2016-08-25 287 瀏覽
之前睇某免費電視台介紹過呢間野,覺得環境,氣氛同主題都好似唔錯,就黎試下。一黎到,已經好多人,坐滿晒,要囉籌等。雖然我地係第一張籌,但唔駛10分鐘,已經有好多人,成5,6張枱排響後面。等左15分鐘,有得入了,但係係全部等緊枱既人都有得入,因為原來佢有....二樓...講番轉頭,一樓啲枱櫈好密,好迫。坐滿人時係好鬼死嘈。傾偈實會好似嘈交咁。裝橫,一早知佢係用懷舊校園風,會有好多懷舊野做deco. 觀乎一樓,只有舊既感覺,無乜懷舊既感覺。漫畫好多,但全部都唔方便囉黎睇(可能都唔比你囉黎睇)。上到二樓,環境好好多,寛敞好多,空間感多啲,相對無咁嘈。雖然書櫃擺設多左,裝潢都比一樓骨子,不過仍然係舊既感覺大過懷舊既感覺。叫左個台式牛肉飯+紅豆奶茶,由於無套餐,所以要成 $80 , 貴貴地。味道正常,無乜特別。/5無乜特別事都會搵其他地方吃。確實期望同現實落差大左啲。

講番轉頭,一樓啲枱櫈好密,好迫。坐滿人時係好鬼死嘈

無乜特別事都會搵其他地方吃。確實期望同現實落差大左啲。

2016-08-19 361 瀏覽
同男朋友中午急急見一面!好多人呀小時光,所以我地去左2樓,食物好快!但唔夠熱!好好食一個叫豬一個叫雞!個湯麵估唔到咁好食!都幾入味!加埋配菜菜蒲!正!豬同雞好脆!但唔夠熱有少少失望!
但唔夠熱!
好好食一個叫豬一個叫雞!
個湯麵估唔到咁好食!
都幾入味!加埋配菜菜蒲!正!
豬同雞好脆!但唔夠熱有少少失望!

2016-08-15 438 瀏覽
話說,有一天在看朋友的IG,無意中發現這間餐廳(Cafe?),一向強烈愛好長頸鹿的我,發現這裡的佈置雖以課室為題,但好多長頸鹿公仔,所以就吸引我前往.....星期天的3點左右去到,店子不算大,座位又較迫較密,人流並不是很多,入座不足5成,但不明白點解要搭台,面對着兩位不認識的人不停自拍,又聽着這對閨蜜的悄悄話,令雙方都好尷尬。大家都唯有詢問帶位的店員可否換個位置,反正人不多,她面孔十分黑黑又沒禮貌的說不可,有人!(但到我用餐後,都沒有人坐,不知道是否她見到些我見不到的"人")算吧,還是focus在食物,反正我都不太想再逗留。我們點了: 雞扒湯麵配荔枝梳打,餃子酸辣湯麵配水蜜桃梳打老實說,味道一般!環境佈置較為吸引!

算吧,還是focus在食物,反正我都不太想再逗留。

我們點了: 雞扒湯麵配荔枝梳打,餃子酸辣湯麵配水蜜桃梳打

老實說,味道一般!
環境佈置較為吸引!
2016-08-14
2016-08-14 299 瀏覽
一班中學老友記約食飯。選擇左呢間小時光門牌有介紹自助式取餐沒有人為你服務。帶有上學時那種味道。自己出去拿飯。入到門口右手邊己見男女廁所木材製造帶有十分老牌味道。上到去立即點餐。在等餐過程中留意到附近環保,裝潢都帶有強烈的書卷味。
10 分鐘 (堂食)
見到人哋話呢度嘅氣氛好特別「小時光」以學校做主題,入邊嘅枱枱檯檯都係學生時候使用嘅枱檯。職員校服嘅制服係學校校服,今日嚟到的確幾特別今日幫襯嘅人好多,有好多人排隊等左差不多接近30分鐘先至可以入座。呢度以自行點餐形式,流水式咁出去排隊叫餐,去隔離取餐,再去隔離等野飲。食完就知呢度嘅嘢食一啲都唔值!😒綜合併盤 一d都唔入味,滷水蛋好似冇乜味😢牛展味道都OK不過唔算做得好出色鹵肉飯 一d都唔香,飯一啲都唔好食,食咗一兩啖已經唔想再食落去。😖😖😖👎🏻咁就食咗成一百蚊,一d都唔值!😑😑😑😑👎🏻如果想去試嘅人唔好為咗佢嘅嘢食而去!❤️
見到人哋話呢度嘅氣氛好特別

