2015-12-11 505 瀏覽
平日放假我最中意2點後去食lunch,因為過左放飯時間,平時迫爆人既餐廳2點後會少人d。今次就去九龍城小曼谷食泰菜,其實都唔係第一次食小曼谷,佢地既泰菜真係做得不錯,保留左泰國風味之餘亦好岩香港人口味。我地2點幾到,店內人流少左勁多,坐得舒服可以慢慢食吖。店內雖然冇華麗裝修,但我感覺到泰風情喎 (笑)。點餐前先黎個椰青($36)潤一潤先,其實我仲咳緊,但慣左食泰菜就要飲椰青 (爆),不得不提佢地個椰青勁大個,而且非常清甜解渴,正啊!朋友就揀左椰皇沙冰($28),omg...呢個超級正,椰子味好濃厚,又唔會太甜,如果我冇咳一定揀呢個飲,中意椰味既朋友必選。我地點左泰皇咖哩炒海鮮($198),推介 (^_-) 大大碟咖哩,d汁好香好滑,唔會係好多椰味果隻咖哩,海鮮包括大蝦、大蜆、青口、尤魚等等,全部海鮮都係好鮮甜飽滿,肉質爽彈,加埋薄餅點多d多d咖哩汁,太滿足了。另外有蒜爆胡椒炒珍寶大頭蝦($188),估唔到咁大碟,係整整兩大隻大頭蝦喎,離遠已經聞到蒜&胡椒香味,一上檯已經控制唔到隻手,馬上拆蝦肉出黎食先,蝦肉比較實淨彈牙,就算以咁濃味既蒜&胡椒去炒,依然保持到鮮味,值得一試。最後有泰式鮮
最後有泰式鮮蝦金邊粉($72),我好中意幼幼既金邊粉,加埋多芽菜同埋酸酸辣辣既味道,仲有少少咸蝦膏調下味,好開胃架,加上佢炒得乾身唔油,所以可以食多d唔怕肥膩啦!

我覺得2個女仔食可以點泰皇咖哩炒海鮮+薄餅,同埋炒大大碟大頭蝦已經非常飽,叫埋金邊粉可以足夠3個人食啊!
  • 泰皇咖哩炒海鮮
2015-12-07 873 瀏覽
在九龍城屹立14年的小曼谷一直是我九龍城泰菜首選。海鮮燒烤屋已開幕一段時間,今天特意前來。海鮮燒烤屋裝修走時尚路線,感覺年青。才七點多,餐廳已經8成滿。幸好有訂位~海鮮燒烤屋主打破本地新鮮海產bbq,以下很多菜式都是總店沒有的。特有菜式普遍定價較高,還也有優惠孖寶任君選擇。雖然天氣轉冷,但食泰菜又怎能少了我最愛的珍多冰?珍多冰好像比以前小了,但味道依舊。濃濃的椰汁再加爽口啫喱,非常足料,是吃炒咖哩的好配搭! 本想點燒象拔蚌,但已賣完,於是轉戰蟶子。蟶子比手掌還大,名乎其實蟶子皇呢!牛油蒜蓉已夠惹味,再加點脆脆的魚仔乾,超有口感。但蟶子略過熟了點,如果可再鮮一點、爽一點,肯定更好吃。平時很少叫泰式明爐蒸魚,因為多是鱸魚/烏頭,肉質很易鞋口,又有點泥濘味,小妹不太喜愛。見到餐牌有蒸桂花魚,立即雙眼發光,因為小妹超愛吃桂魚,但現在愈來愈貴...屋企已經很少會蒸。香檸汁是青檸汁+泰式辣汁,酸酸地辣辣地很惹味。香檸汁蒸出來的蒸汽都辣到標眼水xD 喜歡吃辣的朋友一定不能錯過!魚很大條,是一家四口都夠食的size。魚肉嫩滑甘香,我一人忍不住吃半條呢!吃完魚,飽了8成,但還叫了最愛的炒咖哩,撐肚子也
海鮮燒烤屋裝修走時尚路線,感覺年青。

