2021-09-10 254 瀏覽
直入主題ᕕ( ᐛ )ᕗ終於嚟試到出名嘅Zagin Soba 個人喜愛沾麵多啲,湯底比較稠仲好濃郁,雞白湯好香甜吾會有油膩感,而且拉麵好有咬口,配料叉燒同雞肉都好嫩🥰🥰
直入主題ᕕ( ᐛ )ᕗ
終於嚟試到出名嘅Zagin Soba
2021-09-06 352 瀏覽
雞白湯拉麵,心目中全港最好係座銀,稍勝金鶴、烏華亭。雞白湯拉麵 ($138) (總分: 8.5/10) 🍲 湯(8.75/10):湯頭雞味明顯,濃郁,幼滑,但不會太肥膩,可謂恰到好處。🥚 味玉(7.5/10):半熟程度大致剛好,只是蛋黃部分熟了一點點。🐖 叉燒(8.5/10):豚、雞叉燒各一片,都是用了日本慢煮叉燒的手法,入口嫩滑。🍜 麵質(7/10):麵質沒有提供選擇,曲麵,正常水準。🥢配料(8.25/10):炸牛蒡絲,薄切,爽脆,有立體感,是座銀和金鶴的signature。另外還有筍、京蔥絲等,整體口感層次豐富。總結:拉麵整體水準高,尤其湯頭和叉燒,值得翻食。
雞白湯拉麵,心目中全港最好係座銀,稍勝金鶴、烏華亭。

雞白湯拉麵 ($138) (總分: 8.5/10)

雞白湯拉麵

🍜 麵質(7/10):麵質沒有提供選擇,曲麵,正常水準。
雞白湯拉麵

總結:拉麵整體水準高,尤其湯頭和叉燒,值得翻食。
2021-09-04 296 瀏覽
星期六去到尖沙咀準備食飯,佢突然話轉場:「帶你食好嘢」❣️入座前可以坐喺店角等,店員先遞上餐牌俾我地睇。餐牌只有薄薄幾頁,食物不到十款,睇黎店舖對招牌雞白湯好有信心。佢話食過雞白湯麵同沾麵都好好食,幾經糾結之後我地一人揀一款。雞白湯拉麵($138)。好少食雞湯湯底,因為通常都係=雞粉湯。湯底出奇地唔咸,雞味濃郁,有啲creamy。泡沫口感同飲咖啡奶泡一樣,有種綿密幼滑嘅frothy感。我唔鍾意食炸牛蒡,乾身無味又熱氣,影完相就夾晒俾佢。佢叫我食一條試下,試完我就夾返一半俾自己😂😂脆脆地又唔會好乾身,有啲淡淡嘅甜味。雞沾麵($148)。沾麵嘅湯更加濃,但係雞味冇湯麵咁突出。佢堅持要我試下沾麵湯加薑蓉,提味之後啲湯汁更濃鮮味,又冇中式薑蓉嘅嗆喉感。佢比較鍾意沾麵。我覺得沾麵比較特別,但係對我太濃味,share食少少就夠。煙熏糖芯蛋($15)。佢鍾意煙熏嘅香味,我就覺得有啲苦。呢度行日式服務風格,店員全部好後生,服務殷勤,多次主動加茶。店舖雖然唔大,但係座位寬鬆,坐得舒服。廁所入面有即棄牙刷、綿花棒、lotion、漱口水、洗甲水等等。
星期六去到尖沙咀準備食飯,佢突然話轉場:「帶你食好嘢」❣️

入座前可以坐喺店角等,店員先遞上餐牌俾我地睇。

雞沾麵

煙熏糖芯蛋

煙熏糖芯蛋($15)。佢鍾意煙熏嘅香味,我就覺得有啲苦。

2021-08-28
10 分鐘 (堂食)
雞沾麵
煙熏糖芯蛋
🍪 【#中環】座銀 Zagin Soba💥$138一碗 Creamy大阪雞白湯拉麵 💥.🍪大阪過江龍拉麵店,只供應3款雞湯拉麵✧The Osaka export only serves 3 types of chicken soup ramen. 🍪日本餐廳設計︰柔和燈光、木質裝飾、有質感的餐具,環境舒適。✧Great japanese decor that makes you feel at home. Soft illumination, wooden finishings and beautiful utensils. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍽雞白湯拉麵 $138(4/5)Chicken Soup Ramen雞湯creamy但不太油膩,部份雞湯以泡抺咖啡打泡方法而成,不過食得多都有少少滯✧Creamy, light and partially foamed chicken soup. Feel a bit bloated eating too much.炸牛蒡香口,雞胸鮮嫩濃郁,叉燒不過不失✧Crunchy and yummy deep-fried
🍪 【#中環】座銀 Zagin Soba
💥$138一碗 Creamy大阪雞白湯拉麵 💥
🍪大阪過江龍拉麵店,只供應3款雞湯拉麵

