2021-07-26 1144 瀏覽
今日同屋企人親戚食飯,純粹食圍菜簡簡單單。 但係點知第一道餸之後,第二道餸已經上錯咗,搞勁耐先補返。 跟住啲餸菜勁重口味,乳豬、翅湯同雞等非常之咸,上每一道餸都唔會主動比配料,要主動問佢先有,又搞一大輪,最後忍唔住都係要自己拎,食到都冇癮。 之後我地切蛋糕問佢借火機,收銀個阿姐驚死我偷佢個火機咁,話「你喺邊間房?用完記得還Wo」。一個火機幾錢呀,我使唔使貪你個火機? 我哋切蛋糕個陣,一家人圍埋影相,突然間成班侍應係門出面話「唔見咗個火機快啲去搵」,跟住係幾間房入面望。果下同屋企人唱緊生日歌,所以費事理佢。整完之後我攞個火機比佢,成班話「搵到啦搵到啦」,我個下都燥燥地問佢「咩事? 有咩咁緊張? 」 成班先唔出聲咁食完蛋糕我哋食壽包,都未食完成班趕收工咁拆晒我地間房d圍板,問題係其他房仲有客又唔見佢趕,真係好冇禮貌。 成餐飯又貴又難食,仲要態度咁差,食到一肚火,以後去遠D我都唔會食。

週末中午去喝茶,食品正常,整個體驗極差,花錢買氣受。這茶樓的價位算中等的,基本服務質素卻嚴重欠缺。這幾年可以用幾個字概括此茶樓:價照加,嘢唔做。特色是服務員態度惡劣,個個好似大爺一樣,上班心情不好就拿食客撒氣。問題如下:1. 每次揚手加單或加茶水,舉手均超過3分鐘依然無人理會,服務員阿姐或部長經理皆視而不見,出口叫人仍然毫無反應。2. 桌面上堆滿已吃完的碟子籠子,無人拿走;茶壺沒水揭蓋亦無人添水,需要食客自己去找熱水。3. 下單簡單點心,如叉燒包及潮州粉果,下單後60分鐘仍未到,現殺一頭豬做叉燒包都夠時間。其餘炒粉面已經吃完坐了好一會兒,實在等不下去了,就想叫人取消,怎麼叫人都沒回應,結果要親自走去找經理取消,豈料旁邊的服務員阿姐竟一臉不屑的搭嘴,“等一下好快就會來的啦,取消什麼取消”。長時間的等候已經讓我們非常不快,這種語氣更是火上澆油。坐回去喝口茶降降火,沒有兩分鐘,經理竟然拿著賬單過來讓我們結賬,說等太久取消了不是趕著結賬嗎,一副趕人的態度,此時我們入座也才一個小時左右,我們頓時火冒三丈,讓他先放下賬單,一會兒再埋單,他反倒一把搶走賬單走,我們忍不了了,立馬罵他等了差不多一小時取

3. 下單簡單點心,如叉燒包及潮州粉果,下單後60分鐘仍未到,現殺一頭豬做叉燒包都夠時間。其餘炒粉面已經吃完坐了好一會兒,實在等不下去了,就想叫人取消,怎麼叫人都沒回應,結果要親自走去找經理取消,豈料旁邊的服務員阿姐竟一臉不屑的搭嘴,“等一下好快就會來的啦,取消什麼取消”。長時間的等候已經讓我們非常不快,這種語氣更是火上澆油。坐回去喝口茶降降火,沒有兩分鐘,經理竟然拿著賬單過來讓我們結賬,說等太久取消了不是趕著結賬嗎,一副趕人的態度,此時我們入座也才一個小時左右,我們頓時火冒三丈,讓他先放下賬單,一會兒再埋單,他反倒一把搶走賬單走,我們忍不了了,立馬罵他等了差不多一小時取消點心還不行啊,沒說過要結賬,強行拿賬單過來難道要人乖乖給你讓位啊?

