2K
2021-04-27 188 瀏覽
送完貨順便到附近搵食,揀左食小火焰因評價不錯,加上就腳夠方便嘛。兩點黎到都係全場爆滿,開頭諗住係lunch time peak啦,點知原來下午茶都好爆,人氣滿滿啊~坐低左就睇下餐牌,嘩,淨係午餐都一大本,幾十款餐可選,仲有大量小食可以用優惠價加配,個人覺得小食好吸引,唔覺唔覺寫左好多落去落單紙添。會唔會太誇張,滿漢大餐咁樣,哈哈,但我後面個枱都係加左好多樣。跟餐送的免費餐飲都有八款選擇,揀左熱蜂蜜生薑茶,甜甜地加上薑味強烈,幾好飲喎,仲覺得好養生添。主食點左牛扒溫泉蛋焗泡菜炒飯,賣相幾好,大量芝士做到拉絲效果,隻溫泉蛋就熟左啲得少少流心,牛扒正正常常嘅薄牛扒貨式,六十幾蚊個午餐都知啦。泡菜炒飯幾香唔,泡菜下得多,酸酸地咁但唔辣的。先到嘅脆香牛油雞翼,個樣就黑左啲但無燶㗎,好香脆,好似加左七味粉幾惹味。再來有韓國奄牛蒡,個量都幾多,牛蒡有咬口,奄得入味,味道有點似中式嘅醬瓜。另一個涼菜涼拌大荳芽,辣椒粉下得多都有少少辣,但無嗆喉,如果加少少麻油應該更好。另一款炸物甜辣韓式炸雞,食韓國野好似一定要有炸雞先有feel,係啖啖肉無骨嘅炸雞球,加左甜辣醬幾好味,三大舊抵叫喎。最後黎吉列炸蠔,等左

泡菜炒飯幾香唔,泡菜下得多,酸酸地咁但唔辣的。
最後黎吉列炸蠔,等左都好一陣先有,一黎到即刻食啦,嘩,好脆好熱仲好多汁添,爆多蠔汁湧出黎,正喎。
無理由唔加埋甜品啫,甜品有三樣揀,要左蛋糕,是日嘅精選迷你蛋糕係芝士蛋糕黎,唔可以話好驚喜,但有芝士味質感又唔錯,幾好味呀。
唔使收加一,唔覺唔覺原來叫左咁多野,飽到一個點。
2021-04-26
2021-04-24 563 瀏覽
今天去觀塘買水晶手鏈沿路經過觀點中心見到有間韓國餐廳有很多食客於是進去吃個下午茶沒想到餐牌好厚有不少食物都是「打卡、厄like」外觀非常吸引我們點了三個小食、一個甜品和一杯飲品店員主動和我們hold住甜品如果我們要上可以通知他們十分貼心第一道菜是冰梅蕃茄明蝦沙律$88白色一條條的像蒟蒻絲每一條都很有咬口蕃茄是用冰梅醃的酸酸甜甜十分清新蝦子🦐有四大隻每隻的蝦腸已經挑乾淨而且新鮮無雪味蜂蜜提子脆米炸雞(半份)$98這是我第一次吃的味道外面的韓國🇰🇷料理店都是芝士、辣味等蜂蜜配提子是第一次新鮮感十足炸雞到的時候我們等了一陣先食想不到炸雞🍗還是酥脆而且雞身的油份弄乾吃起來不會滿嘴油雞皮很脆上面還有不少蜂蜜加上提子乾是不錯的配搭炸紫菜卷$38遊裡的紫菜卷做得十分出色外脆內軟之餘還保留紫菜的鮮味爐板燒布朗尼$78這令我十分驚艷的一道因為上菜是有一個小火爐真的名符其實「小火焰」布朗尼烤到焦脆加上雪糕半熔的狀態一口有兩種口感布朗尼很大件兩個人吃剛剛好曲奇沙冰$48朋友點了這個份量很多加上觀感吸引上面的曲奇🍪加上朱古力的沙冰有雙重朱古力的味道喜歡朱古力的朋友不妨一試
今天去觀塘買水晶手鏈
沿路經過觀點中心
見到有間韓國餐廳有很多食客
於是進去吃個下午茶

