2017-03-21 577 瀏覽
最近迷上了韓國食物,於是一直同朋友周圍去搵特別既韓國餐廳,今次我地就去左呢間廣受好評既小火焰餐廳。到步時已經差唔多八點,人比較多,但唔洗等好耐已經可以入座,餐廳環境唔錯,裝修亦很有韓風味道。咁我地叫左幾樣野食同野飲,首先黎到既黎係藍柑白桃梳打賣相十分有趣,味道亦不錯,藍柑同白桃既味幾夾,酸酸甜甜咁幾開胃。另外到重頭戲 - 溶岩芝士炸雞麵包,上網見到人介紹已經覺得好吸引,親眼見到後更加覺得震撼。麵包有成個頭咁大,一切開個麵包D芝士就係咁湧出黎,D芝士好香好滑,配埋麵包簡直係一流,另外炸雞亦係超級好味,外皮炸到脆卜卜,入邊既雞肉都好嫩滑,絕對唔輸比韓國地道既炸雞。將炸雞點埋芝士黎食亦係另一種享受,絕對係芝士愛好者既天堂。雖然呢道墨魚汁青口刀切麵幾入味,D麵幾爽口,青口亦幾鮮甜,但食完岩岩個芝士炸雞麵包已經幾飽,最後食唔晒,而且兩者相比之下刀切麵比較遜色,但鐘意墨汁既朋友亦可以一試。整體而言,呢間餐廳既野真係幾好食,難怪咁多好評,絕對會再去。如果係鐘意芝士既朋友更加要去試一試呢到既芝士炸雞麵包,絕對會一試難忘。

咁我地叫左幾樣野食同野飲,首先黎到既黎係藍柑白桃梳打
藍柑白桃梳打
墨魚汁青口刀切麵

2017-02-18
20 分鐘 (堂食)
藍柑白桃梳打
墨魚汁青口刀切麵
2017-03-21 263 瀏覽
本身對依間餐廳服務都有信心,因為食過三次買左蛋糕諗住同朋友慶祝生日 點知到最後上蛋糕令我地全枱O哂咀⋯⋯⋯因為個蛋糕變左樣~~~~我問個職員 點解我蛋糕無左外面包個張紙既?佢答:你係咪要番?係垃圾桶我話:點解會幫我撕左張咁靚既紙(10秒後轉頭拎番張紙係我面前)我:(無奈)垃圾桶執上嚟唔要啦唔該😫最大問題係一句唔好意思都無 提提如果各位下次生日去要小心!😫😐😩😐😩😩😩😩😐😐😐😐😐😐
本身對依間餐廳服務都有信心,因為食過三次
買左蛋糕諗住同朋友慶祝生日
點知到最後上蛋糕令我地全枱O哂咀⋯⋯⋯
因為個蛋糕變左樣~~~~

我問個職員 點解我蛋糕無左外面包個張紙既?
佢答:你係咪要番?係垃圾桶
我話:點解會幫我撕左張咁靚既紙
(10秒後轉頭拎番張紙係我面前)
我:(無奈)垃圾桶執上嚟唔要啦唔該😫

最大問題係一句唔好意思都無
提提如果各位下次生日去要小心!
😫😐😩😐😩😩😩😩😐😐😐😐😐😐

2017-03-19 200 瀏覽
觀塘多左甘多好野食,加上依間又係人氣站就去朝聖下.不似傳統韓國菜份量大碟到4人都只可以叫兩樣野, 份量適中令我們可以多試唔同美食之餘重有空間食甜品真係very good.沙律新鮮配上溫泉蛋拌後與蛋汁同食味很好.炸雞普通,沾上麵包裝住的芝士食好味好多, 而且芝士奶味不太勁似cream/白汁多D怕奶酥味如我都覺得ok , 之後麵包配上入面的cheese 直頭good .年糕味道一般但我欣賞它是幼條的因此不硬很Q彈而且多食幾條都無問題.豬手無驚喜醬汁有點辣但我喜歡有多樣配菜甜品同飲品都係近期大熱的紫薯,不過我就覺得有點名過於實了.
觀塘多左甘多好野食,加上依間又係人氣站就去朝聖下.

沙律新鮮配上溫泉蛋拌後與蛋汁同食味很好.