4. 最後實在受了一肚子氣,再坐下去心情更不好,就打算去結賬走人,那收銀竟然說出來幹嘛,回去坐著,她是真不知道他們那些同事是一直不理人啊,我們怎敢使喚他們啊,脾氣一個比一個大,不知道的還以為我是那個來打工的,後來說了她兩句之後才肯給我們結賬。
2020-08-24 2604 瀏覽
I’ve been a Taikoo resident for over ten years, but I’ve not yumcha here for over ten times. Why? Because it’s overpriced and the food itself is unappealing!-There’re not many food or meal options. We had a steamed rice wrapped in lotus leaf, vegetables, rice noodle rolls with beef fillets inside, and chicken feet in sweet soy sauce.-I won’t say they taste awful, but definitely not surprisingly good, yet they’re quite pricey. I also hope that they can offer more lunch or tea sets for ppl who’re
I won’t say they taste awful, but definitely not surprisingly good, yet they’re quite pricey. I also hope that they can offer more lunch or tea sets for ppl who’re on a budget.
2020-08-09 1482 瀏覽
以往堂食一般來說服務也是強差人意的,上一次光顧已是7月1日。有限聚令之後已經很久未有再光顧,今天嘗試買外賣點心,服務態度很好,食物質素也值得推介,等候時間也快,大家都可以試試,強推!值得一提是所有調味醬料都齊全,包括XO辣椒油、甜豉油、喼汁、甜醬辣醬。攞食物時也會提醒顧客,食物是否齊全,沒有自動提供餐具也是一項德政,支持環保!也值得一讚!

鮮蝦腸粉
叉燒包
  • 蝦餃
  • 香煎蘿蔔糕
2020-05-24 2095 瀏覽
一家人到太古坊彩雲軒慶祝母親節。不過真係食到一肚氣,因為我哋去嘅時間係下午茶唔算太多人,等左幾分鐘就有枱。一入去職員態度就已經唔多好,好似唔想你黎咁。我地都廢事煩佢地太多次盡可能一次過點曬我地要既野食,點知一比張點心紙佢地就話里樣冇個樣冇,我點10樣野得5樣野,已經想講粗口。我地再點其他野,佢地連冇都唔講。尤我地齋等,食左一個鐘,等個幾籠野食。冇水,冇人理,舉手成五分鐘都冇人應。做埋你個份要我自己去拎醬汁,同加水。好心咁樣做生意係拆招牌羅!不如唔好開門,真係嘥氣羅!自己去食都係少少嬲,最慘係帶埋屋企人一齊去
自己去食都係少少嬲,最慘係帶埋屋企人一齊去
2020-05-02 1452 瀏覽
今晚和家人到太古坊采雲軒提早慶祝母親節。雖然有限聚令,酒樓都有頗多顧客。酒樓提供多款優惠套餐供顧客選擇。我們叫了孖寶,包括一條兩斤重的游水東星班,半隻香妃雞及半隻豉油雞。東星班肉質嫩滑鲜甜,加上美味的鼓油,令爸媽讚绝口,吃光一大碗飯。香妃雞和鼓油雞各有千秋,肉質鲜味。牛肉炒菜心也有鑊氣。酒樓服務不錯,价錢亦實惠,大家吃得很滿意。
2020-02-13 1307 瀏覽
平日午飯時間想喺太古城搵食,都有D困難,好彩今日一行5人預早book 位,一到彩雲軒就直入唔使等,唔使排。超值午市套餐價錢算優惠。1. 灼田園翠綠蔬,無特別。2. 蔥花上湯窩米粉,米粉不會過淋,湯底夠甜。3. 彩雲軒脆皮燒雞(半隻),皮脆肉嫩,最美味當然係塊脆皮啦4. 爽滑牛肉腸,腸粉皮夠滑唔厚5. 米網蘿蔔絲6. 鮮蝦豆苗餃,份量大隻,餡料充足,豆苗味香濃。7. 超級蝦餃皇,四個字形容,皮薄餡靚8. 椒鹽魷魚鬚,所以到酒樓飲茶必叫的菜式,外層炸漿適中,不會過厚,夠香脆好味9. 蜜汁叉燒包,不過不失,無特別。

超值午市套餐價錢算優惠。

1. 灼田園翠綠蔬,無特別。

2. 蔥花上湯窩米粉,米粉不會過淋,湯底夠甜。

彩雲軒脆皮燒雞

4. 爽滑牛肉腸,腸粉皮夠滑唔厚

5. 米網蘿蔔絲

6. 鮮蝦豆苗餃,份量大隻,餡料充足,豆苗味香濃。

7. 超級蝦餃皇,四個字形容,皮薄餡靚

9. 蜜汁叉燒包,不過不失,無特別。

2020-01-14
彩雲軒脆皮燒雞
2019-10-01 2836 瀏覽
食物味道其實唔錯,但職員態度實在唔好,等了很久都未有茶水,問呀姐就話:咪沖緊囉 然後又唔理我地另外碗碟不乾淨有幾隻碗碟都有野痴住或者有污跡,衛生成疑四人枱有兩張椅都有粒野食痴住,雖然可能係上一手整到咁 但職員都應該留意下
然後又唔理我地

