尖沙咀凱悅酒店咖啡廳

Cafe, Hyatt Regency Tsim Sha Tsui
一直都習慣在某些慶祝節日上,跟媽媽吃dinner buffet慶祝,今年亦一如以往,選擇未試過的地點作為慶祝母親節的落腳點。是次就選址食評不俗的《凱悅酒店Cafe (Hyatt)》。↑ 第一次見有栗子 ↑與媽媽準時18:30到達後, 隨即可以取食物。青蛙巡視一圈過後, ^^發覺海鮮種類算多, 但熱葷就較少選擇。按個人一貫喜好, 先取海鮮~長腳蟹: 已剪殼, 方便懶人, 頗鮮味, 但青蛙覺得此舉會令長腳蟹原有的水分流失。青口: 有海水味、又鮮甜。蝦: 不生鮮, 蝦肉黏殼, 而且入口晦。口水雞: 比較特別的一道, 香辣惹味, 帶少許甜。拍青瓜: 蒜味香、青瓜爽脆。蒸扇貝: 即蒸熱辣辣, 肉質爽嫩夠鮮味; 自行加了醬油, 粉絲吸收後更好吃。鹵水乳鴿: 夠入味, 已切件方便食用。避風塘炒龍蝦: 肉質爽口彈牙, 帶微辣。煎鵝肝: 即叫即煎, 外脆內軟可口。可惜比較多油....叉燒: 肉質較腍, 味道一般。炒班球: 必食之選, 肉質夠嫩, 啖啖肉, 味道又夠。鵝掌: 忟得入味又腍身。芝士: 兩款芝士都沒有味道, 失望。印度食品, 始終太重香料味, 不合胃口。pizza: 幾香, 與一般街外吃到的味
一直都習慣在某些慶祝節日上,

跟媽媽吃dinner buffet慶祝,

今年亦一如以往,

選擇未試過的地點作為慶祝母親節的落腳點。

是次就選址食評不俗的《凱悅酒店Cafe (Hyatt)》。
↑ 第一次見有栗子 ↑
與媽媽準時18:30到達後, 隨即可以取食物。

青蛙巡視一圈過後, ^^

發覺海鮮種類算多, 但熱葷就較少選擇。

按個人一貫喜好, 先取海鮮~

青口: 有海水味、又鮮甜。

蝦: 不生鮮, 蝦肉黏殼, 而且入口晦。
口水雞: 比較特別的一道, 香辣惹味, 帶少許甜。

拍青瓜: 蒜味香、青瓜爽脆。
鹵水乳鴿: 夠入味, 已切件方便食用。

避風塘炒龍蝦: 肉質爽口彈牙, 帶微辣。
煎鵝肝: 即叫即煎, 外脆內軟可口。可惜比較多油....
叉燒: 肉質較腍, 味道一般。
炒班球: 必食之選, 肉質夠嫩, 啖啖肉, 味道又夠。

鵝掌: 忟得入味又腍身。
芝士: 兩款芝士都沒有味道, 失望。
印度食品, 始終太重香料味, 不合胃口。
pizza: 幾香, 與一般街外吃到的味道差不多。

雞脾: 肉質較實, 沒有細嫩的口感, 普通之選。
來到甜品環節, 馬卡龍仍是一貫的死甜, 青蛙不喜愛...
生果: 全部都清甜多汁, 最難得菠蘿如是。
蛋糕及布甸: 青蛙都忘了名字, 只記得以朱古力為主, 挺香濃, 但甜....
芒果布甸: 第一次吃到那麼稀的布甸...而且沒有芒果味。
其他甜品都是一般, 唯獨拿破崙比較可口, 夠脆又不太甜。