職員校服嘅制服係學校校服,今日嚟到的確幾特別

今日幫襯嘅人好多,有好多人排隊
等左差不多接近30分鐘先至可以入座。
呢度以自行點餐形式,流水式咁
出去排隊叫餐,去隔離取餐,再去隔離等野飲。

食完就知呢度嘅嘢食一啲都唔值!😒
綜合併盤 一d都唔入味,滷水蛋好似冇乜味😢
牛展味道都OK不過唔算做得好出色

咁就食咗成一百蚊,一d都唔值!😑😑😑😑👎🏻
如果想去試嘅人唔好為咗佢嘅嘢食而去!❤️
2016-08-06
30 分鐘 (堂食)
午餐
2016-08-06 315 瀏覽
朋友介紹我去官塘工廠區試吓小時光的台灣菜。小時光是以自助形式的,大家出去買完食物後,職員會俾一個通知器俾你,響時就可以出去攞,諗法幾好,可減少人手,慳咗俾大家食平DD。不過店內座位比較逼,行出行入,都幾唔方便。店內裝修以台灣課室設計,員工穿上台灣校服,好有台灣的氣氛。香酥雞,外皮炸得夠酥脆,不過表現灑上的味粉就少咗點,可能是為了香港人比較清淡的口味。一口咬落去,雞排的肉汁還不少,大家值得一試。藥膳排骨,排骨煮得夠入味,又夠夠“林”,看似多美好,可是最重要的湯底是一大的敗筆,藥材味淡到只喝出爆爆爆多的紅棗甜味味,that's all。芭樂紅茶,芭樂紅茶用上讀書時實驗室的conical flask, 夠晒特別, 不過紅茶有點澀,芭樂味幾乎飯唔到,爆失望。
店內裝修以台灣課室設計,員工穿上台灣校服,好有台灣的氣氛
2016-08-02
15 分鐘 (堂食)
在很久之前已經知道她住在我工作地方的附近,雖知不停講要約約約約,但她這個空中飛人,常常飛來飛去,捉都捉不住。難得她終於回港,第一時間mark緊她,看看她會不會又容光煥發,又發生了什麼「新鮮事」!她說離開香港前試過觀塘工廈中一間舊台灣校園感覺又有點點文青氣色的餐廳,還對它的台式紅燒牛肉麵念念不忘,又讚不絕口,更加認真說要帶我去試試一到步,差不多每張枱都全滿,只有三四個人在等候,但幸好因我們只有兩人比較容易安排,便很快入座(但她很奇怪的,安排了我們倆是平排坐的,不是對坐,不太方便談天)餐廳環境不大,但充滿濃濃校園懷舊氣色,椅子桌子都是木製,還有模仿學生上課亂畫桌子的調皮痕跡。窗邊的漫畫書放得高高,四周又放了懷舊桌燈、電視、黑板仔,令我想起兒時到博物館看到的,現在全都活生生跳了出來。最特別莫過於是它常常在餐廳四周都放了大大小小不同的可愛長頸鹿公仔☺️☺️☺️連侍應姐姐都身穿台灣高中校服的唷~~餐廳是自助式的,要自己到點餐處點餐,再獲分配一個取餐器。取餐器閃閃紅光時,便要自動自覺自己出去取餐,加再到另處自取餐具,吃完更是要像在大學canteen般自己放回餐盤。台灣紅燒牛肉麵啦啦啦....友人說到對它

台式紅燒牛肉麵
台灣紅燒牛肉麵
啦啦啦....友人說到對它念念不忘,一定要點來試試!

