2016-06-20 493 瀏覽
觀塘工業區,簡直就係近年發展得最好嘅工業區,星期日嘅工業區俾人感覺係無咩人,大把位泊車,但係現在星期日嘅觀塘工業區竟然同我想法完全相反,旺到好似旺角咁!好辛苦泊左車之後,就去到e間餐廳,好恐怖,竟然要等位,等左大約十分鐘度,有位啦,入到去之後我同我女朋友都俾間餐廳裝修完全吸引,影左幾張相,直頭餐牌都唔睇!間餐廳都講到明好有學校感覺,雖然我讀間中學同大學都唔係咁樣,但係其實自己投入少少就會幾開心放鬆啦!好!睇餐牌啦,餐廳主要食台灣菜,我就最愛食麵啦,當然點個台灣牛肉麵啦!而我女朋友就點個香酥排骨飯!牛肉麵麵質非常彈牙,湯底都好濃味,配菜都跟足,有微辣但係都可以接受,但係個排骨就麻麻啦,炸得耐左,炸到塊豬扒好乾,唔好食,而我就飲美式咖啡,女朋友就飲latte,美式咖啡就淡左少少,latte就份量剛剛好!不錯的,一定會再來!

2016-06-20 496 瀏覽
豆腐好鞋,鷄仲老過我!。地方好大,有二層,筷子是筆形,好得意。仲有 好多好多漫畫書睇。如果唔做野,就想去睇番啲漫畫書,飲番杯野…… 消磨一個下午的時光,感覺應該都不錯……
豆腐好鞋,鷄仲老過我!
2016-06-16 4470 瀏覽
觀塘工廈暗藏許多好餐廳,算是在工業區這種美食沙漠增添了不少氣息。其中在openrice看見這家“小時光”好評如潮,裝潢很有特色,價錢也相宜,便來潮聖,當一晚的偽文青。不過到了晚上工廈的正門都下了鐵閘,要繞到靜靜的側門進入停車場,再找貨上樓,其實好難找,一個女生晚上去真的會有點害怕,加上人流也不多,也不知自己是否找對地方。外在雖然有點恐怖,但一入餐廳門口便很有人氣,食客交談笑聲不絕,頓時倍增生氣。內部裝潢很有味道,模仿著簡樸鄉村小學的佈局,如綠色鐵閘、吊扇,還有一旁的書架放滿了有點霉爛的書本和棋盒,可觀而不可玩吧,畢竟感覺有點髒。桌和椅子都是模仿小學的木設計,因此也比較矮小,坐二人桌是有點逼,尤其是男生。由店員安排位子,坐下後便可自己去點餐。二人兩個便當,怕不夠吃再加了個小食和飲料。筷子用上顏色鉛筆造型,是在細節裡也不斷reinforce the theme of the restaurant. Consistency可嘉。美祿恐龍用conical flask裝住,冰則分開用beaker盛著,只是看這個造型已經加分不少,回味chem堂玩弄不同utensil倒來倒去做實驗的趣味啊。 味道

鉛筆造型的餐具
美祿恐龍
味道就是冷的美祿,不會開得太淡,甜度適中,冰分開上也就不會令其溶於飲料,不會溝淡味道。還有些美祿味的脆脆另上,增加口感。
紅燒牛肉便當
用上牛的部分,加上十多種香料炆兩天而成。紅燒牛肉雖偏瘦,但炆得非常軟林,肉和筋起碼也有三大塊,CP值很高。醬料令肉的顏色很漂亮,但並沒有過鹹。美中不足的是飯有點乾,如可加一匙炆牛肉的醬汁拌飯會更好。在旁的配菜中規中矩沒特別,配著主要是肉的飯來吃更清新。
台式魯肉便當
雖叫魯肉便當,種類卻很多,除了魯肉飯,還有魯水牛、雞蛋、雞翼、蘿蔔和豆腐。魯肉飯肥多肉少,令整個肉醬更滑溜和油香。其他魯水配料均很入味,還帶少許甜醬油味。這個魯水牛比紅燒的不一樣,魯水的較薄也就更濃味。但最入味的一定是豆腐和蘿蔔,尤其是我更偏愛豆腐,外皮上了色但內裡豆腐仍很嫩白;蘿蔔炆得淋甜,完全吸收了魯水膽的味道。
魯肉飯
香酥雞塊賣光,小食便選了魯肉飯。因以為魯肉便當只是許多魯水配料和白飯分開上,誰知原來會有魯肉飯包括,所以我們便可笑地有兩個重覆的魯肉飯。
想想看如果一碗飯也算是小食也未免太誇張了吧,還要是小食價錢($22) 但份量一點也不像小食。味道跟魯肉便當中的一樣,還包了一顆魯蛋,不再重覆說了。只是這個真的很抵吃,如小胃口的二人可點一個便當一個魯肉飯分著吃便足夠。