才七點多,餐廳已經8成滿。幸好有訂位~

特有菜式普遍定價較高,還也有優惠孖寶任君選擇。
雖然天氣轉冷,但食泰菜又怎能少了我最愛的珍多冰?
珍多冰
珍多冰好像比以前小了,但味道依舊。

濃濃的椰汁再加爽口啫喱,非常足料,是吃炒咖哩的好配搭!
牛油蒜蓉燒蟶子皇
本想點燒象拔蚌,但已賣完,於是轉戰蟶子。

明爐香檸汁蒸桂花魚

吃完魚,飽了8成,但還叫了最愛的炒咖哩,撐肚子也要吃下去!
泰皇咖哩炒海鮮
當店員放下這碟餸,大碟得我嚇呆了。這碟(不,應該是「這盤」)炒咖哩是巨人炒,隻大大到可以放初生bb,足夠4~5位用。
講完份量,再談質素吧。

咖哩微辣、超香,保持一貫小曼谷炒咖哩的惹味水準。

海鮮size也是巨人級,隻蜆有匙羹咁大,而且鮮味。蝦、青口也蠻新鮮。
蒜蓉包
點咖哩的話,我較愛用蒜蓉包。香脆蒜蓉包加上少少辣的咖哩,更加惹味。我最高紀錄可以一個人吃4塊呢!當然大前提是未吃其他東西
椰汁千層糕+椰汁糕
甜品是like 小曼谷的facebook/instagram送的。份量也不少啊~

千層糕軟熟、彈牙,淡淡椰汁味。椰汁糕的椰味當然濃一點,底下的芋頭肉也不少,足料之作。
吃飽後發現有人彈結他,一問之下才知道這裡每晚9:00都有live music. Live music crossover 泰菜,感覺新鮮~
P.S. 優惠不止免費甜品。夜晚10點半後upload相上instagram再hastag #小曼谷14週年 + tag minibangkok 仲有全單8折,要記住啊~

2015-12-04
珍多冰
蒜蓉包
椰汁千層糕+椰汁糕
2015-12-07 440 瀏覽
My husband and I went to the restaurant to celebrate our wedding anniversary. The environment is clean and tidy, warm with modern spirit. We learn from the waiter that there is a band performing in the stage every eveningt up to midnight. This season is performing western songs. I bet I would like to go back again some other time during late night.The food are delicious. We had curry seafood. It’s a huge dish with yummy and vigorous curry favour. It is mild spicy, and with eggs included in the r
The food are delicious. We had curry seafood. It’s a huge dish with yummy and vigorous curry favour. It is mild spicy, and with eggs included in the recipe, I reckon it is a favourable dish for all including kids.

We also ordered fish. It is a combination of Thai spice with Chinese style, well fit the taste of hongkongers.
We especially recommended the drinks, mangoes coconut smoothie. Strong favour of mango
2015-12-03
午餐
2015-12-04 542 瀏覽
I have not ate Thai cuisine for a long time. As I went to Kowloon City on that day, it make sense that I should visit Thai restaurant for my dinner. In this restaurant, Barbecue chicken was received good reviews in openrice. However, portion of a half chicken was too much for me. Fortunately, I discovered that there was Barbecue grilled chicken ($48) which was nearly the same as Barbecue chicken. Finally, I could not only try its signature dish, but I could also get one more dish! Of course, a b

