2018-08-11 284 瀏覽
尖沙咀想食日本野有好多選擇,但想食好食高質素既刺身真係要小心挑選。今次同朋友試下呢間比較貴價少少既日本餐廳,我地早收工,食七點walk in都唔需要等位,但見到七點半打後開始多人。餐廳唔算好大,但以日本餐廳黎講,算係多枱同環境都算安靜。見佢有幾多日本酒飲,可惜我呢排要戒酒Menu 除左special menu ,都係睇呢個平板就有哂所有野,選擇好多,基本上有哂你想食既類型。先來前菜,有八爪魚,筍同海蜇,全部都好開胃來了,今晚既焦點,日本廣島蠔,好大隻好多汁,好鮮好正,鮮甜多汁好想食多隻,但為左試更多野食,只可一人一隻再來壽司,海膽同甘蝦都香甜新鮮,池魚皇都好新鮮都同口感好爽滑呢個拼盤不得了,有齊哂我地想食既野,三文魚好肥美,吞拿魚超級厚切好爽好正,油甘魚都好有魚既鮮味,重有我最愛既帆立貝同赤貝,帆立貝好鮮甜,而赤貝好爽口,甘蝦同壽司果d 一樣咁鮮甜食左咁多刺身,食返d熟食,有串燒雞軟骨好脆同香口,唔會燒得太乾身,安格斯牛肉,燒得岩岩好,唔會太熟,保留到肉汁同林。燒蕃薯仔,呢個唔係間間日本餐廳都有,反而美食展成日有,我超鍾意食,好甜好好食最後食埋個天婦羅烏冬,大滿足。天婦羅炸得岩岩好,一

前菜

先來前菜,有八爪魚,筍同海蜇,全部都好開胃

日本廣島蠔

好想食多隻,但為左試更多野食,只可一人一隻

海膽,池魚皇,甘蝦壽司

刺身盛

雞軟骨串燒,安格斯牛肉串燒,蕃薯仔串燒

什錦天婦羅烏冬

最後食埋個天婦羅烏冬,大滿足。天婦羅炸得岩岩好,一d都唔油,冬菇大大粒又好好食,炸蝦都食到好甜係新鮮蝦👍🏻
總括黎講,真係一分錢一分貨,呢間餐廳價錢唔便宜,但絕對係能夠滿足你想食新鮮美味刺身既好地方

2018-08-06
前菜
日本廣島蠔
海膽,池魚皇,甘蝦壽司
刺身盛
雞軟骨串燒,安格斯牛肉串燒,蕃薯仔串燒
什錦天婦羅烏冬
2018-08-11 99 瀏覽
.今次帶大家去到一間日本小店,餐廳內嘅裝修簡潔,有日本嘅風格,座位都算舒適。建議大家去之前要book定枱,因為位置唔多。.餐牌係可以用iPad嚟睇,見到九點刺,包括左大拖羅、油金魚、三文魚、深海池魚,鯛魚,海膽,赤貝,甜蝦,帆立貝。全部都係非常新鮮同厚切,加上去嘅刺身溫度啱啱好,所以值得加分。.依間餐廳嘅價錢算係中上,都成為左我比較鍾意嘅一間。如果再有時間,我會介紹多一兩樣必食嘅俾你地。..食一餐飯主要可以評價佢嘅色香味同埋環境,再加上餐廳定嘅價錢,作出一個性價比嘅選擇。.今次食一個海膽蔥花拖羅卷,海膽加拖羅都係貴價食材。佢嘅賣相係非常之吸引,睇相都可以睇得出所有材料係好新鮮。.將成件卷物一次過放入口,拖羅口感軟滑又有魚油嘅甘香,另外海膽帶有鮮甜味。不過唔知點解食唔出嗰種驚喜,可能係層次唔夠分明。.之前介紹過一間自己好中意嘅日本餐廳,好食嘅嘢又點只一樣呢?所以今次想介紹埋佢嘅手打海鮮石頭鍋烏冬。.由於係用石鍋上菜,上菜嗰陣個湯仲係滾嘅。講下佢嘅手打烏冬,真係比自己煮嘅烏冬彈牙好多。.佢仲有好多海鮮材料,例如青口、帶子、蜆肉同埋蝦,個湯真係奶白色,超級鮮甜。
九點刺
海膽蔥花拖羅卷
手打海鮮石頭鍋烏冬