而青蛙亦比較失望的就是, 它們沒有提供杯裝的雪糕......
題外話/補充資料: 晚上21:00左右, 食物近乎沒有再refill了, 失望。
2014-05-08
母親節
2014-05-12 26719 瀏覽
食咁多間自助餐, 真係好少見到有原隻大龍蝦! 見到已經好興奮! 食落啖啖肉, 真係好正!而且場內師傅們refill食物速度奇快, 唔使等唔使搶, 慢慢食!令我感到驚喜仲有幾個地方,1)場內分開幾區, 每區都有幾位侍應為該區客服務, 個人認為咁既設計同安排好好2)食物款式真係好多!而且有質素, 通常食BUFFET食到咁上下就無咩野揀, 但今次竟然係好多野都未食到已經好飽, 真係要搵多次機會試埋未食既沙律既配料係我見過咁多間最多而且係特別, 最新奇既係有啤梨配鴨胸!!而且無論中湯定西湯都好好飲, 平時呢D絕對係伏, 但HYATT CAFE既湯係好得!仲有個中東區, 每款咖哩都好得!!!隔離有個爐燒區, 有師傅燒漢堡扒, 羊架, 魚......好正!!!仲可以拱熱個包俾你夾黎食!鵝肝又係任食!次次去到唔使排就有!而且好香, 如果配多塊toast就更好!3)甜品櫃!真係睇到我嘩嘩嘩!四面滿滿仲係甜品!仲有朱古力噴泉同好多格唔同種類既朱古力粒俾你配黎食!真係好癲!每款甜品都好別緻!好好味!不過要入面既師傅幫你拎出黎, 無得自己黎!所以唔好意思一次過拎咁多件...我未試哂全部款式已經飽到上心口!真
海鮮
原隻龍蝦
令我感到驚喜仲有幾個地方,
仲有個中東區, 每款咖哩都好得!!!
漢堡扒&鵝肝
3)甜品櫃!真係睇到我嘩嘩嘩!四面滿滿仲係甜品!
每款甜品都好別緻!好好味!不過要入面既師傅幫你拎出黎, 無得自己黎!所以唔好意思一次過拎咁多件...我未試哂全部款式已經飽到上心口!真係要搵次再黎!!
多款朱古力粒
的式macaron
一部分甜品
4)飲品係另一個特別之處
唔再只係coffee or tea, 而係有中式茶,香片, 鐵觀音都有, 仲要係每人一壺!而且個壺會過濾埋茶葉!真係好正!
香片
5)埋單時, 侍應會同你解釋張單每項數, 仲會問你覺得餐buffet點!好細心!
呢間係我暫時食左咁多間唯一可以encore!推介!
題外話/補充資料: 用恆生信用卡有85折
2014-05-06
母親節
海鮮
原隻龍蝦
漢堡扒&鵝肝
多款朱古力粒
2014-04-17 29483 瀏覽
當朋友們都兒女成群、有家有室時,就會少咗晚飯聚會,相對地就會轉咗 lunch time 或 tea time 時間出嚟聚聚。Tea time 的話,多數選擇都係選擇 tea buffet 或 high tea。 其實香港有供應 tea buffet 嘅酒店唔多,而要好食同多選擇的話更少之有少。Hyatt Cafe 係少數之中好食,又多食物選擇嘅其中之一。呢日同大少奶慶祝生日,就嚟咗呢樹食 tea buffet。我食 buffet 通常都熱食只係食一個 cycle,冷盤、湯就會多過一次,但甜品就有機會會 skip。但今次好想食一個 full cycle,所以每款食物只可以食一次,唔可以多,如果唔係就食唔落喇!呢到嘅冷盤有我喜愛食嘅海鮮,海鮮嘅種類亦唔少,而且亦都好新鮮。佢有多款 sandwich,但我就只係揀咗呢款碎蛋沙律。原因好簡單,我鍾意囉!這件辣肉腸 pizza 又估唔到係咁好食,仲感覺係越食越辣添呀!有辣椒天婦羅,但可惜這個辣椒不太辣!湯永遠係我至愛,女人始終都係適合飲多啲湯水佢嘅粥就非常綿,但可惜今次無哂油炸鬼同脆脆送粥,有點美中不足三件蛋糕裡面,最愛食就係栗子蛋糕,好香嘅栗子
有辣椒天婦羅,但可惜這個辣椒不太辣!
湯永遠係我至愛,女人始終都係適合飲多啲湯水
三件蛋糕裡面,最愛食就係栗子蛋糕,好香嘅栗子味,但又唔會太甜。
2014-04-01 26999 瀏覽
閒來無無事。老公就會同我去嘆下。依間buffet已經第四次黎。食完一樣甘滿足。首先一定係冷盤。刺身當然係首選。好新鮮,夠凍,好滿足。凍蝦,小龍蝦。食得開心又滿足。只係個螺令人失望。太un了。咬吾落。我的最爱,好好味。瓜好甜。十分夠味。、依個蟹好值得讚。味道好,蟹肉質感叉好。入晒味。又好咬。粉葛湯,正。好夠味,吾似味精湯。燒味,好好味。 令人失控的甜品。拿破崙已經食左四件。太讚了。
閒來無無事。
老公就會同我去嘆下。
依間buffet已經第四次黎。
食完一樣甘滿足。

