2022-04-18 20 瀏覽
最近去這間隱世日本🇯🇵拉麵🍜店有驚喜,廚師👨‍🍳師傅廚藝好而食物質素極高,以慢煮方法調製 ,連湯底都是豬骨湯新鮮製,當然啖啖食出誠意來!我自己愛上這款日本🇯🇵鹿兒島赤雞沾麵 ,採用日本鹿兒島的赤雞🐔,難怪雞肉肉質嫩到不得了!把肉和麵沾下湯汁,好惹味呀!還有小食類都不可錯過,炸紫薯餅、炸雞軟骨都很喜歡, 炸到外脆內仍熱辣辣的!忘記熱氣的我忍不住食哂!📍幸屋拉麵 灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖

把肉和麵沾下湯汁,好惹味呀!

📍幸屋拉麵
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
2022-04-14 33 瀏覽
今次嚟到灣仔呢間主打拉麵嘅日本料理😋呢度拉麵有得自選麵條粗幼、軟硬度、湯濃度等😎·✨鹿兒島赤雞沾麵 $108赤雞有4塊,食落好嫩滑🐔個魚介湯唔會好鹹,但相對都有咁濃味沾麵係粗身,個人喜歡呢種粗拉麵嘅口感,帶點煙韌☺️另外仲有隻溏心蛋👍🏻其他配菜有紫菜、木耳絲、竹筍、檸檬、椰菜·✨海老蝦味噌拉麵🍜 $88櫻花蝦算好多,每啖都飲得出😋叉燒好厚身,厚得嚟都仲好腍湯底濃郁得嚟唔會好重口味,就咁飲都唔會覺得鹹拉麵係幼身嘅,啲麵唔會痴埋一舊,食落麵彈牙流心蛋好流心,木耳絲都好多·✨和風餃子🥟 $38賣相吸引👍🏻冰花煎餃💕冰花煎到好脆身,有六粒餃子,佐以蛋黃醬、燒汁、木魚絲,別有一番味道🤪餃子本身味道就冇特別嘅~·✨芝麻手羽 $38芝麻雞翼兩隻,即整係熱辣辣嘅,配蛋黃醬食,係唔會出錯嘅選擇,唯一係價錢比較貴,唔太抵食😅·🌟整體7-7.5分左右👌🏻唔差嘅😌
✨鹿兒島赤雞沾麵 $108
赤雞有4塊,食落好嫩滑🐔
個魚介湯唔會好鹹,但相對都有咁濃味
沾麵係粗身,個人喜歡呢種粗拉麵嘅口感,帶點煙韌☺️
另外仲有隻溏心蛋👍🏻
其他配菜有紫菜、木耳絲、竹筍、檸檬、椰菜
✨海老蝦味噌拉麵🍜 $88
櫻花蝦算好多,每啖都飲得出😋
叉燒好厚身,厚得嚟都仲好腍
湯底濃郁得嚟唔會好重口味,就咁飲都唔會覺得鹹
拉麵係幼身嘅,啲麵唔會痴埋一舊,食落麵彈牙
流心蛋好流心,木耳絲都好多
✨和風餃子🥟 $38
✨芝麻手羽 $38
🌟整體7-7.5分左右👌🏻唔差嘅😌
2022-04-13 34 瀏覽
冷特濃魚介醬油沾麵(單點$98),表面鋪滿芝麻,叉燒肥瘦適中;魚介醬油湯底口感稠身,味道鹹鮮;粗麵口感煙韌,容易掛湯;配料有木耳、紫洋蔥、香蔥、紫菜、溏心蛋。醬燒牛肉丼(單點$93),牛肉肉質厚肉,脂肪部分油脂味濃,醬汁味道甜鹹;配料有香蔥、椰菜、溏心蛋。蟹籽沙律(單點$42),表面鋪滿蟹籽、美乃滋、蟹柳,青瓜絲口感爽脆。芝麻手羽(單點$36),表面鋪有芝麻,即叫即炸,雞翼肉質外脆內嫩,食落好香口。