In this restaurant, Barbecue chicken was received good reviews in openrice. However, portion of a half chicken was too much for me. Fortunately, I discovered that there was Barbecue grilled chicken ($48) which was nearly the same as Barbecue chicken. Finally, I could not only try its signature dish, but I could also get one more dish! Of course, a bowl of plain rice ($13) was a good pair with meat.
Meat of Barbecue grilled chicken, it was not tough. It was sweet with a hint of saltiness. A bit of black peppers were marinated in chicken. It was smoky fragrance which made the flavour more attractive and I liked it much. The blended flavours were a bit like a snack of Lam Cheng Hiang’s dried chicken meat which flavour was much intense. Meat lovers can have a try.
The other dish I got, was chicken skewer as I want to try its satay. There was no order limitation on quanity. Therefore, I just order 2 nos. of skewers instead of half dozen which usually the least portion to order. For that reason, it was more expensive than other Thai restaurants. $15 for 1 no. of skewer. The skewer came with a sauce of satay which contained chunky peanut paste and chili oil. The sauce was quite peanutty, chili and sweet. The flavour of satay was medicre. Overall, I like Barbecue chicken more than this one. As it was charged higher price, I did not suggest this one.
To give “like” in FB had a complimentary dessert which was something like coconut jelly. A piece of square jelly was consisted of two layers. The top white one was full of coconut cream flavour and the transparent layer was only sweetness. The jelly was firm with least chewy. Overall, I just gave it a pass.
2015-11-28
2015-12-03 451 瀏覽
九龍城最岀名係食咩 就係泰國菜今次呢間餐廳小曼谷係呢區有成十幾間分店黎到今年已經係佢地14週年 到底有咩咁好食?明爐香檸汁桂花魚 $208好食指數: 4.3/5抵食指數: 4.2/5煮魚講求嫩滑 一般都會揀蒸 再點豉油 食佢嘅鮮味呢個泰式煮法就係蒸好後加上青檸汁 蒜蓉 辣椒粒 大量芫茜做成一個甜甜地嘅酸辣汁😋仲整個靚靚火鍋碟上枱 等您可以邊㷫邊食芫茜同蒜蓉辟走魚腥味 魚肉熱辣辣 十分嫩滑食完個人即刻暖哂 喜歡酸辣嘅人必食泰皇咖喱炒海鮮 $198好食指數: 4.2/5抵食指數: 4.2/5咖喱海鮮有好多選擇但呢碟就最抵食因為包哂所有海鮮 有大蝦 青口 大蜆 鮮魷另外咖喱汁十分香 椰香味足而且加左蛋 令到個汁好滑同掛汁😋識食一定會叫個油酥餅黎點汁 食到一滴都無剩
九龍城最岀名係食咩 就係泰國菜
今次呢間餐廳小曼谷係呢區有成十幾間分店

黎到今年已經係佢地14週年 到底有咩咁好食?

明爐香檸汁桂花魚 $208
而且加左蛋 令到個汁好滑同掛汁😋
識食一定會叫個油酥餅黎點汁 食到一滴都無剩

2015-12-01
2015-12-02 361 瀏覽
.............推介😇 泰皇咖哩炒海鮮 $198👍👍👍👍👍💋 (5分滿分).............今日接媽媽來#九龍城#kowlooncity 食#泰國菜#thaifood我都係第一次去九龍城 為左食 去邊都得啦😈係金鐘塔111巴士直達 非常方便哦😇#泰國 咖哩 其實每次都一定叫#咖哩#curry :吾係辣啦😚 吾似印度菜咁濃味 吾似日本菜甜甜地 好好食 但吾太似泰國咖哩 有帶點香港人既元素😂咖哩中加有#雞蛋 勁正😍好似撈蛋咁 有點似蛋花湯 又有點似星座冰室既蕃茄蛋湯底 但依個係泰國風味既咖哩蛋湯🙈#蛋控一定中意 我當湯咁飲晒所有汁😂#海鮮#seafood:有二隻#大蝦 三件#青口 三件#大蜆 無限既#鮮魷 同 #青椒#洋蔥好正💓勁多海鮮 一上台 兩似人頭咁大碟上 勁豪氣✌😍我同媽媽清晒😊 係明白有幾好食啦 雖然大部分係我食.............推介😇 泰國薄餅 👍👍👍👍💋 (5分滿分).............嘩!!!勁香😂😂😂😂😂😂😂😍😍阿媽未見到都話好香 一陣陣好香既牛油味埋黎🙈#薄餅#pizza :好香好濃厚的牛油香 係蘇皮! 勁開心😍💋就算我掛住影相影到凍晒都
.............
推介😇 泰皇咖哩炒海鮮 $198👍👍👍👍👍💋 (5分滿分)

