3K
2015-09-12 386 瀏覽
離開左舊公司一個禮拜,今日約左舊同事做黎食野,揀左大家都鍾意嘅泰國菜。黎到九龍城,真係好多泰國菜館,朋友話小曼谷好味又抵食,一於就黎呢度。二點幾黎到,唔使等位但都近乎滿坐,見到其他食客啲野食好似好正咁,快快點餐先。黄色餐具,好乾淨。出餐位係一條船,前面仲擺左調味料,好特別。天氣咁熱,梗係要飲番杯沙冰降下温,左係青檸菠蘿沙冰,右係芒果椰汁沙冰。酸酸青檸味同甜甜嘅菠蘿又好夾喎,芒果甜美加上椰汁香滑,兩杯都好好飲。冬蔭功鮮蝦雲吞湯,一上枱已聞到冬蔭功個種酸辣味,好香呀。鍋下仲有一舊蠟燭keep warm架,咁啱煲到食完就熄火了。一客有六粒雲吞,大大粒,鮮蝦鮮嫩彈牙,好好味。個湯不太辣,入面有唔少菇菇,香料,芫荽等,酸酸辣辣真係好好味,必叫!蒜香胡椒炸雞翼,炸野嘅香味好勁,大量蒜,辣椒等淹蓋啲雞翼,好入味又香口。有三隻雞全翼,上籃前已前開兩件,方便食用。椰青海鮮焗飯成個雪糕球咁入面有唔少海鮮,魷魚,蝦,帶子等,但都係白色,有啲難發現佢地嘅踪影。呢個飯嘅份量四個人食都夠,超大份,上面一大球,椰青入面亦係滿滿嘅,好抵食。椰漿同提子乾甜甜地,意外地同飯又夾喎,飯吸左椰青嘅香味好清新。唯一缺點係好難分

黄色餐具,好乾淨。
出餐位係一條船,前面仲擺左調味料,好特別。
冬蔭功鮮蝦雲吞湯,一上枱已聞到冬蔭功個種酸辣味,好香呀。
椰青海鮮焗飯
成個雪糕球咁
呢個飯嘅份量四個人食都夠,超大份,上面一大球,椰青入面亦係滿滿嘅,好抵食。椰漿同提子乾甜甜地,意外地同飯又夾喎,飯吸左椰青嘅香味好清新。唯一缺點係好難分,跌到成枱飯添
 食唔哂打包左,聽日叮返一樣咁好味。
埋單一人唔使二百,飽到爆,飯同雞翼都包走,下次兩個人唔使叫咁多野食。
2015-09-05
1K
2015-09-11 313 瀏覽
想到食泰國菜第一時間就會想到九龍城這天在廣場看完行李箱後就直接過來用午餐了餐牌 泰式串燒、沙律類、炒菜類、飯類、咖喱類等等…種類非常的多!椰青 清涼解渴,清暑一流泰皇咖喱炒海鮮有大蜆,虎蝦、青口、魷魚,份量也相當多虎蝦很爽口彈牙而咖喱有很香椰奶味少辣微甜,非常滋味伴飯一流!泰式拼盤 (大)有炸蝦餅,魚餅,春卷,蝦丸(各三件)魚餅有陣陣的檸檬香茅味,很好吃炸蝦丸裡面非常多蝦很彈牙泰式鐵板蠔餅蠔仔蠻大隻的,蛋也蠻香的不過整個偏淡,一定要沾醬食!還有上桌已經不太脆了所以吃起來真的非常油膩有點失望
想到食泰國菜第一時間就會想到九龍城

這天在廣場看完行李箱後就直接過來用午餐了
餐牌
泰式串燒、沙律類、炒菜類、飯類、咖喱類等等…

種類非常的多!

清涼解渴,清暑一流
泰皇咖喱炒海鮮

有大蜆,虎蝦、青口、魷魚,份量也相當多
虎蝦很爽口彈牙

而咖喱有很香椰奶味

少辣微甜,非常滋味
伴飯一流!
泰式拼盤 (大)

有炸蝦餅,魚餅,春卷,蝦丸(各三件)

魚餅有陣陣的檸檬香茅味,很好吃
炸蝦丸裡面非常多蝦

很彈牙
泰式鐵板蠔餅

蠔仔蠻大隻的,蛋也蠻香的

不過整個偏淡,一定要沾醬食!