首先一定係冷盤。
刺身當然係首選。
好新鮮,
夠凍,好滿足。

凍蝦,小龍蝦。
食得開心又滿足。
只係個螺令人失望。
太un了。
咬吾落。

我的最爱,好好味。
瓜好甜。
十分夠味。、

依個蟹好值得讚。
味道好,蟹肉質感叉好。
入晒味。
又好咬。

粉葛湯,正。
好夠味,吾似味精湯。

燒味,好好味。

令人失控的甜品
拿破崙已經食左四件。
太讚了。
2014-03-26
2014-03-04 28928 瀏覽
18號正正就是我生日 , 今天卻要返工 , 仲要神咁早來到酒店聽發佈會 , 真係打晒呵欠 終於聽了一朝 , 有得吃啦 ........ 楂楂林過去buffet 廳 , 因為已遲左成個鐘啦 , 真浪費buffet 寶貴的時間, 座位比我之前來的逼 , 台貼台 .....但staff 的服務也算不錯 , 很密收換碟子. 食物同往昔差不多 , 但今次時間太趕 , 每吃熱熏 , 我還喜歡呢間buffet 的咖哩 , 味道眾多 . 希望下次再有呢d 開會後 buffet , 供應商時間好d , 唔好要d客吃到趕頭趕命 , 就聽到 staff 說 , buffet 仲有15分鐘就完了 .... 當堂....掃興
巴馬火腿配蜜瓜

燒味
炸天婦羅
楊支金露
2014-02-27 11746 瀏覽
以往晚上比較少吃自助餐,不過對於海鮮主題的總是抗拒不了,是晚就和一班相熟的食友來這裡,品嚐以西貢海鮮為主題的自助餐。沒想到只是平常的星期一,竟然如此爆滿,幾乎全場滿座。甫坐下來先喝杯蔗汁檸檬水解解渴,檸檬水的酸味剛好可以中和蔗汁的甜,醒神開胃。第一回通常都是先吃凍海鮮,雖然沒有生蠔,但有大量開邊波士頓龍蝦、大蟹鉗、蟹腳、翡翠螺、青口等等,海鮮選擇挺豐富。凍海鮮旁邊就是魚生和壽司,刺身有甜蝦、三文魚、吞拿魚、八爪魚等。一向喜歡甜蝦的我超愛這裡的巨型甜蝦,鮮甜到不行。老火湯。每天的中式老火湯都不一樣,是晚有蟲草花,剛好可以在轉冷的天氣下,喝一碗滋補一番。頭盤還有自選沙律、巴馬火腿哈蜜瓜與蜜瓜和煙三文魚等等,巴馬火腿的鹹香度不錯,不過配搭的哈蜜瓜個頭有點大,如果可以切小塊一點會更好。鐵板帆立貝。用鐵板把帆立貝煎香,肉厚鮮味,配以香甜的燒汁,吃罷一碟還想再吃。咖喱Corner。雖然這個自助餐以西貢海鮮為主題,但咖喱方面似乎做得不錯,有十款不同口味和材料的咖喱供應,大家在吃到後段很飽時,還是忍不住要吃咖喱和印度薄餅。一系列的西貢海鮮包括豉椒炒龍蝦、避風塘炒蟹、黑椒炒珊瑚蚌、乾椒炒蟶子、椒鹽海蝦、
第一回通常都是先吃凍海鮮,雖然沒有生蠔,但有大量開邊波士頓龍蝦、大蟹鉗、蟹腳、翡翠螺、青口等等,海鮮選擇挺豐富。凍海鮮旁邊就是魚生和壽司刺身有甜蝦、三文魚、吞拿魚、八爪魚等。一向喜歡甜蝦的我超愛這裡的巨型甜蝦,鮮甜到不行。
一系列的西貢海鮮包括豉椒炒龍蝦、避風塘炒蟹、黑椒炒珊瑚蚌、乾椒炒蟶子、椒鹽海蝦、XO醬炒魷魚等等。自己眼濶肚窄,只品嚐了炒龍蝦和椒鹽海蝦,兩者都做得惹味非常,而且龍蝦和蝦肉都很新鮮彈牙。
甜品方面仍是一貫的精美和選擇多,最喜歡每件都做得小小的,可以多試幾款,當中最喜歡拿破崙、抹茶卷蛋和麥提莎蛋糕,拿破崙酥脆,卷蛋和蛋糕夠鬆軟。