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
海鮮。雞拉麵 Seafood & Chicken Soup Ramen

🍽雞白湯拉麵 $138(4/5)
Chicken Soup Ramen
雞白湯拉麵 Chicken Soup Ramen

炸牛蒡香口,雞胸鮮嫩濃郁,叉燒不過不失
✧Crunchy and yummy deep-fried burdock. Moist and tangy chicken breast. Pork is so-so.
我腸胃敏感,食過幾次呢兩塊肉都會有少少唔舒服,腸胃唔好的話要注意
✧Attention: cold meat is not good for a sensitive stomach.
溏心蛋半熟效果出色,如果再甜少少就完美喇
✧Soft-boiled egg has silky yolk. Would be perfect if it tastes sweeter.
🍽海鮮。雞拉麵 $138(4.5/5)
Seafood & Chicken Soup Ramen

海鮮拉麵加入魚介同鮮蝦味,味道比雞白湯更濃郁
✧Fragrant mixed flavour of fish and shrimp. Tastes stronger than chicken soup ramen.
拉麵份量不少,一般男士會吃得飽
✧Ramen is filling for most people
雞胸一點也不鞋口,但略嫌不太熱
✧Tender chicken breast, but it is warm only
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$ 152/人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
🍪$138一碗拉麵定價甚高,不過餐廳仍客似雲來。我覺得因為香港出色的雞白湯拉麵選擇唔多,有間主打雞白湯拉麵的拉麵店價錢較合理,但味道遠不及座銀。所以當我想食雞白湯拉麵都會返嚟幫襯!
✧A bowl of ramen at $138 is luxury. However, it is unsurprising that Zagin Soba, being so outstanding among the few restaurants that specialise in chicken soup, still gets a lot of customers. Another restaurant with multiple branches makes chicken soup ramen its signature dish, but Zagin Soba serves way better ramen.
🍪如果對雞白湯好有興趣就不妨一試,否則,香港仲有唔少優質拉麵選擇。
✧If you are interested in chicken soup ramen, this is the place to come. If not, many ramen shops in HK serve delicious ramen.
🍪通常都要等位,不過好快入得
✧Expect a short queue.
2021-08-28
10 分鐘 (堂食)
雞白湯拉麵 Chicken Soup Ramen
✨ 座銀 Zagin Soba📍 中環歌賦街7號地舖———雞白湯拉麵 $138糖心蛋 $15兩年前食過然後好掛住佢個雞湯拉麵,趁星期六得閒就去試吓。到而家我暫時都係覺得佢係全港最好食雞白湯拉麵❤️雞白湯非常濃厚香滑同埋creamy,奶白色嘅湯打到有泡,味道係超濃郁既雞味 (絕對唔係嗰啲味精雞味),會有種清甜嘅感覺✨😋食嘅時候會建議大家食食吓要飲一啖凍嘅茶,再食就會重新有嗰種超好味嘅感覺。炸牛蒡好脆口好好食🥰但係記住要快啲食唔好浸落個湯太耐。雞肉雖然係雞胸嗰啲位置但係一啲都唔會柴,叉燒嫩滑❤️反而個麵我覺得佢唔係好特別,正正常常啱啱好咁😂同埋糖心蛋加唔加都冇乜所謂,都係正常嘢😂服務態度亦都幾好,一開始會問你想飲凍茶定係熱茶,refill茶嘅速度亦都幾快,個餐入邊會有個圍裙同濕紙巾,等你唔會整污糟件衫同埋可以抹乾淨隻手。
✨ 座銀 Zagin Soba
📍 中環歌賦街7號地舖
———
雞白湯拉麵 $138
糖心蛋 $15