吃之前發現這裡的餐具很有風格,有印有可愛花紋的小碗子,而筷子頭是以兒時木顏色筆的筆頭而成,更是可愛得令我想帶它離開😘😘😘

回歸到正話,紅燒牛肉麵的牛肉味香氣溋溢,令人蠢蠢欲動。牛肉香羶軟腍,麵質粗扁,有咬口而煙韌,湯底充滿濃郁牛肉香,正!
台式滷肉便當
滷肉便當性價比高,只是$56,便有一大盤滷肉
肉拼盤和滷肉飯,質素不錯,令人滿意(特別是牛肉啦~)
台式鹵肉便當
滷肉拼盤有牛腱、滷蛋、滷肉、豆腐、蘿蔔和雞翼,份量十足,完全可以讓兩個人share的。

牛腱入味腍身,口感嫩香
蘿蔔重點是吸滿滷肉味,食落無渣
雞翼不油,而肉質細嫩香滑

Good~~~~
滷肉拼盤
魯肉飯只是細細碗,但魯肉味道不太濃烈,略嫌不夠脂香濃郁,只是勝在飯中多肉汁,我還是喜歡重口味些!so so la

另外,將配菜中的菜圃和入飯中,味道更為豐富,都不錯的唷~
鹵肉飯
整體環境舒服,特別是女生更會被這裡的氣氛和擺置吸引,食物均不錯!

我最想是下午放飯時段再試,這裡的校園空間讓我像時光穿梭的回到校園,放鬆一下.....但恐怕午市一定會多人到水洩不通,等候時間要到2046吧😂
台式紅燒牛肉麵
台式鹵肉便當
2016-08-05 8081 瀏覽
男友之前嚷住要去試,但我嫌路途遙遠唔願去,不過因為有事去開觀塘順便一嚐,大約七點左右到,A座門口已落閘,要兜去B座經過停車場進入,而且門面唔起眼,唯有跟住人流行,估計都係去小時光啩~~~一到步門口已經有一大堆古老野,電話、水壺、櫈⋯⋯全是六、七十年代,好好彩等左一陣有位,侍應著校服的,一股校園feel,課室木枱同櫈,唔好坐,好迫,要出去排隊點餐再俾個電子提示器去提餐,行出行入要人讓,唔係太方便,男友由點餐、取餐、取水及餐具,仲要分開左點食物同飲品,騰出騰入成四、五次😅,建議去嘅朋友仔一次做哂以上動作。點了鹽酥雞排,夠味但唔過鹹,炸得夠酥脆牛筋腩便當,筋腩入味又夠淋,加了香菜好醒胃,飯有牛腩汁香,絕對美味鹵水拼盤有牛𦟌、雞全翼、蛋、蘿蔔、豆腐乾,色水夠但唔入味,相比其餘兩樣稍微遜色。黑糖奶茶~可愛嘅長頸鹿紋杯載著奶茶+迷你試杯載有黑糖啫喱,本身杯奶茶已有甜味,啫喱只係點綴,其實質感唔似啫喱,飲到尾都唔會溶嘅,配套已經夠特別,飲到中途「光洙」出現?好可愛呀😍但「啫喱」有啲似未清理長頸鹿啲便便忽然童真起嚟⋯⋯真的回復小時光,個人都感覺年輕左備註最後要自己將托盤攞出去,係全自助形式的
點了鹽酥雞排,夠味但唔過鹹,炸得夠酥脆
配套已經夠特別,飲到中途「光洙」出現?
好可愛呀😍但「啫喱」有啲似未清理長頸鹿啲便便
忽然童真起嚟⋯⋯真的回復小時光,個人都感覺年輕左