食品的款式選擇夠多,而且有一定水準,難怪在平日也吸引不少人來品嚐。喜愛自助餐又有興趣吃吃西貢海鮮的朋友,要早點要訂位了。
試食活動
  • 甜蝦
  • 鐵板帆立貝
  • 豉椒炒龍蝦
  • 椒鹽海蝦
  • 拿破崙
  • 抹茶卷蛋
  • 麥提莎蛋糕
朋友一直推介呢到嘅buffet,難得平日放假,加左有三位送一位嘅優惠,所以今日黎試下!Lunch buffet係12:00-14:30,我早左到,職員帶左我入去坐,話仲有15分鐘先開始,我話可唔可以轉第二個位,因為唔想坐卡位,佢話無問題!呢個服務態度ok!!之後夠鐘就開始食啦,個刺身我略嫌切得厚左少少!小籠包略嫌乾身,食落去感覺唔到有湯汁!整體都唔錯,雖然未試晒所有野!要推介必定係甜品,我覺得款式已經好多,但朋友話以前仲多,anyway,甜品係真係好食嘅!可惜無乳酪食,食左杯雲呢拿雪糕,好滑,好味!今餐真係超級滿足!讚!

今餐真係超級滿足!讚!
題外話/補充資料: 鍾意啲職員加水加得好密,呢個真係要讚
2014-01-24
其他
  • 甜品,
  • 軟雪糕
  • 刺身
2013-12-27 22835 瀏覽
大時大節黎酒店食buffet都預左比平時貴!雖然係咁,但係總算佢交足功課,維持星級酒店應有既食物水平同埋服務態度。酒店位於K11商場樓上,表面上睇好似好易去到咁,但實際上要搵一大輪先至上到去lobby既電梯,如果唔熟路都幾難搵!Cafe位於酒店lobby附近,一出lift行十步就會見到!餐廳環境非常寬敞,攞食物既buffet table都非常大,總類非常多,除左一般熱食、燒味、麵檔等等之外,當然唔少得長腳蟹、龍蝦、鮮蝦同埋海螺等等任攞,而refill既速度都叫做非常快,唔會就住就住咁,抵讚!要特別推介既係佢地既燒物table。除左一般聖誕必備既火雞、ham之類,最特別既係佢地有即叫即整既西冷扒同埋牛肉漢堡。Portion方面亦都相當大方,每塊幾乎有半塊8安士牛扒咁大!加上佢地着重「less is more」既道理,無落seasoning反而令到牛既raw味更加突出!甜品可以話係呢度既signature之選!Items多到有成十幾二十款咁多!除左普通野好似軟雪糕、豆腐花、葡撻等等之外,重有其他cake同埋rolls任君選擇!特別推介係「楊枝金露」,細細杯甜得黎非常易入口。另外Tirami
另外Tiramisu亦都非常有特色,有少少酒味之餘又食到cream既味道。而「Napoleon」蛋糕更加係必食之選!酥皮做得非常鬆軟之餘味道又唔會太甜非常易入口,超正!

題外話︰雖然係Xmas但酒店好似冇乜野decoration。除左放左兩棵Xmas Trees之外幾乎乜野佈置都冇,以一個咁注重包裝既社會黎講真係有D奇怪!
2013-12-26
聖誕節
2013-12-02 17789 瀏覽
第一次係Haytt食buffet dinner!一入去就會見到好多嘅甜品同蛋糕仔賣相真係唔錯,味道都好食!服務態度超好,一直有人keep住幫你收碟,超正,佢嘅楊枝甘露好好味,甜度岩岩好唔會酸噢!龍蝦加千島醬係我老公最鍾意食嘅野。佢都覺得龍蝦好新鮮又啖啖肉,正!每位仲有free一原隻鮑噢,超正,味道真係好好味!Haytt d野食真係好味,又多款選擇,大家可以嘗試下

超正,佢嘅楊枝甘露好好味,甜度岩岩好唔會酸噢!

