2016-11-10 988 瀏覽
觀塘工業區近幾年開左好多樓上餐店, 同舊同學食tea, 又想搵返讀書既回憶. 小時光幫到你推開大門, 侍應們都著上校服, 穿越時空既感覺, 回到當年. 在門口位置等候安排入座, 檯/椅子都舊傢俬, 這裡是自助點餐/取餐.台式魯肉便當 $55 有一碗魯肉飯, 肥肉不是太多, 撈飯一流, 便當小食好多種類, 豆腐/雞翼/牛腱/雞蛋/魯肉/蘿蔔, 全部都煮得好入味, 吸晒魯肉汁精華友人點了 台式紅燒牛肉麵 $48呢個比較遜色, 湯底較肥膩, 牛腱3-4件煮得好淋入味, 個人覺得魯肉便當較好食 餐具都好特別, 筷子頭係仿顏色筆飲品要單點美祿恐龍 $20 會有一小瓶美祿粉自己製作鳳梨梳打 $35整體環境氣氛好好, 離開前記得將餐具放係餐車上

台式魯肉便當 $55

友人點了 台式紅燒牛肉麵 $48

餐具都好特別, 筷子頭係仿顏色筆
飲品要單點
美祿恐龍 $20 會有一小瓶美祿粉自己製作

鳳梨梳打 $35

整體環境氣氛好好, 離開前記得將餐具放係餐車上
2016-11-09 683 瀏覽
某天自家獨吃,專程造訪這家同事推介的台式餐廳。甫入餐廳,即感受到濃濃的讀書氣氛,真的好像回到校園,尤其是坐位很窄,果真有回到小時候,坐在課室的回憶。小人點的乃台灣經典之一,滷肉飯是也。食物以一個方型木盤盛載著,是想營造飯堂的風味吧。半肥瘦的滷肉不算多,甜甜的有台灣風味,飯卻是過軟了些,不太合小人的口味。另外有一碟滷水雜錦,有牛、雞翼、豆乾和雞蛋,問題是不夠入味,而其中豆乾更是名苻其實的乾得要命。在小時光不難找回那些年的感覺,然而食物質數僅屬普通水平。
某天自家獨吃,專程造訪這家同事推介的台式餐廳。

滷肉飯
在小時光不難找回那些年的感覺,然而食物質數僅屬普通水平。
2016-11-06 566 瀏覽
可以話係慕名而來,其實知道呢間餐廳好耐,不過一路都冇機會食!星期六Lunch time來到,未到1點,唔算多人。入口要喺停車場那邊上,一樓就係。但要搭枱,環境擠迫。最吸引的,只可以係佢的裝修。加上五月天的歌😬食物方面,,,,,,一般過一般。我叫了紅燒牛肉飯,數埋得3舊腩,2條筋,仲要冇汁。。。 飲品仲另外計錢tim! 有點貴!叫了杯紫薯拿鐵。。。er 係好濃的紫薯味,不過飲到一半已經覺得好"漏",唔想再飲。男朋友叫的鹽酥雞扒,個雞好滑,好食,不過又係冇汁。。。後尾發現出面有得落豉油😂 不過算啦應該冇下次了。