#泰國 咖哩 其實每次都一定叫
#咖哩#curry :
#海鮮#seafood:
好正💓勁多海鮮 一上台 兩似人頭咁大碟上 勁豪氣✌😍
我同媽媽清晒😊 係明白有幾好食啦 雖然大部分係我食

.............
推介😇 泰國薄餅 👍👍👍👍💋 (5分滿分)
嘩!!!勁香😂😂😂😂😂😂😂😍😍
阿媽未見到都話好香 一陣陣好香既牛油味埋黎🙈
#薄餅#pizza :
好香好濃厚的牛油香 係蘇皮! 勁開心😍💋就算我掛住影相影到凍晒都好好食😂仲好鬆軟同鬆化嫁
每次有2塊 但2塊其實吾夠喉 要安哥😉
2015-09-08
15 分鐘 (堂食)
2015-11-27 637 瀏覽
九龍城泰菜館臨立, 要站得著腳一定要有實力, 小曼谷喺九龍城開咗好耐, 宜家再開間主打海鮮燒烤. 食過小曼谷主店都想試吓呢間分店有咩唔同.一嚟到門口就俾個吹氣公仔吸引著, 個公仔好似同你招手入內.平日七點已經差唔多全滿, 兩個人要搭枱.我地兩個人冇乜特別心水, 就睇吓有乜推介. 結果叫咗以下菜式.先上兩杯飲品椰青同芒果沙冰, 椰青食辣嘢好解渴, 芒果沙冰有好鮮甜芒果味.原隻椰青海鮮焗飯上枱時好誇張, 半球狀焗飯外露再淋上椰汁加上提子干點綴, 海鮮唔係好多, 不過焗飯甜甜地撈埋咖哩汁好夾.泰皇咖哩炒海鮮好大碟好多海鮮, 有兩隻大蝦, 青口, 蜆, 魷魚, 甜椒, 香葉等, 咖哩汁用花奶雞蛋製成, 好似炒咖哩蟹個汁, 又香又甜撈飯撈包一流.明爐香檸汁蒸桂花魚, 有好多辣椒, 芫茜, 蒜頭, 加上青檸點綴, 桂花魚好厚肉又冇乜骨, 連平時唔多食魚既家人都食咗大半條, 要爭先有得食剩低果啲.食完兩個人都好飽份量好大, 冇辦法再叫甜品, 下次要試吓燒烤先得.

一嚟到門口就俾個吹氣公仔吸引著, 個公仔好似同你招手入內.

平日七點已經差唔多全滿, 兩個人要搭枱.

芒果沙冰
原隻椰青海鮮焗飯
2015-11-26
芒果沙冰
2015-11-27 360 瀏覽
其實已經唔係第一次嚟到小曼谷食飯,之前喺呢度食過lunch都覺得好好味,尤其係燒菠蘿同雞翼都係我每次必點嘅!今次食晚飯就點咗佢哋嘅招牌菜,有咖喱大頭蝦,豬頸肉椰菜苗同埋泰式蝦刺身!結論係真係好好味!咖喱大頭蝦一碟有四隻大蝦,隻隻都有手板咁大隻,食落去啖啖肉!而且咖喱非常容易入口同野味!蝦刺身就非常新鮮爽甜!椰菜鑊氣十足豬頸肉亦非常入味,唯獨味道比較偏鹹~所以叫d清涼飲品一齊食會比較好!😅點左芒果沙冰,真係用芒果整又新鮮又甜👍🏻 現場有live歌聽,一路食一路有人唱歌比你聽🎤你仲想有咩要求先?

其實已經唔係第一次嚟到小曼谷食飯,
之前喺呢度食過lunch都覺得好好味,
尤其係燒菠蘿同雞翼都係我每次必點嘅!

今次食晚飯就點咗佢哋嘅招牌菜,
有咖喱大頭蝦,豬頸肉椰菜苗同埋泰式蝦刺身

結論係真係好好味!

咖喱大頭蝦一碟有四隻大蝦,
隻隻都有手板咁大隻,

食落去啖啖肉!
而且咖喱非常容易入口同野味!
刺身就非常新鮮爽甜!

