2018-04-05 196 瀏覽
時常吃肉,得閒都要為身體素一素~身體好先可以繼續嚐美食~難得今日仲有家姐同兩個姨甥女陪我來這間精緻素食~裝修以黑色為主,時尚格調。沒有酒樓那種嘈吵的氣氛,侍應溫文有禮,高級餐廳的感覺哦~我們兩大兩小,點了二人套餐,另外加了一個小菜。打開主餐牌,有介紹各食材發現地,可查詢購買~黑松露飄香~先是嗅覺,再來味覺的享受,燒賣煙煙韌韌,不像平常酒樓那種,但味道不錯~份量不像前菜有翠玉瓜、蓮藕、豆腐,加上酸甜汁,小朋友都愛吃,還有可愛小兔裝飾~貓耳是雲耳,爽口;甘瓜這名字令苦瓜格調提升,入口回甘;珍珠筍原來是粟米仔,拌了麻辣汁,很好食~!!這前菜真的很清新,又開胃~兩款湯各有特色,野竹苼春筍羹顏色奪目,入口有爽口筍粒,清新;老火湯是燉湯,裡面有豆、菇等配料,我個人較喜歡這個,喝下很舒服。好惹味,完全違背我今日想清淡的目的,送飯一流,有粉絲、芽菜,素柳的味道和口感有點像扎肉呢無論賣相、口感或味道,跟肉做的無異,分別就是沒有吃肉般膩,而菠蘿換上蜜桃,更甜美~份量很多,二人一定食唔晒。看似清淡,原來幾好食,飯也炒得不錯,粒粒分明。 手工香芋麻糬:我不好麻糬,一係甜,二係好黏口。但這個手工香芋麻糬好好好
時常吃肉,得閒都要為身體素一素~

身體好先可以繼續嚐美食~
難得今日仲有家姐同兩個姨甥女陪我來這間精緻素食~

我們兩大兩小,點了二人套餐,另外加了一個小菜。

打開主餐牌,有介紹各食材發現地,可查詢購買~
前菜:黑松露燒賣
前菜:彩椒百頁豆腐串燒
份量不像前菜

前菜:春‧三嘗
(前)野竹苼春筍羹、(後)尚素老火湯

沙茶素柳粉絲煲
好惹味,完全違背我今日想清淡的目的,送飯一流
,有粉絲、芽菜,素柳的味道和口感有點像扎肉呢
宮庭春筍炒飯
甜品:(左)桂花雪燕、(右)手工香芋麻糬
手工香芋麻糬:
我不好麻糬,一係甜,二係好黏口。但這個手工香芋麻糬好好好好食,芋香撲鼻,入口也有芋香,甜度適中,沒有黏口感覺,讚!
桂花雪燕:
可以免費升級,正~!入口淡淡桂花香,一路食,原來底部有雪耳~清潤~

喜歡餐牌裡那句「你若吃好,便是晴天」
吃好的食材,看精緻的食物,身體好,每天都是晴天~
2018-03-26
沙茶素柳粉絲煲
宮庭春筍炒飯
甜品:(左)桂花雪燕、(右)手工香芋麻糬
2018-04-02 2631 瀏覽
素食餐飲好像愈來愈受歡迎,這就是一間新興派的素食餐廳,感覺是有趣新穎,又有種高級的感覺的餐廳環境比較簡約,但又有種高級的感覺,整體環境是舒適的菜單清晰易明,雖然並非每道菜都有相片參考,不過有少量圖片的,都是餐廳推介的蜜汁叉燒拼海蜇 $78 - 先重申,這一餐所吃的都是素菜,哈哈 ! 味道香濃可口的蜜汁叉燒以麵筋製作,雖然不能以我們慣常吃,正宗一般肉食的蜜汁叉燒的味道作比較,不過其味道真的不錯,蜜汁既果種感覺完全滲到吸汁的麵筋內,是不錯的而海蜇亦當然係素海蜇,口感比一般的海蜇沒那麼爽口彈牙,不過味道就以帶有輕輕的酸甜呈現,是比較開胃的近鏡看這蜜汁叉燒,其實你又看得出是素菜嗎 ?重慶榆耳龍口粉絲 $78 - 粉絲加入素肉及大量蔬菇,所以食材都吸收了香濃的醬汁,味道是重慶的辣味,帶有一點麻辣,絕對可以刺激你味蕾大量粉絲作主體,非常抵食,整體而言是一道味道充滿特色的素菜榆耳荷葉飯 $118 - 香濃的荷葉味滲透於整個飯之中,質感是有水份的,不會太乾,亦適合多人同時分享食用相當足料的它,味道與口感都很不錯,相中比較特別及富有口感的就是爽口的雲耳雪耳,同時集於一身 ; 整體味道有鮮甜的感覺,除本身

