2021-06-23 2562 瀏覽
這晚來一個獨獨樂的Oppa豐富晚餐,目的好明確😆,就係將一早mark定的,網友都一致好評嘅三款囊中物叫哂佢!晚上6:45到店已經差唔多坐爆哂位🤭,幸好二人檯還有兩張👏 而且用餐時間90分鐘應該都唔難等位。值得一讚店員由入座到送餐再到收碟都快捷有禮貌,上菜時間捉得非常好,5-8分鐘已上哂檯享用👍Menu 真心睇到眼花,比第一次來的款式加左非常多,=紫薯沙冰̶=̶$48 推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️係Must叫,尤其是迎接夏日炎炎嘅日子,可以飲極都有嘅沙冰,重有埋四粒甜紫薯一路食😍初頭真係諗$48值唔值,原來係超值👏=蟹黄炒淮山麵=$88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️再比5星,因為太好食🤭除左第一次食一個西式炒准山麵有驚喜,估你唔到撈埋豐富嘅蟹肉蟹籽之後,論掛汁沾滿麵條,論口感雙鮮mix得完美,配菜有芝麻、蔥粒、蕃茄、翠肉瓜等fusion 菜mix and match的極致👍=̶羽衣甘藍特色菜餅=̶$68推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️最後呢款都係比5星😆菜名精華好似係羽衣甘藍,其實反而泡菜為主,菜餅入口鬆脆味道唔錯,餅底中史沾滿泡菜汁,可以有pizza嘅感覺,又有點蔥油薄脆餅的口感,掂呀😋👅美味: 9/10 😮驚喜: 9/10✨環境:

這晚來一個獨獨樂的Oppa豐富晚餐,
目的好明確😆,就係將一早mark定的,
網友都一致好評嘅三款囊中物叫哂佢!
晚上6:45到店已經差唔多坐爆哂位🤭,
幸好二人檯還有兩張👏 而且用餐時間90分鐘應該都唔難等位。

值得一讚店員由入座到送餐再到收碟都快捷有禮貌,
上菜時間捉得非常好,5-8分鐘已上哂檯享用👍

Menu 真心睇到眼花,比第一次來的款式加左非常多,

=紫薯沙冰̶=̶$48
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
係Must叫,尤其是迎接夏日炎炎嘅日子,
可以飲極都有嘅沙冰,重有埋四粒甜紫薯一路食😍
初頭真係諗$48值唔值,原來係超值👏

=蟹黄炒淮山麵=$88
再比5星,因為太好食🤭
除左第一次食一個西式炒准山麵有驚喜,
估你唔到撈埋豐富嘅蟹肉蟹籽之後,
論掛汁沾滿麵條,論口感雙鮮mix得完美,
配菜有芝麻、蔥粒、蕃茄、翠肉瓜等
fusion 菜mix and match的極致👍

=̶羽衣甘藍特色菜餅=̶$68
最後呢款都係比5星😆
菜名精華好似係羽衣甘藍,其實反而泡菜為主,
菜餅入口鬆脆味道唔錯,
餅底中史沾滿泡菜汁,可以有pizza嘅感覺,
又有點蔥油薄脆餅的口感,掂呀😋