📍超人氣雞白湯拉麵‼️• 濃厚湯底名不虛傳😍 -- 座銀🍜🤤=======================已經bookmark咗座銀嘅雞白湯拉麵好耐🤤上個月終於同好耐冇見嘅朋友一齊去試吓❤️🤩聽人講平時係要排大隊,但係當晚落好大雨唔係好多人食,所以一去到就有得入🤣------------------------------⭐️ 雞白湯拉麵 $138 (7.9/10)雞白湯底打至起泡,質感濃稠,飲落好順滑,雞香味濃郁鮮甜!😍拉麵係較粗身,有軟硬度適中,掛湯力唔錯,🤤炸牛旁夠香脆!面頭仲有一塊豚肉同雞肉,經過慢煮,肉質都幾腍😍------------------------------整體嚟講雖然價錢係比較貴,但湯底確實唔錯!🤤未試過嘅都值得一試‼️另外店內環境舒適,店員嘅服務都好周到💓------------------------------賣相:7.5/10味道:7.9/10性價比:6.9/10回頭度:6.6/10------------------------------店舖資料名稱:座銀地址:中環歌賦街7號地舖前往方法:上環站E2出口

=======================

⭐️ 雞白湯拉麵 $138 (7.9/10)

賣相:7.5/10
地址:中環歌賦街7號地舖
前往方法:上環站E2出口
  • 雞白湯拉麵
2021-08-12 590 瀏覽
話佢係全香港最好食既雞白湯拉麵絕對唔過份🥇 第一次試完覺得好Amazed 每次想食拉麵都會返返黎🤪 雖然價錢唔平仲有收加一😅 但係坐得舒服 侍應都好主動Serve麥茶🍵 仲有提供毛巾同圍裙方便食野 至少比得Gur既🥲⭐️ 雞白湯拉麵 🍜湯底絕對係精華❤️ 雞白湯既味道好濃厚但係不失鮮甜🤍 嚐得到雞本身的味道 同外面似雞湯湯底開出黎既差天共地🤩 面頭用左Cappucino 既煮法加上泡沫☕️口感好幼滑好特別 雞肉本身無咩味🍗 但用左慢煮既做法 特別嫩滑👍🏻⭐️ 海鮮雞拉麵 🦞比起雞白湯 佢既湯底更加Complex 用咗蝦同魚熬煮🦐充滿海鮮味 可惜飲到底會比較鹹 蓋過雞湯嘅鮮甜😚 面底彈牙彈不算特別 個人比較喜歡雞白湯💕⭐️ 座銀炸雞 🍗相對之下炸雞比較冇亮點 💫 炸粉薄而香脆 雞肉都算嫩滑🥲 被雞白湯比下去

⭐️ 雞白湯拉麵 🍜
海鮮雞拉麵

⭐️ 海鮮雞拉麵 🦞

⭐️ 座銀炸雞 🍗
海鮮雞拉麵
2021-08-10 343 瀏覽
中環歌賦街有好幾間特色食店,我們一家到了「座銀」試試。剛好有位,有禮的店員很快便安排我們到樓上入座,上層較寬敞及寧靜。餐牌非常簡單,祇有幾款食物提供,而且價錢唔平,心諗,一定很專很好味。一家三口點了三款不同的拉麵試試_雞沾麵 $148雞白湯拉麵 $138海鮮。雞拉麵$138濃濃鲜湯底,正彈牙靚麵都沾滿湯汁湯底非常濃厚出色,令你一試難忘,加上長長的炸牛蒡,沾上湯汁更加好味(但不要浸太耐,否則唔脆)。拉麵份量亦不少,一般的男士都會吃得飽。而且十分細心,有即棄圍裙以防彈汁,及靚靚和風手巾供你抹手。整體十分滿意。
中環歌賦街有好幾間特色食店,我們一家到了「座銀」試試。

一家三口點了三款不同的拉麵試試_

• 雞白湯拉麵
  • 雞沾麵
  • 雞白湯沾麵
2021-08-07 360 瀏覽
🍽 座銀 (中環)中環歌賦街7號地舖跑馬地景光街13號地下A舖🐽今次就黎到中環試下另一間雞白湯拉麵名店嘅「座銀」,中環店有廿個座位左右,較為闊落舒適!但由於佢位於寸金尺土嘅中環,價錢亦貴了一個檔次🤑呢次🐽就試左招牌嘅雞白湯拉麵、海鮮雞湯拉麵及小食炸雞!⚠️注意:拉麵並沒有配溏心蛋,係需要另外加配!🐽雞白湯拉麵 $138 (🧡🧡🧡🧡)​ 首先都係要講下呢碗拉麵既靈魂「雞白湯湯底」,同樣超級香濃嘅雞味,但「座銀」就用了比較西式既手法將雞湯打成泡沫狀,口感就較為細緻,亦都比較綿滑🤤即使配上幼幼的拉麵條也足夠掛湯。而配料方面的炸牛蒡口感香脆亦為呢碗拉麵畫龍點睛🤩而拉麵叉燒也是慢煮豬肉、雞肉各一塊,肉嘅厚度適中,豬肉肥度適中,而雞肉就比較驚豔,嫰滑帶點肉汁😋😋海鮮。雞拉麵 $98(🧡🧡🧡🤍)呢碗拉麵比起雞白湯拉麵多左一種海鮮嘅鮮味,但🐽就覺得遮蓋左原本雞白湯既雞香味,導致失色了不少。麵質、配料方面亦同雞白湯拉麵的一樣。棵木煙燻溏心蛋 $15 (🧡🧡🧡🧡)食拉麵點少得溏心蛋!而呢到嘅溏心蛋非常特別,是經過煙燻處理,呢種手法為蛋帶來多一種香氣🤩配上流心嘅蛋黃,真係配合得天衣無縫🥰唐揚炸雞 $48 (🧡
🍽 座銀 (中環)
中環歌賦街7號地舖
跑馬地景光街13號地下A舖