椰菜鑊氣十足豬頸肉亦非常入味,

唯獨味道比較偏鹹~
所以叫d清涼飲品一齊食會比較好!😅

點左芒果沙冰,
真係用芒果整又新鮮又甜👍🏻 現場有live歌聽,
一路食一路有人唱歌比你聽🎤
你仲想有咩要求先?
2015-11-23 521 瀏覽
令人回味的咖哩每過一段時間總是想過來小曼谷食泰菜,價錢合理,晏小小來不用等位當日還有DJ坐陣,是晚是ALAN TAM之夜,十分有氣氛~而且環境舒適是我到九龍城食泰國菜到只會這裡食的原因最近還有新遊戲,把相上載至IG馬上全單8折,10點半後全單8折食物幾十蚊左右已經有交易,而且份量相當大碟,來小曼谷點飲料,椰青是最讚的,我飲過好多好多間的椰青,他們家的比起其他家的清甜而且好夠凍,相信用上上好的貨色,不妨試試泰皇咖喱炒海鮮$198,是超值之選,也是我每次必點的咖喱味道是偏甜的,一點也不辣,小孩也可以食,用來送飯也不錯呀!入面充滿椰香,啖啖濃香,而且加入了蛋汁令口感更滑用料豐富,包括了多只大蜆大蝦青口魷魚,二個人點上一客加白飯也相當滿足,也是超值之選我必會同時點上薄餅伴食,要一提的是這個薄餅,即點即整,上桌時熱得辣手,咬落充滿油香,外脆內軟,明知是會食肥人的東東,但仍控制不了自己一口口放進口腔~點咖哩汁食好滋味呀!燒安格斯西冷扒$128,愛食肉者必點,那伴碟的辣汁好惹味,必要點上一點試試,有點魚露咸香,而且有豐富的泰式香料味,好有特式燒安格斯西冷扒味道好濃肉味,看起來似乎有點熟但咬落卻出奇地

令人回味的咖哩
每過一段時間總是想過來小曼谷食泰菜,價錢合理,
晏小小來不用等位
當日還有DJ坐陣,是晚是ALAN TAM之夜,十分有氣氛~
而且環境舒適是我到九龍城食泰國菜到只會這裡食的原因
最近還有新遊戲,把相上載至IG馬上全單8折,
10點半後全單8折
食物幾十蚊左右已經有交易,而且份量相當大碟,
椰青
來小曼谷點飲料,椰青是最讚的,
泰皇咖喱炒海鮮
泰皇咖喱炒海鮮$198,
是超值之選,也是我每次必點的

入面充滿椰香,啖啖濃香,而且加入了蛋汁令口感更滑
用料豐富,包括了多只大蜆
大蝦
青口
魷魚,二個人點上一客加白飯也相當滿足,也是超值之選

點咖哩汁食好滋味呀!
燒安格斯西冷扒
燒安格斯西冷扒味道好濃肉味,看起來似乎有點熟但咬落卻出奇地腍,肥廋適中,牛脂在口中溶化,當然不能和幾百蚊一片的牛肉比較,但勝價比高,值得一試!
每次都會來點上明爐魚,而今次店員為我們推介了盬燒馬友魚$168
馬友魚魚肉十分鮮嫩,一點腥味也沒有,而且沒有好多骨,小朋友都可以安心食用,而本身跟魚有一小碟的醬汁,但基本上不用點上任何醬汁已經好好味,本身已經好飽,但一下子也把魚肉食清光啦~