👅美味: 9/10 😮驚喜: 9/10
✨環境: 8/10 💆‍♂️服務: 9/10
💡性價: 8/10 🐽飽肚: 10/10
💫回頭: 9/10 👍推薦: 9/10
2021-06-23 1245 瀏覽
- 小火焰韓式咖啡廳🍽-🥢溶岩芝士炸雞麵包 $158呢個農夫包🍞我諗大家都唔陌生因為韓國都好興🤣之前去旅行食過一個勁好食既芝士農夫包炸雞!見到小火焰有就決定要試下😂農夫包個人覺得可以再烘所脆d😉炸雞份量都夠既而芝士🧀個味都唔錯因為佢用左d忌廉去整所以唔會話全芝士咁膩👍但個芝士就可以再溶D因為中間都仲有d未溶哂🤣但呢個農夫包係可以解下大家對韓國既思念😆-🥢牛肉石鍋飯 $98呢個石鍋飯好抵食勁多牛肉🥩😍佢就可以自己落拌飯汁但個汁係有d辣既大家唔好狂落🤣小編都食得辣就落左半支勁香勁惹味仲要本身個飯有好多配菜唔會話得牛肉咁單調😋-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅地址: 觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_觀塘#foodieluveat_韓國菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #韓國菜
小火焰韓式咖啡廳🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_觀塘
#foodieluveat_韓國菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #韓國菜 #觀塘韓國菜 #炸雞 #石鍋拌飯 #農夫包炸雞 #觀塘 #觀塘美食
2021-06-15
  • 牛肉石鍋飯
今日去開觀塘個頭,好掛住小火焰添,已經好幾個月無黎到,不如就黎食個lunch。一如既往,呢度午餐餐牌選擇超多,包括咖喱,拌飯,烏冬,水冷麵,炒粉絲,大醬湯粉絲鍋,湯麵,淮山麵,焗泡菜炒飯等等,免收加一,都幾抵食。跟餐包幾款熱飲,亦可以加錢要小食或特飲,有好多款選擇。凍飲加$3或可再加錢升級飲品。凍可樂同雪碧唔洗加錢。主餐牌有前菜,沙律,韓氣推介,水冷麵,炸雞,創意小食,炒年糕,石鍋料理,素食,湯麵,甜品等等,勁多選擇,價錢比午餐餐牌高少少兼唔包飲品,但係午市時段都唔收加一。今次叫左兩個主菜同一個甜品分享。黑松露炒淮山麵 $58淮山麵好幼身爽口,個黑松露忌廉汁好香黑松露味而唔過膩,雜菌有三款,包括冬菇片,啡菇同秀珍菇,另外仲有翠玉瓜片,洋蔥絲同紅燈籠椒,蔬菜量足口感又豐富。健康又好味嘅一道菜。豬五花炒粉絲 $62豬五花炒粉絲餐牌寫明有兩隻辣椒,又真係幾辣,不過好惹味。炒粉絲味道好好,夠哂入味,質感煙煙韌韌咁,好味。碎豬五花有十舊左右,有少少軟骨,幾有咬口,質地偏實少少,味道方面腌得夠入味。呢道菜蔬果量足,除左冬菇片,啡菇,秀珍菇,翠玉瓜片,洋蔥絲同紅燈籠椒,仲有梛菜添。最後仲撒上蔥花同白

今次叫左兩個主菜同一個甜品分享。

黑松露炒淮山麵 $58

豬五花炒粉絲 $62
豬五花炒粉絲

豬五花炒粉絲餐牌寫明有兩隻辣椒,又真係幾辣,不過好惹味。炒粉絲味道好好,夠哂入味,質感煙煙韌韌咁,好味。碎豬五花有十舊左右,有少少軟骨,幾有咬口,質地偏實少少,味道方面腌得夠入味。呢道菜蔬果量足,除左冬菇片,啡菇,秀珍菇,翠玉瓜片,洋蔥絲同紅燈籠椒,仲有梛菜添。最後仲撒上蔥花同白芝麻粒加添香味。總括黎講係好味道。
豬五花炒粉絲

跟餐要左兩罐雪碧。
雪碧

草莓3.6牛乳雪花冰 $78

草莓3.6牛乳雪花冰

雪花冰真係打到好似雪花咁,軟綿綿,牛乳味好出,加埋士多啤梨醬好正。上面一球曲奇忌廉味雪糕,質素都唔差,又多一重味道。雪花上面加左少少脆米,另外仲有香濃厚實嘅芝士蛋糕粒同新鮮士多啤梨塊增添口感同味道,的確係好正嘅一個雪花冰!
草莓3.6牛乳雪花冰