備註
最後要自己將托盤攞出去,係全自助形式的
2016-08-04
3 分鐘 (堂食)
2016-08-02 404 瀏覽
位於觀塘區工廈嘅「小時光」其實有啲難揾,第一次去仲要問人先揾到正門喺邊(滴汗)由於我同朋友差唔多3點先去到,所以等咗唔係好耐就有位餐廳裝潢走台灣懷舊校園風,枱凳都係以前課室用嘅木枱木凳,四周圍仲有一個個書架裝滿漫畫,客人可以隨便拎嚟睇講返嘢食,主要都係賣台式嘅香酥雞、魯肉飯、滷水拼盤等等。我點咗「夜市香酥雞便當」同「黑糖奶茶」,朋友點咗「台式魯肉便當」同「荔枝梳打」,全部都係水準之作,香酥雞炸得啱啱好,滷水拼盤又夠入味!加上呢度環境氣氛都唔錯,啱晒同三五知己嚟食飯傾偈兼懷舊
加上呢度環境氣氛都唔錯,啱晒同三五知己嚟食飯傾偈兼懷舊

2016-07-31 382 瀏覽
只是點了2碗面,也等了1小時。服務員很多,但也只是站著。好多人叫左2,3款野食出得1樣,跟著就企係度等。上菜速度完全跟不上,只是很普通的食物,-定沒有下次,完全覺得選擇錯誤!
2016-07-30 411 瀏覽
上個月食的, 在我公司留下, 一直沒時間去試.LUNCH TIME去, 上到去彩有位,係小學生既椅, 我不是高大只有5"7, 覺得坐得好逼.同埋好熱, 好多人空氣不夠流通2個穿校服的人不會幫你手, 只會叫你自己去排隊買野食, 自己拎野食, 自己拎餐具, 忘記了!呢度係工廠飯堂!好拉, 以為D食物好正先多人推介, 點知件酥炸豬係唔熱仲好多油, 要叫特別再做比我先有如不介意以上問題去懷舊下可以試下, FOR ME, NO WAY!以上fair comment, 唔信自己試下先!
上個月食的, 在我公司留下, 一直沒時間去試.

LUNCH TIME去, 上到去彩有位,
係小學生既椅, 我不是高大只有5"7, 覺得坐得好逼.
同埋好熱, 好多人空氣不夠流通

呢度係工廠飯堂!

好拉, 以為D食物好正先多人推介,
點知件酥炸豬係唔熱仲好多油, 要叫特別再做比我先有

以上fair comment, 唔信自己試下先!
2016-07-26 533 瀏覽
一直聽聞觀塘工廈有一間好似課室咁既台灣食堂 但觀塘實在太多好野食 便一直放在waiting list 當中 差啲放到2046今日 小編咁岩得咁橋係觀塘出job便野 終於可以lunch一嚐呢間 小 時 光 ! (掌聲鼓勵👏🏼👏🏼👏🏼)快看照片介紹吧!總結 環境100分 食材有待改善

快看照片介紹吧!

總結 環境100分 食材有待改善
鹽酥排骨
小醬菜
定食全貌
2016-07-26
10 分鐘 (堂食)
2016-07-23 6965 瀏覽
觀塘工廈不嬲都好多好野食,今次因為係同同學敘舊,所以特登簡左呢間以課堂為主題既餐廳試下晚餐,等大家互相取笑下對方返學時既蠢事都好哈哈!等位等左半個幾鐘終於到我地啦,因為係sell回憶,店面故意裝修到好舊式,殘舊既「書台」,每張「書台」都擺左一盞開唔著既台燈同小擺設,中間有一個擺滿漫畫既書架,滿足上堂偷睇漫畫既學生🙈,連侍應都係著埋校服做野,幾有誠意!餐牌上主要以台式便當同麵類為主,再加飲料我地四個人點左三個便當一個麵呢個是手工水餃(白菜豬肉)配酸辣湯麵$48個水餃食得出係自己整 都唔錯!酸辣湯麵唔太酸同辣 可能學生唔準食咁重口味掛,不過啲麵好彈牙。呢杯係熱檸茶,飲完你就可以拯救倒隻長頸鹿啦XD呢度既筷子做到鉛筆咁既樣 幾得意!點左個夜市香酥雞便當 $55又係每個set都配三樣前菜,啲雞幾入味!呢度雖然係台式餐廳 但唔知點解冇珍珠奶茶飲!唯有點一杯黑糖奶茶 幾好飲!好有茶味 又唔會太甜 呢杯一定要點!呢個台灣魯肉便當 $48其實台灣魯肉有好多種台北台南台中每個地區做既又唔太一樣,有啲偏甜,有啲偏咸而呢個魯肉其實係魯雞翼、蛋、豆干、牛𦟌同羅白,另外配一碗白飲,飯上有少少魯肉碎味道不夠重,應