還有上桌已經不太脆了

所以吃起來真的非常油膩

有點失望
2015-09-06
  • 咖喱炒海鮮
2015-09-11 647 瀏覽
九龍城出名多泰菜,之前跟友人已經吃過昭拍耶。繼金麥泰之後,仍想一嚐泰菜,反正一場來到就吃盡好了。兩個人,四圍逛盡,一眼督見那充氣娃娃,手舞足蹈的,叫我不禁失笑。  其實聽聞這家店子良久,不少認識的人都有來吃過。只是我道行未夠,同區其他餐廳的磁力總把我吸了過去,與之無緣。有室外座位,不過陽光普照,還是先到室內避避,待會去逛街時再感受日光都未遲。  有趣小發現兩事,首先是餐牌上的泰文教學,以白話拼音彷泰語。不單只來吃,還算有點知識收穫,不知道會不會有人即場活學活用呢?店內還有咪有結他,看來是有什麼Live Band之類的,不清楚了。青芒絲伴筍殼魚 $189  自從去旅行時吃過筍殼之後,就開始留意這種肉質稔嫩的美味。不點明爐魚,來過香口,炸的,且有一隻小辣椒圖示在旁。一盤盛得頗滿的菜餚到來,炸魚上面滿佈青芒絲。看上去有如多點了一份青芒沙律,入口絲絲清爽。微酸微辣,醒胃之餘,感覺自己省到了一盆沙律蔬菜錢。  筍殼已是全熟之姿,炸得金黃不焦,沒有過份硬韌的部分。炸好後會澆上醬汁,炸皮吸收過後變淋,不過幸好未會太油膩。魚肉香稔不腥,炸過都不覺乾老,但小心魚肉不少。帶少許脆感的炸皮遇上惹味醬汁,鮮清
青芒絲伴筍殼魚
青芒絲伴筍殼魚 $189

筍殼已是全熟之姿,炸得金黃不焦,沒有過份硬韌的部分。炸好後會澆上醬汁,炸皮吸收過後變淋,不過幸好未會太油膩。魚肉香稔不腥,炸過都不覺乾老,但小心魚肉不少。帶少許脆感的炸皮遇上惹味醬汁,鮮清去膩,十分順口。
原隻鮮魷筒釀糯米飯 $148
  由於已經吃過正餐,這兒算是第二頓的繼攤,因此不多點選,就兩樣算了。直落去到澱粉質代表,選了我一直很想吃的魷魚筒釀飯。跟以往日式的當然不同,泰菜自有泰式製法,看來也是燒,不過非蒲燒。金黃成色非常吸引,賣相整齊,原條剛好靜待在長碟之上,配上辣汁。
  先切開了一環環,但其實仍然是相連的,所之夾起時都未能完整一圈圈不掉飯。鮮魷筒稔身易嚼,不會韌得難嚥過火,稍帶彈性。燒過後的焦黃叫人不得不說香口,沾點辣汁,跟吃著街邊小吃即燒魷魚無異。糯米飯中有少許腸粒提香調味,不過黏度不高,且濕潤了點。填得不算紥實,所以切開之後兩下手勢就脫筒而出,也有點散掉了。
  家人很多年前,還未有我的存在時,住過九龍城。有時候提起就會問問他們有什麼美食推介,畢竟他們最熟。推薦的是一堆老店,有些已經結業,碩果僅存的不多,而老店,正正就是我的目標。若是必要說,只可提抱歉二字,新開的店子無論幾有特色,我總是向舊舖靠攏。人情味什麼的,我不是住在那兒,接觸不多,還是不好說。只是感覺上既然可以存活這麼久,冇咁上下水準或是性價比就應該不行的,僅是如此。
青芒絲伴筍殼魚
2015-09-10 312 瀏覽
食泰國菜當然嚟九龍城啦, 小曼谷已經喺九龍城非常出名今次嚟新開的分店試試食泰國菜唔少得飲椰青, 椰青汁清甜解渴, 正!!生菜包比平時食開嗰d冇咁辣, 連小朋友都食到, 豬肉炒得好香又唔太油另外我要推介一定要食的芝士蝦丸, 外皮炸得非常酥脆, 黃金色的外皮, 而且每粒都好大粒咬開芝士就流出嚟, 勁濃勁多芝士椰青海鮮焗飯, 外型好特別, 淋滿青汁, 很有海南風味, 帶點甜甜的口味, 好像食緊芒果糯米飯般, 好煙韌好有口感, 海鮮有魷魚, 帶子, 蝦等等....海鮮都很鮮甜
食泰國菜當然嚟九龍城啦, 小曼谷已經喺九龍城非常出名
今次嚟新開的分店試試