另外碗碟不乾淨有幾隻碗碟都有野痴住或者有污跡,衛生成疑

2019-08-12 2547 瀏覽
話說今個禮拜日去咗鰂魚涌做嘢, 咁就同埋女朋友一齊嚟試下呢間下午茶, 其實佢星期日都有下午茶呀,我覺得都算係咁, 夥記嘅態度真係超差, 叫佢沖茶就起碼等咗成十五分鐘, 每一個夥記面露不快樂的面孔☹, 咁我都係嗌咗燒賣 、腐皮卷同其他點心 ,你可以見我upload咗嗰張腐皮卷嘅相,其實係非常之難食, 個腐皮卷其實都已經係凍曬㗎啦! 所以其他點心都係麻麻地又或者係十分難食, 其實之前呢附近有間美心嘅但很可惜佢執咗笠。 如果要飲茶嘅朋友真係不妨考慮去太古城啦!😭

2019-06-05 2873 瀏覽
呢排香港差唔多日日都落雨⛈ #小秘書 行過 #馬路 返office,對鞋都幾乎濕哂👉🏻👈🏻 所以lunch time 都唔係幾想出街😪 不過好在同座大廈有一間 #中式酒樓 #彩雲軒,咁間唔中都可以搵個地方同班 #同事 聚一聚。其實 #彩雲軒 嘅 #食物 都唔差嘅,尤其呢日我哋叫嘅 #籠仔蒸魚飯,#龍躉肉 都幾新鮮,#廚師 喺飯面上加咗啲炸蒜粒,食起嚟特別香口🤩 但係我哋對佢嘅服務就 #不敢恭維🤯 每次喺門口攞枱嘅時候,門口位姐姐已經會問我哋飲咩茶,然後再通知 #後勤同事 去安排☕️ 但係呢日我哋坐抵十分鐘有多,連 #點心紙 都落埋,#兩壺茶 都仲未到🤪 想問吓個 #服務員 啦,佢黑住面咁叫我等吓,話負責 #派茶 果位同事會安排(但明明成車茶壺就喺佢唔夠十步嘅位置)😕 既然茶客要求到,佢都可以幫吓手啫😕😕最終都要我哋出招搵 #經理,我哋先有杯茶飲咋... 陰公豬!

2019-06-04
2019-05-28 1765 瀏覽
是日飲早茶,10點多到達茶樓,幸福的就是不用排隊看見每一台的客人都點了菜及粥所以我們都跟着點這裏的粥,有點特別,可以自選配菜好像食車仔麵一般,自由配搭然後每點一個配料加$5喜歡自由選配的你,值得一試,畢竟其他酒樓是沒有此選擇另外值得讚許的是,流心奶皇包,熱騰騰的,一咬開便馬上流出濃濃的奶黃雖然食物還可以,但是工作流程可有改善由於我們點了點心拼盤,拼盤內有薑汁糕,我們很想在單點多一籠薑汁糕,由於我們看不見點心紙上有這個選擇,所以問一問職員,職員回覆是有就有沒有就沒有,我覺得可以與公司反映,把這個選擇新增至點心紙上另外,燒賣足足等了1小時才有,這方面比較慢
是日飲早茶,10點多到達茶樓,幸福的就是不用排隊
看見每一台的客人都點了菜及粥
所以我們都跟着點
這裏的粥,有點特別,可以自選配菜
好像食車仔麵一般,自由配搭
然後每點一個配料加$5
喜歡自由選配的你,值得一試,畢竟其他酒樓是沒有此選擇

