2022-01-08 261 瀏覽
星期六下昼兩點去到,都要等10個人左右先入到去,不過好彩人流去得好快,只係等咗15-20分鐘就入得。呢間店嘅餐牌只有三款拉麵,我試咗其中兩款。麵條軟硬適中,配菜有炸到好脆嘅牛蒂絲、洋蔥、蔥花,夾埋啲麵一齊食口感好好。雞肉同叉燒都嫩滑,係出色嘅。不過最重點都係個湯底,兩款都好正!海鮮。雞拉麵 $138個湯底好濃,因為加入咗蝦乾、魚乾嚟煮,所以海鮮味好重,好味,但就略嫌鹹咗少少。雞白湯拉麵 $138不愧為招牌菜,湯底好濃厚,又唔油膩,仲有啲似忌廉湯,真係好好味。餐廳仲特登用泡沫咖啡打泡法打出一層薄薄嘅泡,令到口感更加滑。絕對值得encore!棵木煙熏糖芯蛋 $15雞蛋都做到流心效果,而且真係有煙熏味,唔錯。座銀炸雞 $48個炸雞外脆內軟,雞肉好嫩滑,上菜時仲熱辣辣,不過略嫌油咗少少。

海鮮。雞拉麵

海鮮。雞拉麵 $138

雞白湯拉麵 $138
棵木煙熏糖芯蛋

棵木煙熏糖芯蛋 $15
雞蛋都做到流心效果,而且真係有煙熏味,唔錯。
座銀炸雞

座銀炸雞 $48
2022-01-08
15 分鐘 (堂食)
海鮮。雞拉麵
棵木煙熏糖芯蛋
座銀炸雞
呢間拉麵熱店我想食好耐連朋友都推薦就即管睇吓佢何方神聖點知希望越大,失望越大我就未必會再返轉頭店舖喺歌賦街,食街嚟雖然唔近地鐵站但行吓中上環都幾好氣氛店舖位置都算多我哋今日好彩可以坐到bar枱位睇到師傅做拉麵價錢都頗為進取所以我就更加對佢有期望另外服務態度好好店員都好有禮 好殷勤值得一讚先來嘅係雞白湯拉麵($138)評分:7.5/10我見到佢會打咗啲泡出嚟令到個湯可以棉密d 但我又覺得係gimmick野嚟又唔會話特別好食咗雞湯就都算濃郁嘅,但就唔至於好好食反而旁邊既肉味就好濃唔係一般普通嘅雪藏肉但你話係咪好想再返嚟食或者好特別我又覺得唔算喎特別喺香港呢個拉麵市場競爭咁激烈佢又唔算話食完好想返轉頭我嘅係雞沾麵($148)見唔見到嗰塊炸牛蒡細得可憐我寧願叫拉麵算肉有一塊,其他起晒個沾麵底度可惜係碎濕濕重點呢係個湯根本就係暖咋再將啲麵加埋落去呢食到一半個湯已經凍哂而家香港大把店舖食沾麵都會特登將個湯底加返熱少少呢度無呢種細心又係唔係好特別囉不過個沾麵 係好彈牙口感好好同埋塊肉係真係好濃肉味呢兩樣係唯一可取之處整體來講服務好好 侍應殷勤環境都好似日本嘅拉麵店性價比一般真係唔算平 但係又唔算好好
呢間拉麵熱店我想食好耐
連朋友都推薦