最吸引的,只可以係佢的裝修。加上五月天的歌😬
食物方面,,,,,,一般過一般。
男朋友叫的鹽酥雞扒,個雞好滑,好食,不過又係冇汁。。。
後尾發現出面有得落豉油😂 不過算啦
應該冇下次了。
2016-11-01 528 瀏覽
如果唔係姐姐帶我去,都唔知工廠區竟然有間台式餐廳,上到去,門口已經有隻m&m's歡迎你,入到去係校園風喎,而且有侍應講國語架喎(其實唔知係咪老闆),買野食就係自助形式,好似學校飯堂果種,校園風得好徹底。食物方面,除左台式食品,仲有一、兩種其他地方食品,例如:海南雞飯、韓式蕃茄烏龍麵,不過一場黎到,梗係食台式野啦,好!就叫個台式魯肉便當啦!飯面既魯肉唔算多,不過味道都好似台灣食到既味道,甜甜地,粒粒都半肥瘦,唔駛點咬都入口鬆化,但怕肥既,可能未必鍾意;至於碟鹵水,隊長覺得鹵得老左d,牛𦟌好鞋,豆腐乾真係乾得滯,係隻雞翼好d,同埋鹵水味唔夠。飲品就無我想像中甘多款台式飲品,揀左杯hazelnut latte,都唔錯,奶泡都好濃,咖啡精略嫌唔夠咖啡味,隨咖啡仲有幾塊芝麻薄片,其實都幾好味,不過食到底果塊,因為隻碟有水,整「林」左塊餅。其實餐廳都唔算平,整體覺得飲品好過食品,平過如果同舊朋友一齊飲住野,緬懷兒時返學既時候,環境既配合,更覺開心。
午餐
2016-10-31 339 瀏覽
讀書的時候,大人總愛說讀書是很幸福的事,要好好珍惜! 那時候覺得他們胡說八道,明明就很辛苦, 為何要珍惜? 但當踏入職場後,便會慢慢開始明白箇中真諦! 職場如戰場,人們為了利益不擇手段,讀書時候要懂得珍惜的,應該是那一份真心! 好不容易才挨到星期五,是時候放鬆一下了! 剛好在觀塘區下班,見很多朋友介紹這裏,所以便走來試一下。餐廳的裝潢非常用心,融入了很多台灣特色的校園原素! 用餐的地方是以前上堂用的書桌,旁邊還有很多漫畫書,充滿了讀書情懷 ! 令我不禁想起讀書時候的快樂時光=)食物方面,我點了一個香酥雞湯麵及蘋果綠茶。雞扒不及豪大大好吃,而且感覺放了好一陣子才上菜,因到我吃時,只是微溫,沒有熱騰騰的感覺,是有一點失望的! 蘋果綠茶是裝放在燒杯內的,非常有心思! 味道不會太甜,是我喜歡的口味﹐不錯!另外我們也點了一個台灣魯肉便當,除魯肉飯外,亦奉上了一碟魯味! 魯肉飯肥肉不夠大,而且份量有點少,男士們可能會不夠吃! 魯味有點普通,沒有特別,我還是喜歡潮州打冷的魯味,比起這裏的出色得多!
2016-06-03
15 分鐘 (堂食)
2016-10-11 501 瀏覽
由那些年,到等一人,到少女時代,年紀漸長,對那種台式校園情懷由喜歡到難以投入。喺香港戀台校園風,沒有集體回憶去襯托,一切只見空虛短視。難道我們就沒有屬於我們本土的校園情懷 ?本土的年輕店員穿着不一的台式校服,有點制服誘惑, 他們自得其樂,卻又何其格格不入。店裝潢成台式小cafe feel, 但的店面卻是一間餐廳的規模,欠缺了小店的溫暖感。座椅書桌聽說是由台灣運過來,椅子過矮,坐得非常不舒服。致命傷是店員欠缺了台灣人的熱情細心和活動,只有台式衣著+港式黑口黑面, 一切就是那麼虛有其表。餐牌每個字旁邊加上台灣的音標符號,讓人看起來很辛苦。彷台的餐廳,不知真正台灣人見到係好嬲定好笑。食物五十幾蚊唔包嘢飲,加埋嘢飲就$80先落到樓,快餐店自助形式,零服務可言。食物平平無奇,淡而無味,嚴重over price。芝士薯條就咁喺面加啲芝士粉,零芝士味。炸花枝丸大大粒,算比較抵食。炸雞排湯麵,雞排size夠大,但無咩味,湯底如清水,麵很爛。海南雞飯,雞很少,肉很薄,凍冰冰,乾爭爭,零味。藥膳排骨湯飯,啲排骨如同湯渣一樣。凍飲size細到無鄰,老麥細鮮橙汁size。杯崩照用。

2016-10-09
2016-10-08 562 瀏覽
朋友在觀塘擺市集,中午和她到小時光午餐。小時光裝橫很有心思,整個整覺就好似回到80年代的台灣校舍。不過食物方便就參次不一了!先說三杯雞飯套餐,三杯雞醃得很入味,連入面白肉亦入味,而且有屋企飯既味道,水準唔錯!但台南鹽水意麵套餐整體味道都比較淡,連滷水都冇咩味,而個拌麵偏淡得黎偏油,感覺好酒膩!不過小時光嘅價錢都唔算貴,lunch黎講都ok嘅!