每位仲有free一原隻鮑噢,超正,味道真係好好味!

Haytt d野食真係好味,又多款選擇,大家可以嘗試下
2013-11-12
  • 甜品
  • 龍蝦
朋友介紹,話海鮮唔錯,於是黎到Hyatt Café慶祝家人生日。雖然有d難找,但其實就o係k11上面,樓下就係西鐵站,非常方便。七點幾到步,人客都幾多,位置尚算寬敞,坐得都幾舒服。食到十點,可以慢慢歎。冷盤海鮮有Boston 新鮮龍蝦,味道口感都唔錯,唔似係浸鹽水果種做假o既鮮味。其他海鮮都有返咁上下水準,有六七樣。不過未到8點已經得返小蝦三四隻,見到d冰多過見到海鮮。唔知係fill唔切,定唔打算fill。雖然唔係話影響食物質素,但睇落去都好唔氣派 (對5星酒店餐廳黎講,仲要主打海鮮) ,對於請客做東o既我更係覺得尷尬,好似o岩o岩開始就食緊水尾咁。而且D海鮮用銀盤裝住,襯張雲石buffet table 非常唔match。芝士同沙律o既presentation都唔夠high class。本人唔係特別鍾情印度食物,但係印度buffet由native 既chef主理,誠意可嘉。家人們都覺得好食。印度chef亦熱情招待,值得加分。不過奇就奇在落重本請印度chef,食物選擇竟然唔算多,仲要有咁大張buffet table,好似有d浪費左。至於中西兩個buffet,主要係即炒即grill,質素唔
。不過奇就奇在落重本請印度chef,食物選擇竟然唔算多,仲要有咁大張buffet table,好似有d浪費左。至於中西兩個buffet,主要係即炒即grill,質素唔錯。鐵板鵝肝亦非常滋味
。唯獨用生o既鵝肝牛柳同蝦做display有o的怪亦唔美觀。睇openrice d comments知道Café o既甜品出名,抱住好大期望黎試。結果一半出色一半失色咁啦。拿破倫(好少buffet有得食!!!!) ,green tea系列,chocolate系列,仲有cheese cake都相當唔錯
。不過當中o既巴黎圈同雪芳蛋糕真係唔掂,而且o係價值$588 o既buffet入面,各式水果啫喱同刨冰更明顯係濫竽充數之作
。雖知而家cake shop愈開愈多,出品愈來愈花巧。唔花多d心思只會令人氣消耗至盡。收得咁高價錢,起碼要加多d choices,或者件件精品,先可以吸引到d回流客。Overall,憑Hyatt Café o既食物同服務水準,都值得一試。
  • 鐵板鵝肝
  • 拿破倫
2013-10-02 12691 瀏覽
第一篇食评献给hyatt的cafe。personally, 这间是hk我最爱的一间buffet之一,同服务 冷盘 热荤 风景一概无关 只是因为这里整的dessert最和我口味。Very good selection in a wide range of items here首先系Japanese food 就sushi(未试) 同 sashimi(only try salmon saba,tuna salmon就好香鱼油味 其它都) 冷面也未试过。sashimi台的师傅服务都几差 整间餐厅只得他一人黑面><indian 印籍的chef都好热情!见我们过去即刻say hi~还介绍烧lobster给我们!这个section我都好爱! 试了青瓜优格(中意阵cream同胡椒混合的味道),烧龙虾(好老 好彩只一小快, butter chicken(不错)马萨拉杂菜(ok)同cremy 菠菜(最爱)印度脆饼都okamerican food 就有mini汉堡同埋 香肠Italian 都有pasta pizza 同 千层面 比过未食。在旁边还有即切的lamb,铁板鱼柳同杂菜chines

american food 就有mini汉堡同埋 香肠

chinese food
那档都好多选择 有格式烧味 中式凉菜 一款粥一款汤~ 点心同埋蒸鱼 还有即整天妇罗。 比过我一般都不会吃这些 因为我的focus 都在冷盘 水果同dessert上!!