今次食嘅三樣嘢全部都好食,價錢真係真心抵。服務正常,係唔知點解今日個位冇乜冷氣。食飽一點幾走人嘅時候勁多人等位,要黎趁早。
2021-06-19
2021-06-16 1377 瀏覽
今日約左個係觀塘返工既舊同事食Lunch,佢話呢間韓國餐廳set lunch好抵食,五十零蚊起就有交易又唔駛加一👍但去到望到menu上面炸雞幅圖我既炸雞癮又起🙈 結果我地單點左半份甜辣炸雞同一個set lunch既泡菜鰻魚燒拌飯,加配左十蚊兩粒既小食泡菜餃子,同埋叫左杯🍑乳酸🤣 ❤️半份甜辣炸雞 ($98)同幅圖一樣咁靚😍😍 有四大件,個樣勁吸引!!甜辣醬好均勻咁包裹住D雞而唔係淨係淋係面頭咁HEA😍 面頭灑左D芝麻更加香~新鮮整起熱辣辣,炸雞既皮偏薄入口極酥脆!!肉質嫩滑juicy,超好食!!🤤🤤仲附送左十舊八舊好煙韌既正宗韓式年糕👍 好有係韓國食既風味😎❤️泡菜鰻魚燒拌飯勁多料!我最中意一碗飯五顏六色配料豐富😍 (所以我幾中意日式/台式便當😁)繁忙工商區幾十蚊既lunch黎講鰻魚咁大條包埋野飲好抵食!👏全部配料都好夠味,椰菜爽脆,配埋紫菜,泡菜同舖住滿滿鰻魚汁既鰻魚,真係超好送飯!!😋😋⭐追加小食泡菜餃子 ($10)個樣好飽滿,炸得幾香脆唔油膩,食落比我預期辣但開胃😅 (因為個拌飯D泡菜唔太辣,而甜辣炸雞係menu上面係🌶️🌶️🌶️但泡菜餃子只係🌶️,而我覺得餃子辣過炸雞😂)⭐蜜桃乳酸 ($1

❤️半份甜辣炸雞 ($98)

❤️泡菜鰻魚燒拌飯
泡菜餃子,泡菜鰻魚燒拌飯

泡菜鰻魚燒拌飯

⭐追加小食泡菜餃子 ($10)

泡菜餃子

⭐蜜桃乳酸 ($12)
蜜桃乳酸

我好怕出街食🍑味飲品會好藥水味,好彩呢度唔會,解暑同解辣都一流👏

好滿意😋😋 我絕對會因為個甜辣炸雞再黎拜會呢間韓式cafe😍😍
2021-06-16
泡菜鰻魚燒拌飯
  • 甜辣炸雞
//< 小火焰韓式咖啡聽 >呢間餐廳係觀塘都幾出名!小編終於有機會一試~ 睇menu已經呆左😮超多選擇啊!!!———————————————- 泡菜醬燒黑豚拌飯 $68 -呢個飯雖然唔係好韓式,不過份量好多,黑豚肉肥瘦均勻~ 成個飯幾好味!🥰———————————————- 魷魚水冷麵 $68 -呢個同樣唔係非常正宗個種😆湯底係蘿蔔味,比較清淡~ 🦑魷魚好食,易咬有魷魚味!其他配料正常啦,略啱唔夠冰🧊唔夠凍!———————————————- 蒜香牛油雞翼 +$10 -呢個有d失望🥲覺得佢唔夠🧄或🧈香~———————————————-甜辣韓式炸雞 +$10 -呢個比雞翼好食~ 甜甜辣辣幾開胃😀如果醬汁多d就更好!———————————————- 朱古力咖啡 (冷) +$13 -呢杯非常邪惡😈 成杯都幾香濃,上面仲有cream———————————————- 烤杏仁咖啡 (熱)+$10 -呢杯作為成餐飯既終結好似食左個甜品咁~杏仁味幾香唔會太甜😚———————————————整體黎講呢間餐廳比較韓式x港式~ 選擇超級多味道亦唔錯~ 如果想食好正宗既韓國菜就未必啱你喇😘———
< 小火焰韓式咖啡聽 >