沒想到餐牌好厚
有不少食物都是「打卡、厄like」
外觀非常吸引

我們點了三個小食、一個甜品和一杯飲品
店員主動和我們hold住甜品

每隻的蝦腸已經挑乾淨
而且新鮮無雪味

蜂蜜提子脆米炸雞(半份)$98
這是我第一次吃的味道
外面的韓國🇰🇷料理店都是芝士、辣味等
蜂蜜配提子是第一次

還保留紫菜的鮮味

爐板燒布朗尼$78
這令我十分驚艷的一道
因為上菜是有一個小火爐
真的名符其實「小火焰」
布朗尼烤到焦脆

喜歡朱古力的朋友不妨一試
  • 炸紫菜卷
  • 蜂蜜提子脆米炸雞
2021-03-24 3046 瀏覽
最近同事食過呢間餐廳向我高度推薦 今日特登同朋友過嚟觀塘試下😉餐廳開門時間係12點正 開店嘅時候已經有幾個人等緊,好彩我哋都唔係太遲黎😆餐廳座位以卡位為主,都幾企理,坐得幾舒服👍睇返menu個選擇都唔少, 佢地可以平平哋加配唔同嘅小食☺️,所以我哋嗌咗兩個主食同三個小食試下😉大醬牛肉粉絲煲配白飯大醬湯辣辣地飲落都幾開胃, 牛肉味道正路, 另外粉絲同牙菜金菇嗰啲煮得唔會太淋 用嚟送飯真係一流🤤酥脆蘑菇雞翼蕃茄湯烏冬蘑菇雞翼都係佢哋一個特色小食,雞翼嘅肉質仍然保持嫩滑,入面有啲芝士,同埋蘑菇食落都幾夾😄蕃茄湯烏冬亦都唔錯 烏冬煮得好爽滑彈牙另外個湯亦都加入咗唔少嘅茄粒☺️☺️脆香牛油雞翼炸得唔油,雞翼肉質嫩滑亦都充滿牛油味😁😁卡邦尼年糕年糕食落煙韌,同卡邦尼醬都幾夾 不過覺得年糕可以輕輕再加少少調味😚甜辣韓式炸雞甜辣醬味道 惹味, 炸雞好香口,入面仍然 好多肉汁😋, 整體我覺得佢哋處理雞嘅食材都唔錯喎👏👏飲品方面我哋嗌咗蜂蜜柚子茶同紅柚荔枝梳打蜂蜜柚子茶正常嘢,飲落都幾滋潤😌紅柚荔枝梳打酸酸甜甜的,好開胃😊

餐廳座位以卡位為主,都幾企理,坐得幾舒服👍

大醬牛肉粉絲煲配白飯

酥脆蘑菇雞翼蕃茄湯烏冬

脆香牛油雞翼

炸得唔油,雞翼肉質嫩滑亦都充滿牛油味😁😁

卡邦尼年糕

甜辣韓式炸雞

飲品方面我哋嗌咗蜂蜜柚子茶同紅柚荔枝梳打
蜂蜜柚子茶正常嘢,飲落都幾滋潤😌
紅柚荔枝梳打酸酸甜甜的,好開胃😊
2021-03-19 1955 瀏覽
位於觀塘的一間韓式餐廳,與其話係韓式,個人覺得有啲似西式+韓式~餐廳勝在選擇非常豐富令你花多眼亂,樣樣都想食,而且賣相仲好吸睛!海鮮淮山麵材料非常豐富,淮山麵軟硬適中鮮茄豬頸肉淮山麵鮮茄湯底非常鮮甜,仲食到有新鮮蕃茄肉!豬頸肉預先煎香過,好香而且唔會可以油,份量都好多蜂蜜提子脆米炸雞呢個好食有驚喜!炸雞本身已經打得好香脆,入面juicy,真係同韓國食的炸雞有得fight!外層食到蜜糖同提子乾嘅甜味,配上一粒粒的脆米令口感更加豐富!脆香牛油雞翼熱辣辣大大隻,炸粉一啲都唔厚,又脆又薄,仲好香,值得一讚嘅係牛油雞翼炸得好乾身,唔會有油膩的感覺但有牛油的味道吹脹水牛芝士牛肉野菌沙律非常有趣!上菜時水牛芝士被吹脹成一個氣球,店員叫我哋篤穿氣球伴搵沙律一齊食,我和朋友都驚會篤爆個氣球上面的朱古力醬會彈到周圍都係……我們真的想多了……篤穿氣球之後,氣球會慢慢漏氣凹陷,因為是芝士嘛!!店員叫我們拌勻,但其實一點也不容易拌勻,因為芝士偏硬而且一大塊,有煙韌度的,完全拌不了,我們只能夠把它切成一條條混合沙律一起吃~我估這個只是噱頭,用嚟打卡吧…凍比利時朱古力好大杯,好濃!好正

