2016-08-10 368 瀏覽
餐廳的午市價格更吸引,價性比較高。石造的門面同屏風,確具點和風感。餐牌選擇幾多元化,常覺得有圖有真相,當然是會更吸引食欲的。八爪魚沙律78主角八爪魚都幾鮮味,沙律菜夠爽口,黑醋提味後,加賣三文魚子就更多層次喇。壽司盛松188赤身油甘池魚左口三文帶子甘蝦三文魚子的八件組合,帶子厚身夠滑但欠甜,甘蝦顏色好靚仔食味都ok,其他幾款赤身較美味,而壽司飯的飯粒香軟度也剛剛好。碎三文魚蟹肉卷88好驚喜的賣相,除三文魚加旦黃醬已無得輸外,卷物入面包有丰富沙律菜同蟹肉,三文魚子伴碟更加美呢,感覺好fresh又健康。整體服務亦唔錯,下次來會想試試午餐set,好像化算又好吃喔。
餐廳的午市價格更吸引,價性比較高。
石造的門面同屏風,確具點和風感。
餐牌選擇幾多元化,常覺得有圖有真相,當然是會更吸引食欲的。
八爪魚沙律78
壽司盛松188
碎三文魚蟹肉卷88

2016-08-10 345 瀏覽
魚生平時食得多,平又有貴又有,但今次真係好唔同原來新鮮真係好唔同,每一件都Feel到好似岩岩捉上黎咁,超鮮味又厚又冇渣海膽真係頂級享受,入口溶化,甘香甜美~燒三文魚,太好味,肥美,油脂滑入口中,重點推介安格斯牛烏冬,湯底香濃,烏冬彈牙,份量超足,抵食之選雞翼反而普通,皮唔夠脆
魚生平時食得多,平又有貴又有,但今次真係好唔同
中拖羅
又厚又冇渣
海膽壽司
海膽真係頂級享受,入口溶化,甘香甜美~
三文魚腩
燒三文魚,太好味,肥美,油脂滑入口中,重點推介
安格斯牛烏冬
安格斯牛烏冬,湯底香濃,烏冬彈牙,份量超足,抵食之選
芝麻雞翼
雞翼反而普通,皮唔夠脆

