2019-01-16 119 瀏覽
平日同老公食左食右食都未試過食素,行過見到間野都幾靚,餐牌又唔差,所以今日決定要試試素食!老公一定要食飯,所以叫左呢個「榆耳荷葉飯」$118超大一個荷葉飯,黎到已聞到荷葉飯既香味撲鼻打開更有驚喜,又大又足料,飯粒唔會太乾,食到我同老公舔舔脷!再黎個「辣子雞丁」$88成日都好好奇素食館為何有肉食,不來而家先知係咁一回事,雖然唔係真雞肉,但我應為呢款比真雞丁更好食,更入味又健康,腰果卜卜脆,黑目耳爽口,唔會太油膩!老公點左呢款「蜜桃咕嚕肉」$88同平時食開既咕嚕肉一樣味道一樣口感,呢個送飯一流,酸酸甜甜好開胃第一次到素食館食真係喜出望外,我愛上素食了

老公一定要食飯,所以叫左呢個「榆耳荷葉飯」$118
超大一個荷葉飯,黎到已聞到荷葉飯既香味撲鼻

再黎個「辣子雞丁」$88

老公點左呢款「蜜桃咕嚕肉」$88

第一次到素食館食真係喜出望外,我愛上素食了
2019-01-14
2019-01-16 80 瀏覽
從來都沒有食過素,今日比男朋友捉左去食素本身都十分抗拒,因為覺得素食全部都係一樣味,沒有什麼分別。不過一見到呢間餐廳,裝潢寬敞明亮,給我的第一印象十分好!而且茶的香味也很香~先點了榆耳珍寶荷葉飯!它是將飯先炒香,并加入珍貴材料例如榆耳等,然後把飯放進荷葉蒸,讓飯帶荷葉香味~雖然沒有肉的味道,但也是一個不錯的菜式!而我更是特別喜歡這個黑松露糯米燒賣,燒賣內的糯米煮得腍軟,還有菜及甘筍,上面的黑松露散發著香味。比真的魚肉燒賣還是好吃!!!!!吃過這間素食餐廳,另我對素食改觀了不少~之後也會常吃素!
從來都沒有食過素,今日比男朋友捉左去食素
本身都十分抗拒,因為覺得素食全部都係一樣味,沒有什麼分別。
不過一見到呢間餐廳,裝潢寬敞明亮,給我的第一印象十分好!

而且茶的香味也很香~

然後把飯放進荷葉蒸,讓飯帶荷葉香味~
雖然沒有肉的味道,但也是一個不錯的菜式!

而我更是特別喜歡這個黑松露糯米燒賣,
比真的魚肉燒賣還是好吃!!!!!

吃過這間素食餐廳,另我對素食改觀了不少~
之後也會常吃素!

2019-01-03
2019-01-16 68 瀏覽
自小就有吃素的習慣,平日都會住屋企人出家食素。今日帶左朋友一齊黎試下,比佢地品嚐一下食素有幾滋味!首先點左涼盤的五味人生,標誌著甜、酸、苦、辣及平淡五味,樣子就有點是模仿刺身拼盤,裡面代表甜的雲耳;酸的有白木耳;苦有苦瓜,辣是辣椒醋的芋絲,而平淡的是白靈菇!之後的就是椒鹽素魷片~主要材料是滷水豆腐,十分好味~主菜之一的大棗金耳羅漢上素煲材料豐富,計有冬菇、草菇、蘑菇、雞肶菇、雪耳、雲耳、黃耳、珍珠筍、紅棗、甘筍及紹菜等十多種食材~聽說是老闆親自搜羅珍貴和香港罕見的野生菇菌!!!十分有心!而且全部菜式均以過濾水,有機黑糖烹調,絕不含味精!之後會再來!朋友都話十分好味~
自小就有吃素的習慣,平日都會住屋企人出家食素。

今日帶左朋友一齊黎試下,比佢地品嚐一下食素有幾滋味!

之後的就是椒鹽素魷片~主要材料是滷水豆腐,十分好味~

主菜之一的大棗金耳羅漢上素煲材料豐富,

聽說是老闆親自搜羅珍貴和香港罕見的野生菇菌!!!十分有心!
而且全部菜式均以過濾水,有機黑糖烹調,絕不含味精!

