2017-11-26 4048 瀏覽
身邊素食朋友約食飯,地點當然由佢負責。收工過到黎觀塘見時間尚早就睇左陣STARWAR展先,等到朋友都到埋就行過黎尚素。路程唔使五分鐘,都幾就腳。因為餐牌實在太多選擇,朋友驚我選擇困難症又發作就揸主意點左個二人餐。二人餐可揀嘅其實都幾多,同埋價錢都幾實惠。餐湯係老火湯同竹笙燴素翅。飲落好夠火候同清甜,啱啱近排寒流龔港飲完暖笠笠。本身係可以升級做松茸湯的但見我地之後幾樣菜都係菇菌就唔升了,驚補得濟。頭盤係叉燒配海蜇及苦瓜涼伴珍珠耳。一食叉燒都真係有啲食肉嘅錯覺,用腐皮做成嘅素叉燒無論造型同埋味道都好真,燒焦香加埋入口甜甜咸咸咁真係幾好食。而海蜇係用蒟蒻做成,入口滑溜溜又有少少彈牙。微量麻辣味道十分開胃。珍珠耳都幾爽口,加上苦瓜除左好多苦味。兩者一齊食麻油香同回甘味夠清新。同叉燒一濃一清咁,配搭得幾好。麻香擔擔麵。份量十足,雖則係二人餐但份量足夠三至四人分都無問題。配料睇落唔多,但味道好濃郁。花生香同芝麻香十足,麵質夠彈牙混和花生碎同炸蒜夠晒香口惹味。干窩煸榆耳。榆耳睇餐牌介紹係高蛋白低脂肪嘅食材,又可以行氣活血係秋冬進補食品之一。除左榆耳入面仲有包括白木耳/珍珠耳/冬菇同埋秀珍菇等,十分豐
。二人餐可揀嘅其實都幾多,同埋價錢都幾實惠。
蜜汁叉燒拼麻辣海蜇
頭盤係叉燒配海蜇及苦瓜涼伴珍珠耳。
麻香擔擔拉麵
干窩煸榆耳
除左榆耳入面仲有包括白木耳/珍珠耳/冬菇同埋秀珍菇等,十分豐富。因為仲用左幾樣鮮/乾辣椒黎爆炒,所以味道偏香辣濃郁,配上腰果食令人口除左榆耳本身嘅爽口仲多左層脆卜卜嘅口感。食多幾口都唔會覺膩。
牛肝菌香煎芙蓉鮮竹
食完都未夠喉,我地點多個牛肝菌腐竹煎蛋。
經過香煎後嘅牛肝菌同腐竹,除左香口之外亦保持軟嫩。菌香,蛋香,同豆香均勻,平平無奇嘅煎蛋係加入其餘兩樣材料之後,意外的好食
最後食埋糖水蓮子桂花小丸子,清甜又解辣。
聽朋友講近年素菜愈來愈多變化,而呢度採用養生保健菇菌概念製作,醫食同行得黎又夠好味,朋友今餐真係無介紹錯。
2017-11-16
麻香擔擔拉麵
干窩煸榆耳
牛肝菌香煎芙蓉鮮竹
2017-11-23 186 瀏覽
上完 training 已經差唔多係晚飯時間, 趕唔到回家食,同事是素食主義,所以今晚一定要食齋菜。終於找了這間,喜歡個名冇咁俗氣。晚上環境清靜,而且裝修雅致, 有改良式綠色屏風, 簡單宮燈, 設計並不浮誇。叫了個2人套餐, 有湯羹 、頭盤、主菜和飲品 ,好似食西餐咁。清香黑松露百福袋,貌似個小小福袋 , 內有冬菇、 篙筍、 沙葛、素火腿粒粒,加上黑松露,口味清新!同事有少許感冒, 服務員多給了我們 一壺熱水, 非常體貼。可以免費升級例湯轉黃耳松茸燉湯 ,當然要試, 湯味清甜, 都是姬松茸菇類、紅棗等的原有味道,完全符合素食的清淡要求。另一個竹笙燴素翅, 食落好似真翅, 竹笙多而爽口 苦瓜拼柚子醋珍珠耳,好好食, 苦瓜一點苦澀味都冇, 切得薄薄, 雲耳是我摯愛,加上黑醋麻油, 惹味非常蘆筍苗山藥炒竹笙,用葉形竹碟上,非常合襯, 露筍不太粗, 嫩嫩可口, 山藥炒得剛好, 不會有些潺潺的感覺這個黑松露粉絲蒸扇貝別緻, 原來是雞髀菇厚切戒花,好有心思呀!飲品叫了熱豆漿, 話梅鹹柑橘,用的杯都有不同,豆漿用透明杯,黃豆味濃,話梅用 coffee 杯,酸甜咸味都齊,好特別!最後送上煲到起了沙的紅