三杯雞飯套餐
台南鹽水意麵套餐
不過小時光嘅價錢都唔算貴,lunch黎講都ok嘅!
2016-09-25
10 分鐘 (堂食)
三杯雞飯套餐
2016-10-08 490 瀏覽
平時好少去觀塘工業區食嘢,今次係第一次,聽朋友講呢間嘢好有懷舊feel,搭電梯出嚟,由於沒有指示牌,搵到左幾分鐘,最後係樓梯間搵到呢間鋪,walk in入去,啲服務員個個都好好態度,坐低order左一份牛肉麵、三杯雞飯同滷水拼盤,玫瑰洛神花茶,花茶好香,酸酸地好易入口,不過食物一般,餐廳裝修真係好有讀書feel,但一到7點,人流開始多,四周環境亦開始嘈,感覺同一間快餐店一樣,仲有座位之間太窄了,取餐唔方便。
2016-10-07
2016-10-05 11057 瀏覽
平時很少去觀塘, 這個月因為要去觀塘上堂, 所以有機會去試一下各大觀塘出名的工業大廈CAFE本來想訂位, 但好多CAFE 都只有超過指定人數或晚市先可以訂位搵到呢間座位數目較多, WALK - IN都多d機會有位!去到間工廠大廈樓下, 見到正門關閉 (可能咁岩國慶!) , 要向其他入口進入, 左搵右搵都搵唔到, 後來要打上去問CAFE職員先知點行....好彩果陣都有幾個同樣搵緊路去CAFE 的途人, 一個人向靜英英的工業大廈搵路都幾恐怖!終於見到門口了, 見到可愛的MM豆即刻冇咁怯!個石門口配上對聯很有鄉村FEELCAFE 裡放左懷舊玩具, 增添氣氛!亦有滿滿的漫畫書架牆上有好多名人簽名大約1 點到達, 2 個人唔洗等位~CAFE 係台風校園FEEL, 賣既都係台式餐飲CAFE 係自助形式, 自行去櫃台落單等叫號碼拎餐, 食完野都要自行收拾, 程序都跟足校園CANTEEN!而且店員全部著住校服, 倍添校園FEEL餐具都係自己拎的, 筷子是鉛筆造型, 放在木製餐桌上真係好似坐左向學校上堂咁我地點左台式三杯雞便當 (HK$55) 同埋台式魯肉便當 (HK$55)魯肉便檔係魯肉飯再跟自選餸一
搵到呢間座位數目較多, WALK - IN都多d機會有位!

終於見到門口了, 見到可愛的MM豆即刻冇咁怯!
個石門口配上對聯很有鄉村FEEL
CAFE 裡放左懷舊玩具, 增添氣氛!
亦有滿滿的漫畫書架
牆上有好多名人簽名
大約1 點到達, 2 個人唔洗等位~
CAFE 係台風校園FEEL, 賣既都係台式餐飲
2012 瀏覽
而且店員全部著住校服, 倍添校園FEEL

魯肉便檔係魯肉飯再跟自選餸一款, 我地揀左牛展
三杯雞唔辣, 雞肉好多!
而最出色既係紫薯拿鐵 (HK$35), 充滿濃厚香甜既紫薯味, 奶味唔重, 冇搶走紫薯味, 飲完一次深深愛上了!
台式三杯雞便檔及紫薯拿鐵
便當價錢合理, 味道及份量OK!  反而飲品令人很有驚喜
收據用殘體字...呢方面唔夠台灣
下次再黎都一定會再叫紫薯拿鐵!
2016-10-01
  • 紫薯拿鐵
2016-10-04 432 瀏覽
本身諗住食華嫂冰室,點知冇開晚上好失望,行前少少食小時候到店已經6點45分,職員安排位子,張櫈一坐落黎果下好似就爛咁睇下餐牌,餐牌都就快爛,飛飛下咁,其實可以過膠又或者印過一張啦價錢平,平民價,但質素唔掂。叫左一個魯肉餐(好似)、牛肉麵餐同一個小食雞塊。續一品嚐一下:1. 小食雞塊我朋友話唔入味,但我覺得可以的,但係唔熱既,只有微溫。2. 牛肉麵餐我覺得可以,不過不失。3. 鹵肉餐唔掂。果碟鹵水併盤係翻食既,碟內有2舊雞,好「孩」,好難食。成碟野都唔好食,唯一可取既係舊蘿白係好味。魯肉飯好少魯肉。最後,食物質素可算係差,不見有用心。唯一可取既係個環境,影相係可以的。黎一次就可以,真係no next time
本身諗住食華嫂冰室,點知冇開晚上好失望,行前少少食小時候