食泰國菜唔少得飲椰青, 椰青汁清甜解渴, 正!!
咬開芝士就流出嚟, 勁濃勁多芝士
2015-09-07
2015-09-08 350 瀏覽
今日黎到小泰國之稱「九龍城」,昔日主打泰國菜的地方,宜家既九龍城亦是自家曲奇的集散地,另外特色cafe也進駐不少。藍天白雲下 ,天氣溫度相當高。走進店內,第一時間叫番個椰青飲先啦 !十分十分清甜的椰青!!!又唔老身又新鮮,內裡椰肉輕易刮晒出黎,好快就被我淘空了XD 讚!今日主打想食小食,試左泰式 「炸芝士蝦丸 $105 /5件」,哇!蝦丸蠻大,即叫即炸,切開一睇流心芝士呢,若果芝士味濃一點更討人歡心,蝦丸質地半好半唔好,口感彈牙中又帶點粉,感覺還是差一點點。幾有新意,menu內有「香煎鵝肝多士 $90」,身邊人決定一試(泰國菜館叫鵝肝多士,搏一搏 XD) 鵝肝外脆,入邊都幾嫩配蒜蓉多士,整個感覺不過不失啦。最後呢個「原隻魷魚筒釀糯米飯 $148」配泰式醬汁,本身魷魚筒味道比較淡,而酸酸辣辣的醬汁令魷魚筒味道點綴不少,而裡面釀著的糯米飯比較濕,感覺麻麻,如果乾身一點會比較好。食完泰國菜,係時候去埋吉之島掃貨喇^^ 最近桃當造,我最愛日本桃又甜又多汁,已經食左幾個。

嘆!

十分十分清甜的椰青!!!

嫩滑椰肉

嫩滑椰肉
淘空了的椰青😂
  • 椰青
2015-09-08 299 瀏覽
同朋友想食泰國菜,就當然地去九龍城喇!去食小曼谷,出名價錢抵食,一於去食。一人兩個人,walk in,等waiter安排座位喇,佢叫我地坐門口,我問可唔可以坐入少少既位,話唔得,要留比之後walk in ge客人。明明就有好幾張枱,又無人book左位,唔明白咩準則黎留比之後walk in既客。唔緊要,我地照佢安排坐門口,好肚餓喇 食左先講!先黎一個冬陰功湯!食泰國菜點可以無冬陰功啊!呢個湯本來應該好唔錯的,因為係小鐵鍋邊有火滾住煲住咁飲,咁一黎到見到咁樣煲住食都覺得唔錯了,等待佢滾起想熱辣辣咁飲湯!點知,煲左一陣,發現火已經燒晒,就叫人換火,點知waiter唔換比我地,仲話本身都煮熟左唔滾都得,就轉身走左。唯有試飲,只係暖和既溫度,試唔到滾住既熱度係咩口感,有少少失望,不過整體呢個湯味都唔差既,okay.再黎叫個泰式碎肉生菜包,呢個真心幾好食!肉粒酸酸辣辣,開胃而且食落唔覺heavy,好岩女仔食。然後就叫左個蝦餅,都幾多份量,諗住只係細細3,4舊,點知都幾大舊,味道okay,一般炸蝦餅既質素。最後叫左個招牌咖哩,本身想試最出名既咖哩蟹,但係時價太貴,一碟蟹都要500幾蚊😂所以就改左叫咖
同朋友想食泰國菜,就當然地去九龍城喇!
去食小曼谷,出名價錢抵食,一於去食。