終於找了這間,喜歡個名冇咁俗氣。

同事有少許感冒, 服務員多給了我們 一壺熱水, 非常體貼。

另一個竹笙燴素翅, 食落好似真翅, 竹笙多而爽口

最後送上煲到起了沙的紅豆沙,令人滿意的一餐。
2017-11-22
  • 黑松露粉絲蒸扇貝
2017-11-20 210 瀏覽
依家盡量都嘗試一個星期食一餐素,無論對自己身體定環境都會健康啲!今日決定試呢間!店內牆上有些古董和掛燈,有中國feel,點綴得古色古香,環境舒服優雅。看menu長知識,睇得出對選食材嘅認真!下午茶有buffet 下次試下先!啲款睇落好似酸甜排骨咁,其實係天然植物 黎架!只有高海拔才發現到的雪魔芋, 係具有降血脂、血糖 ,和排毒潤腸等功效!!! 𡁻落煙煙靭靭,好有口感, 我都好鍾意嗰啲陪襯嘅桃好清甜, 而西椒都好爽脆!又健康又好食南乳猴頭菇,塊塊都唔細,炸到好香脆,南乳味好惹味,幾特別嘅小食!呢款係黃耳竹笙羅漢齋,瓦煲底墊咗幾棵紹菜心, 上面鋪咗好多各類型嘅菇, 又有竹笙,黃耳,雲耳,同埋粟米芯真係好多材料呀!!清清地食到食材鮮味。牛肝菌煎芙蓉鮮竹我好喜歡, 特別之處係裏面有好多鮮竹,牛肝菌同牙菜仔! 煎到外脆 內滑,好好好味呀真係!

看menu長知識,睇得出對選食材嘅認真!

下午茶有buffet
下次試下先!

2017-11-17 226 瀏覽
好友生日於是便約她一起吃午餐。 知道她喜歡食素,所以在她工作附近找了一間新派素食餐廳與她慶生。餐廳環境清靜地方也很濶落,裝修以木格調為主燈光柔和,給人感覺很舒服。與好友點了兩個餸兩個老火湯一個炒飯。尚素老火湯 $42, 湯料有紅蘿蔔,眉豆及猴頭菇,無諗過素的老火湯都很鮮甜清潤。千窩煸榆耳 $168, 這裡原材料來源認真是東北,用了四川麻辣的風味炒成,食落去麻辣的感覺好開胃醒神, 煸榆耳較一般菌類有口感好爽口,還有枝竹,香菇,紅綠辣椒 ,腰果一起炒麻辣感覺好出好惹味,送飯食一流。蘆筍苗山藥炒藕片 $88, 蘆筍苗好鮮甜,山藥好脆口,藕片好爽口,清清地不錯這味菜好健康。黑松露松子仁炒飯 $98, 傳來陣陣黑松露味好香濃, 飯炒得好乾身,好煙勒,食起來很有口感,味道很適中。