餐廳環境比較簡約,但又有種高級的感覺,整體環境是舒適的

近鏡看這蜜汁叉燒,其實你又看得出是素菜嗎 ?

大量粉絲作主體,非常抵食,整體而言是一道味道充滿特色的素菜

相當足料的它,味道與口感都很不錯,相中比較特別及富有口感的就是爽口的雲耳雪耳,同時集於一身 ; 整體味道有鮮甜的感覺,除本身的醬汁外,亦可吃出食材原有的味道

近鏡可見其中一個食材 - 竹笙,顏色雪白,完全吸收了整個煲的醬汁,加上口感爽口富有質感,絕對值得一試!
2018-03-26 2186 瀏覽
平日食得多重口味食物,偶爾吃一點素食,感覺清一清腸胃,健康又養生。位於觀塘的素食餐廳,主張無味精,使用有機原庶黑糖,食材都以原始天然為主,連飲用水都經過徹底過濾,聽落相當健康~一進內,環境很寬敞,感覺很舒服,播著柔和的音樂,很適合和朋友聚餐聊天。有散叫餐牌,另有套餐可選擇,當然後者比較划算,我們就選擇了二人餐($388),包曬養生湯、前菜、主菜、飲品和甜品。飲品是熱的黑糖薑茶,非常喜歡,黑糖和薑味感覺很平均,又甜又辣,很暖胃又可口。養生湯方面,我們都選擇了尚素老火湯,材料都不少,飲落夠清甜。前菜先來黑松露燒賣,黑松露味道很出,相當軟腍,咬落有糯米口感,但又不會覺膩。彩椒百頁豆腐串燒,其賣相已經覺得很靚,百頁、蓮藕、翠肉瓜等相隔串成,多種口感。柚香百合貓耳帶著淡淡的醋香,十分開胃;杞子甘瓜食落爽口,苦中帶些甜,令人不禁一片接一片的吃;川味珍珠筍帶少少辣度,同樣夠曬爽。到了主菜部份,所選的是咕嚕甜酸魔芋,單看外表與一般咕嚕肉不大分別,這點我很加分!雖然魔芋很有益,能降脂通便等,但味道比較淡,幸好有甜甜酸酸的味道提味,而口感外脆內軟,再加上有香甜蜜桃,整碟相當不錯。想更飽肚當然來點米飯,另一

黑糖薑茶

尚素老火湯

彩椒百頁豆腐串燒

春。三嘗

咕嚕甜酸魔芋

想更飽肚當然來點米飯,另一主菜是宮廷春筍炒飯,炒飯非常乾爽,粒粒分明,相對其他菜式是比較有味,二人各自可吃到兩碗有多,食完就夠飽肚了!
宮廷春筍炒飯
宮廷春筍炒飯

甜品方面,是日滋潤糖水是紅豆沙,另有手工香芋麻糬,不過亦可免費升級為桂花雪燕 (價值$88),無理由不嚐嚐吧~
美容養顏的雪燕,口感腍滑,味道較為清甜,不過個人認為甜品始終多點甜味會更佳呢。
桂花雪燕
桂花雪燕