就即管睇吓佢何方神聖
點知希望越大,失望越大

我就未必會再返轉頭

店舖喺歌賦街,食街嚟
雖然唔近地鐵站

另外服務態度好好
店員都好有禮 好殷勤
值得一讚
白雞湯拉麵

先來嘅係雞白湯拉麵($138)
評分:7.5/10
我見到佢會打咗啲泡出嚟
令到個湯可以棉密d
但我又覺得係gimmick野嚟
又唔會話特別好食咗

雞湯就都算濃郁嘅,但就唔至於好好食
反而旁邊既肉味就好濃

唔係一般普通嘅雪藏肉
但你話係咪好想再返嚟食
或者好特別
我又覺得唔算喎
特別喺香港呢個拉麵市場競爭咁激烈
佢又唔算話食完好想返轉頭

我嘅係雞沾麵($148)
見唔見到嗰塊炸牛蒡細得可憐

我寧願叫拉麵算
肉有一塊,其他起晒個沾麵底度
可惜係碎濕濕

未至於負評嘅
但係我又覺得唔算好食
值得一試啦
白雞湯拉麵
中上環餐廳: 座銀(拉麵)食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌕🌕-有食開拉麵同係中上環返工嘅ching應該都唔陌生,日日都排晒長龍,果日早咗去到,要等到1200先有得入去食。-🔥雞白湯拉麵 ($138):🌕🌕🌕🌕🌕呢個雞白湯應該都係全港第一,個湯底好滑好濃,好似有陣忌廉味,食釋下都差唔多飲晒,我覺得每個配料好食,兩塊雞肉都好嫩滑,炸牛蒡就脆脆地,我覺得好似響鈴咁浸一浸就可以食。🔥雞白湯沾麵 ($148) :🌕🌕🌕🌕🌕沾麵個湯底其實差唔多,係咸少少咁,如果食開重口味應該都飲得晒,我覺得沾麵配個啲雞肉碎得滯,我唔係咁鍾意,其他就大同小異。-整體來講: 我覺得質素對得住個價錢,可惜蛋要另外加,如果唔係就超值,上次有friend嗌咗佢個期間限定款,好似係海鮮雞白湯,我覺得就太鹹,建議第一次食食咗招牌先。同埋佢個廁所係自動馬桶,同埋有漱口水同埋牙縫刷,非常細心。

中上環餐廳: 座銀(拉麵)
食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌕🌕
🔥雞白湯拉麵 ($138):🌕🌕🌕🌕🌕

🔥雞白湯沾麵 ($148) :🌕🌕🌕🌕🌕
2022-01-01 85 瀏覽
座銀 @ 中環📍中環歌賦街7號地舖座銀 Zagin Soba另一間雞白湯人氣店一坐低就問要熱茶定凍茶,呢個就係日本人既貼心服務👍🏻雞白湯拉麵 $138濃濃既湯底呈奶白色的,湯面還有一層棉滑既泡沫,炸牛蒡,粉嫩既雞肉,配搭一絕👍🏻最後亦清碗作結尾
座銀 @ 中環

座銀 Zagin Soba另一間雞白湯人氣店

一坐低就問要熱茶定凍茶,呢個就係日本人既貼心服務👍🏻

雞白湯拉麵 $138

最後亦清碗作結尾
2021-12-30 82 瀏覽
來自日本大阪的座銀!!呢間拉麵店 我真係介紹唔到🥺因為用任何文字都唔可以表達到佢有幾好食!!!主打白雞湯拉麵,湯底以原隻雞高溫及長時間熬製,呈奶白色,清澈不油膩,味道極濃郁!仲有供應沾麵,沾麵可以掛湯,每一啖都感覺幫你補充骨膠原🤣一片豬肉、一片是雞胸,同樣都是以低調烹調的方式,口感軟嫩不油膩👍🏻整體來講 都唔需要多講,大家去試啦!真心推薦!比較少有的白雞湯而且仲要好食!非常難得,包你一試難忘❤️❤️❤️
來自日本大阪的座銀!!
呢間拉麵店 我真係介紹唔到🥺
因為用任何文字都唔可以表達到佢有幾好食!!!