• 黑松露松子仁炒飯
2017-11-08 257 瀏覽
今日一行四人 觀塘尚素晚飯 啲錢菜都叫做可以 但叫到主菜呢主菜就麻麻地 食物溫度不足 侍應服務也麻麻哋 環境尚算靜局 人客卻不算多 我哋一共食咗10幾款食物 整體感覺較為有利 晚上也是麻麻地 份量不太大 味道也是一般 但收費卻較為貴物非所值 我同幾位朋友都覺得 冇下次 blacklisted 四個人一共食咗$1100左右 麻麻地 佢嘅價錢係比一般素菜館貴好多 今次每人落樓價 接近$300 不太抵食 而這個價錢係觀塘區有好多其他素材嘅選擇 大家可細心挑選
2017-10-29 192 瀏覽
趁中秋佳節前,就約下知己聯誼一下,難得一班朋友賞面能夠抽空出席,十分難得。餐廳選了尚素,因為口卑好,而節日前後各朋友飯局也蠻多,就讓大家能吃得清淡點,素菜確是不錯的選擇雖然餐廳在官塘工廠區內,但位置在新式的商業大廈內,在芸芸舊工廈中尚算容易找到。一行五人,那就點了四人套餐一同分享 (四人餐 $732)有燉湯,三款前菜,三款主菜,一款飯麵,還有飲品糖水,十分豐足以往覺得素菜是啖而無味且選擇較少,但這次經驗就令我改觀了,先說說前菜四款前菜,份量超足量,大家還以為是四合為一,但原來前菜是一道一道上。羊肚菌松燉湯濃郁的燉湯,必點之選山葵白木耳沙律白木耳十分爽口,但山葵味不太濃,但作為沙律也清爽蜜汁叉燒拼麻辣海蜇惹味的叉燒,出奇地很有叉燒的質感,而且是我較喜愛的一道前菜,麻辣海蜇反而麻辣味不夠就就十分彈牙鮮香百靈菇刺身較為新鮮的一道前菜,很滑溜的口感,像刺身一樣配上wasabi招牌海鹽金針菇十分可口牛肝菌炒飯很香牛肝菌,飯炒得粒粒分明很乾身有鍋氣竹笙湯浸鮮蔬一窩上的豆苗,量十分多而且鮮甜爽口香煎竹笙榆耳腐皮卷 4 件足料的腐皮卷清香黑松露百福袋 4件另也點了雪芭來食 十分足量的一頓晚飯

一行五人,那就點了四人套餐一同分享 (四人餐 $732)

羊肚菌松燉湯
濃郁的燉湯,必點之選
山葵白木耳沙律
白木耳十分爽口,但山葵味不太濃,但作為沙律也清爽
鮮香百靈菇刺身
十分可口
牛肝菌炒飯
很香牛肝菌,飯炒得粒粒分明很乾身有鍋氣
竹笙湯浸鮮蔬
一窩上的豆苗,量十分多而且鮮甜爽口
香煎竹笙榆耳腐皮卷 4 件
足料的腐皮卷
清香黑松露百福袋 4件
另也點了雪芭來食 十分足量的一頓晚飯
2017-10-29 225 瀏覽
朋友是一個喜歡素食的人,特別為她找了一家素菜餐廳為她慶祝生日,它位於觀塘日升中心,APM出來走5分鐘左右便看到,因為我們是選兩點過後才吃午餐,人潮已經散去比較舒適,侍應細心介紹他們有商務午餐和最新出的一人套餐,但因為想和朋友試試他們的小菜所以我們散叫,我們點了1個頭盤、2個小菜和1個炒飯先來了黃金咕嚕魔芋,這個菜我最欣賞它的酸甜汁很開胃,而魔芋的口感真的很像在吃咕嚕肉,很Q彈再來就是核桃香椿炒飯,個人喜歡比較乾身的飯炒,它炒得正合我的口味,加上核桃,香菇和蘿蔔在裡面,令到口感更加豐富就吃了很多碗蜜餞素叉燒是我看到之前有很多人都說必食,所以叫了來試試,叉燒很有咬口很軟熟,
海蜇也很爽口加上麻辣很惹味。
最後是牛肝菌香煎芙蓉鮮竹,這個菜好特別,外表似煎蛋,吃下去原來是軟綿綿的腐竹,朋友超鍾意這個菜,吃很多也不膩發現它的餐牌很細心,有說明用什麼食材吃完4個菜已經很飽,今次是我食過眾多素食餐廳最高CP值的一家,下次會同朋友來食它的一人套餐
它位於觀塘日升中心,APM出來走5分鐘左右便看到,
因為我們是選兩點過後才吃午餐,人潮已經散去比較舒適,
侍應細心介紹他們有商務午餐和最新出的一人套餐,
但因為想和朋友試試他們的小菜所以我們散叫,
我們點了1個頭盤、2個小菜和1個炒飯
先來了黃金咕嚕魔芋,這個菜我最欣賞它的酸甜汁很開胃,
而魔芋的口感真的很像在吃咕嚕肉,很Q彈
再來就是核桃香椿炒飯,個人喜歡比較乾身的飯炒,
它炒得正合我的口味,加上核桃,香菇和蘿蔔在裡面,
令到口感更加豐富就吃了很多碗
蜜餞素叉燒是我看到之前有很多人都說必食,所以叫了來試試,
叉燒很有咬口很軟熟,
海蜇也很爽口加上麻辣很惹味。