- 泡菜醬燒黑豚拌飯 $68 -

- 魷魚水冷麵 $68 -
魷魚水冷麵
魷魚水冷麵

- 蒜香牛油雞翼 +$10 -
蒜香牛油雞翼

呢個有d失望🥲覺得佢唔夠🧄或🧈香~
-甜辣韓式炸雞 +$10 -
甜辣韓式炸雞

呢個比雞翼好食~ 甜甜辣辣幾開胃😀如果醬汁多d就更好!
- 朱古力咖啡 (冷) +$13 -
朱古力咖啡 (冷)

呢杯非常邪惡😈 成杯都幾香濃,上面仲有cream
- 烤杏仁咖啡 (熱)+$10 -
烤杏仁咖啡 (熱)

呢杯作為成餐飯既終結好似食左個甜品咁~杏仁味幾香唔會太甜😚
評分:6.8/10
地址:觀塘道觀點中心1樓1室
營業時間:
#小火焰韓式咖啡聽 #小火焰韓式咖啡餐廳 #觀塘美食 #觀塘必食 #觀塘韓國菜 #韓國菜 #香港韓國菜
#香港美食 #美食博客 #香港美食地圖 #香港美食推介 #hkfoody #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodshare #hkfoodblog #hkfoodgram #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfood #🐷🐤韓國菜 #🐷🐤觀塘
泡菜醬燒黑豚拌飯
朱古力咖啡 (冷)
烤杏仁咖啡 (熱)
成日經過觀點中心1 樓的小火焰門口都大排長龍,趁住平日,又同先生上去碰運氣,好好彩地只需等幾張枱就有位。炎炎夏日,先來2杯冰凍飲品~~白桃乳酸特飲巨峰乳酸特飲乳酸味道唔太特出,水果味道比較濃郁,冰冰凍凍,真係好舒暢~~~打開餐牌就明白點解甘多人排隊,醬油蝦,拼盤,燒牛扒,炒飯,炸雞,人參酒,火鍋,甜品應有盡有,每樣點了一些後,才發現2人餐更抵~~炸雞系列~有原味,芝士,蜜糖同甜辣味選擇,聽講呢度d 芝士,可以拉到好高 ~~「醬油蝦」 和 「醬油鮑魚」,價錢竟然只相差$10 ,必點醬油鮑魚 !!原隻上的新鮮醬油熟鮑魚,入口唔會太鹹,保留鮑魚的鮮味同咬口,仲配有口感似脆飯焦的手握紫菜飯團。再來一道必點熱門菜式~「韓式甜辣年糕炸雞」,熱辣辣剛炸起的炸雞賣相吸引,雞脾,雞胸都幾大件。入口外皮香脆,甜中帶辣,好開胃,而且愈食愈辣,啱晒中意食辣的朋友。小妹平時食飯好中意飲湯,特地點了「大醬海鮮鍋」~~有海鮮,有蔬菜,有湯飲,仲有d 韓式粉絲,入晒味,好鮮甜。漏左單既「牛肉石鍋飯」,9 點半先上枱,當大家都在食甜品既時候,我同朋友就好努力甘拌飯,趁熱將配料,雞蛋同牛肉在超熱的石鍋內伴熟。伴好的牛肉熟
好好彩地只需等幾張枱就有位。

炎炎夏日,先來2杯冰凍飲品~~
白桃乳酸特飲
巨峰乳酸特飲

乳酸味道唔太特出,
水果味道比較濃郁,
冰冰凍凍,真係好舒暢~~~

白桃乳酸特飲

打開餐牌就明白點解甘多人排隊,
醬油蝦,拼盤,燒牛扒,炒飯,炸雞
人參酒,火鍋甜品應有盡有,
每樣點了一些後,才發現2人餐更抵~~

炸雞

炸雞系列~有原味,芝士,
蜜糖同甜辣味選擇,聽講呢度d 芝士,
可以拉到好高 ~~

前菜都幾多選擇

「醬油蝦」 和 「醬油鮑魚」,
價錢竟然只相差$10 ,必點醬油鮑魚 !!