2021-12-29 244 瀏覽
🇭🇰座銀·我地個日本身諗住試附近間○de▽ 鯛白湯架 但係佢實在太多人啦 所以我地就決定入黎呢間試下 入到黎先發現原來佢地係同一個集團既🤣🤣·雞白湯拉麵$138 l 海鮮雞拉麵$138 l 煙熏糖心蛋$15佢呢個雞白湯面頭都係有好多綿密既細泡 同黃埔個間泓一有啲似 不過呢間就清啲 似清雞湯多啲 飲落無咁漿口 但係雞味都好濃😌之後佢配菜既牛蒡絲炸到好脆 之後麵質都唔錯 之後個慢煮豬肉片肥瘦適中 個雞肉都唔錯既 不過佢係用雞胸 所以食落唔算話好嫩🐤🐤之後佢個海鮮雞湯都好有驚喜 佢係同個雞白湯完全唔同 呢個再濃郁啲 而且個蝦味好出 飲落好鮮甜 都好值得試下🦐之後佢呢度既糖心蛋係要另外叫既 佢真係超級糖心 而且有少少煙熏味 食落好正🤤🤤·#rbyeat#rby日本菜 #rby拉麵#rby中環 #rby上環 #rby跑馬地·📍中環歌賦街7號地舖📍跑馬地景光街13號地下A舖
🇭🇰座銀
#rby日本菜 #rby拉麵
#rby中環 #rby上環 #rby跑馬地
📍跑馬地景光街13號地下A舖
海鮮雞拉麵
好耐之前見人推介完一直bookmark到去大阪旅行食過一次,真係好好味😋而且大阪係香港半價,所以一直都無太大衝動係香港食。不過近年疫情關係唔知幾時先有得再返家鄉,唯有過嚟重溫下😮‍💨-🍜雞白湯拉麵 $138美食當前,今次無認真擺靚靚打卡隨意影左兩張相就開吃🤤除咗碗邊兩塊肉仲有炸到又薄又香脆嘅牛蒡絲,糖心蛋就要另+$15不過聲稱用棵木煙燻都真係食到煙燻味~湯底呈奶白色,口感濃厚,鹹度都ok,相信沾麵版本對我嚟講應該會變左過鹹。雞胸肉同叉燒慢煮關係肉質非常嫩滑。麵條軟硬適中、粗幼亦適中。整體無論係肉類、配料、麵條定湯底都做得十分出色,當然私心最愛湯底,真心超級無敵好飲😆另外朋友嘅海鮮雞拉麵其實只係湯底嘅分別,配料係一樣,不過佢就覺得鹹左啲,我試左啖都係比較鍾意雞白湯🤤-總結:一分錢一分貨,偶爾食好啲是必須的。
🍜雞白湯拉麵 $138
總結:一分錢一分貨,偶爾食好啲是必須的。

雞白湯拉麵
✨雞白湯拉麵 💰138💫評分: 9.2/10📝雞白湯好似無平時嘅豬骨湯咁heavy,呢度嘅雞白湯好似泡沫咖啡咁打泡,更creamy味道濃郁鮮甜,麵質煙韌,而雞肉叉燒慢煮肉質鮮嫩,仲有炸牛蒡鬆脆,配埋紫洋蔥絲同蔥花 ,雞白湯真係超級濃厚,拉麵冇包溏心蛋,需要額外+💰15先有隻蛋,叫埋煙熏糖心蛋,就令個拉麵更加完滿~座銀 ℤ𝕒𝕘𝕚𝕟 𝕊𝕠𝕓𝕒@zaginsoba 📍中環歌賦街7號地舖(上環🚇 E3出口行5分鐘就到)💬質素有水準🥰,柔和燈光配木質裝飾令環境好舒適,枱面有口罩套、濕毛巾、圍裙,雞白湯NO 1🥰實在名不虛傳,間唔中嚟一次好幸福, 特別喺winter! 今次好似係第4次幫襯,平日lunch都要排一陣,小店位置唔多,服務態度都幾好,價錢係值得嘅🌈❣️其他分店❣️📍跑馬地景光街13號地下A舖❣️再訪?🅈🄴🅂#zaginsoba #座銀 #雞白湯拉麵 #雞白湯 #上環拉麵 #拉麵 #沾麵 #雞白湯沾麵 #湯拉麵 #沾麵店 #拉麵店 #ramenhk #ramenhongkong #上環美食 #聖誕#followforfollow #foodieblog #instadaily #foodpo
✨雞白湯拉麵 💰138
💫評分: 9.2/10
煙熏糖心蛋

座銀 ℤ𝕒𝕘𝕚𝕟 𝕊𝕠𝕓𝕒
@zaginsoba
📍中環歌賦街7號地舖
(上環🚇 E3出口行5分鐘就到)