最後叫左個招牌咖哩,本身想試最出名既咖哩蟹,但係時價太貴,一碟蟹都要500幾蚊😂所以就改左叫咖哩炒蜆,百幾蚊,比較合理。黎到,估唔到咁大碟!😂兩個人係食唔晒咁多味餸
整體算抵食既,份量碟碟都大,但係服務態度就真係差。
2015-09-07 163 瀏覽
去咗小曼谷海鮮燒烤屋食飯店員見有BB安排我坐另一邊比較靜啲又舒服啲芒果椰汁沙冰,好香濃嘅芒果味,冰凍得嚟啲冰好綿青檸菠蘿沙冰,呢杯就酸酸甜甜,解渴提神一流呀蟹肉雞絲魚肚羹,好足料呀!!咬咬都係蟹肉,羹羹都有魚肚有啲胡椒粉味,感覺都幾碗仔翅,我就好鍾意嘞泰皇咖喱炒海鮮,有蝦、大蜆、魷魚、青口咖喱好香椰汁味!!聽店員講加咗煉奶,又幾好味喎款款海鮮都新鮮又多汁,唔錯泰式芝士烤酥餅,嗌咗咖喱緊係要有酥餅啦,呢度個芝士酥餅好香!!鹽燒馬友魚,條魚燒得啱啱好,又香又滑而且唔乾身最後仲有甜品添,好豐富呀!!九龍城泰菜選擇真係好多,不過小曼谷都值得一試呀
去咗小曼谷海鮮燒烤屋食飯
店員見有BB安排我坐另一邊比較靜啲又舒服啲
芒果椰汁沙冰,好香濃嘅芒果味,冰凍得嚟啲冰好綿
青檸菠蘿沙冰,呢杯就酸酸甜甜,解渴提神一流呀
蟹肉雞絲魚肚羹,好足料呀!!咬咬都係蟹肉,羹羹都有魚肚
有啲胡椒粉味,感覺都幾碗仔翅,我就好鍾意嘞
泰皇咖喱炒海鮮,有蝦、大蜆、魷魚、青口
咖喱好香椰汁味!!聽店員講加咗煉奶,又幾好味喎
款款海鮮都新鮮又多汁,唔錯
鹽燒馬友魚,條魚燒得啱啱好,又香又滑而且唔乾身
最後仲有甜品添,好豐富呀!!
九龍城泰菜選擇真係好多,不過小曼谷都值得一試呀
2015-09-06 349 瀏覽
話說新界屯門的小曼谷,平民又多料,小妹跟將軍經常會去吃的。但是但是有個星期五,我倆打算好好吃頓飯,排隊的長龍足足要排上一個多鐘。將軍立馬放棄了,小妹提議下次到九龍城好好吃些城寨泰菜。多星期後,有天將軍說放工後可以到九龍城好好覓食,小妹也舉腳贊成將軍的建議。大概六點多七點,小妹在樂富站等著將軍,由樂富站行下九龍城約三十多分鐘,七點多到了九龍城,當然要到九龍城的小曼谷朝聖。七點多門外的店人也頗多的,但竟不消十五分鐘便能入座。店家有個特製餐牌,是一些推介菜色跟熱賣菜色。小妹看過特製餐牌就已經點了數個推介菜,泰式芝士炸蝦丸,泰皇咖哩炒大頭蝦,泰式生蝦刺身。泰式芝士炸蝦丸(細)$75 三顆蝦丸如小妹拳頭般大,份量巨大驚人。外皮黃金酥脆,並沒有炸過火帶焦,火候掌控也有秘訣吧,蝦肉要熟透,芝士也要流心。入口麵包糠的部分不厚重,小小一口已經是蝦肉本身,經過輕輕調味,入口略帶蝦味。蝦子不只彈牙,熟度剛好,不會有乾柴的情況。入口熱燙燙,蘸點泰式酸辣醬會更好,可以減低燙口的情況。蝦丸比泰式蝦餅好,因為蝦肉較多。芝士帶微微流心效果,並不是那些韓食芝士的一湧而至,只是牢牢地依在蝦肉,入口芝士不油膩,配蝦丸也

泰式芝士炸蝦丸(細)$75

芝士帶微微流心效果,並不是那些韓食芝士的一湧而至,只是牢牢地依在蝦肉,入口芝士不油膩,配蝦丸也頗配襯的!

小傷心:小妹跟將軍大人一人一顆蝦丸後,打算用匙羹分開最後一顆,一人一半。匙羹一下,蝦丸彈跳在地上,就此小妹只好眼光光看著地下的蝦丸。幸好店員馬上為小妹清理一下混亂的桌面。(可想而知這家蝦丸是多麽的有彈性!!)
泰式生蝦刺身$92

生蝦配上生蒜片及辣椒仔片,用冰底上菜保持冷凍效果。醬汁調配大概是青椒,辣椒仔及蒜頭,味道偏嗆辣且嗆喉,惹味又噴火。
泰式生蝦刺身$92
草蝦對半切開,色澤白皙帶點透光。入口生蝦刺身帶點黏口且爽。可惜一碟只有六件,兩個人很快就已經清光了碟。這家的調醬算是有中小妹的心,嗆辣帶點微酸,夠惹味!
泰皇咖哩炒大頭蝦$188配 薄餅兩件$25