豬手無驚喜醬汁有點辣但我喜歡有多樣配菜

甜品同飲品都係近期大熱的紫薯,不過我就覺得有點名過於實了.
2017-03-18 199 瀏覽
叫左個芝士雞翼泡菜炒飯同埋pizza 😍個炒飯唔錯 幾香 有好多芝士鋪喺面🍝 不過個飯唔知係咪用兒童泡菜所以無乜泡菜辣味😮 失色左小小 如果有啲辣會更好食💖💖 雞翼份量幾多 有4隻的 🍗 個pizza就口感好搞笑 係脆身的 我覺得好似食多士咁😂😂 飲品方面有啲唔使加錢嘅韓國特色飲品 好似柚子茶 紅棗茶咁 唔錯👍👍
叫左個芝士雞翼泡菜炒飯同埋pizza 😍
2017-03-18
午餐
2017-03-18 201 瀏覽
約朋友觀塘食晚飯,選了地點方便的韓國餐廳,想不到星期一7點多已差不多滿座,看來食物應該不錯。2個女仔點了2個主菜,1個甜點。黑松露雞柳野菌汁刀切麵黑松露醬汁很香濃,雞柳嫩滑,還有翠玉瓜,三色椒,洋蔥等配料,十分惹味!拉絲芝士伴牛肋條伴泡菜炒飯牛肋條很腍,醬汁甜甜的,很美味。而且用竹簽串著,可以拿起吃,方便女士照顧儀容。芝士真的做到拉絲效果!拌入泡菜炒飯,濃郁的芝士味和微辣的泡菜炒飯很配合呢!最後當然少不了甜品Oreo粒粒雪花冰整個佈滿Oreo碎粒,味道很濃。雪花冰是牛奶味道,軟綿綿的,入口即溶😍😍😍
2個女仔點了2個主菜,1個甜點。
黑松露雞柳野菌汁刀切麵
拉絲芝士伴牛肋條伴泡菜炒飯
最後當然少不了甜品
Oreo粒粒雪花冰
2017-03-13 241 瀏覽
We are delighted once entered to the resturant and we are quite comfortably seated. It is serving fusion style of korean food which is with lots of cheese. I ordered carbona rice cake and it is really creamy. My colleague ordered beef ribs with korean preserved veggie and it seems good. He commented that it was similar to traditional dish except with cheese! If you just want something without cheese, there are also choices like the chicken wing in grapefruit sauce with noodle! Overall, it i
carbona rice cake
Overall, it is not super delicious but it is a fun to try something fusioned.
2017-03-13
2017-03-13 271 瀏覽
一早已經諗好話食韓國嘢,加上我哋兩個都好鍾意食韓國嘢,就二話不說揀咗呢間。我等埋我friend放工已經八點半到,夜晚八半都好多人排緊隊。不過等左10分鐘都已經有位入排隊嘅時候,我哋見到餐廳入面好多人都叫左個份麵包芝士,好似好正咁。我哋梗係唔執輸都叫咗個麵包芝士配炸雞既,嚟多份紫薯年糕,再加多個肉醬拌飯。個拌飯冇乜特別,味道都唔錯。👍🏻份紫薯年糕好正,我哋兩個讚不絕口,幾特別之外配啲汁件夾,不過如果多啲就最好不過了~食完拌飯同紫薯年糕都飽飽地,跟住就等佢份麵包芝士配炸雞,呢個係最掋讚,佢啲芝士係俾勁多,但個麵包都冇hea我地,睇得岀有焗到脆先俾我地,啲炸雞係滑嫩個隻又都炸得幾香口👍🏻配埋啲芝士簡直一流。其實呢我哋已經好飽,但我friend話好想食甜品,咁我哋就叫左一份綠茶雪花冰,開頭以為淨係得面頭有綠茶粉,一路食佢每一餐都會加綠茶粉👍🏻員工好抵讚,好有禮貌又好有笑容👍🏻