• 芝麻手羽
  • 特濃魚介醬油沾麵
灣仔呢個商廈密佈嘅地方,周圍都有好多隱藏美食其中位於橫街內嘅「幸屋」,係一間主打拉麵嘅日式小店,除咗拉麵仲有好多其他小食,炸物、串燒、餃子…🍜🍚🍢🥟選擇種類非常多疫情期間六點後禁堂食,所以冇落埸,嚟到嘅時候係下晝四點都食到赤武士顧名思義是日式辣拉麵,有叉燒、豚角煮、糖心蛋、椰菜絲等…拉麵可選擇粗麵或幼麵,麵的硬度和湯底濃度,揀選了幼麵、麵質彈牙爽口,湯底選了正常濃度、豬骨湯底亦沒有被辣味蓋過燒物揀選了鯖魚、茄子、雞肉&雞皮,串燒即叫即造,款式選擇多和風餃子煎得金黃香脆又juicy,邊緣一整片雪花❄️,鋪上木魚絲配搭和風醬非常可口芝麻手羽外皮香脆,炸粉略嫌厚實後記:雖然「幸屋」主打拉麵,但其他小食一樣出色,價格親民,店員又親切,值得推薦
灣仔呢個商廈密佈嘅地方,
周圍都有好多隱藏美食

其中位於橫街內嘅「幸屋」,
係一間主打拉麵嘅日式小店,
除咗拉麵仲有好多其他小食,
炸物、串燒、餃子…🍜🍚🍢🥟
選擇種類非常多

疫情期間六點後禁堂食,
所以冇落埸,
嚟到嘅時候係下晝四點都食到

燒物套餐

芝麻手羽

赤武士顧名思義是日式辣拉麵,
有叉燒、豚角煮、糖心蛋、椰菜絲等…
拉麵可選擇粗麵或幼麵,
麵的硬度和湯底濃度,
揀選了幼麵、麵質彈牙爽口,
湯底選了正常濃度、
豬骨湯底亦沒有被辣味蓋過

燒物揀選了鯖魚、茄子、雞肉&雞皮,
串燒即叫即造,款式選擇多

和風餃子煎得金黃香脆又juicy,
邊緣一整片雪花❄️,
鋪上木魚絲配搭和風醬非常可口

芝麻手羽外皮香脆,炸粉略嫌厚實

後記:
雖然「幸屋」主打拉麵,
但其他小食一樣出色,
價格親民,店員又親切,
值得推薦

2022-04-04 50 瀏覽
最近愛上左食沾麵!係網上search左唔小沾麵店諗住逐間去試下!鹿兒島赤雞沾麵濃厚既雞湯滾熱,基本上食完成碗麵仲keep住溫熱唔會凍晒.濃湯濃厚充滿雞肉香,濃稠度相當高,靜止一陣雞湯面好快形成薄膜.沾麵採用粗身拉麵,入口彈牙煙韌同時掛湯力強.配菜既嫩雞肉香滑唔會柴,再配埋溏沁蛋令整碗沾麵更滿足.特濃魚介醬油沾麵同樣沾麵湯全程保持燙熱,魚介醬油湯唔會過鹹膩,重魚鮮香味,粗身麵條充滿麵香同時亦相當煙韌而且充分地掛上湯底.叉燒半肥半瘦,豚肉香嫩軟滑.炸雞唔會炸得過火,雞肉保持滑嫩能夠鎖上肉汁.餃子完美既雪花底餃子!餃子底香脆唔會好油膩,餃子皮薄,餃子餡帶住肉汁整體不錯.

鹿兒島赤雞沾麵

炸雞
唔會炸得過火,雞肉保持滑嫩能夠鎖上肉汁.