九點刺
手打海鮮石頭鍋烏冬
2018-08-10 153 瀏覽
有日放工好想食好食既刺身,男朋友就帶我黎到棉登徑既嵐山食日本野見到Menu樣樣都食 所以每樣都叫啲 食多幾款第一樣當然係刺身先喇!圖中既係一人份,師傅好細心咁幫我地分開左一人一份。裡面有左口魚、池魚皇腩、赤貝、大拖羅,全部都好鮮甜!尤其係大拖羅,入口即溶 拖羅既油香係你口中揮發,諗起都想再食!壽司嗌左3件最愛,分別係牡丹蝦壽司 海膽壽司同火炙平目魚壽司。牡丹蝦拆殻加上蝦膏 再用火燒一燒,蝦膏既香味加上蝦既鮮味簡直一流!而海膽同平目魚同樣無得彈👍🏼之後到熱食 串燒同燒芝士年榚,年榚好軟糯 好得意再黎係牛肉石頭鍋飯,黎到仲聽到啲吱吱聲 熱辣辣,撈埋溫泉蛋,牛肉燒汁加上蛋汁 呢個組合冇得輸。而且鍋底有啲飯焦,令成個飯更有口感食完個飯已經好滿足 但係仲想食啲甜品,就嗌個紫芋甘粟薯餅。雖然紫薯呢種口味已經被濫用,但係好多都整得冇味又唔好食。但係呢個薯片真心好味,有紫薯既甜味之餘再加上栗子🌰香味,實在一流!今晚晚餐太滿足喇,走既時候見到嵐山係格黎新開左間魚生丼飯 嵐橋🤩我已經知道過兩日要食咩喇😏😏

見到Menu樣樣都食 所以每樣都叫啲 食多幾款

之後到熱食 串燒同燒芝士年榚,年榚好軟糯 好得意
牛肉石頭鍋飯

紫芋甘粟薯餅
2018-06-08
2018-08-05 98 瀏覽
同友人shopping 完,又係時候醫肚吧!仍然懷念上次到名古屋吃的鰻魚飯,今天就找間日本料理吃返個鰻魚飯以解思念之情吧。走到綿登徑,見到有間日本料理,中午set lunch有我想食的鰻魚井,當然不再考慮,拉著友人走進去!這裡的蒲燒鰻魚定食,$128,有湯,有甜品,有沙律,都幾多野食,平日還免收加一,價錢都可以接受。先上來的是麵豉湯,味道適中,清清的,不錯!茶績和前菜有牛蒡和辣味螺肉, 辣味螺肉一向是我的至愛,微微的辛辣,爽口惹味, 黃蘿蔔和牛蒡,讓人開胃。這個日本蒸水蛋,水準不錯,滑騰騰的,內裡有雞肉和日式魚蛋,很夠味也很足料呢!看一看我的鰻魚井,鰻魚份量相當多,而且很厚肉。 鰻魚相當肥美,燒得十分香脆,微微的燒焦,使鰻魚吃起來更香更惹味。米飯是粒粒分明的日本米,入口有口感,拌入鰻魚汁來吃,已經好好味。甜品我選了豆腐味雪糕,有很香濃的豆漿味,也不錯呢!整個定食的份量都頗大,d 鰻魚都食唔曬,食得很飽很飽啊!

先上來的是麵豉湯,味道適中,清清的,不錯!

甜品我選了豆腐味雪糕,有很香濃的豆漿味,也不錯呢!

