,也是難得除了新年中秋外的大家庭聚會。姨媽一早便預訂了這長腳蟹十二人套餐,我們想都不用想,一齊人便可叫服務員上菜,菜式真的十分豐富!蔥爆炒蝦炒得入味非常! 蔥的香帶出了蝦的鮮味,蝦大大隻,亦也爽彈,不會過油,不錯!再來是一魚兩食,一是魚片炒西蘭花,這是較普遍的做法。魚片頗滑,油分充足,但稍嫌炒得有點過火,魚的肉質較為韌,西蘭花亦炒得入味!二食是魚片豬腩肉煲。魚肉和豬腩肉在這一鍋中彷彿已融為一體,不論魚片或腩肉的肉質均十分軟腍,油香充滿整個口腔,滋味無窮!片皮鴨是其中一個主菜。片皮鴨有連肉的,面層的只有皮,一籠薄餅皮,旁邊附有必備的配料,甜醬,青瓜,蔥,這裡還有較為少見的酸菜。鴨皮豐有油香,肉質較實,有咬口,餅皮略厚,也因此富有麵粉香,配上青瓜,甜醬,和酸菜,酸中帶甜,增加爽脆口感,另有一番風味。生菜包一大盤上桌。生菜幾乎整個上,以豬肉碎,豆腐,酸菜,蔥花炒成,肉亦挑選了有油份的,增加油香,以生菜包來中和了油膩感,更添加清新爽脆感。再來有兩道肉類,一是椒鹽牛脊骨,椒鹽調味甚濃,有點蓋過了牛肉味,我吃了一口便沒有

再來有兩道肉類,一是椒鹽牛脊骨,椒鹽調味甚濃,有點蓋過了牛肉味,我吃了一口便沒有再吃,是重口味之選。二是生炒骨,一看起來粉漿挺厚,賣相不是太討好,我也沒有試。

然後是今天的主菜,長腳蟹! 我吃長腳蟹的經驗真不多,也沒法有太多的比較,但就是次經驗來說真的是十分良好,蟹肉清新爽甜,多汁嫰滑! 我真的盡我所能吃不少!

還有鮑魚粉絲煲,鮑魚數量絕不欺場,富有咬勁,蔥爆得十分香口,味道不錯! 菜當然不少得,有上湯豆苗,雖然自己頗愛吃豆苗,但不知是未到時候或是未到家,豆苗煮得頗鞋口,只是叫稍為有點菜落肚便算了。

甜品當然是不少得,雖然我們亦自備了生日蛋糕,但亦加叫了壽桃包,蓮蓉餡充滿蓮子和油香,不算太甜,包亦尚叫鬆軟,滿足非常! 我也盡力吃了。
醉翁之意不在酒,重要的當然是一家團聚,一家都平安快樂健康!
2017-04-19 2048 瀏覽
心血來潮同同事兩個人又想飲菜!禮拜三冇咩人12:15左右到就可以直接入去。平時唔訂位要等勁耐今次竟然大把位!我地兩個叫左5個點心小食!口水雞!唔算太辣,但係就麻!好惹味!招牌燒bb鴿非常好味!熱辣辣上台。皮脆肉嫩!唔會太老太'鞋' 非常香口。建議大家要趁熱食,如果唔係凍左皮就冇咁脆!呢到有個好處蝦餃同燒賣都可以叫兩粒一龍!唔洗3粒4粒食唔曬!兩個人叫呢個岩岩好一人一粒!用料十足!大大粒啖啖肉!椒鹽豆腐不過不失!外脆內嫩蘿蔔膏都算係彩雲軒既招牌。次次黎都會叫返一碟!用料豐富啖啖蘿蔔!值得推薦
我地兩個叫左5個點心小食!

口水雞!唔算太辣,但係就麻!好惹味!
招牌燒bb鴿
椒鹽豆腐不過不失!外脆內嫩
2017-03-09 1772 瀏覽
長輩生日,酒樓開生日會是基本動作啦。去彩雲軒,多數是飲茶居多,是次生日派對,試試晚飯小菜!先來燒豬全體,老實講,肥膏太多了,沒有燒豬醬,跟本沒有味道。燒鵝....太'鞋'、太'乾',很生的一輩也拼力地咬呀咬,也難咬開,何況是老人家?龍蝦伊麵,好好味!啖啖肉,麵也吸收到龍蝦汁的精華!好味!主角出場!蛋白花雕蒸長腳蟹!長腳蟹啖啖肉,吃到海鮮鮮味!花雕蛋白呢,滑,香,配微淡酒香!一絕!極力極力推介!葡汁焗蠔,還可以啦,葡汁味重,一人一隻,已飽到不行了。還有㰖菜骨也不錯(太飽沒有再影),炸子雞,蒸班也不錯!蛋白花雕蒸長腳蟹會是首選推介!
長輩生日,酒樓開生日會是基本動作啦。

去彩雲軒,多數是飲茶居多,是次生日派對,試試晚飯小菜!
龍蝦伊麵,好好味!啖啖肉,麵也吸收到龍蝦汁的精華!好味!
葡汁焗蠔,還可以啦,葡汁味重,一人一隻,已飽到不行了。

還有㰖菜骨也不錯(太飽沒有再影),炸子雞,蒸班也不錯!

蛋白花雕蒸長腳蟹會是首選推介!
2017-01-24
慶祝紀念
生日
  • 蛋白花雕蒸長腳蟹
2017-02-16 1512 瀏覽
Attend VIP section, service is poor, delay on food presented. Have to push for food, but waiter/waitress just ignored and pretended too busy. Fried rice cold due to long waiting time, other foods ok.
完全就係唔夠人手,叫勁耐都無人過來,上菜時係招呼都唔打,碟餸「飛」到你張檯。所有服務員好似你欠咗佢地幾百萬,黑口黑面,叫極唔應。食物味道係真係好ok,衰在understaff, 令到成個體驗很不愉快