餃子
午餐
  • 和風餃子
  • 鹿兒島赤雞沾麵
2022-04-04 36 瀏覽
Hidden away in a small flower market in Wan Chai, @yukihouseco is one of the lesser-known ramen shops in HK that deserve much more attention for its quality ramens and tsukemens! You can customise almost all the ingredients to your liking, including the noodle type and pork cut. The light broth had a rich intense taste that was not too savoury, giving a sweetness to the THICK broiled pork meat, soft boiled egg, wood ear fungus and dried shrimps. Loved the fact that the chewy udon noodles (instea

Shrimp Samurai Ramen

[Shrimp Samurai Ramen]
Thick Fish Sauce Tsukemen

[Thick Fish Sauce Tsukemen]
Loved the fact that the chewy udon noodles (instead of standard ramen noodles) made it 10000+ times easier to dip in the flavorful broth [poor chopstick skills…] They were also quite thoughtful in including a lemon wedge, as squeezing citrus juice added some freshness and acidity that countered the heaviness of the soup.
Crab Roe Salad

[Crab Roe Salad]
This was a simple yet super refreshing side dish with thin cucumber strips (not lettuce), mayonnaise, crab sticks and flying fish roe.
Deep Fried Oysters

[Deep Fried Oysters]
Not a huge fan of oysters, but the outer layers were fried well and really crispy
2022-03-30
Shrimp Samurai Ramen
Crab Roe Salad
2022-03-31 72 瀏覽
之前搜尋小店看看有冇好味嘅沾麵舖頭, 今日終於有時間喺灣仔試吓幸屋.網上食評都大讃這間小店好味, 今日終於有幸試到啦🫶🏻舖頭雖然不大但樓底很高所以感覺好寛敞!店員服務態度很好很快便安排座位俾我.其實一心想食沾麵所以冇去研究餐單🤣點了一個廣島蠔沾麵. 等待嘅時間都不是太長久.松麵來到的時候拿湯還是滾燙燙的很吸引😁對我來說麵湯底一定要滾湯.廣島號的size不細.咬下去很有口感和多汁.麵的質地很煙靭很有口感.這價格都是$108沒有加一服務費.感覺十分抵吃!要推介一下🎉
舖頭雖然不大但樓底很高所以感覺好寛敞!
#灣仔覓食記 ❣️#和風餃子🥟外皮煎得好薄好香脆 食餃子最緊要個皮夠薄同餡料多,呢份餃子幾啱我口味😋 特別加分位係上面有沙律醬同木魚 ~ 好有章魚小丸子嘅風味😂❣#芝麻手羽外皮香脆,有肉汁,雞肉都好滑溜,一啲都唔乾😋 下次嚟都會encore😛❣#鰻魚丼 每次食鰻魚丼都聯想起日本,呢個鰻魚丼性價比高,鰻魚肥美 份量適中 冇乜骨 好加分😛❣#鹿兒島赤雞沾麵沾麵個湯好濃稠 不過就唔算太香濃😣 配料方面,雞片好滑 仲有溫泉蛋作陪襯~ 整體建議加少少七味粉會更加好食😋🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🐷味 道 : 🌕🌕🌕🌕🌗🏠環 境 : 🌕🌕🌕🌕🌕💰性價比 : 🌕🌕🌕🌕🌗😊服 務 : 🌕🌕🌕🌕🌗(最高為 5)-❣️整體評分 👉🏻 8/10-📍幸屋 (灣仔)灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
#灣仔覓食記