成語「金玉其外,敗絮其中」,那麽這裡剛好是相反 - 「金玉其內,敗絮其外」:工廈外在和通往餐廳的路有點崎嶇迂迴,但餐廳內在的裝潢是很有心思,食物味道和性價比均不錯。不過若再來可能會早一點,甚至午飯時間來會比較沒那麼恐怖。
  • 台灣紅燒牛肉便當
  • 台灣魯肉便當
2016-06-15 543 瀏覽
今日約咗朋友去觀塘食lunch,朋友推薦小時光,特別係鹽酥雞扒結果我選擇咗鹽酥雞扒飯配凍檸茶,鹽酥雞扒比我想像中大塊,亦都可能油溫夠高,炸得好香脆,但無乜油膩感,亦都唔會食完即刻想喉嚨痛,味道好好另外朋友亦都當然選擇鹽酥雞扒,但佢跟台灣麵,但朋友極度推薦飲鹹檸七,佢形容得好正,下次再嚟食我一定會叫鹹檸七飲

2016-06-15 2436 瀏覽
睇完電影<我的少女時代>, 真係好想體驗一下台灣女高中生的生活。既然番唔到去讀中學, 就只好去台式既CAFE好好感受一下。估唔到係工業大廈食晚餐都甘多人黎, 係無訂台情況下等左半個鐘先入到去。台式中學既裝修, 係細節中盡見心思。不過枱櫈高度比較似比小學生坐, 米八高既男友坐得好唔舒服。台式三杯雞套餐 $55 擺放得好靚既便當, 連白飯上都有簿荷葉做點綴。不過可惜三杯雞煮得太乾身, 而味道亦不夠台灣地道的惹味。雞件比較多骨少肉, 吃完後咀有點累。配菜有西蘭花、芽菜、菜甫, 真的很像我在台灣吃便當時的配料, 感受到台灣的味道。水果茶 $45飲品無得以套餐價加飲, $45有點小貴。果茶水果份量不算太多, 有蘋果、奇異果及士多啤梨。不過味道調得剛好, 鐘意這種比較酸既水果茶。台灣魯肉便當 $55男友點的魯肉便當, 裡面有的滷水食材包括牛腱、雞蛋、豆腐、及蘿蔔。個人覺得呢個便當比我的三杯雞出色, 豆腐軟嫩, 牛腱入味, 蘿蔔清甜, 不過魯肉飯比較咸。黑糖奶茶 $28原來這個奶茶會有黑糖啫喱, 口感Q彈, 奶茶幻味重, 偏甜。覺得這裡勝在裝修及氣氛, 食物選擇亦多, 不過覺得餐廳可
既然番唔到去讀中學, 就只好去台式既CAFE好好感受一下。
台式中學既裝修, 係細節中盡見心思。
不過枱櫈高度比較似比小學生坐, 米八高既男友坐得好唔舒服
台式三杯雞套餐 $55
擺放得好靚既便當, 連白飯上都有簿荷葉做點綴。
不過可惜三杯雞煮得太乾身, 而味道亦不夠台灣地道的惹味。
雞件比較多骨少肉, 吃完後咀有點累。