最後是牛肝菌香煎芙蓉鮮竹,這個菜好特別,外表似煎蛋,
吃下去原來是軟綿綿的腐竹,朋友超鍾意這個菜,吃很多也不膩
發現它的餐牌很細心,有說明用什麼食材
2017-10-16
  • 黃金咕嚕魔芋
2017-10-24 311 瀏覽
心血來潮想食吓素,咁啱身處觀塘,揾到呢間位於中海日升中心似係新派食齋嘅餐廳,就一於試試喇!裡面環境清靜,裝修優雅,又夠曬闊落,都坐得幾舒服,好適合傾計、傾工事!睇過餐牌後,我們決定吃個二人餐。友人身懷六甲,問職員有什麼適合孕婦吃,她好有耐性介紹和幫我們分析。我們叫了蜜汁叉燒拼麻辣海蜇,她還細心地説會幫我們分開兩碟上(孕婦不可吃冷盤),服務超讚由於餐免費自動升級燉湯,所以叫了個羊肚菌松茸燉湯和紅燒竹笙燴素翅試吓。足料燉湯清甜滋潤,啱曬秋意濃的今天,飲完唔口乾,真材實料,好濃的松茸味。我們都是反對吃魚翅的,所以呢個仿真度很似魚翅的素翅真是好選擇!材料十足!我覺得個蜜汁叉燒賣樣十足,少少的煙熏味食落味道有8、9成似!海蜇爽口彈牙,望落去以為會好辣,食落好少辣 ,食完一舊接一舊,好食到停唔到口!椒鹽金針菇:份量都幾多,菇炸得好乾身一啲都唔油膩,上咗炸粉但每條都係獨立無癡埋真係考廚師的功夫!每條菇都炸到又脆又香就好似食薯條香口,食到無停口!竹笙榆耳腐皮卷:腐皮卷炸至金黄後落汁燴,令到入面d菇有好多汁而外層腐皮唔散,真係皮薄饀靚!牛肝菌炒飯:喺面啲合桃勁香!飯炒得粒粒分明乾身,完全唔油膩,非常香口

