2020-06-22 1630 瀏覽
依家日日都返屋企煮,有時都想抖下,今個星期比自己放下假,同家姐兩個人出左去行街食飯,心血來潮想食泰國菜,所以行完街就去左九龍城食晚飯我地去親九龍城食泰菜都係去依間,因為食物多選擇又坐得舒服,唔洗怕同人迫住坐,一去到餐廳已經開始滿場,店員帶我地去另一間分店坐,肚餓到立即睇餐牌叫野食叫左四樣菜式同兩杯飲品,叫左先發覺好似叫多左,不過唔緊要,我地照食食剩打包拎走先黎個椰皇沙冰,椰味好濃又唔會好甜,味道剛剛好,大熱天時飲佢解哂暑飲左幾啖沙冰就到冬蔭公海鮮炒公仔面,平時都係叫炒飯炒金邊粉,今次我地試下新野,估唔到都幾惹味,公仔面炒得啱啱好,唔會過份軟身,食落仲好彈牙冬蔭公味夠哂香,辣得好過癮,好醒胃,重點係入面既海鮮配料都幾多,有帶子 魷魚 鮮蝦 菜心苗 食落好新鮮又入味,值得一試平時媽媽最拿手整豬肉碎生菜包,但太耐無食佢煮既泰菜,突然好想食所以叫左個豬肉碎香料味突出,咸道剛剛好,粒粒分明又炒得香,生菜包住食中和返個油膩感,唔錯啊我同家姐講好想食蝦餅,跟住見到有個泰式炸芝士蝦丸,見蝦丸入面有芝士好似幾正咁所以叫左個細份三粒,估唔到都幾大粒,切開一半,中間既芝士流心湧出黎,食落好香芝士味,奶味唔算

所以叫左個細份三粒,估唔到都幾大粒,切開一半,中間既芝士流心湧出黎,食落好香芝士味,奶味唔算好強,食落唔會好滯,蝦丸外皮炸得夠脆,蝦肉夠彈牙,蝦味都夠哂濃,下次再黎食一定會再叫
最後係泰式鐵板蠔餅,除左潮式炸蠔餅係我至愛之外,泰式都係我深愛之一,滿滿既蛋香同芽菜蠔粒炒埋一齊,蠔肉食落都幾重蠔味,完全無沙,點少少魚露食帶酸都唔錯,食剩左少少打包返屋企做宵夜
早排約左兩個舊同學食飯,其中一個超愛泰國菜,咁今次就唔試新餐廳,揀左呢間大家都聽過既餐廳—小曼谷,我記得以前食過都十分唔錯😋一入座員工就一人送左個好精美既口罩套比我地,我到而家仲有keep住同用的。菜式選擇非常多,樣樣都想試,最後揀左啲大路既菜式同埋佢地熱門既款😝好快就黎到既係1️⃣泰式馬拉盞炒通菜即叫即炒,熱辣辣好香呀。 啲通菜一啲都唔老,好爽口。而家馬拉盞味道好濃好香。份量都唔少架。跟住黎既係2️⃣泰式生蝦刺身總共有6件,排得靚靚。重點係啲生蝦又大隻又爽甜,口感好好!同朋友邊食邊點頭。推介!仲有個特式菜3️⃣原隻鮮魷筒釀糯米飯呢個係餐廳熱門菜,朋友見到即刻話想要試。 隻魷魚一啲都唔細,3個人食都夠多,事關佢入面包住滿滿既糯米飯。魷魚都幾爽口,只係稍乾左啲啲,但入面既糯米飯就相當入味。呢個菜式真係幾特別。飲品方面 叫左杯最大路既4️⃣芒果椰汁沙冰好大我杯,我好欣賞佢啲冰打得碎夠綿,味道亦唔會太酸或者甜,夠哂解渴。呢餐真係食得超級飽,其實個menu仲有好多野想試,下次再戰😋

