2016-08-27 2391 瀏覽
食物好食 唔會好貴!而且服務態度勁好 老闆員工都好好人 我一個星期都會去一次 有時仲會請我地飲野!小食配菜都豐富 地方寬敞舒適 地方都好整齊清潔 係到食野好舒服!烤肉既份量都幾多下 可以去試下🔥

慶祝紀念
生日
食物真心講係好食既,有個韓國大媽很nice, 但以後不會再幫襯!!!其他人根本請返黎廢既, 上次打電話book左又話無, 忍佢﹗咁今次whatsapp book,佢都夠膽死話無,要個客拎對話出黎先肯認, 食餐飯好似白撞咁午市得一個人,指定要佢先可以落單同收錢, 其他人無野做都唔幫得手,話得佢可以落,搞到要自己行出去落單,問佢要餐牌,又指我去一邊自己拎落完又漏,前菜又唔比, 都算, 收左印花卡又話無收,又一次屈到我白撞咁,好啦,等到命都短幾年, 終於食完埋單,佢又收錯錢! 又話我無比印花卡, 又話我地3個人一定要叫3個餐,邊條法例要一人一個餐?食左咁多次,3個人食左3百蚊lunch,都比人講到乞衣咁,真係忍唔住要出聲,寫第一次食評呢間餐廳咁好食都無用,就無衰係一班質素低劣既員工

搞到要自己行出去落單,問佢要餐牌,又指我去一邊自己拎

好啦,等到命都短幾年, 終於食完埋單,
邊條法例要一人一個餐?食左咁多次,
呢間餐廳咁好食都無用,就無衰係一班質素低劣既員工
2016-08-20 4796 瀏覽
朋友話觀塘工廈多野食最終揀左韓國菜 去到無晒韓燒爐嘅枱 無所謂因為打開menu好多選擇 4個人order太多食唔晒第一個order辣海鮮窩 有內涵 唔計豆腐菜蔬牙菜 其他海鮮都足 蝦蟹蜆帶子扇貝青口仲有大隻八爪魚添不過落單叫小辣咋 另外想試牛肉冷湯面 一般唔夠凍囉 炸雞無厚炸漿 唔錯牛筋骨都唔錯配白飯一流 朋友話試埋個辣炒八爪魚又既醒胃 小碟都係多款式 竟然有即製既泡菜 食得出鮮甜另一翻風味埋單竟然比張discount下次就有9折
朋友話觀塘工廈多野食最終揀左韓國菜
不過落單叫小辣咋 另外想試牛肉冷湯面 一般唔夠凍囉
炸雞無厚炸漿 唔錯
埋單竟然比張discount下次就有9折
韓國菜
2016-08-19
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
韓國菜
  • 辣海鮮窩
  • 招牌炆牛肋骨
2016-08-09 996 瀏覽
自從上次去完果間旺角嘅Gangnam Oppa 之後,有好耐冇掂過韓仔…菜…所以有去夜晚去韓下先~前菜可以refill一次,酸酸辣辣有爽脆,好醒胃,至於沙律做韓式前菜就少見d,正宗韓菜係咪甘架?!燒肉併盤,賣相不錯其中五花腩薄片最好味!叫多碟!沾上醬汁包生菜食,唔錯!豬肉炒粉絲好足料肉肉同雜菜好多,味道唔錯,份量好多!燒燒燒~香煎泡菜餅,泡菜味道唔出,冇乜泡菜味道,如果辣d就好~炒年糕個汁夠杰,可惜唔夠濃,d汁痴上去年糕都唔夠味~一頓普普通通的韓仔菜~食哂d年糕好飽吖~
所以有去夜晚去韓下先~

前菜
可以refill一次,酸酸辣辣有爽脆,好醒胃,
至於沙律做韓式前菜就少見d,正宗韓菜係咪甘架?!
燒肉併盤,賣相不錯
其中五花腩薄片最好味!叫多碟!
沾上醬汁包生菜食,唔錯!
豬肉炒粉絲
好足料肉肉同雜菜好多,味道唔錯,份量好多!
燒燒燒~
香煎泡菜餅,泡菜味道唔出,冇乜泡菜味道,如果辣d就好~
炒年糕個汁夠杰,可惜唔夠濃,d汁痴上去年糕都唔夠味~
一頓普普通通的韓仔菜~
食哂d年糕好飽吖~

2016-08-05 875 瀏覽
週末又是一個聯誼聚會的好日子,今日放工與一班同事一起放鬆放鬆,再次揀選吃韓國菜。今次去的地方有點特別,因為餐廳是在工廈內,工廈活化聽就聽得多,但是就第一次去,感覺好新奇,而且比想像舒適。這間韓式餐廳提供的前菜相對較多,不停為顧客添加,而且還有特別的前菜供應~生醃泡菜。服務員為我們推介一個烤涮套餐,先燒烤,後涮肉,起初都有考慮套餐的份量和質量可能會稍差,不過最終都點了一份嘗試。當烤肉併盤送到時,見到它的份量,真的是有點驚喜,牛肉的肥瘦肉分佈均勻,色澤鮮紅,雖然不能與身在韓國肉食巿場的新鮮韓牛相比,但可算相當不錯,而且在燒烤的過程,服務員不時協助,把肉烤得恰到好處,不會過生或過熟,真是太好了!其實吃完烤肉併盤都覺得有七成飽的時間,再送一大煱肉及菜時,真的嚇了一跳,在座的各位都恐怕會浪費食物,慢慢把它解決,真是極之飽足。

