2011-02-07 6 瀏覽
當時見到間店非常多人排隊買豆腐花我個FD又話好味,所以就決定去試一試!我冇加糖粉,一開頭冇咩甜味但有非常非常重嘅豆味食多兩、三啖......食到種焦焦地嘅味道。焦得黎係可以接受到,又幾有特色。同出面食個D好唔同。食到一半,開始好甜。原來低係有好多好多糖水格!所以若大家有興趣去食一食,食之前記住要no一no碗野先呀!
當時見到間店非常多人排隊買豆腐花

我個FD又話好味,所以就決定去試一試!
我冇加糖粉,一開頭冇咩甜味

但有非常非常重嘅豆味

食多兩、三啖......食到種焦焦地嘅味道。

焦得黎係可以接受到,又幾有特色。

同出面食個D好唔同。

食到一半,開始好甜。

原來低係有好多好多糖水格!

所以若大家有興趣去食一食,食之前記住要no一no碗野先呀!

2011-02-06
2011-01-25 3 瀏覽
去南丫島行下行下,見到間豆腐花都幾多人食,心血來潮就試下啦!其實我覺得味道係不過不失豆味好重同入口真係好滑但糖水又唔夠甜豆腐1 patpat 咁...唔夠好味我覺很ok ja..都要$8..還可以一試
去南丫島行下行下,見到間豆腐花

都幾多人食,心血來潮就試下啦!
不過不失,但唔會特登去再食!
其實我覺得味道係不過不失
豆味好重
同入口真係好滑
糖水又唔夠甜
豆腐1 patpat 咁...
唔夠好味

我覺很ok ja..都要$8..還可以一試

2011-01-09
$8 (其他)
不過不失,但唔會特登去再食!
2010-12-29 20 瀏覽
Plan左去南Y島要食既美食幾乎90%都無開檔或唔見左...不過仍然可以嘗試到拎獎既阿婆豆腐花,結果........浪得虛名!$8一碗,話貴唔貴,話平唔平,我地要了5碗!其實一入口,真係好滑,不過得個滑字無用!豆味唔濃,甜味就夠,因為老板裝左好多糖水!而且,老板裝到D豆腐花好散,根本唔係一片片咁,我個碗有部份係散到糊仔咁!不過老板年紀都唔細,又有禮貌,得佢一個人裝豆花,應該手都軟,因為旺到唔夠位坐!食既係山長水遠既一番風味,坐在樹下抖涼既機會!!
!
$8一碗,話貴唔貴,話平唔平
,我地要了5碗!

豆腐花

其實一入口,真係好滑,不過得個滑字無用!
豆味唔濃,甜味就夠,因為老板裝左好多糖水!
食既係山長水遠既一番風味,坐在樹下抖涼既機會!!
2010-12-28
慶祝紀念
紀念日
2010-12-24 8 瀏覽
實在失望,對上一次來南丫島食豆腐花都覺得不過不失,真的與大埔阿婆比較,相差甚遠,但入到南丫島,當然要再湊湊熱鬧再幫趁,很失望,四碗兩凍兩熱的豆腐花中,凍的....帶燶味!可能失手了.......
凍燶
2010-12-23
凍燶
2010-12-07 20 瀏覽
上一次來南丫島,正值節日,行山徑人多唔易行,更連亞婆豆腐花都多人都暈,應該超過五十人排緊隊想一睹芳容。今次來到南丫島,可能因為時間尚早,無人排隊之下終於有緣一試。小小店子國際化,價錢牌中英對照,一碗賣八九蚊,其實都幾貴。伙計用純熟既手法極速盛左碗豆花黎,快如閃電。奇貌不揚,是妳的特徵,樣子看來更似要打botex。這碗豆花,豆味OK,但甜味不夠。還好每檯都有一兜黃糖候命,加左黃糖的確唔同晒,人都靚左,嗒得杯落。平心而論,很多地方的豆花可能更出色,但其實,在這裡吃,環境佔一個大因素。沿途有妳,一切也變得美好。

價錢牌中英對照

似要打botex

黃糖候命

沿途有妳,一切也變得美好。
2010-11-14
$9 (其他)
似要打botex
黃糖候命
價錢牌中英對照
2010-11-16 22 瀏覽
同個friend食兩個凍嘅記得幾年前嚟食係ok嗰喎但係幾日前去真係唔掂求其酒樓點心啲豆腐花都好過佢失望啲豆腐花唔係一片片食落嚟係一pat pat好似bb啲糊仔咁豆香ok啦
同個friend食兩個凍嘅
好似bb啲糊仔咁
豆香ok啦

好似食糊仔咁

2010-11-13
係南丫島 搬住一車車野有感而發係 路途一直有好多人幫手當中仲有超正既外國仔-!! (太太自重)嗯 就此本人認為南丫島 很窩心好!入正題先.路程既休息站「亞婆豆腐花」!!此「亞婆豆腐花」係南丫島老字號 係大排檔不過裡面都幾乾淨下 而夏天係點就唔知了豆腐花好滑 豆香都夠.而且大大碗都係7蚊雞咋 抵食.最後一句 婆婆加油
係南丫島 搬住一車車野
有感而發係 路途一直有好多人幫手
當中仲有超正既外國仔-!!
(太太自重)
嗯 就此本人認為南丫島 很窩心

好!入正題先.
路程既休息站「亞婆豆腐花」!!
此「亞婆豆腐花」係南丫島老字號 係大排檔

不過裡面都幾乾淨下 而夏天係點就唔知了

豆腐花好滑 豆香都夠.
而且大大碗都係7蚊雞咋 抵食.