整個定食的份量都頗大,d 鰻魚都食唔曬,食得很飽很飽啊!
2018-08-05 6354 瀏覽
今日來到尖沙咀shopping,到了午餐時候又想食日本菜,友人說k 11附近的綿登徑有很多食肆,反正就在附近,那麼就到那裡看看。走到嵐山日本料理,午市定食有很多的選擇,價錢由一百元起,在尖沙咀這鬧市的正常價格吧!看見食物都很啱心水,所以就決定走進去吃個午餐!餐廳裡的燈光昏黃,很有日式居酒屋的格調 ,座位與座位間的距離都幾近下。定食有麵豉湯 、前菜、茶漬、沙律蒸蛋及甜品, 相當豐富。麵豉湯不會太鹹, 中規中矩。這個日本煮蛋很滑很夠味!加了胡麻醬的沙律, 一定不會輸吧!三文魚刺是魚腩的部分 ,色澤光潤 ,油脂分佈平均,新鮮好吃!日本牡丹蝦很大隻,入口鮮甜嫩滑。對於我來說 ,整個北海井最吸引人的是海膽,海膽入口即溶鮮甜無比,令人難忘 。午市定包括雪糕甜品,有三款口味選擇,我選了綠茶 。一球大大的冰淇淋用透明的碗子盛著,奶味很濃,正確來說,是牛奶抹茶雪糕,啱曬不喜歡抹茶澀味的人士呢!

定食有麵豉湯 、前菜、茶漬、沙律蒸蛋及甜品, 相當豐富。

麵豉湯不會太鹹, 中規中矩。

這個日本煮蛋很滑很夠味!

加了胡麻醬的沙律, 一定不會輸吧!

日本牡丹蝦很大隻,入口鮮甜嫩滑。

午市定包括雪糕甜品,有三款口味選擇,我選了綠茶 。

2018-08-04 86 瀏覽
收工相約朋友晚飯,難得在尖沙咀棉登徑有間高檔居酒屋,今晚決定去試一試,果然一試難忘。喜歡食日本野既我,見到刺身種類繁多,真是想樣樣都試呀。經過店員介紹,我和朋友選了幾款刺身,季節限定推介的赤鯥魚刺身,還點了左口魚 ,大拖羅,甘蝦和赤貝。刺身賣相已相當刺激視覺和味覺。赤鯥魚魚油足,魚味濃郁,魚皮有少少燒過 ,可以迫出魚油,令魚味更香,味道愈咬愈出。赤貝肉質新鮮,爽口,口感一流。左口魚 左口魚刺身點上特製酸汁,味道突出,帶出獨特鮮甜味,非常有層次感。大拖羅魚油滲透所有味雷,幸福感100分,驚喜之作。甘蝦甘蝦味道鮮甜,蝦頭更帶有少少蝦膏。食完一輪新鮮又鮮甜的刺身之後,是時候食壽司,點了三款壽司: 北海道海膽壽司,牡丹蝦壽司和火炙柚子大拖羅壽司,賣相非常精緻,一見到已經流哂口水。牡丹蝦壽司首先,我先吃牡丹蝦壽司,蝦身上面配上黑松露醬,格外矜貴。我第一次食牡丹蝦是配黑松露醬,配搭出乎意料,刺激味蕾,十分驚喜。北海道海膽壽司緊接着的是北海道海膽壽司,色澤新鮮,味道濃郁到齒頰留香。火炙柚子大拖羅壽司大拖羅壽司配上少許柚子味,清新口味,柚子味可中和大拖羅油份,加上大拖羅魚味濃郁,咬落油份足,入口即溶感

赤鯥魚

赤貝
肉質新鮮,爽口,口感一流。

左口魚

大拖羅
魚油滲透所有味雷,幸福感100分,驚喜之作。

甘蝦
甘蝦味道鮮甜,蝦頭更帶有少少蝦膏。

牡丹蝦壽司

北海道海膽壽司
緊接着的是北海道海膽壽司,色澤新鮮,味道濃郁到齒頰留香。

火炙柚子大拖羅壽司
大拖羅壽司配上少許柚子味,清新口味,柚子味可中和大拖羅油份,加上大拖羅魚味濃郁,咬落油份足,入口即溶感覺。

刺身壽司後,點了幾串串燒。串燒日本黑豚肉,黑豚肉肉質肥瘦適中,肉質彈牙。燒日本多春魚,每條都充滿著好多魚春,魚骨幼嫩,可以一整條多春魚連骨食,正!! 串燒蕃薯仔,日本蕃薯仔味道香甜,入口幼滑軟綿綿。