醬油鮑魚,抵食

原隻上的新鮮醬油熟鮑魚,入口唔會太鹹,
保留鮑魚的鮮味同咬口,
仲配有口感似脆飯焦的手握紫菜飯團。

脆米豬手沙律

再來一道必點熱門菜式~

韓式甜辣年糕炸雞

入口外皮香脆,甜中帶辣,好開胃,
而且愈食愈辣,啱晒中意食辣的朋友。

大醬海鮮鍋

小妹平時食飯好中意飲湯,
特地點了「大醬海鮮鍋」~~

大醬海鮮鍋

有海鮮,有蔬菜,有湯飲,
仲有d 韓式粉絲,入晒味,好鮮甜。

牛肉石鍋飯

伴好的牛肉熟度剛剛好,肉質頗軟淋,雞蛋令白飯更香滑黏口,酸甜爽口的黃蘿蔔好送飯,每一口都食到唔同配菜同牛肉,幾好味 !!

甜品~~~

甜品留返下次再黎食~~~

小火焰韓式咖啡廳 (觀點中心)
觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖

🌙月光太太
醬油鮑魚,抵食
韓式甜辣年糕炸雞
2021-07-21 0 瀏覽
小火焰呢間餐廳長期都係觀塘既熱門,主打韓式料理,今日一試就明白晒點解咁受歡迎。餐廳性價比非常高,小食有得加$10-15無限追加,午餐叫左個香燒牛扒蕃茄湯烏冬 ($68) ,烏冬超煙韌,蕃茄湯香濃,牛扒雖然係比較薄但有肉味。另一個餐叫左大醬黑豚肉粉絲鍋($62),石鍋上夠晒熱,轉左豬骨湯,將全個飯放埋入去撈埋粉絲非常好味,難怪韓國人都鍾意食泡飯。因為太掛住韓國美食,所以瘋狂追加左好多小食,有脆香牛油雞翼,甜辣韓式炸雞,芝士夾餅,卡邦尼小杯年糕,3.6牛乳奶凍,芒果單球雪糕。最推介炸雞同牛乳奶凍,炸雞肉質非常嫩滑,牛乳奶凍入口即化,香滑柔軟。年糕亦都好煙韌,雞翼夠大隻啖啖肉。凍檸檬茶,熱蜂蜜柚子茶,野飲清甜唔口乾。

凍檸檬茶,熱蜂蜜柚子茶,野飲清甜唔口乾。

• 大醬黑豚粉絲鍋
2021-07-20 0 瀏覽
😋[]以前觀塘返工,中午都會黎呢度食。不過晚餐就第一次😆平日6點幾去到已經唔少人,如果遲多步都要排隊🙈一心想黎飲紫薯沙冰,點知偏偏今日就冇😭😭😭不過好彩飲品選擇都多,仲有韓國燒酒收工可以飲番兩杯😜✨我見到d二人餐同四人餐都好抵食,仲可以自選款式。不過同行朋友太晏食lunch,所以食唔到咁多野,所以我地散叫左幾樣😋😋✨🎈牛肉石鍋飯 $98出面一般食石鍋飯,都係店員放低石鍋飯同埋韓式辣椒醬俾我地自己動手撈。不過今次店員拎到上枱之後會問需唔需要幫手撈埋👍🏻👍🏻今次d牛肉上枱既時候仲係生既,不過石鍋熱力足以令到d牛肉熟,肉質都會比平時食開既嫩滑。配料亦都超多,撈埋之後啖啖飯都食到有餸😋😋🎈芝味炸雞(半份)$98半份有4件炸雞,兩個人share份量岩岩好。芝士粉同芝士醬都幾夠味👍🏻🎈韓式煎雜菜蝦餅 $78我幾鍾意呢度既煎餅,夠薄之餘又唔會厚粉,唔會令人好飽滯。而且佢個邊煎得好香口,我一個人食左大半個🙈🙈❣️❣️餐廳仲好貼心,每一張枱上面都有消毒噴霧俾客人使用❣️❣️
😋
[[小火焰韓式咖啡廳]]

🎈牛肉石鍋飯 $98

🎈芝味炸雞(半份)$98
芝味炸雞(半份)