这里的沙律菜都非常新鲜 然后配料有我最爱得牛油果!!黑醋也有
然后smoke salmon也不错(我都切大块cheese配着同吃)
现切的意大利火腿配蜜瓜not my cup of tea~ 妈妈食了好多
冷盘里有小龙虾跟海螺我都未试 虾还ok跟牛油果同吃很鲜味 scallop同青口都太老!!

i said from start why i love cafe so much, the only reason is that there has my favorite dessert, 出面有两个大雪柜放满dessert~ 还有专人代拿 代拿的师傅都好好人!!去左5次4男1女都好好人!!要多少都得 吾会unhappy.
不过再好的甜品店都会有不好的作品 cafe的荔枝jelly(图一)最左 就不太好吃 rainbow cake也只是适合拍照 左二的抹茶提拉米苏同左5的栗子慕思都不错吃。strawberry跟芒果优格也在水准

说到真正惊艳的甜品 只有拿破伦! 这里的拿破伦真的太喜欢了!!酥皮一点不会因为放久了淋淋的 卡士达酱一点都不甜腻 完胜Sabatini(对我来奖酥皮够酥但不够奶味)the window cafe(夹心太腻 怀疑都不是卡士达来的)文华(都是不够奶味)

这里的抹茶红豆蛋糕也都太好吃!!cream一点都不甜
有一次的栗子蛋糕也正到不行
就是cheese cake不太好 太滞又不香浓
还有mini葡挞 frozeyou~ 偶尔还有bread pudding同apple 金宝~太满足

另外 水果菠萝 西柚都太好!!

下次一定要多多拍照

(第一篇食评写的不好多指教 。。。><)
rainbow cake
最爱拿破伦
最爱拿破伦
2013-08-28 9163 瀏覽
話說好開心咁生日去食飯,點知中伏龍蝦.燉湯.翡翠螺.長腳蟹全部都淡而冇味鐵板鵝肝有血C未清及牛扒又多根天婦羅油淋淋 一D都唔好食BBQ選擇少,得魚及蝦等其餘又冇咩特別簡直是人間地獄仲要收咁既價錢另外開左支酒
話說好開心咁生日去食飯,
點知中伏
龍蝦.燉湯.翡翠螺.長腳蟹全部都淡而冇味

鐵板鵝肝有血C未清及牛扒又多根
天婦羅油淋淋 一D都唔好食

BBQ選擇少,得魚及蝦等
其餘又冇咩特別
簡直是人間地獄
仲要收咁既價錢

另外開左支酒
2013-08-27
生日
小弟從來只睇食評而永不寫食評,是百分百的大懶人,之不過可以令我動筆寫第一篇食評的,卻是第三次光顧的The café。再次多謝The Café 一眾員工同廚師們的熱情和禮貌的招待!特別是主動走到餐桌面前和我們談天的副經理 Daniel Shum和助理行政總廚 Christopher Wong,以及忘了名字的另外一名副經理和負責訂位的同事!看得出你們團隊的團結和殷勤的服務態度! 環境 對於我來說,用餐環境是重要的一環;The Café 的裝飾用料主要為木材,而且燈光柔和,地方舒適整潔,最重要是有我喜愛的高樓底梳化卡位!這是在酒店自助餐廳很少遇到的。餐桌和餐具擺位整齊,絕對給我和友人留下深刻印象。唯一要挑剔的是冷氣真的大了點,希望下次再蒞的時候可以暖少少吧!服務 可以說得上是無得彈!員工反應主動積極,態道殷勤有禮,有點待客如賓的感覺。最受寵若驚的是Daniel Shum 和 Christopher Wong 兩位餐廳話是人主動走來回應我之前留下的意見,並詳細解釋建議等等;接著幾次我亦讚許餐廳的甜品不過甜且不膩,總廚亦應真解釋了一輪,服務態度和質素認真一讚! 另外當我想同每款食物拍照時,廚師們
刺身+千層麵
Pizza + selection of dim sum
軟雪糕

可以說得上是無得彈!員工反應主動積極,態道殷勤有禮,有點待客如賓的感覺。最受寵若驚的是Daniel Shum 和 Christopher Wong 兩位餐廳話是人主動走來回應我之前留下的意見,並詳細解釋建議等等;接著幾次我亦讚許餐廳的甜品不過甜且不膩,總廚亦應真解釋了一輪,服務態度和質素認真一讚! 另外當我想同每款食物拍照時,廚師們竟主動打開鑊蓋給我任影,這點真的要特別提讚,很多酒店自助餐廳是不容許食客影食物照的(我當然試過這樣的遭遇),卻未試過餐廳主動給食客拍食物照,可睇得出店方體貼的服務態度。