豚肉生薑燒
豚肉肉質又腍又入味,加上火箭菜,蕃茄,賣相色彩繽紛,份量十足,燒汁味惹味無窮。

最後值得一讚的地方是,侍應姐姐好有禮貌,笑容甜美,時不時都主動加茶。

2018-08-04 96 瀏覽
今天和朋友於尖沙咀吃日本菜。 吃日本菜當然少不了魚生, 我們點了幾個菜返來吃。有得食了,賣相很吸引。左口魚 他們提供了一種的醬汁, 點醬汁後鮮味更出, 煙勒, 魚味濃非常濃郁。大拖羅油分非常重,入口即用,甜味十足。亦貝 爽口和鮮咸,口感一流赤陸 魚味濃,厚,淡淡肉香火灼大拖羅火燒過更香,軟林林,入口即溶甜蝦壽司表面有黑松露醬,甜蝦很甜,帶有點點黑松露香.北海道海膽 海膽鮮味濃,口感一流串燒黑豚肉肥膏和肉分配平均,油分高,燒過的黑豚肉帶有膏香。日本番薯燒日本番薯很甜, 細細粒容易入口。天婦羅烏東天婦羅新鮮炸起,非常香口今餐日本菜非常滿意。

有得食了,賣相很吸引。

左口魚

大拖羅
油分非常重,入口即用,甜味十足。

亦貝
爽口和鮮咸,口感一流

赤陸
魚味濃,厚,淡淡肉香

火灼大拖羅
火燒過更香,軟林林,入口即溶

甜蝦壽司
表面有黑松露醬,甜蝦很甜,帶有點點黑松露香.

北海道海膽
海膽鮮味濃,口感一流

串燒黑豚肉
肥膏和肉分配平均,油分高,燒過的黑豚肉帶有膏香。

日本番薯
燒日本番薯很甜, 細細粒容易入口。

天婦羅烏東
天婦羅新鮮炸起,非常香口

今餐日本菜非常滿意。
2018-07-30 92 瀏覽
星期二收工後同朋友過左去尖沙咀食晚飯,因為之前係同一條街食其他餐廳,而發現左依間日本料理。我地7:30去到,餐廳都差唔多爆滿,因為太肚餓,所以都叫左幾多野食。刺身盛A全部刺身都好新鮮,帶子有鮮甜味,其他魚生好甜美甘香,魚油足。尤其個赤貝爽口彈牙,正!赤鯥刺身赤鯥係炙燒的,用左醬油塗上魚皮輕燒,令赤鯥更富口感,而且厚切,令質感更加豐腴美味。甜蝦蓉香芒卷芒果味道帶點甜,甜蝦都好肥美,肉又爽口鮮甜,兩者既配搭都好夾。燒鮑魚、燒銀杏、燒雞頸肉佢地d燒物唔會燒過火,保留到d肉汁。西京銀雪魚即叫即燒,銀雪魚燒得唔錯,適當既魚油香,魚肉都滑溜。煎沖繩餃子餃皮煎成金黄,甘香惹味。牛肉石頭鍋飯依個就不過不失,我中意食石頭鍋就係中意有飯焦,依個就無飯焦,但材料都好豐富。