⚠️注意:拉麵並沒有配溏心蛋,係需要另外加配!🐽

雞白湯拉麵 $138 (🧡🧡🧡🧡)​

海鮮。雞拉麵 $98(🧡🧡🧡🤍)

棵木煙燻溏心蛋 $15 (🧡🧡🧡🧡)

唐揚炸雞 $48 (🧡🧡🧡🧡)
🐽好鍾意食日式炸雞,每次去拉麵店都會叫呢款小食🤩而「座銀」嘅炸雞果然冇令我失望,雞塊炸得外脆內軟,而且仲有好多肉汁留係入面,算是高質的炸雞😋

兩者比較之下,🐽會更喜歡原味的雞白湯拉麵。有食過既讀者都可以留言分享下你地既睇法! 未食過嘅,強烈推薦一定要試左雞白湯先😋😋

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​
環境 :🧡🧡🧡🧡
價錢:🧡🧡🧡🤍
味道:🧡🧡🧡🧡
抵食指數:🧡🧡🧡🤍
⁣⁣​
☞ 間唔時就會想食碗拉麵,今次嚟到位於Soho區嘅座銀,試吓佢最signature嘅雞白湯拉麵🍜😋🍴雞白湯拉麵 加 燻製玉子棵木煙燻溏心蛋($138+$15)❖ 據聞佢個湯底係以cappucino嘅打法,去打出一層層嘅泡沫,令湯底更有層次感,口感亦好綿滑。飲落同一般嘅豚骨湯爭好遠,有好香好濃厚嘅雞味,不過食完都係覺得有啲口渴🤭❖ 拉麵係用上粗麵,個人就鍾意幼麵多啲,不過佢呢隻麵都好好咬口😆亦都好掛湯,正正常常。❖ 肉方面就有一片雞胸同一片豚肉,兩者都係用上低溫真空慢煮嘅方式,所以食落雞胸超有驚喜,因為一啲都唔鞋口‼️ ❖ 另外加咗隻溏心蛋,感覺略嫌煮得有啲啲過熟,但係最中間都有溏心效果嘅,不過不失👍🏻

2021-08-05 218 瀏覽
✨雞白湯拉麵雞白湯比想像中冇咁濃 唔夠濃厚感覺唔似係好足料熬湯嗰種濃厚店家會用咖啡打泡方式處理湯底湯面層有層細密泡沫 質感少少偏忌廉狀 口感幼滑拉麵 偏粗身 麵質略嫌偏硬 口感彈牙雞肉 肉質軟腍 唔會乾柴叉燒 偏薄身 半肥瘦 肉質腍滑炸牛蒡 唔脆 口感粗糙帶韌 個人唔識欣賞✨棵木煙熏糖芯蛋蛋較細隻 煙熏味淡 糖心效果亦唔算好好味道中上 但絕對唔係神級 有d名過於實環境還好枱與枱之間都幾迫服務普通 其實好多店員都冇問題 唯獨有一位男店員比較差由入坐到結帳 佢都好似好趕咁 但佢又唔係做緊嘢例如入座後 佢問我哋要凍茶定熱茶我哋回答後 佢都係企係度冇比茶我哋直到另一位女店員見到我地未有茶再問先立即比我地該名男店員亦有大聲責罵另一店員有咁多客人在場 實在唔太好價錢偏貴 以食物質素黎計唔太值⚠️注意埋單時記得睇清楚有冇找少錢朋友上次幫襯都有呢個問題 今次埋單都有發生 雖說只係十蚊 但咁真係唔太老實最後我哋都冇入返去問佢 當貼士就算但大家埋單時記得要注意
✨雞白湯拉麵