雖然食物還可以,但是工作流程可有改善

另外,燒賣足足等了1小時才有,這方面比較慢
2019-05-24 1350 瀏覽
落雨天,被逼留在大廈內午餐,換來一肚氣。話說午餐時間,人多,等位30分鐘有張3人檯,點了點心,但食物十分咸,而且好油。 當茶壺無晒水,無人加。點心到檯,侍應丟個蒸籠上檯,點心都反埋。仲有,突然黎左一個點心,係我地無叫到,叫極侍應都無人理。於是,自己走去收銀取消個點心。有個收銀肥姐,聲大夾惡,話你明明點左,仲拎埋張點心紙黎我地張檯大聲嗌,話我地嗌左個點心。睇返張點心紙,我寫嘅點心係藍色筆,而我地無點的點心是使用黑色筆填的。 但是,個收銀完全無理我講,佢話你嗌左就嗌左,我地點會逼你食。仲要丟返個點心去我地檯面搵返幫我地落單個呀姐,原來佢加嘅,因為打亂左另一檯客啲點心。收銀肥姐唔停口,繼續狙擊我,話明明係你自己落單。當我好冷靜同佢講兩隻筆唔同顏色,而且我地檯面得支藍筆時,佢不但黑面,而且唔理我講咩,尖叫話,我理得你!今時今日,好多服務行業都唔知咩叫服務態度,呢間出名差。如果在鰂魚涌,不要黎呢度食。

2019-05-18 1043 瀏覽
星期六多數在外邊吃飯,今晚就去咗太古坊果間彩雲軒海鮮酒家晚飯!因為較早去到,唔使等位,但坐落不久又好多人入坐,見場面都好旺吓!點咗菜有海鲜冬瓜盅蒜蓉粉絲蒸蟶子大龍躉炒球及頭腩兩味冬瓜盅好大只,四至六人都足夠食,有鷄柳、瘦肉,蟹柳,火腿等等,仲有幾顆夜香花,增加鮮味,湯水清甜,唔似加咗味精!蒜蓉蒸蟶子就非常新鮮,又大大隻,鮮味十足!燘龍躉球兩味亦都十分新鮮可口,魚肉彈牙而鮮甜!飯後仲送甜品生果盆!認真窩心!

點咗菜有海鲜冬瓜盅
蒜蓉粉絲蒸蟶子
大龍躉炒球及頭腩兩味

蒜蓉蒸蟶子就非常新鮮,又大大隻,鮮味十足!

燘龍躉球兩味亦都十分新鮮可口,魚肉彈牙而鮮甜!
飯後仲送甜品生果盆!認真窩心!
2019-05-18
2019-02-14 2133 瀏覽
兩日前訂位,12:30黎攞12:45枱,明明有晒booking no. 黎到又話要再排。人地放低利是就即刻有枱,明明佢個no. 係80,我係50,唔係我聽倒大聲問,呢世都無枱!13:02落單,等到13:55都只係黎左一半野,期間後面枱個大叔派利是,全酒樓由部長、經理到抹枱嗰個都黎晒拜年,就係無人同我地跟單。明明後面張枱遲我地好多黎,人地叫煎椒我地叫煎椒,人地食得好開心,我地到迫住去埋單都無黎過!最後12:57去埋單,一半用藍筆圈住嘅都無黎過!仲要俾人鬧我地好自己行出黎埋單!我地話我地要返工喇,啲野都未黎,要出黎cut單,亞姐即大力冚埋啲收數部表達不滿!鬼咩!我地無俾利是吖嘛!
13:02落單,等到13:55都只係黎左一半野,期間後面枱個大叔派利是,全酒樓部長、經理到抹枱嗰個都黎晒拜年,就係無人同我地跟單。明明後面張枱遲我地好多黎,人地叫煎椒我地叫煎椒,人地食得好開心,我地到迫住去埋單都無黎過!
2019-02-14
2019-01-20 1925 瀏覽
黎食晚飯,首先黎到,見到d碗碟匙羹已經唔開胃,攞4,5隻都係無洗乾淨,仲黐咗啲食物殘渣,去隔離枱攞幾隻都係咁,要叫經理先攞到d乾淨既黎。 上菜四方八面上,完全無將法,有老人家小朋友在席上都係咁,有d亞姐都會出聲,有d完全無講就隊碟野埋黎。 最差就係押兩壺滾水,係小朋友頭頂直入無出聲,小朋友如果咁啱企起身就死得,話佢仲咀妙妙,甚麼態度!!!!!食物沒有特別,普通的酒樓菜,無乜期望,祇希望有個地方安樂安心食餐飯而已。。。最尾有個姐姐比較有心,算好的結尾btw, 男洗手間地下濕到一大片水

btw, 男洗手間地下濕到一大片水
2019-01-20