刺身盛A

赤鯥刺身

甜蝦蓉香芒卷

燒鮑魚、燒銀杏、燒雞頸肉
佢地d燒物唔會燒過火,保留到d肉汁。

西京銀雪魚
即叫即燒,銀雪魚燒得唔錯,適當既魚油香,魚肉都滑溜。

煎沖繩餃子
餃皮煎成金黄,甘香惹味。

牛肉石頭鍋飯
2018-07-23 140 瀏覽
七月九日 尖沙咀 本格居酒屋Blue Monday,放工即刻去搵野食舒壓,於是黎到位於尖東既呢間料理店。門面裝飾以沉式磚面為主, 配上淺木色招牌格外醒目,識別度高;而店內的張裝修則以簡約為主。壽司吧置於近入口位置,方便客人交流。就座後先來的是刺身五點:三文魚腩刺身(HKD58) 肉質厚實,鮮甜有質感;赤貝刺身(HKD68) 顏色亮澤,口感煙韌彈牙;油甘魚刺身(HKD68) 同樣厚切,魚香味濃郁而富咬口;大拖羅刺身(HKD198) 肉潤肥美,粉嫩多汁,油而不膩,愈嚼愈嚼感受到其高質。活北寄貝刺身(HKD228) 原隻上桌的北寄貝平常較少機會吃到,肉質結實彈牙而且鮮甜十足,嚼感討喜。碎三文魚蟹肉卷(HKD108) 飯團捏得剛好,沒有半點鬆散;而醋飯跟蟹肉及三文魚碎的俾例亦恰到好處,在口中交集後愈嚼愈香,瞬間就整碟清了。煎沖繩餃子(HKD58) 香口惹味,皮簿而充滿肉汁。串燒亦點了四款燒鮑魚(HKD108 for 2) 燒至金黃色的飽魚甘香可口,微焦的外皮內裡盡是幼滑爽甜;而切成網狀的表面亦令口感更豐富有層次。雞頸肉(HKD32) 特意挑選的頸肉部分同樣肉質鮮嫩,鬆軟香口。蘆筍(HKD28)
七月九日 尖沙咀 本格居酒屋

就座後先來的是刺身五點:

三文魚腩刺身(HKD58) 肉質厚實,鮮甜有質感;
赤貝刺身(HKD68) 顏色亮澤,口感煙韌彈牙;
油甘魚刺身(HKD68) 同樣厚切,魚香味濃郁而富咬口;

煎沖繩餃子(HKD58) 香口惹味,皮簿而充滿肉汁。

串燒亦點了四款

蘆筍(HKD28) 及 日本銀杏(HKD38) 亦燒得甚有水準,蘆筍鮮甜爽脆;而銀杏則微甜回甘,滋味十足。

炸物方面點了 一口芝士(HKD58) ,外面炸得香脆,包著內裡熱辣辣既流心,食感一流。

最後點了 安格斯牛肉石鍋手打烏冬(HKD118) 作結,進口的美國牛肉煙韌嫩滑,配上軟綿滑溜的手打烏冬及新鮮蔬菜,味道及營養俱全。
2018-07-10 213 瀏覽
三位閨密約了良久才出來短聚,選取一間以我很喜歡的日本地方……嵐山為名的餐廳,又可以吃我最喜歡的日本菜。第一道菜先來了個魚生丼,飯上面的刺身十分新鮮,可惜分量少了一點;之後叫來一堆小食:原條明太子,牛油炒帶子香菇,煎餃子,雞軟骨串燒,蔬菜串燒等等,份量不多但很可口。因為未飽就再叫多了炸軟殼蟹和三文魚卷,前者炸得很香口和鬆脆,後者加了很多配料入飯卷內,感覺很豐富!服務方面建議多請一至兩位員工,店內的員工實在是太忙了!