Ya.再尼多張相:)

最後一句 婆婆加油
2010-11-13
Ya.再尼多張相:)
2010-10-21 19 瀏覽
成個星期愛人都要返工返工….係時候要relex下~~所以就選左入南x島玩玩玩天氣都幾熱下><”行左無幾耐….就搵到即刻叫左碗冰凍既來食!!!正”夠晒滑….黃糖又係自己落所以$7蚊真係抵食架無咩service可言…不過,我見到有一大班人叫多幾碗既話…會比個盤你拎住咁就唔怕倒瀉啦wakaaaa不過真係勁多蚊…..先前來都係咁><”如果可以無咁多蚊就好了!!!
成個星期愛人都要返工返工….
係時候要relex下~~
所以就選左入南x島玩玩玩
天氣都幾熱下><”
行左無幾耐….就搵到

即刻叫左碗冰凍既來食!!!正”
夠晒滑….黃糖又係自己落
所以$7蚊真係抵食架
無咩service可言…
不過,我見到有一大班人叫多幾碗既話…會比個盤你拎住
咁就唔怕倒瀉啦wakaaaa
不過真係勁多蚊…..
先前來都係咁><”
如果可以無咁多蚊就好了!!!

滑滑豆腐花
2010-09-04
$7 (其他)
滑滑豆腐花
2010-10-17 14 瀏覽
今日同朋友去左LAMMA LISAND 行, 除左食左泰國燒雞翼之外呢, 就黎左依檔呀婆豆腐花啦去LAMMA ISLAND 未食過呀婆豆腐花, 點叫去過LAMMAISLAND 呀呀婆好鬼忙, 但老當益壯, 多D客密D手, 唔知佢舊時係未豆腐西施呢?大熱天時食凍豆花€正到唔識點講~@@本人中意加糖水同黃糖, 2隻加晒先最正雖然多人, 但係好快就食完, 所以都唔算排得耐既~呀婆咁多人幫親, 賺到笑了
排隊
大熱天時食凍豆花€正到唔識點講~@@
本人中意加糖水同黃糖, 2隻加晒先最正
雖然多人, 但係好快就食完, 所以都唔算排得耐既~
呀婆咁多人幫親, 賺到笑了
2010-10-17
10 分鐘 (堂食)
$10 (其他)
2010-10-10 3 瀏覽
在百忙的週日中去了南丫島,一路向前行時突然記起亞婆豆腐花!! 之後便馬上去了亞婆豆腐花,吃一吃出名的豆腐花了 .... 吃後,只覺得..便再沒特別感覺了.但因平日吃的豆腐花沒比這滑,所以以後去南丫島都要食亞婆豆腐花啊!! 順帶一提不知為何卻不見?!
在百忙的週日中去了南丫島
,一路向前行時突然記起亞婆豆腐花!!
之後便馬上去了亞婆豆腐花,吃一吃出名的豆腐花了
....
吃後,只覺得[滑]..便再沒特別感覺了.但因平日吃的豆腐花沒比這滑,所以以後去南丫島都要食亞婆豆腐花啊!!
順帶一提不知為何[亞婆豆腐花]卻不見[亞婆]?!
2010-10-10
外賣自取
2010-10-06 50 瀏覽
Eating at Kin Hing Tofu Dessert was pure luck. We didn't intend to snack at first, especially right after a brunch, but since we saw an OpenRice award, we decided to have a go at it. The cold tofu was refreshing that's true, but taste wise, it wasn't great. I don't know about the hot one, but the cold tofu didn't look good. It didn't taste great either. There wasn't much bean flavour. The tofu wasn't hard enough, it was just too watery. It wasn't silky smooth either. Also, it had a strong burnt

There wasn't much bean flavour. The tofu wasn't hard enough, it was just too watery. It wasn't silky smooth either. Also, it had a strong burnt flavour to it. I've tasted burnt green/red been desserts before, but this is the first time for tofu fa. I'm pretty sure the whole pot was spoiled.
To me, tofu fa in a bowl should be in layers or big chunks; what I got was a bowl of crushed tofu. The hot tofu fa seemed better, but my friend didn't finish her bowl so...I don't know.