********************
部份餐牌供參考:
2018-03-20 219 瀏覽
質素平均,價錢不算貴(素菜其實並不便宜,平均比牛排還要高)。套餐的份量不少,包括前菜,主菜,甜品及飲品。當中較喜歡其老火湯及羮,味濃,不油膩。各款前菜也算惹味,特別喜歡其苦瓜,本以為會很味淡,但配合其微辣醬汁,倒很開胃。主菜點了腐乳娃娃菜及炒飯。腐乳娃娃菜雖很普通,但跟炒飯配合變得匿惹味。甜品有紅豆沙及麻糬,個人不大愛吃甜品,友人則十分喜歡。餐廳環境不遂,觀塘區素菜選舉不多,餐廳提供了多一個選擇。
套餐的份量不少,包括前菜,主菜,甜品及飲品。
餐廳環境不遂,觀塘區素菜選舉不多,餐廳提供了多一個選擇。
前菜
素湯,𡙡
前菜
素湯,𡙡
2018-03-20 205 瀏覽
不知道為什麼,最近這幾個星期連續吃了很多餐大魚大肉,吃得飽飽滯滯。這星期又想和好友聚一聚,於是特別選了這間素菜館。一心打算吃一頓清淡的晚餐。這間餐廳位於觀塘駿業街。雖然不是位於大商場,但是地點也挺方便,觀塘地鐵站大約步行10分鐘便到達。餐廳門面光猛裝修簡單,令人感覺舒服。枱與枱之間有足夠空位,私隱度十足。我們一行人點了以下幾度菜:1) 椒鹽金針菇(⭐⭐⭐⭐💢): 金針菇炸得鬆脆香口,而且炸粉不太厚。配上海鹽吃起來感覺十分惹味,十足十台灣夜市的小吃。2) XO醬碧綠素花姿片(⭐⭐⭐⭐💢): 花姿片是用蒟蒻模仿的,吃起來質感十分相似,而且味道適中。除此以外,脆肉瓜配上XO醬吵起來十分滋味 。3) 牛肝菌煎芙蓉鮮竹(⭐⭐⭐⭐💢): 名副其實的純素版芙蓉蛋。鮮腐竹的豆味配上口感獨特的牛肝菌,吃起來層次十足。4) 榆耳荷葉飯(⭐⭐⭐⭐💢): 一上菜便嗅到清香的荷葉味,令人食慾大增。炒飯用了榆耳和黃耳為主要材料,吃起來爽口。侍應介紹下知道原來這兩種菌類是來自中國東北地區,含有高蛋白和豐富的膠質,對高血壓肺熱有幫助。總括而言,這間餐廳的素菜確實令我大開眼界,味道豐富而且營養價值高。偶爾吃一頓素菜也真

我們一行人點了以下幾度菜:

椒鹽金針菇

牛肝菌煎芙蓉鮮竹

榆耳荷葉飯

總括而言,這間餐廳的素菜確實令我大開眼界,味道豐富而且營養價值高。偶爾吃一頓素菜也真的不錯哦。
2018-03-14
椒鹽金針菇
牛肝菌煎芙蓉鮮竹
榆耳荷葉飯
2018-03-18 322 瀏覽
對上一次食齋,已經係6年前啦,印象中齋好好食,清而健康今晚突然好想好想再食齋,就上openrice搵觀塘區食齋嘅餐廳。呢間食評都幾高,所以決定一試我地去到大約7點,未有太多人來食晚餐,但過左半個鐘左右,差不多坐滿8成台二人餐有75折,折左388,我地叫呢個餐,好多野食!苦瓜整到只有好微苦嘅苦,幾好食木耳就正常野粟米芯個調味整得好好食,有麻辣味!尚素老火湯飲落去都濃味!野竹笙春筍羹,呢個湯好清,材料都放得多,好飲燒賣食落去比較'淋'身,有黑松露香味配搭, 好香豆腐串燒, 呢個好食, 酸酸甜甜好開胃, 有豆腐, 瓜同蓮藕. 老公中意食呢個松露福袋, 呢個我食唔出係咩, 不過入面D料好爽翠. 味道好清梅菜扣肉,其實呢個我都唔知係咩,不過口感幾得意,有少許軟身同輕微爽,個汁好夠味炒河好岀色,獲氣好夠,油份無其他餐廳咁多,健康最後仲有木瓜雪耳糖水食,雪耳煲得夠軟身,而且唔會太甜總捨來試,呢間餐廳我覺得味道好清,每道菜都有特色,每一道菜我都好期待係用咩齋整
對上一次食齋,已經係6年前啦,印象中齋好好食,清而健康

呢間食評都幾高,所以決定一試
二人餐有75折,折左388,我地叫呢個餐,好多野食!

