2012-07-25 12 瀏覽
這一兩年沒有來南丫島及長洲,這個週末相約了朋友們前往兩個地方,其中有朋友以前是住在南丫島,所以對這裡十分熟悉。這次南丫島之遊也由她負責行程,記得上次我來的時候吃過建興亞婆豆腐花,今次路經這裡也來吃。沿路往沙灘方向走,很快便來到建興亞婆豆腐花。一行多人,點了三碗凍的豆腐花來分享,每碗$10。吃著豆腐花先是香濃的薑味,也有豆香,但十分散,質感不夠滑溜,口感非常一般,不太討好。跟一年多前來吃的時候相比,那次的豆腐花是十分嫩滑,現在再也吃不到這質感了。縱使豆腐花質感未如理想,但這裡也有不少遊客到來,始終炎熱天氣下,吃碗凍豆腐花來降溫也會是其中一個方法吧。
2012-05-24 34 瀏覽
去親南y島必食的豆腐花,叫了一冷一熱,$10依家加價了,不過繼續要支持!熱死辣辣的天氣,凍的食落好涼快,冷熱都好出色,好滑!阿婆已經加左糖水落豆腐花到,甜度已經好夠,食到一半,手痕又加下檯上的黃糖,會更香!不過唯一唔好是好多蚊,所以急急食完就閃人。
2012-05-20
5 分鐘 (堂食)
2012-05-12 38 瀏覽
每次同老婆去南丫島拍拖都會去阿婆度食碗豆腐花,尤其係天氣熱時可以慢慢嘆!但你嘆緊時啲蚊仲嘆,因為阿婆個度都幾多蚊下,惹蚊既朋友就要小心小心,食方面而家就無黃糖,桌上只有普通砂糖夾雜著極少黃糖,而價錢而家冷熱都係$10,外賣加$1,老婆話以前都係$6,年年加價加到而家。
凍豆腐花
2012-05-12
凍豆腐花
2012-04-16 20 瀏覽
從榕樹灣走到索窖灣途中下起微雨,剛巧正路過這檔人氣豆腐花店的旁邊。可能是天氣不大佳之關係,是沒有了以往那條排隊買豆花的人龍。看來是時候坐下來嘆碗豆花,吃完後再繼續餘下的行程....想不到不少人是來買外賣的一買便是好幾碗。等了一陣子才輪到我買了三碗給大家分食。看到旁邊有一檔買燒賣魚蛋的,很明顯是因應這人氣豆花店之興旺而應運而生的。望落去好像水準不太對路,我睇還是留肚到索窖灣吃午餐才大食一頓好了....滿滿一大碗的熱豆花。入口軟滑而微帶豆香,加上糖漿抑或是黃糖粉後都不會太難吃。不過如是有得比較的話,自己還是較鐘愛澳門頤德行的多一點....而且若要叫我排餐懵才吃得到的話,那就更不必了....

想不到不少人是來買外賣的
一買便是好幾碗。等了一陣子才輪到我
....

而且若要叫我排餐懵才吃得到的話,那就更不必了
....
8 分鐘 (堂食)
2012-03-27 11 瀏覽
在南丫島找食,亞婆豆腐花一定不可缺少~在碼頭走向沙灘的路途便會經過,而且人氣之旺是不會錯過的。那天只有熱的豆腐花可選,天氣熱,豆腐花更熱。亞婆的豆腐花真的十分滑,(我已經是第2次光顧了,相信會有第3次~)而且不會很甜,剛好合我的心意(我不喜歡太甜的豆腐花呢)與其說是吃豆腐花,不如說是吃環境!坐在露天的地方吃吃豆腐花,與朋友談談天,看看旅客們經過。可以休息一下實是一件愉快的事。
在南丫島找食,
亞婆豆腐花一定不可缺少~

在碼頭走向沙灘的路途便會經過,
而且人氣之旺是不會錯過的。

那天只有熱的豆腐花可選,
天氣熱,豆腐花更熱。
亞婆的豆腐花真的十分滑,
(我已經是第2次光顧了,相信會有第3次~)
而且不會很甜,
剛好合我的心意(我不喜歡太甜的豆腐花呢)

與其說是吃豆腐花,
不如說是吃環境!
坐在露天的地方吃吃豆腐花,
與朋友談談天,
看看旅客們經過。
可以休息一下實是一件愉快的事。
豆腐花:)
2012-03-24
豆腐花:)
2012-03-22 17 瀏覽
12月31日, 嚟到南丫島點可以唔嚟食豆腐花! 同前幾次一樣, 呢度彷彿已經成為一個景點咁, 幾時都係咁多人~ 排隊都要排5分鐘先買到~::: 豆腐花 ::: $10豆腐花確實好大碗, 十分足秤~ 入口非常滑溜, 好清甜, 亦都好香大豆味~ 糖水已經加咗喺底, 所以唔駛再點落黃糖都已經夠晒甜~ 食完真係有一種補充嘅感覺, 又可以再起程~一人揸住一碗豆腐花, 坐低食15分鐘, 可以為成個南丫島之旅作為一個休息站~ 建興呀婆, 加油!