員工好抵讚,好有禮貌又好有笑容👍🏻

2017-03-10
10 分鐘 (堂食)
2017-03-13 188 瀏覽
乘巴士到觀塘工廈吃東西,途經觀點中心發現了一間韓式食店,他們標榜自己為dessert Cafe 。晚飯過後特意走過去吃甜品。誰知一看餐牌,發現他們的主食品,也很精緻,很多菜式的名字也很特別,下次必定要在這裏吃主餐啊!店子採半開放式設計,感覺闊落,大走年輕路線,店頂的電視除了播著餐廳的食品圖片外,也不停播放著K-POP MV,令整個餐廳都顯得很年輕、有朝氣和活力。主打韓式洋風食物及甜品,食物種類很豐富。飲品的款式也有很多選擇。是日選了貌似雞尾酒的檸檬藍柑梳打 ($45)。飲品是 non alcoholic 的 ,把檸檬汁與藍柑桔汁mixed 在一起,兩種citric的味道,成了有種清新微酸微甜的感覺,很好喝!飲品是Tiffany Blue 色的,很是夢幻,可來個視角的清新享受啊!在dessert cafe,定要點個甜品吧!點了柚子蜜糖紫薯雪糕韓式年糕吐司($52),一次過可滿足多個願望,紫薯雪糕很香滑,淋上韓式柚子蜜糖後,就加添了多一種香甜層次。脆脆吐司中,夾了層煙靭的韓式年糕,不只使甜品又多了一重層次,更使其感覺更加韓風,最後再灑了大量紫色糖粉很夢幻、很好吃啊!再去光顧是必然的。