2016-08-05
2016-07-28 1049 瀏覽
今日下午2點39分到,一入去座下負責人已提醒3點last order,唔緊要。我地3位原本想點2個餸,負責人說要1人1order,牆上面單張也有提及,明白既所以點了3個。但吃到3點20分左右已催埋單,合共245蚊。重點是完全無韓式感覺。食物真是麻麻,牛肉好硬,石頭窩飯是好似吃糊仔,最離譜是3點半關燈,關冷氣同關電視,我地3個吃的時候也聽到自己嘴內咀嚼的聲音。跟本是趕客走,廚房師父已放定5張椅子預備小休。絕唔會再幫襯。
2016-07-28
2016-06-30 1662 瀏覽
雖是單點,但價錢唔算貴,分分鐘同任食一樣價錢,要食質數,量多沒用的。牛肉醃得入味又嫩👍,牛脷都不錯👍。牛肉海帶湯就一般。牛肋骨大醬湯不好,因為牛肋骨好羶。醬蟹個汁好嘢味👍,明明叫了兩隻無膏的肉蟹,上枱卻不止兩隻,可能因為太細隻,所以比多點,但唔見有蟹蓋@@其實太細真係唔賣好過,食唔到幾多肉。
牛肉
牛肉
2016-06-24 1313 瀏覽
五花腩非常好食,搭配秘制蘿蔔,用生菜包住,味道好食到不能形容... 份量超大,十分抵食,我地仲點左個海鮮麵,結果當然係食唔哂要打包... 海鮮麵嘅湯勁鮮甜,一粒鹽嘅味都無,不過麵身林左少少,爽口啲更好.. 泡菜亦非常好吃,有別於其他舖頭,十分爽口,食完仲refill,讚!可能因為係工廈啦,環境非常寬敞,地方亦十分乾淨。老闆娘係韓國人,見我地兩個女仔食得好開心,又過嚟同我地傾計,教我地點包最好食。

2016-06-22
  • 包肉
  • 海鮮麵
2016-06-24 906 瀏覽
從來都沒有食過咁難食的石頭鍋飯,d飯一pat pat,唔知仲以為食緊糊仔,豬肉又鞋,石鍋又唔夠熱,飯又唔焦。我老公點咗鮑魚人參雞湯,加個鮑魚又可以賣貴d,不過只係多舊魚,個鮑魚係冇味的。因為我老公唔食泡菜,問侍應可否換碟前菜,答案是冇得換的。
2016-06-19
2016-06-19 888 瀏覽
爹哋鐘意食牛,所以父親節就帶佢黎食韓燒!父母對食嘅環境都有要求,而呢度每枱都好闊落,又唔會好大油煙,值得推介。七點入座,見出面都有人等,好在尋晚有訂枱,晚上十一點WhatsApp book枱都有人覆😂三個人食,叫兩款肉加一個石鍋飯就啱啱好。必食推介係紅酒豬頸肉,調味好好,有好鮮嘅豬頸肉加香噴噴紅酒,大家都好中意食。做得牛魔王就一定要點牛,叫咗最基本嘅A05烤牛肉,百幾蚊大大盤,最緊要爹哋食得開心😊
爹哋鐘意食牛,所以父親節就帶佢黎食韓燒!

2016-06-18 825 瀏覽
家庭聚會唔想又係apm活動,所以找到呢間算隱蔽的餐廳,星期日來嘗試,發現人流都ok,好在我地book好位,位置都算寬闊!下了order,就來好多碟前菜,分量都算夠大,又可以添一次機會!泡菜同沙律,魚仔都係美味之選!叫來燒肉拼盤,真係首選豬腩肉,易燒又好食,配上生菜都好清新!可惜生菜逐碟計錢,失望!一邊燒肉,一邊叫了其他熟食!泡菜餅,味道剛剛好,唔辣!炒年糕酸酸甜甜,都可以接受,無特別驚喜!豬肉炒粉絲非常好味,一次就叫了兩碟,好多配菜一齊炒出來好乾身,鹹味適中。非常開胃!牛肋骨大醬湯來到,我們已經飽到不能,所以即使呢個湯好味都無能為力,只能食到一部分。牛肋骨偏硬,可以煲耐d更好,值得改善!
一邊燒肉,一邊叫了其他熟食!
泡菜餅,味道剛剛好,唔辣!
炒年糕酸酸甜甜,都可以接受,無特別驚喜!
豬肉炒粉絲
兩個女仔,怕肥、怕熱氣... 又想好坐! 7點幾walk in 走入嚟,人未算多。不過坐坐下個場都爆爆地,好多人都係有book 枱的。叫左蒸蛋、海鮮煎餅、牛肉炒粉絲! (想清清地所以無燒肉~) 不過,之前都嚟食呢度食醬油蟹、炸雞、豬肉... 燒牛肋肉之類! (味道都不錯)前菜款式多,而且不時都會轉下款。涼瓜也是第一次咁食! 另一款泡菜。食辣的主攻泡菜,不好辣的就可以食大豆芽、西蘭花... 牛肉炒粉絲蒸蛋海鮮煎餅
兩個女仔,怕肥、怕熱氣... 又想好坐!