泰皇咖喱炒海鮮
燒安格斯西冷扒
來到美食天堂的九龍城,吃泰國菜。我倆都是海解愛好者,男友更是最愛大蟶子,所以點了份【牛油蒜蓉燒蟶子】(HK$148)。一碟三隻,蟶子屬大隻的size。一般都是以蒸或炒的方式煮蟶子,我是第一次吃燒蟶子的。蟶子燒得脆,但蟶子卻不會乾身。蟶子上面加了些蔥花及炸魚仔。蟶子應該沒有特別加上調味,煙韌的蟶子加上脆口的炸魚仔,令口感更豐富。我到泰國旅行時,天天都吃金邊粉的喔!所以,這次都點了【泰式鮮蝦炒金邊粉】(HK$72) 。一碟金邊粉大約有3.5隻蝦,去殼的蝦身大隻,爽口彈牙。而金邊粉中亦有芽菜、蛋絲及豆乾,碟邊亦有花生碎,可按個人喜好混入金邊粉中。個人覺得金邊粉炒得熱辣辣,味道不錯,但對我(重口味之人)來說味道再濃一點就更好!本來想點咖喱蟹的,但又怕吃的時候很麻煩,所以就點了【泰皇咖喱炒珍寶大頭蝦】(HK$188)。一碟有兩隻蝦,會開兩邊,共四件。沒想到咖喱蝦真係是珍寶size,而且超大碟~ 超大碟~ 超大碟~咖喱汁不辣,帶微甜,因為咖喱汁用上奶和椰汁煮成,所以咖喱汁相對較幼滑香濃。因為我不吃辣的,所以這種是我很喜歡的咖喱汁。吃咖喱,當然不少得點份麵包或薄餅。但男友竟然誤點了蒜蓉包,人家看見應
來到美食天堂的九龍城,吃泰國菜。
一碟三隻,蟶子屬大隻的size。
一般都是以蒸或炒的方式煮蟶子,我是第一次吃燒蟶子的。
蟶子燒得脆,但蟶子卻不會乾身。蟶子上面加了些蔥花及炸魚仔。
我到泰國旅行時,天天都吃金邊粉的喔!
所以,這次都點了【泰式鮮蝦炒金邊粉】(HK$72) 。
一碟金邊粉大約有3.5隻蝦,去殼的蝦身大隻,爽口彈牙。
一碟有兩隻蝦,會開兩邊,共四件。
因為我不吃辣的,所以這種是我很喜歡的咖喱汁。
吃咖喱,當然不少得點份麵包或薄餅。
但男友竟然誤點了蒜蓉包,人家看見應該覺得我們怪怪的吧!
不過蒜蓉包都有驚喜~因為真的落足料,包面完全塗滿了蒜蓉牛油,不是hea焗~
而且送到來的時間,是熱辣辣的,份份都脆口。
我們自得其樂地用蒜蓉包沾咖喱汁吃~
飲品方面,男友點的是【椰青】(HK$36),他說好飲,而且連椰肉都吃光光了。
而我不太喜歡椰青味的,但又喜歡椰子汁,所以點了【椰皇沙冰】(HK$28)。
椰皇沙冰帶有少少的椰青味,感覺味道清新不會有死甜。
後來飲到底昤時,會飲到些好像椰肉的打碎了的沙粒感,感覺真材實料!
最後當然不少得甜品,椰汁西米糕及千層糕是泰式甜品的定指食品。
個人覺得椰汁西米糕就一般,但千層糕卻很好吃,煙韌得來又不會黏牙,又不會太甜。
因為我們坐在這個位置的前方,所以問了一下服務員這裡是不是會有人唱歌表演。
真的! 原來每天晚上 9PM後,會有人來現場唱中英文歌的喔~
可是我們今天太早來到,無緣~ 待下次再來吧
2015-11-19
  • 泰皇咖喱炒珍寶大頭蝦
  • 牛油蒜蓉燒蟶子
  • 椰皇沙冰
2015-11-13 593 瀏覽
.............推介😇 芒果椰汁沙冰 $30👍👍👍👍💋 (5分滿分)珍多冰 $30 👍👍👍(5分滿分).............今日來九龍城kowlooncity 食泰國菜thaifood芒果椰汁沙冰 :第一次飲有#椰汁 既#沙冰 好特別🙈沙冰好沙 好夠凍 又夠甜夠濃 很好 推介😗珍多冰 :覺得有點太甜了 勁多椰奶😂可以加多d水 有點太重手一條條既綠色條每次飲都吾知乜黎 但依到既一條條綠色分吾開😢變左一舊舊咁 有點奇怪🙈
.............
推介😇 芒果椰汁沙冰 $30👍👍👍👍💋 (5分滿分)
珍多冰 $30 👍👍👍(5分滿分)