珍寶大蝦啊啊啊,上枱份量佔了桌子的三分一的位置。珍寶大蝦有半個手臂般長,大概有兩隻對半切開頭尾,共有四大件肉。
將軍只吃了蝦頭,其餘的小妹通通塞進肚。首先先說泰皇咖哩的汁醬,咖哩稠身,大概是加了雞蛋的效果。
薄餅兩件$25
咖哩頗香濃,香辣味不重,加上洋蔥炒香,帶點點洋蔥甜味。珍寶蝦帶蝦膏,蝦膏且鮮。珍寶蝦蘸粉走過油,外殼炸粉稠稠,蝦肉爽口有彈性。薄餅燙手又酥脆蘸上泰皇咖哩惹味又多汁。
甜品一份
最後,在Facebook上讚好店家的粉絲專頁就能免費獲得甜品一份。雖然是免費但水準不低,粟米椰汁糕的粟米清甜,西米熟透不會過硬難咀嚼,另外的糕點煙韌椰香味不重。
整體上菜頗快手的,難怪排隊不用排多於一小時。據說週末夜也有註場歌手獻唱,一餐飯同時可以享受歌聲也不錯。
薄餅兩件$25
甜品一份
2015-09-04 328 瀏覽
泰國菜一向都係首選嘅菜式之一,今次你都九龍城嘅小曼谷燒烤屋 餐廳有各式各樣嘅泰國菜比平時嘅泰國餐廳更多選擇。咖喱係佢哋嘅主打菜式於是我地就點左一個大頭蝦咖喱,大頭蝦大個手掌,味道鮮甜,而且蝦膏豐富又香濃,甚少吃海鮮嘅我都覺得蝦肉特別鮮味可以吃完一大隻。泰式蒜蓉包一向都係食泰國菜點解呢嘅必選,蒜蓉包香脆好味道,價錢亦食適宜。再叫左一個筍殻魚,配上青芒絲,鯊魚香脆而且新鮮,現在好難識到好好吃嘅筍殻魚,炸魚配上青芒絲令整到菜根新鮮更容易入口,非常好嘅絕配。青檸菠蘿沙冰,酸酸甜甜嘅味道食泰國菜就最適合,沙冰嘅冰凍能夠減低泰國菜嘅辢味添。冬陰公雲吞湯,冬陰公做得出色,未到夠酸而不太辢,雲吞肉餡豐富而且皮薄餡美味。

2015-08-18 1150 瀏覽
東南亞菜一向都幾鍾意,無論越南、星馬、泰國……貪其香料味變化多端,繼上次去咗南角道嘅「泰式素食」同老婆食咗一餐素食嘅泰國菜晏仔之後,今日再同屋企人嚟食番餐唔素嘅泰國菜午飯。雖然話九龍城有多好泰菜館,更不乏卧虎藏龍,之但喺小弟就無乜個人心水,不過,啱啱睇過相熟食友對「小曼谷」嘅食評,再Whatsapp問過都話唔錯,所以,穩穩陣陣就食依間。大熱天時、烈日當空,由樂富港鐵站行過嚟都咪話唔辛苦,不過,好彩有巴士直達到附近,真期望快啲有地鐵過到嚟九龍城。一入到店內,有別一般傳統嘅九龍城泰菜館,除咗門口無一座座嘅神神佛佛嘢之外,內裡亦唔多見有,竹排嘅裝飾,半藤半皮嘅座椅,算喺有點點特色,但勝在樓底夠晒高,令人感覺寬敞。原以為有啲午市套餐供應,原本星期日喺無嘅,我哋就只好散叫。一大一細兩個餐牌,大嘅喺主餐牌,有齊店方所供應嘅食物,如泰式沙嗲串燒、風味海鮮BBQ、廚師精選、沙律類、炒菜類、飯類、炒河類、咖喱類、炸物類、湯類、飲品及甜品,足足過百款嘢食。而細少少嘅餐牌就主要喺一啲店方嘅推介,或者熱賣,包括各個類別,如無個人偏好,大可以晌依個細餐牌着手,集中試啲「精選」。餐牌內有多款沙冰選擇,定價唔貴,都
餐牌內有多款沙冰選擇,定價唔貴,都喺$22-$30,有啲特飲如泰式龍眼冰、椰汁冰都喺賣緊$22,飲杯汽水都要$14啦,所以,揀特飲絕對划算啲
芒果椰汁沙冰 $30

以芒果味為主,椰汁味則比較隱約,但芒果味好清甜、好香濃,加上夠冰凍,口感又頗綿密,唔會有粒粒冰感,所以,杯沙冰值回票價。
椰青 $36

家人喜歡飲得天然啲,所以,椰青自然成為佢嘅心水。清澈嘅椰青水椰香清雅,清涼解渴,椰肉嫩滑,輕易就刮到出嚟食。
泰式柚子沙律 $78

幾款沙律中,都喺對柚子沙律情有獨鍾,因為貪泰國紅柚清甜唔澀又爆汁,果然,個沙律無令人失望,唔單止柚肉多,粒粒飽滿多汁,清甜不澀
,又灑上花生及乾椰絲,增加口感嘅層次度,加上幾隻爽口嘅大鮮蝦,就喺令個沙律錦上添花,讓人覺得更抵食,至於個汁做得酸香而帶點辣,少少刺激醒胃
泰式柚子沙律
泰皇咖喱炒海鮮 $198