之後會再來!朋友都話十分好味~
2019-01-14
2019-01-15 72 瀏覽
早排新年有太多的慶祝派對,吃得過份的飽滯🐷 今晚約左媽出街食飯,想吃得清淡d 健康d , 我地選擇左觀塘這一間素食餐廳。餐廳環境寬敞,坐得舒適。而菜式選擇都多,食物及服務亦有質素。-我們散點了數款食物🌟涼拌杞子苦瓜 $48小時候怕其苦味不敢吃,但現在愛其苦中帶甘的美好滋味。這道前菜清淡爽口,還有甘香的白芝麻及養生杞子。-🌟蜜桃咕嚕肉 $88酸酸甜甜嘅餸一向好鍾意。素式咕嚕肉味比肉還要好吃及健康。咕嚕肉除了搭配菠蘿, 香甜的蜜桃也是一個不錯的配搭。濃郁的芡汁掛在酥脆的咕嚕肉上是精粹所在,而且不用吐骨,「啖啖肉」。用上猴頭菇代替豬肉幾近亂真,不論口感及賣相皆維妙維肖。-🌟醬爆茄子 $78茄子🍆也是我喜歡的菜式。鮮嫩色澤油亮的茄子味甜,令本來平凡的醬料配上茄子後,整道菜餚的層次立即提升。看似平凡,卻比珍饈美味,更令人齒頰留香-🌟蘆荀苗山藥炒藕片$88幼幼的蘆荀苗嫩綠新鮮,藕片大片又爽口,而且份量多。-🌟大廚客家豆腐$98豆腐很滑,還加了以香蔥、鮮菇等配料弄成的惹味醬汁,底下還有娃娃菜-🤤大滿足🤤
我們散點了數款食物
🌟涼拌杞子苦瓜 $48

🌟蜜桃咕嚕肉 $88

🌟醬爆茄子 $78

🌟蘆荀苗山藥炒藕片$88

幼幼的蘆荀苗嫩綠新鮮,藕片大片又爽口,而且份量多。
🌟大廚客家豆腐$98

🤤大滿足🤤
2019-01-14 82 瀏覽
除左Green Monday,週末想嚟返個Green Sunday,無問題!中式擺設,現代裝修,環境清雅,地方寬敞。除了單點menu外,中午有Buffet $148/1位。台式三杯猴頭菇 ($98)配料有腐皮、茄子、青紅黃椒、西芹,加了九層塔和薑煮,醬汁微辣,很好下飯。牛肝菌香煎芙蓉鮮竹 ($138)像韓式煎餅,腐皮蠻有嚼勁,內有芽菜、蘿蔔絲、蒿筍絲,面帶點焦脆。炒貴刁 ($88)放了素肉、椰菜、白芝麻、青紅黄椒、西芹,都幾豐富,炒得惹味,不會很辣。棗皇糕 ($36/3pcs)可以去油膩,棗味濃郁很香,不會太甜,很有彈性,令人想encore。

中式擺設,現代裝修,環境清雅,地方寬敞。

除了單點menu外,中午有Buffet $148/1位。

• 棗皇糕
  • 牛肝菌香煎芙蓉鮮竹
2019-01-13 77 瀏覽
自從食素後身體好了,所以仍保持下去。 今日有許多時間想找個不著急的地方,便想起觀塘《尚素》!除了單點外,餐廳餐提供有6 人/ 10人套餐。 適合大家庭或公司設宴! 黃耳大棗山藥羹 HKD 48 黃耳不論膠質、蛋白質及礦物質也很豐富而口感較雪耳軟滑。淮山薏米粥 HKD 38 晤一定病先食,淮山薏米粥對於成日都凍飲、消化功能稍弱有作用,可健脾祛濕。粥軟綿綿口感,而且很大碗,足夠2人入量。 腐魚鮮竹茄子 HKD 85很新穎的一道菜式,沒想到這個配搭又挺夾,且易入口。 鮮竹、茄子很棯身,再加腐魚味可以提提味。