價錢平,平民價,但質素唔掂。
叫左一個魯肉餐(好似)、牛肉麵餐同一個小食雞塊。

續一品嚐一下:
1. 小食雞塊
我朋友話唔入味,但我覺得可以的,但係唔熱既,只有微溫。

2. 牛肉麵餐
我覺得可以,不過不失。

3. 鹵肉餐

2016-10-03 2672 瀏覽
以前細個讀書時會好想快D畢業唔洗再讀書做功課, 但當你踏足社會做事多年, 就會好懷念以前讀書時既簡單快樂時光, 寧願做project都唔想做proposal好想回到過去...... 呢間Cafe可能會滿足到你呢個心願.... 一個lunch or dinner既時間咁多啦~~~  一踏入小時光彷如回到那些年的校園舊時光, 由於Cafe主理台灣料理,校園偏向台灣那些年風,咁咪FF自已係沈佳宜 / 柯景騰囉 門口擺放左好多舊式擺設, 例如唔知幾多世紀無見既牛龜電視機、 鐵人18 figures、 洋娃娃、 遙遙木馬 同埋好多長頸鹿公仔 (唔知點解,可能店主好鍾意長頸鹿或者李光洙LOL). Cafe中間有放滿漫畫書, 可以攞黎"溫下書"XD。 而侍應生全部都著左校服 / 運動服 ,即係要當佢地係同學啦,唔好諗住點佢地幫手"做功課"喎, 要自己出去櫃檯俾錢點餐,自己去攞食物, 最後食完要自己收好放係個回收架度 (即係你唔好期待有好好既服務, 靠自己啦!)餐具好特別, 筷子尾係顏色筆, 再次提醒你係"學生"黎喎。 我地點左台式魯肉便當、台式三杯雞便當,餐飲點左紫薯latte。兩份便當賣相都精美,

(即係你唔好期待有好好既服務, 靠自己啦!)
餐具好特別, 筷子尾係顏色筆, 再次提醒你係"學生"黎喎。 我地點左台式魯肉便當、台式三杯雞便當,餐飲點左紫薯latte。兩份便當賣相都精美,份量都好足夠,味道亦好好。 而紫薯latte好香滑creamy。 食完會好滿足挺著肚子離開。

總結, 呢度環境比服務好,而食物比環境出色。可以花一個午間和三五知己黎食個lunch發下夢。
  • 台灣魯肉便當
  • 紫薯latte
2016-09-29 454 瀏覽
同老婆之前黎左兩次晚餐,8點都已經賣哂d餐,食唔到,所以今次6點半到,終於食到!舊式課室既環境令人好有親切感,尤其張木枱,真係諗番以前讀書既時光,食物亦都十分岀色,鹵肉飯好食!
2016-08-27
2016-09-29 455 瀏覽
一家三口去食個午餐~點了一份鹽酥雞、兩份滷味套餐 (牛輾、蛋、滷肉飯、滷豆腐和滷雞翅) *一份價格是$55(不包餐飲,另外點要$20-30)首先,鹽酥雞... 沒什麼靈魂可言.哈哈~ 裏面的肉沒啥味道...滷味飯... 除了滷肉飯我覺得還不錯之外..其他還好!第一次去的時候,那是點餐時還是老闆娘親自負責。所以你點餐都不需講普通話。那時候覺得還蠻特別的~但現在應該發了...哈哈. 所以都是服務生去下order.如果你是很多朋友想來個小(簡短)聚會, 地方、環境、價格都還蠻適合的.如果你是想安安靜靜三五知己聚會, 這裏不太適合. 因爲還蠻多人,所以很吵哦!環境........還蠻有學生味道.
一家三口去食個午餐~

滷味飯... 除了滷肉飯我覺得還不錯之外..其他還好!

環境........還蠻有學生味道.
2016-09-17
10 分鐘 (堂食)
2016-09-28 396 瀏覽
氣氛很好,很像回到讀書時期,食物樣子很好,不過味道太淡,必須改善味道,而且全部東西都要自助,買又自助,收拾東西也自己收,,,,,很麻煩,,而且地方也比較難找,不過最重要是食物的味道需改善
2016-09-28
2016-09-28 504 瀏覽
厚切肉排@小時光親愛的帶我來有趣的餐廳,小時光是台灣食物,吸睛之處在於以舊時課室作主題,入面放滿了舊物同漫畫本,以木書台作桌子。食物要先付費點餐,發一個提示器,閃紅燈時就可拿取食物,全以自助式進行。大大的排骨飯,根本是厚切豬排,沒有骨,卜上粉炸得香口不油膩,白飯連3個醃菜,有菜蒲,醃酸車里茄和猜是青木瓜絲。要了杯檸檬冬瓜茶,偏甜吃完做自律學生 把盤子拿回架上。
厚切肉排@小時光

要了杯檸檬冬瓜茶,偏甜

吃完做自律學生 把盤子拿回架上。