今次埋單都有發生 雖說只係十蚊 但咁真係唔太老實
最後我哋都冇入返去問佢 當貼士就算
但大家埋單時記得要注意
2021-07-28 577 瀏覽
男朋友係拉面控,今日又去食拉面,佢話識食一定係食呢間湯白湯。其實上環行斜路上黎都幾熱,好彩唔洗排隊。去廁所洗下手,個廁所係日本d廁所,仲有牙刷提供(我無刷埋牙呀)。我要湯面,但我覺得牛蒡唔係傳說中咁好食,因為淋左。但個湯底係好creamy,雞湯味好濃,食到好飽。佢面頭有一塊豬肉同雞肉,望落同食落都好清新。溏心蛋都好正。沾面個湯再濃d,但望落好似少d配菜。食哂d面之後加d水,爛湯飲埋都好好味。店員都好有禮貌。

店員都好有禮貌。
2021-07-22 528 瀏覽
天氣咁熱一入到去就叫啤酒飲🍻黑啤-好香麥味,味道較濃淡啤-尤如其名,比較淡身,但都幾清新白雞湯拉麵🤤湯頭好濃郁,係真心嘅雞湯黎上面嘅炸絲好香口,夾埋拉麵食,可增添口感食到最後會想飲曬啲湯佢南蠻炸雞-雞肉好滑,而且炸得好香口,不過一定要趁熱食。
天氣咁熱一入到去就叫啤酒飲🍻
黑啤-好香麥味,味道較濃
淡啤-尤如其名,比較淡身,但都幾清新

白雞湯拉麵🤤
湯頭好濃郁,係真心嘅雞湯黎
上面嘅炸絲好香口,夾埋拉麵食,可增添口感
食到最後會想飲曬啲湯佢

南蠻炸雞-雞肉好滑,而且炸得好香口,不過一定要趁熱食。
◦•●◉✿✿◉●•◦ 👵🏻👴🏻係香港食過好多間拉麵店比較少食到好味嘅拉麵🥲但今次介紹嘅呢間座銀拉麵就唔同喇💡⁡座銀以雞白湯為主今次👵🏻👴🏻都叫咗雞白湯沾麵拉麵好彈牙❗️放入濃濃嘅雞白湯底 好好味 麵沾咗湯都仲係好爽口🤤配埋脆脆的牛蒡 好快就食哂碗麵 (麵份量都幾多)如果想食濃味啲 可以加少少薑蓉一齊食 會更加突出雞白湯🥰⁡之前👵🏻都試過座銀嘅湯麵比較之下鐘意沾麵多啲除咗麵之後仲試咗座銀炸雞 熱辣辣炸雞無得輸 (熱到出煙😆) 不過$48得3舊咋 有啲唔夠喉🥲呢間拉麵店雖然價錢唔平但值得一試🤍⁡◦•●◉✿✿◉●•◦
◦•●◉✿✿◉●•◦

今次👵🏻👴🏻都叫咗雞白湯沾麵
拉麵好彈牙❗️
放入濃濃嘅雞白湯底 好好味
麵沾咗湯都仲係好爽口🤤
配埋脆脆的牛蒡 好快就食哂碗麵 (麵份量都幾多)
如果想食濃味啲 可以加少少薑蓉一齊食 會更加突出雞白湯🥰

之前👵🏻都試過座銀嘅湯麵
比較之下鐘意沾麵多啲

除咗麵之後仲試咗座銀炸雞
熱辣辣炸雞無得輸 (熱到出煙😆)
不過$48得3舊咋 有啲唔夠喉🥲

呢間拉麵店雖然價錢唔平
但值得一試🤍

◦•●◉✿✿◉●•◦
雞白湯沾麵
2021-07-11
雞白湯沾麵
2021-07-10 426 瀏覽
今日我試咗佢哋兩個拉麵,一個海鮮雞湯拉麵🍜同雞白濃湯沾麵當你飲第一啖非常香同濃嘅鷄湯時;竟然會有好香好鮮嘅魚乾味,非常之夾嘅超級正味道,可能我先食海鮮拉麵,所以試沾麵時就覺得稍為遜色,但我會再去食,試埋雞白湯拉麵,而且會帶埋朋友一齊去食,
今日我試咗佢哋兩個拉麵,一個海鮮雞湯拉麵🍜同雞白濃湯沾麵
2021-07-10
  • 海鮮雞湯拉麵