食品
The Café 提供的食物種類不能稱得上很多,但每一樣食物的質素是絕對一讚,特別是甜品部分,甜魔定能滿足你們的甜胃!種類較多之餘每款甜品亦屬超水準之作。

海鮮篇
是日供應龍蝦、海蝦、青口和海螺,友人說龍蝦很鮮甜和肉質結實,其餘的水準亦不錯,不個有少少挑剔,店方可提供多一至兩種海鮮的,相比其他酒店的海鮮陣容是失色了點。
沙律篇
有即撈的沙律和撈好的沙律,水準我認為一般,特別有一撈好的螺絲粉紅椒鴨肉沙律,非常乾身且味淡,而其餘三款沙律種類亦較普通,希望店方可以加強一下沙律的種類和質數~
刺身
三文魚、鯛魚和吞拿魚,以及八爪魚提供。三敏魚較肥美和滑口,其餘的刺身亦新鮮可口。

壽司

有兩大盤壽司拼盤,但本人從不在自助餐壽司,所以no comments!

熱食
即煮食品
天婦羅:有炸蝦等,沒試。
燒雞扒:友人說味道不錯,不太油膩和肉質鮮嫩。
麵檔:有新鮮水餃和生菜等,沒試。
印度米卷:今次未有試,但上次來吃餡料有蝦和雞肉兩款,味道不錯,只是油膩了點

除了即煮外,其實所有熱食廚師們會在食物桌後的廚房密密煮,所以所有餸菜都保證新鮮熱辣,呢點又俾店方一個like!熱食選擇頗豐富,就此我揀了我曾試的熱食:

千層麵:肉醬毫無膩感之餘亦滿番茄 和牛肉的味道,千層麵的口感亦煮得剛好,讚!
Pizza:批底鬆脆,稍嫌批面餡料較少,味道一般。
牛油煮西蘭花和紅蘿白:很香牛油味,但兩款菜稍嫌硬了點。
鮮蒸魚片:一個字—滑!口感一流,味道鮮甜,上等之作!

涼伴雞柳:粉皮撈得入味,雞柳不會過鹹。
點心有試的為素菜餃,潮洲粉果,叉燒包,韭菜餃,臘腸卷:餃類餡料豐富,但外皮則過厚;而叉燒包和臘腸卷則為水準出品,餡料真材實料,無加色素之餘包的外皮亦鬆軟,見到都流口水!

甜品
與其他的酒店不同,The Café served的不是tiramisu、什麼焦糖布丁、和名牌雪糕,反是大家意想不到的特色蛋糕和自家製軟雪糕和frozen yogurt,每一次我來The Café最其待的便是dessert corner,每一次都能給我不同的驚喜,和滿足的感覺。

茉茶紅豆蛋糕:超濃郁的茉茶香味,配上粒粒天然無添加糖的紅豆,以及蛋糕面上的cream和桑梅的配搭,是絕對encore之選!

橙香蛋糕:酸酸的橙味中帶著蛋糕的香甜,味道清新!

朱古力蛋糕:朱味非常濃郁!反以吃一整件也沒有一絲膩和過甜的感覺,佳作!
藍梅蛋糕:都係個句!藍梅味好清新
(忘了名)粉紅色蛋糕:這個是有點失望,味道與一個普通的生日蛋糕無異 ☹
芝士蛋糕:Encore首選!啖啖芝味又沒有過膩和罪惡感,加上蛋糕上的strawberry 更中和了蛋糕的甜味(其實本身不甜),真係值得一試再試!

杯類甜品有青檸啫喱(味道不太酸,不錯!)、strawberry和mango奶凍(兩者的生果topping新鮮,底下的奶凍奶味無得彈)、桂化奶凍(有驚喜!桂花超清新!)等。

吉士醬拿破倫:Again…encore首選!每層的脆皮鬆化,夾在中間的吉士醬甜而不膩,是差了點新鮮生果就perfect啦!