海鮮淮山麵
材料非常豐富,淮山麵軟硬適中

鮮茄豬頸肉淮山麵

蜂蜜提子脆米炸雞

脆香牛油雞翼

吹脹水牛芝士牛肉野菌沙律

凍比利時朱古力
好大杯,好濃!好正
  • 蜂蜜提子脆米炸雞
2021-03-16 1681 瀏覽
2021年3月11日 星期四今日唔洗返工,所以晏晝專登去左老婆既公司搵佢,諗住俾個驚喜佢,兼且一齊去食lunch,最後我哋去咗觀塘,因為諗住食完飯之後再去睇戲帶咗老婆去呢一間餐廳食飯,其實之前都同我媽嚟過食晚餐,佢話性價比好高,食物有質素,讚不絕口咁,當然一定要帶老婆黎試啦,不過今次就食lunch去到嘅時候已經過咗食飯時間,不過仍然好多人,需要等一陣位,大約10分鐘左右就有位坐睇返餐牌發現午市同晚市嘅食物差唔多,都係有咁多種類,而且仲多左個午市餐牌添,價錢係觀塘黎講算好合理我哋每人叫左一份主食,之後再加幾個小食左右,應該好足夠先黎係我點既凍比利時朱古力,見到成杯份量都唔少,而且杯朱古力裏面有好多朱古力粒,飲落去有雙重朱古力味道,好香濃之後都有我叫嘅海鮮炒淮山麵,之前從來冇食過淮山麵,今次突然間係餐牌見到,所以想試吓,感覺好似健康啲食落去嘅時候同天線麵既質感差唔多,麵條彈牙又掛汁,海鮮同醬汁都幾夾老婆就要咗番茄豬頸肉淮山麵,我都忍唔住偷食咗幾啖,因為佢個湯底係好濃郁嘅蕃茄湯底,飲落去幾鮮甜,豬頸肉有咬口另外我哋加咗個脆香牛油雞翼,真係炸得非常脆口,外皮充滿牛油味,裡面既雞肉仍然保持嫩滑再
2021年3月11日 星期四

我哋每人叫左一份主食,之後再加幾個小食左右,應該好足夠

再黎當然唔少得有韓式炸雞,今次要嘅味道係蜂蜜提子脆米炸雞,原本以為會好甜,點知食落去可能因為有提子嘅關係,酸酸地中和返甜味,而且有脆米撒上外皮,所以咬落去脆上加脆,係幾特別既配搭

最後仲有呢個打卡必備既吹脹水牛芝士牛肉野菌沙律,冇諗過最後先到,嚟嘅時候真係嚇咗一跳,水牛芝士竟然可以變成咁嘅樣,用刀一拮就已經漏返晒氣出嚟,所以食之前一定要影好相先!!
味道方面都唔錯,因為牛肉可以配搭水牛芝士一齊食,感覺會冇咁膩,再配合埋下面嘅野菌沙律,食完真係已經飽晒