再去光顧是必然的。
檸檬藍柑梳打
柚子蜜糖紫薯雪糕韓式年糕吐司
2017-03-06
$60 (宵夜)
檸檬藍柑梳打
柚子蜜糖紫薯雪糕韓式年糕吐司
2017-03-10 155 瀏覽
影得好少相🙊食物賣相ok而且價錢合理店員的服務態度好,會主動幫你加水,上菜速度快,有啲會同你講下韓國文化鐘意韓團嘅人 請注意❗❗環境舒適,等位不用太耐,內有不同的韓團mv apink,big bang,bts......❤總括,一試無妨,包你唔會後悔我連續三個星期日都食呢間證明真係好好食你約埋你啲朋友仔一齊去喇
影得好少相🙊
食物賣相ok
而且價錢合理
鐘意韓團嘅人 請注意❗❗
環境舒適,等位不用太耐,內有不同的韓團mv
apink,big bang,bts......❤
總括,一試無妨,包你唔會後悔
我連續三個星期日都食呢間
證明真係好好食
你約埋你啲朋友仔一齊去喇
2017-03-09 204 瀏覽
終於捱到星期五拉 終於可以休息下拉 我同男朋友去左一間新興又多人排隊既韓國餐廳食野 因為我個fd介紹我 話不錯不失 最終系點呢?一去到已經見到好多人排隊 可能今日星期五 裝修各樣都同韓國餐廳差不多 有個種feel 佢地冇播kpop 所以可以靜少少 同朋友家人傾計我地叫左個BB豬肋骨豬肋骨同佢配既味道好夾 肉地都夠嫩 份量都算大 佢側邊有沙拉 當你食到好溜既時候 可以有d沙拉中和一下 令到胃口更加好 而且我未食過d薯角系可以脆到甘既地步 搞到我集中左系個薯角到😂😂😂我地仲叫左個炸雞年糕炸雞份量都算多 加加埋埋都有10舊 雖然一開始食既時候覺得個味甜甜地 少少辣 但越食越過癮 越來越辣 我覺得幾正 年糕又幾彈牙 食呢個真系令我諗起韓國呀 價錢一般般拉整體而言 我覺得吾錯 只系張枱有d細 食得有少少吾舒服 要就住就住 但下次都會再黎
我地叫左個BB豬肋骨
我地仲叫左個炸雞年糕
2017-03-01
5 分鐘 (堂食)
2017-03-09 171 瀏覽
朋友睇完鬼怪之後話今晚一定要食韓國菜,而且係十分十分韓國風嘅韓國餐廳,所以就揀咗呢一間之前都睇過啲食評,都話呢間幾好所以都帶着期待入去一去到就帶咗杯咖啡飲,完全冇諗過個咖啡可以咁濃香 直程可以媲美咖啡室!而上面嗰啲粟米片雖然幾特別不過麻麻地夾之後我朋友要咗個招牌菜,又有炸雞又有好濃嘅芝士,個包入面嘅芝士真係好多我哋食到最後都食唔晒😂值得讚嘅係個包真係好鬆軟而且好脆另外個炸雞聞落好似有啲臭豆腐未咁,但食落就有好龍濃雞尾而且好滑,會令你想食多幾舊!😍因為驚唔飽所以叫左個芝士年糕,可能係因為食得太飽,我自己就覺得一般而且個汁打得好普通
之前都睇過啲食評,都話呢間幾好所以都帶着期待入去
一去到就帶咗杯咖啡飲,完全冇諗過個咖啡可以咁濃香
直程可以媲美咖啡室!
而上面嗰啲粟米片雖然幾特別不過麻麻地夾
2017-03-04
  • 溶岩芝士炸雞麵包
2017-03-08 171 瀏覽
黎食韓國野又點少得芝士韓醬,我地點左個芝士韓醬牛肋,出面有個麵包包住d牛肋,影起相黎都幾靚。入面既韓醬芝士上菜個時暖暖地,牛肋就再熱d, 不過芝士都已經好溶。個包烤得幾脆,同埋好厚身,連埋d醬咁食都真係唔錯,唔係只係用黎擺。牛好軟嫩,唔痴牙,都幾易食!旁邊既沙律酸酸地幾開胃。d菜感覺好fresh。我地見凍凍地就點多個人參雞湯。個湯都等得少少耐,應該係即整。黎到就覺得原來bb雞都唔細架喎,肉質仲幾嫩滑同白淨。餐廳仲好貼心咁俾左個盆放骨。當我諗住自己黎既時候,職員就拎左刀叉幫我地切開隻雞,我覺得呢個真係要讚既!因為我對住隻雞其實真係有少少無從入手既感覺。我揀左雞腿食!油唔係好多,可能已融入湯中,人參味都幾足,佢仲加左紅枣等既配料,令個湯都幾濃味。我好鍾意大大條人參咁食,個種苦苦地既味會令我覺得佢真係好補!最後我地係清晒成煲湯架!所以你知有幾正啦!飲完覺得個人暖粒粒,好滿足!呢到d野份量都幾大,岩晒我呢d一d都唔細食既人!
呢到d野份量都幾大,岩晒我呢d一d都唔細食既人!
2017-03-07 167 瀏覽
一位舊同事返回公司做替工, 難得再聚, 當然要齊齊放工齊齊吃飯。同事想吃韓國菜, 但又唔想太熱氣, 所以簡簡單單找了一間韓式咖啡室, 有新意, 當然馬上舉手贊成。開放式的門口, 相當闊落。店子門口頂頭鑲了一排八部電視, 有播放着韓劇, 亦有播放着店子的菜式相片, 但吸引我是門口玻璃櫃中的Line Friends 熊大figure公仔, 好可愛呀! 店子座位不少, 門口有多張二人圓枱, 內裏有數排四人卡座。再走入一點, 還有一排長沙發座的四人枱。安坐後便馬上看看兩份餐牌, 其中一份是季節限定的菜式。而另一份餐簿設計精美, 每頁都附上精美的菜式相片,挺吸引! 菜式分門別類, 很清晰, 有Pasta刀切麵、湯麵、水冷麵、飯類、年糕、韓式炸雞、全日早餐、主食、小食、甜品和飲品, 選擇都幾多。************************見menu上的Pasta和湯麵都是用刀切麵炮製, 不知它的口感如何, 一於試試。選了一碗韓醬燴牛肋刀切麵 Korean Beef Stew Sliced Noodles In Ginseng Soup ($68), 麵上放滿以韓醬燴的牛肋肉、數條翠綠清爽的荷蘭