前菜
前菜款式多,而且不時都會轉下款。涼瓜也是第一次咁食!
泡菜
牛肉炒粉絲
牛肉炒粉絲
蒸蛋
蒸蛋
2016-06-15
2016-06-04 974 瀏覽
來了幾次,終於有Super Vip 待遇,又送汽水,又送大泡菜,仲可以免費換韓式雪梨汁(平時午餐要加$5㗎。)今天要讚美呢度D大泡菜,係韓國아주머니가 (阿姨,已婚女士)做嘅,韓國人叫新鮮泡菜。每天即做即食,所以稱新鮮泡菜,爽&辣。而傳統泡菜,要經過發酵,酸&"淋"。呢度嘅係韓國入口,二種風味,各有特色。短發姐姐,我來頭一二次已經認得我,頭先泡菜係她介紹,好nice。今天她推薦雜菜牛肉拌麵,少少酸,彈牙,好醒胃。
來了幾次,終於有Super Vip 待遇
,又送汽水,又送大泡菜
,仲可以免費換韓式雪梨汁(平時午餐要加$5㗎。)

今天要讚美呢度D大泡菜,係韓國아주머니가

短發姐姐

雜菜牛肉拌麵
題外話/補充資料: 現在Vip 訂枱,四位多送烤肉印花一個,八位多送烤肉印花二個,如此類推,下次一定叫班老友來。
2016-06-03
雜菜牛肉拌麵
2016-06-03 3381 瀏覽
星期六夜晚悶悶地,將軍澳啲食肆又食到怕怕,一定排長龍,於是決定出觀塘闖蕩下。下行下行下左去駱駝漆大廈,見到有間好似好地道的韓式餐廳-山田海,決定一試!餐廳喺三樓,可能時間比較早(約六點幾),只有三、四枱,門口侍應見我地喺到徘徊,好熱情咁招呼我哋入去坐。看見餐牌,各式精美韓食展現眼前....由於我地得兩丁友,所以選擇不太多,一位懂韓語的女侍應見我地選擇困難症發作,主動埋枱問我二人喜好,最後點了辣炒豬肉同韓式牛仔骨點完菜後,女待應已端來多款伴餐,雖不是什麼名貴食材,但每款用料新鮮,相信全部自家制,有別其他餐廳用即成製品。其間見女侍應不停巡廻各枱,為食客提供協助,例如剪牛肉,添加伴餐等...(不知她是否老闆之一)主角出場(見圖), 賣相與餐牌相當接近,絕不會因鋪頭位於工廠大廈而欺場,一陣陣的肉香飄過來,食指大動,牛肉多汁而不靭,完全沒有雪藏味道,用韓式醬料醃製,錦上添花,豬肉完全沒有雪藏味或豬的怪味,配上泡菜的爽辣,口感層次豐富,絕配👍🏻待應知道我地喜歡海帶湯,特意送上兩碗過來,味道清甜,同喺韓國試到的,味道相當接近,每樣食品一絲不苟,製作認真,讚!坐到約七點零鐘,望望四週,原來已經坐滿了😱

坐到約七點零鐘,望望四週,原來已經坐滿了😱我見女侍應同某部分客人傾談時,好像老朋友一樣,相信是熟客仔。今時今日大部份食肆都被大財團壟斷的日子,這類製作認真,待客賓至如歸的小店已買少見少了, 下次一定再光顧!
2016-05-28
  • 辣炒豬肉
  • 韓式牛仔骨
  • 海帶湯
2016-06-02 1149 瀏覽
望落去餐碑有D貴,不過真係要試過先知,原來份量大,仲有韓式Cider 檸檬,蘋果,提子送呀。二人送六小碟,三人送八小碟,有時候送大泡菜。今天算有食神,共九款小菜。今天食午餐,星期五,人多,上菜等左一陣,炆牛肋骨,我最愛,連飯大口大口,爽。烤豬肉,嘩,鐵板上,香噴噴,小小辣。

烤豬肉,嘩,鐵板上,香噴噴,小小辣。

炆牛肋骨
題外話/補充資料: 短髮姐姐真好,送我Vip card ,晚餐有著數,她仲話可能遲D午餐都有其他優惠,哈哈
2016-05-27
炆牛肋骨