💰性價比 : 🌕🌕🌕🌕🌗
😊服 務 : 🌕🌕🌕🌕🌗
(最高為 5)
❣️整體評分 👉🏻 8/10
📍幸屋 (灣仔)
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2022-03-30 879 瀏覽
WFH多時嘅我今日竟然要返工開會,放工就順便喺公司附近買埋晚餐先返去,因為女朋友呻話屋企附近嘅嘢都食過晒喇。我用外賣App搵定食乜(自取有折),最終揀咗幸屋。小店位置幾隱蔽,係內街入面,不過好彩門牌都幾顯眼。店內環境具特色。我一入去,店員就問我係咪嗌咗外賣,叫我坐低等等,好快有。外賣包裝得好企理,抵讚。🦐蝦武士$88餐廳作為拉麵屋,就梗係要食返碗拉麵🍜。拉麵會主動將湯分開上,以保持質素。呈橙色嘅蝦湯味道濃郁,估計用咗好多蝦殼熬煮,鮮味十足,唔腥。由於湯分開裝,喺屋企食感覺似食沾麵。拉麵自身無乜特別,軟硬適中,反而啲餸料比較吸引,有大量櫻花蝦,加入湯底食更加香。豚角煮好邪惡,肥肥位炆到好軟,入口即溶。另外仲有原隻糖心蛋、木耳、蔥同紫菜等,還原返堂食味道。🐷黑豚丼$83我嗌飯開初係為咗想飽肚,不過估唔到出品超有驚喜。黑豚片採用豬腩片,疊埋原來有成十塊咁多,調味係精華所在,佢有微微燒烤嘅香味,而且好似係蜜糖燒,所以甜甜的勁正,又附芝麻香,就連旁邊啲椰菜都變得好惹味。米飯就係珍珠米,軟熟又大碗。❄️冷豆腐$32冷豆腐以為係伴麻醬,但原來係醬油昆布汁,更加啱食。佢帶啲酸,幾開胃!豆腐本身就滑嘟嘟。

🦐蝦武士$88

🐷黑豚丼$83

❄️冷豆腐$32

🦪吉列廣島蠔$42
炸蠔有四隻,吉列皮拎到返屋企都仲脆,蠔味道都幾鮮,入面熟透唔潺。唯一挑剔就係佢哋有啲大小不一,我純粹雞蛋裏挑骨頭啦哈哈
10 分鐘 (外賣自取)
2022-03-29 42 瀏覽
呢間拉麵自主選擇性非常高,除咗可以自選粗/幼麵、軟硬度、湯底濃度同叉燒款式之外,連要幾多濃香油、青蔥同椰菜都有得揀,唔同客人嘅口味都照顧得到🤩特濃魚介醬油沾麵 $98叉燒油花分佈均勻,肉質柔軟,沾麵湯底濃而不膩,魚介味道非常濃郁😙食完拉麵之後仲可以叫店員加一次熱湯飲埋個湯底,雙重享受✌🏻日本黑豚丼 $83黑豚肉大約有7,8塊,帶少少肥肉,肉邊燒到焦香,油脂豐富,而且肉質彈牙,加埋甜中帶鹹嘅燒汁,非常惹味😆芝麻手羽 $36雞翼炸到表面金黃色,外皮勁香脆,雞肉嫩滑多汁,食落清爽唔油膩,仲充滿胡椒同芝麻香味😍

特濃魚介醬油沾麵 $98
食完拉麵之後仲可以叫店員加一次熱湯飲埋個湯底,雙重享受✌🏻

日本黑豚丼 $83

芝麻手羽 $36
2022-03-29 3450 瀏覽
位於灣仔既小巷裡面既拉麵店🍜無論門面定餐廳裝修整個氛圍都似足地道既日本小店🎏有種隱世小店既感覺呢度以剔剔紙報餐☑️叫左一份沾麵一個飯同兩個小食♡ 特濃魚介醬油沾麵($98)拉麵可以選冷/ 熱 · 慣左食熱麵🍜唔怕麵條會令湯底變凍🧏🏻‍♀️不過呢度沾醬係用熱鍋上桌 可以保持溫度♨️魚介用上唔同既魚乾熬製而成鮮味濃郁但唔會過咸而拉麵帶爽彈口感 · 配沾醬一流半肥瘦既厚叉燒 · 油脂感好鬼正👍🏻♡ 蒲燒鰻魚丼($93)鰻魚有5大塊 · 肉身夠哂肥美🍱食鰻魚真係一件好幸福既事☺️鰻魚醬汁調味岩岩好💯而且份量夠哂多 · 撈飯無得彈🍚♡ 和風餃子($38)餃子煎到好靚🥟成個月亮咁🌝配以大阪燒醬汁真係睇得又食得✨♡ 炸雞($38)炸雞有三大舊 · 外脆內嫩🔅炸皮唔會好厚 · 亦有輕輕調過味夠哂香口滋味♥️༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ小小總結:食完魚介沾麵 · 可以叫店家加湯🫖再嚐口魚介鮮湯將部分既鰻魚飯加左落湯😆係 超 級 正!!!😎
位於灣仔既小巷裡面既拉麵店🍜
無論門面定餐廳裝修
整個氛圍都似足地道既日本小店🎏
有種隱世小店既感覺