紅燒竹笙燴素翅

竹笙榆耳腐皮卷

牛肝菌炒飯

牛肝菌炒飯:喺面啲合桃勁香!飯炒得粒粒分明乾身,完全唔油膩,非常香口!份量也很多!中意食飯的人一定係最好的選擇!!
豆漿

豆漿真係好驚喜,主因係本身冇特別期望,賣相也不是特別,但它就是特別濃特別有豆味!飲到尾仲微微有渣,證明係賣材實料!自家製造!好耐冇飲過咁有水準的豆漿了

紅豆沙

最後有紅豆沙。由於我同友人已經很飽,只叫了一碗share, 將是日晚餐劃上完美的句號。
2017-10-23
紅燒竹笙燴素翅
竹笙榆耳腐皮卷
豆漿
紅豆沙
2017-10-23 117 瀏覽
Very creative dishes in terms of how they try to mock traditional Chinese meat dishes. My boyfriend and I ordered the dinner set for two @$388. We, being big eaters, were very satisfied with the portions and dishes served. Would definitely revisit again on special occasions- food was a bit heavy and expensive for us. Attached are photos of our appetizers- BBQ "charsiu" and marinated "jellyfish", and the "sharkfin soup" we had.
2017-10-20
慶祝紀念
紀念日
2017-10-22 188 瀏覽
難得齊人,就約埋一齊食飯,朋友提議食素,就選擇左這間食店。這間食店地方都幾大,坐得舒適,侍應服務好好,態度一流。食物方面,選擇多,價錢適中,叫左個四人餐加牛肝菌香煎芙蓉鮮竹,好豐富。牛肝菌鮮竹,又香又滑,味道一流山葵白木耳沙律,爽滑新鮮鮮香百靈菇刺身,爽口彈牙酥炸海鹽鮮魷,香脆可口,口感同真鮮魷差唔多,唔講真係唔知係素菜招牌海鹽金針菇,炸得香口,又唔油膩,份量十足整體來説,這間食店用料新鮮,色香味齊全,雖然好多煎炸食物,但食落完全冇油膩感覺,新派素菜,直得再試!
難得齊人,就約埋一齊食飯,朋友提議食素,就選擇左這間食店。
這間食店地方都幾大,坐得舒適,侍應服務好好,態度一流。
牛肝菌鮮竹,又香又滑,味道一流
山葵白木耳沙律,爽滑新鮮
鮮香百靈菇刺身,爽口彈牙
招牌海鹽金針菇,炸得香口,又唔油膩,份量十足

2017-10-22 280 瀏覽
簡介:呢間係素食版嘅放題,即係任點任食,限時兩個鐘。以下係佢哋嘅點心紙,可以見到款式並不太多。呢期佢哋做緊黑松露主題。由於本人鐘意飲湯,所以試個老火湯先,係青紅蘿蔔煲猴頭菇,都幾好味又夠熱。涼拌苦瓜 - 幾香麻油味,都幾好食,但我同老婆兩個人食唔使比咁多啩?唔好學埋哂寶x 素食啲衰嘢好喎。唐揚炸雞 - 通常素食扮肉嘅菜式都係把鬼,但呢個估你唔到又幾好食喎,食到停唔到口。黑松露蒸扇貝 - 完美咁演繹左咩叫金玉其外,敗絮其中,感覺係食緊一塊蒸到好熱嘅擦膠。蘿蔔香菇羹 - 呢個擺明係伏,相信係人都比佢 fake 左,呢個點睇都唔係世人所理解嘅羹啩?雖然唔跟封面,但其實味道唔錯嘅。跟住我就口痕想食雪葩,通常甜品都係食飽先食,但正所謂 rules are made to be 仆勤,我食任食就鐘意亂咁叫嘅。點知一食,不得了,好鬼好食。本人食任食同大多數香港人一樣,都係當達文西名畫 - 最後晚餐咁食。呢個並無貶義,就好似香港人睇煙花要嘩嘩聲咁睇,唔知就裡嘅人當我哋係港燦。又或者鋤 dee 要隻手助跑向外,大喝一聲咁掟出去先有快感。食浦飛就係要向最短時間內食最多嘅野,咁先好玩。不過一食到呢個芒果雪葩
點心紙

老火湯

涼拌苦瓜

唐揚炸雞

黑松露蒸扇貝

蘿蔔香菇素豬肉

芒果雪葩

點知一食,不得了,好鬼好食。

不過一食到呢個芒果雪葩,我就好似楚漢相爭時嘅楚軍聽到家鄉嘅歌曲咁,完全軍心渙散。本身覺得自己狀態好好,要食盡佢哋嘅菜式應該冇難道,但一食呢個芒果雪葩,我心裡面就響起 George Clooney 嘅名句 - what else? 已經唔想再試其他野了。