苦瓜整到只有好微苦嘅苦,幾好食

木耳就正常野

粟米芯個調味整得好好食,有麻辣味!

尚素老火湯飲落去都濃味!

野竹笙春筍羹,呢個湯好清,材料都放得多,好飲
燒賣食落去比較'淋'身,有黑松露香味配搭, 好香

炒河好岀色,獲氣好夠,油份無其他餐廳咁多,健康

最後仲有木瓜雪耳糖水食,雪耳煲得夠軟身,而且唔會太甜

2018-03-14
2018-03-16 300 瀏覽
午餐時間已過, 人唔算太多; 下午茶都有素菜揀, 係茶餐廳外一個非常不錯的選擇 ~~基本上同LUNCH MENU 一樣, 價錢比午餐再抵D... 最吸引仲甜品BUFFET我地ORDER 左擔擔面+唐揚炸雞... 兩個點心(燒賣+春卷)... 只可說... 呢度嘅炸物相當出色... 一般素菜都用汁醬再調味, 但呢個炸雞, 咩都唔點, 都好夠味, 細細粒, 一粒一啖... 反而配襯的擔擔麵就一般..即炸, 夠味, 夠脆, 同樣, 唔需要點任何醬料都好正.... 難得係, 已經過了午市, 仲有即整.... 黑松露燒賣, 因為同普通燒賣陷料唔同, 一咬果下冇一般燒賣嘅油膩感, 亦同之前食過的素燒賣的陷料唔同; 質感唔會好實, 挺身得嚟咬落又軟綿綿, 所以感覺好清新. 甜品亦比想像中不錯, 素食甜品得嚟, 唔太甜, 唔會太漏.... 已經食到唔記得影相仲食到要又食又外賣... 燒賣係要ENCORE.炸魷魚, 但佢係素>>>> 要再講, 呢度炸物的確出色, 應該要講夠3次香煎蘿蔔糕黑松露磨菇包眼見MENU 仲有好多精緻小菜, 一定要再去試埋...

仲食到要又食又外賣...

燒賣係要ENCORE.

炸魷魚, 但佢係素
>>>> 要再講, 呢度炸物的確出色, 應該要講夠3次

香煎蘿蔔糕
黑松露磨菇包

眼見MENU 仲有好多精緻小菜, 一定要再去試埋...
2018-03-15
  • 黑松露燒賣
  • 炸魷魚
2018-03-14 213 瀏覽
今日女友又黎搵我食午餐,佢鍾意食素,所以同佢去咗公司對面呢間尚素,平時午餐時間都好多人食餐廳啱啱轉左餐牌,一個主食跟任食甜品,幾抵喎我就叫左個牛肝菌麻婆豆腐,另外再叫左個黑松露蘑菇包同黑松露燒賣下午茶時段真係抵到爛,$42起主食+甜品任食餐湯好清新春卷好有水準呢個麻婆豆腐要極力推介,鍾意食辣嘅一流,有種堅‘麻’既味道,勁開胃燒賣真係做到好似,味道非常好黑松露蘑菇包, 我認真好似成個菇咁好得意甜品任食梗係唔好執輸啦, 選擇都多㗎