鮮果撻:生果新鮮,撻皮薄而脆,不過稍嫌吉士醬太多,少點點會無咁甜。

另外還有紅桑梅蛋糕、臻子醬puff、again chocolate 蛋糕、和芒果卷蛋,每款亦值得一試。

蘋果金寶(Apple crumble):crumble面鬆脆到不得了,內面的蘋果餡帶著沉沉的肉桂味和提子乾,口感不錯,是有點過甜而已…

蒲撻:焦糖蛋的撻餡非常滑溜,外層的酥皮鬆化,且不油膩,食多幾件都無有怕!

自家製軟雪糕和frozen yogurt:frozen yogurt給十個讚!我從未嘗個這麼滑的frozen yogurt,質感和軟雪糕無異,甜中帶少少酸味,亦有topping可加;反而軟雪糕就很快便溶,店方要改善一下軟雪糕的質素了。
Strawberry 和Lychee sorbet:Encore必+首選!兩者的清新和清甜程度確實難以用筆墨來形容,味道就如吃雪冰了的生果,是100%無添加的感覺!要給Christopher行政總廚十一個讚!

餐茶:熱檸茶,紅茶和檸檬分開,非常體貼的服務!

In summary,很多謝店方所有員工和廚師們殷勤熱情有禮的招待!食物質素絕對可以攞米之蓮星星!我一定會再來,The Café亦成為了我自助餐飯堂了!
題外話/補充資料: 很多謝店方聆聽客人的意見!
2013-08-04
刺身+千層麵
Pizza + selection of dim sum
軟雪糕
2013-06-24 5194 瀏覽
食Buffet,無開始食之前,先會在食物bar行一轉,看看有咩美食選擇。  話咁快一圈,這裡食物選擇不多吧!冷盤先是龍蝦、青口。龍蝦開邊大大隻,肉身爽口,配上茄汁,好味。再吃些壽司,唯何飯團又是用散的?。。。燒鵝肝配牛扒,好味!牛扒煮的時間剛好,入口鬆軟有肉汁,鵝肝肥美,略帶油,吃後大滿足,這是全晚唯一要排隊拿的食物。 椒鹽蝦、避風塘炒蟹皆入味,後者微辣,相當野味。 甜品如糕點、雪糕、乳酪等,全都需要專人拿取,自己不能親手拿,感覺不是太好,想拿多幾件也不可以。    而沙冰卻可以自取,相信是價格較便宜關係吧!可配以不同鮮果和涼粉等因慶祝生日願故,所以向酒店訂了蛋糕,但生日蛋糕一拿出來,真的十萬個失望,蛋糕的樣子、款式、大小等,便是剛才在揀甜品處的其中一款綠茶蛋糕,"零"新意之餘,感覺不良好。

2013-05-24 3965 瀏覽
今日第一次寫食評,有點緊張,哈哈!由於我比較鐘意影相,以後既食評都唔會有太多字^希望唔會悶親大家~ 廢話唔多講了先為大家介紹一下今日食既自助午餐~^^ 只有我和媽媽二人去啦~由於之前已經食過好多間,所以見Hyatt 好多負評,我都仍然想試一試...剛發現openrice只能up 8張圖...有點失望啦...等我將所有圖combine la haaa...順帶一提,食物方面,hyatt不算太多,但說到三文魚,呢度真係新鮮同好肥美^^ 甜品真係正!不像其他酒店,得個樣!這裡只有一兩款過甜,其他都好味^^食到我勁飽....Btw,綠茶泡芙竟然有藥水味,真係有點接受不了....這裡冷氣超大!要著長褲喔!我著短褲冷得要命,還有帶外套啦^^有兩個人的卡位坐!(其實是四人位....)超舒服!很自在!是冷氣凍了一點!服務也很好!侍應都很有禮物,收碟也很快 有機會我會再來啦!不過一間我比中上既分啦,不過不失!
今日第一次寫食評,有點緊張,哈哈!

由於我比較鐘意影相,以後既食評都唔會有太多字^

希望唔會悶親大家~ 廢話唔多講了

先為大家介紹一下今日食既自助午餐~^^
haaa...
Btw,綠茶泡芙竟然有藥水味,真係有點接受不了....

服務也很好!侍應都很有禮物,收碟也很快

有機會我會再來啦!不過一間我比中上既分啦,不過不失!

2013-05-24
  • 甜品