Perhaps, I wasn't lucky that day and got to eat from the burnt pot. I don't think Kin Hing's dessert should taste that bad.
2010-09-25
$7 (其他)
2010-09-29 18 瀏覽
偷得浮生半日閑,我們決定去南丫島行山。酷熱未過,戶外運動當然需要勇氣。行至半路,汗流浃背,剛好經過亞婆豆花,便停下小憩。 豆花生意很好,小小的棚子下擠滿了人,也有人在排隊。其實亞婆根本用不著宣傳,誰不想在又累又渴的時候享受冰爽清甜呢?要了2碗豆花,又買了魚蛋和魷魚。(那個攤位在阿婆豆花對面,且是同一個棚子下面的,應該是一家吧,或者至少有些關係。)豆花很嫩,入口即化,但是豆味真的不濃,也許是爲了口感而犧牲了香氣吧,色香味三者,真的很難兼得。至於魚蛋和魷魚,味道差,魚蛋都是麵粉味道,魷魚也不脆,街檔隨便買都好過它。看著亞婆忙裡忙外,我不禁想。十幾年前,或許阿婆一定是遠近聞名的豆腐西施,皮膚白淨,長髮披肩,身材瘦削。那時候沒有網絡,沒有廣告,靠著人傳人的口碑,人們募集而來,品嘗豆花,也欣賞美人。不知道她製作的豆腐花甜美了多少人的心田。時間過去,陽光給亞婆的皮膚上漆上了色彩,而海風吹皺了她的皮膚。她仍然在南丫島,只是守著小小的店鋪,每天製作,售賣,洗滌,周而複始,充實而滿足,比起外表忙碌而內心空虛的我們,亞婆在那裡,似乎是個簡單美好生活的例證.
偷得浮生半日閑,我們決定去南丫島行山。

酷熱未過,戶外運動當然需要勇氣
。行至半路,汗流浃背,剛好經過亞婆豆花,便停下小憩。

亞婆的攤位總是顧客如雲
空閒的時候亞婆也忙裡忙外
豆花入口即化
亞婆攤位旁邊的魚蛋和魷魚,味道不佳
亞婆的攤位總是顧客如雲
空閒的時候亞婆也忙裡忙外
豆花入口即化
2010-09-16 18 瀏覽
每次去南丫島,亞婆豆腐花是我必食之選,誰知今次在週中光顧竟令人大失所望。第一,本應有熱有凍的豆花剩下有凍冇熱已心知不妙,當時只下午二時,正常不會這樣快賣完,自然令人想到是昨天賣剩的。唯有屈就要碗凍豆花,那知豆花一入口,沒一點滑溜口感,還粗「械」得令人倒胃口,豆花上還有很多氣孔和一點在煲底才有的粉渣,讓人更確定是「煲底貨」,吃不下嚥之下只有放棄。其次,友人只坐下10分鐘,自己未食完已餵飽了蚊,被釘了5-6次。其實,在南丫島要吃豆腐花還是有很多其他選擇的。

其實,在南丫島要吃豆腐花還是有很多其他選擇的。

2010-09-15
2010-09-06 14 瀏覽
星期六到長洲行山, 走經亞婆豆腐花, 記得open rice 有聽過這擋, 便走進來嘗嘗.說真的, 他們的豆腐花沒有甚麼特別. 不是特別滑, 豆味不夠重. 不過可能行山行得很熱, 吃一碗冰冷的豆腐花, 真的非常 '爽'. 真沒白費. 大家如果怕甜, 千萬不要吃到底.
真沒白費.

大家如果怕甜, 千萬不要吃到底.

2010-09-04
外賣自取
2010-08-22 10 瀏覽
1點幾既時候去沙灘已經經過建興亞婆豆腐花..婆婆係度剪腳甲.. 去我地埋去食 ( 場內無一人 )見狀即刻打消食豆腐花既念頭 ( 加上剛剛先係榕樹灣一CAFE嘆完LUNCH )係沙灘玩完5點幾走..又再經過建興亞婆豆腐花..咦 好多人WO! 仲聽到人地話1個人食3碗! 加上又熱又口渴就入去食啦!( 婆婆剪完腳甲應該有洗手卦@@ )可能已經6點就冇凍啦..只有暖食落口友人話咁稀既?自己食一啖嘩好甜呀! ( 已經冇落黃糖,見到黃糖係混入左白糖 )食到底...嘩!勁勁勁甜 ...再食到有小小薑味既我諗我下次吾會再食
1點幾既時候去沙灘已經經過建興亞婆豆腐花..
婆婆係度剪腳甲.. 去我地埋去食 ( 場內無一人 )
見狀即刻打消食豆腐花既念頭
( 加上剛剛先係榕樹灣一CAFE嘆完LUNCH )
係沙灘玩完5點幾走..又再經過建興亞婆豆腐花..
咦 好多人WO! 仲聽到人地話1個人食3碗!
加上又熱又口渴就入去食啦!
( 婆婆剪完腳甲應該有洗手卦@@ )

可能已經6點就冇凍啦..只有暖
食落口友人話咁稀既?
食到底...嘩!勁勁勁甜 ...再食到有小小薑味既
我諗我下次吾會再食