::: 豆腐花 ::: $10

2011-12-31
2012-03-04 8 瀏覽
今日是第一次去南丫島榕樹灣...品嘗亞婆豆腐花..聽就聽得多..食就未食過..今日係第一次去食..味道不錯..佢既豆腐花會落糖漿..另外..枱面會放置糖盒俾食客自己落..本人就覺得不需要再加糖盒內的糖..本人覺得已經夠甜..但是如果..喜歡吃再甜d既人..可以不坊加入糖盒內的糖...不過要記得落完蓋上個盒..亞婆豆腐花..夠滑..夠甜..夠香
亞婆豆腐花..
今日是第一次去南丫島榕樹灣...
品嘗亞婆豆腐花..
聽就聽得多..
食就未食過..

今日係第一次去食..
味道不錯..
佢既豆腐花會落糖漿..
另外..枱面會放置糖盒俾食客自己落..

本人就覺得不需要再加糖盒內的糖..
本人覺得已經夠甜..
但是如果..喜歡吃再甜d既人..
可以不坊加入糖盒內的糖...
不過要記得落完蓋上個盒..

夠滑..夠甜..夠香
2012-03-03
$10 (其他)
2011-12-26 14 瀏覽
碗豆花又滑又大碗,都只係$10, 超抵食. 平日食豆花要落好多砂糖先夠甜,但係亞婆豆花我就一d砂糖都冇落,都已經夠哂味.再加上佢d糖水帶有薑汁(本人十分喜愛薑汁),真係勁正!!! 唔食會後悔
唔食會後悔
2011-12-24 20 瀏覽
因為平日的關係,而且又早上沒有人去光顧我便是第一批了XD滿滿的一碗---> $10!不過有朋友仔嫌太貴因為豆腐花本身已經有糖水,所以甜味已經很夠了小lucky平常喜歡下一大湯匙紅糖,但糖水已經很甜了,所以放棄囉PS. -熱好過凍-凍的不太滑,小lucky的是熱的差點給食凍的朋友仔搶光光哦!!!!
因為平日的關係,而且又早上沒有人去光顧
我便是第一批了XD
亞婆ge真面目
暖暖的豆腐花
滿滿的一碗---> $10!
不過有朋友仔嫌太貴
因為豆腐花本身已經有糖水,
所以甜味已經很夠了
小lucky平常喜歡下一大湯匙紅糖,
糖水已經很甜了,
所以放棄囉

PS.
-熱好過凍
-凍的不太滑,
小lucky的是熱的

差點給食凍的朋友仔搶光光哦!!!!