2018-07-10 6871 瀏覽
店舖位於k11後面,門面全落地玻璃配上大大的木質店牌,雅緻大氣。店內裝潢簡潔俐落,牆身懸掛圖畫,倍感典雅。餐桌闊落,坐下即送上熱茶及餐牌,餐牌以平板顯示為主。時令推薦三文魚腩刺身hkd58 超厚切大件,脂肪飽滿,肉質柔軟潤滑,咬下重重魚香,鮮甜不腥赤貝刺身hkd68 爽口鮮甜,咬下清脆柔嫩油甘魚刺身hkd68 肉質爽口,口感柔軟嫩滑,味道甘甜鮮香大拖羅刺身hkd198 整件肥美,脂肪平均分佈,肉質鮮滑柔軟細膩帶脂香,入口即融活北寄貝刺身hkd228新鮮即開北寄貝口感爽脆嫩滑,肉質鮮甜清爽,夾帶點點天然海水味,與平日冷藏有天淵之別。碎三文魚蟹肉卷hkd108紫菜包裹蟹肉青瓜,日本壽司米包裹紫菜。入口青瓜爽脆,蟹肉鮮甜,三文魚及三文魚籽鋪在卷物上,味道層次感豐富。煎沖繩餃子hkd58形狀完整飽滿,皮薄餡嫩,入口肉汁溢出,味道鮮美。燒鮑魚hkd108/2肉質飽滿爽口彈牙有韌度,鮑魚味濃郁,咬下鮮甜雞頸肉hkd32肉質較緊緻,咬下彈牙富韌性,雞味香濃蘆筍hkd28 蘆筍幼嫩,蘆筍油潤香濃,更香口惹味日本銀杏hkd38銀杏藥用價值很高,具清痰止咳、溫肺益氣、定喘、縮小便、止白濁及通經絡等療效 。

店內裝潢簡潔俐落,牆身懸掛圖畫,倍感典雅。

餐桌闊落,坐下即送上熱茶及餐牌,餐牌以平板顯示為主。

時令推薦

赤貝刺身hkd68 爽口鮮甜,咬下清脆柔嫩
油甘魚刺身hkd68 肉質爽口,口感柔軟嫩滑,味道甘甜鮮香

活北寄貝刺身hkd228

碎三文魚蟹肉卷hkd108

煎沖繩餃子hkd58

形狀完整飽滿,皮薄餡嫩,入口肉汁溢出,味道鮮美。

燒鮑魚hkd108/2

肉質飽滿爽口彈牙有韌度,鮑魚味濃郁,咬下鮮甜

雞頸肉hkd32
肉質較緊緻,咬下彈牙富韌性,雞味香濃
蘆筍hkd28
蘆筍幼嫩,蘆筍油潤香濃,更香口惹味
日本銀杏hkd38
銀杏藥用價值很高,具清痰止咳、溫肺益氣、定喘、縮小便、止白濁及通經絡等療效 。質感香糯滑膩,味道清淡微甜。

一口芝士hkd58

咬下炸皮內爆熱溶芝士漿,入口軟滑,味道濃厚香醇。

安格斯牛肉石鍋手打烏冬hkd118
牛肉肉鮮嫩滑,爽口彈牙,入口油脂融化在口內。溫泉蛋香滑流心,湯底濃度適中。手打烏冬質感爽滑柔軟,配上雜菌及日式魚蛋,豐富飽肚。

整體而言,餐廳款式選擇多,食材新鮮高質,主推刺身及食事,服務態度和藹,環境舒適。
  • 刺身
  • 安格斯牛肉石鍋手打烏冬
入大門的左邊是一些餐枱,右邊是吧枱位,面對司傅們細心處理刺身。經店主推介後,選了4款刺身,喜之次,大拖羅,深海池魚皇腩,金目鯛喜之次一般都係熟食,今次第一次食刺身,刺身較厚切, 呈半透明的乳白色肉身, 一口細啖完全感受到油脂香味, 魚肉帶點點咬口, 跟一般魚類刺身不論味道及口感都前所未有試過, 果然配得到深海紅寶石嘅稱號.另外 大拖羅  的油脂完全充滿口腔, 一直留在口內, 最適宜放最後食.池魚皇腩   完全無魚腥味, 清新可口.金目鯛    以薄切展現出師傅的精磡刀功, 另配以醋沾上魚片, 帶出香甜, 比一般豉油更佳.第2道來3款壽司 --火炙平目魚邊壽司     微微火炙後加強平目魚邊的魚油香味, 赤身壽司      鮮紅的吞拿魚, 略厚的刺身配上微溫嘅壽司飯, 是我最喜愛的壽司款式,北海道海膽軍艦       海水味帶出鮮甜海膽味道, 配上超脆的紫菜, 超美味.黑豚肉石頭鍋飯  --  食起上來似牛肉多過豚肉, 飯香且帶少許焦味, 一流. 燒鮑魚亦係必點之一,鮑魚帶有燒香的味道,唔鞋且好冧身