估唔到個咖喱海鮮真喺咁大碟,之前睇老友個食評都唔覺。大碟還大碟,但的確抵食,因為有大頭蝦、大花甲、青口、鮮魷,份量十足,仲有唔少配菜,所以,非常豐富。先講個咖喱,汁底綿滑,微微椰香,辣度十分輕微,整體而言確實唔錯。而幾款海鮮都好鮮味,喺啲青口麻麻哋,大花甲厚肉鮮甜,鮮魷口感柔嫩,講到最有睇頭,就梗喺隻大頭蝦啦,輕易拆到啲蝦肉,大嚿大嚿咁放入口,仲要沾滿咖喱汁,真喺食得不知幾爽
大頭蝦
泰式原味烤酥餅 $25

食咖喱,唔叫個白飯,或者酥餅,真喺會嘥晒啲咖喱汁,所以,點一客泰式原味烤酥餅,再用嚟沾咖喱食,熱辣酥香嘅酥餅,夾雜咖喱放入口,真喺一流
原隻鮮魷筒釀糯米飯 $148

以上無論啲嘢飲、沙律或咖喱,都做得有水準,臨尾,就點個糯米飯墊墊肚,怕大家唔夠飽,不過,件魷筒又好,糯米飯又好,都有過鹹嘅情況
。其實,見大廚做依道菜都花咗啲心機,將糯米飯釀入原隻鮮魷筒再燒,再鎅開魷筒成一件件,配酸辣汁同食,再者,件魷筒燒得金黃焦香,賣相賺得唔少分,唯可惜鹹咗啲,此外,糯米飯亦有少少煮得過爛,算喺失手之作。不過,份量上,食起上嚟就絕對好夠飽肚!
原隻鮮魷筒釀糯米飯
幾樣餸都上枱快,招呼亦唔錯,不過,最後嘅原隻鮮魷筒釀糯米飯就等得好耐,滿以為喺「曼」功出細貨,卻有啲甩漏。因為一道糯米飯嘅失準,所以,只好俾個OK先,希望下次再嚟會做得好啲
泰式柚子沙律
泰式原味烤酥餅
早前女友收到中銀信用卡的優惠推廣,發現有我們常到的小曼谷泰菜,精選套餐低至68折/主餐牌9折,「識」食的我們當然不會錯過這機會!我們大約6點來到餐廳,由於時間尚早,就算是週末也不用等候便可入座。在向店員了解過後,得知二人精選套餐包括一客木瓜沙律,一客咖哩炒大蜆和兩杯龍眼冰,價錢大約$145,還算可以。正當我們打算點一份套餐的時候,店員卻表示要預先打電話預訂,最後要經過一輪擾攘才可以點,多少影響了是次用餐的感覺。食物方面,先上枱的是木瓜沙律:木瓜感覺新鮮,味道酸酸辣辣,作為頭盤十分醒胃!再來的是咖哩炒大蜆:一大盤有大約8至10隻大蜆,份量充足!大蜆沒有十分突出的鮮味,但咖哩椰香味濃,辣度適中,適合一般人口味。因為套餐缺少主菜,我們便額外點了蒜蓉包和炒金邊粉。蒜蓉包烘得夠脆,又不會太硬,蒜蓉味適中,沾上咖哩一起吃,整個就是正!鮮蝦炒金邊粉是我們差不多每次來都會點的菜,而我們最喜歡的就是它的調味,甜中帶酸,可以在偏辣的菜式當中中和一下。鮮蝦爽口彈牙,感覺新鮮!飲品方面是龍眼冰,味道清甜但龍眼味不是十分突出,不過不失。泰國菜是我和女友每次戶外活動後的首選之一,貪其爽快的感覺可以讓我們飽足一頓,