餐廳啱啱轉左餐牌,一個主食跟任食甜品,幾抵喎

下午茶時段真係抵到爛,$42起主食+甜品任食

餐湯好清新

春卷好有水準

燒賣真係做到好似,味道非常好

黑松露蘑菇包, 我認真好似成個菇咁好得意

甜品任食梗係唔好執輸啦, 選擇都多㗎
2018-03-12
  • 牛肝菌麻婆豆腐
2018-03-10 178 瀏覽
朋友很喜歡來吃這家餐廳,特別是蓮蓉包,聽了很多次,好不容易入觀塘過來試一下。1. 斑斕蓮蓉包:同行好友很喜歡這個斑斕蓮蓉包,確實很不錯,不會太甜,而且斑斕味道很出,感覺很真材實料,也是一點不膩!2. 重慶龍口粉絲:最愛的一道菜,味道調得很好,也沒有很假的辣椒味道,也不會很辣,粉絲也很好吃,裡面的菇類口感也很好!好想再來一盤!3. 魔芋咕嚕:這道菜感覺兩個人吃有點膩,剛開始吃魔芋的口感很特別,但是吃多了會厭。蜜桃很fresh,為什麼不是菠蘿?

• 重慶龍口粉絲
2018-03-08 149 瀏覽
成日食d油膩野慣左多肉少菜既飲食習慣,間唔中都要轉一轉,有d新鮮感得黎又食得健康,所以今次再次過黎尚素食素菜。黃耳栗米羹 $48湯底清淡鮮甜,粒粒栗米口感唔錯,黃耳爽口,好似話對皮膚好好添。腐乳鮮竹茄子煲 $88一開始驚腐乳好鹹,但點知腐乳同茄子毫無違和感,唔會搶左茄子既香味。大魔客家豆腐煲 $98豆腐相當軟滑,整體味道唔錯。薑汁翡翠苗 $78翡翠苗幼膩既口感比一般食開既生菜菜心等更勝一籌,薑汁既味道岩岩好。荷香紅棗籠仔蒸飯 $28荷菜飯就食得多,但係荷菜紅棗籠仔蒸飯就第一次食,份量都頗大,一籠差唔多兩碗飯,飯粒帶點荷葉清新既香氣又混和左少少紅棗既清甜。

黃耳栗米羹 $48

腐乳鮮竹茄子煲 $88

大魔客家豆腐煲 $98

豆腐相當軟滑,整體味道唔錯。

薑汁翡翠苗 $78

荷香紅棗籠仔蒸飯 $28

2018-03-07 250 瀏覽
新年期間嚟呢度食放題,估唔到質素又幾高喎!今次呢個放題只係響新年期間做4天,其餘時間係散叫嘅!整個餐廳充滿新年氣氛,每枱又放1個金元寶糖果盒,大人細路見到都好開心!食物全部即叫即做,新鮮熱辣辣!每款餸都有1個賀年名,好得意服務員好有禮貌,換碟又換得快!食物方面,冷盤,小食,熱食,甜品,飲品全部都有,每款都好特別,我哋其中1款嗌咗粉絲蒸帶子,口感真係同真嘅帶子無咩分別,好驚喜!仲有個桃膠甜品好好味不過整間舖頭嘅燈光就偏暗,如果可以光亮少少就好了!
新年期間嚟呢度食放題,估唔到質素又幾高喎!
今次呢個放題只係響新年期間做4天,其餘時間係散叫嘅!