冇諗過會有咁多食物,最後都食凈少少要打包拎走,費事浪費
2021-03-11
記得對上一次食韓國Bingsu係大概5/6年前,美國讀大學時食。之後返到香港無咩留意呢樣甜品,但最近經過觀塘發現一間【小火焰韓國咖啡廳】,有非常多唔同種類既韓國野食、最主要係有好多甜品、而且bingsu就係其中一樣。所以趁放工經過就去食啦。芝味炸鷄(半份):食甜品前當然要食D鹹食打個底,今次就叫左半份芝士炸鷄,非常新鮮熱辣,芝士醬都算多,不過個炸粉唔太似平時D炸鷄,有少少偏厚,不過分量、味道同新鮮程度我都滿意!松露曲奇脆脆3.6牛乳雪花冰:我本身以爲松露係松露朱古力既意思,原來係黑松露!!最上面係有少少微鹹既黑松露cream、下面係cookie & cream雪糕,最下面係有D穀物脆脆既牛奶雪花冰。好濃好creamy,唔會食到後面就無味!黑松露cream係最特別既地方,可以令整體食落去無禁膩。鍾意嘗鮮可以試下!

2021-04-29 0 瀏覽
呢個係觀塘嘅人氣韓食 終於有機會試到柚子明蝦水冷面個汁酸酸甜甜咁好fresh 再就加上冰 岩哂呢排咁熱咁悶焗嘅天氣食而且仲有啲柚子 橘子果肉係入面個面都好彈牙煙韌 韓式甜辣年糕炸雞個甜辣醬好正宗 完全就係韓國會食到嘅味道個炸雞都炸得啱啱好 個皮好香脆 就算擺左一陣差唔多最後再食都唔會好快淋哂而啲肉就好嫩 就算係雞胸都唔會鞋炸紫菜卷好經典啲韓式小食佢入面係包左彈牙嘅粉絲 出面就係炸到黃金啲紫菜包住 就咁食嘅話係帶有少少油香同咸味推薦同甜辣炸雞/炒年糕一齊嗌 咁就可以沾個啲醬 更加惹味白桃乳酸特飲好refresh 酸酸甜甜咁 白桃味唔係好fake嘅味凍綠茶latte綠茶味好濃 同奶嘅比例啱啱好糯米糍3.6牛奶乳雪花冰本身以為個底會就咁得啲冰 但原來都仲有啲牛奶醬 咁食到最底就唔會冇哂味 好貼心個糯米糍好煙韌 入面係朱古力cream 而出面就包住朱古力粉
呢個係觀塘嘅人氣韓食 終於有機會試到

凍綠茶latte
綠茶味好濃 同奶嘅比例啱啱好

糯米糍3.6牛奶乳雪花冰
2021-04-28 0 瀏覽
小火焰🔥喺觀塘區都幾出名,次次去食都好多人排隊😂 不過都唔洗等好耐就入到座~拉絲芝士烤豬肉伴泡菜炒飯($78)餐廳好鬼豪爽😆 俾好多芝士,鋪滿大半碗飯,芝士加上甜辣醬汁,辣味變得溫和,豐富口感,而烤豬肉食落似漢堡排👀 有4-5件。泡菜醬燒黑豚拌飯($68)有好多塊黑豚肉同配菜,黑豚肉好淋身,撈埋甜甜哋嘅醬汁同紫菜食好惹味!另外加左2個小食,分別係辛辣小杯年糕(+$10)同埋甜辣韓式炸雞🍗(+$10),竟然有三件炸雞!呢個價錢呢個份量,真係無野可以挑剔👏🏻凍蜂蜜柚子茶(+$3) 唔太甜,幾好~藍柑白桃梳打(+$28)藍色好靚打卡一流,酸酸甜甜飲落好清新,又解辣又爽!🍹套餐真係抵到飛起😱😱😱 人均唔洗$100已經好滿足,仲要唔洗加一,實會encore😋!

拉絲芝士烤豬肉伴泡菜炒飯($78)

泡菜醬燒黑豚拌飯($68)