❣️其他分店❣️
📍跑馬地景光街13號地下A舖

❣️再訪?🅈🄴🅂

#zaginsoba #座銀 #雞白湯拉麵 #雞白湯 #上環拉麵 #拉麵 #沾麵 #雞白湯沾麵 #湯拉麵 #沾麵店 #拉麵店 #ramenhk #ramenhongkong #上環美食 #聖誕#followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #跑馬地 #跑馬地美食
煙熏糖心蛋
這幾天雖然天氣稍微回暖但無阻我們想吃拉麵的決心🔥白熊小編前幾天來到了上環一帶 (aka 拉麵cluster) 覓食-🌟-座銀 雞白湯拉麵 $138男友說要帶我吃好西😗座銀只有3款麵和限定的南瓜拉麵 我們都選了最basic 的雞白湯拉麵 一喝那個湯底就是感動的味道(哭)雞湯利用泡沫咖啡的作法在面頭打了一層泡沫另口感更加豐富和綿密😆炸牛蒡脆口 就算泡了湯也有一種甘甜的味道🤪雞肉的部分顛覆了我覺得雞肉柴柴的想像 脂肪和肉的比例完美😆最後我連湯也喝清光😌很久沒吃到這麼爽了💖還有店員的服務態度也是讚👍🏻建議指數:🐻‍❄️️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

-🌟-
座銀 雞白湯拉麵 $138

建議指數:🐻‍❄️️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
2021-12-06 242 瀏覽
💋雞白湯沾麵 ($148) + 棵木煙燻糖心蛋 ($15) 呢間拉麵舖開業以黎小編都食過好幾次,今次第一次試佢既沾麵,不過有d失望😞 沾麵個湯碗好似唔係好保溫,加上d麵係凍食,沾唔夠半碗個湯已經凍冰冰🥶🥶 同埋沾麵既炸牛蒡份量比起拉麵少,叉燒都得一片😪 不過雞白湯都係一如既往既好味,沾麵仲要再濃郁d 🤤 糖心蛋雖然比起其他拉麵舖價錢進取d,但係煙燻味好香,都係小編每次必叫 💕(📈推薦程度:5/10)💋雞白湯拉麵 ($138) 呢個就極力推介 🥰 打泡既雞白湯好鮮味,加埋脆卜卜帶少少甘苦既炸牛蒡浸住一齊食,真係一絕😆😆 (📈推薦程度:8/10)結論:下次都係食翻雞白湯拉麵🤣
💋雞白湯沾麵 ($148) + 棵木煙燻糖心蛋 ($15)
(📈推薦程度:5/10)

💋雞白湯拉麵 ($138)
(📈推薦程度:8/10)

結論:下次都係食翻雞白湯拉麵🤣
  • 雞白湯沾麵
2021-12-04 142 瀏覽
中環長龍拉麵店!之前試左跑馬地白鷄湯超正!炸鷄一流!今次試中環亦保持水準交通方便!雖然只得十張檯依然日日排隊!以前旁邊的九記已經大失水準!不須排隊座銀果然日本人主理!一流食材!十年如一日!掂!好回味的白雞湯!
白鷄湯拉麵
白鷄湯拉麵
  • 雞沾麵
  • 炸雞
  • 雞白湯沾麵
2021-12-01 229 瀏覽
中環好多間拉麵店, 但好食既拉麵店唔多~如果要數可以encore既拉麵店,座銀一定係三甲以內😋今日lunch同朋友再次光顧而間拉麵店,12:15去到, 已經排第五個了...等左15分鐘就有得入去, 不過後面已經排曬長龍🙈🙈所以想lunch時間食, 真係要早d去排啊~我今次叫左雞白湯沾麵 ($148)WOW!!! 真係估唔到雞湯都可以咁好味!!食曬成個麵都唔覺得咸😚沾湯入面仲有幾舊雞肉, 超嫩🥰雞白湯拉麵 ($138) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻但講到最好味, 一定要雞白湯拉麵!!佢無沾麵湯咁咸, 清清地, 但同樣地, 你都係唔會估到雞湯可以咁好味!!佢仲配有炸牛蒡, 湯底仲有幾舊超嫩雞肉~口感滿分😋😋MUST ENCORE!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
中環好多間拉麵店, 但好食既拉麵店唔多~
如果要數可以encore既拉麵店,
座銀一定係三甲以內😋