芒果椰汁沙冰 :
第一次飲有#椰汁 既#沙冰 好特別🙈
沙冰好沙 好夠凍 又夠甜夠濃 很好 推介😗
珍多冰 :
覺得有點太甜了 勁多椰奶😂可以加多d水 有點太重手
10 分鐘 (堂食)
1K
小曼谷可算是九龍城最享譽盛名的泰國菜餐廳,在九龍城已有兩間於不同位置,還衝出九龍城於其他地方如屯門等開設分店,可算是相當成功。時間為星期三的晚上七時,這間位於九龍城的其中一分店已逾半滿,八時前已經全滿了,閒日也這麼多客人,必然有它的獨特之處。這分店於旁舖位擴充營業,小曼谷在九龍城真的很受歡迎。餐牌有非常多的選擇,各式各類泰式食品數得出也幾乎有,而家價錢合理,與九龍城其他食肆的水平差不多。芒果沙冰與椰汁沙冰各自的果香也是十分濃郁,乃是用新鮮生果打成沙冰,非常清甜,而不是那種加了很多糖漿的甜味,因此喝下去沒有那種喉嚨乾渴的感覺。可是盛得太滿,拍照時兩杯沙冰已慢慢溢出在檯上,有點狼狽。泰皇咖喱炒珍寶大頭蝦($188)就是很大的一盤,除了兩隻被切開一半的大頭蝦,其餘配料也只是咖喱及其配料,如洋蔥、蔥、紅椒等。共有四件這樣jumbo size的大頭蝦,咖喱味道偏甜並不辣,加上的奶和椰汁打成,因此相當幼滑,質感很不錯,不是差一點點辣味吧。蝦身的肉不是太大,雖然鮮甜,可是煮得太老;蝦頭份部連蝦膏一起吃相對香甜,是不錯的勒。咖喱當然要配薄餅,新鮮烤起,原味也十分香口惹味,質感煙煙韌韌,配咖喱的確很好吃
這分店於旁舖位擴充營業,小曼谷在九龍城真的很受歡迎。
咖喱當然要配薄餅,新鮮烤起,原味也十分香口惹味,質感煙煙韌韌,配咖喱的確很好吃。
小曼谷五星燒雞($198/1隻)份量非常大,醃製及烤製的醬料非常入味,燒出來十分惹味;雞皮燒得微焦,可是雞肉亦能保持嫩滑,特別是雞脾的部份。另附泰式醬汁(不是泰式辣汁)以供享用,沾醬汁味道更具層次,既香口且微辣。
明爐香檸汁蒸桂花魚($208)放在爐上慢燒,數分鐘後便會熄滅,確保不會持續把魚煮得變老。大量香料包括香茅、檸檬、薑、蔥、辣椒絲加上桂花魚本身的鮮味使湯底非常香甜。
魚身相當厚肉,在魚身界了數刀除了較易熟之外,還能方便用叉整塊夾起,可是沒有筷子確實有點不便;
魚肉非常嫩滑,真的是啖啖肉,而且非常少骨,吃起來不會感到麻煩。香檸汁甜甜酸酸,頗香,沾點醬汁更為鮮甜。
泰式椰汁西米露和千層糕非常好吃,吃完我也再買了一盒($38/6件)回家考敬家人。兩款甜品的椰汁味道也很濃很香,味道相當甜,千層糕更是有點煙韌的質感。
2015-11-11
2015-11-11 477 瀏覽
想食泰菜好自然想到九龍城, 集中又方便, 我都唔會去死一間, 同朋友試新店, 發掘每間邊樣做得好味, 所以有時搵食用"亂入MODE"進行。泰皇咖喱炒海鮮入面有蝦、大蜆、魷魚、青口, 個咖喱顏色好奶, 因為加了香椰汁味同煉奶,煉奶有助減少辣味同時又帶出種創新, 個汁打了蛋挺身可以依附係海鮮上, 如食蝦時頭時一齊吸, 直頭有上了天堂的快慰, 蝦膏鹹甘配香濃的椰醬咖喱, 到食蜆同青口, 肉面上舖住層咖喱汁味道就即時豐富起來,不經意就食完食碟, 台上面都係殼。冬陰鮮蝦雲吞湯, 個湯飲一口充滿住驚喜呀, 陣陣香茅味, 酸味同辣味都恰到好處, 而且仲好足料, 隻蝦又夠大多肉食, 最得意是有雲吞, 入面包了豬肉同蝦, 好港式雲吞不過又包得好足料同紮實, 個雲吞皮又軟熟同滑, 我一飲就飲了三碗啦, 最窩心係一路開住火加熱,唔怕飲到尾變凍。食左不少濃味食物, 相對點個清新的鮮芒蟹肉炒飯先, 有蟹肉絲同鮮芒果肉, 食到甜甜酸可的芒果好清新, 解了頭先冬陰湯酸辣味。個炒飯加少少鹽巴帶起味道, 又唔會油膩, 係忍唔住要添飯。食辣必需要有飲品, 一杯泰式青檸梳打緩和一下竟然有甜品送, 平日一碟一樣架椰汁糕就要比
食辣必需要有飲品, 一杯泰式青檸梳打緩和一下
竟然有甜品送, 平日一碟一樣架椰汁糕就要比3,40蚊先食到了,  送的甜品都沒有馬虎, 味道正宗, 糯米煙煙刃刃夠實淨, 西米熟好有椰汁香, 抵讚。