好快就黎到既係1️⃣泰式馬拉盞炒通菜

跟住黎既係2️⃣泰式生蝦刺身

仲有個特式菜3️⃣原隻鮮魷筒釀糯米飯

飲品方面 叫左杯最大路既4️⃣芒果椰汁沙冰

餐廳:小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)地址:九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖搵左個晚上專登去九龍城食泰國菜🇹🇭 ,不過要搵緊係搵返間黃店啦🎗,去左呢間平時坐巴士返屋企都會經過見到嘅小曼谷海鮮燒烤屋,好彩之前訂左位,因為7點幾都已經坐滿哂成場風味燒豬頸肉 $108份量都幾多,成十幾二十塊😍,豬頸肉嘅邊邊少少脆好香好惹味👍🏼,肉唔會好韌,蘸埋呢個泰式醬就更有風味黃咖喱鴨胸 $88餐廳嘅推介菜之一,鴨胸炆到好腍,都有十塊八塊,仲有唔少青椒辣椒同薯仔,咖喱香而小辣🍛,不過咖喱撈飯先好食😋,所以叫多左個蟹肉炒飯夾埋一齊食鮮芒蟹肉炒飯 $88呢個炒飯都有幾多料,除左有香甜嘅芒果粒同元貝粒之外,仲有唔少雜菜粒,為炒飯增加左唔少味道同顏色🤤,撈埋黃咖喱一齊食亦係另一種滋味食法小曼谷原隻芒果糯米飯 $78職員好好提醒糯米飯要趁熱食😎,糯米飯煙韌但唔會好痴笠笠,岩岩好!呢到嘅芒果真係不得了🥭,真係甜得黎又香,黎到絕對要試下椰青 $38最後叫左個椰青,呢個價錢真係好值,因為椰青超級大個😂!兩個人飲用都得,唔知你又肯唔肯同我share一個黎飲呢🤪,不過呢家疫情都係留返之後再約啦haha順帶一題呢到上菜真
餐廳:小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)
地址:九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖

因為7點幾都已經坐滿哂成場

風味燒豬頸肉 $108
份量都幾多,成十幾二十塊😍,

黃咖喱鴨胸 $88

鮮芒蟹肉炒飯 $88

小曼谷原隻芒果糯米飯 $78
職員好好提醒糯米飯要趁熱食😎,

椰青 $38

順帶一題呢到上菜真係快靚正,唔洗十分鐘就上齊哂仲要無漏單👍🏼👍🏼,服務一流
2020-05-20
  • 小曼谷原隻芒果糯米飯
2020-04-15 2428 瀏覽
小曼谷海鮮燒烤屋九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖今日專登出黎係同好朋友慶祝生日,主角講到明想食泰國菜,我地當然要搵間有質素d 架啦最後決定去最多泰國嘢食既九龍城開餐啦,睇過晒openrice既食評,呢間<小曼谷>評價較高,所以就入黎試下我地大約7點鬆D黎到,好彩朋友一早訂左位可以直接入座,估唔到而家抗疫期間都仲好full, 要排隊等位。。另外值得一讚既就係餐廳全部分晒4人一檯,檯與檯之間全部用圍板隔開,好放心,如果唔想係室內空間,仲可以坐外圍有幾張半露天既檯坐定定之後當然係揀食咩啦,呢到除左一般既泰國嘢之外,仲有好多特式燒烤,樣樣都好正好吸引,非常難揀呀呢個望到都流晒口水,好大份陣陣咖喱好香, 而且軟殼蟹炸得好香脆,最後裝住咖喱既麵包吸收晒精華,真係好正平時用馬拉盞炒菜已經覺得好好味,估唔到轉左用鐵板會更加惹味,而且椰菜苗夠晒 嫩,加上醃製過嘅豬頸肉炒,原來係咁match燒原隻魷魚唔係到到食到,好巧功夫,呢到唔會燒得太乾,咬落仲有d肉汁好有鮮味,再加上點埋餐廳提供既泰式醬汁,無得頂食泰國嘢生蝦刺身當然唔少得啦,一碟有6隻全部大大隻,咬落肉質好扎實,非常新鮮
小曼谷海鮮燒烤屋
九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖

坐定定之後當然係揀食咩啦,呢到除左一般

泰皇咖哩法包軟殼蟹

鐵板豬頸肉炒椰菜苗(馬拉盞)

泰式燒原隻魷魚

泰式燒牛仔骨

冬陰功湯

泰式芝士烤薄餅

榴槤沙冰

泰皇咖哩法包軟殼蟹
鐵板豬頸肉炒椰菜苗(馬拉盞)
泰式燒原隻魷魚
泰式燒牛仔骨
冬陰功湯
泰式芝士烤薄餅
榴槤沙冰
本來期待咗好耐,等放寬限聚令至4人就即刻嚟食返餐,點知食到一肚火!食物質素保持到水準,但服務就真係好唔掂!早幾日已經喺openrice訂定位,早咗少少到攞位,門口侍應叫我去呢張枱,去到又點我去坐第二張枱,都唔緊要,食咗差不多一個鐘,仲有少少就食完,侍應竟然叫我哋坐逼啲讓一邊枱畀2位搭枱坐,吓? 咁坐法咪即是叫我哋同陌生人同枱6人一齊坐??? 唔洗理限聚令距離?擾攘一輪後好彩最終都冇嚟搭枱。但過咗唔夠5分鐘,又有侍應嚟收碟話「叫嘅嘢到齊喇可,可以交返張枱喇可」呢一刻真係好令人,我4個人坐咗一個鐘左右,又要我畀人搭枱又催我走,最嬲係門口根本冇人等位,放寬限聚令你哋想做多轉生意我理解,但一食完啲嘢個椰青都未飲完就叫我哋走就真係好離譜!咁趕客真係唔想再嚟!

擾攘一輪後好彩最終都冇嚟搭枱。

2020-09-15
聽講九龍城出名食泰菜終於有機會 隨機搵左間試下金邊粉麻麻地 冇咩味 所以唔推介啦但生蝦刺身 生菜包 唔錯😌生蝦刺身幾新鮮 有啲冰擺底 keep住個溫度😋生菜包正常 冇話特別好食haha值得讚係環境唔錯 有現場音樂表演可以邊食飯 邊聽live music💜🤑 泰式生蝦刺身 $118🤑 豬肉拌生菜包 $82🤑 串燒
聽講九龍城出名食泰菜

🤑 串燒
2019-11-07
串燒/ 豬肉拌生菜包
2020-07-25 111 瀏覽
突然間同朋友都想食泰國菜,就去咗老字號小曼谷。見到有軟殼蟹咖喱農夫包,呢個真係要叫。農夫包非常香脆,用嚟點咖喱食,吸晒啲咖喱好正!軟殼蟹就比平時食開嗰啲較少肉。呢個真係好食,下次都會再叫~🤩另外叫咗條明爐魚,魚好大條,賣相又靚。有好多唔同嘅香料配菜,魚肉夠滑,真係好食又抵食。😎炸蝦餅又係大大件,有淡淡蝦味。蝦餅唔會太林,幾彈牙~😊餐廳食物價錢唔貴,而且食物質素又唔錯,選擇多,值得再去!😗😗

炸蝦餅又係大大件,有淡淡蝦味。蝦餅唔會太林,幾彈牙~😊

2020-07-21 55 瀏覽
呢間泰國菜喺九龍城都開業多年,而且一向都好多人捧場。晚市一如既往都滿座,而且今晚餐廳仲有歌手喺度唱歌,氣氛相當唔錯。食泰國菜必叫嘅生蝦刺身,生蝦刺身大大隻,而且好爽口。有辣椒及蒜片,仲有泰式酸辣汁,一碟有六隻。泰式炒金邊粉,賣相望落去好似唔夠橙色咁,但係其實味道相當唔錯。夠多花生粒及芽菜。金邊粉味道唔會太酸,份量都幾多。蝦餅估唔到咁大舊,有蝦味,炸得幾好!新鮮又脆,點埋個辣醬,好食。蝦餅都幾彈牙!
呢間泰國菜喺九龍城都開業多年,而且一向都好多人捧場。