今日lunch同朋友再次光顧而間拉麵店,
12:15去到, 已經排第五個了...
等左15分鐘就有得入去, 不過後面已經排曬長龍🙈🙈
所以想lunch時間食, 真係要早d去排啊~

我今次叫左雞白湯沾麵 ($148)
WOW!!! 真係估唔到雞湯都可以咁好味!!
食曬成個麵都唔覺得咸😚
沾湯入面仲有幾舊雞肉, 超嫩🥰
雞白湯沾麵

雞白湯拉麵 ($138) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
但講到最好味, 一定要雞白湯拉麵!!
佢無沾麵湯咁咸, 清清地,
但同樣地, 你都係唔會估到雞湯可以咁好味!!
佢仲配有炸牛蒡, 湯底仲有幾舊超嫩雞肉~
口感滿分😋😋

MUST ENCORE!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
雞白湯沾麵
2021-12-01 234 瀏覽
雞白湯拉麵🐓 ($138)來自大阪的座銀專注製作雞白湯拉麵同沾麵,成個Menu得三款麵揀。奶白色嘅雞湯底用左原隻雞以高溫及長時間熬製出黎,更加特別嘅係餐廳以Cappuccino 為靈感,將雞湯打成輕盈嘅白色泡沫,務求令口感更加Creamy,飲落的確好滑好香濃,而且又唔會好油膩,值得一讚👍🏻。偏粗的麵身口感彈牙,側邊掛住嘅雞胸肉同叉燒都係用咗70度低溫真空慢煮而成,肉質鮮嫩,面頭即炸嘅牛蒡熱辣辣脆卜卜亦都好好食😋雞沾麵 ($148)叫得做沾麵,個湯就當然就更加濃郁啦,入邊仲有切細左嘅雞胸。凍麵亦都較拉麵更加粗身同煙韌,掛湯能力極佳,每啖都食到雞嘅鮮味,好濃味大滿足😭,不過炸牛蒡嘅份量會少過拉麵,鍾情於牛蒡嘅朋友仔要留意返!座銀炸雞🐔 ($48)炸雞有三件大大塊,雞肉都炸得鮮嫩有肉汁,味道就正正常常啦,唔洗抱太大期望😅值得一提嘅係服務好好,店員幾細心照顧客人,唔單止會俾個袋你放口罩,仲會提供消毒毛巾同圍巾比食客,咁就唔怕食麵嗰陣會整污糟件衫,食得安心又放心😝
雞白湯拉麵🐓 ($138)

雞沾麵 ($148)

座銀炸雞🐔 ($48)
30 分鐘 (堂食)
  • 雞沾麵
2021-11-30 95 瀏覽

Definitely not a ramen person until I’ve finally tried Zagin Ramen!! Located on Gough Street in Central, Zagin is known for its impeccable bowl of ramen. Loved every single bits 🥰 The broth is extraordinarily thick, with a layer of wonderfully rich, creamy cappuccino-style foam on top. The ramen comes with a hearty slice of sous-vide pork and chicken chashu, both of which are super tender. Their ramen noodles are of a thicker type with a delightfully chewy texture. The ramen also comes with a dipping version, a condensed, saltier version of the aforementioned broth.

• 雞白湯拉麵
好多人稱為香港top3既拉麵之一 即使平日亦長期要排隊 由大阪開黎香港 主打雞白湯! 有拉麵同沾麵作選擇😗·🍜雞白湯拉麵 $138雞湯用上日本雞熬煮 加上泡沫咖啡打泡法 口感好綿密 有忌廉雞湯既感覺 雞味頗濃而且唔油膩🤩 配料有雞肉叉燒炸牛蒡竹筍洋蔥 雞肉好嫩不過叉燒偏薄 若果麵條可以硬身啲多返啲煙韌感就更好! —————————————————————😋 taste? 8.6/10🥳 environment? 7.1/10🤑 cp value? 7/10🤩 revisit? 8/10—————————————————————📍 ᴢᴀɢɪɴ ꜱᴏʙᴀ座銀 7 Gough Street, Central𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯13 King Kwong Street, Happy Valley

·🍜雞白湯拉麵 $138

—————————————————————