除了部份海鮮是時價, 食物都好抵食, 好似碟泰皇咖喱炒海鮮真係好味, 個汁撈飯簡正一流, 引唔住連殼上架汁都要啜埋。
2015-11-11 413 瀏覽
好日都唔黎九龍城呢邊…今次有機會過黎…朋友特別雀躍…一早已經搵定開飯既地方…呢間<小曼谷>原來有兩間…就係轉彎隔兩三個舖位…唔知兩間有無分別…一間開晏晝3點半…另一間就朝早11點半…想食lunch既話…咪攪錯以為佢未開門…原來呢度定期有live表演…但只限星期二晚…今次就簡簡單單食過lunch先啦…飲品order左一杯椰汁沙冰同一杯芒果沙冰…滿到瀉…好溶杰…幾夠味…主菜好快到…係椰青焗海鮮飯…海鮮款式一般都唔多…只有鮮魷,元貝…加雜豆焗成…最重要係面頭果浸椰漿…唔係間間泰式食肆會有…當然係香甜之選…撈飯特別惹味…其次就order小食類…燒白鱔…類似燒鰻魚…但特別大件好肉…有少量幼骨…都新鮮美味…唯膳皮燒得未夠脆…燒物仲有串燒豬牛雞…幾好肉…但似燒定…唔夠熱同唔夠鬆軟…沾沙嗲醬食都ok既…另一樣係蒜蓉蒸扇貝…size一般大小…熟透度剛剛好…又夠蒜蓉味…配上炸魚仔…幾特別…整體食物算ok...未算特出…唔會特登入黎幫襯佢食lor…
整體食物算ok...未算特出…唔會特登入黎幫襯佢食lor…
午餐
2015-11-09 697 瀏覽
上次晚餐的體驗良好,今個午餐再去吃過!泰國奶茶茶色不夠紅,茶味亦淡,失望!小曼谷五星燒雞  $108 半隻燒雞送上枱後,熱蒸氣令燒烤氣味上升,此刻已讓我食指大動,隨後我聽到兩位侍應生在對話,大概是若然泰國大廚不是放假回鄉了,燒出來的雞一定會更好吃!哦!那就不客氣了,燒雞皮帶點脆口,肉是燒得滑嫩,自帶醃料很惹味,蘸上小曼谷的特製醬汁,讓雞肉多了分甜,結合的味道真是一流。甜品是點了那些椰汁糕,斑蘭糕,夠煙韌,味道重,好味的完結!
上次晚餐的體驗良好,今個午餐再去吃過!
泰國奶茶
茶色不夠紅,茶味亦淡,失望!
小曼谷五星燒雞  $108 半隻

甜品是點了那些椰汁糕,斑蘭糕,夠煙韌,味道重,好味的完結!