呢度以剔剔紙報餐☑️
叫左一份沾麵一個飯同兩個小食

♡ 特濃魚介醬油沾麵($98)
拉麵可以選冷/ 熱 · 慣左食熱麵🍜
唔怕麵條會令湯底變凍🧏🏻‍♀️
不過呢度沾醬係用熱鍋上桌 可以保持溫度♨️
魚介用上唔同既魚乾熬製而成
鮮味濃郁但唔會過咸
而拉麵帶爽彈口感 · 配沾醬一流
半肥瘦既厚叉燒 · 油脂感好鬼正👍🏻
特濃魚介醬油沾麵

♡ 蒲燒鰻魚丼($93)
鰻魚有5大塊 · 肉身夠哂肥美🍱
食鰻魚真係一件好幸福既事☺️
鰻魚醬汁調味岩岩好💯
而且份量夠哂多 · 撈飯無得彈🍚
蒲燒鰻魚丼

♡ 和風餃子($38)
餃子煎到好靚🥟成個月亮咁🌝

再嚐口魚介鮮湯
將部分既鰻魚飯加左落湯😆
係 超 級 正!!!😎
2022-03-24 70 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense per person: HKD $150+📍Address: 幸屋, Wan ChaiIf you are looking for a soulful place for a hearty meal, you should definitely give this hidden ramen stall a go!! For mains, we ordered the Black Garlic Yam Tonkatsu Ramen ($83) and Extra Thick Fish Tsukemen ($98). The tonkatsu broth was extremely flavourful without being overly oily, while the tsukemen featured thick succulent noodles partnered with a rich salty fish broth. Both noodles dish came with generous portions of p
🇭🇰Hong Kong

📍Address: 幸屋, Wan Chai

If you are looking for a soulful place for a hearty meal, you should definitely give this hidden ramen stall a go!! For mains, we ordered the Black Garlic Yam Tonkatsu Ramen ($83) and Extra Thick Fish Tsukemen ($98). The tonkatsu broth was extremely flavourful without being overly oily, while the tsukemen featured thick succulent noodles partnered with a rich salty fish broth. Both noodles dish came with generous portions of pork. The Japanese Style Dumplings ($38) had a delightful sweet crust to complement the well seasoned savoury filling.
1K
WFH加留家抗疫太耐,感覺好似好耐無食拉麵,於是就去呢間我一向幾鍾意嘅拉麵店買下外賣食~餐廳入面好有日本居酒屋feel,遲d 疫情好d真係可以再來坐低食拉麵選擇都多,仲有飯款同各樣小食,製作都幾用心。無expect過拉麵店嘅黑豚丼會係咁出色,黑豚片好香碳燒香味,食落去非常香口,而且有成6片,份量好足!另外都好欣賞佢嘅溏心蛋係原隻上,咬落去後香濃蛋黃慢慢流出來,正!😋拉麵方面,由於鍾意食辣嘅關係,點了赤武士,湯底是幾香的辣味,而且唔算好辣,配上日本湯底味道不錯,拉麵麵質都好彈口。另外他們的日本叉燒 厚嫩多肉,配上少少肥入口軟嫩。各款小食價錢都好合理,特別喜歡和風餃子,一定要儘快食,煎得好香脆之餘外皮仲有層薄脆,味道特別。芝麻手羽都係炸得好香口,入面仲有肉汁~軟殼蟹沙律的沙律菜好refreshing,配上原隻脆香軟殼蟹,幾豐富。下次要來食沾麵!