當然講係咁講,我嘅理智話比我聽唔可以沉淪落去,好似 TVB 劇入面向雪地就訓著嘅人,我要提住自己你唔可以訓㗎。

春卷 - 雖然犯左炸野嘅大忌 - 唔熱,但味道係非常唔錯

春卷

擔擔麵 - 受過涼拌苦瓜嘅教訓,呢個麵叫佢比少啲,呢度係我分左一半比老婆先影嘅。味道普普通通啦。
擔擔麵

麻辣粉絲 - 唔好睇佢賣相核核突突咁,味道係好正嘅,非常惹味。雖然份量都係比好多,但呢次冇投訴,反正佢比得少我都會再點。

麻辣粉絲

紫菜湯水餃 - 好普通,不吃也罷。
紫菜湯水餃

食到咁上下我又沉淪喇,今次試下青檸雪葩先,以為做得芒果雪葩個friend 都唔會太差啦,但嘩頂唔順,太酸,天同地嘅分別。
青檸雪葩

跟住好自然地我又嗌番芒果雪葩喇,我發現青檸雪葩係要等好耐,但芒果雪葩就即叫即有,可能太受歡迎喇。整定好多向度。

不過呼籲大家食還食,唔好太任性。我總共就食左食四杯芒果雪葩,搞到個肚唔係好舒服,可能太寒涼。
2017-10-21
老火湯
涼拌苦瓜
唐揚炸雞
芒果雪葩
春卷
麻辣粉絲
2017-10-16 299 瀏覽
今日同個朋友食佢生日飯,近年佢轉左素食..所以問佢意見食咩就最好,佢就話可以去試尚素食得肉多得閒食下素都係唔錯既選擇對健康都好D入到去就望下有咩好野食先今日叫左以下食物羊肚菌山藥煲,黑松露松子仁炒飯,果醋MULBERRY,松茸珍珠耳蒸鮮竹羊肚菌山藥煲--入面有羊肚菌平時我好少食,個咬口都OK,隻味都唔錯,仲有好多椒,唯山都夠淋味鮮黑松露松子仁炒飯--一上枱就已經好香,黑松露個味其實都幾搶,算係好霸道因為遠遠已經將人吸引住了黑松露加松子配炒飯係好夾味,互相令到整體味道升級松茸珍珠耳蒸鮮竹--松茸夠咬口,蒸完將香味投射入鮮竹中..鮮竹其實專吸其他材料既香味,精華所在是也果醋MULBERRY--酸酸地,又好香果味,令人胃口都開埋埋完單仲一人送左一盒黑糖可以沖黎飲
入到去就望下有咩好野食先

今日叫左以下食物
羊肚菌山藥煲
黑松露松子仁炒飯
黑松露加松子配炒飯係好夾味,互相令到整體味道升級
松茸珍珠耳蒸鮮竹

果醋MULBERRY

果醋MULBERRY--酸酸地,又好香果味,令人胃口都開埋
埋完單仲一人送左一盒黑糖可以沖黎飲
2017-10-12
羊肚菌山藥煲
黑松露松子仁炒飯
松茸珍珠耳蒸鮮竹
果醋MULBERRY
2017-10-15 148 瀏覽
城市人越來越注重健康,偶爾食素,清清腸胃實在不錯。前陣子近中秋節,相約養生好友食齋,挑選了這家較新派素食餐廳。餐廳位置並不當眼,位於觀塘新式商廈角落,餐桌之間空間感十足,裝修和餐具既新潮又典雅。我們點了二人餐,竹笙燴素翅 竹笙爽口,素翅味道清甜羊肚菌松茸燉湯 由於餐廳一周年紀念,可以免費升級揀選這款燉湯。燉湯散出陣陣松茸和冬菇香氣,個人喜歡燉湯多過素翅叉燒拼麻辣海蜇新派素食好多都扮咩似咩,這一款叉燒味道七八成似真·叉燒。蜜汁好香,口感又有少少似食酸齋,非常過癮。海蜇滑溜爽口,麻辣味不算過重,恰到好處。酥炸海鹽鮮魷炸得非常鬆脆,兼且少油,肉身彈牙,口感味道九成似真·鮮魷 ,今餐一大驚喜。黑糖薑茶不會過甜,薑味濃郁,呷一口薑茶,吃一片鮮魷,味覺遊走咸、甜、辣之間,竟然異常夾。以茶代酒,炸鮮魷可以是佐茶恩物。腐皮卷我們終於揀選了一味真素食。腐皮卷非常足料,裹着大量竹笙,木耳絲,蘿蔔絲和冬菇絲,清新爽口。相中反光物體不是油,而是一些醬汁。牛肝菌炒飯貫徹健康宗旨,用油非常少,炒得乾身,飯香撲鼻,份量亦多,配以香甜菇片,亦有蘆筍。薏米腐竹糖水 可以清熱兼潤喉,為晚餐畫上完美句號二人餐的確非常豐富