2020-07-16 61 瀏覽
每次想食泰國嘢 第一時間就會諗起九龍城 今次揀咗小曼谷海鮮燒烤屋 但是方便就喺路口 點餐用 QR code好方便 把選擇好多 泰式小菜燒烤海鮮都有 我哋點可以下菜式黃咖喱牛腩 $88係咁多款咖哩之中 黃咖哩辣味較低 咖哩味比較溫和而香濃 牛腩炆得好冧鐵板豬頸肉馬拉盞椰菜苗 $92馬拉盞炒菜真係好正 鹹鹹香香又帶點辣 真係好鬼惹味 仲要貼板上保持個熱度 豬頸肉夠爽口 薄切唔會韌泰式芝士烤餅 $32個芝士烤餅真係非常香濃 一上菜就聞到好大陣芝士味 急不及待試一啖 真係好好味 烤餅夠香脆芝士唔會太鹹 本身點烤餅諗住點黃咖哩 但原來就咁食已經好正小曼谷原隻芒果糯米飯 $78必食嘅飯後甜品 飯配上椰漿 同埋 超甜嘅芒果 真係好好食榴槤沙冰 $45平時通常飲開芒果沙冰 見到有榴槤沙冰就試下啦 榴槤味好香 仲有啲榴槤果肉添椰青波波 $45清涼解渴 椰香濃郁今次個泰餐非常滿意 下次要嚟試下佢啲燒烤 2個人想食多啲都唔得 以經好飽啦

黃咖喱牛腩 $88

榴槤沙冰 $45

椰青波波 $45
清涼解渴 椰香濃郁

2020-07-13 66 瀏覽
🔥海鮮孖寶 ($228) 芝士煙肉粒烤生蠔 (兩隻) 🧀 新鮮出爐上碟,芝士味道濃郁,喜歡芝士的口福!煙肉不太明顯,沒有蓋過烤生蠔的鮮甜,口感有嚼口。 - 牛油蒜蓉燒虎蝦 (三隻) 🦐開邊虎蝦充滿蔥蒜香氣,上面鋪上的蝦乾增添風味。虎蝦蝦肉鮮甜彈牙,好吃! - 🔥青咖哩雜菜 ($88) 青咖哩椰香濃郁,吃下去非常順口,香料恰到好處,味道不刺激,加上蔬菜,整個菜甜甜的。 - 🔥泰式芝士烤薄餅 ($32) 咖哩配薄餅非常搭配。沒有吃過芝士口味的,感覺很配,令薄餅更惹味。薄餅烤得酥脆裏面柔軟。 - 🔥椰青波波 ($45) 超級可愛的椰青波波,泰國特產,方便最後把椰肉也吃掉,好吃不浪費。 - 位於九龍城的小曼谷海鮮燒烤屋規模不算小,雖然座位空間感沒有很大,但因為疫情加上隔板亦安心許多。小曼谷晚上有live band彈唱,超有氣氛。🎤🎸🎶 點餐也很方便,用手機掃QR code就可以點餐,網頁設計也很清晰,不過對於第一次去的客人看著餐牌還真的太多選擇,有點眼花撩亂🙈 另外我跟朋友在門口被充氣公仔吸引,他的手不斷晃動,像是招攬客人,很好笑😆
🔥海鮮孖寶 ($228)
芝士煙肉粒烤生蠔 (兩隻) 🧀
牛油蒜蓉燒虎蝦 (三隻) 🦐
🔥青咖哩雜菜 ($88)
🔥泰式芝士烤薄餅 ($32)
🔥椰青波波 ($45)
小曼谷晚上有live band彈唱,超有氣氛。🎤🎸🎶