************************
韓醬燴牛肋刀切麵
見menu上的Pasta和湯麵都是用刀切麵炮製, 不知它的口感如何, 一於試試。選了一碗韓醬燴牛肋刀切麵 Korean Beef Stew Sliced Noodles In Ginseng Soup ($68), 麵上放滿以韓醬燴的牛肋肉、數條翠綠清爽的荷蘭豆、一些爽口的木耳絲 大豆芽,份量適中。
第一次嚐韓式的刀切麵,樣子跟中式的粗麵很相似,口感滑帶點煙韌,掛湯力一般,所以味道偏淡。反而牛肋味道香濃,切成一小件,方便進食之餘,亦相當入味,而腍嫩的肉中夾雜着少許油潤的肥膏和筋膜,挻有咬口,味道和口感也不錯。
************************
溫泉蛋肉醬黑雨伴飯
嘩!溫泉蛋肉醬黑雨伴飯 Slow Cooked Egg & Korean Bolognese Bibimbap ($58)相當豐富吸引。飯 面舖滿肉醬,正中央放了一隻圓碌碌脹卜卜的溫泉蛋,周邊放滿紫菜絲,難道紫菜就是名中的黑雨?大大碗,份量很足,賣相亦不錯。
先輕輕把溫泉蛋 弄開,鮮黃色的蛋黃 隨即湧出,緩緩滲入肉醬 飯 中,黏滑兼滿有蛋香,正!再把眾食材拌勻,粒粒圓潤的米飯 沾滿香滑的雞蛋 和鹹香的肉醬,並以紫菜 中和肉醬 的濃味,味道剛好,若想惹味一點,再加些所配備的韓式醬,但不要加太多,因味道略為偏鹹。
***********************
熱紫薯拿鐵
我倆都迷上了紫薯, 所以齊齊點了熱紫薯拿鐵 Purple Sweet Potato Latte ($32)。面頭沒有拉花圖案,雖只是灑上一些紫薯粉 作點綴,但以一個短而肥身的小杯子盛載,也挺可愛,還配上一塊自家品牌的抹茶曲奇 伴喝,很窩心!入口暖笠笠,溫度剛好。啖啖滿載紫薯的香甜,亦有奶香,甜度適中,並不甜膩,味道美味!一小杯真的不夠喉,杯子可否大一些呀?哈!
平時約朋友吃韓國菜多數揀韓燒和炸雞, 但今晚來到這間韓國咖啡室, 為我帶來韓食新鮮感, 再細看餐牌, 其實還有很多菜式很吸引, 特別是芝味滿分的各款韓式芝士菜式, 可惜朋友不吃芝士, 看來下次要約一位芝士迷來吃過痛快, 還要再來探探在收銀處被人封了口的熊大, 哈!
溫泉蛋肉醬黑雨伴飯
熱紫薯拿鐵
2017-03-07 4083 瀏覽
APM既餐廳就食得多,見食到悶悶地,openrice見到小火焰就行過黎試下。其實環境唔錯。無諗過都幾多人。因為朋友同我都係芝士控,所以叫左個慢煮和牛面珠墩夾餅&麵包韓醬牛肋。 明明個名都冇芝士,關咩芝士事?其實因為餐廳嘅menu係圖文並茂嘅,所以我地就看圖叫餐啦!好多野食都好吸引!不過得兩個人,真係唔知點叫好!從來都未食過牛嘅面珠墩肉,今次真係第一次!能同我想像中唔多同!餐廳切得好薄,煮得好林,有啲似煮得好林既牛展咁,但就無個種膠質既感覺。個夾餅勁好食!入面有好rich既芝士!而且個皮都好香,用黎夾肉個感覺都幾特别!個汁有d似燒汁,甜甜地同個牛肉夾埋幾特别。麵包韓醬牛肋,打開左個包d醬同芝士既份量就一覽無遺!真係好多架!仲滲緊落個包到!用包點醬食固然正!用薄餅點醬食亦有另一黎風味!d醬有d似蕃茄醬,甜甜酸酸都好味。温度係room temperature, 本身以為會熱少少。芝士係溶係d醬中間,都幾夾。個牛本身應該已經煮冧左先拎黎同包一齊焗,都幾香滑!無錯!我係覺得個牛幾滑,我自己都無諗過牛可以用滑黎形容。而且個牛係無骨既,所以真係好正!最鍾意就係拉芝士既環節!雖然張相好似有d不雅不用係
好多野食都好吸引!不過得兩個人,真係唔知點叫好!
個汁有d似燒汁,甜甜地同個牛肉夾埋幾特别。
最鍾意就係拉芝士既環節!雖然張相好似有d不雅
不用係最真實既脆脆麵包配芝士牛肋。
2017-03-05 165 瀏覽
從外國回港遊玩的姐姐最近回來,想要帶她吃一點比較好吃的韓國餐廳,剛好這家在我家附近,於是就帶她過來試一試。不過這不是我第一次來,之前夏天有來過一次吃那個原隻蜜瓜雪糕(不過去到已經賣完)打開menu,看見最多就是鐵板芝士,我們也點了芝士排骨配kimchi 炒飯,柚子雞翼配韓式年糕,兩杯紫薯latte, 甜品我們點了柚子麻糬吐司。紫薯latte-- 濃濃的奶泡和紫薯溶沉澱在底下,兩者味道不太能混合在一起有點失望,不過店員送來兩個曲奇給我們和這杯latte 一起享用這個給他加點分吧芝士排骨配kimchi炒飯-- 芝士排骨味度挺濃郁,排骨甜甜的,不過kimchi炒飯比較淡。柚子雞翼配韓式年糕-- 雞翼有很香的柚子味,不過雞翼煮得有點過火,韓式年糕比較甜不是很辣,還可以。柚子麻糬吐司-- 這個也是偏淡,除了有柚子醬的部分比較好吃,其他部份很乾,很一般
紫薯latte