餐牌上主要以台式便當同麵類為主,再加飲料
我地四個人點左三個便當一個麵
呢個是手工水餃(白菜豬肉)配酸辣湯麵$48
個水餃食得出係自己整 都唔錯!
呢杯係熱檸茶,飲完你就可以拯救倒隻長頸鹿啦XD
呢度既筷子做到鉛筆咁既樣 幾得意!
點左個夜市香酥雞便當 $55
又係每個set都配三樣前菜,啲雞幾入味!
好有茶味 又唔會太甜 呢杯一定要點!
呢個台灣魯肉便當 $48
味道不夠重,應該可以再魯耐啲,不過味道係唔錯既!
仲有呢碗紅燒牛肉飯,肉汁多,啲酸菜又令人更加開胃!

呢個台式料理價錢便得黎都幾好食,唔怪得會咁多客,而且環境同服務都好高分!
  • 夜市香酥雞便當
  • 黑糖奶茶
  • 台灣紅燒牛肉便當
2016-07-18 506 瀏覽
聽朋友講呢度既裝修好特別好懷舊,小時光我覺得都唔夠,因為我細個時d野都無甘舊,直程係上一代。海南雞飯套餐。餐具好特別,係2支顏色筆。前菜有冷盤既菇同西蘭花,少少麻油味無特別。海南雞幾肥,而且有骨,點黑豉油食先有味。油飯後反幾香,而且大大碗,最後撈埋海南雞上面既酸菜食晒冷氣都幾勁,愈坐愈凍。食物無乜特別,叫得小時代,我以為食物都會以古早味做賣點,但原來只得裝修,有點失望
海南雞飯套餐。餐具好特別,係2支顏色筆。
前菜有冷盤既菇同西蘭花,少少麻油味無特別。
海南雞幾肥,而且有骨,點黑豉油食先有味。
油飯後反幾香,而且大大碗,最後撈埋海南雞上面既酸菜食晒

冷氣都幾勁,愈坐愈凍。

2016-07-17 552 瀏覽
💭小時光長期都要等位,今次等左十五分鐘,一坐低店員會比個餐牌你,簡好野食就出去買!好似📚小學生係小食部排隊買野食禁.買完會比個取餐器你,個取餐器震動就可以出去拎野食喇!今次坐嘅位置離取餐處有著‼️「最大嘅距離」,一頭一尾,其實一個餐都幾重!🙌🏻仲要行兩三次拎野食真係有啲吃力!香酥雞扒麵雞扒只是微暖,有待改善藥膳排骨一般,藥材味很淡滷水拼盤豆腐不夠入味,其他可以花枝丸👍🏻即叫即炸,所以要等耐少少,有一粒粒墨魚係入面,炸得香脆!好食而飲品方面不過不失不得不讚店內嘅佈置同餐具都很用心熱飲仲有小驚喜💕

香酥雞扒麵
雞扒只是微暖,有待改善
夜市香酥雞扒麵
藥膳排骨
一般,藥材味很淡
藥膳排骨飯
滷水拼盤
豆腐不夠入味,其他可以
滷水拼盤
花枝丸👍🏻
炸花枝丸
而飲品方面不過不失
不得不讚店內嘅佈置同餐具都很用心
熱飲仲有小驚喜💕
15 分鐘 (堂食)
炸花枝丸
  • 水果茶