2020-07-09 57 瀏覽
✅掃QR code點餐好方便!確定前輕鬆更改可以自己睇清楚有無落錯單🌟牛油蒜蓉燒虎蝦好大隻燒到啱啱好,牛油蒜香味入曬蝦中,好正🌟燒脆皮白鱔,皮脆肉超Juice好好味好彈牙超級推介👍🏻🌟豬肉沙嗲串燒大大串,配上沙嗲汁好香🌟牛肉沙嗲串燒大大串,牛肉好嫩口🌟泰式濕炒海鮮米粉,炒米大大碟可以再多啲海鮮就更好了唔會太鹹味道適中, 米粉煎過,脆脆地唔錯🌟龍眼冰夠經典龍眼肉都好多粒,wonderful
🌟牛油蒜蓉燒虎蝦好大隻燒到啱啱好,牛油蒜香味入曬蝦中,好正
🌟燒脆皮白鱔,皮脆肉超Juice好好味好彈牙超級推介👍🏻
🌟豬肉沙嗲串燒大大串,配上沙嗲汁好香
🌟牛肉沙嗲串燒大大串,牛肉好嫩口
🌟泰式濕炒海鮮米粉,炒米大大碟可以再多啲海鮮就更好了
唔會太鹹味道適中, 米粉煎過,脆脆地唔錯
🌟龍眼冰夠經典龍眼肉都好多粒,wonderful
2020-07-01 68 瀏覽
今天我們一行四人相約到九龍城用膳,皆因朋友居住在九龍城的朋友,而且快將要結婚了,我們便過來與他慶祝一番,九龍城最出名便是泰國菜,所以我們便挑選了這間頗有名氣的小曼谷海鮮燒烤屋。餐廳門口放置有吹氣公仔,不斷揮動手部猶如與客人打招呼。入內時需要量度體溫,每張枱面亦加有板塊隔開食客,防疫措施做得相當充足。餐廳內有騰出一個小空間,是用以供年輕人表演唱 Live 的,從而幫他們宣傳及打響名堂。餐廳點餐是使用電話 QR Code 下單的,較為先進方便。聽朋友說,這餐廳越開越多分店,其特別之處是會不定時在泰國代理一些產品到香港售賣,而且九龍城的潑水節,此餐廳的老闆亦是負責人之一呢。泰啤泰啤是由泰國進口的,色澤金黃亮麗,入口清新爽口,相較一般的啤酒味道較為淡口,配上泰國菜,尤其串燒最為適合,不會搶了主食的味道。泰式奶茶這杯是朋友點選的,我小嚐了一口,味道與一般的奶茶大有不同,入口茶味更清爽香濃,奶味香甜滑口,整體口感香濃滑順。海鮮孖寶海鮮孖寶有兩款菜式,我們點選了泰式燒盲鰽、燒脆皮白鱔。泰式燒盲鰽上枱可見魚皮燒製得香脆,但因較為硬身,外層是不會食用的,內裡肉質嫩滑濕潤,魚味濃郁,醃製時間恰好。燒脆皮白
泰啤

泰式奶茶
海鮮孖寶
燒脆皮白鱔外形飽滿肥美,外皮酥脆香口,肉質鮮嫩雪白,軟滑鮮美。
黃咖哩牛腩
黃咖哩牛腩最好不過是配搭油飯進食的,油飯需額外點取,黃咖哩味道濃厚,香甜微辣,牛腩炆製時間恰好,口感軟腍入味,配上彈牙香濃的油飯,甚是相配,是必食菜之一。
泰式飛天通菜
飛天通菜入口新鮮,火候十足,口感碧綠爽脆,嫩滑鮮美,味道是很正宗的泰式風味,且辣味濃郁,開胃惹味,極為推介。
串燒
串燒類別點選了牛肉沙爹串燒、雞肉沙爹串燒、雞髀菇沙爹串燒,入口肉質新鮮,香脆可口,燒製時間恰到好處,沙嗲味道正宗,富有泰式風味。
其餘還點選了牛舌燒安格斯西冷牛扒泰式鮮蝦炒金邊粉泰式蒜蓉包。牛舌細嫩鮮甜,軟脆爽口。西冷牛扒鬆軟多汁,牛味濃郁。泰式鮮蝦炒金邊粉用料十足,鮮蝦彈牙鮮甜,金邊粉炒得香口乾身,味道酸酸甜甜,開胃惹味。泰式蒜蓉包色澤金黃,外脆內軟,有股獨特香濃的蒜蓉味。整體食材新鮮,用料十足,味道製作出色可口。