🎈韓式煎雜菜蝦餅 $78

2021-07-06
牛肉石鍋飯
芝味炸雞(半份)
2021-07-19 0 瀏覽
今晚約左個fd 去觀塘買野順便喺果邊食飯我地揀左呢間新派嘅韓國菜想試下佢韓式甜品點知睇完menu又覺得二人餐正喎所以又轉軚😂佢呢個二人餐包左前菜兩款主食兩款飲品同甜品朋友好鐘意食餃子所以我地要左韓式煎餃佢個皮係比較有咬口嘅唔似中式咁薄身外形都唔同樣,圓圓地沾上唔同嘅醬汁就同中式有更大分別我鐘意芥末醬嘅香辣!女仔當然要食下沙律啦炸雞香芒沙律炸雞係甜辣醬所以都襯芒果酸酸甜甜作為韓式粉絲嘅忠粉所以叫左兩款粉絲豬骨湯肥牛粉絲湯有得飲有得食肥牛係靠熱湯浸熟所以唔會太老~豬骨湯好香濃勁好味!另一款粉絲就濃味好多用泡菜去炒香香辣辣飲返杯冰凍嘅蜜荔枝梳打先本身都想試甜品嘅但已經食到飽飽所以無加錢要窩夫只係食佢個牛乳奶凍但個牛乳奶凍都好正超奶香,又嫩滑!好驚喜!
今晚約左個fd 去觀塘買野

朋友好鐘意食餃子
所以我地要左韓式煎餃
佢個皮係比較有咬口嘅
唔似中式咁薄身
外形都唔同樣,圓圓地
沾上唔同嘅醬汁
就同中式有更大分別
我鐘意芥末醬嘅香辣!

女仔當然要食下沙律啦

豬骨湯肥牛粉絲湯
有得飲有得食
肥牛係靠熱湯浸熟
所以唔會太老~
豬骨湯好香濃勁好味!

另一款粉絲就濃味好多

但已經食到飽飽
所以無加錢要窩夫
只係食佢個牛乳奶凍
但個牛乳奶凍都好正
超奶香,又嫩滑!好驚喜!
2021-06-24
2021-07-19 0 瀏覽
呢間餐廳雖然離我屋企好遠,但係我都會間唔中特登坐好遠車過黎食!因為佢個水冷麵真係我食過最好食😭搵唔到替代品呀真係😭冰菓魷魚鬚水冷麵 [$88]出面嘅水冷麵通常剩係得個面同少少青瓜絲就冇㗎啦🤷🏻‍♀️但係呢度嘅水冷麵超級多料!除左有魷魚鬚之外,配菜仲要青瓜絲 蘿蔔絲草莓 溫泉蛋😍食落真係好freshhhhh!韓式煎雜菜蝦餅 [$78]蝦餅薄薄地唔會食落好厚粉👍🏻餅上面仲有好多隻大大隻嘅蝦,而且蝦都好新鮮,d肉唔會霉☺️

冰菓魷魚鬚水冷麵 [$88]

韓式煎雜菜蝦餅 [$78]

很久以前就在這餐廳吃過,今天經過觀塘,突然又想回味一下🥰沒想到發現除了炸雞以外,其他菜單也是超高水準,與友人都有點驚訝,難怪閒日都坐無虛席!————————————————炸紫菜卷 $38一向都很喜歡炸紫菜,裡面有軟軟糯糯的粉絲,但外皮卻炸得很鬆脆,而且也有紫菜的香味,所以每一次食韓國菜必點!石板韓式魷魚 $88本來以為韓式魷魚只會是韓式辣醬的味道,沒想到竟然有鐵板香,而且辣味中帶甜,是很討好的味道,而且很多配菜跟魷魚一起炒,所以也不會覺得油膩,推薦大家吃👍🏻👍🏻👍🏻芝味炸雞 半份 $98炸雞有香濃的芝士味,上面除了灑上帶甜的芝士粉外,還有咸香芝士醬,所以兩者加在一起可算是特濃芝士味,雖然只是半雙炸雞的份量,但兩個人吃剛剛好,也不會覺得少。草莓3.6牛乳雪花冰 $78第一次嘗試這裏的甜品雪花冰,沒想到沒有失望,雪花冰帶有一點牛乳味,配上酸酸甜甜的草莓醬,以及芝士蛋糕粒,口感方面更加有層次,而且也不會覺得太甜。紅柚荔枝梳打 $52 一杯梳打的份量很多,一個人未必能喝完,所以也是與友人一起分享,紅柚子的酸加上荔枝的甜,配搭清爽的梳打,真的很適合夏天解渴。——————————————————