水果茶 $45
飲品無得以套餐價加飲, $45有點小貴。
果茶水果份量不算太多, 有蘋果、奇異果及士多啤梨。
不過味道調得剛好, 鐘意這種比較酸既水果茶。
台灣魯肉便當 $55

黑糖奶茶 $28

覺得這裡勝在裝修及氣氛, 食物選擇亦多, 不過覺得餐廳可以在食物味道方面做得更好。

2016-01-08
2016-06-12 730 瀏覽
觀塘工廈大把特色野,小時光是其中有名的代表推介香酥雞扒,小食來說夠哂大份夠脆啖啖肉,juicy有口感紅燒牛肉麵湯底濃郁,麵條有咬口,牛肉大件得來亦夠冧,好味!滷水拼盤出名,配雜菜及滷肉飯。牛展雞翼豆腐雞蛋等,入味種類多,一次過滿足滷味迷的欲望。藥燉排骨,失望台灣有名的藥燉是我的最愛,但呢盆野只係到港式酒樓藥膳雞腳的層次檸檬冬瓜茶,造型可愛,味道醒神消暑
觀塘工廈大把特色野,小時光是其中有名的代表
香酥雞扒
推介
香酥雞扒,小食來說夠哂大份
夠脆啖啖肉,juicy有口感
紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵湯底濃郁,麵條有咬口,牛肉大件得來亦夠冧,好味!
滷水拼盤餐
藥燉排骨
藥燉排骨
,失望
檸檬冬瓜茶
檸檬冬瓜茶,造型可愛,味道醒神消暑
2016-04-10
5 分鐘 (堂食)
香酥雞扒
紅燒牛肉麵
滷水拼盤餐
檸檬冬瓜茶
2016-06-12 462 瀏覽
午餐...係朋友一個無選擇既情況下..唯有再次小時光食飯啦~一如以往,午膳時間都係咁多人朋友早左半個鐘去拎位...如果唔係應該唔會等位而我亦是一如以往叫左香酥雞便當雞排厚身而大塊...外皮炸得卜卜脆...鎖住左裡面既肉汁..而雞本身已經好入味但又唔會太咸, 所以唔洗點醬都好好食...今次黎食比起我上次黎覺得太咸,炸得太耐所以硬好左好多... 有誠意有改善...!令我對小時光有改觀!

午餐...係朋友一個無選擇既情況下..
唯有再次小時光食飯啦~

一如以往,午膳時間都係咁多人
朋友早左半個鐘去拎位...如果唔係應該唔會等位

而我亦是一如以往叫左香酥雞便當
今次黎食比起我上次黎覺得太咸,炸得太耐所以硬
好左好多... 有誠意有改善...!令我對小時光有改觀!

2016-06-12 461 瀏覽
去到都幾多人等梗位🤔Menu就咁睇吾太吸引試左個雞排飯加紅豆抹茶雖然塊雞好大塊但其實塊雞同個飯好乾啲配菜梗加係可以話差同樣價錢可以食更加好既野講環境 就幾特別以台灣中學做背景 店員都著校服或者運動服起餐都算快飲品都用化學堂樽仔都幾可愛總結:試一次已經足夠
去到都幾多人等梗位🤔