2016-08-01
20 分鐘 (堂食)
中拖羅
海膽壽司
三文魚腩
安格斯牛烏冬
2016-08-10 1752 瀏覽
上次來棉登徑覓食時,周圍留意一下附近的食店,除了西式酒吧、咖啡室、漢堡店外,還留意到這家日本食店,所以今次再造訪棉登徑,就揀選了這家店。坐在壽司/刺身吧枱,其中一個好處是能直接跟師傳了解一下是日精選、推介,或遇有食材疑問時,可即時問問他們。點餐後即送上小食,分別是海蜇、小銀魚及醃蘿蔔。特別喜歡吃小銀魚,因為帶點脆身又有嚼勁,味道咸甜,是不錯的佐酒小食。先來的是刺身,分別是中拖羅、油甘魚、池魚皇腩、牡丹蝦、帆立貝、八爪魚及八爪魚吸盤,質素令人滿意。中拖羅很肥美,肉質腍身,富油脂香。油甘魚同樣腍身,但魚味較濃。池魚皇腩口感則爽口,沒有筋。牡丹蝦肉綿甜美,而帆立貝大粒厚肉,新鮮。八爪魚吸盤非常脆口,吃落「索索」聲。相比之下,八爪魚較腍身,但都算爽口。壽司方面,點了吞拿魚、黑鯥魚、池魚及加拿大海膽。加拿大海膽質感creamy,分量算多,不過味帶些微甘苦,一般。表面略略經火焯的黑鯥魚腍身,味道香郁,頗令人難忘。吞拿魚肉質細嫩,油分較高。池魚帶點爽彈,加上面層撤有少許薑蔥,香味更濃。又怎能錯過我最愛的燒芝士年糕呢。年糕煙煙韌韌,咬落去,中間的芝士半溶而軟滑。清酒煮蜆的蜆肉算肥美飽滿,沒有沙。經烹煮
壽司方面,點了吞拿魚、黑鯥魚、池魚及加拿大海膽。
表面略略經火焯的黑鯥魚腍身,味道香郁,頗令人難忘。
吞拿魚肉質細嫩,油分較高。
池魚帶點爽彈,加上面層撤有少許薑蔥,香味更濃。
清酒煮蜆的蜆肉算肥美飽滿,沒有沙。經烹煮後,清酒味不算很濃,而且加入少許辣椒,湯底帶微辣,吃的時候,連蜆連湯,更覺開胃。
南瓜蕃薯天婦羅,粉漿薄薄一層,很鬆脆,前者香甜,後者粉糯。
醬汁只是少少咸,蘸著吃味道更佳。
燒牛舌算厚切,頗為爽口,而且吃落不算油膩。
最後來一個蘋果雪葩甜品作結。蘋果雪葩十分香郁清甜,而且透心涼,讚!本以為雪葩以挖空的蘋果作容器,應該可吃得,而味道亦應該不錯。可惜,蘋果一來雪得太硬難吃到,二來即使吃到,蘋果完全沒有味道。
2016-08-06 595 瀏覽
食物水準不錯,午市定食由$98-168左右(一至日Lunch都免加一!)不算貴,算近地鐵,環境寜靜,我跟朋友星期六中午來(已book位),有三兩知己的,也有一個人來的,場不爆滿,所以坐得都幾舒服自在!我點了"花魚生飯"定食($138):魚生新鮮,牲丹蝦都大隻鮮甜,連同幾款魚生舖滿飯面啖啖肉~ 仲有碗滑嘟嘟蒸蛋,魚仔前菜,漬物,沙律,面豉湯,雪糕,成個餐份量不少,好滿足!仲點了"壽司定食連迷你牛肉烏冬"($138):抵食~ 魚生新鮮!牛肉烏冬不算太迷你,跟埋其他新鮮美味嘅壽司一齊食,滿足!仲點了"嵐山日替便當"($168):炸蠔咬落雖然有點散,但都好食,若大隻點會更好!蝦都係幾鮮甜。一定會再幫襯的!
食物水準不錯
,午市定食由$98-168左右(一至日Lunch都免加一!

我點了"花魚生飯"定食($138):
魚生新鮮,牲丹蝦都大隻鮮甜
,連同幾款魚生舖滿飯面啖啖肉

仲點了"壽司定食連迷你牛肉烏冬"($138):

仲點了"嵐山日替便當"($168):
炸蠔咬落雖然有點散,但都好食,若大隻點會更好
!蝦都係幾鮮甜。

一定會再幫襯的!

花魚生飯定食
2016-08-06
花魚生飯定食
  • 魚生
2016-07-31 409 瀏覽
30/7$246/2人 ,$123/人原本想去吃一蘭拉麵,但很多人,又很肚餓,走出來看到這間日本料理也不錯,就入去試試。我想它的晚餐應該幾貴,但lunch set不貴。有一頁魚生飯,有一頁熟食menu. 我已經叫了最貴的「北海道丼」set, $148. 朋友叫了「安格斯牛肉鍋」set,$98. (回想起來,一蘭拉麵就只有一碗麵,都是這價錢)前菜有沙律,有兩枝好像人蔘的東西,食落鹹鹹地甘甘地,又真是有蔘味!Interesting!還有一盅日式蒸蛋,內裡材料也很足,有肉有蟹柳。還有一碟鹹魚仔可送飯。朋友的牛肉鍋,她說是真·安格斯牛肉,因為她吃得出和普通牛肉是不同味的。烏冬就是普通烏冬,不是稻庭烏冬,因不太煙韌。我的北海道丼,和其他魚生飯不同之處,是它有海膽和帶子。我本來也不是很「好」海膽的,因有些很「鯹」。但這個沒有鯹味,而且很大塊,而且是日本海膽。因加拿大海膽那些是不同味的。仲有一隻牡丹蝦,好大隻。打算結賬時,原來還有雪糕送!綠茶、芝麻、豆腐味可選。我選了綠茶。雖然不是很重綠茶味,反而重牛奶味,但都是滑和好吃的。總的來說,我覺得這次經驗很好,好抵食,我會多多和朋友推介。(當然,除了set
30/7
$246/2人 ,$123/人