總結而言,環境舒適寬闊,乾淨衛生,進食同時亦可欣賞音樂,食物用料新鮮,味道正宗,是與家人或朋友吃泰國菜的好地方。
2020-06-30 51 瀏覽
泰皇咖哩炒虎蝦 $238 加$30配薄餅咖哩配薄餅就必點啦😂蟹因為跟時價都比較貴起碼要$400左右想食咖哩既話不妨叫咖哩虎蝦🦐4隻大大隻好滿足而且肉質非常彈牙😋薄餅新鮮整起好酥脆🤣-泰式生蝦刺身🌶 $118呢個一定係食泰國野必點!生蝦真係最重要夠大隻同個泰式辣汁😋佢有6隻每隻size都ok仲有粒生蒜🧄呢個係佢個靈魂😍而醬汁唔會太辣岩哂香港人口味😉-豬肉碎生菜包🌶 $82唔食得太辣既朋友可以叫小辣因為佢正常辣度都幾辣下😂生菜包份量都好多包下生菜🥬其實都好快飽😂
泰皇咖哩炒虎蝦 $238 加$30配薄餅

泰式生蝦刺身🌶 $118

豬肉碎生菜包🌶 $82
2020-05-18
  • 泰式生蝦刺身
  • 豬肉碎生菜包
2020-06-29 103 瀏覽
4012椰青 $38個日叫左兩個 因都幾新鮮啲椰青 同埋啲肉好嫰滑 價錢比起其他泰國餐廳算係平☺️ 良心😍2706豬肉碎生菜包 $82生菜新鮮鮮甜 肉碎可以再辣啲同酸啲就prefect池啦~✨3108泰式鮮蝦炒金邊粉 $88酸酸甜甜既金邊粉 金邊粉唔會痴埋曬一舊舊👍🏻1002牛肉沙嗲串燒 $161006雞脾菇沙嗲串燒 $16串燒正常2606黃咖喱雞肉(走青)$88咖喱好香濃☺️ 好食 不過雞份量多多小小就滿足了🥰提提大家 個到有人會唱歌🎤 不過太嘈唔係太聽到個歌手唱咩😢
椰青

椰青
豬肉碎生菜包
泰式鮮蝦炒金邊粉
2020-06-23 115 瀏覽
媽咪同爸爸都係泰國菜嘅狂粉 九龍城過百間鋪頭 唯獨「小曼谷海鮮燒烤屋」會不斷幫襯 起門口就聞到好香嘅燒烤味 環境熱鬧乾淨 源源不絕嘅熟客已經係信心嘅保證海鮮孖寶 $228牛油蒜蓉燒青口 同 牛油蒜蓉燒虎蝦 一共七個青口 三隻大虎蝦 燒起身完全唔會乾柴 牛油蒜蓉可以話係燒烤嘅最好戰友 濃郁蒜香味 唔會過鹹 惹味推介菠蘿海鮮炒飯 $83 最愛嘅炒飯 炒飯夠鑊氣 份量仲要咁多 炒飯菠蘿粒較多 每咬一啖飯都食到菠蘿嘅酸甜水份 撈埋啲肉鬆食 鹹鹹地酸酸地 大人細路仔都鍾意 芝士烤肉餅 (兩塊 ) $32烤肉餅 完全唔油 外表烤到脆卜卜 拉開一絲絲 除咗食到麵團香之外 仲多咗層芝士嘅香味 炸蝦餅 $20我細個嘅最愛 根本就係泰國國民薯片 又平又多 正過卡樂B~

海鮮孖寶 $228
牛油蒜蓉燒青口 同 牛油蒜蓉燒虎蝦
濃郁蒜香味 唔會過鹹 惹味推介

菠蘿海鮮炒飯 $83

芝士烤肉餅 (兩塊 ) $32

炸蝦餅 $20
我細個嘅最愛 根本就係泰國國民薯片 又平又多 正過卡樂B~