飲品都用化學堂樽仔
都幾可愛

總結:試一次已經足夠

2016-06-11 413 瀏覽
小時光係觀塘工廈餐廳界都已經好出名,同朋友行過附近就決定去試下啦~因為知道呢到好多人排隊,所以今日提早食晚飯,6點幾就黎到,黎到已經見到餐廳半滿喇😵淨係睇門面已經覺得自己去左台灣咁😍😍😍餐廳嘅裝修用左好多懷舊、學校嘅元素,有好多鐵皮玩具,學校嘅檯同凳,漫畫書,最特別係侍應們都著左台灣嘅校服做uniform呢晚我試左肉骨茶,肉骨茶肉味同藥材味都香濃,但略嫌唔夠熱食物質素正常,但環境可以補救食物嘅味道啦~
淨係睇門面已經覺得自己去左台灣咁😍😍😍
呢晚我試左肉骨茶,肉骨茶肉味同藥材味都香濃,但略嫌唔夠熱
食物質素正常,但環境可以補救食物嘅味道啦~
2016-06-05 429 瀏覽
韓式烏冬$55,其實係微辣嘅番茄湯底肥牛烏冬,再加片芝士就提升了味覺嘅層次感,簡單得來美味。跟烏冬送的大大碟沙律菜加芝麻醬,清爽可口。棒果焦糖拿鐵咖啡$38,拉了一個心形花花,賣相靚,味道OK,但呢杯價錢貴了點。朋友點的紅燒牛便當$48,這個便當跟小食(西蘭花,燈籠椒絲,榨菜絲),我試了口紅燒牛,味道濃而入味,如果肉質再腍身點會更好。紫薯拿鐵$35,鮮奶+紫蕃薯,香滑奶味又有蕃薯味,健康飲品之選。 小時光比我感覺係一間主題餐廳,好有那些年feel,環境裝修佈置,讓我回到中學生年代。雖然食物好味但沒有太大驚喜,不過小時光係以特式懷舊環境取勝,所以下次中學同學gathering時,我會提議呢度

2016-03-12
2016-05-29 809 瀏覽
上年度,一首小幸運令大家懷緬過去。人大了久不久也會懷念從前。來到小時光,像坐時光機般回到過去,這裡所有枱枱木木也是從舊學校收集回來,就連裝修也全部仿照以前的小學。今天,就來到小時光尋找那回憶中的小幸運。小時光門口用上當年流行的m&m公仔,厄like必影。中午吃飯時間心定座無虛席,來之前最好先訂位。有座位了,便跟侍應同學上二樓班房。午餐選擇眾多,不止台式食品,連喇沙和海南雞飯也有。台式魯肉便當 $55整個便當份量超多,好抵食!個人比較喜歡偏瘦的魯肉飯,但坦白說這裡的魯肉比較肥,而且鹵牛𦟌很韌很'鞋'口, 不太合我口味。所以只能以抵食來形容。蘋果梳打配以蘋果粒,而且用上量杯盛載,有創意但價錢較貴,跟餐需要加$20。來小時光就是要懷緬過去,所以還是不要對食品有太高要求了,簡簡單單又一餐。
上年度,一首小幸運令大家懷緬過去。
人大了久不久也會懷念從前。
今天,就來到小時光尋找那回憶中的小幸運。
小時光門口用上當年流行的m&m公仔,厄like必影。
中午吃飯時間心定座無虛席,來之前最好先訂位。
有座位了,便跟侍應同學上二樓班房。
午餐選擇眾多,不止台式食品,連喇沙和海南雞飯也有。
台式魯肉便當 $55
整個便當份量超多,好抵食!
所以只能以抵食來形容。
蘋果梳打
蘋果梳打配以蘋果粒,而且用上量杯盛載,有創意

但價錢較貴,跟餐需要加$20。

2016-04-21
10 分鐘 (堂食)
2016-05-22 538 瀏覽
唉,打完唔知點解冇曬😢😢😢仲要係難得有心打,唉!有幸同朋友去朝聖,好彩12點幾到。早到唔洗等位,但後來好多人黎,又嘈又要等位!景,好有學校色彩,桌椅制服都係中學既。可以講得上好有心思!而窗邊都有好多漫畫睇,不過環境太嘈,又多人等位,完全冇心情睇! 講返食物先!我叫左牛肉飯加黑糖奶茶!($80)頭盤三小碟菜,冇味既!幾粒菜圃同幾條椒炒菇!牛肉飯,唔似台灣食既甘濃味,較淡!而且你要有心理預備係有毛既!!!!!!!!!!!黑糖奶茶,同台灣飲既冇咩分別,係容器比較特別!總括黎講,我覺得好一般,但會試多次,友人話呢到其他野食幾唔錯.....
唉,打完唔知點解冇曬😢😢😢仲要係難得有心打,唉!
景,好有學校色彩,桌椅制服都係中學既。可以講得上好有心思!