凍蜂蜜柚子茶(+$3) 唔太甜,幾好~

藍柑白桃梳打(+$28)
藍色好靚打卡一流,酸酸甜甜飲落好清新,又解辣又爽!🍹

2021-04-26 0 瀏覽
疫情好轉,咁我同同事一齊試一試觀塘嘅韓國料理, 咁見到呢間餐廳都幾多人食, 都試下啦,其實入面坐得都幾舒服,而且餐廳裏面都成日播住啲kpop mv,感覺都幾韓式, 咁我同同事叫咗以下:滷豬手粉絲鍋: 咁呢個係我同事叫嘅,咁我都食咗少少,其實窩裏面啲粉絲我覺得都幾算多, 而且粉絲都幾滑,個主角當然係個豬手啦, 咁我覺得個豬手肉質都ok,而且都算大件,另外亦都有啲豬皮食下, 而呢個鍋亦都有一啲絲瓜同埋韓國年糕所以其實呢個都幾多料。 另外呢個鍋就有少少微辣, 不過我覺得幾好食。辣炒豬肉蓋飯: 咁呢一個係我自己叫嘅,因為我鍾意食肥豬肉,而且我鍾意多少少辣,呢個蓋飯都唔錯,其實佢鋪滿咗一啲紫菜,紫菜加埋個豬肉好好食,再加埋佢個辣醬令到個豬肉更加鮮味, 加埋啲辣醬,好快食曬成碗飯呀 。所以如果鍾意輕食嘅朋友可以試下呢一個。最後因為今餐要快食,所以我哋好快食完,叫咗兩樣嘢,大家各自各食就好快就閃人返公司做嘢啦,不過鍾意食韓式嘅朋友可以試下呢間。

2021-04-25 0 瀏覽
朋友個個都知我鍾意食韓國嘢 最近放假就約左我黎依間觀塘好出名嘅韓國餐廳牛肉石鍋飯 $98色彩繽紛嘅石鍋飯賣相好靚 食落去因為有好多蔬菜所以口感好好個石鍋因為溫度好熱所以個底都做到飯焦效果👍🏻生牛肉店員有溫馨提示記得貼近個石鍋表面三分鐘直至熟透😆芒果窩夫 $68黎到小火焰又點可以唔食佢地出名既甜品呢芒果夠晒甜 窩夫即整🧇食落外脆內軟 連埋啲芝士蛋糕都好食韓式甜辣年糕炸雞 半份 $98甜辣炸雞炸得脆身 配埋特製既甜辣醬汁好開胃 食完一舊接一舊停唔到口😆紅柚荔枝梳打 $28飲落去好清新 一啲都唔會死甜賣相又靚 拎嚟IG打卡一流舖頭長期播緊韓星mv 店內音樂都係Kpop 店員有問必答 又會溫馨提示食物質素又好價錢又夠貼地 一定會再encore阿😆📍小火焰韓式咖啡廳觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖

牛肉石鍋飯 $98

一定會再encore阿😆

📍小火焰韓式咖啡廳
觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖
2021-04-24 0 瀏覽
今日同朋友仔係觀塘街完街街,肚餓餓地,就提議到附近觀塘中心一樓既《小火焰咖啡廳》食午餐,掛住買野😅😅😅,原來時間都差不多3:30, 嘩,一睇餐牌原來好多選擇😚😚,我們女仔又怕肥又想食,炸雞份量(可選 一份/ 半份 )最適合我地,食少少又可以試下 ,禁就叫左半份炸雞 ~原來剩係炸雞都有4 種口味 😊😊😊,我地叫左特別既 蜂蜜提子🍇脆米炸雞,炸雞黎到時候,熱辣辣,既好香脆又加上有蜜糖風味配提子,味道醒神開胃! 另外餐牌特飲圖片好吸引,就叫左杯 《曲奇沙冰》飲吓啦,侍應放低杯飲品是嚇我一跳,點解杯飲品仲大杯個張圖片㗎😍😍😍巧靚靚啊!即刻試飲,朱古力既香濃又夠冰凍,另外嗰塊曲奇餅乾同朱古力餅乾條好好味,超正配搭🥰 🥰🥰實在太多選擇,下次要來試下其他食物先👍👍👍
今日同朋友仔係觀塘街完街街,肚餓餓地,就提議到附近觀塘中心一樓既《小火焰咖啡廳》食午餐,掛住買野😅😅😅,原來時間都差不多3:30, 嘩,一睇餐牌原來好多選擇😚😚,我們女仔又怕肥又想食,炸雞份量(可選 一份/ 半份 )最適合我地,食少少又可以試下 ,禁就叫左半份炸雞 ~原來剩係炸雞都有4 種口味 😊😊😊,我地叫左特別既 蜂蜜提子🍇脆米炸雞炸雞黎到時候,熱辣辣,既好香脆又加上有蜜糖風味配提子,味道醒神開胃! 另外餐牌特飲圖片好吸引,就叫左杯 《曲奇沙冰》飲吓啦,侍應放低杯飲品是嚇我一跳,點解杯飲品仲大杯個張圖片㗎😍😍😍巧靚靚啊!即刻試飲,朱古力既香濃又夠冰凍,另外嗰塊曲奇餅乾同朱古力餅乾條好好味,超正配搭🥰 🥰🥰
實在太多選擇,下次要來試下其他食物先👍👍👍
位於觀塘apm隔離既小火焰主打韓式fusion菜 相信好多foodies都食過😆最近睇韓綜見到oppa食炸雞 搞到我都好想食😝就約咗朋友一齊黎食舖頭係開放式設計 等位個陣可以睇住mv 聽住kpop 一啲都唔會悶韓式甜辣年糕炸雞 $98 半份有時候食韓國嘢真係想盡量食多啲菜式 嗌半份就可以滿足到我哋既願望甜辣炸雞酸酸甜甜好開胃 炸雞炸得酥脆 咬落去又保持到肉質好Juicy🥰牛肉石鍋飯 $98必點菜式🤩好多款蔬菜 顏色好繽紛生牛肉同埋雞蛋都係靠石鍋嘅熱力整熟自己可以控制熟度咁就唔怕overcook😆芒果窩夫 $68之前都嚟過食佢其他甜品 今次就試一試依個芒果窩夫窩夫即叫即整 一出爐外脆內軟糯 配埋幾甜嘅芒果 好開胃😋香燒牛扒番茄湯烏冬 $68用左韓式燒汁調味既牛扒份量都幾多 蕃茄湯香濃又唔酸 份量大方 我哋差啲都食唔晒🤣

韓式甜辣年糕炸雞 $98 半份

之前都嚟過食佢其他甜品 今次就試一試依個芒果窩夫
窩夫即叫即整 一出爐外脆內軟糯 配埋幾甜嘅芒果 好開胃😋

香燒牛扒番茄湯烏冬 $68
  • 韓式甜辣年糕炸雞
前菜選了吹脹水牛芝士牛肉野菌沙律🥗,吹脹水牛芝士佢真係吹脹架,好過癮!😅芝士味好濃,口感唔錯🤩🧀。牛肉就基本野 蔬菜新鮮😎另外點了一道小食是Bang Bang 薯條🍟,面加左好多芝士醬,越食越想食😍!薯條最緊要係咩啊?係夠熱夠脆,呢個有齊👍🏻。韓式炸雞當然都有叫,芝味炸雞🍗,炸雞外脆內軟 ,口落去啲雞肉汁喼哂出黎,夾埋啲芝士汁,絕配!滷豬手粉絲鍋🥘,豬手煮到好軟身,索哂啲湯嘅味道,加埋啲粉絲一齊食,感覺好清新🥰。
牛肉就基本野 蔬菜新鮮😎

2021-04-22 0 瀏覽
之前一直都有聽朋友推介過呢間餐廳,今日終於到我食啦。呢到既款式好多,面/石頭鍋飯/炸雞等等都有,仲有甜品! 我地叫叫左個炸紫菜卷,入面係粉絲黎既,炸得好香脆。另外叫左個韓式甜辣年糕炸雞。如果少人去食,炸雞仲可以叫半份,咁就可以試多D款式啦。炸雞炸粉唔厚,都幾辣,個人建議可以將炸紫菜卷沾下個炸雞醬會更好食! 入面既年糕都好出色。之後叫左個柚子明蝦水冷面,平時食親D韓國餐廳多數都係得最基本既水冷面,但呢到既水冷面都有分好幾種。柚子明蝦水冷面食落幾fresh ,蝦都幾大隻。甜品我地叫左糯米糍3.6 牛奶雪花冰,上面仲有個朱古力雪糕,雪花冰去到底都仲有朱古力醬,所以食到底都仲好夠味,好滿足。