總的來說,我覺得這次經驗很好,好抵食,我會多多和朋友推介。
(當然,除了set lunch外你還可以散叫很貴的東西的。當時的確有一枱人客用餐廳提供的ipad在點其他東西。)
北海道丼
安格斯牛肉煱
綠茶雪糕(跟餐甜品)
2016-07-30
北海道丼
2016-07-29 394 瀏覽
約咗朋友喺棉登徑飲嘢,晚飯當然喺棉登徑搞掂。係網上見到嵐山嘅評價幾好,所以大家都想試。好在預先book咗位,可即時入座。否則唔知要等到幾時,因為好多人在門口等位。 嵐山以平板電腦作menu, 客人可隨着自己嘅需要放大縮細來選擇食品。仲有本日推介添!我哋先來個開胃前菜,前菜有三款,擺設精美 (有螢光魷魚, 海蜇 及酸瓜)螢光魷魚第一次食, 好爽口, 好特別。然後有刺身。刺身包括甘蝦/油甘魚/赤貝/金目鯛和左口魚。甘蝦鮮甜,殼薄清透、肉質細嫩。赤貝/金目鯛肉質爽脆甜美。材料非常新鮮,同我哋平常食嘅三文魚/甜蝦/帶子有所不同。手打安格斯牛肉石鍋烏冬:手打烏冬配上鮮嫩嘅安格斯牛肉,脂肪分佈均勻,而且好有牛肉味; 湯底鮮甜;配上大大隻嘅冬菇/雞蛋和配菜,材料豐富,簡直無得輸。仲有燒雞和甜薯等....都唔錯(不能盡錄) 甜品係芝麻雪糕:芝麻雪糕有好香嘅芝麻味,而且好幼滑,係我嘅至愛

螢光魷魚第一次食, 好爽口, 好特別。
然後有刺身刺身包括甘蝦/油甘魚/赤貝/金目鯛和左口魚。
甘蝦鮮甜,殼薄清透、肉質細嫩。
赤貝/金目鯛肉質爽脆甜美。
材料非常新鮮,同我哋平常食嘅三文魚/甜蝦/帶子有所不同。
手打安格斯牛肉石鍋烏冬:
仲有燒雞和甜薯等....都唔錯(不能盡錄)

2016-07-04
2016-07-26 449 瀏覽
豆腐白飯魚乾沙津, 用料新鮮, 白飯魚乾都頗脆, 但似乎烤得有點燶, 少許苦味, 而且白飯魚乾跟沙津的味道不是很夾, 如用櫻花蝦感雞泡魚干可能會更好帶子及三文魚刺身, 帶子味道鮮甜可口, 三文魚新鮮肥美, 夠重油份海膽軍艦, 海膽尚算新鮮, 味道帶甜, 不過味始終不及日本油甘魚, 油份夠重, 夠鮮且很甘香!串燒雞翼, 略嫌有D乾身; 燒日本蕃薯仔, 很甜很滋味!