拉麵選擇都多,仲有飯款同各樣小食,製作都幾用心。
黑豚丼

軟殼蟹沙律

下次要來食沾麵!
黑豚丼
軟殼蟹沙律
2022-03-21 45 瀏覽
@yukihouseco 📍灣仔小巷 位於灣仔小巷, 🏠家庭式經營ge日式拉麵屋🍜地點唔算顯眼,但食完有溫馨滿足感☺️樓底高,位位格外寬敝,佈滿日本海報、裝飾,就好居酒屋食物選擇都算多,除左有拉麵🍜 仲有飯🍚、好多小食添,拉麵 沾面亦可以揀粗幼度、軟硬度、湯濃度等🍜 味增廣島蠔沾麵 (熱面)$ 108味噌湯非常濃郁 同 滾熱辣 🔥粗麵掛有湯汁,仲有黑🧄油🦪大大粒嘅廣島蠔,厚肉 都好有鮮味🍗🐓: 脆炸雞翼炸得香脆 多汁 冇油益味! 店員 師傅 服務態度都好好 有屋企食飯嘅感覺🇯🇵 聽住日文歌 有返啲日本旅行嘅感覺👍🏻清潔情況都幾好 可以放心食 🙏🏻
@yukihouseco 📍灣仔小巷

位於灣仔小巷, 🏠家庭式經營ge日式拉麵屋🍜
地點唔算顯眼,但食完有溫馨滿足感☺️

樓底高,位位格外寬敝,佈滿日本海報、裝飾,就好居酒屋

🍜 味增廣島蠔沾麵 (熱面)$ 108

味噌湯非常濃郁 同 滾熱辣 🔥
粗麵掛有湯汁,仲有黑🧄油
🦪大大粒嘅廣島蠔,厚肉 都好有鮮味

🍗🐓: 脆炸雞
炸得香脆 多汁 冇油益味!

店員 師傅 服務態度都好好 有屋企食飯嘅感覺
🇯🇵 聽住日文歌 有返啲日本旅行嘅感覺

👍🏻清潔情況都幾好 可以放心食 🙏🏻
  • 芝麻手羽
  • 特濃味噌廣島蠔沾麵
2022-03-20 36 瀏覽
幸屋裝潢充滿濃濃日本風,加上店員親切嘅服務,好有置身日本拉麵店嘅感覺❤🌀蝦武士 $88蝦武士湯頭鮮味十足,櫻花蝦🦐令拉麵賣相更吸引之餘亦令口感更豐富厚切叉燒肥瘦適中,又腍又入味,仲有溏心蛋,蛋黃係流心㗎,好完美🌀魚介醬油沾麵 $98沾醬滾熱辣,以石鍋裝住上枱,慢慢食都唔怕凍晒,細節位都feel到小店製作嘅用心魚介即係各式的乾魚,所以食落特別有鮮味,夠濃郁但唔會過鹹粗身麵條清爽彈牙,有嚼勁,亦夠掛汁配料仲有叉燒、木耳絲、筍、洋蔥絲、紫菜同溏心蛋,十分豐富🌀芝麻手羽 $36雞翼即叫即炸熱辣辣,灑上芝麻,令雞皮更加香口,外脆內嫩🌀冷豆腐 $32健康小食,簡單配以木魚絲,芽菜伴碟,清爽嘅涼拌汁好易入口,夏天消暑一流
幸屋

🌀蝦武士 $88
🌀魚介醬油沾麵 $98
魚介即係各式的乾魚,所以食落特別有鮮味,夠濃郁但唔會過鹹
粗身麵條清爽彈牙,有嚼勁,亦夠掛汁
配料仲有叉燒、木耳絲、筍、洋蔥絲、紫菜同溏心蛋,十分豐富
🌀芝麻手羽 $36
雞翼即叫即炸熱辣辣,灑上芝麻,令雞皮更加香口,外脆內嫩
🌀冷豆腐 $32