經店主推介後,選了4款刺身

喜之次,大拖羅,深海池魚皇腩,金目鯛

喜之次一般都係熟食,今次第一次食刺身刺身較厚切, 呈半透明的乳白色肉身, 一口細啖完全感受到油脂香味, 魚肉帶點點咬口, 跟一般魚類刺身不論味道及口感都前所未有試過, 果然配得到深海紅寶石嘅稱號.

池魚皇腩   完全無魚腥味, 清新可口.

第2道來3款壽司 --

燒鮑魚亦係必點之一,鮑魚帶有燒香的味道,唔鞋且好冧身

2018-07-08 164 瀏覽
今日去左尖沙咀shopping,心思思lunch想食日本野。最後揀左嵐山。入到去,環境都幾闊落,坐得唔錯。食物方面,我叫左個午市定食 - 安格斯牛肉薄燒定食。有湯,沙律,小食,漬物,主食,蒸蛋,仲有甜品,都幾多野食架。我一向無牛不歡,見到有安格斯牛薄燒,已決定左揀佢。薄薄的牛肉肉質嫩,唔會好韌,配合燒汁更滋味,而且有蒜香,唔錯。食完主食後有雪糕,飯後一點甜。我一向鍾情清甜口味ge甜品,於是就揀左豆腐雪糕。淡淡的豆腐清香,口軟綿綿的口感,不錯的雪糕。

2018-07-06 138 瀏覽
今日享受一個人的浪漫。一個人唔一定要hea食hea生活ge。今日去左尖沙咀嵐山日本料理食日本餐。北海道丼定食: 午市定食套餐有湯,前菜,茶碗蒸,主食同雪糕。這樣的一個人午餐,算是很豐富了。先喝一啖暖笠笠的湯,暖暖胃!茶碗蒸口感順滑有蛋香,沙津菜亦清爽。北海道丼:主食點左北海道丼,有帆立貝,三文魚,海膽,牡丹蝦。帆立貝同牡丹蝦刺身都是我的至愛,帆立貝鮮甜肥美,牡丹蝦鮮甜彈牙,不錯!飯後甜點:雪糕我揀左芝麻味。芝麻味濃,好岩我口味。食埋雪糕,今餐就飽足了!

2018-07-02 189 瀏覽
對尖沙咀綿登徑一帶的酒吧食店情有獨鍾,因為它們各有自己獨特風格,今晚試吓這間充滿日本風情的嵐山日本料理。 餐廳裝修雅緻舒適,吧枱餐枱各有特色!近來天氣炎熱,先來一杯消暑的沙冰泡沫麒麟生啤 ($68) , 冰爽感覺透心涼!再來一份刺身盛 A $328 ~ 赤身, 油甘魚, 帆立貝, 三文魚, 甘蝦 + 左口魚刺身薄切 $108全部刺身都清鮮甜美 ,輕盈幼滑,尤其是左口魚沾上特製酸甜汁,更能帶出其獨特鮮味,令人停不了口!炙燒鹿兒島和牛卷 $208 ~ 賣相精緻,入口即融的鹿兒島和牛嫩滑無比,加上軟綿卷飯,令人回味,牛肉控必食!串燒活鰻 $78 + 串燒日本銀杏 $38 ~ 鰻魚和銀杏經燒烤後外層略帶焦香,但仍保持嫩滑口感,難得的是鰻魚沒有半點腥味,正!黑豚肉石頭鍋飯 $118 ~ 用料豐富,份量十足,黑豚肉肉腍入味,飯帶焦香,份外惹味!用心製作,良好服務,很滿足的一個晚上!

刺身盛A + 左口魚薄切刺身

炙燒鹿兒島和牛卷

黑豚肉石頭鍋飯

用心製作,良好服務,很滿足的一個晚上!
2018-06-29
刺身盛A + 左口魚薄切刺身