黃耳大棗山藥羹 HKD 48
黃耳不論膠質、蛋白質及礦物質也很
豐富而口感較雪耳軟滑。

淮山薏米粥 HKD 38

腐魚鮮竹茄子 HKD 85

2019-01-10 70 瀏覽
向來很少食素菜的習慣, 但今次聚會的朋友都是素食者, 所以今次由朋友揸主意。晚上到觀塘工商業區中心是另一個面貌, 平日熙來攘往的駿業街頓時變得寧靜,感覺很舒服。起初以為食肆不多,但走入海日升中心方知錯了。食素對我而言幾新鮮,因為一餐「無肉食」好耐未試過。選了晚市套餐,前菜有三款: 五味人生(甜、酸、苦、辣、平淡),除了辣的味道和苦瓜較為突出外,其他味不太明顯。椒鹽素魷片是三個前菜中最好食, 因為有脆脆的椒鹽惹味之餘, 魷片做出味道也很像真!黑松露糯米燒賣 ,也無得輸,事關有黑松露的清香。以糯米造燒賣,口感又綿又軟糯。湯品選紅棗黃耳山藥羹。 紅棗黃耳山藥羹味道好清甜,黃耳有豐富膠質,而紅棗又有補血功效,這湯羹女士必試。 主菜就有「古淡法乳香蒸蚌片」,粉絲吸了腐魚汁,餸飯一流!我又迷惘了,我在食緊真「蚌片」?!大棗金耳羅漢上素煲, 煮得清淡突顯素菜的鮮味。甜品係薏米腐竹糖水,不會太甜,剛剛好!滿足的一餐!

大棗金耳羅漢上素煲, 煮得清淡突顯素菜的鮮味。

甜品係薏米腐竹糖水,不會太甜,剛剛好!
滿足的一餐!

• 紅棗黃耳山藥羹
  • 椒鹽素魷片
2019-01-10 68 瀏覽
《尚素》#食在觀塘 #素菜📍觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B舖-今日突然想食得清啲 所以就同朋友去佐食素菜觀塘食素菜的地方唔多 估唔到 有意想不到既驚喜🔸二人餐 $388🔸白飯轉黑松露松子仁炒飯 $78- 二人餐包括 :🔸五味人生用五個前菜 嚐到(甜酸苦辣平淡)平淡的新鮮雪耳 爽脆入味苦的苦瓜 已出了水 苦味不太重甜的准山 爽脆清甜辣的蒟蒻切成魷魚狀 辣辣地 幾惹味酸酸地開胃的青瓜🔸椒鹽素魷片素魷魚以豆腐造成  口感彈牙 有啲似椒鹽豆腐面頭脆脆感覺好似加佐炸香蒜🔸黑松露糯米燒賣賣相精緻 有糯米同素菜粒做餡 黑松露幾香🔸紅棗黃耳山藥羹黃耳味較突出 比較濃稠 有淡淡的紅棗味道🔸尚品素湯紅蘿蔔的清甜 加上菇菌味 素菜湯味道都好濃郁🔸古法乳香蒸蚌片素蚌片配上粉絲 加上腐乳的香味 蠻好吃食完爽爽地的感覺🔸牛肝菌麻婆豆腐豆腐好滑身 配上麻辣的素麻婆醬汁 送飯一流🔸黑松露松子仁炒飯黑松露味都算重 飯粒分明 松子都算多 但松子味好淡🔸腐竹薏米糖水清甜 腐竹煮到爛哂 唔會太過甜 岩岩好-整體來說 坐位寬敞食物來說是高質 會回頭再黎價錢公道 素菜黎講 算係唔錯的🍴9.9/10
《尚素》#食在觀塘 #素菜
📍觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B舖
今日突然想食得清啲 所以就同朋友去佐食素菜
觀塘食素菜的地方唔多 估唔到 有意想不到既驚喜

🔸二人餐 $388

🔸白飯轉黑松露松子仁炒飯 $78

- 二人餐包括 :