————————————————

炸紫菜卷
石板韓式魷魚
紅柚荔枝梳打
2021-07-16 0 瀏覽
好久沒吃韓國菜了,上網一查觀塘道410號觀點中心一樓有一家“小火焰”韓國咖啡餐廳人氣火爆,反響不錯👌近日刚好路过附近决定试下!餐廳門面挺大,裏面寬敝整潔,舒適明亮,吃飯的人絡繹不絕,一看餐牌就知道是地道的韓國料理。泡菜鰻魚燒拌飯,是一款我最喜歡吃的料理,裏面有很多新鮮爽脆的椰菜、紫菜、泡菜,上面覆蓋著的鰻魚肉嫩細滑,汁液濃稠偏甜,味道鮮美,非常美味👍 炸雞Combo每份除了炸雞外,還有雞軟骨和薯條,份量好足!脫骨雞肉裹著甜辣醬,好吃有味道;雞軟骨炸至金黃,入口彈牙;用芝士粉炸出的薯條吃起來外酥內軟,特別有感覺!把它們三種不同口味的食物放在一起吃簡直是絕配!套餐+10HKD可以追加小食,辛辣小年糕甜中帶辣,卡邦尼小年糕汁液濃郁,雖然味道各異,但軟糯香甜的小年糕吃起來卻是各有特色!凍焦糖咖啡,咖啡香濃,冰涼入心,好喝!餐厅Staff亦都好nice, 真是愉快的回忆!

炸雞Combo

凍焦糖咖啡,咖啡香濃,冰涼入心,好喝!
餐厅Staff亦都好nice, 真是愉快的回忆!
韓國餐廳黎講,依間都算多選擇,星期六日除咗單點餐牌,仲有LUNCH餐牌,二人餐都有兩款,又有四人餐。好多都幾吸引,唔怪得成日都咁多人排隊。💁🏻‍♀️是日清單如下:芝味炸雞 (半隻) $98超多芝士粉同芝士醬🤩🤩,雞肉仲好嫩同多汁,好好味,仲有個炸雞係好熱,即炸的 👍🏻👍🏻👍🏻 另外,餐廳仲好貼心,有手套提供! 脆米豬手沙律 $98個豬手唔算好濃味,個醬汁好fresh! 仲個豬手好淋身夏天食好岩,仲好岩又想食好野又想減肥的美女🤤🤤🤤泡菜肥牛炒淮山麵 $62韓式辣醬的味道呀😍😍睇個樣好似好辣,但其實一D都唔辣,個醬調得辣中帶甜的,好刺激的口味🤩淮山麵又健康d 熱蜂蜜生薑茶養身人士之選🤩糯米滋3.6牛奶乳雪花冰夏天真係要食冰,熱到暈係度。🥵依個上碟同餐牌將相一模一樣😍加嘛個朱古力糯米滋,打卡真係一流!! 3.6牛奶乳雪花冰軟綿綿,仲好香濃牛奶味,D冰打到好細,入口即溶,即刻消暑! 夏天觀塘真係好熱,消暑一流👍🏻

💁🏻‍♀️是日清單如下:
芝味炸雞 (半隻) $98

脆米豬手沙律 $98
個豬手唔算好濃味,個醬汁好fresh! 仲個豬手好淋身
夏天食好岩,仲好岩又想食好野又想減肥的美女🤤🤤🤤

泡菜肥牛炒淮山麵 $62

熱蜂蜜生薑茶