講返食物先!我叫左
牛肉飯加黑糖奶茶!($80)
頭盤三小碟菜,冇味既!幾粒菜圃同幾條椒炒菇!
黑糖奶茶,同台灣飲既冇咩分別,係容器比較特別!
牛肉飯加奶茶
2016-05-20
2016-05-21 913 瀏覽
係觀塘區返工放工去附近搵食店內以懷舊學生時代為主餐枱係學生桌餐具係文具樣式間CAFE 的設計幾有特色仲可以一路食一路睇漫畫呢到無SET, 全部散叫, 但價錢都幾合理首先係炸雞便當即炸 外脆內軟 同係台灣夜市食的鹽酥雞一樣咁正但配飯無醬配乾左少少魯肉便當好抵食有幾款魯味 $55 咁多樣餸仲配埋魯肉飯喇沙都唔錯不過當然唔會係海鮮湯個湯應該係味精湯 但都好濃好夠味 但我個人覺得辣D會更好海南雞飯個飯係油飯 本身都有小小味但個雞唔太滑水平一般至於飲品真係唔掂抺茶紅豆無咩抺茶味得個甜字總括黎講呢個價錢有的咁質素都算滿意
係觀塘區返工
放工去附近搵食
店內以懷舊學生時代為主
餐枱係學生桌
餐具係文具樣式
間CAFE 的設計幾有特色
仲可以一路食一路睇漫畫
呢到無SET, 全部散叫, 但價錢都幾合理
首先係炸雞便當
2016-05-06
香酥雞便當
海鮮喇沙湯米
2016-05-19 552 瀏覽
星期日嚟到觀塘, 估唔到咁熱鬧. 餐廳位置都幾隱閉(可能因為係星期日所以有條門口直達的樓梯封咗), 不過原來都幾多人幫襯, 兩點幾嚟到都仲要等咗陣先有位點了兩個set(唔包飲品)&兩杯嘢飲:因為唔係周圍都有呢款藥膳排骨湯, 所以天時暑熱我都想點嚟試試, 不過真係有啲失望, 1, 湯唔夠熱; 2, 唔夠藥材味而且好淡; 3, 肉好鞋又有乜味....同我响台灣食的實在差幾十倍, 失望....呢款唔錯, 每樣卤水小食都有啲, 啱晒樣樣都想試少少的人, 卥水味濃, 唔太咸, 牛展好爽口唔靱黑糖茶賣相幾特別, 冰會另外放杯中, 不過我個人覺得加咗冰之後唔夠甜, 奶味略重Mocha落單好耐先到, 不過都ok, 配一塊小曲奇, 味道合格餐廰以自助型式, 由排隊點菜, 捧餐, 取餐具和執枱都係客人一腳踢, 由於座位窄通道又窄, 所以一路食一路身邊都有人行嚟行去, 有啲不便; 沒有lunch set, 台式午餐嚟講算略貴, 不過一試無防~

點了兩個set(唔包飲品)&兩杯嘢飲:
藥膳排骨湯飯
台南卥水意麵
黑糖奶茶
Mocha

2016-04-17
15 分鐘 (堂食)
2016-05-15 519 瀏覽
LUNCH TIME 黎到呢間小時光, 主打食台式野。LUNCH都幾多人排隊, 入面裝修係舊式課室造型, 好懷舊, 但由於太多人, 所以冇影到相行到入去要排隊自己買餐, 店舖一共有兩層。叫左個"台式魯肉便當" $55魯肉飯幾有台灣風味, 不過豆腐就硬左d, 雞翼夠入味同夠淋, 整體都ok不過最失望係杯奶茶, 一心諗住台灣主打咁多台式飲品, 應該唔會差得去邊點知杯奶茶飲落冇味, 或者可能係飲慣港式奶茶既味道啦...其實間野不過不失, 為左黎懷舊下以前返學既小時光, 都可以一試既
LUNCH TIME 黎到呢間小時光, 主打食台式野。

行到入去要排隊自己買餐, 店舖一共有兩層。

叫左個"台式魯肉便當" $55
點知杯奶茶飲落冇味, 或者可能係飲慣港式奶茶既味道啦...

2016-05-13
15 分鐘 (堂食)