海膽軍艦, 海膽尚算新鮮, 味道帶甜, 不過味始終不及日本
油甘魚, 油份夠重, 夠鮮且很甘香!
串燒雞翼, 略嫌有D乾身; 燒日本蕃薯仔, 很甜很滋味!
2016-07-19
2016-07-25 444 瀏覽
其實已經第三次在嵐山翻桌,三次都選了午餐,更加三次都點選了壽司定食。以前不定時都會去忍者軍大樓進拱,閒閒地一餐午飯二百幾。眼見呢幾年不停加價,食材水準未見進步,性價比越來越低。加上經濟開始變差,份工唔知幾時冇得做,開始要節儉少少,唔買樓都要有些少積蓄,以備不時之需。講返嵐山,翻桌原因好簡單,就是水準穩定的-好。是日星期日,兩點鐘到只有食客幾個,生意確實難做,反而隔離間吃全日早餐嘅,full house! 記得第一次食,驚喜的並非壽司,而係牛肉烏冬!其實烏冬並不特別彈牙,但吸引我嘅係個湯底,加上牛肉半肥瘦,薄片但牛味濃,成碗就咁KO左。不過今次有少少失色,最大原因係牛肉厚咗但唔夠肥膏,過熟左少少。今次最吸睛係海膽壽司,原片海膽,雖然是加拿大產,但味道比起之前兩次小片的更鮮。對於我嚟講,壽司偏向細件,但上面嘅魚身有光澤,甜蝦大大隻,有鮮味,絶無嬉場。綠茶同豆腐雪糕都不錯,味道濃郁。
綠茶同豆腐雪糕都不錯,味道濃郁。
2016-07-24
  • 壽司
2016-07-17 457 瀏覽
天口咁熱食下日本野係唔錯嘅選擇,知道棉登徑有好幾間比較正宗嘅日本菜,所以特登黎試吓!我哋揀咗呢間比較多人嘅嵐山!我哋order咗一啲小食、壽司同埋烏冬,諗住樣樣都試下!雞翼最先上枱,佢脹卜卜嘅外型都好吸引!雞翼嘅外層灑上芝麻,未食已經加左分!不過食落口嘅時候發現雞翼嘅外皮炸得唔夠脆,雖然芝麻味好香,中間嘅肉亦都好嫩滑,亦醃得好入味,但個皮唔夠脆扣左一大截分。食雞翼最緊要食皮嘛!眼見枱枱都有order一碗烏冬,我哋都叫咗安格斯牛肉烏冬試一試,安格斯牛肉果然肉未夠而且好淋,脂肪分布亦好均勻!好食!烏冬上邊有一隻生蛋令到個烏冬入口更加滑同香!而且湯底亦都好清甜,旁邊嘅蔬菜亦都灼得好甜!呢個烏冬真的不錯!但我最值得推介嘅係啲一個香蔥三文魚腩壽司,呢個一定係新鮮做起嘅,因為入口時紫菜仍然好脆,呑拿魚腩勁甜而且剁得好細緻所以入口好滑,同飯嘅比例亦都啱啱好!超讚!

我哋order咗一啲小食、壽司同埋烏冬,諗住樣樣都試下!

雞翼最先上枱,佢脹卜卜嘅外型都好吸引
2016-07-12 4379 瀏覽
約朋友食飯, 朋友在尖沙咀返工, 佢熟地頭, 最後選左嵐山. 貪佢位置方便但環境較靜, 唔駛係大街迫. 點菜時朋友告誡近日氣溫太高, 盡量避免食剌身等容易因溫度而變壞的食物, 所以點左燒物為主.串燒黑豚肉 $38: 粒粒黑豚肉飽滿, 肉腍有肉汁, 不會太乾太鞋串燒煙肉廣島蠔 $48: 煙肉包住蠔, 廣島蠔幾有鮮味, 但煙肉味也頗濃, 有點把蠔味蓋過了 芝士年糕 $38: 軟軟綿綿煙煙韌韌, 一啖咬落去配合芝士香, 慢慢咀嚼將芝士同年糕溶和一起, 口感及味道都出色串燒雞翼 $28: 由於燒前已將雞翼切開, 雞翼肉汁流失, 肉較乾燒雞腎 $36: 雞腎粒粒結實, 不會太乾太鞋鰻魚炒飯 $98: 飯同鰻魚都多, 飯粒粒飽滿,有飯香, 飯不是全乾身, 有少少濕濕地估計是沾滿鰻魚汁, 香之餘更有味道煎沖繩餃子 $48: 餃子包煎香帶有小小脆, 包得結實唔易散, 點上醬汁再咬一啖, 略嫌缺少肉汁麒麟啤酒$68埋單連加一$517