2011-12-21
亞婆ge真面目
暖暖的豆腐花
  • 豆腐花
喝完了花茶,四人折返泳灘閒了一會,中午的天氣竟然還升上27度,所以游泳玩水的大人小朋友不少呢,看著陽光灑下來,海水變成閃閃發亮,沒有太多人工開發的小島,就是有這一種天然的感覺,就是有一種吸引力。"建興亞婆豆腐花"聽說是由兩夫婦經營的一個排檔,走向洪聖爺海灘的路上很容易就會看見它,這天食客很多,找了一陣子我們在大樹下的位置坐下來,$10一碗的滑滑豆腐花滿滿的,快要高過碗子的邊口,比想像中大碗呢~桌子上放著黃砂糖可以適量撒一點,提升豆花的甜味,先試一口沒放糖的,因為豆花本身已經有糖水伴著,所以甜味已經夠了,蘋果茶平日絕少吃豆腐花,不知道最好吃是怎麼樣,但是當醇香的大豆味滑進喉嚨裡,還是告訴了我什麼是夠滑的豆花,記得很小的時候,吃豆花總是用匙子把白白的豆花拌碎變成碎塊才送到嘴裡,是誰教我這麼"爛"的吃法呢?!是因為小朋友的關係嗎?後來長大了才知道原來就這樣用匙搯起一片片的吃下去就可以了,這樣才能看到白白的豆花有沒有散開來吧。把黃砂糖撒在豆花上,再吃一口,黃糖的甜味和大豆味一起融化在舌頭,比起什麼撈什麼撈,加來溝去的糖水,無疑這是一種簡單的美味~就像這個小島一樣,less is more!!!
大大個招牌,好出名呢
所以游泳玩水的大人小朋友不少呢,
看著陽光灑下來,海水變成閃閃發亮,
沒有太多人工開發的小島,就是有這一種天然的感覺,
就是有一種吸引力。
滿滿的一碗才$10
賣相滿分
"建興亞婆豆腐花"聽說是由兩夫婦經營的一個排檔,
走向洪聖爺海灘的路上很容易就會看見它,
這天食客很多,找了一陣子我們在大樹下的位置坐下來,
$10一碗的滑滑豆腐花滿滿的,快要高過碗子的邊口,
比想像中大碗呢~
桌子上放著黃砂糖可以適量撒一點,提升豆花的甜味,
先試一口沒放糖的,因為豆花本身已經有糖水伴著,
所以甜味已經夠了,
蘋果茶平日絕少吃豆腐花,不知道最好吃是怎麼樣,
是誰教我這麼"爛"的吃法呢?!是因為小朋友的關係嗎?
後來長大了才知道原來就這樣用匙搯起一片片的吃下去就可以了,
這樣才能看到白白的豆花有沒有散開來吧。
把黃砂糖撒在豆花上,再吃一口,
黃糖的甜味和大豆味一起融化在舌頭,
比起什麼撈什麼撈,加來溝去的糖水,
無疑這是一種簡單的美味~
就像這個小島一樣,
less is more!!!
倚著綠色小徑吃糖水
題外話/補充資料: 朋友仔說今天的豆腐有點"燶",沒有聞說那麼好吃, 蘋果茶卻吃不出來啊>.< 是因為我很少吃豆花的關係嗎???
大大個招牌,好出名呢
滿滿的一碗才$10
賣相滿分
倚著綠色小徑吃糖水
  • 豆腐花
一開始同同事諗好去行山既時候就上黎開飯睇下個頭有冇咩好野食...上網都SEARCH到呢間野....於是就決定由索罟灣開始行, 用榕樹灣做終點。咁婆婆呢到就當係中間站食下野補補力...一開始知道佢係郊外野, 我本來就唔會以食高級餐廳既水準去試佢。的確, 以佢既口感...佢的確唔似豆花..(佢係似糊仔咁...)豆味就一般。熱好過凍(個人偏好)但記得要少糖..(佢啲糖漿好勁= =!!! )寧願用黃糖補飛。我都有飲埋豆漿..... (但比較一般拿真係...有啲鞋口(可能係尾轉)始終係個到食野真係當景點咁睇... 一試無妨..行到死死下....食番啲野真係好正..但如果話真係要求高水準...... 我就真係唔推介拿。
上網都SEARCH到呢間野....

於是就決定由索罟灣開始行, 用榕樹灣做終點。

咁婆婆呢到就當係中間站食下野補補力...

豆味就一般。

熱好過凍(個人偏好)

但記得要少糖..(佢啲糖漿好勁= =!!! )

寧願用黃糖補飛。

始終係個到食野真係當景點咁睇... 一試無妨..
行到死死下....食番啲野真係好正..

但如果話真係要求高水準...... 我就真係唔推介拿。
2011-11-27
$20 (其他)
其實係去南丫島之前,我都睇過openrice食評,有好有壞,有d相睇落都覺得粗糙,當然都做o左個小總結,就係越早去會越有機會食好o既豆腐花~不過當然最好係抱住平常心去,唔好真係比太高期望,往往就係因人人都比太高期望而失望而回今日係南丫島行私影,原本因為怕天快黑難影好相而選擇早出發,所以理所當然去食豆腐花都係大早o既事,去到建興都大約十一點,去到個時都唔係有太多人排隊,就係因為咁,我對佢o既豆腐花就比較有信心,因為人多會失準,係正常o既事,講真句,就算糖水鋪有晒方法程序,忙起上黎都唔會真係跟足程序吧,大約就算,更何況亞婆都只係小店,更加唔會有咩一定方法程序,佢都只係靠記憶經驗去製作,失準都唔好真係怪責亞婆.講回豆腐花~行到過去買o既時候都傳出豆香,睇佢賣相個時都睇得出應該好滑,咁買前就更加有信心失準機會偏低.雖然天氣偏涼,不過我堅持食凍豆腐花,盡管有食評話熱豆腐花滑過凍豆腐花,始終講食糖水我都鍾意食凍我朋友都叫凍豆腐花,不過佢就叫走甜,我就由得佢落糖水,因為我想試傳說中o既薑汁糖水其實豆腐花真係入口即溶,而且都好滑~其實我都聞到小小燶味,不過只係輕微,食落去都唔多覺,佢有個神奇之處就係開