泰式木瓜沙律
泰皇咖哩炒大蜆
泰式蒜蓉包
泰式鮮蝦炒金邊粉
龍眼冰
飲品方面是龍眼冰,味道清甜但龍眼味不是十分突出,不過不失。

泰國菜是我和女友每次戶外活動後的首選之一,貪其爽快的感覺可以讓我們飽足一頓,而這餐晚飯亦算十分豐富,而在使用了信用卡優惠的情況下,性價比亦算高,可以encore!
用餐優惠
泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 咖哩
  • 鮮蝦炒金邊粉
2015-08-04 779 瀏覽
太座在九龍城上班的日子,又告一段落,我奉命來接她放工,她轉了工,也許將來回到這區的機會較少,不如這晚吃個泰國餐才回家。為太座點了杯青檸菠蘿沙冰,味道酸甜,夏天最適宜,我愛椰青,清涼解渴。泰式柚子沙律,柚子肉非常飽滿,肉汁清甜,大蝦頗爽甜,有些乾椰絲碎,更感香口,惟醬汁太甜,美中不足。原個椰青海鮮焗飯,以原個椰青盛滿白飯,內有帶子,蝦和魷魚,上淋椰漿,白飯並沒有焗過,味道淡,椰青起不了作用,全靠椰漿的味,海鮮份量略少,稍失色。小曼谷五星燒雞,製作需時,份量頗多,雞燒得不錯,很重香料味,肉質嫩滑,確是值五星。每晚九時後會有歌手演唱,想必相當高興,惟我們已吃飽,要打道回府了。
今晚同男朋友同佢媽咪3個人去九龍城食泰國菜,通常會食金泰、同心呢2間,但今晚想試下新野,係openrice見小曼谷評價幾好,就決定去試下。中午打電話去詢問是否需要訂位,但得到答覆3人只能walk in等位,無辦法啦。下午6點55分到達,門口有好多人等緊,拎左飛,等左大概15分鐘就叫我地喇,心想都算幾快丫,負責叫飛的應該是老闆(?)叫我們稍等,話係執緊枱,等多5分鐘左右可以入去喇,行入去既時候上一枱既外國客人先岩岩起身,枱仲未抹未執,照坐住先啦,睇下食咩,到點菜既時候,我地每講一個餸名,員工就指住d圖片問我地係咪要果款,其實我地第一次黎,根本就唔知佢d圖片係邊款菜式,咁個員工就話「隔離有number架嘛」,咁我地咪問佢咁係咪直接話佢知個number就可以啦,佢又話唔係,都唔知到底想我地點叫=_=叫左- 燒牛仔排,外面燒得香脆,內裡肉質仲好嫩,好好食👍- 咸魚椰菜苗,好多咸魚,好香。👌- 冬陰公雲吞湯,酸辣適中,雲吞大粒👍- 生蝦刺身,蝦大隻,但沾的汁味道較淡,如再辣d再鮮味d會更好👌- 咖哩炒海鮮,有一隻大老虎蝦開邊、青口、魷魚、蜆,咖哩香滑👍- 蒜蓉包,正常味道👌- 牛油酥餅,好香,但

叫左- 燒牛仔排,外面燒得香脆,內裡肉質仲好嫩,好好食👍
- 咸魚椰菜苗,好多咸魚,好香。👌
- 冬陰公雲吞湯,酸辣適中,雲吞大粒👍
- 蒜蓉包,正常味道👌
- 牛油酥餅,好香,但較細塊👌
- 西瓜沙冰、青檸沙冰、椰皇沙冰,椰皇沙冰很好味,有一粒粒椰子肉
食到七七八八,老闆便過來說野食到齊便先埋單,其實都ok既,但本想叫甜品因已埋單就無叫到喇。3個人食左$785,比較九龍城其他泰國菜,小曼谷都算係貴價一點。
埋左單,其實我地仲食緊,但侍應馬上伸手開始收拾我們的枱,感覺很想我們快點離開。