🔸五味人生
用五個前菜 嚐到(甜酸苦辣平淡)
平淡的新鮮雪耳 爽脆入味

食物來說是高質 會回頭再黎
價錢公道 素菜黎講 算係唔錯的

🍴9.9/10
2019-01-07 63 瀏覽
平時對素菜嘅印象都好刻板,好似都係老一輩先食😂今日轉左食素嘅朋友帶我來到呢家餐廳😳我地叫左個二人套餐$388包左前菜3款 主食選擇兩款 兩碗湯兩份甜品同兩碗白飯 呢個份量已經好抵食😳五味人生,用五個前菜嘅配搭俾你食到甜酸苦辣,最鍾意就係食辣辣地嘅粉絲同有益嘅苦瓜😆椒鹽素魷片估唔到素菜都可以咁惹味😋外脆內軟,出面嘅調味10分香口黑松露糯米燒賣賣相同平時嘅燒賣差唔多 黑松露味好香 食落煙煙銀銀主菜方面選擇咗咕嚕甜辣酸肉有青椒紅椒菠蘿做配菜 酸酸甜甜10分開胃肉亦都好好食 雖然知道係用麵粉之類造成 但味道甚至比平時嘅咕嚕肉好😋大棗金耳羅漢上素煲有好多吾同既素菜 好似有紅棗,木耳,雪耳,各種菇類等等 健康又選擇多多 而且真係好大煲🤓湯品方面分別選擇左紅棗黃耳山藥䓺同尚品素湯 兩碗都清甜而且足料 紅棗就比較啱女士飲而且係比較杰身d既最後送咗一人一碗番薯糖水暖胃為做甜品😚

我地叫左個二人套餐$388

有青椒紅椒菠蘿做配菜 酸酸甜甜10分開胃

大棗金耳羅漢上素煲

最後送咗一人一碗番薯糖水暖胃為做甜品😚
2019-01-06 63 瀏覽
覓晚係好開心的一晚,因為同好朋友在尚素共渡晚餐。餐廳位置算方便,餐廳企理干淨,座位好舒適,我地點左個二人套餐,包括有五味人生、素魷片、黑松露燒賣、金耳上素、竹笙蘆筍苗、尚品素湯、生熟意米糖水,首先來是尚品素湯,是原盅的木瓜雪耳湯,非常清甜,一點油都沒有,好清潤。五味人生有五種新鮮食材,新鮮雪耳爽脆入味,苦瓜有小許的苦,可以接受,充滿豆香的素鮑魚煙煙韌韌,淮山爽口清甜估不到素都做得如此美味!值得推介:五味人生。黑松露燒買煙韌加上黑松露的惹味,賣相又吸引竹笙蘆筍苗炒到翠翠綠綠的㧥材料上乘十分高質美味,熱辣辣金耳上素瓦煲盛上,有磨姑、冬菇、雪耳、粟米、黑木耳香氣逼人,分量十分足料再后吃番碗生熱意米糖水,身心健康又暢快。
覓晚係好開心的一晚,因為同好朋友在尚素共渡晚餐。

餐廳位置算方便,
黑松露燒買煙韌加上黑松露的惹味,賣相又吸引
竹笙蘆筍苗炒到翠翠綠綠的㧥材料上乘十分高質美味,
再后吃番碗生熱意米糖水,身心健康又暢快。

2018-12-29 77 瀏覽
臨近年結聚會頻繁,平日與太座決定多菇素。下班來到友人介紹的新派素菜館晚膳,簡單點個二人套餐。前菜五味人生,冷盤有齊各種味道,材料有山藥、涼瓜、木耳等,清新開胃。湯品要了各一分享,素湯主要有牛蒡和各種豆類,味種鮮甜又不油膩。紅棗黃耳山藥羮熱騰騰,清甜又有清爽口感,十分滋潤。椒鹽素魷片用上豆品製作,味道逼真,香脆惹味。糯米燒賣加入菇類,模仿半肥瘦豬肉口感,加上黑松露獨特的石油味,十分不錯。主菜牛肝菌麻婆豆腐,用上味濃牛肝菌代替肉碎,保持惹味,加上香辣醬料,十分下飯。乳香蒸蚌片用上白木耳,口感略脆。用上腐乳蒸煮增添鹹香,創意十足。跟餐的紅豆沙不過甜,微微起砂,不錯。

椒鹽素魷片用上豆品製作,味道逼真,香脆惹味。

跟餐的紅豆沙不過甜,微微起砂,不錯。

2018-12-05
$213.5 (晚餐)
2018-12-28 84 瀏覽
這夜,一行四人,去了觀塘|尚素^,替C補祝生日。想不到,這一區的晚市,四處人頭湧湧。幸好我們一早訂了座位。餐廳環境雅緻,只略嫌較為擠逼,坐得不太舒適。本來打算點四人套餐,惜選擇不太合心意,故散點。前菜杞子苦瓜和淮山鮮腐竹,前者爽脆微苦,後者混入麻醬,香軟惹味。炸腐竹卷香脆好吃;露筍炒蓮藕淮山,清新且鮮嫩;竹籠內的大雜燴,有蓮藕、芋頭、木耳、黃耳、齋,以及以豆製成的素瘦肉和五花肉,仿真度頗高 。主食,要了一碗白粥和紅菜頭炒飯。壓軸,有紅豆麻糬作甜品。
這夜,一行四人,去了觀塘|尚素^,替C補祝生日。