我們點了二人餐,

竹笙燴素翅
竹笙爽口,素翅味道清甜

叉燒拼麻辣海蜇

海蜇滑溜爽口,麻辣味不算過重,恰到好處。

酥炸海鹽鮮魷

黑糖薑茶

腐皮卷

薏米腐竹糖水
可以清熱兼潤喉,為晚餐畫上完美句號

二人餐的確非常豐富,每人200頭就可以由前菜食到甜品,性價比頗高。

$213.5
  • 椒鹽鮮魷
2017-10-12 4648 瀏覽
朋友食齋,次次食飯都要佢就我地,呢次一於我就下佢啦,我呢啲食肉獸對食齋嘅地點完全冇任何頭緒,所以今日就佢帶路,帶咗我過嚟觀塘呢一間食齋嘅餐廳,試一試呢度嘅齋菜。餐廳環境寬敞,裝修高雅素正,讓人感到有心境平靜嘅感覺呢度嘅齋菜有別於平時一般嘅齋店,感覺比較新潮,有好多齋菜都係我聞所未聞嘅。先叫個豆漿先,豆味濃郁,而且比起坊間嘅豆漿,佢呢度嘅豆漿反而冇咁甜。竹笙燴素翅真翅我已經唔食好耐,反而呢個素翅可以一試,一食落口有好熟悉嘅感覺,同記憶中嘅魚翅係一模一樣,完全食唔出係齋菜, 加埋紅醋落去食,真係同佢去飲時候食到嘅完全冇分別竹苼榆耳腐皮卷呢個腐皮卷先煎完再落汁落去燴,軟淋得來帶點脆嘅效果,腐皮卷有咬口,入面嘅餡料勁足料,而且好香菇味,好食。蘆筍苗山藥炒藕片蘆筍苗有揀過,鮮甜爽口,食落完全沒有渣,山藥脆口,配上藕片一齊食, 十分夾醬爆茄子煲呢個茄子煲超誇張,睇落見到有啲豬肉碎,似乎同我哋平時食到嘅一樣,但最恐怖嘅事佢入口嘅感覺真係同我哋平時食到嘅茄子煲一模一樣,要肉有肉,要茄子有茄子,真係完全食唔出係齋菜。最後點埋個壽包做甜品平時食親齋菜都會有空虛嘅感覺,但係估唔到呢間齋菜真係做得幾好,食完完

餐廳環境寬敞,裝修高雅素正,讓人感到有心境平靜嘅感覺

竹笙燴素翅

竹苼榆耳腐皮卷

蘆筍苗山藥炒藕片

醬爆茄子煲

最後點埋個壽包做甜品

平時食親齋菜都會有空虛嘅感覺,但係估唔到呢間齋菜真係做得幾好,食完完全冇覺得有空虛感,仲好有滿足感添,下次朋友聚會可以過嚟呢度食下先。

2017-10-11
2017-10-12 179 瀏覽
朋友如素多年尋晚約佢食飯當然係食素啦佢話平時返工會來呢度食帶我上來試下**涼拌杞子苦瓜$48**苦瓜食落無咩苦味食落清爽感覺唔錯薑泥青瓜$38口感爽脆南乳猴頭菇$78勁香口南乳味好出好食啊!竹笙燴素翅$48口感唔會太杰加左醋味道提升左唔少牛肝菌煎芙蓉鮮竹$138口感個感覺好像食緊蚵仔煎咁蛋味同牛肝菌味道都好香濃咬落入面原來都幾juicy**黑松露松子仁炒飯$98**用鐵板上可保持溫度呢個必食d飯炒得勁香夠乾爽松子仁同腰果好香增加咬口好正d碗好靚設計簡單好有中國特色環境幾大下相當闊落感覺好舒適朋友真係無介紹錯

朋友如素多年

尋晚約佢食飯當然係食素啦