講回豆腐花~

其實豆腐花真係入口即溶,而且都好滑~其實我都聞到小小燶味,不過只係輕微,食落去都唔多覺,佢有個神奇之處就係開頭食會覺得好淡,不過食落去就會越食越甜,你最初食會因為太淡而想溝糖水食,食下食下就會開始食到糖水,所以最初食就好似沖淡個口先,之後中間先至係最好食o既時候,到最尾........說真的,唔鍾意食太甜的話真係唔好食到尾,因為真係好甜

整體黎講個豆腐花真係keep到水準,因為我早去食吧
所以好好彩地食到好味豆腐花
只係我食個時見唔到亞婆
只係之後再次經過先見到亞婆.................
食到失準豆腐花o既,唔好怪亞婆,要怪就怪你自己點解唔早d去
豆腐花~不過手機影唔係太好
2011-11-27
10 分鐘 (堂食)
$10 (早餐)
豆腐花~不過手機影唔係太好
2011-10-31 103 瀏覽
We'd just eaten brunch before hitting the hiking trail, so we weren't hungry but were still tempted when my friend pointed out how famous this place was. I'm glad we stopped for the refreshing sweet dessert and a short rest, because it was a scorching hot day! Four of us ordered the cold tofu-fa and one friend ordered the hot tofu-fa. The cold was better than the hot, because it wasn't as sweet.Not worth making a trip all the way there just to eat the tofu-fa. But if it happens to be on the way,

Not worth making a trip all the way there just to eat the tofu-fa. But if it happens to be on the way, then I'd recommend stopping by.

By the way, price is now $10 eat-in, $11 take-away
2011-10-22
  • Cold tofu-fa
2011-10-31 9 瀏覽
係索罟灣行去榕樹灣差唔多2個鐘就到左阿婆豆腐花, 今日遊客都好多, 但係都有1-2張空枱~~見到阿婆「筆」豆腐花, 睇見都覺得累..隻手係無停過可能係因為太忙既關係, 凍同熱既豆花都係放哂出黎等阿婆「筆」, 所以熱既豆花其實只有微暖縱然係咁, 豆花仍然好美味~ 而且仲好重豆味同好滑~~ (PS: 豆味真係好好好重, 第一口食落去有少少接受唔到)對於都算食得甜既我黎講. 阿婆D薑糖水已經夠哂甜~~~不過價錢的確係幾貴 成$10碗~~~ (不過咁好食都算值得既)AR PO SWEET OF TO FU FLOWER~ <<呢個英文名係價錢牌度見度, 幾得意
見到阿婆「筆」豆腐花, 睇見都覺得累..隻手係無停過

縱然係咁, 豆花仍然好美味~
而且仲好重豆味同好滑~~
(PS: 豆味真係好好好重, 第一口食落去有少少接受唔到
對於都算食得甜既我黎講. 阿婆D薑糖水已經夠哂甜~~~

不過價錢的確係幾貴
成$10碗~~~ (不過咁好食都算值得既

2011-10-30
2011-10-25 25 瀏覽
十月九日 (星期日)記得上次去建興亞婆已經是三年前是日天氣頗熱,見到了建興,尤如沙漠綠洲,連忙霸位通脹通到南丫島,一碗豆腐花堂食已經加到十元,外賣更要加一元是貴了但,看着那大盆的豆腐花,可以忍口嗎?我要了凍的,老公仔要熱和燉奶一樣,他堅持豆腐花也是要吃熱的才吃到其真味真佩服他...豆腐花尚算滑溜,但黃豆味略淡坦白說這裡的豆腐花不是常像般的高水準想深一層,只是當時非常炎熱口渴,吃到點凍冰冰的甜品,特別覺得好看來大埔的亞婆還是最好味的再者,大家都覺得凍豆腐花碗底的糖水太甜呢!只花十分鐘,吃完,繼續行程!
十月九日 (星期日)
記得上次去建興亞婆已經是三年前
是日天氣頗熱,見到了建興,尤如沙漠綠洲,連忙霸位
通脹通到南丫島,一碗豆腐花堂食已經加到十元,外賣更要加一元
是貴了但,看着那大盆的豆腐花,可以忍口嗎?
冷熱豆腐花
我要了凍的,老公仔要熱
和燉奶一樣,他堅持豆腐花也是要吃熱的才吃到其真味
真佩服他...

豆腐花尚算滑溜,但黃豆味略淡
坦白說這裡的豆腐花不是常像般的高水準
看來大埔的亞婆還是最好味的

再者,大家都覺得凍豆腐花碗底的糖水太甜呢!
只花十分鐘,吃完,繼續行程!
2011-10-09