本來打算點四人套餐,惜選擇不太合心意,故散點。

唔飽難食兼夾貴,見佢幾高分所以帶食素朋友去試,點知啲服務員服務態度又差,上菜又慢,餸菜又冷,高分原來係呃人去到冇人排隊都知應該幾伏,明明咁高分點解冇咩人食,嗌咗幾樣野食,食完就知味道一般,食物味道唔夠入味,果堆又乾又無味嘅豆腐,炒飯又唔夠鑊氣P.S.很多人話有圖有真相,真心見到圖都知唔好食。其次員工態度強差人意,上菜又慢,搞到朋友食到冇癮,等待時間非常漫長,漏單情況非常常見,唔明點解點咁少野都可以漏單,「阿姐級」侍應果然名不虛傳!永遠唔再光顧!
2018-12-27 74 瀏覽
今晚第二次去因早兩個月食過算食得下點知今次..失望多咕嚕肉...個肉同上次兩回事..咁同服務員講...佢話係呀...轉左都知唔得...旦遲下會改番既😳咁你都得...唔得都攞出來...分明有點搵笨(人人口味唔同既又)腐皮卷我又覺得唔錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻梅菜蒸菜心..怪怪地旦食落菜心都甜👍🏻👍🏻👍🏻豆漿...麻麻地...頭半杯冇咩事...飲飲下有微微酸豆腐煲..豆腐有點苦🥴😳雖然失落少少不過都會去多次既...!
今晚第二次去
因早兩個月食過算食得下
點知今次..失望多

腐皮卷我又覺得唔錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
梅菜蒸菜心..怪怪地旦食落菜心都甜👍🏻👍🏻👍🏻

豆漿...麻麻地...頭半杯冇咩事...飲飲下有微微酸
豆腐煲..豆腐有點苦🥴😳
雖然失落少少
不過都會去多次既...!
2018-12-23 438 瀏覽
最近工作壓力有啲大,皮膚差咗,所以呢一晚就想食清啲食素😅 觀塘係我同男朋友都幾有感情嘅地方,所以我哋經常都去觀塘,見呢間素食評價唔錯所以就黎試下😀我哋叫咗一盅紅燒竹笙素翅,一盅黃耳大棗山藥羹, 三杯猴頭菇, 露荀苗山藥炒藕片,炒貴刁,同埋一份棗皇糕🙈首先係個兩盅素翅同羹,好足料,完全唔似食緊齋, 兩個嘅口感同調味都適中,唔會覺得太稠同太咸/太甜個三杯猴頭菇嘅汁相對濃郁, 仲有茄子,腐竹同埋三色椒,猴頭菇煲湯就飲得多,但煲完湯嘅猴頭菇同就咁攞嚟煮完全唔同口感, 我自己鍾意攞嚟煮嗰種硬身少少同有趙口嘅口感👍 猴頭菇同腐竹索曬啲汁好入味但又唔會過咸😀 茄子都唔會煮到淋到一pat嘢, 三色椒就脆口👍蘆筍苗山藥炒藕片成碟都係爽口,啲露筍苗好嫩 完全冇渣😋炒貴刁就有少少咖哩味, 仲有芝麻舖係面,好香口飽肚👏最後就有我同男朋友都好鍾意食嘅棗皇糕,唔係好多酒樓或者地方可以食得到, 如果有都係必點,加上見到隔離枱嗰啲好似好靚😍 即叫即蒸,一嚟到熱辣辣,香氣撲鼻😍 夠煙韌,超香紅棗味,perfect!👏👏呢一餐帶比我食素嘅新體驗😁 下次如果想食素呢間都會係好選擇之一😆
最近工作壓力有啲大,皮膚差咗,所以呢一晚就想食清啲食素😅
紅燒竹笙素翅

黃耳大棗山藥羹

台式三杯猴頭菇

蘆筍苗山藥炒藕片

蘆筍苗山藥炒藕片成碟都係爽口,啲露筍苗好嫩 完全冇渣😋
炒貴刁

炒貴刁就有少少咖哩味, 仲有芝麻舖係面,好香口飽肚👏
棗皇糕

2018-12-20