食物全部即叫即做,新鮮熱辣辣!每款餸都有1個賀年名,好得意

服務員好有禮貌,換碟又換得快!
!仲有個桃膠甜品好好味

不過整間舖頭嘅燈光就偏暗,如果可以光亮少少就好了!
2018-02-25 203 瀏覽
朋友與本人慶生,因為最近新年食太多野,想食清d!於是選擇尚素!我地2個人選咗一個388嘅2人素食套餐!好豐富!而且味道不錯!食得出係真材實料,而且菇好入味!感覺自己健康咗!而且杯黑糖薑母茶好夠薑!下次會再帶屋企人去試食!!
而且杯黑糖薑母茶好夠薑!
下次會再帶屋企人去試食!
2018-02-19 313 瀏覽
新年行大運 1家陪鍾意食素既爸爸去到觀塘 食放題 距離屋企都遠位置方便 容易搵到1早經open rice book位 成功但手多多既我 更改左日期點知職員超級細心加上心立即打俾我confrim booking而到加哂分由1400 到1600最後截單好多菜式都好吸引我地1行4人都抱幾多希望來到可能1400開始比較人多同忙由落單1410到頭1個鍾 無咩食物到過 等到頸都長睇得出人手同工作安排比較混亂爸爸很期待的黑松露磨菇包好飽肚媽媽讚好的斑蘭蓮蓉包 好香桂花桃膠雪耳露 好多桃膠燒賣 唔錯 口感好特別咕嚕脆蓮藕 好好味木耳就醬汁好特別 好清新賣相唔差架 另外 黑松露百頁豆腐好入味 2樣食材味道好夾值得1試如果人手安排同上菜速度改善埋就更完善啦
新年行大運 1家陪鍾意食素既爸爸

慶祝紀念
生日
  • 黑松露焗百頁豆腐
2018-02-18 242 瀏覽
每年初一,99都要食齋,年年都會求其搵間齋舖入去食。今年,我預早3星期開始搵食,2星期前book定位,如是者,浩浩蕩蕩帶住1老2小加老公就拜年後去食。食物質素: 比平時我食既素食有唔同感覺,我本身係食肉獸 ,素食向來不太研究。食來食去都係功德林、私房齋呢兩間,但尚素既款式及味道另外對齋刮目相看,不似傳統又唔似私房菜款式。服務態度: 雖然我book咗位,但當天仍打了兩次問我要唔要枱👍。我哋唔係準時去到,到後都要等一陣,但服務員對我哋態度非常殷勤,仲問99要唔要櫈坐坐。經常流連於港島既我,突然有呢種殷切既待遇,大年初一都無一啲大把生意唔休做既服務態度,抵贊!

2018-02-18 186 瀏覽
新年前約左位姊妹係觀塘食飯😳因為怕新年會食太多糕點,所以最後決定食清啲!上黎睇到尚素咁多人推介緊係要試下!👏👏👏我地七點去到因為訂左枱所以直接入得!餐廳好中式,連擺設同用具都相當精緻👍👍餐具十分靚!!!真係忍唔住影多幾張相!因為接近新年每枱都放左個金元寶,全部都係我鐘意食既零食😂😂😝😝十分細心!!餐廳有提供二人餐同四人餐等等...不過我地就散叫😝價錢都算平民化!前菜方面我地叫左個麻辣海蜇 $48。海蜇用蒟蒻製造相當彈牙。麻辣味岩岩好,十分野美😋主菜方面叫左蜜桃咕嚕素肉 $88,不得不讚素肉做得好似肉!酸酸甜甜十分野味,伴飯一流!!👍另外都叫左一個腐乳鮮竹茄子煲 $88,絕對唔油膩!!材料都好新鮮,不過腐乳味可以再濃啲就更好啦!有二個送飯既餸,點都要叫返左飯既!!!黑松露松子仁炒飯 $98,一粒粒飯好分明,不過黑松露味可以更濃,飯加左松子仁口感都好豐富👍最後緊係唔少得甜品啦!!因為見到對面枱有人食煎堆仔,好似好好食咁🤤🤤好奇之下我地都叫左碟試下😜白芝麻好香,甜而不膩。不過紅豆唔夠多就可惜左少少。但如果唔鐘意太甜既人可以一試!😛整體黎講呢到環境、服務同價錢都成正比,如果想靜靜地食飯傾下計又
新年前約左位姊妹係觀塘食飯😳

我地七點去到因為訂左枱所以直接入得!
餐廳好中式,連擺設同用具都相當精緻👍👍

餐具十分靚!!!真係忍唔住影多幾張相!

整體黎講呢到環境、服務同價錢都成正比,如果想靜靜地食飯傾下計又想食清啲。觀塘尚素都可以係其中一個選擇。

不過呢到唔包茶或飲品都唔包,亦都無小碟既。如果各位需要就要散叫啦🤑