燒雞腎 $36: 雞腎粒粒結實, 不會太乾太鞋
麒麟啤酒$68

埋單連加一$517
2K
2016-07-10 374 瀏覽
友人約我到尖沙咀嵐山日本料理食日本野,當然即刻去食。明太子燒雞翼($68):熱熱的雞翼,釀入大量明太子,除了食到雞翼金香味外,明太子的濃香味赤吸引味覺。牛油帶子焗什菌($68):包含了不同品種的雜菌,加上帶子,在牛油的焗製下,絕對係用來送酒小食,雜菌味道濃郁,爽口彈牙,令人有耳木一新的感覺。金目鯛壽司($108):不但魚肉甘香,肉質鮮嫩,入口有即溶之感,絕對係必食之物。左口魚壽司:($44):魚質不但爽滑,入口有大量油脂,口感特別,不愧係魚肉刺身必叫之選。
友人約我到尖沙咀嵐山日本料理食日本野,當然即刻去食。

2016-07-10 459 瀏覽
今晚同友人行完K11走左去嵐山日本料理食晚餐。點了以下食物:土佐豆腐($68):將豆腐沾滿炸粉,保留豆腐的柔滑,入口香口,有濃厚豆香。加上用了麵屎湯,令到豆腐吸收了麵屎味。手打安格斯牛肉烏東($108):用上石鍋煮製的烏東,除了保持烏東的味道,更可令到安格斯肥牛更加入味,牛肉亦非常鮮嫩多汁,肉質新鮮,係不錯的日式鍋物。刺身盛($248):包括三文魚,帶子,吞拿魚,池魚,赤具。三文魚不但甘甜,亦非常爽口,新鮮的味道在口腔保留。帶子除了陣牙鮮甜,亦食到日本帶子的鮮甜味,入口即溶。赤貝爽滑不在話下,份量亦大隻,係必叫之選。總括來說,日式居酒屋眾多,但在尖沙咀叫做好食麵算在這裡,值得一試。

刺身盛
土佐豆腐
日式和牛烏東
2016-07-10
10 分鐘 (堂食)
刺身盛
土佐豆腐
日式和牛烏東
  • 美國安格斯牛肉薄燒定食
2016-07-07 414 瀏覽
可能近來吃得太多, 所以想吃點清淡的食物, 日本菜當然是首選. 此店面積小, 枱與枱之間頗近.這裡的刺身都算頗新鮮, 上次在淺水灣首嘗喜知次的燒魚, 一試難忘, 今次就試試 (右上) 喜知次刺身 ($140/2片), 肉質有咬勁, 魚帶油甘味, 不錯! (下) 甜蝦 ($39/4隻) 保持水準, 另外(左上) 沙津醬三文魚刺身 ($76/2片)夠FRESH, 魚肉脂肪夠, 份外甘香! 鰻魚炒飯 ($98), 鰻魚夠足料, 夠大塊, 但飯炒得不夠乾身串燒豆腐 ($28), 外皮燒得夠香脆, 再塗上面豉醬, 口感有點像臭豆腐, 當然味道完全不同, 小妹喜愛這個~價錢和質素OK, 但不能坐太久, 因為店小, 繁忙時候會感受到要交枱的壓力, 奈何此店又想做到上高格調的定位, 這似乎有點矛盾...

2016-07-05
朋友請的預祝生日飯局, 由於最近工作較忙及私事繁重, 挑選了尖沙咀的一家日本料理. 事前有做網上調查價格不會太貴, 正符合朋友的預算.  天氣非常熱加上這裡的冷氣有點不足, 2人各點了一杯啤酒(麒麟啤酒$68/杯), 好久沒飲普通啤酒, 雖然味道普通但確是解暑涼品.  芝士年糕內裡芝士軟淋淋, 芝士香而不膩口, 配啤酒相當不錯.  蠔內有砂, 吃了一個後, 第二個只吃了外圍的煙肉便算. 煙肉太乾身.  炒飯OK, 雖然飯質略腍身, 但用珍珠米炒出來則可以接受. 份量上頗足.  雞翼將肉切開, 以較乾身的方法來燒, 不錯.  黑豚肉燒得頗為JUICY, 調味也足夠.  雞腎不過不失, OK.  非常差的餃子, 餃子油膩膩, 皮又不脆, 裡頭的餡料做得什麼味道也嚐不出了, 整口都是油的感覺. 埋單大約$500左右. 最讚的只有環境, 因為周邊高價食肆林立及位處尖沙咀地鐵站附近, 姑且給4星. 勉強給個笑臉. 餐廳的餐牌主要用IPAD顯示, 頁數較多, 只附上其中的"本日推介", "二人前" 及"酒類清單".