想起門口有貼住like他們facebook專頁便送一件當日甜品,因為侍應說每一個like只會送一件,便問一句當日甜品是什麼,但換來的是女侍應NANA的一句「下,我都唔知」便算數,本以為她會問問其他人,但她沒有我們只好3人都like了再給她看。等了一會拿來了三件類似雙層椰汁糕的甜品,因完全沒有餐具只好再問NANA拿三隻叉,她拿來時我伸出手想接,但她完全無視我的手,跨過我的手將叉放在甜品的碟上,但叉的頂部全沾了在瀉在枱面的咖哩汁上,這樣叫客人如何用呢
抹乾淨叉後一試甜品,十分硬,一點也不好吃👎👎👎幸好是免費的,試過便算。
我們還沒離開,員工已經將下一枱的餐具放在枱上,感覺不太好。
總括來說小曼谷的食物好吃,但員工態度差劣,無禮貌,以後也不會再光顧,希望店主能好好改善這個問題。
2015-08-02
15 分鐘 (堂食)
2015-08-01 1025 瀏覽
到九龍城吃泰菜, 朋友首選小曼谷, 因為隨時可以遇見「星」。清涼潤喉的椰青, 何時喝也是樂事一樁。泰皇咖喱炒海鮮  $198咖喱汁甜綿滑溜, 撲鼻椰奶香, 海鮮料新鮮彈牙, 有大蜆有虎蝦。泰式炸芝士蝦丸  $75三巨粒蝦丸, 比嬰兒拳頭還要大, 蝦丸內藏熱溶車打芝土, 一切流心;蝦丸外層是細細茸茸的炸皮, 純蝦肉彈牙也帶甜味。泰式鐵板蠔餅  $88熱辣辣上檯, 仍在蠔餅上見到沸騰中的泡泡, 吃著不油膩, 蛋的香味充斥著, 包圍了頗大隻的蠔, 芽菜墊底, 蘸點魚露同吃, 滿足!「星」...... 我好似遇見新晉歌手!
清涼潤喉的椰青, 何時喝也是樂事一樁。
泰皇咖喱炒海鮮  $198
泰式炸芝士蝦丸  $75
泰式鐵板蠔餅  $88
「星」...... 我好似遇見新晉歌手!
用餐優惠
信用卡優惠
  • 泰式鐵板蠔餅
  • 泰式炸芝士蝦丸
  • 泰皇咖喱炒海鮮
2015-08-01 426 瀏覽
明爐桂花魚令人回味無窮第N次來小曼谷食飯,在平日的晚上7點也出現了小小的人龍,幸好只是等了一會就有位了餐廳雖然坐滿了人,但樓底高,空間感大,令人坐得很舒服食辣的東西必點些冰凍飲品飲品點了椰芒沙冰$28和藍妹$32椰芒沙冰打得很幼滑,入口即溶,可是芒果可能不當灶,沒有芒果味道,而且SIZE頗細杯,幾啖就飲完了~先來泰式拼盤(小)$115,份量很大方幸好只點了小份的,入面包括了魚餅、蝦餅和春卷配酸辣汁我最喜歡是春卷,春卷皮很鬆脆,包著豐富的餡料,味道豐富,最重要是感覺不太油膩,必食另外點了泰皇咖喱炒海鮮$198眼見在場每一桌人都必點這個,很跨張,份量之大令人很興奮,點過就知道這是一個很抵食的菜色看到了那大頭蝦嗎?足足一只碟之大,一份有二只~蝦肉充滿彈性,那迷人的蝦膏真令人回味入面還有很多不同的海鮮煮成,包括大蜆、青口和魷魚 ,其中大蜆也是推介的,大只又多汁,沒有想到和咖哩煮在一齊的海鮮也食到海鮮的鮮味那咖哩汁味道很香椰奶味,微辣,我食完海鮮後打包那咖哩汁回去撈飯。也十分滋味跟泰皇咖喱炒海鮮的薄餅,味道很香,光食已經很滋味但餅身有點油,我比較喜歡不沾汁食明爐桂花魚是每次來必點的,這裡不用有泥

明爐桂花魚令人回味無窮
餐廳雖然坐滿了人,但樓底高,空間感大,令人坐得很舒服
食辣的東西必點些冰凍飲品飲品點了椰芒沙冰$28和藍妹$32
先來泰式拼盤(小)$115,份量很大方

幸好只點了小份的,入面包括了魚餅、蝦餅和春卷配酸辣汁
另外點了泰皇咖喱炒海鮮$198

看到了那大頭蝦嗎?足足一只碟之大,一份有二只~

蝦肉充滿彈性,那迷人的蝦膏真令人回味
跟泰皇咖喱炒海鮮的薄餅,味道很香,光食已經很滋味

但餅身有點油,我比較喜歡不沾汁食
明爐桂花魚

是每次來必點的,這裡不用有泥味的烏頭改用桂花魚做成
桂花魚用上中等身形的魚,不會過老又有肉食。我最喜歡他們用上多肉少骨的桂花魚,桂花魚肉質鮮嫩又滑溜,那加入了青檸汁的湯底令魚加添鮮味,愛食魚的必定喜歡
味道好得沒得彈,要留意的是這魚是頗辣的,不食得辣的記得要叫小辣(完全不食辣就不要叫好了,以免浪費了廚師的心機)
行動是對廚師最好的致敬
Like facebook便可獲贈是日甜品一件,千萬不要錯失,我喜歡他們的千層糕,不太甜又夠彈牙

10 分鐘 (堂食)
  • 泰皇咖喱炒海鮮