燒芝士年糕
串燒煙肉廣島蠔
鰻魚炒飯
雞翼將肉切開, 以較乾身的方法來燒, 不錯.

黑豚肉燒得頗為JUICY, 調味也足夠.
燒雞腎
雞腎不過不失, OK.
煎沖繩餃子

燒芝士年糕
2016-07-03 3077 瀏覽
從日本朋友口中得知,原來棉登徑日本餐廳林立,聽聞仲好地道,新鮮程度直逼身處日本,忍唔住黎同朋友體驗一下!經過間日本餐廳,見嵐山係最滿坐嘅,所以就挑選呢度作今晚落腳點。雖然只係平日,但全場座無虛席,好不熱鬧。Menu有set又有散叫,款式眾多,刺身熟食爐端燒一應俱全。響iPad 滿滿的好幾版。除咗固定嘅menu之外,當日新鮮運到嘅會響牆壁掛上。食日本野要睇新唔新鮮,梗係食刺身先啦!刺身包括池魚、生八爪魚、大八爪魚吸盤,金目鯛及中拖羅。八爪魚和大八爪魚吸盤同需時食開嘅好唔同,佢薄切好多,每塊晶凝剔透,質地好滑,少少咬口又無平時咁韌,好好食!吸盤比八爪魚爽身,點過特製八爪魚醬汁帶出鮮味!中拖羅顏色粉嫩,入口滑滑沒有筋。拼盤一邊嘅醬油池魚好特別,池魚比其他刺身本身質地彈牙,今次切碎撈上日本小葱及薑,保留原有鮮甜亦分外惹味。最驚喜係金目鯛,經過小小火炙,外皮帶微微燻香,肉質堅韌,有𡁻口,但又不失原來鮮味。食過刺身後,緊接住有幾件我最喜愛嘅壽司!加拿大海膽鮮甜味味,仲有少少海水味,好creamy!,分量亦毫不吝嗇!中間嘅係薑蔥吞拿魚腩,魚腩打得好滑身,混合薑葱吃比例剛好!響旁邊毫不起係令我最驚喜嘅

雖然只係平日,但全場座無虛席,好不熱鬧。

除咗固定嘅menu之外,當日新鮮運到嘅會響牆壁掛上。
食日本野要睇新唔新鮮,梗係食刺身先啦!

刺身包括池魚、生八爪魚、大八爪魚吸盤,金目鯛及中拖羅。

吸盤比八爪魚爽身,點過特製八爪魚醬汁帶出鮮味!
中拖羅顏色粉嫩,入口滑滑沒有筋。
食過刺身後,緊接住有幾件我最喜愛嘅壽司

中間嘅係薑蔥吞拿魚腩,魚腩打得好滑身,混合薑葱吃比例剛好!
響旁邊毫不起係令我最驚喜嘅三文魚腩壽司,油脂豐腴,入口有溶化感覺,三文魚本身亦鮮味十足。係小妹今晚最喜愛嘅食物!
芝麻雞翼亦炸得香口,入邊嘅肉好滑,size 算係大隻嘅一種。
起初仲驚唔夠食,我地點左個安格斯牛肉烏冬,點知眼闊肚窄,已經食到勁飽。

熱窩上嘅蛋晶瑩剔透,配上鮮嫩嘅牛肉,未食都覺得好香,我地都堅持食埋佢。
牛肉滑嘟嘟,半熟狀,有𡁻口得來唔韌,肉味足。
原本仲計劃食完晚餐去食甜品,點知已經飽到差唔多係行唔郁😂,又係好滿足嘅一個晚上!
2016-06-28
30 分鐘 (堂食)